Bäst i test: Bästa Elcykeln 2022

Elcyklar har blivit oerhört populära då de gör det enkelt att såväl pendla som ta sig över större avstånd. Numera finns det även ett flertal modeller som gör det enkelt att välja efter tycke och smak. Här är årets bästa elcyklar.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

En elcykel är en vanlig cykel som är utrustad med en motor och ett batteri. Det betyder att man kan få avlastning, och därmed slippa sköta trampandet helt och hållet på egen hand. I vilken stor utsträckning man väljer att förlita sig på motordriften är i slutändan upp till en själv.

Dessa cyklar har blivit oerhört populära, inte minst i Sverige där elcyklar numera står för en betydande del av cykelförsäljningen. Att cyklarna skiljer sig åt gällande prestanda och pålitlighet har däremot kommit att bli uppenbart. För att hjälpa dig välja rätt så har vi undersökt årets bästa alternativ.

Här är de cyklar som visat sig vara bäst.

Testvinnare - Bästa Elcykeln

 1. Bäst i test: Stålhästen Prima Steps
 2. Bäst batterikapacitet: Lifebike Classic+ G8 Blå
 3. Bästa premium: Stålhästen Suverän Steps
 4. Bästa billiga: Elcitycykel lågt insteg ELOPS 900 E marinblå
 5. Bästa hopfällbara: Elcykel hopfällbar TILT 500 E vit
 1. Bäst i test: Stålhästen Prima Steps

  9,7/10
  Prisvärd elcykel i dam- och herrutförande.
  Stålhästen Prima Steps
  Bäst i test
  Vikt
  24 kg
  Räckvidd
  50 - 100 km
  Maxhastighet
  25 km/h
  Batterikapacitet
  418Wh
  Till Butik
  23995 kr
  Fördelar
  • Elegant och helutrustad
  • Väldigt tyst drift
  Nackdelar
  • När du lägger ner såpass mycket pengar på en elcykel kan det vara värt att fundera över deras "Suverän Steps" istället

  Om du är ute efter en vardagscykel som håller hög nivå i alla lägen så är det här ett givet val. Även om den inte direkt är det mest sportiga valet så är den en på många sätt optimal pendlarcykel. Batterimässigt så drivs den av ett 36V/11Ah-batteri som utifrån en laddtid på 6 timmar ger räckvidd upp till 50 km.

  Med komponenter från Shimano och klassiska ballongdäck är cykeln en jämn och bekväm drift. Något att tänka på är att det endast är frambromsen som är hydraulisk, vilket ibland kan ge känslan av något ojämn bromsverkan. Men man vänjer sig ganska snabbt vid denna egenhet.

  För dig som letar en riktigt bra elcykel för vardagsbruk är det här ett pålitligt alternativ.

  Läs mer
 2. Bäst batterikapacitet: Lifebike Classic+ G8 Blå

  9,7/10
  Svenskdesignad kvalitativ elcykel med klassisk känsla och ett kraftfullt batteri med samsungceller.
  Lifebike Classic+ G8 Blå
  Vikt
  25 kg
  Räckvidd
  50-80 km
  Maxhastighet
  25 km/h
  Batterikapacitet
  468Wh
  Till Butik
  18495 kr
  Fördelar
  • Klassisk och pålitlig konstruktion
  • Perfekt för nordiskt klimat
  Nackdelar
  • Saknar ringklocka

  G8 är en av de senaste modellerna i Lifebikes serie. Utförandemässigt så är det en traditionell damcykel med lågt insteg och ett sedvanligt stadsstyre. Men de två saker som verkligen får den att vara i en klass för sig är den gedigna ramen och premiumkomponenterna.

  Kapacitetsmässigt har den ett relativt sett kraftfullt batteri på 468Wh och en 250W/36V-motor. I praktiken innebär det upp till 80 kilometer räckvidd och en förmåga att ge avlastning även i de något mer branta backarna. Framhjulsdriften ger också en väldigt naturlig känsla.

  Topphastigheten ligger runt 25 km/h vid motordrift, om man trampar går det såklart att nå avsevärt mycket högre hastigheter. Med skivbromsar har G8 väldigt mer jämn och påtaglig bromsverkan jämfört med många andra cyklar. Det gör att den känns trygg även i branta backar. Växelsystemet Nexus 7 från Shimano håller förväntat kvalitet och ger mjuk växling.

  För dig som vill ha en pålitlig vardagscykel som har hög kvalitetskänsla är det här ett väldigt bra val. Lång batteritid och stark motor i kombination med stål- och aluminiumdetaljer resulterar i en smidig helhetsupplevelse.

