Topp 5 bästa pannlamporna (nov. 2022)

Oavsett aktivitet har du stor nytta av en bra pannlampa. Skillnaden mellan lamporna är dock enorm och därför har vi granskat över 50 olika produkter för dig.

När hösten gör sitt intåg och mörkret kryper allt närmare minskar lusten att bege sig ut. Med en riktigt bra pannlampa kan du inte längre använda mörkret som undanflykt. Tvärtom så kan denna lilla manick förlänga dina möjligheter till utomhusaktiviteter långt bortom september.

Marknaden för pannlampor är stor och det kan vara svårt att hitta den bästa lampan för ditt behov. Några vanliga misstag du kan undvika är att välja en lampa med ett för svagt batteri som laddar ur alldeles för snabbt eller att du riskerar att bli illamående för att du har ett för svagt ljus. Den dyraste lampan är inte per automatik den bästa, men visst är det så att du får det du betalar för. Vi har testat flera olika lampor och här nedan kan du läsa om hur vi gick till väga när vi gjorde testet och våra val.

Testvinnare - Bästa pannlampan 2022

Här är en överblick över årets bästa pannlampor.

 1. Bäst i test pannlampa: Lumonite Vector
 2. Bästa premium pannlampa: Lumonite Compass R
 3. Bästa billiga pannlampan: Ledsavers Laddbar 1000 lm
 4. Bästa lätta pannlampan: Petzl Swift RL Lamp
 5. Bästa pannlampan med batterier: Black Diamond Cosmo 300

Hur vi valde ut de bästa pannlamporna

 • Ljusstrålen - Hur ljust upplever du att det blir av lampan? Hur bra lyser den upp omgivningen på nära håll? Hur bra lyser den upp ett mindre område på längre håll?
 • Batterikapacitet - Hur länge räcker pannlampans batteri? Hur lång tid tar det att ladda?
 • Vikten - Hur mycket väger pannlampan? Blir den obekväm att använda under längre tid för att den är för tung?
 • Specialfunktioner - Finns det några specialfunktioner på pannlampan? Går den att vinkla i olika lägen?
 • Pris - Hur mycket kostar pannlampan? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet, funktioner och ljusstyrka? Skulle du själva kunna tänka dig att köpa lampan?
 • Tålighet - Har du märkt av någon form av slitage efter använding av produkten? Går något sönder om du släpper lampan i marken på olika material från huvudhöjd?
 • Användarvänlighet - Är lampan enkel att ta på sig? Är det svårt att justera bandet? Går det ändra ljusstyrka även med vantar på sig?
 • Bekvämlighet - Är lampan skön att ha på sig eller skaver den någonstans? Sitter den bra även när man rör sig mycket?

Så hittar du bästa Pannlampa

Så hittar du bästa pannlampan

När du väljer pannlampa är det viktigt att du har klart för dig vilka egenskaper du vill att lampan ska ha. Ska du bara ha den när du går ut på kvällen och hämtar ved i vinter? Då behöver du till exempel inte ha en lika stark lampa som om du ska nattorientera. Ta tid på dig och jämför de olika alternativ du har. Fundera igenom vad du ska ha den till och vilka egenskaper som utifrån det blir viktigast för dig. Här nedan listar vi några egenskaper du bör titta närmare på.

 • Ljusstyrkan

  Hur starkt ljus du behöver är helt beroende på vad du behöver din pannlampa till. Ju högre ljusstyrka du vill ha, desto mer batterikapacitet krävs. Detta är något du behöver ta hänsyn till. Detta påverkar i sin tur storleken och vikten på lampan. Ljusstyrkan mäts i lumen. Ju högre lumen desto starkare lampa helt enkelt. Tänk på att inte stirra dig blind på lumenvärdet. Det finns andra faktorer du behöver ta hänsyn till, bland annat hur lampan fokuserar och riktar ljuset, men en bra tumregel är att i alla fall inte ha en ljusstyrka på mindre än 200 lumen. Väljer du en lampa med 300–500 lumen så klarar du dig bra för både trail och nattlöpning. En annan sak som kan vara bra att känna till är att en pannlampa kan ha oregulerad eller regulerad ljusstyrka. Oregulerad ljusstyrka innebär helt enkelt att ljusstyrkan långsamt minskar i styrka från det att du sätter i batterier. När batteriet är slut slocknar ljuset helt. Regulerad ljusstyrka lyser med samma styrka tills du når en viss batterinivå. En nackdel med regulerad styrka är att eftersom den lyser med ett högre sken under en längre tid så blir batteritiden kortare.
 • Ljusspridning

