Topp 5 bästa Vandringskängorna för dam (nov. 2022)

Vi har gått igenom fler än 100 olika kängor till kvinnor anpassade för vandring.

Vandringskängor kan behövas oavsett vilken typ av vandring du utövar, men inte minst om du tänker vandra i tuff terräng. De är bekväma samtidigt som de är tåliga mot väta och har ett bra grepp. Om du brukar vandra ofta är du väl medveten om hur viktigt det är med bra, bekväma skor.

Det finns en stor mängd vandringskängor för dam på marknaden, vilket kan göra det svårt att hitta rätt produkt just för dig. Vi har testat en mängd vandringskängor i olika terränger och tillfällen för att kunna ge dig tips om marknadens bästa. Läs mer om vårt test här nedan för att få reda på varför vi valde Meindl Women's Kansas Gore-Tex till bäst i test. Vi tipsar dig även om bästa premium- och budgetvalen på marknaden.

Testvinnare - Bästa Vandringskängorna för dam 2022

Här är en överblick över årets bästa Vandringskängor för dam.

 1. Bäst i test vandringskängor dam: Meindl Women's Kansas Gore-Tex
 2. Bästa vandringskängor dam med högt skaft: Lundhags Forest II
 3. Bästa billiga vandringskängor dam : Urberg Women's Helags Hiking Boot
 4. Bästa premium vandringskängor dam: Lundhags Vandra II Mid
 5. Bästa vandringskängor dam för tuff terräng: Lundhags Unisex Tjakke Mid

Hur vi valde ut de bästa Vandringskängorna för dam

 • Kvalitet: Vilka material är kängorna tillverkade av? Har du märkt av något slitage efter en tids användning?
 • Användning: Är de lätta att ta på och av sig? Är det enkelt att snöra dem? Är det lätt att rengöra och impregnera kängorna?
 • Vattentålighet: Hur bra är de på att motstå vatten? Går det exempel bra att gå ute i hårt regn? Kan du gå i sankmark? Läcker de om du står i vatten?
 • Komfort: Är kängorna sköna att ha på sig? Känns fötterna mer eller mindre ansträngda än vanligt efter en dags vandring? Andas de bra?
 • Stabilitet: Ger kängan en bra stadga till foten? Hur känns det att gå i skogen med dem? Hur känns det att gå på en led med mycket rötter och stenar?
 • Storlek: Är det enkelt att hitta rätt storlek? Hur bra är passformen? 

Så hittar du bästa Vandringskängor dam

Så hittar du bästa Vandringskängorna för dam

Oavsett vad du ska köpa finns det ett antal faktorer att tänka på, även gällande vandringskängor. Just vandringskängor måste vara bekväma för att du ska kunna vandra med dem utan att få skoskav, bli blöt om fötterna eller frysa. Det är bra att lägga tillräckligt med pengar på kängorna för att de ska vara bra nog, det betyder dock inte att dyrast alltid är bäst. Lägg också fokus på att välja rätt storlek, det är alltid bäst att mäta fötterna eftersom olika varumärkens storlekar kan skilja sig åt. Nedan går vi igenom de aspekter som är allra viktigast att ha i åtanke vid valet av vandringskängor dam.

Materialet

Vandringskängor kan vara tillverkade av många olika material, där vissa är bättre än andra. Läder eller syntetiska material är de vanligaste alternativen, ibland bägge delar i kombination. Syntetiska material har fördelen att de är lätta och att de andas, medan läderkängor kan bidra med en fantastisk stabilitet. De isolerar också väldigt bra, men kan samtidigt bli varma och tunga.

Passform

Passformen är av mycket stor vikt för att du ska känna dig bekväm när du vandrar. Kängorna ska inte vara för tighta, men inte heller för lösa eftersom det kan bidra till skoskav. Det är alltid bra att gå in skorna hemma innan du beger dig ut på vandring.

Skafthöjd

Det här är en faktor som en hel del personer inte tänker på, men som är viktig. Om du ska vandra långt och i flera dagar kan det vara bra med ett högt eller medelhögt skaft. Ska du bara vandra korta turer eller använda kängorna till vardags kan det räcka med ett lågt skaft. Det är en smaksak helt enkelt. Dock kan du också välja skafthöjd utifrån vilken terräng du ska befinna dig i. Vandring i skog och våtmark kan kräva ett högre skaft för att du inte ska bli blöt om smalbenen.

