Bäst i test: Bästa Vandringskängorna för dam 2022

Vi har gått igenom fler än 100 olika kängor till kvinnor anpassade för vandring.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

Vandringskängor kan behövas oavsett vilken typ av vandring du utövar, men inte minst om du tänker vandra i tuff terräng. De är bekväma samtidigt som de är tåliga mot väta och har ett bra grepp. Om du brukar vandra ofta är du väl medveten om hur viktigt det är med bra, bekväma skor. Det finns en stor mängd vandringskängor för dam på marknaden, vilket kan göra det svårt att hitta rätt produkt just för dig. Vi har testat en mängd vandringskängor i olika terränger och tillfällen för att kunna ge dig tips om marknadens bästa. Läs mer om vårt test här nedan för att få reda på varför vi valde Forest II från Lundhags till bäst i test. Vi tipsar dig även om bästa premium- och budgetvalen på marknaden.

Testvinnare - Bästa Vandringskängorna för dam

 1. Bäst i test: Meindl Kansas Lady Gore-Tex
 2. Bästa med högt skaft: Lundhags Forest II
 3. Bästa budget: Urberg Helags Women's Hiking Boot
 4. Bästa premium: Lundhags Vandra II Mid
 5. Bästa för tuff terräng: Lundhags Tjakke Mid
 1. Bäst i test: Meindl Kansas Lady Gore-Tex

  9,7/10
  En vandringskänga som ger utmärkt stöd samtidigt som de skyddar mot väta och kyla.
  Meindl Kansas Lady Gore-Tex
  Bäst i test
  Yttersula
  Vibram Multigrip
  Yttermaterial
  Skinn
  Foder
  Syntet
  Membran
  GORE-TEX
  Till Butik
  2499 kr
  Fördelar
  • Vattentäta
  • Avtagbar innersula
  • Ger bra stöd och stabilitet
  Nackdelar
  • Något små i storlekarna

  Kansas Lady Gore-Tex från Meindl är en hållbar vandringskänga som vi har testat. Ovandelen är tillverkad av nubuckskinn och de har ett vattentätt GORE-TEX-membran som håller dina fötter torra även när det regnar eller är fuktigt ute. De är även utrustade med Meindls Active Air Technology, vilket ger en känga som andas och känns luftig. Mellansulan har stötdämpande PU medan yttersulan ger ett mycket bra grepp samtidigt som de gör skorna bekväma att bära. Vandringskängan är fodrad med syntetmaterial och har en avtagbar innersula. Vi har utsett den här kängan till ett bra val tack vare att den är mycket slitstark samtidigt som den håller dina fötter bekväma under flera år. De finns i storlekar från 36 upp till 42 för att passa så många som möjligt. Dessutom ger de ett mycket bra stöd till vristen även om skaftet inte är så jättehögt. Varumärket Meindl är inriktade på just vandringskängor och det märks att de vet vad de sysslar med.

  Läs mer
 2. Bästa med högt skaft: Lundhags Forest II

  9,5/10
  En högkvalitativ vandringskänga med högt skaft, mjuk och stötdämpande yttersula samt tillverkade i ett lager för perfekt passform och bekvämlighet.
  Lundhags Forest II
  Yttersula
  Gummi
  Yttermaterial
  Skinn/Gummi
  Foder
  Nej
  Membran
  Nej
  Till Butik
  2795 kr
  Fördelar
  • Högt skaft
  • Högkvalitativa skinnkängor
  • Stötdämpande, mjuk sula
  Nackdelar
  • Något högt pris

  Forest II från Lundhags är en riktigt bra känga från det svenska varumärket. De är tillverkade av fullnarvsskinn och är en klassisk enlagerskänga. Den har ett extra hälgrepp samt en yttersula som har integrerat tåskydd. Du håller därmed dina fötter väl skyddade samtidigt som kängorna är bekväma att bära. Vi har valt ut Forest II till bäst i test, tack vare dess höga kvalitet och snygga design. Vandringskängorna har ett högt skaft på 27 cm vilket gör att de inte bara skyddar foten utan även en bra bit upp på smalbenet. Tack vare att kängan bara har ett lager är de lätta, smidiga och har en bra andningsförmåga. Hur varma du vill ha dem kan du sedan enkelt justera med strumpor. Damstorlekarna ligger mellan storlek 36 och 41, men kängan finns också i större storlekar som då inte är damanpassade. Sulan är stötdämpande samtidigt som den ger ett bra grepp.