  Detta är minst lika viktigt som ljusstyrkan. Det finns de lampor som har en mer koncentrerad stråle. Den ger ett fokuserat ljus rakt framför dig och du kan i öppen terräng se relativt långt fram. Befinner du dig mitt ute i skogen har du mindre nytta av den typen av lampa, då det kan finnas mycket i vägen som blockerar strålen. En pannlampa som ger en bredare ljuskägla är praktiskt när du även behöver hålla koll på vad som händer vid sidan om. Det bästa av allt är att välja en lampa som ger en kombinerad ljuskägla, alltså både en stark så kallad hotspot som ger bra räckvidd och en bredare ljusstråle som ger bra spridning på ljuset.
 • Passform

  Den måste sitta både stadigt och bekvämt. Testa även så att det funkar med mössa på. En del lampor har en extra rem som löper över huvudet. Detta medför naturligtvis extra stadga men kan också innebära att det blir svårare att ställa in passformen om du till exempel tar på dig en mössa. När du står där i butiken och provar olika lampor så är ett tips att böja dig framåt. Är lampan för framtung kommer den att ramla av. Känn också efter att pannbandet inte spänner åt för hårt eller skaver någonstans.
 • Batteri

  Vilken typ av batterikälla din lampa har, har betydelse. Vissa lampor kan du ladda via USB men då har du också en sämre effekt. Utöver det kan du naturligtvis välja modeller med vanliga batterier eller uppladdningsbara batterier. Tänker du använda din lampa ofta kan det vara en god idé att införskaffa en dubbel uppsättning av laddningsbara batterier. Då kan du ha batteri nr 2 på laddning medan du använder batteri nr 1 och dessutom kan batteri nr 2 tas med som en extra backup på nattvandringen. Glöm inte att batterier är temperaturkänsliga. Tänker du använda din pannlampa mycket under vinterhalvåret så kan det vara en god idé att använda litiumbatterier och NiMH-batterier. Dessa klarar kylan betydligt bättre än vanliga alkaliska batterier.
 • Viktiga detaljer

  Eftersom lampan sitter uppe på huvudet behöver du kunna vinkla lampan neråt för att den faktiskt ska lysa dit du tittar. Kontrollera att du kan justera den tillräckligt. Tänker du använda din lampa vintertid så är det bra att tänka på att du behöver kunna handskas med den med vantar på, så jämför storleken på knappar och reglage på olika modeller. En detalj som kan vara bra är en batteriindikator. Det underlättar att veta på förhand när det börjar bli dags att byta batteri så du inte får en total överraskning ute i spåret.

Våra 5 bästa pannlampor (november 2022)

1. Lumonite Vector - Bäst i test pannlampa

Lumonite Vector - Bäst i test pannlampa
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Vi testade Lumonite Vektor. Detta kompakta men kraftiga ljuspaket lämpar sig för såväl sport och friluftsliv som för arbetsbruk. Du laddar den enkelt med Lumonite Touch magnetladdare som du fäster bak på batteriet och sedan kopplar upp med usb. Det tar tre timmar att ladda batteriet till max och använder du lampan på mediumeffekt har du 6,5 timmars batteritid. Dessutom tål den här lampan kyla riktigt bra. Den klarar temperaturer ner till -15 grader.

En sak till som verkligen är på plussidan för den här lampan är mångsidigheten. Du kan till och med ta loss lampan och använda den som ficklampa och trots att vi aktivt letat efter nackdelar har vi ännu inte stött på några.

