Bäst i test: Bästa cykeldatorn 2022

Med en cykeldator får du automatiskt överblick över saker såsom hastighet och hur lång sträcka du har cyklat. Den blir en smidig hjälp på vägen för såväl dig som cyklar för att prestera, och för dig som bara vill veta hur läget ligger till. Men vilken är
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

En cykeldator är en smidig enhet som visar allt ifrån nuvarande hastighet och GPS-position till sammanställd data över hur lång sträcka du har cyklat och hur många tramptag du har tagit. Moderna cykeldatorer har ofta även avancerad funktionalitet som hjälper dig planera din rutt och få information om höjd, puls och syresättning. Därför är de ett smidigt sätt att verkligen maximera sina prestationer.

Samtidigt är det en verklighet att de olika cykeldatorerna skiljer sig åt i väldigt många högst väsentliga hänseenden. För att få den funktionalitet man behöver och förväntar sig är det på så sätt viktigt att välja dator utifrån ens egna behov och cykelambitioner. För att hjälpa dig att navigera i datordjungeln har vi testat marknadens utbud. Vi presenterar här de cykeldatorer som vi bedömde vara väl värda att överväga.

Testvinnare - Bästa cykeldatorn

 1. Bäst i test: Garmin Edge 130 Plus GPS-cykeldator med Bluetooth
 2. Bästa premium cykeldator: Garmin Edge 530
 3. Mest prisvärda cykeldatorn: Cykeldator trådlös 120
 4. Bästa billiga cykeldatorn: Cykeldator med sladd 100
 5. Bästa robusta cykeldatorn: Slowmoose cykeldator
 1. Bäst i test: Garmin Edge 130 Plus GPS-cykeldator med Bluetooth

  9,7/10
  Högteknisk och väldigt tydlig.
  Garmin Edge 130 Plus GPS-cykeldator med Bluetooth
  Bäst i test
  Vikt
  33 g
  Skärm
  1,8"
  Batteri
  12 tim
  GPS
  Ja
  Till Butik
  1490 kr
  Fördelar
  • Stödjer både GPS och Glonass
  • Oerhört många funktioner
  Nackdelar
  • Batteritiden kunde varit något längre

  Garmin är på många håll förknippade med navigeringssystem, så det är egentligen inte så överdrivet konstigt att de har storsatsat på cykeldatorer. Edge 130 Plus är en cykeldator med stöd för både GPS och det alternativa positioneringssystemet Glonass. Redan i detta hänseende särskiljer den sig, och är navigeringsmöjligheter något du värdesätter kommer du knappast att bli besviken.

  Med inbyggd Bluetooth är det även enkelt att sammanlänka cykeldatorn med mobiltelefonen för att planera rutter och markera särskilda platser. Då den också har stöd för puls och syresättningskontroll ger den en väldigt bra överblick gällande ditt eget nuläge och hälsotillstånd.

  Vem är då denna datorn bäst lämpad för? Om du vill ha koll på såväl rutt som cykelsätt och din egen kropp är det svårt att hitta ett bättre alternativ. Den hjälper dig navigera och säkerställer att du inte överanstränger dig eller underpresterar. Ett bra val för såväl elitatleter som vardagsmotionärer och pendlare.

  Något som definitivt imponerade var det tåliga höljet som även är helt vattentätt. Med tre medföljande fästen kommer den även att sitta bra på i stort sett samtliga cyklar.

  Läs mer
 2. Bästa premium cykeldator: Garmin Edge 530

  9,5/10
  Flaggskeppsmodell med full kartfunktion.
  Garmin Edge 530
  Vikt
  78 g
  Skärm
  2,6 "
  Batteri
  20 tim
  GPS
  Ja
  Till Butik
  2708 kr
  Fördelar
  • GPS, Bluetooth och färgskärm
  • Laddas under färd
  Nackdelar
  • Priset

  Om du verkligen vill ha koll på allt ifrån var du är på väg till hur din kropp återhämtar sig så är Edge 530 vad du letar för. Navigeringsmässigt har den en färgskärm på 2.6 tum som ger dig en väldigt praktisk rättvisande kartvy. Men det är inte bara i detta hänseende som den sticker ut ur mängden.

  Något som imponerade var den väldigt stora mängden funktioner. Denna cykeldator håller koll på allt ifrån din kropps syrenivåer till antalet trampningar, intensitetsnivå och hur många gånger cykeln lämnar marken under cykelturen. Oavsett om du föredrar skogscykling eller landsvägspendling kommer du att ha koll på allt gällande hur du tar dig fram.

