Topp 5 bästa Vandringsskorna för damer (nov. 2022)

Läs våran stora genomgång om några av de mest populära vandringsskorna för kvinnor just nu.

För att få en så optimal naturupplevelse som möjligt är det viktigt att vara rätt klädd på fötterna. En vandringskänga ger dig ett bra grepp, de är vattenavstötande och tåliga. Du kan använda de på både ojämn och fuktig terräng. Vi har testat fem olika modeller på vandringskängor som alla har fått höga betyg. Läs mer om vårat test i artikeln för att ta reda på varför vi har valt ut de vi modeller vi har testat. Genom att läsa detta hoppas vi att du kan hitta rätt kängor som passar för dina behov, och att de därmed kommer kunna ge dig rätt stöd och komfort vid din vandring.

Testvinnare - Bästa Vandringsskorna för damer 2022

Här är en överblick över årets bästa Vandringsskor för damer.

 1. Bäst i test vandringsskor dam: Keen Women's Targhee III
 2. Bästa vandringsskor dam för stötdämpning: Salomon Women's XA Pro 3D V8
 3. Bästa billiga vandringsskor dam: Haglöfs Trail Fuse Women
 4. Bästa premium vandringsskor dam: Haglöfs Ridge Leather Women
 5. Bästa vandringsskor dam på livslängd: Urberg Herrö Women's Shoe

Hur vi valde ut de bästa Vandringsskorna för damer

 • Komfort: Sitter skorna bekvämt på foten utan att klämma åt? Sitter de bra både med och utan extra sockor?
 • Vilken typ av terräng klarar skorna av: Funkar de att ha på sig i både ojämn terräng, vatten, fukt och is utan att det läcker in vatten i skorna?
 • Dämpning: Vid lång vandring är det viktigt att skorna dämpar bra mot hårt underlag för att inte ge smärta och skavsår.
 • Ventilation: "Andas" skorna, eller blir de lätt för varmt att ha de på sig under sommaren när det är varmt ute.
 • Design: Är skon både estetiskt tilltalande, och bekväm på samma gång?
 • Tål skorna slitage: Kan du ha skorna på dig och gå över stenig terräng, backar och annan slags ojämn yta utan att de går sönder?
 • Skaftets längd: Är skorna låga eller höga, detta kan ha betydelse beroende på årstid och väderlek för att hindra smuts och läckage, samt för bekvämlighetens skull. Är skorna smalare, eller tjockare på bredden?
 • Vilken terräng: Passar skorna vid all slags vandring, svampjakt eller ett aktivt friluftsliv i skog och mark i största allmänhet?

Så hittar du bästa Vandringsskor dam

Så hittar du bästa Vandringsskorna för damer

Att välja rätt vandringskänga kan vara ganska svårt och krångligt om du inte vet vad du ska titta efter. De allra flesta vill ha en känga som passar lika bra på hemmaplan som på fjällvandringen. Det finns många faktorer som du ska ha i åtanke innan du ger dig ut på vandring. Dels handlar det om var du vill vandra någonstans men även vad dina fötter behöver för stöd. Vi kommer här att gå igenom några tips om vad du ska tänka på när du kollar på vandringsskor.

Material

Alla material är inte lika stabila. En ordentlig känga i läder är lite tyngre men ger bra stabilitet för fot, ankel och kropp. En känga som är gjord i syntet är mycket lättare i vikt men inte lika stabil.

Hur högt skaft behöver du?

Vandringsskor kommer med skaft i olika höjd, även om det kanske främst är de med lågt skaft som går under begreppet vandringsskor. Låga skor passar bra till vandringar när du inte har så mycket packning och terrängen är någorlunda torr. De är även den modell som väger minst och brukar vara ett populärt val att ha med sig på resor. De kängor med mellanhöga skaft passar bra till de mesta. Du kan ha tyngre packning, de ger bra stöd och du kan lätt gå i tuffare terräng utan att bli blöt om fötterna. De passar också bra som vinterskor eller en regnig dag när du ska ut på långpromenad. Högskaftade vandringskängor passar dig som går där det är blött eller har tung packning.

