Bästa myggmedlet - Bäst i test 2022 - Köpguide

Myggor har en tendens att bli sommarens plåga nummer ett. Men det finns sätt att hantera dem. Vi har tagit en titt på årets bästa myggmedel som hjälper dig att hantera dem på ett ett både enkelt och samtidigt myggvänligt sätt.

Myggmedel är ett beprövat sätt att motverka myggbett och hålla myggorna borta. De finns numera tillgängliga i ett flertal utföranden, allt ifrån salva till olja och som roll on. Ett riktigt bra medel är både skonsamt mot huden, säkert för kroppen och samtidigt effektivt mot myggorna. Att välja ett effektivt myggmedel kan bespara dig en hel del besvär. Särskilt om du reagerar starkt på myggbett. Men vissa medel har en tendens att faktiskt skapa problem snarare än att underlätta, mycket på grund av alltför starka dofter eller hudirriterande ingredienser.

Här är de myggmedel som var både effektiva och skonsamma.

Så hittar du bästa Myggmedel

Viktigt att tänka på vid köp av myggmedel

Skillnaden mellan olika myggmedel kan i många fall vara oväntat stor. I bästa fall gör de precis vad de ska, men i värsta fall leder de till hudirritation utan att myggorna överhuvudtaget påverkas. Därför är det en bra idé att vara extra noggrann innan man väljer myggmedel.

Här är några tips på vägen till ett bättre val.

Verksamt ämne

En huvudfråga är vilket verksamt ämne som ett myggmedel har. Handlar det om starkt doftande eteriska oljor eller ett särskilt kemiskt framställt myggmedel? Dessa skiljer sig åt huruvida de är såväl beprövade som effektiva. Vilka ämnen som är bäst är däremot en hett omdebatterad fråga och kan till och med variera mellan olika regioners myggarter.

Hudvänlighet

Huruvida myggmedlet är hudvänligt och dermatologiskt testat kan vara avgörande. Särskilt för dig som har känslig hud, eller om du planerar att använda medlet på ett barn. Det kan vara en bra idé att dubbelkolla så det inte innehåller ämnen du vet att du är känslig mot, eller att medlet är särskilt testat.

Tidseffekt

Hur länge verkar myggmedlet? Det är inte alltid önskvärt att hela tiden behöva applicera ett nytt lager. Därför bör man se till att välja ett medel som har tillräckligt lång verkningstid för att man ska vara skyddad.

Åldersgräns och restriktioner

I vissa fall så finns en viss rekommenderad ålder. Ofta beror det på att särskilda verksamma ämnen inte bör användas av små barn. Ibland kan det även finnas begränsningar för gravida eller äldre. Vill du vara extra säker bör du därför kontrollera vilka rekommendationer som finns.

Applicering

Det finns många olika sorts appliceringssätt. Allt ifrån spray till roll on och som kräm. Vilken som är bäst lämpad är på många sätt en individuell fråga. Medan krämer kan vara kletiga så kan en spray vara svår att applicera precist. Ofta blir roll on något utav en kompromiss.

Pris

Att få valuta för pengarna är så klart ett måste. Men det kräver en balans mellan effektivitet, pris och funktionalitet. Det är även viktigt att beakta särskilda önskemål. I grund och botten så är det myggmedel som ger mest funktionalitet, är skonsamt för huden och inte kostar mer än övriga vad som kan anses vara mest prisvärd.

Våra 5 bästa myggmedel (oktober 2022)

 1. Bästa myggskyddet: Thermacell MR300 svart
 2. Bästa myggmedel stick: MyggA
 3. Bästa myggmedlet från olja: Djungelolja
 4. Bästa myggmedlet från lotion: Salubrin Mygglotion 100 ml
 5. Bästa myggmedlet från roll on: Mygga Original Stick

1. Thermacell MR300 svart - Bästa myggskyddet

Thermacell MR300 svart
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på MEDS
Sammanfattning: Effektivt elektroniskt myggskydd med bra räckvidd.
Storlek
N/A
Med DEET
Nej
Skyddstid
12 h
Fästingbett
Ineffektivt
Fördelar
 • Lång räckvidd
 • Luktfri och ljudlös
 • Skapar en myggfri zon
Nackdelar
 • Kräver regelbunden påfyllnad

Thermacell MR300 är ett elektroniskt myggskydd som använder särskilda plattor och gaspatroner för att skapa en myggfri zon. Enheten ger ifrån sig en särskild blandning av ämnen som myggorna helt enkelt inte uppskattar. Det gör att man får en zon motsvarande ungefär tjugo kvadratmeter som är helt och hållet myggfri.

