Topp 5 bästa stormköken (nov. 2022)

Ta fasta på våra erfarenheter när du ska välja ett friluftskök som passar just dina behov.

Ett bra stormkök ska vara smidigt att packa ner i ryggsäcken. Det ska vara lätt och ta lite plats så att du enkelt kan bära med sig. När du sedan tar paus efter några kilometers vandring måste stormköket vara okomplicerat att montera och pålitligt att använda. Eftersom du antagligen är både hungrig och sugen på något varmt att dricka är det även viktigt att köket är effektivt och ger värme snabbt. Slutligen ska det vara lätt att ta rengöra och packa ihop när måltiden är avslutad.

För att hjälpa dig att välja har vi testat fem olika friluftskök. Fyra av dessa värms med gasol varav en även har spritbrännare som möjligt tillval. I det femte stormköket används ved i brännaren. Läs mer om testet här nedan och varför vi valde Trangia25-4 UL som bäst i test.

Testvinnare - Bästa stormköket 2022

Här är en överblick över årets bästa stormkök.

 1. Bäst i test stormkök: Trangia25-4 UL
 2. Bästa stormköket med inbyggt batteri: Bio LiteCampstove 2+
 3. Bästa billiga stormköket: Primus Mimer Stove Kit
 4. Bästa stormköket vid blåsiga förhållanden: Soto Windmaster With 4flex
 5. Bästa minimalistiska stormköket: Optimus Crux Weekend

Hur vi valde ut de bästa stormköken

 • Stabilitet: Står stormköket stablilt på olika typer av underlag? Har du haft problem med att det vibbar lätt? Står olika typer av kastruller och stekpannor stabilt på köket eller kasar de lätt av? 
 • Funktion: Hur lång tid tar det innan man kan börja laga mat? Hur lång tid tar det att koka upp 5 dl vatten? Hur länge räcker en gastub? Är det svårt att använda vid svåra väderförhållanden med regn och/eller blåst?
 • Kvalitet: Känns det robust eller som att det ska gå sönder lätt? Har du märkt av något slitage efter en tids användning?
 • Tillbehör: Medföljer några kokkärl eller stekpannor? Hur bra fungerar dessa? Medföljer någon väska eller liknande att packa ner det i?
 • Vikt: Hur mycket väger det? Blir det jobbigt att bära med sig för att det väger för mycket?
 • Storlek: Vilka mått har det? Går det att packa ihop smidigt för att ta mindre plats? Är det smidigt att packa ner i en väska? 
 • Pris: Hur mycket kostar det? Känns det prisvärt? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa det här stormköket?
 • Kundbetyg: Vad säger tidigare kunder som testat stormköket om det? Vilket snittbetyg har det fått hos olika återförsäljare?

Så hittar du bästa Stormkök

Så hittar du bästa stormköket

Det har hänt en del i stormkökens värld och nu finns det många olika material, uppsättningar och brännare att välja mellan. Här kommer några tips för dig som vill göra rätt val redan från början. Är det något särskilt man ska tänka på om man är nybörjare? Hur viktigt är vindskydd? Förhoppningsvis hjälper denna guide dig att göra ett bra val.

 • Brännaren

  Brännaren är på många sätt stormkökets viktigaste del. Det är nämligen den som omsätter bränsle till värme. Spritbrännare är en given svensk klassiker. Dessa kan drivas med T-röd eller motsvarande sprit med tillräckligt hög alkoholnivå. Nackdelen med dessa är främst att det kan vara svårt att transportera flytande bränsle. Gasbrännaren använder däremot en särskild gasbehållare som alltid vinner i bekvämlighet men som kan bli dyr i drift. På senare tid har vedeldade gaskök blivit mer vanliga. Dessa kan vara svåra att använda men innebär enkel tillgång på bränsle.
 • Storleken 

  Större kärl kräver mer bränsle och blir därför dyrare i drift. Men små kärl innebär däremot att det blir svårt att laga större mängder mat. Välj därför storlek på kärl och pannor utifrån hur många personer du kommer att laga mat till. Är du själv lönar det sig alltid att välja det minsta alternativet.
 • Material 

  De flesta stormkök har pannor och kärl som är tillverkade i aluminium. Vissa tillverkare har även särskilda kombinationer av metall och aluminium. Den stora fördelen med aluminium är att det leder bra värme och säkerställer hög effektivitet. Däremot är det ganska skört och blir rätt repigt. Metall löser detta genom att vara avsevärt mycket mer beständigt, men med sämre värmeledningsförmåga.
 • Vindskydd 