Hälgreppet

Det är viktigt att din häl har ett bra grepp och inte kanar upp och ner i din sko. Prova alltid dina nya skor några gånger först för att se om det finns nån risk för skavsår eller smärta och obehag och då anpassar de sig skon till foten innan du ska ut och vandra vilket är viktigt för att du ska kunna gå långt utan att få ont, din vandringsupplevelse ska vara trevlig och angenäm och inte besvärande eller smärtsam.

Sula

Alla vandringskängor har gummi i sina sulor, en del mer än andra. Kolla så att sulan passar för den terräng du tänkt vandra i. Kolla även att den har ett djupt mönster och ordentlig klack för att kunna få bra fotfäste.

Fuktspärr

De allra flesta vandringsskor har en fuktspärr, med andra ord ett membran. Det gör din sko vattentät och samtidigt andas din sko. Fuktspärr har en livslängd, och det innebär då att när den går sönder är inte dina skor vattentäta längre.

Våra 5 bästa Vandringsskor för damer (november 2022)

1. Keen Women's Targhee III - Bäst i test vandringsskor dam

Keen Women's Targhee III Waterproof Hiking Shoes - Bäst i test vandringsskor dam
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Outnorth)

KeenWomen's Targhee III Waterproof vandringskängor har en bra kombination av kvalité och pris. Vi tycker att det är en sko som har bra passform och hållbarhet som dessutom klarar de flesta terränger som inte är alltför tuffa. En annan sak vi gillar är att det är vattentäta och att även om de inte har något skaft så känns de stabila och pålitliga. Det är även en känga som är storleksriktig vilket gör det till ett bra alternativ att köpa via nätet. Dessutom kommer den i halvstorlekar.

Något som vi lade märke till när vi testade produkten var att den kunde haft lite bättre grepp. Det fastnar lätt lera och jord under sulan eftersom mönstret inte är så brett.

Det här är en bra känga som passar till långpromenaden i regnet, för att gå ut i skogen eller på en fjällvandring. Vi tycker att det är "En bekväm och vattentät vandringskänga som passar för de flesta tillfällen, väder och terränger"

Som "bäst i test vandringsskor dam" blev Keen Women's Targhee III det sammantaget självklara valet. En väl avrundad vandringssko som fungerar i alla lägen. Perfekt för både promenader i terräng som robust vardagssko.

Egenskaper

 • Vikt / sko: 400 g
 • Yttersula: Gummi
 • Foder: Syntet
 • Yttermaterial: Skinn/Syntet

Fördelar

 • Bekväm och bra passform
 • Vattentäta

Nackdelar

 • Kunde varit lite djupare mönster i sulan

Omdöme

Robust vandringssko som ger oerhört bra grepp i såväl varma som kalla temperaturer.

Priser

Till butik
1421 kr

2. Salomon Women's XA Pro 3D V8 - Bästa vandringsskor dam för stötdämpning

Salomon Women's XA Pro 3D V8 - Bästa vandringsskor dam för stötdämpning
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Outnorth)

SalomonWomen's XA Pro 3D V8 vandringsskor har vi utsett till vårat bra val. Vi gillar att de är lätta och mjuka, de känns som en bra blandning av en träningssko och vandringssko. Vi tycker att det känns bra och säkra att använda de på olika underlag och att de har ett bra fotfäste. De ventilerar bra och känns inte för varma även om de används på sommaren. En detalj som fångade vår uppmärksamhet är deras snörningssytem Quicklace som du enbart behöver dra åt en gång för att få en perfekt passform. Det finns dessutom en liten ficka till snörningssystemet så att de inte är i vägen eller går upp. Något vi dock reagerade på när vi testade produkten är att de inte är helt vattentäta vilket vi gärna hade velat att de skulle vara.

En lätt och bekväm sko som passar till de flesta underlag, även våta. Med sitt smidiga snörningssystem sitter de perfekt på foten. "En lätt och smidig vandringskänga som sitter bekvämt och låter dig njuta av din vandring på bästa sätt".

Vårt val som "bästa vandringsskor dam för stötdämpning" var Salomon Women's XA Pro 3D V8. Bra vikt, bekväm dämpande innersula och flexibel yttersula ger oöverträffad bekvämlighet. Plus i kanten för att snabbsnörningen möjliggör enkel och pålitlig justering vid behov.

