Bäst i test: Bästa vandringsbyxorna för damer 2022

Vandring och naturupplevelser har återigen blivit populärt. Men rätt kläder är en nödvändighet. Vi har tittat på några av de bästa dambyxorna för såväl vardag som vandring.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

När det gäller funktionella byxor så kan det i många fall vara helt avgörande att välja rätt byxa för tillfället. Särskilt om man planerar långvandring eller helt enkelt vill kunna vara ute i alla väder.

Men det är inte bara för friluftsliv som det kan vara värt att överväga vandringsbyxor. Tvärtom kan de bli ett praktiskt val för allt ifrån vardag till de mest krävande projekten. Särskilt då denna sorts byxor typiskt sett erbjuder många justeringsmöjligheter, fickor och särskild tålighet.

Vi har gjort en djupdykning bland vandringsbyxor för damer. Med lite tur har vi luskat fram rätt val för just dig.

Bästa vandringsbyxorna för damer:

 1. Bäst i test vandringsbyxor dam: Haglöfs Barrier Pant
 2. Bästa premium vandringsbyxor dam: Fjällräven Women's Keb Trousers
 3. Mest prisvärda vandringsbyxor dam: Urberg Trollstein Stretch
 4. Bästa vandringstights dam: Bergans Women's Fløyen Outdoor Tights
 5. Bästa billiga vandringsbyxor dam: Dobsom Women's Taranto Pants
 1. Bäst i test vandringsbyxor dam: Haglöfs Barrier Pant

  9,7/10
  Robusta men ändå lätta byxor i förböjda och formade knän.
  Haglöfs Barrier Pant Women
  Bäst i test
  Huvudmaterial
  Polyester
  Vaddering
  Varmt vadderad
  Fickor
  1 st
  Ventilation
  Nej
  Till Butik
  1099 kr
  Fördelar
  • Formade knän för stor rörlighet.
  • Väldigt justerbara.
  • Oerhört robusta.
  Nackdelar
  • Har bara en ficka.

  Barrier Pant från Haglöfs är en oerhört slitstark och robust fodrad vandringsbyxa som är bäst lämpad för det kalla vinterhalvåret när temperaturen understiger 10 grader Celsius. Med elastisk midja och justerbar linning säkerställer bra passform. Kom däremot ihåg att storlekarna är något mindre än jämförliga byxor. Om du använder underställ kan det vara värt att överväga en större storlek.

  Trots låg vikt ger de ett väldigt gediget intryck och du kommer knappast behöva oroa dig för revor eller skador ens om du vandrar i krävande terräng. Trots bra foder är byxan tempererad tack vare blixtlås som sträcker sig längst hela benet, och sörjer för god ventilering.

  Om du vill ha en prisvärd byxa som lever upp till förväntningarna så är Barrier Pant ett bra val.

  Läs mer
 2. Bästa premium vandringsbyxor dam: Fjällräven Women's Keb Trousers

  9,3/10
  Tekniskt avancerad byxa med optimerad passform, ventilation och fickor.
  Fjällräven Women's Keb Trousers
  Huvudmaterial
  Polyester
  Vaddering
  Ovadderad
  Fickor
  4 st
  Ventilation
  Ja
  Till Butik
  2499 kr
  Fördelar
  • Kombinerar syntet- och naturmaterial för hög slitstyrka.
  • Fyra fickor.
  • Perfekt att kombinera med underställ.
  Nackdelar
  • Kostar mer än dubbel så mycket som många andra alternativ.

  En premiumbyxa från Fjällräven som har allt man kan önska sig. Som ofodrad och förstärkt vandringsbyxa kan den med rätt underkläder användas för alla säsonger. Det särskilda materialet G-1000 består av en kombination av bomull och polyester, vilket ger Keb Trousers väldigt hög slitstyrka och minimerar risken för revor.

  Med ett stort antal ventilationsöppningar är det oerhört enkelt att hålla bra temperatur även vid riktigt långa vandringar. Då byxan är formsydd med remjustering är den både bekväm och lätt att anpassa utifrån egna önskemål. Förvaringsmässigt finns det fickor både på insidan och utsidan vilket innebär både många och säkra förvaringsmöjligheter. Med en vikt på 540 gram är byxorna även tillräckligt lätta för att inte bli ett hinder på långvandringen.

  Om priset inte avskräcker är det här ett toppval.

  Läs mer
 3. Mest prisvärda vandringsbyxor dam: Urberg Trollstein Stretch

  9,1/10
  Prisvärd byxa med flera bra fickor och förstärkta partier.
  Urberg Women's Trollstein Stretch Hiking Pant
  Huvudmaterial
  Bomull/Polyester
  Vaddering
  Ovadderad
  Fickor
  4 st
  Ventilation
  Ja
  Till Butik
  795 kr
  Fördelar
  • Väldigt lågt pris trots hög kvalitet.
  • Välventilerad.
  • Perfekt att kombinera med underställ.
  Nackdelar
  • Få justeringsmöjigheter.
  • Kyligare än övriga alternativ.