  Läs mer
 3. Bästa budget: Urberg Helags Women's Hiking Boot

  9,5/10
  Mycket prisvärda vandringskängor för dam med stötdämpande gummisula och ett vattentätt membran.
  Urberg Helags Women's Hiking Boot
  Yttersula
  Gummi
  Yttermaterial
  Skinn
  Foder
  Nej
  Membran
  Vattentätt
  Till Butik
  1695 kr
  Fördelar
  • Lågt pris
  • Vattentäta
  • Stötdämpande gummisula
  Nackdelar
  • Något hårda

  Helags Women's Hiking Boot från Urberg finns tillgängliga i storlek 36 till 42. Dessa robusta kängor är tillverkade av skinn med ett vattentätt membran. Det håller vätan ute samtidigt som du kan räkna med att fötternas överskottsvärme och fukt släpps ut. På så sätt slipper du gå med svettiga fötter under vandringen. Vi tycker om den här produkten för att den håller en riktigt hög kvalitet samtidigt som den har en liten prislapp. Kängorna väger runt 770 gram styck, vilket inte är alltför tungt för en sko med denna kvalitet. Yttersulan är gjord av gummi och den är dessutom stötdämpande samtidigt som den ger ett mycket bra grepp. Vid tårna har kängan en förstärkning för att skydda dem mot snår och vassa stenar. Dessa kängor är inte fodrade, dock har de en vaddering runt skaftet för en ökad komfort.

  Läs mer
 4. Bästa premium: Lundhags Vandra II Mid

  9,3/10
  En vandringskänga som andas kvalitet och som dessutom är väldigt bekväm för vandringar i alla terränger.
  Lundhags Vandra II Mid
  Yttersula
  Gummi
  Yttermaterial
  Skinn/Gummi
  Foder
  Nej
  Membran
  Nej
  Till Butik
  2899 kr
  Fördelar
  • Mycket bra grepp
  • Hållbara
  • Vattentät sula
  Nackdelar
  • Något dyra

  Vandra II Mid från Lundhags är en stabil klassiker skalkänga i ett lager. Den passar utmärkt för dig som vill ha långa, bekväma vandringar. Kängan är lätt och smidig, samt att dess andningsförmåga är på topp. Därav passar de utmärkt vid vandringar med hög intensitet. Kängorna består av skinn och gummi där skaftet består av kraftigt läder medan nederdelen är tillverkad av tåligt cellgummi. Sulan både isolerar och dämpar stötar, samtidigt som den är vattentät och ger ett bra grepp. Vi tycker att Vandra II Mid är en högkvalitativ vandringskänga och vi gillar skalprincipen. På så sätt kan du bära den året runt och bara styra fotklimatet med hjälp av dina strumpor. Vi har valt den här vandringskängan till bästa premium då den verkligen ger den bekvämlighet du behöver när du är ute och vandrar, samtidigt som den är mycket hållbar med en lång livslängd. Det svenska varumärket Lundhags är kända för sina högkvalitativa produkter.

  Läs mer
 5. Bästa för tuff terräng: Lundhags Tjakke Mid

  8,9/10
  Lundhags Tjakke Mid
  Yttersula
  Yttermaterial
  Foder
  Membran
  Till Butik
  2999 kr
  Fördelar
  • Låg vikt
  • Vattentäta
  • Mycket bekväma
  Nackdelar
  • Något smala i modellen

  Vi har även testat Tjakke Mid från Lundhags, vilken är en relativt ny känga i Lundhags utbud av skalkängor. Den är utformad som en teknisk allround-känga och delar flera egenskaper med Lundhags andra kängor. Just denna känga är väldigt slitstark för att klara av även de tuffaste terrängerna. De är tillverkade av både skinn och syntet för att kunna förse dig med det allra bästa av två världar. Kängorna är lätta och bekväma samtidigt som de är hållbara, stabila och ger ett bra grepp. De har extra stoppning i skaftet för att ge mer stöd och stabilitet. Tjakke Mid är ett bra val för dig som har höga krav och vandrar i tuffare terräng, dock till ett något högt pris. Men om du har en tillräcklig budget är det här verkligen en vandringskänga du kommer att trivas. De har dessutom en låg vikt på 672 gram per känga.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa vandringskängorna för dam

Vandringskängor dam köpguide

Oavsett vad du ska köpa finns det ett antal faktorer att tänka på, även gällande vandringskängor. Just vandringskängor måste vara bekväma för att du ska kunna vandra med dem utan att få skoskav, bli blöt om fötterna eller frysa. Det är bra att lägga tillräckligt med pengar på kängorna för att de ska vara bra nog, det betyder dock inte att dyrast alltid är bäst. Lägg också fokus på att välja rätt storlek, det är alltid bäst att mäta fötterna eftersom olika varumärkens storlekar kan skilja sig åt. Nedan går vi igenom de aspekter som är allra viktigast att ha i åtanke vid valet av vandringskängor dam.

Materialet

Vandringskängor kan vara tillverkade av många olika material, där vissa är bättre än andra. Läder eller syntetiska material är de vanligaste alternativen, ibland bägge delar i kombination. Syntetiska material har fördelen att de är lätta och att de andas, medan läderkängor kan bidra med en fantastisk stabilitet. De isolerar också väldigt bra, men kan samtidigt bli varma och tunga.

Passform

Passformen är av mycket stor vikt för att du ska känna dig bekväm när du vandrar. Kängorna ska inte vara för tighta, men inte heller för lösa eftersom det kan bidra till skoskav. Det är alltid bra att gå in skorna hemma innan du beger dig ut på vandring.

