Topp 5 bästa regnjackorna (nov. 2022)

Klara dig igenom regn och rusk med någon av dessa vattentäta jackor.

 Stora delar av året är vädret något mellanting; varken riktigt varmt eller riktigt kallt, åtminstone i de mellersta och de södra delarna av Sverige. Därför är en riktigt bra regnjacka nödvändig att ha i garderoben! Oavsett om du älskar friluftsliv eller inte, behöver du regelbundet ta dig ut oavsett väder. Och som ordspråket lyder; det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder; som dessutom stämmer bra; bör väder faktiskt inte vara något hinder för dig så länge du har de rätta kläderna på. En bra regnjacka ska vara både vattentät och snygg enligt de flesta. Därför har vi testat våra regnjackor för att hjälpa dig hitta en ordentlig regnjacka; som klarar det regniga och ruskiga vädret som snart är här.

Läs mer om testet nedan; om hur vi valde ut de bästa regnjackorna som du utan tvekan bör klara dig med genom hela hösten. Och som dessutom är en bra investering som du kan använda år efter år.

Testvinnare - Bästa regnjackan 2022

Här är en överblick över årets bästa regnjackor.

 1. Bäst i test regnjacka: Tretorn Wings Rainjacket
 2. Bästa regnjackan för dam: Haglöfs Mila Rain Jacket Women
 3. Bästa regnjackan för herr: Haglöfs L.I.M Jacket Men
 4. Mest prisvärda regnjackan: Marmot Precip Eco Jacket
 5. Bästa billiga regnjackan: Urberg Geiranger PU Parkas Unisex

Hur vi valde ut de bästa regnjackorna

 • Vattentäthet: Eftersom vattentätheten är det specifika för just regnjackor är det en av de viktigaste faktorerna att testa och ta hänsyn till för att hitta den bästa regnjackan. Hur bra skyddar jackan faktiskt för regn?
 • Passformen: Att jackan sitter bra på kroppen och är bekväm är den andra viktigaste faktorn för att ett klädesplagg ska klassas som bra. Därför var även det en viktig del i testet - hur snygg är jackan och hur god är passformen?
 • Slitstyrka: Hållbarheten på en jacka är för många viktig och ses ofta som ett plagg som man vill kunna använda i flera år. Får jackan lätt slitage? Hur är sömmarna? Och är den förstärkt på känsliga områden?
 • Rörlighet: Eftersom regnjacka är ett plagg som är eftertraktat av aktiva personer som gillar att vara utomhus oavsett väder; togs även extra hänsyn till hur bra rörligheten är. Går det att träna i jackan? Hur lätt är jackan?
 • Omdömen: Viktigt att ta hänsyn till är vad kunderna tycker om jackan. Har jackan fått bra omdömen? Vad säger kunderna om jackan? Vad är positivt respektive negativt?

Så hittar du bästa Regnjacka

Så hittar du bästa regnjackan

När du köper en regnjacka är det givetvis viktigt att se till materialet. Vattentäthet beror dock inte bara på materialet, utan även på andra aspekter som är bra att ta hänsyn till när du köper en regnjacka. Utöver vattentäthet är det viktigt att tänka på vilken funktion du vill att regnjackan ska uppfylla. Bor du i storstaden och endast har på dig jackan under kortare stunder vid regnskurar när du åker till och från jobbet? Eller bor du ute i bushen och måste färdas längre sträckor utomhus, oavsett om du vill det eller inte? Här är några saker att tänka på innan du köper regnjacka:

 • Syfte

  Vilket syfte ska regnjackan uppfylla? Fundera på när du ska använda regnjackan. Ska du endast använda jackan kortare stunder när det inte går att undvika regn såsom till och från bilen eller till och från busshållplatsen. Eller ska du använda regnjackan längre stunder när du dessutom är fysiskt aktiv? Är du exempelvis aktiv och ute mycket när det regnar är det nämligen viktigt att välja en jacka som är vattentät. Viktigt att tänka på gällande just vattentätheten är hur sömmarna är och hur bra sömmarna håller borta regn ifrån att läcka in. Det har alltså inte bara med materialet att göra. Fickornas konstruktion kan även vara värt att se över lite extra då det är avgörande för hur bra skyddad din mobil ligger. Är du fysiskt aktiv och ute i längre stunder? Då är det extra viktigt att ta hänsyn till sömmar och fick-konstruktionen när du undersöker hur vattentät regnjackan är. Medan om du endast planerar använda jackan kortare stunder är sömnads- och fickkonstruktionen inte en lika avgörande faktor. Och då kan till exempel priset vara mer avgörande än själva funktionen.
 • Pris