Storlek

 Vandringskängor har oftast samma storlekar som vanliga skor, men precis som med vanliga skor kan dessa varierar utifrån varumärke och skostil. Du brukar vanligtvis kunna hitta innermåttet för de olika storlekarna och vi rekommenderar därför att du mäter din fot. På så sätt får du garanterat rätt storlek även om du handlar online.

Varumärke

Det finns en del varumärken som är fokuserade på produkter inom just vandring och friluftsliv och de skapar oftast kängor av hög kvalitet. Du brukar vinna på att välja vandringskängor från specialister på just sådana produkter.

Pris

Priset är förstås alltid viktigt eftersom du ska hitta ett par vandringskängor som inte gräver hål i din plånbok. Priset står dock ofta i relation till kvaliteten och funktionerna på kängorna. Fundera på hur ofta du kommer använda kängorna, var du kommer gå och hur mycket du är beredd att spendera och försök hitta ett par som uppfyller alla dina krav så billigt som möjligt.

Vattenresistens

Hur vattentät en känga måste vara för att passa just dig beror på var du ska vandra och även när du ska vandra. Väderleken är dock ingenting vi kan vara säkra på, men under vissa perioder är sannolikheten för regn mindre.

Din packning

Vad du ska bära med dig påverkar också vilka kängor du bör välja. En tung packning kräver stabilare vandringskängor för att du ska känna dig bekväm. Om du ska ha en lättare packning är ett par lätta, flexibla vandringskängor bra nog.

Våra 5 bästa Vandringskängor för dam (november 2022)

1. Meindl Women's Kansas Gore-Tex - Bäst i test vandringskängor dam

Meindl Women's Kansas Lady Gore-Tex - Bäst i test vandringskängor dam
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Outnorth)

Kansas Lady Gore-Tex från Meindl är en hållbar vandringskänga som vi har testat. Ovandelen är tillverkad av nubuckskinn och de har ett vattentätt GORE-TEX-membran som håller dina fötter torra även när det regnar eller är fuktigt ute. De är även utrustade med Meindls Active Air Technology, vilket ger en känga som andas och känns luftig. Mellansulan har stötdämpande PU medan yttersulan ger ett mycket bra grepp samtidigt som de gör skorna bekväma att bära. Vandringskängan är fodrad med syntetmaterial och har en avtagbar innersula. Vi har utsett den här kängan till ett bra val tack vare att den är mycket slitstark samtidigt som den håller dina fötter bekväma under flera år. De finns i storlekar från 36 upp till 42 för att passa så många som möjligt. Dessutom ger de ett mycket bra stöd till vristen även om skaftet inte är så jättehögt. Varumärket Meindl är inriktade på just vandringskängor och det märks att de vet vad de sysslar med.

Som "bäst i test vandringskängor dam" var Meindl Women's Kansas Lady Gore-Tex vårt förstahandsval. Halkfria sulor, vattentätt Gore-Tex-membran, fodring och robust yttre skinnlager gör dem till ett självklart val för såväl vandring som kyliga höst- och vinterdagar.

Egenskaper

 • Yttersula: Vibram Multigrip
 • Yttermaterial: Skinn
 • Foder: Syntet
 • Membran: GORE-TEX

Fördelar

 • Vattentäta
 • Avtagbar innersula
 • Ger bra stöd och stabilitet

Nackdelar

 • Något små i storlekarna

Omdöme

En vandringskänga som ger utmärkt stöd samtidigt som de skyddar mot väta och kyla.

Priser

Till butik
1996 kr

2. Lundhags Forest II - Bästa vandringskängor dam med högt skaft

Lundhags Forest II - Bästa vandringskängor dam med högt skaft
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Forest II från Lundhags är en riktigt bra känga från det svenska varumärket. De är tillverkade av fullnarvsskinn och är en klassisk enlagerskänga. Den har ett extra hälgrepp samt en yttersula som har integrerat tåskydd. Du håller därmed dina fötter väl skyddade samtidigt som kängorna är bekväma att bära. Vi har valt ut Forest II till bäst i test, tack vare dess höga kvalitet och snygga design. Vandringskängorna har ett högt skaft på 27 cm vilket gör att de inte bara skyddar foten utan även en bra bit upp på smalbenet. Tack vare att kängan bara har ett lager är de lätta, smidiga och har en bra andningsförmåga. Hur varma du vill ha dem kan du sedan enkelt justera med strumpor. Damstorlekarna ligger mellan storlek 36 och 41, men kängan finns också i större storlekar som då inte är damanpassade. Sulan är stötdämpande samtidigt som den ger ett bra grepp.