Om du har tidigare erfarenhet av den sorts myggskydd som brinner och ger ifrån sig doftande rök är detta en helt annan upplevelse. MR300 är helt tyst och fullständigt luktfri. Det gör att man slipper myggorna utan att man själv påverkas negativt.

Var kan jag köpa produkten?

2. MyggA - Bästa myggmedel stick

MyggA
Betyg 4,6/5
Betyg 4,6/5
Köp nu
köp
på Svensk Hälsokost
Sammanfattning: Beprövad klassiker som fungerar.
Storlek
75 ml
Med DEET
Ja
Skyddstid
8 h
Fästingbett
Effektivt
Fördelar
 • Kliniskt bevisad effektivitet
 • Kladdar inte
 • Skyddar även delvis mot fästingar
Nackdelar
 • Ej för barn under 3 år

 Få myggmedel har varit en sådan ständigt återkommande del av sommaren som svenska MyggA. Med en kombination av dietyltoluamid (DEET) och växtoljor så ger det dubbel effekt. DEET blockerar myggornas förmåga att upptäcka lukten av mänskligt svett, medan växtoljorna skapar en stark doft som myggorna helst undviker.

Vetenskapliga tester har visat att DEET är säkert för kroppen, och MyggA är på det stora hela väldigt skonsam. Enkelt att applicera och kladdar inte. Effekten håller i dryga åtta timmar och därefter kan man använda mer utifrån behov. Ett problem är att detta myggmedel inte rekommenderas för barn och gravida, främst som försiktighetsåtgärd. Prismässigt så får man faktiskt mer än vad man betalar för.

Var kan jag köpa produkten?

3. Djungelolja - Bästa myggmedlet från olja

Djungelolja
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svensk Hälsokost
Sammanfattning: Mångfacetterad och prisvärd olja som ger heltäckande skydd.
Storlek
40 ml
Med DEET
Ja
Skyddstid
8 h
Fästingbett
Effektivt
Fördelar
 • Hjälper även mot fästingar och knott
 • Räcker länge
 • En flaska räcker länge
Nackdelar
 • Högkoncentrerad och lite kladdig

En väldigt effektiv olja som innehåller särskilt hög koncentration av dietyltoluamid (DEET). Det gör att den har god effekt mot såväl myggor som fästingar och knott. En av de starkaste oljorna som finns tillgängliga. Var däremot uppmärksam på att den koncentrerade mängden verksamt DEET gör att den endast i begränsad utsträckning bör användas av barn och gravida. Ögonirritation kan även uppstå.

Skyddseffekten håller upp till åtta timmar vilket gör att en smörjning räcker för att vara skyddad hela dagen. Är man tidigare van med krämer så kommer man märka att denna olja har en tendens att kännas kladdig. Det är ett tecken på att man bör använda mindre mängder. Djungelolja är nämligen så dryg att det räcker med några droppar.

Var kan jag köpa produkten?

4. Salubrin Mygglotion 100 ml - Bästa myggmedlet från lotion

Salubrin Mygglotion 100 ml
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Apotek Hjärtat
Sammanfattning: Smidig lotion som alternativ till DEET.
Storlek
100 ml
Med DEET
Nej
Skyddstid
6 h
Fästingbett
Ineffektivt
Fördelar
 • Alternativ till DEET
 • Kladdar inte
 • Vattenfast
Nackdelar
 • Kortare verkningstid än DEET-produkter

Salubrin är en förhållandevis ny produkt som har lanserats som alternativ till många av de annars klassiska myggmedlen. Det verksamma ämnet p-Mentan-3,8-diol (PMD) har god effekt mot både mygg och fästningar. Jämfört med övriga alternativ är det en väldigt skonsam kräm som ger mycket valuta för pengarna.

Något som är väldigt behändigt med just Salubrin är att det är en lotion som snabbt går in i huden och därmed minimerar mängden kladd. Det gör den enkelt att ha med sig för tillfällen så man behöver snabbt skydd. I jämförelse med övriga medel är detta även ett väldigt hudvänligt alternativ.

Som smidig lotion är detta ett väldigt praktiskt alternativ som är enkelt att ta med när man är på språng. Det enda problemet är att den inte räcker lika längre som de andra produkterna.

Var kan jag köpa produkten?