Egenskaper

 • Vikt / sko: 300 g
 • Yttersula: Gummi
 • Foder: Syntet
 • Yttermaterial: Syntet

Fördelar

 • Lätta och mjuka
 • Bra ventilation

Nackdelar

 • Inte helt vattentäta på ovansidan

Omdöme

Dämpad vandringssko med snabbspänne för både löpning och vandring i svår terräng.

Priser

Till butik
985 kr

3. Haglöfs Trail Fuse Women - Bästa billiga vandringsskor dam

Haglöfs Trail Fuse Women - Bästa billiga vandringsskor dam
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Vandringskängorna HaglöfsTrail Fuse Women är vårat bästa budgetalternativ. Vi anser att det är ett bra pris i förhållande till vad du får, även om priset ligger i den lägre klassen så har de inte tummat på kvalitén. Vi tycker att det är bekväm sko som har ett riktigt bra grepp på olika underlag vilket får den att kännas säker. Eftersom den är förstärkt på sidorna, i tån och hälen så känns den stabil och vi upplever att den skyddar foten bra i ojämn terräng.

Dessutom gillar vi designen och färgvalet, den är helt svart vilket gör att den passar till allt. Något som vi saknade med den här modellen är att de kunde varit mer vattentäta då de fungerar bra att gå på blött underlag men tyvärr inte lika bra om det regnar ute.

Ett riktigt bra alternativ där du får mycket skor för pengarna. "Ett perfekt budgetalternativ med riktigt bra kvalité som känns säker på olika underlag. En riktigt bekväm sko som är snygg och passar till allt. Ett val du inte kommer att ångra".

Som "bästa billiga vandringsskor dam" vill vi lyfta fram Haglöfs Trail Fuse Women. Testets billigaste sko som förvånansvärt nog även var den mest lätta. Låg vikt och robust sula gör att den definitivt är värd att överväga.

Egenskaper

 • Vikt / sko: 235 g
 • Yttersula: Gummi
 • Foder: Nej
 • Yttermaterial: Syntet

Fördelar

 • Bra pris
 • Bra grepp på olika underlag

Nackdelar

 • Inte helt vattentäta

Omdöme

Välventilerad lågviktssko med förstärkt sula för bekväm vandring på ojämna underlag.

Priser

Till butik
498 kr

4. Haglöfs Ridge Leather Women - Bästa premium vandringsskor dam

Haglöfs Ridge Leather Women - Bästa premium vandringsskor dam
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Vi har testat Haglöfs Ridge Leather Women som är vårat bästa premium val. Det är en riktigt bra vandringskänga som har en väldigt bra passform på foten. När vi testade kängorna så upplevde vi att de är bekväma och har bra dämpning och stabil fjädring. Vi gillar att sulan har Wet Grip Rubber eftersom det ger skon ett säkert fotfäste även om du går i våt terräng. En annan sak vi gillar är de använder miljövänligt och fint läder, vilket inte bara gör skon snygg, den är även miljövänlig. Vi tycker om att även ovansidan av skon är vattenavvisande vilket gör att den passar utmärkt även när det regnar. Vi har inte något negativt att säga om den här modellen, prismässigt ligger de lite högre än de andra modellerna vi kollat på men du får riktigt bra kvalité.

En riktigt snygg och smidig känga i bra kvalitet som sitter underbart på foten. Praktisk och bekväm passform, med bra design som passar vid all slags vandring och uteaktivitet under både höst och vinterhalvåret. Fördelaktigt miljövänlig och därmed snäll mot vårt jordklot.

Som "bästa premium vandringsskor dam" blev Haglöfs Ridge Leather Women en testfavorit. En både traditionell och funktionell vandringssko som förenar pålitligt utförande i skinn med stötdämpning och bra grepp. Extra bonus för förstärkt Trusstic-chassi för stabilitet och vriststöd.

Egenskaper

 • Vikt / sko: 385 g
 • Yttersula: Gummi
 • Foder: Skinn
 • Yttermaterial: Skinn

Fördelar

 • Snygg design och bra kvalité
 • Säkert fotfäste på blött underlag

Nackdelar

 • Priset

Omdöme

Klassisk skinnfodrad vandringssko i brett utförande med förstärkt anatomisk utformning.