  Priset är alltid en viktig del när du köper något nytt, vilket leder till frågan du bör ställa dig innan du köper en ny regnjacka; är det värt investeringen? Kommer du bara använda jackan kortare stunder är det kanske inte värt att lägga en tusenlapp på en regnjacka. Speciellt inte när du kan hitta något för hälften av priset som uppfyller det syfte du behöver jackan till och vice versa. Det handlar alltså inte bara om kvalité och funktion utan även om hur prisvärt ditt val är för just dig.
 • Passform

  Passform och bekvämlighet är också viktigt att ta hänsyn till när du ska köpa en regnjacka. Du kan exempelvis behöva ta på dig regnjackan över en tjock tröja när en oväntad regnskur inträffar. Då är det bra att välja en jacka med lite extra utrymme för att du lätt ska kunna ta på dig regnjackan över. Det kan också vara bra att prova jackan i den position du kommer vara i när du använder den så att den känns bekväm och sitter bra i just den positionen. Prova regnjackan tillsammans men din ryggsäck om du brukar ha ryggsäck. Gå runt och rör på armarna om du ofta är ute i skogen och vandrar. Eller sätt dig i en cyklande position och se hur det känns när du har på dig jackan ifall du cyklar mycket.
 • Slitstyrka

  Slitstyrkan kan också vara bra att undersöka. Speciellt för dig som är aktiv, eller för dig som vill att din jacka ska hålla i mer än ett år. Att köpa en lite dyrare jacka som har bättre slitstyrka och som kommer hålla i flera år kan således vara värt investeringen. Men för dig som är aktiv kan slitstyrkan vara avgörande i valet. Kolla därför på om jackan är förstärkt på områden där det lätt blir slitage. Samt undersök sömmarna eftersom sömmarna är avgörande för hur snabbt regnjackan kommer gå sönder.

Våra 5 bästa regnjackor (november 2022)

1. Tretorn Wings Rainjacket - Bäst i test regnjacka

Tretorn Wings Rainjacket - Bäst i test regnjacka
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Tretorn Wings regnjacka är en snygg och bekväm regnjacka med bra passform som dessutom faller på ett fint sätt. Helt klart den snyggaste regnjackan på marknaden just nu. Förutom utseendet är den väl sydd och vattentätheten god. Öppningen på fickorna är dessutom vattentäta som gör det möjligt att förvara mobil i fickan utan att behöva oroa sig över att den tar skada, vilket är ett stort plus. Inte nog med det är modellen dessutom unisex vilket gör den ännu mer användbar som både män och kvinnor kan använda. För kvinnor kan det dock vara värt att fundera över storleken då storlekarna är lite större än vanliga storlekar för kvinnor. Allt detta, samt att den är gjord av en PVC-fri PU-beläggning, för ett helt överkomligt pris resulterade i att Treton Wings regnjacka fått höga betyg.

Tretorn Wings regnjacka är ett bra val för dig som söker en funktionell regnjacka i bra kvalité som dessutom är mångsidig och snygg på samma gång. Var snygg samtidigt som du håller dig torr när du utför dina vardagliga ärenden - dessutom för ett bra pris.

Egenskaper

 • Kön: Unisex
 • Vattenpelare: 8000 mm
 • Material: Polyester, PU-beläggning
 • Valbara färger: 3 st

Fördelar

 • Vattentätheten god
 • Snygg, klassisk look
 • Fluorkarbonfri

Nackdelar

 • Ej optimal storlek för kvinnor
 • Ej dragkedja

Omdöme

En snygg och slitstark jacka som lever upp till förväntningarna.

Priser

Till butik
558 kr

2. Haglöfs Mila Rain Jacket Women - Bästa regnjackan för dam

Haglöfs Mila Rain Jacket Women - Bästa regnjackan för dam
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Mila Rain Jacket Woman har vi valt ut till bästa regnjacka för damer. En funktionell och vattentät jacka som är perfekt att träna i. Den är dessutom tunn och lätt med god andningsförmåga vilket minskar risken för att bli svettig i den, som du lätt kan bli i andra regnjackor och material. Andningsförmågan är bra eftersom regnjackan är gjord i två lager med Proof-tyg och är mesh-fordrad i bålpartiet. Jackan är dock ganska kort och täcker därför inte övre delen av låren som många andra regnjackor gör. Vilket är en egenskap som kanske inte är prisvärd sett till vardagsbruk men mycket prisvärd sätt till träningsbruk. Att ha en kortare jacka passar nämligen bättre för en person som är aktiv och tränar mycket. Utöver det har den dessutom många extrafunktioner som till exempel justerbar huva med förstärkt skärm och justerbar fåll med dragsko. Inte nog med det är den tillverkad i ett återvunnet material - vilket gör den till en klar vinnare som bästa damjacka.

