Bäst i test: Bästa Cykellåset 2022

För många cykelägare har cykelstölder visat sig vara en bister del av verkligheten. Men med ett bra lås så får du ett enkelt skydd som i bästa fall gör det nästan omöjligt att använda cykeln utan nyckel. Här är säsongens bästa lås.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Användandet av cykellås har den senaste tiden fått något utav en uppsving. Antagligen på grund av antalet cykelstölder har ökat en hel del under det senaste decenniet. Det har även resulterat i de moderna låsen ofta är avsevärt mycket bättre än de äldre.

En stor fördel med lås är att de gör det möjligt att såväl förankra cykeln som att säkerställa att den inte går att använda, även om den skulle bli stulen. Därför har de både en direkt motverkande och en avskräckande effekt. Det finns helt enkelt ingen poäng med att spendera tid på att stjäla en låst cykel. Många cykellås har numera även sådana robusta konstruktioner att de inte ens går att forcera med en vinkelslip, och ännu mindre med bultsax.

Här är de cykellås som visat sig vara bäst i test.

Testvinnare - Bästa Cykellåset

 1. Bäst i test: Bygellås Abus Varedo
 2. Bästa billiga: Cykellås bygel 500 grått
 3. Bästa kedjelåset: Cykellås kedja 500 L
 4. Bästa vikbara: Luxorparts Vikbart lås
 5. Bästa ramlåset: Ramlås 920 ART2
 1. Bäst i test: Bygellås Abus Varedo

  9,7/10
  Testvinnare med säkerhetsklassat stål och låshus.
  Bygellås Abus Varedo
  Bäst i test
  Vikt
  1189 g
  Huvudmaterial
  Specialhärdat stål
  Nycklar
  2 st
  Säkerhetsnivå
  9/10
  Till Butik
  549 kr
  Fördelar
  • Certifierat högt skydd
  • Dyrksäker låsmekanism
  Nackdelar
  • Något tyngre än övriga alternativ

  Svenska Abus är en internationell trendsättare när det kommer till lås. Deras bygellås Varedo är ett av marknadens säkraste lås som står emot såväl mekanisk åverkan som dyrkförsök. Det förslutna låshuset gör även att låset inte påverkas negativt av utomhusförvaring. Därför är det ett perfekt val för mer långsiktig låsning av cykeln.

  Som andra bygellås är räckvidden tillräckligt bra för att cykeln ska kunna förankras i något, eller låsas via ram med sammanlänkning av hjul. Det skapar bra valmöjligheter för hög säkerhet. I sann Abus-anda har låshuset en premiumkänsla och risken för krångel känns verkligen minimal.

  För dig som behöver ett lås som verkligen håller måttet är Abus Varedo lätt att rekommendera. Lägg däremot märke till att det väger snäppet över ett kilogram.

  Läs mer
 2. Bästa billiga: Cykellås bygel 500 grått

  9,5/10
  Gummerat bygellås som ger bra skydd mot mekanisk åverkan. Bra värde för pengarna och enkelt att transportera.
  Cykellås bygel 500 grått
  Vikt
  540 g
  Huvudmaterial
  Stål
  Nycklar
  2 st
  Säkerhetsnivå
  4/10
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • Lättanvänt
  • Smidigt med låg vikt
  Nackdelar
  • Ej lika säkert som tyngre alternativ

  Ett bygellås i budgetklassen som gör vad det ska. Även om vi på rak arm kan konstatera att det inte känns lika gediget som dyrare alternativ kommer det definitivt att fördröja eventuella försök till stöld. Med sin förhållandevis låga vikt är låset enkelt att transportera.

  Den gummerade ytan ger bra grepp och förhindrar eventuell skada på cykelns detaljer. I enlighet med utvärdering av testgruppen CNPP så har låset hög skydd mot mekanisk åverkan, men något lägre skydd när det kommer till angrepp via låsmekanismen. Därför rekommenderar vi inte nödvändigt detta lås för dig som planerar att långtidsförvara din cykel. För vardagsanvändning är det däremot ett bra val.