Detta är verkligen en riktigt bra pannlampa som du kommer ha glädje av i många år framöver och det är en riktigt bra investering.

Egenskaper

 • Lumen: 500 lm
 • Vikt: 137 g
 • Räckvidd: 100 m
 • Batteri: 2000 mAh

Fördelar

 • Tål temperaturer ner till -15 grader
 • Vattentät
 • Stryktålig
 • Har knapplås

Nackdelar

 • Mellansegmentslampa som i vissa fall gör det mer värt att antingen köpa Compass R istället eller gå ner i pris

Omdöme

En riktigt bra pannlampa som du kommer ha glädje av i många år framöver.

Priser

Till butik
895 kr

2. Lumonite Compass R - Bästa premium pannlampa

Lumonite Compass R - Bästa premium pannlampa
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Lumonite Compass R blev vårt absoluta premiumval. Denna kompakta, laddningsbara pannlampa har en extremt bred ljusbild. Dessutom har den en bred och kraftfull hotspot för att ge så lång räckvidd som möjligt.

En sak vi tycker om med den här lampan är att den inte har några lösa delar. Inga lösa sladdar eller gångjärn som kan gå sönder, vilket gör den till en mycket tålig lampa. Precis som med Lumonite Vektor är det svårt att hitta något negativt med denna pannlampa. Inte ens priset är något man kan rynka på ögonbrynen åt. Knappa 1500 kronor får du betala för den här lampan.

Egenskaper

 • Lumen: 1200 lm
 • Vikt: 162 g
 • Räckvidd: 115 m
 • Batteri: 3500 mAh

Fördelar

 • Bred ljusbild
 • 115 meters räckvidd
 • Helt vattentät

Nackdelar

 • Onödigt dyr för enklare användning

Omdöme

Det här är den ultimata pannlampan - lika bra som arbetslampa i garaget, som vid terränglöpning.

Priser

Till butik
1249 kr

3. Ledsavers Laddbar 1000 lm - Bästa billiga pannlampan

Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm - Bästa billiga pannlampan
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kjell)

Titeln bästa billiga pannlampan kammade Ledsavers laddbar pannlampa 1000 lm hem. Det är ett mycket prisvärt alternativ. Du kan välja mellan fem olika ljusstyrkor och den är dessutom utrustad med både SOS-funktion och blink-funktion.

En stor fördel vi tycker att den här lampan har, är att den har ett vinklingsbart lamphus. Något som däremot talar emot den är vikten då den väger hela 237 gram.

Egenskaper

 • Lumen: 1000 lm
 • Vikt: 237 g
 • Räckvidd: 90 m
 • Batteri: 2200 mAh

Fördelar

 • Priset
 • SOS-funktion
 • 5 olika ljusstyrkor att välja mellan

Nackdelar

 • Går inte justera ljusspridning
 • Tung

Omdöme

Med sitt pris på knappa 400 kronor får du mycket lampa för pengarna.

Priser

Till butik
299 kr

4. Petzl Swift RL Lamp - Bästa lätta pannlampan

Petzl Swift RL Lamp - Bästa lätta pannlampan
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Vi testade också Petzl Swift RL Lamp.Trots sin lätta vikt har den en ljusstyrka på 900 lumen och utrustad med en reaktiv ljusteknik som automatiskt justerar ljusstyrkan efter ditt behov. Pannbandet har en tvådelad konstruktion, vilket ger optimal stabilitet. Detta gör att lampan lämpar sig för verkligt krävande aktiviteter som till exempel bergsklättring eller löpning och cykling.

En stor fördel som vi verkligen tycker är bra, är att pannbandet är utrustat med reflexer. Det gör ingen direkt skillnad i själva användandet, men det gör dig mer synlig om du till exempel springer längs en väg, dessutom uppskattar ofta turkamraterna att se personen som finns framför.