  Läs mer
 3. Bästa premium: Stålhästen Suverän Steps

  9,5/10
  Pålitlig konstruktion och otroligt jämn kraftöverföring.
  Stålhästen Suverän Steps
  Vikt
  24 kg
  Räckvidd
  50 - 100 km
  Maxhastighet
  25 km/h
  Batterikapacitet
  418Wh
  Till Butik
  24995 kr
  Fördelar
  • Unik komfort och räckvidd
  • Väldigt jämn motordrift
  Nackdelar
  • Kostar mer än genomsnittet

  Vi kan först och främst poängtera att det här är en av de mer dyra alternativen. Men du får samtidigt definitivt vad du betalar för. Det första intrycket är av genomgående kvalitet, och det är helhetsupplevelsen som får Suverän Steps att vara ett givet val.

  Med Shimanos Steps-batteri på 418Wh i kombination med en mittplacerad motor ger en otroligt jämn kraftöverföring. Det märks att de har optimerat en hel del då den i det särskilda ECO-läget har en räckvidd på upp till 100 km/h. Förmodligen en av marknadens längsta räckviddar.

  Kombinationen av aluminiumram och komponenter i Hi-Ten Stål har resulterat i en lågviktscykel som samtidigt känns oerhört trygg och säker. Ett helutrustad val som gör att du direkt känner att du har att göra med en kvalitetscykel. Den känns helt enkelt gedigen.

  Om du verkligen vill satsa på en elcykel så är lever Suverän Steps upp till alla föväntningar.

  Läs mer
 4. Bästa billiga: Elcitycykel lågt insteg ELOPS 900 E marinblå

  9,3/10
  Billig men helutrustad elcykel som gör vad den ska med laddning på upp till 70 km.
  Elcitycykel lågt insteg ELOPS 900 E marinblå
  Vikt
  25,4 kg
  Räckvidd
  40 - 70 km
  Maxhastighet
  25 km/h
  Batterikapacitet
  417Wh
  Till Butik
  13999 kr
  Fördelar
  • Helutrustad och godkänd för nattkörning
  • Bra styrka i batteri
  Nackdelar
  • Något svårläslig display

  Decathlon överraskar ständigt med produkter som trots relativt sett låg prislapp är förvånansvärt bra. Med ELOPS 900 E har de visat att en bra elcykel inte behöver vara dyrare än nödvändigt. Det första man lägger märke till är att den assisterade driften verkligen kompletterar ens eget trampmönster. Den känns förvånansvärt lätt även i väldigt branta backar.

  Med en motor på 250W/36V har den ett vridmoment på 35Nm vilket motsvarar en hastighet på upp till 25 km/h i assisterat läge. I ECO-läge har den en maximal räckvidd kring 70 km. Tagit tillsammans har den kapacitet som går att jämföra med avsevärt mycket dyrare cyklar.

  Känslan är av en gedigen cykel som håller hög nivå på samtliga komponenter. En stor fördel är att den är helutrustad vilket innebär att man kan komma igång direkt, oavsett om man planerar att cykla dag- eller nattetid.

  Prisvärd cykel som håller måttet.

  Läs mer
 5. Bästa hopfällbara: Elcykel hopfällbar TILT 500 E vit

  8,9/10
  Praktisk elcykel som inte tar någon plats.
  Elcykel hopfällbar TILT 500 E vit
  Vikt
  18,6 kg
  Räckvidd
  20 - 35 km
  Maxhastighet
  25 km/h
  Batterikapacitet
  187Wh
  Till Butik
  7999 kr
  Fördelar
  • Oerhört praktisk
  • Känns förvånansvärt robust
  Nackdelar
  • Ej lika bekväm som fullstora cyklar
  • Kortare räckvidd

  Hopfällbara Tilt 500 E är ett måste för dig som söker en praktisk elcykel som du lätt kan bära med dig när det behövs.

  I hopfällt läge så är däcken låsta för att minimera risken för problem. Det gör att den är väldigt lätt att ta med sig i bilen eller förvara i samband med buss- och tågresor. Totalvikten på dryga 19 kg gör det fullt möjligt att faktiskt bära den även lite längre sträckor.

  Batteriet är något mindre än vad som finns på fullstora cyklar. Med 187Wh har det en räckvidd på ungefär 35 km. Därför är detta inte nödvändigtvis rätt alternativ för dig som vill cykla riktigt långa sträckor. Har du inget emot att i större utsträckning förlita dig på tramporna är det däremot en riktigt smidig cykel.

  Att fälla upp den går väldigt snabbt och kräver ingen som helst eftermontering. Vi vågar faktiskt säga att den i många hänseenden känns mycket mer pålitlig än vissa fullstorlekscyklar. Tack vare den påtagliga höjden på sadel- och styrstång kan man få bästa möjliga komfort utifrån rådande förutsättningar.

  Denna cykel är enkel att rekommendera för dig som gillar flexibilitet.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa elcykeln

Elcykel köpguide

Cyklar har kommit att bli en viktig del av vårt dagliga liv. De används till allt ifrån att pendla till att träffa vänner och säkerställa vardagsmotion. Något som är unikt med just elcyklar är att de även har blivit ett sätt att ta sig fram när rörelseförmågan eller orken tryter.

