Bästa merinounderstället dam - Bäst i test 2022 - Köpguide

Merinoull kommer från den spanska fårrasen merino. Vi har här hittat de bästa merinounderställen för damer.

Underställ i ull används främst för dess värmande egenskaper. Men även för att ull, speciellt merinoull, transporterar bort fukt från kroppen mer än andra tyger. Det håller dessutom borta bakterier bättre. Och med tanke på att merinoull finns i olika kvaliteter har vi testat olika underställ i merinoull för att hitta de allra bästa! Totalt har vi testat ett 20-tal produkter från olika tillverkare och bäst av alla blev Hellner Nieras Merino Top 2.0. Det är ett snyggt underställ med väldigt bra passform. Dessutom leder det bort fukt riktigt bra och priset kan man knappast klaga på heller.

Så hittar du bästa Underställ merinoull dam

Viktigt att tänka på vid köp av underställ merinoull dam

Underställ i merinoull håller värmen bra även om du skulle bli fuktig och känns dessutom fortfarande torr. Tyget håller också borta bakterier och luktar inte illa lika lätt som andra tyger kan göra. Det används med fördel vid aktiviteter med låg intensitet såsom vandring och alpin skidåkning. Men det finns trots allt olika kvaliteter av merinoull och olika modeller på underställ. Därför har vi sammanställt en lista på vad du bör tänka på för att hitta det bästa understället i merinoull för dig och ditt behov.

 • Värme

  När du köper ett underställ vill du ha ett underställ som håller värmen bra. Men det är också viktigt att tänka på vilken aktivitet du kommer göra med understället och hur varm du faktiskt behöver hålla dig. Ett underställ i merinoull är bäst för aktiviteter med låg intensitet eftersom det är då du lätt blir kall och således behöver hålla värmen bra. Frågor du med fördel kan ställa dig innan köp är: Hur varm behöver jag vara? Är jag varm eller kall av mig som person? Hur länge är jag ute i sträck? Hur lite rör jag på mig? Svettas jag mycket? Värt att tänka på gällande värmen är även hur tjockt tyget är. Ju tjockare tyg desto varmare bör plagget vara. Tjockleken på tyget beror följaktligen på hur fin merinoull som använts. Ju finare desto tunnare och mjukare är plagget.
 • Passform och bekvämlighet

  En viktig aspekt att ta hänsyn till är hur plagget känns på kroppen. När du är ute och rör på dig vill du gärna ha ett plagg som är lätt att röra sig i och som dessutom är bekväm för att bäst kunna fokusera på det du gör. Det kan vara svårt att veta hur bra ett plagg sitter på kroppen utan att ha testat det, men det du kan göra är att läsa omdömen från kunder och recensioner som finns tillgängligt på nätet. Andra saker som gör det lättare för dig att veta hur bra passformen är att se hur skärningen i halsen ser ut och hur sömmarna i midjan är utformade. På vissa plagg är exempelvis sömmarna dessutom tillplattade eller strategiskt placerade för att inte skava. Vilket kan vara bra att tänka på när du väljer ditt underställ.
 • Kvalitet

  Kvaliteten är alltid viktigt att ta hänsyn till i ett test. Just ull är känt för att vara väldigt slitstarkt material som inte går sönder lika lätt som exempelvis syntet. Men olika modeller kan ha olika bra sömmar, därför är det viktigt att undersöka hur bra kvaliteten är: Är sömmarna välgjorda? Går sömmarna lätt upp? Vad säger andra om kvaliteten på plagget? Hur är materialet? Vilken typ av merinoull användes i tillverkningen av plagget? Kvaliteten på ett ylleplagg beror dessutom på vilken typ av merinoull som använts. Det finns nämligen en stor variation på merinoull trots att det rent generellt är ett mjukare och tunnare ull än vanligt. Tjockleken på merinoullen varierar mellan tjugofem mikron som är det tjockaste och 15 mikron som är det finaste.
 • Prisvärdhet

  Hur vet du om ett klädesplagg är prisvärt? Prisvärdhet innebär att plaggets egenskaper är bättre än vad du kan förvänta dig av ett plagg i samma prisnivå. Prisvärdhet kan också vara något objektivt: är plagget prisvärt för just dig? Ett exempel på det är att du har vissa önskemål på ett plagg; lever plagget upp till dina önskemål spelar det ingen roll om det finns ett dyrare plagg som har fler och bättre egenskaper och vice versa. Ett billigt plagg som inte lever upp till dina önskemål och därför inte kan användas till det du planerade är heller inte prisvärt.