  Läs mer
 3. Bästa kedjelåset: Cykellås kedja 500 L

  9,3/10
  Robust kedjelås som ger säkerhet på bekostnad av enkelhet.
  Cykellås kedja 500 L
  Vikt
  1000 g
  Huvudmaterial
  Stål
  Nycklar
  3 st
  Säkerhetsnivå
  5/10
  Till Butik
  279 kr
  Fördelar
  • Oerhört prisvärt för säkerhetsnivån
  • Bra omfång och räckvidd
  Nackdelar
  • Otympligt

  Kedjelåsen är på sätt och vis en klassiker. De ger hög säkerhet på bekostnad av smidighet. I detta hänseende är Decathlons 520 inget undantag. Räckvidden är väldigt hög vilket gör att man får full kontroll över hur och var man vill låsa sin cykel. Men med ett kilos vikt och minst sagt otymplig konstruktion är det inte världens enklaste alternativ.

  För att väga upp otympligheten levereras kedjan med en särskild förvaringspåse som kan hakas i på valfri plats. Även om det förenklar transport så är det långt ifrån en ideal lösning. Om du värdesätter säkerhet och flexibilitet ger detta kedjelås däremot mycket valuta för pengarna.

  Läs mer
 4. Bästa vikbara: Luxorparts Vikbart lås

  9,1/10
  Kolhärdat vikbart lås som tar minimalt med plats.
  Luxorparts Vikbart cykellås med nyckel
  Vikt
  840 g
  Huvudmaterial
  kolstål
  Nycklar
  2 st
  Säkerhetsnivå
  6/10
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Medföljer hållare för ramen
  • Smidigt att transportera
  Nackdelar
  • Något krångligt tills man vant sig

  Luxorparts vikbara cykellås är ett modernt alternativ som förenar väldigt hög nivå av säkerhet med unik säkerhet. När man väl blivit bekväm med dess konstruktion så är det här förmodligen ett av de allra mest smidiga och lättransporterade låsen. Den medföljande förvaringslösningen gör att låset i hopfällt läge kan fästas på sadelstången så att det blir knappt märkbart.

  Men vad är haken? Som många andra vikbara lås är inlärningskurvan ganska hög. I början känns det helt enkelt krångligt. Och då det har många fristående böjbara länkar är risken för rost högra än när det kommer till helgjutna alternativ. Därför rekommenderar vi det främst för inomhusförvaring eller för periodvis användning under sommarhalvåret.

  Om du föredrar vikbara lås är det här ett alternativ som inte kommer att göra dig beisvken.

  Läs mer
 5. Bästa ramlåset: Ramlås 920 ART2

  8,9/10
  Ett lättanvänt lås som har den stora fördelen att det är väldigt smidigt och alltid finns tillgängligt.
  Ramlås 920 ART2
  Vikt
  760 g
  Huvudmaterial
  Stål
  Nycklar
  2 st
  Säkerhetsnivå
  4/10
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Väldigt lättanvänt
  • Smidigaste modellen
  Nackdelar
  • Ej lika säkert som övriga alternativ

  Den stora fördelen med ramlås är att de alltid är tillgängliga. Risken att man glömmer låset hemma minimeras, och de är så snabba att använda att man aldrig behöver tänka tanken på att lämna cykeln olåst. Samtidigt sker det på bekostnad av säkerhet. Det är nämligen en bister sanning att ramlås i sin natur är mindre säkra.

  920 ART2 gör däremot det bästa av situationen och ger en säkerhet som är jämförlig med de billigare bygellåsen. Med ett skyddat hölje är det ingen risk att låset påverkas av regn, snö eller annan naturlig åverkan. Det ger även ett helt acceptabelt skydd mot mänskliga angrepp.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa cykellåset

Cykellås köpguide

Det finns ganska många olika sorts lås att välja mellan. Och vilket som är bäst lämpat kommer i viss utsträckning att bero på vilken sorts lås du föredrar. Men den bistra sanningen är att det inte går att undgå faktumet att det som får ett bra cykellås att sticka ut ur mängden är huruvida det faktiskt står emot mekanisk åverkan. Här är några tips för dig som planerar att köpa lås till din cykel:

Material

Förmågan att stå emot mekaniska angrepp har kommit att bli avgörande när det gäller säkerhetsklassificering av lås. Det är även denna förmåga som i stor utsträckning avgör huruvida låset hamnar i klass 1, 2 eller 3. Klass 3 åsyftar högsta möjliga motståndskraft. Denna nivå kallas numera ofta för S3. Vanligtvis är det lås tillverkat av härdat stål med visst mått av korrosionsbeständighet som hamnar i den kategori. Kom däremot ihåg att det ännu inte finns en övergripande internationell standard för låssäkerhet. Därför kan lås av härdat stål utan formell klassificering fortfarande vara säkra.