Som "bästa vandringskängor dam med högst skaft" blev Lundhags Forest II en testfavorit. Låg vikt, tåligt yttre av fullnarvsskinn samt en sula med bra grepp och tåskydd gör att man tar sig fram i alla lägen. Plus i kanten för att den saknar foder vilket skapar utrymme för tjocka värmande strumpor.

Egenskaper

 • Yttersula: Gummi
 • Yttermaterial: Skinn/Gummi
 • Foder: Nej
 • Membran: Nej

Fördelar

 • Högt skaft
 • Högkvalitativa skinnkängor
 • Stötdämpande, mjuk sula

Nackdelar

 • Något högt pris

Omdöme

En högkvalitativ vandringskänga med högt skaft, mjuk och stötdämpande yttersula samt tillverkade i ett lager för perfekt passform och bekvämlighet.

Priser

Till butik
2195 kr

3. Urberg Women's Helags Hiking Boot - Bästa billiga vandringskängor dam

Urberg Women's Helags Hiking Boot - Bästa billiga vandringskängor dam
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Helags Women's Hiking Boot från Urberg finns tillgängliga i storlek 36 till 42. Dessa robusta kängor är tillverkade av skinn med ett vattentätt membran. Det håller vätan ute samtidigt som du kan räkna med att fötternas överskottsvärme och fukt släpps ut. På så sätt slipper du gå med svettiga fötter under vandringen. Vi tycker om den här produkten för att den håller en riktigt hög kvalitet samtidigt som den har en liten prislapp. Kängorna väger runt 770 gram styck, vilket inte är alltför tungt för en sko med denna kvalitet. Yttersulan är gjord av gummi och den är dessutom stötdämpande samtidigt som den ger ett mycket bra grepp. Vid tårna har kängan en förstärkning för att skydda dem mot snår och vassa stenar. Dessa kängor är inte fodrade, dock har de en vaddering runt skaftet för en ökad komfort.

Som "bästa billiga vandringskängor dam" stack Urberg Helags Women’s Hiking Boot ut ur mängden. Låg vikt, vattentätt membran och Vibram-sula för optimalt grepp gör att man definitivt får bra värde för pengarna. Ett perfekt val för all sorts vandring.

Egenskaper

 • Yttersula: Gummi
 • Yttermaterial: Skinn
 • Foder: Nej
 • Membran: Vattentätt

Fördelar

 • Lågt pris
 • Vattentäta
 • Stötdämpande gummisula

Nackdelar

 • Något hårda

Omdöme

Mycket prisvärda vandringskängor för dam med stötdämpande gummisula och ett vattentätt membran.

Priser

Till butik
995 kr

4. Lundhags Vandra II Mid - Bästa premium vandringskängor dam

Lundhags Vandra II Mid - Bästa premium vandringskängor dam
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Vandra II Mid från Lundhags är en stabil klassiker skalkänga i ett lager. Den passar utmärkt för dig som vill ha långa, bekväma vandringar. Kängan är lätt och smidig, samt att dess andningsförmåga är på topp. Därav passar de utmärkt vid vandringar med hög intensitet. Kängorna består av skinn och gummi där skaftet består av kraftigt läder medan nederdelen är tillverkad av tåligt cellgummi. Sulan både isolerar och dämpar stötar, samtidigt som den är vattentät och ger ett bra grepp. Vi tycker att Vandra II Mid är en högkvalitativ vandringskänga och vi gillar skalprincipen. På så sätt kan du bära den året runt och bara styra fotklimatet med hjälp av dina strumpor. Vi har valt den här vandringskängan till bästa premium då den verkligen ger den bekvämlighet du behöver när du är ute och vandrar, samtidigt som den är mycket hållbar med en lång livslängd. Det svenska varumärket Lundhags är kända för sina högkvalitativa produkter.

Till "bästa premium vandringskängor dam" utsågs Lundhags Vandra II Mid. Kängor med mellanhögt skaft i beprövat läderutförande som är gjorda för att hålla. Bra rörlighet gör att de fungerar lika bra för vandring i påtaglig lutning som för plan mark.