Våra 5 bästa merinounderställ dam (oktober 2022)

 1. Bäst i test merinounderställ dam: Hellner Nieras Merino Top 2.0
 2. Bästa billiga damunderstället i merinoull: Gridarmor Myrdal Merino Top
 3. Bästa premium underställ i merinoull dam: Ulvang Maristua Turtle Neck With Zip
 4. Bästa tjockare understället I merinoull dam: Gridarmor Viks Merino Longs
 5. Bästa underställ merinoull dam på komfort: Lundhags Gimmer Merino Light

1. Hellner Nieras Merino Top 2.0 - Bäst i test merinounderställ dam

Hellner Nieras Merino Top 2.0 Women
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: En prisvärd tröja som är mjuk, varm och följsam samt tillverkad av mulesingfri ull från merino.
Storlekar
XS-XL
Färger
2 st
Mikrontal
19,5
Övrigt
Mulesingfri ull
Fördelar
 • Gjord av fin merinoull
 • Mjuk och följsam
 • Bra pris
Nackdelar
 • Kan klia lite i början

Förutom att den håller värmen bra är det en underställströja som är mjuk och har bra passform. Tröjan är gjord av merinoull i 19,5 mikron som klassas som fin merinoullVilket förklarar varför tröjan är mjuk och skön att använda trots att den är gjord av ull. Den kan dock klia ifall din hy är väldigt känslig, men de flesta upplever inga problem med den aspekten. Vi gillade att tröjan hade en väldigt fin passform och dessutom var mjuk. Ett riktigt bra plagg att träna i. Utöver det var det ett otroligt bra pris för ett underställ i den klassen. Allt som allt - ett prisvärt underställ med bra kvalitet och passform för den aktiva kvinnan som vill hålla värmen.

 

Var kan jag köpa produkten?

2. Gridarmor Myrdal Merino Top - Bästa billiga damunderstället i merinoull

Gridarmor Myrdal Merino Top Women's
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: En tunn, skön och prisvärd underställströja som passar för friluftsaktiviteter under alla årstider.
Storlekar
S-L
Färger
1 st
Mikrontal
18,5
Övrigt
Flatlocksömmar
Fördelar
 • Extra tunn
 • Skön att ha på sig
 • Billig
Nackdelar
 • Ej lika varm som andra
Var kan jag köpa produkten?

3. Ulvang Maristua Turtle Neck With Zip - Bästa premium underställ i merinoull dam

Ulvang Women's Maristua Turtle Neck With Zip
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Ett användbart underställ av hög kvalitet som dessutom är snygg och skön med fin passform.
Storlekar
XS-XL
Färger
4 st
Mikrontal
?
Övrigt
Flatlocksömmar
Fördelar
 • Snygg och skön
 • Bra passform
 • Mångsidigt användbar
Nackdelar
 • Alla gillar inte den höga kragen

En snygg och feminin underställströja som är mjuk och skön att ha på sig med fin passform och hög kvalitet. Eftersom den är så snygg går det dessutom med fördel att använda plagget utan något annat över, och därmed använda plagget istället för en vanlig träningströja när man behöver vara lite varmare. Vi tyckte om tröjan eftersom den också går att använda vid tillfällen då aktivitetsnivån varierar vilket inte går att göra med de flesta ylleplagg som främst är användbara då aktivitetsnivån är låg. Något vi kände kan dra ner på betyget för de som vill använda tröjan under andra klädesplagg är att det inte i alla lägen är optimalt att ha polokrage. Det kan även bli obekvämt runt halsen med polokrage.

 

Var kan jag köpa produkten?

4. Gridarmor Viks Merino Longs - Bästa tjockare understället I merinoull dam

Gridarmor Viks Merino Longs Women's
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Gedigna underställsbyxor som är bekväma och varma samt sydda för att undvika skav.
Storlekar
XS-XL
Färger
1 st
Mikrontal
19,5
Övrigt
Mulesingfri ull
Fördelar
 • Håller värmen bra
 • Bekväma
 • Bra passform
Nackdelar
 • Ej mångsidigt användbar
Var kan jag köpa produkten?

