Topp 5 bästa Solcellsladdarna (nov. 2022)

Solcellsladdare blir mer och mer populära eftersom de är ett bekvämt, praktiskt och miljövänligt alternativ till traditionella strömkällor. Men vilken laddare med solceller är egentligen bäst?

I takt med de tekniska framstegen skenar så har solceller på bara några år blivit oerhört mycket mer kraftfulla och resurseffektiva. Det har gjort att marknaden fullständigt svämmat över med diverse strömgivande enheter med färdigmonterade solceller.

Solcellsladdare är numera ett utmärkt sätt att ladda din telefon eller andra enheter utan att behöva ett uttag. Särskilt när man är på språng eller resa, och inte har tillgänglig till det fasta elnätet. Men för att man ska få största möjliga nytta av sin solcell är det viktigt att välja en modell med rätt prestanda och kvalitativa celler.

Här är de solceller som i vår test visade sig hålla högst nivå.

Testvinnare - Bästa Solcellsladdaren 2022

Här är en överblick över årets bästa Solcellsladdare.

 1. Bäst i test: Linocell Solcellsladdare 20 W
 2. Bästa billiga solcellsladdaren: Linocell Powerbank solcellsladdning
 3. Solcellsladdaren med bäst batteri: Sandberg Solar 4-Panel Powerbank
 4. Bästa solcellsladdaren med högeffekt: Powertraveller Falcon 40
 5. Bästa mini solcellsladdaren: Powertraveller Solar Extreme

Hur vi valde ut de bästa Solcellsladdarna

 • Prestanda: Hur mycket ström kan den leverera?
 • Effektivitet: Hur presterande den under olika väderförhållanden?
 • Anslutningar: Vilka portar och standarder stödjer den?
 • Känsla: Kändes den robust och kvalitativ?
 • Kostnad: Kostar den mer än den smakar?

Så hittar du bästa Solcellsladdare

Så hittar du bästa Solcellsladdaren

Även om solceller ofta framställs som likvärda så skiljer de sig ofta åt i flera väsentliga hänseenden. Såväl gällande tillgängliga anslutningar och standardportar som kapacitet, livslängd och praktikalitet. För att du ska få störta möjliga nytta av din solcellsladdare är det därför en bra idé att fundera lite extra innan du trycker på köp-knappen.

Här är en köpguide för solcellsladdare som förhoppningsvis hjälper dig ta rätt beslut.

Kapacitet

Kapaciteten för solcellsladdare anges vanligtvis i volt, watt eller ampere. En bra idé är att titta på batterieliminatorn eller USB-laddaren för de enheter du planerar att ladda med solceller.  En typisk modern USB-enhet förväntar sig 5 volt och ofta minst 1 ampere, vilket motsvarar 5 watt.

Powerbank

Vissa solcellsladdare har en inbyggd powerbank som lagrar ström, medan enda solcellsladdare endast är direktverkande. En inbyggd powerbank gör att du har tillgång till ström även när solen är skymd. Det kan även ge en viss buffert för jämnare laddning. Däremot är det inget som hindrar dig från att använda en separat powerbank.

Portabilitet

Medan vissa solcellsladdare är hopfällbara och tar lite plats, så är andra laddare i sin natur skrymmande. Vilken som är bäst lämpad är på många sätt en ren och skär smaksak. Båda har sina för- och nackdelar. En hopfällbar kan i bästa fall innebära större solcellsyta och enklare transport. Däremot är det sällan värt att välla en hopfällbar som har sämre kapacitet.

Fästöglor

Även om öglor kanske inte är det första man tänker på när det gäller solcellsladdare, så kan det ändå vara guld värt. Praktiska öglor gör att laddaren kan fästas på en ryggsäck, cykel eller hängas på valfri plats för praktisk och optimal laddning. I många fall är detta av väsentlighet om man ofta är på språng och samtidigt vill ladda.

Portar och kompatibilitet

Även om vi med USB blev lovande en standardiserad port så har senaste åren visat att det var för mycket förväntat. De olika USB-revisionerna och USB-C har samtliga en del egenarter när det kommer till ström. Se därför till att solcellsladdaren har en port som faktiskt utger sig för att vara kompatibel med dina enheter.

Kostnad

Det är viktigt att säkerställa en bra balans mellan pris, effekt och förväntad livslängd. Det ligger i sakens natur att solcellernas kapacitet försämras med åren. Och därför är det inte alltid en bra idé att välja det dyraste alternativet. Att däremot fokusera på en laddare som motsvarar ens för tillfället mest väsentliga behov leder ofta till ett bättre kostnadsmässigt resultat.

Våra 5 bästa Solcellsladdare (november 2022)

1. Linocell Solcellsladdare 20 W - Bäst i test

Linocell Solcellsladdare 20 W - Bäst i test
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Kjell)

Detta är en hopfällbar solcellsladdare med tre paneler som tack vare praktiskt åtkomliga fästöglor går att montera på de flesta saker för praktiskt laddning. Med en särskild ficka för powerpack blir det även smidigt att säkerställa laddningsmöjligheter när solen vägrar visa sig.

