Bäst i test: Bästa skaljackan dam 2022

Läs våra tips för att hitta den bästa skaljackan för dig och din livsstil.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

En skaljacka är ett toppen val när du behöver en jacka som ska tåla både vind och dåligt väder. Det finns jackor som är vattentät, bra som en ryggsäck och dessutom de som klarar av hårt hagel.

Vi har testat ett antal skaljackor och valt våra 5 favoriter i kategorierna: bäst i test, bästa billiga, bästa premiumvalet och två allmänt bra val. Du kan läsa mer om testet här nedan och om vår klara vinnare Astral Gore Tex Jacket.

Testvinnare - Bästa skaljackan dam

 1. Bäst i test skaljacka dam: Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket Women
 2. Bästa premium skaljacka: Houdini Women's BFF Jacket
 3. Bästa billiga skaljackan: Haglöfs L.I.M Jacket Women's
 4. Bästa skaljacka dam som mellanlager: Peak Performance W Argon Light Hood Jacket
 5. Bästa skaljackan dam för vandring: Fjällräven Women's Keb Jacket
 1. Bäst i test skaljacka dam: Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket Women

  9,7/10
  Fantastiskt regnskydd och andningsförmåga.
  Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket Women
  Bäst i test
  Vikt
  520 g
  Huvudmaterial
  Syntet
  Storlekar
  XS-XL
  Färger
  9 st
  Till Butik
  2695 kr
  Fördelar
  • Bra passform
  • Flera färger
  • Fantastisk i kraftigt regn
  Nackdelar
  • Ärmarna kanske något korta

  När vi först testade Astral Gore Tex Jacket så märkte vid direkt att det var en av de bättre jackorna på marknaden. Vi tycker att den är bra på grund av det slitstarka Gore Tex-materialet som ger dig ett starkt väderskydd och som dessutom är bra för regniga dagar. Vi märkte däremot att ärmarna är på gränsen till för kort när du sträcker ut armarna, om detta är ett problem för dig så kan du välja en storlek större.

  Jackan har ett meshfodrat bålparti för en ökad andningsförmåga vilket gör denna jacka till ett extra bra val för dig som vill göra saker ute.

  Läs mer
 2. Bästa premium skaljacka: Houdini Women's BFF Jacket

  9,5/10
  Vind- och vattentät jacka med bra stretch.
  Houdini Women's BFF Jacket
  Vikt
  342 g
  Huvudmaterial
  Polyester
  Storlekar
  XS-L
  Färger
  2 st
  Till Butik
  3595 kr
  Fördelar
  • Låg vikt
  • Bra stretch
  • Vind- och vattentät
  Nackdelar
  • Inte många färgalternativ

  Houdini W's BFF Jacket är den dyraste produkten men du kan lätt få den för ett reducerat pris eftersom den ligger på rabatt. Vi tycker definitivt att detta är en skaljacka som är värt sitt pris eftersom den vind- och vattentät samt är en de lättare jackorna när det gäller vikten. På grund av detta så passar den perfekt till både vandring och cykling.

  Jackan är justerbar i huvan och ärmsluten. Den har även en ventilationsöppning med blixtlås under dina ärmar och förböjda ärmar som ger dig större rörelsefrihet. Andra praktiska egenskaper är vattenavvisande blixtlås och framfickor som ligger vid sidan av ryggsäcksremmarna och så vidare.

  Houdini W's BFF är gjord i Surpass 2.5 Hardshell vilket är ett material som är tillverkat av återvunna polyesterfibrer och polyestermembranet Atmos är fri från fluorkarboner.

  Detta är en jacka som kommer att hålla dig sällskap i flera år, vilket gör den till en toppeninvestering. Dessutom så är den återvinningsbar.

  Läs mer
 3. Bästa billiga skaljackan: Haglöfs L.I.M Jacket Women's

  9,3/10
  Ett bra alternativ för dig som vill ha en lättare jacka.
  Haglöfs L.I.M Jacket Women's
  Vikt
  200 g
  Huvudmaterial
  Syntet
  Storlekar
  XS-XXL
  Färger
  8 st
  Till Butik
  1799 kr
  Fördelar
  • Bra i allmänt väder
  • Större mängd färger
  Nackdelar
  • Den är inte fodrad
  • Lägre vattentäthet

  L.I.M Jacket är en klar vinnare i den billigare kategorin eftersom den har en mängd samma funktioner och liknande material som vår bäst i test vinnare men för ett betydligt bättre pris. Är du intresserad av Astral Gore Tex men har en striktare budget så är nog denna jacka ett bra val för dig.