5. Mygga Original Stick - Bästa myggmedlet från roll on

Mygga Original Stick
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på MEDS
Sammanfattning: Behändigt myggmedel i roll on-format som är lätt att ta med sig.
Storlek
50 ml
Med DEET
Ja
Skyddstid
5 h
Fästingbett
Effektivt
Fördelar
 • Kliniskt bevisad effektivitet
 • Lättanvänd
 • Funkar mot de flesta stickande insekter
Nackdelar
 • Något kort verkningstid

MyggA roll on är ett lättapplicerat DEET-baserat myggmedel. Den nätta och smidiga behållaren gör att man utan problem kan ha det tillgängligt i fickan för att användas vid behov. På många sätt så är det bästa myggmedlet det som man faktiskt har tillgång till. I detta hänseende är detta ett givet val.

Något problematiskt är däremot att det faktiskt har testets kortaste verkningsgrad. Efter dryga fem till sex timmar så försvinner effekten ganska abrupt. Men detta vägs upp av enkelheten. Värt att notera är att det inte rekommenderas för användning på barn under tolv år.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa myggmedlen

Så gjorde vi testet

Vårt test hade som fokus att reda ut vilket myggmedel som gav bästa möjliga effekt för pengarna. Därför tittade vi särskilt mycket på huruvida medlen faktiskt såg till att hålla myggorna borta. Hur många timmars skydd medlen gav var även en viktig aspekt.

 • Effekt: Hölls myggen borta? Och vilket ämne gav effekt?
 • Skonsamhet: Uppstod hudirritation?
 • Verkningstid: Hur länge gav det verksam effekt?
 • Varningar: Fanns det några begränsande rekommendationer?
 • Appliceringssätt: Var medlet lätt att applicera?
 • Kostnad: Var det dyrare än jämförliga alternativ?

För att göra testet rättvisande bestod vår panel av ett flertal personer i olika åldrar, varav några sedan tidigare har erfarenheter av att reagera dåligt på såväl myggor som myggmedel.

Vanliga frågor om bästa myggmedlet

FAQ: Vanliga frågor om myggmedel

Här är några av de frågor som har en tendens att återkomma när det handlar om myggmedel. Vi vill att du ska få alla förutsättningar att göra rätt val.
Vilket myggmedel är bäst?

Klassiska MyggA ger på det stora hela mest valuta för pengarna, då det är beprövad effektivt oh ger långvarigt skydd. Kombinationen av DEET och växtoljor ger ett kliniskt beprövad skydd som ofta rekommenderas som internationell skyddsstandard gällande myggor.

Spelar det någon roll vilket medel man väljer?

Myggmedel skiljer sig åt i allt ifrån effektivitet till hur skonsamma de är för huden och kroppen. Även om inga av de myggmedel som säljs är regelrätt farliga så kan vissa i värsta fall orsaka lokal irritation.

Är myggmedel skadligt för myggorna?

Till skillnad från myggdödare så skadas myggorna inte av dessa medel. De fungerar genom att säkerställa så att då håller sig borta, snarare än att skadas av att komma i kontakt med medlet.

Hur länge verkar medlen?

Hur länge medlen effektivt håller borta myggor varierar stort mellan olika produkter. Allt ifrån några timmar till ett helt dygn. Är lång verkningstid viktigt för dig så rekommenderar vi definitivt att du tittar särskilt på just denna faktor.

Kan myggmedel vara irriterande på huden?

De flesta myggmedlen är väldigt skonsamma mot huden. Men värt att tänka på är att visa aktiva ämnen inte rekommenderas för små barn. Är du osäker på huruvida du är känslig för ett visst medel är det en bra idé att smörja en liten mängd på undersidan av armen där huden är tunn. Då märker man snabbt om man reagerar negativt.

Jämför myggmedel

Myggmedel Storlek Med DEET Skyddstid Fästingbett Totalbetyg Pris
Thermacell MR300 svart N/A Nej 12 h Ineffektivt Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
479 kr
MyggA 75 ml Ja 8 h Effektivt Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
86 kr
Djungelolja 40 ml Ja 8 h Effektivt Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
39 kr
Salubrin Mygglotion 100 ml 100 ml Nej 6 h Ineffektivt Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
89 kr
Mygga Original Stick 50 ml Ja 5 h Effektivt Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
69 kr

Testvinnare - Bästa myggmedlet

 • Thermacell MR300 svart - Bästa myggskyddet
 • MyggA - Bästa myggmedel stick
 • Djungelolja - Bästa myggmedlet från olja
 • Salubrin Mygglotion 100 ml - Bästa myggmedlet från lotion
 • Mygga Original Stick - Bästa myggmedlet från roll on
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5