  Om du planerar att använda ditt stormkök på blåsiga områden så går det inte att underskatta vikten av vindskydd. Ett bra vindskydd är helt enkelt ett måste för brännaren ska kunna bibehålla en användbar låga. I många fall kan man köpa ett fristående vindskydd om det inte följer med ett från början.
 • Skötsel 

  Stormkök är kända för att inte kräva särskilt mycket skötsel om omvårdnad. Däremot finns det några saker att tänka på. Om du väljer en spritbrännare bör du välja bränsle som inte sotar allt för mycket. Då minimerar du risken att brännarens effektivitet minskar med tiden. Kom även ihåg att undvika att utsätta ditt stormkök för onödigt mycket fukt. Även om de är rostfria finns det en risk att att det uppstår rostbildning.

Våra 5 bästa stormkök (november 2022)

1. Trangia25-4 UL - Bäst i test stormkök

Trangia25-4 UL with Gas Burner - Bäst i test stormkök
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Outnorth)

Detta kök är bäst i test. Trangia är en gammal trotjänare i friluftssammanhang. I vårt test visar det sig att detta klassiska stormkök fortfarande levererar vad det lovar. Köket håller hög kvalitet, är tåligt och erbjuder goda matlagningsförutsättningar. Dessutom fungerar det lika bra oavsett väderförhållanden på grund av att själva brännaren är väl skyddad. Erbjudandet att kunna använda både T-sprit och gasol ger dessutom en flexibilitet och även en extra försäkring så att du inte riskera att stå utan bränsle om du inte får tag på gasol. Dessutom kan du använda grytorna över öppen eld ifall du skulle vara utan både gasol och T-sprit. Alla gasbehållare med gängad ventil som uppfyller standard EN417 går att ansluta till Trangias gasolbrännare.

Köket består av två delar. En sockel för brännaren och ett vindskydd. Till detta kommer två rymliga kastruller, en kaffekanna och en stekpanna med non-stick samt en griptång. De olika delarna är gjorda av en aluminiumlegering som är starkare än vanlig aluminium vilket gör det möjligt att göra köken och har god värmeledningsförmåga. I köket ingår en gasolbrännare men det är möjligt att köpa till en spritbrännare. Däremot får du köpa gasolflaskan extra. Friluftsköket väger 1075 gram.

Det vi gillar bäst är att köket har en sådan enkelhet i sin konstruktion att det därmed blir näst intill outslitligt. Materialet är stryktåligt och konstruktion så enkel att det inte är mycket som kan gå fel. Dessutom har köket flera detaljer för varierad matlagning utan att ta plats. Slutligen är det driftsäkert och går att använda i nästan alla väderförhållanden.

Egenskaper

 • Kokkärl: 4 st
 • Material: Aluminium
 • Bränsle: Gas
 • Vikt: 1075 g

Fördelar

 • Köket är smidigt
 • Det är väl genomtänkt
 • Flexibiliteten är stor
 • Mycket pålitligt

Nackdelar

 • Köket är förhållandevis tungt

Omdöme

Ett komplett förstaköp som innehåller allt det praktiska till ett bra pris.

Priser

Till butik
990 kr

2. Bio LiteCampstove 2+ - Bästa stormköket med inbyggt batteri

Bio LiteCampstove 2+ - Bästa stormköket med inbyggt batteri
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Detta kök är det bästa premiumvalet. Det skiljer sig rejält från de övriga friluftskök vi har testat. Produkten är nämligen lika mycket en batteriladdare som ett kök. En annan stor skillnad är att du använder ved istället för gas. Egentligen kan Biolite Campstove 2+ ses som en liten bärbar kamin till vilket en enhet är kopplad som omvandlar värme till elektricitet.

Köket består av en kamin och en tillsats för produktion av termoelektricitet. I denna tillsats finns även ett batteri och en fläkt. Den senare är till för att öka förbränningstemperaturen och därmed se till att eldningen sker utan rök. I paketet ingår även en LED-lampa, extra förvaringspåsar, tändare och USB-sladd. Däremot ingår inga grytor eller stekpannor. Du kan köpa ett paket där det ingår en grill, termos och presskanna för kaffe. Priset är då en tusenlapp dyrare. Istället går det lika bra att använda andra billigare stekpannor och grytor. Köket väger 935 gram.