  Det är däremot lite blandade recensioner när det gäller vattentätheten på denna skaljacka. Vissa köpare klagade på att dem blev blöt rakt igenom, medans andra har gett jackan ett högt beröm för användning i regnigt väder. Så den här jackan är kanske inte det bästa valet om du tänker använda den i stormigt och kraftigt regnväder.

  Ett bra alternativ för dig som vill ha en lättare vikt på din jacka för all din träning ute.

  Läs mer
 4. Bästa skaljacka dam som mellanlager: Peak Performance W Argon Light Hood Jacket

  9,1/10
  En underbart skön och bekväm jacka som dessutom är riktigt snygg.
  Peak Performance W Argon Light Hood Jacket
  Vikt
  520 g
  Huvudmaterial
  Syntet
  Storlekar
  XS-XL
  Färger
  2 st
  Till Butik
  1868 kr
  Fördelar
  • Vind- och vattenavvisande
  • Gjord av återvunnen polyester
  • Vid i bålen
  Nackdelar
  • Brist på färger

  Women's Argon Light Hooded Jacket är gjord av ett unikt material där vadderingen har placerats i sömlösa kanaler. Vi tycker att denna jacka är utmärkt som ett lättare ytterplagg eller ett värmande mellanlager under en annan skaljacka.

  Jackan är däremot lite vid i bålen, men en mindre storlek är inte rekommenderad för då kan ärmarna bli lite för korta.

  Läs mer
 5. Bästa skaljackan dam för vandring: Fjällräven Women's Keb Jacket

  8,9/10
  Bekväm kvalitetsjacka med mycket bra passform.
  Fjällräven Women's Keb Jacket
  Vikt
  590 g
  Huvudmaterial
  Polyester
  Storlekar
  XXS-L
  Färger
  4 st
  Till Butik
  3299 kr
  Fördelar
  • Bekväm passform
  • Regntät
  Nackdelar
  • Inte så många färger
  • Ingen justerbar midja

  Women's Keb Jacket är en dyrare skaljacka men på grund av dess positiva recensioner och funktioner så har vi ingen oro över att ge den titeln som bästa vandringsjackan. Vi tycker att jackan är väldigt skön och sitter så bra på kroppen. Fickorna är praktiska och sitter på bra ställen.

  Jackans material är en mix av G-1000 Eco, polyester, bomull, polyamid, elastan och är dessutom en mer stretchig skaljacka är de andra som vi har testat. Det enda vi saknar med denna jacka är vindtätheten.

  Den här jackan har högsta och mest ömsesidiga omdömet om bekvämlighet och passform. Du kan förvänta dig med att få en jacka som passar din storlek och som inte behöver justeras något.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa skaljackan dam

Köpguide: Så hittar du bästa skaljackan dam

Skaljackor skiljer sig mycket beroende på vilken aktivitet du ska använda den till. Om du ska vara ute och springa i regnet så behöver du en vattentät jacka. Men ska du ut på vandring så kan du behöva en annan typ av jacka som är mer lämplig för detta.

Här nedan kan du läsa om våra rekommenderade punkter som du kan tänka  på vid varje enskilda köp av en skaljacka.

 • Välj din aktivitet

  Vattentäta jackor som är gjord för joggning är inte lika tung som till exempel en jacka för vandring eller ryggsäck. En sådan jacka behöver vara mer hållbar och kommer därför att väga lite mer. Vattentäta jackor för allmän användning ligger i mellanklass när det gäller vikten. Du kan välja en lättare skaljacka för vinter och hagel, men det kommer inte att slå skyddet från en jacka i tungvikt kategorin.
 • Tygval

  Det finns tre egenskaper att tänka på när du väljer en jacka baserat på dess tyg, vattentäthet, andningsförmåga och hållbarhet. Jackor som är lättare i vikten kommer att ha lite sämre hållbarhet och tyngre jackor är oftast mindre andningsbara. Vattentätheten är oftast kritisk, men de högst rankade jackorna i denna kategori kanske inte är nödvändig för din aktivitet. Andningsförmågan är oftast det viktigaste att tänka på om du ska använda jackan när du går snabbt uppför eller springer.
 • Funktioner

  Det finns flera alternativ när det gäller funktionen av jackan. Vill du ha en med eller utan huva, hur många fickor behöver du, ska du ha vattentäta dragkedjor, dragkedjor i armhålan för ventilation, manschetter och så vidare.
 • Storlek och snitt

  Skaljackor är gjord för att passa över mellanskiktsplagg så du ska kunna köpa din normala storlek och det borde inte vara nödvändigt att köpa en större storlek för att en fleecetröja ska få plats under. De flesta jackor har oftast information när det gäller storlek och erbjuder en storlekstabell. Jackor som är utformade för springning kommer att ha en atletisk eller slim passform eftersom personen inte tänker ha på sig så mycket under jackan. Allmänna skaljackor har däremot en standard eller mountain passform, vilket ger mer utrymme för kläder under.