Vad som får denna laddare att sticka ut ur mängden är att den ger bra strömnivåer även då solförhållandena inte är optimala. Detta beror på en kombination av kvalitativa solcellspaneler med stor exponeringsyta. Att den är IP53-klassad för även att den hanterar riktigt ruskigt väder utan att ta skada.

Med en ut-ström motsvarande 20 watt eller totalt 4 ampere så ger varje enskild port 1,3 ampere vid simultant användande. Då detta räcker för de flesta mobila enheter betyder det att man kan ladda många enheter samtidigt.

Om du vill ha en solcellsladdare som både har bra kapacitet och tål tuffa tag så är detta en solklar rekommendation och en given testvinnare.

Vi utnämnde Linocell Solcellsladdare 20 W till "bäst i test". En laddare med bra kapacitet och jämn fördelning av ut-ström mellan de olika portarna. Kan även utan problem ladda lite mer strömkrävande enheter.

Egenskaper

 • Maxeffekt: 20 Watt
 • Batteri: N/A
 • Portar: 3x USB-A
 • Vikt: 842 g

Fördelar

 • Alla portar kan används samtidigt.
 • Praktiska fästöglor.

Nackdelar

 • Stor när den är helt utfälld.

Omdöme

Kvalitetsladdare med bra kapacitet.

Priser

Till butik
699 kr

2. Linocell Powerbank solcellsladdning - Bästa billiga solcellsladdaren

Linocell Powerbank med solcellsladdning 16000 mAh - Bästa billiga solcellsladdaren
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kjell)

En praktisk laddare vars inbyggda batteri på 16000 mAh innebär att man alltid har möjligheten att ladda sina enheter. Vad som får den att sticka ut ur mängden är att den har direktkapacitet på 2,1 ampere i full sol, men även säkerställer en strömbuffert genom att hålla sitt egna inbyggda batteri laddat.

Om du inte vill vara beroende av bra väder och sol för att kunna ladda är det här ett oerhört praktiskt alternativ. Att ha den med sig på resen gör att man alltid har en tillgänglig strömkälla för sina mobila enheter.

Vi gillar särskild att det inbyggda batteriet gör att man inte behöver förvara sin mobila enhet i solen och riskera onödig uppvärmning. Med standardiserad USB-anslutning är kompatibiliteten hög.

Väldigt enkelt sätt att alltid kunna få tillgång till ström när man behöver det.

Vår testpanel kom fram att den "bästa billiga solcellsladdaren" var Linocell Powerbank med solcellsladdning 16000 mAh. Med inbyggt batteri och en cellkapacitet på 2,1 ampere säkerställs rätt förutsättningar för direktladdning och tillgång på ström när solen inte vill visa sig.

Egenskaper

 • Maxeffekt: 10,5 Watt
 • Batteri: 16000 mAh
 • Portar: 2x USB-A
 • Vikt: 475 g

Fördelar

 • Bra kapacitet för pengarna.
 • Inbyggt batteri.

Nackdelar

 • Något otymplig.

Omdöme

Solcellsladdare med bra kapacitet och inbyggt batteri.

Priser

Till butik
699 kr

3. Sandberg Solar 4-Panel Powerbank - Solcellsladdaren med bäst batteri

Sandberg Solar 4-Panel Powerbank 25000 - Solcellsladdaren med bäst batteri
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(CDON)

Vad som får Sandberg Solar 4-Panel Powerbank 25000 att sticka ut ur mängden är att den inte bara har testets bästa batterikapacitet, utan även har testets högsta klassning avseende vattentäthet. Det är definitivt ovanligt att solcellsladdare med inbyggda batterier har IPX4-klassning. Därför är det här ett givet val för dig som campar eller annars ofta är ute i naturen.

Med två klassiska USB-portar och en USB-C-port är tillgängligheten hög. Tack vare USB-C så går det även att ladda enheter som kräver med en 5 volt, vilket gör det här till ett bra val för alla enheter som kräver upp till 12 volt. Vi gillar särskilt att man kan välja bort det inbyggda batteriet och direktladda sina enheter.

En kvalitetsladdare för dig som sätter prestanda och tillförlitlighet i främsta rummet.

Vi tilldelade Sandberg Solar 4-Panel Powerbank 25000 utnämningen "solcellsladdaren med bäst batteri". En vattentätt solcellsladdare vars inbyggda batteri gör att man aldrig är utan ström. Vårt favoritval för krävande miljöer där regn, fukt och stötar skulle riskera ta livet av en annan solcellsladdare.

Egenskaper

 • Maxeffekt: 10 W
 • Batteri: 25000 mAh
 • Portar: 1x USB-C
 • Vikt: 675 g

Fördelar

 • Orolig batterikapacitet
 • IPX4-klassad
 • Väldigt robust

Nackdelar

 • Lite krångligt att komma åt portarna

Omdöme

Oerhört robust laddare med testets bästa batteri.