Det vi gillar bäst med detta friluftskök är just möjligheten att kunna skapa elektricitet samtidigt som du lagar mat eller värmer dryck. Dessutom är ambitionen att minska förbränningsgaserna genom att höja förbränningstemperaturen positiv. Tyvärr är inte köket helt praktiskt ur matlagningssynpunkt. Eftersom förbränningen är effektiv måste kaminen matas ofta. Då den är toppmatad innebär det att maten som ska värmas måste tas från lågan varje gång ny ved ska tillföras. Dessutom innebär ved att köket kan vara svårt att använda vid fuktigt väder. Våt ved leder dessutom till mer rök.

Egenskaper

 • Kokkärl: 0 st
 • Material: Aluminium/Stål
 • Bränsle: Ved
 • Vikt: 935 g

Fördelar

 • Ger elektricitet
 • Miljövänlig förbränning
 • Gratis bränsle

Nackdelar

 • Måste eldas med ved
 • En dyr produkt
 • Köket är relativt tungt

Omdöme

Spännande och mångsidigt alternativ som använder överskottsenergin från värmen till att ladda upp ett batteri.

Priser

Till butik
1695 kr

3. Primus Mimer Stove Kit - Bästa billiga stormköket

Primus Mimer Kit - Bästa billiga stormköket
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Detta kök är tillverkat av Primus. Det är en annan klassiker när det gäller tillverkning av friluftskök och som är mest känd för gasolkök. Liksom Trangia bygger detta stormkök på tanken att det ska vara enkelt och lätt. Därför består köket bara av det som är absolut nödvändigt för att du ska kunna laga din mat. Det gör att Primus har uteslutit både vindskydd och bas till brännaren. Resultatet är att detta kök är lättare än de tidigare.

Köket består av det enklaste grundutbudet om två kastruller, stekpanna, griptång och brännare. Matlagningskärlen är gjorda i aluminium och är rymliga. Utrustningen är anpassad för att kunna laga mat åt en till tre personer. Gasflaska ingår inte utan måste köpas till extra. Mimer Stove Kit Stormkök väger 746 gram.

Det vi tyckte var bäst med detta kök är enkelheten. När du ska laga mat fäster du gasbrännaren enkelt på gasolflaskan och är därmed klar att användas. Efter matlagningen och disken paketeras alltihop enkelt i den stora kastrullen. Det som vi tycker är nackdelen med Primuskökets utformning är att själva gasolflaskan utgör kökets underlag. Till skillnad från Trangia som har en bredd bas kan Primus uppfattas som lite ostadigt och därmed ha en risk att välta på ojämnt underlag. Trots det är Mimer Stove Kit Stormkök det bästa budgetvalet.

Egenskaper

 • Kokkärl: 3 st
 • Material: Aluminium
 • Bränsle: Gas
 • Vikt: 746 g

Fördelar

 • Enkelt att montera
 • Effektiv uppvärmning
 • Ett lätt kök

Nackdelar

 • Inget vindskydd
 • Kan kännas ostabilt

Omdöme

Klassiskt standardkök i smidigt utförande som bland annat innehåller 2 kastruller och 1 stekpanna.

Priser

Till butik
675 kr

4. Soto Windmaster With 4flex - Bästa stormköket vid blåsiga förhållanden

Soto Windmaster With 4flex - Bästa stormköket vid blåsiga förhållanden
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Detta är ett bra val om du vill kombinera ihop din eget kök. Du kanske har favoritpannor i ett annat material som du hellre vill använda än de aluminiumkärl som friluftskök normalt har i sin basutrustning. I detta kök ingår nämligen inga pannor. Istället för att erbjuda en praktisk helhetslösning med kokkärl fokuserar Soto på att skapa en pålitlig brännare som ska kunna fungera även under blåsiga förhållanden. Själva brännaren är därför konkav så att grytan kommer närmare elden och på så sätt dessutom ger vindskydd. I syfte att kunna använda brännaren under blåsiga förhållanden har den dessutom en elektrisk tändare som gör att du inte behöver använda tändstickor eller andra externa former av eld. Det finns även möjlighet att reglera hur mycket värme brännaren ska ge vilket underlättar matlagningen avsevärt. Brännaren väger 87 gram och en förvaringspåse ingår. Däremot får du köpa till gasolflaskan extra.