  Genom att sammanställa cykeldata så kan Edge 530 rangordna dina cykelsträckor utifrån svårighetsgrad och hur mycket träning de ger. Därför är den till stor hjälp om du vill få ut det mesta av din cykelupplevelse.

  Har du pengarna att avvara så är det här den enda cykeldator du någonsin behöver.

  Läs mer
 3. Mest prisvärda cykeldatorn: Cykeldator trådlös 120

  9,3/10
  Prisvärd grundmodell som håller måttet.
  Cykeldator trådlös 120
  Vikt
  48 g
  Skärm
  1,4 "
  Batteri
  6 tim
  GPS
  Nej
  Till Butik
  199 kr

  Som vanligt har Decathlon en tendens att överraska när det kommer till prisvärdhet. Deras cykeldator 120 är en instegsmodell som håller koll på tiden, avstånden du har cyklat samt vilken hastighet som hålls såväl i nutid som i genomsnitt. Ett enkelt sätt att få information om det mest väsentliga.

  Vi kan på rak arm konstatera att den inte kan mäta sig med de dyrare modellerna. Men är hastighet, tid och sträcka något du särskilt prioriterar att ha information om så ger den helt klart valuta för pengarna. Vad som mest imponerande var att den utöver ett väldigt tåligt hölje gav oerhört rättvisande hastighetsinformation. Ofta brukar denna sorts information vara något otillförlitlig på modeller som saknar GPS.

  På det stora hela en överraskande prisvärd cykeldator.

  Läs mer
 4. Bästa billiga cykeldatorn: Cykeldator med sladd 100

  9,1/10
  En väldigt liten sladdbunden cykeldator.
  Cykeldator med sladd 100
  Vikt
  42 g
  Skärm
  1,4 "
  Batteri
  -
  GPS
  Nej
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Väldigt lång drifttid
  • Klassisk och pålitlig
  Nackdelar
  • Kan va svårt att läsa av i vissa vinklar

  Som en påminnelse om tiden innan trådlöshet så erbjuder Decathlon en väldigt billig trådbunden cykeldator. Även om den är lite krångligare att installera än de trådlösa alternativen så ger den definitivt valuta för pengarna. Med fem funktioner håller den koll på nuvarande och genomsnittlig hastighet, en viss sträckas avstånd, ruttens distans och vad tiden är.

  Värdesätter du navigeringsmöjligheter så är detta knappast valet för dig. Om du däremot främst prioriterar information om hur din cykeltur artar sig i nutid så kommer du inte att bli besviken. Då denna datorer är väldigt nätt till sitt utförande kan det vara svårt att i vissa vinklar uppfatta displayen. Men för vad den kostar så är det inget att klaga på.

  Läs mer
 5. Bästa robusta cykeldatorn: Slowmoose cykeldator

  8,9/10
  Stryktålig cykeldator med smarta sensorer.
  Slowmoose cykeldator
  Vikt
  29 g
  Skärm
  1,6 "
  Batteri
  24 tim
  GPS
  Nej
  Till Butik
  360 kr

  En av testets mest stryktåliga alternativ som förvånansvärt nog inte kostar så överdrivet mycket. Jämfört med övriga datorer har den ett oerhört brett temperaturområde vilket gör att den fungerar väl även under de riktigt kalla månaderna. Informationsmässigt håller den koll på aktuell hastighet, hur långt du har cyklat, omgivningens temperatur total sträcka och hur många hjulrotationer per minut som sker.

  En på många sätt klassisk dator som håller koll på det mesta gällande ditt cykelsätt. Att den har inbyggt temperatursensor är en bekvämlighet som faktiskt saknas på många av de mycket dyrare modellerna.

  Enkel att rekommendera för dig som vill ha en pålitlig, robust och på många sätt klassisk cykeldator.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa cykeldatorn

Cykeldator köpguide

Att välja cykeldator kan vara en krånglig process. Särskilt då de olika modellerna ofta skiljer sig stort i både utförande och funktionalitet. Vill du få ut det mesta av ditt köp är det därför en bra idé att fundera lite extra på vad du vill få ut av datorn.

Här är några tips på vägen till ett bättre val av cykeldator.

Skärm och tydlighet

Det finns nog få saker som är så pass jobbiga som att inse att skärmen på cykeldatorn är får liten eller för otydlig för att man ska kunna ta del av informationen den försöker förmedla. Därför är det en bra idé att spendera lite extra tid på att kontrollera hur väl skärmen fungerar i motljus, och hur tydlig texten på den är. Detta är både en fråga om bekvämlighet och säkerhet.