Priser

Till butik
853 kr

5. Urberg Herrö Women's Shoe - Bästa vandringsskor dam på livslängd

Urberg Herrö Women's Shoe - Bästa vandringsskor dam på livslängd
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Outnorth)

Vi har testat Herrö Women's Shoe. Vi tycker att det är en bra och stabil vandringssko som passar i alla väder. De har dessutom vattentätt membran, och har även förstärkning vid tår och häl och skyddar därmed mot slitage från till exempel stenar och ojämnt underlag. Skornas yttersula har ett säkert grepp som minskar risken för att halka vid isigt underlag. Skons yta stöter dessutom bort smuts och väta, och ger därmed ökad komfort och dessutom längre hållbarhet för skorna. Dessa skor funkar bra för vandring upp för backar just därför att de har dubbar vid tår och häl som därmed ger bra grepp. Vi har därför utnämt Herrö Women's Shoe till ett bra val. Vad som är dåligt med dessa skor är att de har väldigt smal passform och är något små i storlek.

En tålig och rejäl sko som ger säkert grepp vid vandring i backar och ojämn terräng. Minskar risken för att halka vid is, och vått underlag. Högkvalitativa skor i snygg design som har fördelaktiga finesser och passar bra vid all slags vandring.

Testets "bästa vandringsskor dam baserat på hållbarhet" blev Urberg Herrö Women's Shoe. Ett givet val för dig som vill ha en vandringssko som säsong eller säsong förblir en trogen kompanjon. Plus i kanten för dubbförsedda sulor som ger oerhört säkert grepp.

Egenskaper

 • Vikt / sko: 450 g
 • Yttersula: Gummi
 • Foder: Syntet
 • Yttermaterial: Skinn/Syntet

Fördelar

 • Förstärkning vid tå och häl

Nackdelar

 • Smal passform och liten i storlek

Omdöme

Praktisk standardsko med dubbförstärkt sula för pålitlighet och lång hållbarhet.

Priser

Till butik
448 kr

Jämför de bästa Vandringsskorna för damer i testet

Vandringsskor dam Vikt / sko Yttersula Foder Yttermaterial Totalbetyg Pris
Keen Women's Targhee III Waterproof Hiking Shoes 400 g Gummi Syntet Skinn/Syntet Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1421 kr
Salomon Women's XA Pro 3D V8 300 g Gummi Syntet Syntet Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
985 kr
Haglöfs Trail Fuse Women 235 g Gummi Nej Syntet Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
498 kr
Haglöfs Ridge Leather Women 385 g Gummi Skinn Skinn Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
853 kr
Urberg Herrö Women's Shoe 450 g Gummi Syntet Skinn/Syntet Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
448 kr

Vanliga frågor om bästa vandringsskorna för damer

Frågor och svar om vandringsskor för damer

Vilka vandringsskor för damer är bäst?

Keen Women's Targhee III blev vårt förstahandsval. Mycket på grund av att den i princip har allt som man kan önska sig av en vandringssko, och då Keen gör den tillgänglig i halvstorlekar för optimal passform. Lika bekväm som pålitlig.

Vad är skillnaden mellan vandringsskor och kängor?

Skaftet. Mer än så är det egentligen inte som skiljer vandringsskor och vandringskängor åt. Därför är skor av naturliga skäl mer lämpade för vandring under sommarmånaderna. En stor fördel med vandringsskor är att de ger fotleden full rörlighet, och är därför bättre för klättring och bergsvandring.

Spelar snörningssystemet någon roll?

Från att ha varit en historik standard har klassisk snörning börjat fått konkurrens av snabbspännen. Även om dessa snörningssystem har blivit bra alternativ så kan de inte leva upp till den snörningsstyrka som vanliga skosnören kan ge. Vill du kunna justera snörning utifrån terräng och situation är det därför bäst att välja en vandringssko med vanliga skosnören.

Vad är det som utgör en bra vandringssko?

Enligt oss så är en optimal vandringssko en sko som förenar låg vikt med bra fäste och stabil konstruktion. Men det är inte nödvändigtvis säkert att du har samma preferenser. Därför är det alltid bäst att välja vandringssko som bäst matchar såväl dina fötter som dina önskemål.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 18 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5