Egenskaper

 • Yttersula: Gummi
 • Yttermaterial: Skinn/Gummi
 • Foder: Nej
 • Membran: Nej

Fördelar

 • Mycket bra grepp
 • Hållbara
 • Vattentät sula

Nackdelar

 • Något dyra

Omdöme

En vandringskänga som andas kvalitet och som dessutom är väldigt bekväm för vandringar i alla terränger.

Priser

Till butik
2295 kr

5. Lundhags Unisex Tjakke Mid - Bästa vandringskängor dam för tuff terräng

Lundhags Unisex Tjakke Mid - Bästa vandringskängor dam för tuff terräng
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Vi har även testat Tjakke Mid från Lundhags, vilken är en relativt ny känga i Lundhags utbud av skalkängor. Den är utformad som en teknisk allround-känga och delar flera egenskaper med Lundhags andra kängor. Just denna känga är väldigt slitstark för att klara av även de tuffaste terrängerna. De är tillverkade av både skinn och syntet för att kunna förse dig med det allra bästa av två världar. Kängorna är lätta och bekväma samtidigt som de är hållbara, stabila och ger ett bra grepp. De har extra stoppning i skaftet för att ge mer stöd och stabilitet. Tjakke Mid är ett bra val för dig som har höga krav och vandrar i tuffare terräng, dock till ett något högt pris. Men om du har en tillräcklig budget är det här verkligen en vandringskänga du kommer att trivas. De har dessutom en låg vikt på 672 gram per känga.

Vi valde att utse Lundhags Tjakke Mid till den "bästa vandringskängan för damer vid tuff terräng". Det är en robust och tålig känga som fokuserar på tuffare vandringsleder eller när vädret och marken är blöt eller fuktig. Med en nedre del av Certech® Exp-teknologi tummar skon inte heller på bekvämligheten. 

Egenskaper

 • Yttersula: Gummi
 • Yttermaterial: Skinn/Gummi
 • Foder: Syntet
 • Membran: Nej

Fördelar

 • Låg vikt
 • Vattentäta
 • Mycket bekväma

Nackdelar

 • Något smala i modellen

Omdöme

Stabil och vädertålig känga som tål tuff terräng utan att göra avkall på bekvämlighet.

Priser

Till butik
2295 kr

Jämför de bästa Vandringskängorna för dam i testet

Vandringskängor dam Yttersula Yttermaterial Foder Membran Totalbetyg Pris
Meindl Women's Kansas Lady Gore-Tex Vibram Multigrip Skinn Syntet GORE-TEX Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1996 kr
Lundhags Forest II Gummi Skinn/Gummi Nej Nej Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
2195 kr
Urberg Women's Helags Hiking Boot Gummi Skinn Nej Vattentätt Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
995 kr
Lundhags Vandra II Mid Gummi Skinn/Gummi Nej Nej Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
2295 kr
Lundhags Unisex Tjakke Mid Gummi Skinn/Gummi Syntet Nej Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
2295 kr

Vanliga frågor om bästa vandringskängorna för dam

Frågor och svar om vandringskängor för damer

Vilka vandringskängor för damer är bäst?

För den som letar efter en riktigt kvalitativ vandringskänga för dam så är det få produkter som överträffar Meindl Kansas Lady Gore-Tex. Det är en vandringskänga som är både vattentät och robust då den förenar gore-tex med nubuckskinn och en Vibram-sula. Med ett något längre skaft säkerställer den att man bibehåller flexibiliteten i sina rörelser. En given testvinnare.

Vilka vandringskängor är bäst för breda fötter?

Efterfrågan på kängor för breda fötter har definitivt ökat. Men än så länge har marknaden inte riktigt hunnit med. Om du har breda fötter så är det därför en bra idé att alltid kontrollera innermåttet innan du tittar närmare på kängorna. På så sätt slipper du engagera dig i kängor som i slutändan visar sig vara för smala.

Är alla vandringskängor vattentäta?

De kängor som har vattentäta membran är definitivt vattentäta. Men även de kängor som saknar dessa membran går i många fall att göra vattentäta genom ytbehandling. Särskilt om de är tillverkade av naturmaterial såsom läder eller skinn.

Bör man välja högt eller lågt skaft?

Traditionellt sett så väljer man lågt skaft för vandring i ojämn terräng, och högt skaft för plan terräng. Anledningen är att ojämn terräng kräver högre nivå av rörlighet. Men även om du har högt skaft så går det att kompromissa genom att endast snöra den längre delen av vandringskängan.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 19 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
51 röster, Genomsnitt: 5 / 5