Priser

Till butik
1449 kr

4. Powertraveller Falcon 40 - Bästa solcellsladdaren med högeffekt

Powertraveller Falcon 40 - Bästa solcellsladdaren med högeffekt
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Om du vill vara säker på att aldrig har för lite ut-effekt så bör du överväga Powertraveller Falcon 40. Det är en solcellsladdare som är utrustad med professionella högkvalitativa solceller som är särskilt framtagna för prestanda i alla lägen. Det innebär en maxeffekt på 40 watt, vilket är testets bästa kapacitet.

Till skillnad från de övriga solcellerna finns utöver två USB-uttag även ett DC-uttag vilket gör att det går att ladda de enheter som kräver 20 volt, vilket skapar väldigt mycket större möjligheter än laddare enbart fokuserade på USB.

Praktiska fästöglor och professionella celler resulterar i hög effekt och användbarhet.

Vår testpanel utsåg Powertraveller Falcon 40 till testets "bästa solcellsladdaren med hög effekt". En vattentät laddare vars kvalitetsceller har en väldigt imponerande maxeffekt. Ett givet val för snabbladdning eller för dig som har något mer strömkrävande enheter.

Omdöme

Marknadsledande ut-effekt och IPX4-klassning.

Priser

Till butik
2895 kr

5. Powertraveller Solar Extreme - Bästa mini solcellsladdaren

Powertraveller Solar Extreme - Bästa mini solcellsladdaren
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Det här är en solcellsladdare där allt överflödigt har skalats bort till förmån till det väsentliga. I praktiken betyder det en USB-port, en ampere och en enkel vikbar enhet. Krångligare än så behöver det inte vara.

Även om vi inte rekommenderar den för dig med mer krävande enheter, eller för dig som vill ha ett inbyggt batteri, så är den perfekt att ha med sig för de stunder då inget uttag är inom räckhåll. Vi vågar säga att den är på god väg att bli en pålitlig klassiker som gör vad den ska utan att bli onödigt krånglig.

Lätt, smidig och tålig solcellsladdare med ett uttag. Perfekt för mindre enheter.

Vi gav Powertraveller Solar Extreme titeln "bästa minisolcellsladdare" då det utifrån våra erfarenheter är en av de minsta men samtidigt kapabla solcellsladdarna på marknaden. Även om den bara har en USB-port är den väldigt praktiskt att alltid ha tillgänglig för att täcka strömbehovet.

Egenskaper

 • Maxeffekt: 5 Watt
 • Batteri: N/A
 • Portar: 1x USB
 • Vikt: 289 g

Fördelar

 • Väldigt smidig
 • Pålitlig konstrktion

Nackdelar

 • Något svår att fästa

Omdöme

Väldigt praktisk laddare som täcker grundbehoven.

Priser

Till butik
795 kr

Jämför de bästa Solcellsladdarna i testet

Solcellsladdare Maxeffekt Batteri Portar Vikt Totalbetyg Pris
Linocell Solcellsladdare 20 W 20 Watt N/A 3x USB-A 842 g Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
699 kr
Linocell Powerbank med solcellsladdning 16000 mAh 10,5 Watt 16000 mAh 2x USB-A 475 g Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
699 kr
Sandberg Solar 4-Panel Powerbank 25000 10 W 25000 mAh 1x USB-C 675 g Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1449 kr
Powertraveller Falcon 40 40 Watt N/A 2x USB 910g Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
2895 kr
Powertraveller Solar Extreme 5 Watt N/A 1x USB 289 g Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
795 kr

Vanliga frågor om bästa solcellsladdaren

FAQ: Vanliga frågor om solcellsladdare

Här är några av de frågor som ofta är återkommande när det gäller solcellsladdare. Vår ambition är att svaren ska göra det enklare för dig att göra rätt val.

Vilken solcellsladdare är bäst?

Linocell Solcellsladdare 20 W är en praktisk och kraftfull solcellsladdare som är hopvikbar, har fästöglor. Bra valuta för pengarna och har tre USB-portar som kan användas samtidigt för att ladda flera enheter.

Spelar det någon roll vilken solcellsladdare man väljer?

De kanske mest väsentliga sakerna som skiljer solceller åt är kapacitet och vilken sorts portar de har. Väljer man fel modell kan det bli så illa att den inte kan ge tillräckligt mycket ström för den enhet man vill ladda. Typiskt sett så drar större enheter mer, vilket gör att man bör vara mer noggrann när man väljer solcellsladdare till en surfplatta eller annan mer strömkrävande enhet.

Vilken typ av solcellsladdare bör man välja?

Det enkla svaret är att man bör välja den solcellsladdare som har kapacitet motsvarande ens behov, och ett utförande som täcker det planerat användningsområdet. Men rent användbarhetsmässigt så kan alla solcellsladdare som överstiger 5 till 10 watt driva åtminstone en typisk USB-enhet.

Är solcellsladdare hållbara?

Moderna solceller har avsevärt mycket bättre kapacitet än äldre. Därför är även de billigare solcellsdrivna laddarna absolut användbara. Men de dyrare solcellerna har den särskilda fördelen att de ofta presterar bättre även under dåliga förhållanden, och inte blir utslitna lika fort.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 20 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
22 röster, Genomsnitt: 5 / 5