Utförande

Vilket utförande låset har är i många fall mindre viktigt än materialet det är tillverkat av. Tester har ofta visat att lås i olika utföranden men i motsvarande material håller samma nivå av säkerhet. Därför kan du välja fritt utifrån utförande. De vanligaste låsen cykellåsen är ramlås, bygellås, lås med kätting och hopfällbart lås.

Vikt

Rent krasst så kan man faktiskt säga att tyngre låst typiskt sett har bättre motståndskraft mot åverkan. Men det är även sant att tunga lås är svåra att transportera. Turligt nog så har moderna stållegeringar i många fall hög motståndskraft utan onödig extravikt. Om du väljer ett lås med låg vikt bör du vara särskilt noggrann på att säkerställa att det faktiskt är säkerhetsklassat.

Certifieringar

Vill du vara helt säker på att låset ger en hög nivå av skydd så är det en bra idé att välja ett lås som är formellt certifierat. Det finns en hel del olika certifieringar att leta efter. I Sverige så motsvarar märkningarna SSF/SBSC och Klass 3 en väldigt hög nivå av säkerhet. Med dessa kan du vara helt säker på att det inte går att forcera låsen.

Användbarhet

Ett lås kommer aldrig vara bättre än hur det används. Därför är det extra viktigt att se till så att låset passar för din cykel. Om ett lås används felaktigt så kan det i många fall räcka med att plocka bort ett hjul för att stjäla cykeln. Därför rekommenderar de flesta att man fäster låst kring cykelns med robusta del, vilket vanligtvis är ramen. Välj därför ett lås som är tillräckligt stort för att täcka ramen.

Så valde vi ut de bästa cykellåsen

Så gjorde vi testet

I vårt test så låg en stor del av fokus på användbarhet och material. Främst på grund av att dessa två saker vägde tyngst gällande huruvida ett lås faktiskt gör vad det ska. Samtidigt tittade vi på faktorer såsom vatten- och rostbeständighet för att säkerställa att låsen även gav långsiktigt mervärde.

Dessa faktorer fick särskild fokus i vårt test.

 • Material: Är låset tillverkat i tillförlitligt material?
 • Certifieringar: Har cykellåset lämpliga certifieringar?
 • Beständighet: Står modellen emot naturens påfrestningar gällande regn, fukt och liknande?
 • Vikt: Är det rimligt att transportera?
 • Nycklar: Medföljer det extranycklar?
 • Pris: Motsvarar prissättningen det värde som låset ger?

För att ge ett rättvisande resultat så lät vi personer med varierande bakgrunder titta närmare på de olika låsen.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa cykellåset

FAQ: Vanliga frågor om cykellås

Här är de frågor som är återkommande när det gäller cykellås. Förhoppningsvis hjälper de dig på vägen mot att göra rätt val.

Är svenska lås bättre än utländska?

Sverige har varit ganska framträdande när det gäller certifieringar. Därför har vi ett flertal certifieringar för lås som saknar motsvarighet i utlandet. Detta betyder däremot inte att låsen nödvändigtvis är bättra, utan det betyder bara att de faktiskt är testade och lever upp till de krav man kan ställa på ett säkert lås.

Vilket cykellås är bäst?

Abus Varedo är ett svensktillverkat bygellås som har högsta möjliga nivå av skydd mot såväl mekanisk åverkan som dyrkning. Ett av de säkraste cykellåsen på marknaden.

Är det viktigt med säkerhetsklassning?

Ett säkerhetsklassat cykellås har testats och utvärderas för att säkerställa att det står emot åverkan. Men i grund och botten är det låsets material som avgör huruvida det är robust. Det är däremot helt klart enklare att välja ett klassat lås och därmed vara säker på att det håller måttet.

Är cykelstölder verkligen ett problem?

Periodvis förekommer det väldigt många cykelstölder i Sverige. De senaste tio åren så har antalet stölder ökat, och statistiken talar sitt tydliga språk att det är mindre vanligt att låsta cyklar blir stulna.

Är moderna lås bättre än gamla?

Gamla lås har i många fall mest en symbolisk funktion. Om man tittar på de klassiska ramlåsen så är de nästan alltid tillverkade av ganska svaga metaller och med låshus som inte lever upp till moderna standarder. Därför är nya cykellås definitivt bättre.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5