Men innan du köper en cykel är det några saker du bör tänka på. Här har vi sammanställt en praktisk köpguide med konkreta tips och råd om vad som är bra att förhålla sig till.

Cykeltyp

Precis som med övriga cyklar finns elcyklar numera i ett flertal utföranden. Huruvida du vill ha en mountainbike med elmotor eller en eldriven pendelcykel kommer såklart att bero på hur du har tänkt att använda din cykel. Eftersom de eldrivna cyklarna inte skiljer sig från traditionella cyklar när det kommer till konstruktion så handlar det mycket om att helt enkelt välja cykel utifrån miljö och användningsområde.

Storlek

Oavsett om det gäller elektrisk cykel eller en vanlig modell så går det inte att i tillräckligt stor utsträckning poängtera vikten av att alltid utgå ifrån din längd och kroppstyp. Att välja en för liten cykel kan i många fall ha förordande konsekvenser med följd att cykelupplevelsen i bäst fall blir onödigt ansträngande, och i värsta fall regelrätt skadlig. Är du osäker kan du med fördel titta på tillverkarens storlekstabell.

Utrustning

För att en cykel ska vara lagligt att använda på vägar så krävs ringklocka. Under mörkerfärd så krävs även belysning och reflexer. Om detta inte ingår vid köpet så behöver man så klart införskaffa dessa saker på egen hand. För enkelhetens skull kan det vara en bra idé att kontrollera att allting ingår från början.

Batterikapacitet

Det finns många olika batterier på marknaden och i många fall så kan man välja flera olika kapaciteter till samma cykelmodell. Batterikapaciteten mäts i wattimmar och i de flesta fall finns det batterier mellan 300 och 500 Wh.

Motorstyrka

Utöver batteriets kapacitet så är det motorns styrka som är avgörande för hastighet och huruvida en uppförsbacke blir en enkel historia. Motorstyrka klassificeras utifrån newtonmeter och elcyklar finns ofta mellan 40 och 70 Nm där det högre värdet motsvarar mer motorkraft.

Budget

Priset kan i väldigt stor utsträckning variera mellan såväl cykelmodeller som batterikapacitet och utförande. Innan du börjar planera inför ditt köp kan det därför vara en bra idé att fundera lite på vilken prissättning som är inom din budget. På så sätt slipper du spendera tid på att överväga alternativ som i slutändan visar sig vara ekonomiskt orealistiska.

Så valde vi ut de bästa elcyklarna

Så gjorde vi testet

Med fokus på helheten såg vi till att utvärdera elcyklarna utifrån verkliga förutsättningar och omständigheter. På så sätt försökte vi säkerställa att testerna faktiskt skulle göra nytta och bättre rusta dig för ett framtida köp. Här är saker som vi särskilt lade vikt vid.

 • Cykelstorlek: Finns den tillgänglig i storlekar för olika längder?
 • Utrustning: Är den från början utrustad nog att vara laglig?
 • Kapacitet: Ger batteriet lång kapacitet?
 • Styrka: Är motorn tillräcklig kraftfull för alla lägen?
 • Laddning: Är cykeln enkel att ladda?
 • Pris: Kostar den mer än vad som är rimligt?

Vår testgrupp bestod av en blandning personer med olika bakgrunder. Några med tidigare erfarenheter av elcyklar, och några som aldrig tidigare kommit i kontakt med dem.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa elcykeln

FAQ: Vanliga frågor om elcyklar

Vi har samlat många av de funderingar som många har när de står inför situationen att välja rätt elcykel utifrån sina egna förutsättningar. Vår förhoppning är att det förenklar ditt val.

Vilken elcykel är bäst?

Lifebike Classic+ G8 är en pålitlig modern klassiker med starkt batteri och robust konstruktion. Ger bra valuta för pengarna.

Klarar batterierna verkligen nordiska klimat?

Det är ingen hemlighet att svårare klimat kräver mer regelbunden laddning. Särskilt om man vill minimera risken för djupurladdning. Men moderna cyklar har batterier som utan problem hanterar vårt nordiska klimat.

Hur långt kan man cykla på en laddning?

Hur lång räckvidd man får beror såklart på i hur stor utsträckning du trampar och hur krävande terrängen är. Typiskt sett så kan man förvänta sig mellan 5 och 10 mil vid intermittent assisterad cykling.

Krävs särskild försäkring?

Till skillnad från bilar så är inte elcyklar särreglerade. Därför täcks de av din befintliga hemförsäkring, men det går såklart att skaffa särskild egendomsförsäkring som minimerar självrisken vid skada eller stöld.

Vad är en elcykel bra för?

En elcykel är ett bra val om man har nedsatt rörlighet eller vill kunna maximera sträckan man kan cykla. Eftersom de är så mångfacetterade har de blivit väldigt populära bland ett väldigt stort antal personer. Såväl elitidrottare som pendlare och vardagsmotionärer.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
16 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5