Monteringsmöjligheter

Turligt nog så är merparten av styren och stänger standardiserade i tillräcklig utrustning för att cykeldatorerna ska passa samtliga cykel. Trots detta är det inte helt otänkbart att det finns en del avvikande konstruktioner med mindre utbredd kompatibilitet. För att slippa onödiga överraskningar kan det vara värt att dubbelkolla att datorns fäste matchar din cykel.

Tålighet

Tålighet är ett brett begrepp. Att välja en cykeldator vars utförande motsvarar ditt sätt att cykla är en självklart. Detta betyder att du bör kontrollera stöttåligheten om du cyklar i svår terräng, och att vattentät blir ett måste för dig som gillar att trotsa vädret.

Funktioner

På sätt och vis är det självklart att man köper en cykeldator för dess funktioner. Men det är inte lika självklart vilka funktioner man behöver. Sysslar du med cykelorientering? Då kan GPS innebära ett övertag. Tränar du inför kommande utmaningar? Då är pulsmätare, pulsoximeter och översiktsdata saker som kommer att hjälpa dig. Välj därför funktioner utifrån hur du använder din cykel.

Drifttid

Det är ett bistert faktum att man alltid på ett eller annat sätt behöver kompromissa mellan funktionalitet och drifttid. Iallafall när det gäller batteridrivna produkter. Se därför till att den cykeldator du väljer har en drifttid som lever upp till dina förväntningar. Ett enkelt sätt att slippa bli besviken.

Budget

I dagens högteknologiska värld är det lätt att priset skenar. Innan du bestämmer dig för att köpa en cykeldator rekommenderar vi därför att du funderar på hur mycket pengar du är villig att avvara. På så sätt minimerar du risken att du tar ett beslut som har mer omfattande ekonomiska konsekvenser än du hade tänkt dig.

Så valde vi ut de bästa cykeldatorerna

Så gjorde vi testet

Det är svårt att kringgå faktumet att en cykeldator handlar om användbarhet och nytta. I sin natur är de informationsenheter. Därför lade vi särskild fokus på huruvida de gav tillförlitlig och lättillgänglig information.

 • Skärm: Är skärmen stor och typsnittet tydligt?
 • Robusthet: Känns datorn kvalitativ nog att tåla hårda tag?
 • Montering: Är den enkel att montera och sitter den bra?
 • Vattentäthet: Klarar cykeldatorn regniga dagar?
 • Funktionalitet: Vilka funktioner har den? GPS? Pulsoximeter?
 • Batterikapacitet: Hur lång är batteritiden?
 • Pris: Får man vad man betalar för?

Testpanelen var en sammansättning av personer med vitt skilda intressen för cykling. Vissa med fokus på högsta möjliga prestation, och andra vars cykelengagemang främst handlat om vardagscykling.

 

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa cykeldatorn

Vanliga frågor om cykeldatorer

Här är några återkommande frågor som vi har märkt ofta dyker upp när cykeldatorer kommer på tal. Med lite tur hjälper de dig på vägen Vi har samlat många av de funderingar som många har när de står inför situationen att välja rätt elcykel utifrån sina eg

Vilken cykeldator är bäst?

Det finns ingen enda cykeldator som är bäst för alla. Olika krav på funktioner och vilken budget man har att röra sig med kommer göra svaret olika för olika personer.

I vårt test utsåg vi Garmin Edge 130 Plus GPS-cykeldator med Bluetooth till den bästa cykeldatorn överlag. Den kombinerar kvalitetskänsla med ånga funktioner. Håller koll på i stort sett allt, så man själv kan fokusera på cyklingen.

Spelar det någon roll vilken cykeldator man väljer?

De mer grundläggande alternativen fokuserar främst på hastighet och sträcka. Mer avancerade dator är helhetssystem som håller koll på såväl ditt hälsomässiga nuläge som hur intensivt du trampar. Därför bör du välja ett alternativ som har de funktioner du efterfrågar.

Hur drivs en cykeldator?

Även om tankarna kanske glider till klassisk cykeldynamo så drivs cykeldatorer av batterier. Och det är endast ett fåtal som laddas under färd. Hur lång drifttid de har skiljer sig därför stort mellan olika modeller.

Kan man cykla i regn med cykeldatorn?

Många cykeldatorer har hög nivå av säkerhetsklassning med stöttålighet och vattentäthet. Vill du slippa bekymra dig för problem så är det definitivt en bra idé att välja en stöttålig IPX7-klassad dator.

Behöver man verkligen en cykeldator?

En cykeldator ger dig information som du annars inte skulle ha tillgång till. De kan hjälpa dig optimera ditt cykelsätt och säkerställa att du presterar bättre än annars. Huruvida detta är viktiga saker är däremot upp till dig.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
5 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5