5. Lundhags Gimmer Merino Light - Bästa underställ merinoull dam på komfort

Lundhags Women's Gimmer Merino Light 1/2 Zip
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Mångsidig långärmad tröja med dragkedjeöppning och elastisk tvånålssöm i ärmslut och nederkant.
Storlekar
XS-XL
Färger
2 st
Mikrontal
18,5
Övrigt
Elastisk tvånålssöm
Fördelar
 • Hög komfortkänsla
 • Strategisk design
 • Lång dragkedja
Nackdelar
 • Ganska dyr

En underställströja som är gjord av fin merinoull med mikroantal 18,5. Tröjan efterlämnar en skön känsla mot huden vilket gör att man gärna vill ha den på sig hela tiden. Vi tyckte extra mycket om att sömmarna är strategiskt placerade för att förebygga skav och att den är sydd i en Single Jersey-konstruktion vilket gör den unik i sin klass. Den långa dragkedjan hjälper även till att ventilera och på så vis förebygga att det blir för svettigt. Priset är dock lite högt, den dyraste av vinnarna men ändå ett överkomligt pris med hänsyn till att designen är skapad med extra eftertanke.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa merinounderställen dam

Så gjorde vi testet

Det finns flera olika typer av merinounderställ med olika användningsområden. Därför blir det inte riktigt rättvist att jämföra alla mot varandra rakt av. Vi har här istället grupperat in alternativen i fyra olika kategorier och utsett det bästa valet i varje kategori, samt en totalvinnare.

Som underlag för testet valde vi ut ett 20-tal olika underställ som utmärkt sig lite extra i form av material, design, pris, popularitet och omdömen från tidigare kunder. Vi har sedan testat dem noggrant och därefter betygsatt dem på följande punkter:

 • Värme: Hur bra håller understället värmen? Är plagget för varmt? Svettas man mycket i understället?
 • Kvalitet: Vilken typ av merinoull har använts? Tjocka eller tunna fibrer? Hur är sömmarna utformade? Är de utformade strategiskt? Hur bra håller sömmarna? Hur slitstarkt är tyget?
 • Passform: Hur bra sitter plagget på kroppen? Är materialet följsamt? Hur är modellen sydd? Hur är beskärningen i halsringen?
 • Bekvämlighet: Hur mjukt är materialet? Kliar tyget mycket? Hur tunt är tyget?
 • Pris: Vad kostar understället? Vad kostar plagg med liknande egenskaper? Är priset rimligt för dess egenskaper?
 • Kundomdömen: Vad har kunder sagt om plagget? Är de nöjda med plagget eller finns det många anmärkningar?

Därefter sammanställde vi alla punkterna till ett helhetsbetyg och vinnaren i varje kategori är helt enkelt produkten med det högsta helhetsbetyget.

Vanliga frågor om bästa merinounderstället dam

Vanliga frågor om merinounderställ för dam

Vilket merinounderställ är bäst?

Vilket merinounderställ som är bäst är inte alldeles enkelt att svara på. Olika personer har olika krav och önskemål och det som är bäst för en person behöver inte vara bäst för en annan.

Är du osäker på vilket du ska välja rekommenderar vi att du väljer Hellner Nieras Merino Top 2.0 då det är få tidigare kunder som inte blivit nöjda med produkten.

Vad skiljer ett merinounderställ från ett vanligt underställ?

Den stora skillnaden i ett merinounderställ kontra ett syntetiskt är hur varmt det blir samt förmågan att leda bort fukt. Ska du vara väldigt fysiskt aktiv och svettas mycket kommer ett underställ i syntetiskt material fungera bättre. Ska du bara vara ute i kylan är ett merinounderställ att föredra då det är bättre på att reglera värmen och mer komfortabelt.

Jämför merinounderställ dam

Underställ merinoull dam Storlekar Färger Mikrontal Övrigt Totalbetyg Pris
Hellner Nieras Merino Top 2.0 Women XS-XL 2 st 19,5 Mulesingfri ull Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
484 kr
Gridarmor Myrdal Merino Top Women's S-L 1 st 18,5 Flatlocksömmar Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
298 kr
Ulvang Women's Maristua Turtle Neck With Zip XS-XL 4 st ? Flatlocksömmar Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
746 kr
Gridarmor Viks Merino Longs Women's XS-XL 1 st 19,5 Mulesingfri ull Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
278 kr
Lundhags Women's Gimmer Merino Light 1/2 Zip XS-XL 2 st 18,5 Elastisk tvånålssöm Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
896 kr

Testvinnare - Bästa merinounderstället dam

 • Hellner Nieras Merino Top 2.0 - Bäst i test merinounderställ dam
 • Gridarmor Myrdal Merino Top - Bästa billiga damunderstället i merinoull
 • Ulvang Maristua Turtle Neck With Zip - Bästa premium underställ i merinoull dam
 • Gridarmor Viks Merino Longs - Bästa tjockare understället I merinoull dam
 • Lundhags Gimmer Merino Light - Bästa underställ merinoull dam på komfort
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
82 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5