Det vi gillar allra mest med denna brännare är dess pålitlighet. Den fungerar alldeles utmärkt även när vinden friskar i. Den inbyggda tändaren gör dessutom att du inte behöver oroa dig för hur du ska skapa tillräckligt med lä för att kunna få fyr på brännaren. Nackdelen är att brännaren är ganska dyr då det inte ingår några kokkärl. Dessutom är hållaren till dessa något underdimensionerad. Därför rekommenderar vi att köpa till en förlängningssats så du kan använda bredare pannor.

Egenskaper

 • Kokkärl: 0 st
 • Material: -
 • Bränsle: Gas
 • Vikt: 87 g

Fördelar

 • Fungerar under blåsiga förhållanden
 • Kan tändas utan tändstickor
 • Möjligt att reglera temperaturen

Nackdelar

 • Det är ett relativt dyrt kök
 • Det ingår inga kokkärl

Omdöme

Praktiskt kök som är specialanpassat för extra blåsiga förhållanden.

Priser

Till butik
716 kr

5. Optimus Crux Weekend - Bästa minimalistiska stormköket

Optimus Crux Weekend HE Cook System - Bästa minimalistiska stormköket
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Detta kök bygger på samma princip som Trangia och Primus nämligen att integrera kokkärlet som en del av förpackningen. I Optimus Crux Weekend HE Cook System har utrymmet och vikten minimerats genom att bara inkludera en gryta. Det gör köket lättare men mindre flexibelt ur matlagningsaspekt.

I friluftsköket ingår en gasbrännare, en kastrull och en stekpanna som du även kan använda som ett lock. Du får även en nätpåse att förvara köket i samt en neoprenpåse till brännaren. Köket väger 358 gram utan gasolflaska som inte ingår. Denna tillsammans med brännaren får plats i grytan.

Det vi gillar mest med detta kök är enkelheten samtidigt som det är en effektiv brännare. Det går snabbt att koka upp vatten. I och med att köket har få delar är det lätt. Tyvärr saknas ett vindskydd vilket gör att du måste välja kokplats med större omsorg. Priset är också förhållandevis högt i relation till vad som ingår.

Egenskaper

 • Kokkärl: 3 st
 • Material: Aluminium
 • Bränsle: Gas
 • Vikt: 358 g

Fördelar

 • Effektiv brännare
 • Ett lätt friluftskök
 • Tar lite plats

Nackdelar

 • Det finns inget stormskydd
 • Få kokkärl ingår i köket

Omdöme

Lättviktat set som helt fokuserat på att göra utrustningen så liten och smidig som möjligt.

Priser

Till butik
573 kr

Jämför de bästa stormköken i testet

Stormkök Kokkärl Material Bränsle Vikt Totalbetyg Pris
Trangia25-4 UL with Gas Burner 4 st Aluminium Gas 1075 g Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
990 kr
Bio LiteCampstove 2+ 0 st Aluminium/Stål Ved 935 g Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1695 kr
Primus Mimer Kit 3 st Aluminium Gas 746 g Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
675 kr
Soto Windmaster With 4flex 0 st - Gas 87 g Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
716 kr
Optimus Crux Weekend HE Cook System 3 st Aluminium Gas 358 g Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
573 kr

Vanliga frågor om bästa stormköket

Frågor och svar om stormkök

Vilket stormkök är bäst?

Som beprövad klassiker håller Trangia25-4 UL riktigt hög kvalitet. Det är ett fullskaligt stormkök som passar såväl nybörjare som erfarna utelivsmänniskor. En perfekt introduktion och ett pålitligt stormkök som förmodligen håller livet ut.

Vilken sorts brännare bör man köpa?

Brännare och bränslekällan är något som definitivt skiljer stormköken åt. Och man kan välja mellan allt ifrån ved till sprit och gas. Som tumregel är gas enklast att använda. Det ger mest stabil låga och är enklast att använda i krävande väder. Därför rekommenderas gasdrivna stormkök för nybörjare.

Spelar det någon roll vilket material kärlen är gjorda av?

Aluminium är definitivt något utav standard när det kommer till stormkökens kärl. Men det finns även en del kärl med stållegering som för den som föredrar variation. Fördelen med aluminium är att det leder värme väldigt bra. Stål har däremot den stora fördelen att de inte blir lika repigt.

Får man använda stormkök överallt?

Generellt sett så råder det förbud på stränder och inom tätbebyggt område. I särskilda fall kan stormköken även omfattas av rådande eldförbud. Är du osäker kan du alltid kontakta kommunen du planerar att använda stormköket i.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 22 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Genomsnitt: 5 / 5