Jackan innehåller även återvunnet material som bidrar till arbetet för en hållbar utveckling. Ett självklart alternativ för den moderna, miljömedvetna och aktiva kvinnan som söker en vattentät regnjacka i bra kvalité trots att prislappen är något högre än många andra regnjackor på marknaden.

Egenskaper

 • Kön: Kvinnor
 • Vattenpelare: 15000 mm
 • Material: Tvålagers återvunnen polyester
 • Valbara färger: 1 st

Fördelar

 • Tillverkad av återvunnet material
 • God andningsförmåga

Nackdelar

 • Något dyr

Omdöme

En tunn och vattentät regnjacka för den aktiva kvinnan som tränar i alla väder.

Priser

Till butik
748 kr

3. Haglöfs L.I.M Jacket Men - Bästa regnjackan för herr

Haglöfs L.I.M Jacket Men - Bästa regnjackan för herr
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Outnorth)

L.I.M Jacket Men valde vi ut till den bästa regnjackan för män. Skaljackan är tillverkad för aktiva och rörliga män som älskar att vara ute i vildmarken. Den är lätt, tar liten plats i väskan och ger dessutom ett riktigt bra skydd mot både regn och vind. Eftersom det inte är en klassisk regnjacka utan en skaljacka som dessutom skyddar mot regn, tål den inte kraftiga regnskurar på samma nivå som de klassiska regnjackorna. Men eftersom rörligheten är optimal och då den har många extra funktioner såsom en tre-justerad huva med förstärkt skydd; valdes den ut till bästa regnjacka för män. Jackan har dessutom en reflexdetalj som är ett plus eftersom det är viktigt att synas ute i mörkret. Trots att den inte har sidofickor, lever jackan upp till förväntningarna och är perfekt för den aktiva mannen som behöver en bra, lätt och smidig regnjacka, redo för alla möjliga väder.

På grund av det sportiga utseendet samt det lätta materialet kan du med fördel använda jackan trots att det inte regnar. En mångsidig jacka med många extra funktioner blir därför det perfekta valet för dig trots att prislappen är något högre.

Egenskaper

 • Kön: Män
 • Vattenpelare: 28000 mm
 • Material: GORE-TEX, polyamid
 • Valbara färger: 6 st

Fördelar

 • Många extrafunktioner
 • Lätt och smidig
 • Tar liten plats

Nackdelar

 • Dyr

Omdöme

Ett perfekt alternativ för den aktiva mannen som älskar att vara utomhus i alla möjliga väder.

Priser

Till butik
1430 kr

4. Marmot Precip Eco Jacket - Mest prisvärda regnjackan

Marmot Precip Eco Jacket - Mest prisvärda regnjackan
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Marmot Precip Eco Jacket valde vi ut till den mest prisvärda jackan. En bra allround som är lätt att bära såväl på kroppen som i väskan. Jackan är dessutom tillverkad av hundra procent återvunnet material vilket innebär att det är ett miljövänligt val likaväl som det är ett skyddande val. Jackan finns bara i herrstorlekar men går att använda som kvinna också. Materialet är slitstarkt och skyddar väldigt bra mot regn med hjälp av dess tejpade sömmar. Jackan är perfekt att ha med sig i väskan då den till och med kan packas ner i sin egen ficka! Alltså tar den otroligt lite utrymme i väskan eller bagaget vilket är ett stort plus i kanten då man ofta vill kunna ta med sig sin jacka i packningen. Utöver det har den dessutom många extra funktioner såsom packbar huva, fukt-transporterande foder i kragen, justerbar fåll, justerbara ärmslut och mycket mer!

Att den dessutom har många extrafunktioner och tar otroligt liten plats i packningen är ett väldigt stort plus i kanten. Allt det, för endast tusenlappen, gör jackan till den mest prisvärda regnjackan.