  En praktisk allroundbyxa som gör vad den ska utan att kosta mer än den behöver. En ofodrad vandringsbyxa för såväl sommar- som höstanvändning. Då Trollstein Stretch Hiking Pant är tillverkade i flexibelt stretchmaterial säkerställer de bra passform i alla lägen.

  Med formade knän säkerställs hög rörlighet och man behöver inte oroa sig för att byxornas ben ska skava. Som ofodrad vandringsbyxa kan den med fördel kombineras med underställ under vinterhalvåret. Jämfört med fodrade byxor gör detta att den även går att använda under varma perioder.

  Oerhört prisvärda och mångfacetterade byxor som med lagerprincipen fungerar perfekt även när det är riktigt kallt.

  Läs mer
 4. Bästa vandringstights dam: Bergans Women's Fløyen Outdoor Tights

  9,1/10
  Bra, men lite kallare alternativ till vanliga vandringsbyxor.
  Bergans Women's Fløyen Outdoor Tights
  Huvudmaterial
  Polyamid
  Vaddering
  Ovadderad
  Fickor
  2 st
  Ventilation
  Nej
  Till Butik
  895 kr
  Fördelar
  • Säkerställer maximal rörlighet.
  • Väger nästan ingenting.
  • Välventilerade.
  Nackdelar
  • Inget för kallare klimat.

  Som mellanting mellan vandringsbyxa och klassiska tights hittar vi Fløyen V2 från Bergans. Som kroppsnära vandringstights blir de ett bekvämt alternativ för långa vandringar under lite varmare perioder. De minimerar risken för skav och obehag, oavsett klimat.

  Med förstärka partier och Cordura-stretch är dessa vandringstights förvånansvärt slittåliga. De tål i detta hänseende definitivt att jämföras med många vandringsbyxor. Förvaringsmässigt har de trots den låga vikten och nätta mängden tyg ändå två fickor. Perfekt för dig som föredrar fria händer.

  Ett väldigt praktiskt alternativ till klassiska vandringsbyxor. Men definitivt inget för kallare klimat tå dessa kroppsnära vandringstights inte lämnar utrymme för underställ.

  Läs mer
 5. Bästa billiga vandringsbyxor dam: Dobsom Women's Taranto Pants

  8,9/10
  Prispressade byxor med skön fleeceinsida som värmer.
  Dobsom Women's Taranto Pants
  Huvudmaterial
  Polyester
  Vaddering
  Ovadderad
  Fickor
  4 st
  Ventilation
  Nej
  Till Butik
  695 kr
  Fördelar
  • Mycket vandringsbyxa för pengarna.
  • Vattentäta med 5000 mm vattenpelare.
  Nackdelar
  • Något bylsiga jämfört med andra byxor.
  • Fleeceinsidan har en tendens att bli varm.
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa vandringsbyxorna för damer

Köpguide: Så hittar du bästa vandringsbyxorna för damer

Att välja vandringsbyxor kräver på sätt och vis att man har ett öka för funktionalitet. Därför bör man påminna sig själv att se bortom det estetiska. För även om utseende kan vara en viktig fråga för att byxorna ska kännas rätt, så är det i slutändan nyttan som särskiljer bra vandringsbyxor från dåliga. Är vattentäthet viktigt? Eller duger det med vattenavvisande vandringsbyxor? Är förvaringsmöjligheter ett måste? Här är några saker att särskilt tänka på.

 • Bekvämlighet

  Hur man än vrider och vänder på det så är obekväma byxor aldrig ett bra val. Hur praktiska ett par vandringsbyxor än man verka vara, så spelar det ingen roll om de är så obekväma att de inte går att använda. Rätt storlek är såklart ett måste, men det är även värt att säkerställa så att materialet är tillräckligt mjukt och flexibelt.
 • Temperaturreglering

  Att välja byxor som säkerställer rätt temperatur är ett måste. Det finns nå få saker som är värre än att ha för varma byxor under sommarvandring, eller för kalla under vintervandring. Uppmärksamma särskilt vilket temperaturspann byxorna är lämpade för, och överväg hur viktigt det är med temperaturreglering.
 • Vattenavvisning

  Det är väldigt stor skillnad mellan vattentäta vandringsbyxor och vattenavvisande vandringsbyxor. Vill du vara säker på att helt undvika blötan så bör du kontrollera att byxorna har tillräckligt hög vattenpelare. Då vet du att de inte slipper igenom vare sig vatten eller fukt.
 • Vindavvisning