Denna pannlampa som med sin reaktiva ljusteknik, analyserar din omgivning och anpassar ljusstyrkan efter ditt behov, är unik i sitt gebit. För strax under1000-lappen får du en riktigt bra lampa.

Egenskaper

 • Lumen: 900 lm
 • Vikt: 100 g
 • Räckvidd: 150 m
 • Batteri: 2350 mAh

Fördelar

 • Pannbandet ät utrustat med reflexer
 • Lithium-Ion-batteri
 • Reaktiv ljusteknik

Nackdelar

 • Betydligt kortare batteritid om man kör på full ljusstyrka

Omdöme

Bra pannlampa som ger ett bra sken genom reaktiv ljusteknik.

Priser

Till butik
915 kr

5. Black Diamond Cosmo 300 - Bästa pannlampan med batterier

Black Diamond Cosmo 300 Headlamp - Bästa pannlampan med batterier
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Vi testade även Cosmo300 Headlamp. Detta är ett riktigt bra val. Den har en kompakt design och är utrustad med bland annat röd night vision, strobeläge och dimning.

Med sin vattentäta konstruktion och ett pris runt 330 kronor blir den ett utmärkt sällskap under den nattliga skogsturen. En annan faktor vi verkligen gillar med den här lampan är vikten. Med en totalvikt på bara 83 gram är det en av de lättaste lampor vi testat.

Den här lätta, kompakta lampan är den perfekta pannlampan när du är på snigeljakt i trädgården eller med ungarna på spännande övernattningar i skogen.

Egenskaper

 • Lumen: 300 lm
 • Vikt: 83 g
 • Räckvidd: 75 m
 • Batteri: 3x AAA

Fördelar

 • Vikten
 • Vattentät
 • Använder AAA-batterier

Nackdelar

 • Räckvidden
 • Ej uppladdningsbara batterier

Omdöme

Liten kompakt lampa till lågt pris.

Priser

Till butik
263 kr

Jämför de bästa pannlamporna i testet

Pannlampa Lumen Vikt Räckvidd Batteri Totalbetyg Pris
Lumonite Vector 500 lm 137 g 100 m 2000 mAh Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
895 kr
Lumonite Compass R 1200 lm 162 g 115 m 3500 mAh Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1249 kr
Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm 1000 lm 237 g 90 m 2200 mAh Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
299 kr
Petzl Swift RL Lamp 900 lm 100 g 150 m 2350 mAh Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
915 kr
Black Diamond Cosmo 300 Headlamp 300 lm 83 g 75 m 3x AAA Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
263 kr

Vanliga frågor om bästa pannlampan

Frågor och svar om pannlampor

Vilken pannlampa är bäst?

Lumonite Vector är en väldigt pålitlig lampa som håller hög nivå i alla hänseenden. Den tål såväl varma som kalla temperaturer, är vattentätt och tillräckligt bekväm för att använda för allt ifrån orientering till joggingpass. En av de mest väl avvägda lamporna på marknaden.

Hur stor betydelse har ljusstyrkan?

Även om lumen är en indikator på ljusstyrka så är det inte nödvändigtvis alltid bättre med ett högre värde. I många fall ger väl balanserad ljusstyrka med koncentrerat ljusfält bättre än hög ljusstyrka med alltför brett ljusfält. Därför räcker det i många fall med kring 300 lumen för pannlampor.

Vilka egenskaper är viktiga?

Om man bara får välja en särskild egenskap så är bekvämlighet en bra kandidat. En pannlampa som sitter dåligt blir nämligen snabbt obrukbar. Se därför till att välja en pannlampa som har ett brett pannband som är enkelt att justera. I optimala fall så bör pannlampan ha dubbla band för bästa möjliga stadga.

Vilken påverkan har ett färgfilter?

Vissa lampor har färgfilter eller LED-lampor med särskilda färger. Tanken är att det ska skapa rätt förutsättningar för att bevara mörkerseende under nattanvändning. Om mörkerseende är viktigt för dig bör du överväga att välja en pannlampa som har färgfilter.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 21 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
102 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5