Skafthöjd

Det här är en faktor som en hel del personer inte tänker på, men som är viktig. Om du ska vandra långt och i flera dagar kan det vara bra med ett högt eller medelhögt skaft. Ska du bara vandra korta turer eller använda kängorna till vardags kan det räcka med ett lågt skaft. Det är en smaksak helt enkelt. Dock kan du också välja skafthöjd utifrån vilken terräng du ska befinna dig i. Vandring i skog och våtmark kan kräva ett högre skaft för att du inte ska bli blöt om smalbenen.

Storlek

 Vandringskängor har oftast samma storlekar som vanliga skor, men precis som med vanliga skor kan dessa varierar utifrån varumärke och skostil. Du brukar vanligtvis kunna hitta innermåttet för de olika storlekarna och vi rekommenderar därför att du mäter din fot. På så sätt får du garanterat rätt storlek även om du handlar online.

Varumärke

Det finns en del varumärken som är fokuserade på produkter inom just vandring och friluftsliv och de skapar oftast kängor av hög kvalitet. Du brukar vinna på att välja vandringskängor från specialister på just sådana produkter.

Pris

Priset är förstås alltid viktigt eftersom du ska hitta ett par vandringskängor som inte gräver hål i din plånbok. Priset står dock ofta i relation till kvaliteten och funktionerna på kängorna. Fundera på hur ofta du kommer använda kängorna, var du kommer gå och hur mycket du är beredd att spendera och försök hitta ett par som uppfyller alla dina krav så billigt som möjligt.

Vattenresistens

Hur vattentät en känga måste vara för att passa just dig beror på var du ska vandra och även när du ska vandra. Väderleken är dock ingenting vi kan vara säkra på, men under vissa perioder är sannolikheten för regn mindre.

Din packning

Vad du ska bära med dig påverkar också vilka kängor du bör välja. En tung packning kräver stabilare vandringskängor för att du ska känna dig bekväm. Om du ska ha en lättare packning är ett par lätta, flexibla vandringskängor bra nog.

Så valde vi ut de bästa vandringskängorna för dam

Så gjorde vi testet

Det finns en uppsjö med olika sorters vandringskängor som är alldeles för olika i både användningsområde som funktion för att kunna jämföras på ett vettigt sätt. Vi har här därför valt att utse bästa kängorna i flera olika kategorier. Det gör att du enklare kan hitta ett par som är utformade för dig och dina ändamål.

Som grund för testet beställde vi hem ett 30-tal olika vandringskängor som utmärkte sig lite extra när det kommer till material, dämpning, vattentålighet, skafthöjd, pris och popularitet. De har sedan testats grundligt över tid och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Kvalitet: Vilka material är kängorna tillverkade av? Har du märkt av något slitage efter en tids användning?
 • Användning: Är de lätta att ta på och av sig? Är det enkelt att snöra dem? Är det lätt att rengöra och impregnera kängorna?
 • Vattentålighet: Hur bra är de på att motstå vatten? Går det exempel bra att gå ute i hårt regn? Kan du gå i sankmark? Läcker de om du står i vatten?
 • Komfort: Är kängorna sköna att ha på sig? Känns fötterna mer eller mindre ansträngda än vanligt efter en dags vandring? Andas de bra?
 • Stabilitet: Ger kängan en bra stadga till foten? Hur känns det att gå i skogen med dem? Hur känns det att gå på en led med mycket rötter och stenar?
 • Storlek: Är det enkelt att hitta rätt storlek? Hur bra är passformen? 

Till sist har vi sammanställt alla betygen och vinnaren i varje kategori är helt enkelt kängorna med det högsta genomsnittsbetyget.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa vandringskängorna för dam

Frågor och svar om vandringskängor för damer

Vilka vandringskängor för damer är bäst?

För den som letar efter en riktigt kvalitativ vandringskänga för dam så är det få produkter som överträffar Meindl Kansas Lady Gore-Tex. Det är en vandringskänga som är både vattentät och robust då den förenar gore-tex med nubuckskinn och en Vibram-sula. Med ett något längre skaft säkerställer den att man bibehåller flexibiliteten i sina rörelser. En given testvinnare.

Vilka vandringskängor är bäst för breda fötter?

Efterfrågan på kängor för breda fötter har definitivt ökat. Men än så länge har marknaden inte riktigt hunnit med. Om du har breda fötter så är det därför en bra idé att alltid kontrollera innermåttet innan du tittar närmare på kängorna. På så sätt slipper du engagera dig i kängor som i slutändan visar sig vara för smala.

Är alla vandringskängor vattentäta?

De kängor som har vattentäta membran är definitivt vattentäta. Men även de kängor som saknar dessa membran går i många fall att göra vattentäta genom ytbehandling. Särskilt om de är tillverkade av naturmaterial såsom läder eller skinn.

Bör man välja högt eller lågt skaft?

Traditionellt sett så väljer man lågt skaft för vandring i ojämn terräng, och högt skaft för plan terräng. Anledningen är att ojämn terräng kräver högre nivå av rörlighet. Men även om du har högt skaft så går det att kompromissa genom att endast snöra den längre delen av vandringskängan.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5