Egenskaper

 • Kön: Män
 • Vattenpelare: 10000 mm
 • Material: Återvunnen nylon
 • Valbara färger: 3 st

Fördelar

 • Återvunnet material
 • Tar liten plats i packningen

Nackdelar

 • Något dyr

Omdöme

Ett prisvärt alternativ för den miljömedvetna och aktiva personen som söker en bra allround-jacka med slitstarkt material.

Priser

Till butik
896 kr

5. Urberg Geiranger PU Parkas Unisex - Bästa billiga regnjackan

Urberg Geiranger PU Parkas Unisex - Bästa billiga regnjackan
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Geiranger PU Parkas Unisex valde vi ut till det bästa budgetvalet. För sitt billiga pris är det en väldigt bra jacka som skyddar mot regn som dessutom har svetsade sömmar för att öka vattentätheten. Ett plus är att PU-beläggningen är tillverkad av återvunnet material, vilket är imponerande för en jacka i den prisklassen. Jackan är även lite längre och ger därför ett bra skydd mot regn. Både män och kvinnor kan dessutom köpa jackan då modellen är unisex. Gillar du regnjackor som är sportiga i utseendet men tycker andra märken är lite för dyra i den modellen; är denna jacka ett väldigt bra alternativ då designen är sportig. Den är även mer vattentät än andra sportiga modeller, vilket är bra för dig som gillar sportiga modeller men vill ha samma skydd som de klassiska regnjackorna som finns ute på marknaden. En sportig regnjacka som helt klart är värt sitt pris och lever upp till förväntningarna.

En sportig regnjacka för dig som söker en billigare jacka som trots det ger ett gediget skydd mot regn. För sitt billiga pris är denna jacka ett riktigt kap. Den skyddar mot regn samtidigt som du kan få den sportiga looken utan att behöva betala en dyr peng. Passar bra att använda vardagligt till och från jobbet.

Egenskaper

 • Kön: Unisex
 • Vattenpelare: 5000 mm
 • Material: Polyester
 • Valbara färger: 7 st

Fördelar

 • Har reflex
 • Bra pris

Nackdelar

 • Saknar dragkedja

Omdöme

En sportig regnjacka för dig som söker en billigare jacka som trots det ger ett gediget skydd mot regn.

Priser

Till butik
298 kr

Jämför de bästa regnjackorna i testet

Regnjacka Kön Vattenpelare Material Valbara färger Totalbetyg Pris
Tretorn Wings Rainjacket Unisex 8000 mm Polyester, PU-beläggning 3 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
558 kr
Haglöfs Mila Rain Jacket Women Kvinnor 15000 mm Tvålagers återvunnen polyester 1 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
748 kr
Haglöfs L.I.M Jacket Men Män 28000 mm GORE-TEX, polyamid 6 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1430 kr
Marmot Precip Eco Jacket Män 10000 mm Återvunnen nylon 3 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
896 kr
Urberg Geiranger PU Parkas Unisex Unisex 5000 mm Polyester 7 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
298 kr

Vanliga frågor om bästa regnjackan

Frågor och svar om regnjackor

Vilken regnjacka är bäst?

Wings Rainjacket från Tretorn håller högst kvalitet i samtliga hänseenden. En slitstark kvalitetsjacka med hög vattenpelare och PVC-fri yta. Trots detta kostar den faktiskt inte särskilt mycket. Det gör den till vår främsta rekommendation för alla som vill ha en riktigt bra regnjacka. Antagligen en av de mest prisvärda alternativen.

Är alla regnjackor lika bekväma?

Nej. Det skiljer sig stort mellan de olika regnjackornas bekvämlighet. Kanske mest påtagligt är skillnaderna i axelpartiet. Vill du vara säker på högsta möjliga bekvämlighet bör du därför se till att välja en regnjacka vars axelutförande motsvara ditt eget. I många fall är detta även den mest betydande skillnaden mellan regnjackor för damer och herrar.

Är alla regnjackor kroppssäkra?

De flesta regnjackor tillverkas numera i kvalitetssäkrade material utan skadliga tillsatser. Anledningen är att det på senaste tiden har uppmärksammats potentiella risker med vattenavvisande syntetmaterial. Är du osäker kan du med fördel kontakta tillverkaren.

Är alla regnjackor lika vattentäta?

Vattentät är tyvärr ett ganska luddigt begrepp. I många fall så likställs vattenavvisande egenskaper med vattentäthet. Därför bör du alltid kontrollera att regnjackan har en vattenpelare som motsvarar eller överstiger 4000 mm. Då kan du vara säker på att den hanterar regn utan att föra fukt vidare till dina övriga plagg.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 19 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5