  I många fall så är det inte omgivningens temperatur som kyler ned dig, utan vind och vindstyrka. Då den faktiska kyla ökar i takt med vindstyrkan så kan det vara viktigt att se till så att byxorna avvisar vind. Särskilt om man vandrar i blåsiga områden.
 • Justeringsmöjligheter

  Att kunna justera såväl bredd som längd kan vara ett sätt att få perfekt passform och slippa vara helt utelämnad till att hitta byxor som i ursprungsutförande har perfekt storlek. En fördel med många vandringsbyxor är att de går att justera tillräckligt för att bli rätt även för dig som är mellan två standardstorlekar.
 • Vikt

  När det gäller långpromenader och vandring så kan varje gram faktiskt göra skillnad. Därför föredrar många byxor med låg vikt för att lämna så mycket utrymme som möjligt till annan packning. Är detta viktigt för dig så bör du särskilt hålla utkik efter byxor med förmånlig vikt.
 • Fodring

  Fodrade eller inte fodrade vandringsbyxor är på många sätt en personlig preferens. Många som tillämpar lagerprincipen föredrar ofodrade, medan andra upplever fodrade byxor som avsevärt mycket mer praktiska. Vill du ha full temperaturkontroll med underställ kan det vara värt att överväga ofodrade byxor.
Så valde vi ut de bästa vandringsbyxorna för damer

Hur vi utsåg bästa vandringsbyxorna för damer

Det finns många olika sorters vandringsbyxor och man kan inte riktigt säga att ett par fodrade vinterbyxor är bättre eller sämre än ett par tunnare anpassade för varmare väder. Vi har därför här istället valt att utse bästa alternativet i flera olika kategorier. Det gör att du enklare kan hitta det bästa paret för dina ändamål.

För att göra själva testet valde vi ut ett 20-tal vandringsbyxor som utmärkt sig lite extra på material, design, funktion, pris och popularitet. De har sedan testats grundligt över tid och därefter har var och en betygsatts på följande punkter:

 • Slitstyrka: Lever byxorna upp till förväntningarna under hårda förhållanden?
 • Komfort: Är vandringsbyxorna tillräckligt bekväma för långvarigt användande?
 • Temperatur: Vilket klimat är byxorna lämpad för? Är de väl ventilerade eller fodrade?
 • Vattentäthet: Är byxorna vattenavvisande eller vattentäta?
 • Justerbarhet: Går byxornas passform att anpassa?
 • Pris: Ger vandringsbyxorna valuta för pengarna?

Till sist har betygen på alla punkter sammanställts och bästa byxorna i varje kategori blir helt enkelt de med det högsta genomsnittsbetyget.

Vanliga frågor om bästa vandringsbyxorna för damer

FAQ: Vanliga frågor om vandringsbyxor för damer

Här är några av de frågor som har en tendens att dyka upp när det gäller vandringsbyxor för damer. Med lite tur hjälper de dig att välja rätt.

Är det någon skillnad på vandringsbyxor för damer och herrar?

Material- och funktionsmässigt är det ingen skillnad. Men vandringsbyxor för damer följer typiskt sett standarden för damstorlekar, och är i många fall formsydda med fokus på kvinnors anatomi.

Vad är det som är speciellt med vandringsbyxor?

Vad som är speciellt med vandringsbyxor beror såklart på specifika byxors egenskaper. Men som tumregel är vandringsbyxor tillverkade av funktionsmaterial och är särskilt framtagna för att vara bekväma även under svåra väderförhållanden, och vid långvarig vandring.

Går det inte lika bra att använda alla byxor som vandringsbyxor?

Det är sällan en trevlig upplevelse att vandra långt och i svår terräng med jeans- eller mjukisbyxor. Men skillnaden blir inte alltid uppenbar direkt. Om du planerar långvandringar så kommer du snabbt att märka att vandringsbyxor är ett måste.

Är alla vandringsbyxor tillverkade av syntetmaterial?

En viktig anledning till varför vandringsbyxor ofta är tillverkade av syntetmaterial eller en kombination av syntet- och naturmaterial är att de syntetiska materialen är vad som ligger bakom funktionsbyxornas särskilda egenskaper.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5

Bäst i test - Bästa Vandringsbyxor dam enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test vandringsbyxor dam: Haglöfs Barrier Pant
 2. Bästa premium vandringsbyxor dam: Fjällräven Women's Keb Trousers
 3. Mest prisvärda vandringsbyxor dam: Urberg Trollstein Stretch
 4. Bästa vandringstights dam: Bergans Women's Fløyen Outdoor Tights
 5. Bästa billiga vandringsbyxor dam: Dobsom Women's Taranto Pants

Vandringsbyxor dam finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är och Outnorth .