Utöver de här punkterna så är det en smaksak på vad du ska tänka på, som till exempel färg och design. Kanske ett märke erbjuder snyggare jackor än vad du först var ute efter, så det gäller att gå igenom vad du kan skippa i den funktionella biten.

Så valde vi ut de bästa skaljackorna för dam

Hur vi utsåg bästa skaljackorna för dam

När det gäller skaljackor så vet vi själva att vi gärna vill ha något som kan hålla oss varm och bekväm, men som även kan stöta bort både regn och vind. Alla jackor är inte alltid perfekta och erbjuder inte alla funktioner som vi vill ha. Men eftersom olika personer har olika krav är det inte alldeles enkelt att jämföra väldigt olika typer av jackor. Därför har vi här valt att utse bästa valet i flera olika kategorier.

För att göra själva testet började vi med att välja ut ett 20-tal skaljackor som utmärkt sig lite extra när det kommer till material, vikt, vatten- och vindtålighet samt popularitet. Vi har sedan testat jackorna grundligt över tid och därefter betygsatt var och en på följande punkter:

 • Kvalitet: Vilka material är den tillverkad av? Hur bra vind- och vattentäthet har den? Har du märkt av något slitage efter en tids användning?
 • Komfort: Har jackan en bra andningsförmåga? Är passformen bra? Är materialet stretchigt? Hur mycket väger jackan? Blir du ofta för varm eller för kall?
 • Design: Finns det tillräckligt många och stora fickor? Har jackan någon luva? Finns den i flera storlekar och färger? Går det att spänna åt ev. luva, ärmar och nertill?
 • Användning: Vilket är ditt helhetsintryck av jackan? Är det några problem med jackan som till exempel dragkedjor som lätt fastnar? 
 • Pris: Hur mycket kostar den? Tycker du att den känns prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du rekommendera den här jackan till en kompis?

Testvinnaren i varje kategori är sedan den produkt som fått det högsta snittbetyget på dessa punkter.

Vanliga frågor om bästa skaljackan dam

Frågor och svar om skaljackor för damer

Vilken skaljacka är bäst?

Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket Women håller högsta möjliga nivå för skaljackor. Formskydd för kvinnor och unikt slitstark samtidigt som den är väldigt bekväm. Gore-Tex blir en garanti för obegränsad vattentäthet så länge materialet är intakt. En jacka väl värd sin investering.

Är alla skaljackor vind- och vattentäta?

Även om vind- och vattentäthet är väldigt förknippat med skaljackor så är det endast ett fåtal skaljackor som är verkligt vattentäta. Vill du slippa jobbiga överraskningar bör du därför kontrollera att skaljackan har en angiven vattenpelare, eller är tillverkat av vattentätt material.

Går alla skaljackor att tvätta i maskin?

Numera är det väldigt ovanligt att skaljackor inte tål maskintvätt. Däremot skiljer det sig åt mellan jackor vilken temperatur som de klarar. För att maximera livslängden på din regnjacka bör du därför se till att följa tvättråden. Det skapar rätt förutsättningar för att skaljackan bibehåller sina särskilda egenskaper.

Är skaljackan ett varmt plagg?

 De flesta skaljackor saknar foder. Anledningen är att de i många fall är särskilt framtagna för att användas i samband med underställ. Därför ger skaljackor i sig sällan särskilt mycket värme. Fördelen med detta är att man med hjälp av skalkläder kan få full kontroll över hur varma plagg man vill ha, samtidigt som man bibehåller rörlighet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
56 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5

Bäst i test - Bästa Skaljacka dam enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test skaljacka dam: Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket Women
 2. Bästa premium skaljacka: Houdini Women's BFF Jacket
 3. Bästa billiga skaljackan: Haglöfs L.I.M Jacket Women's
 4. Bästa skaljacka dam som mellanlager: Peak Performance W Argon Light Hood Jacket
 5. Bästa skaljackan dam för vandring: Fjällräven Women's Keb Jacket

Skaljacka dam finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Outnorth och Outdoorexperten .