Bäst i test: Bästa Sovsäcken 2022

Kolla in vilka sovsäckar vi har valt ut till våra favoriter och läs våra expertråd om saker att tänka på för att hitta de som passar just dig bäst.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

En skön sovsäck är väldigt viktigt att ha för att få en så bra upplevelse som möjligt när du ska sova ute i naturen. Den ska hålla dig varm och vara tillräckligt stor så att du sover bekvämt. Den ska vara smidig att packa ner i ryggsäcken och att bära med dig, även under längre vandringar. Det är även viktigt att den passar för det klimat du kommer att vistas i.

Vi har här testat ett 20-tal sovsäckar från olika tillverkare i olika prisklasser, gjorda med olika material och ämnade för olika väderförhållanden och temperaturer. Bäst överlag blev Marmot Ultra Elite 30. En mycket prisvärd sovsäck som inte bara håller värmen bra utan är stryktålig och väger inte särskilt mycket.

Testvinnare - Bästa Sovsäcken

 1. Bäst i test: Marmot Ultra Elite 30
 2. Bästa premium: Pajak Core 550
 3. Bästa för kvinnor: Marmot Wm's Teton
 4. Mest prisvärda: Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2
 5. Bästa budgetvalet: Arctic Tern Microtech Ultra
 1. Bäst i test: Marmot Ultra Elite 30

  9,7/10
  Bekväm sovsäck som passar till temperaturer strax över minusstrecket.
  Marmot Ultra Elite 30
  Bäst i test
  Årstid
  vår-höst
  Min temp
  - 1.0°C
  Kön
  Unisex
  Vikt
  817 gram
  Till Butik
  1995 kr
  Fördelar
  • Invändig ficka
  • Två hängöglor för enkel vädring
  Nackdelar
  • Priset är något dyrt
  • Inte optimal för vintertemperaturer

  Vi har testat sovsäcken Marmot Ultra Elite 30. Den här sovsäcken har vi valt till våran bäst i test då den har en väldigt bra kombination av vikt, värrme, hållbarhet och pris. Vi tycker att det är en väldigt bra sovsäck eftersom isoleringen är ElixR Micro, en syntetmix som värmer bra och har en bra kompressionsförmåga så att den inte tar mycket plats när den är nedpackad. En annan sak vi gillar är att den har en wrap-around fotbox som både ger mer värme och plats för dina fötter. Den har dessutom en YKK-dragkedja i full längd med Anti-snag system som gör att den inte fastnar i tyget. Priset ligger i en mellanklass vilket fick oss att reagera lite då det finns liknande alternativ som är mer ekonomiska, men samtidigt så får du verkligen vad du betalar för, en riktigt bra produkt som kommer att göra dina utomhus nätter till en riktig upplevelse!

  Det här är en riktigt bra sovsäck som passar de allra flesta. Den är bra isolerad, väger nästan ingenting och går att anpassa efter just dina behov. En optimal sovsäck som gör din utomhusvistelse till en riktig bra upplevelse! "Ett optimalt val för den kräsne friluftsmänniskan"

  Läs mer
 2. Bästa premium: Pajak Core 550

  9,5/10
  Premiumsäck som finns i flera olika storlekar och fungerar året runt.
  Pajak Core 550
  Årstid
  Vår-höst
  Min temp
  5ºC
  Kön
  Unisex
  Vikt
  900 g
  Till Butik
  3254 kr
  Fördelar
  • Varm och skön
  • Finns i flera olika storlekar
  Nackdelar
  • Passar inte vissa allergiker

  Nästa sovsäck som vi har testat är PajakCore 550. Den här har vi valt till vårat bästa premiumval. En sak som vi verkligen gillar med den här sovsäcken är att den är anpassad för att klara även vintertemperaturer då isoleringen är av högkvalitativt ankdun. Dessutom kommer den i olika storlekar så att du kan hitta en som passar just din längd. Vad som gör att den blir vårat premiumval, förutom ovan nämnda saker, är att den har riktigt bra kvalité och många bra små finesser såsom öglor både invändigt och utvändigt, kardborrlåsskydd och OEKO-TEX® Standard 100, Class 1. Vi har inte saknat något när vi har testat den här sovsäcken då både funktion och design är väldigt genomtänkta men vi vill påpeka att det är en dyr sovsäck. En nackdel som vi ser är att isoleringen är av ankdun vilket gör att den inte passar dig som är allergisk.

  Det här är vårat premiumval då den är gjord av högkvalitativa material och den håller dig varm även under kallare nätter. Den väger mindre än ett kilo och den är väldigt kompakt, vilket gör den till ett optimalt val att ha med ut i naturen. "Den perfekta sovsäcken för dig som vill kunna sova utomhus året runt!"

  Läs mer
 3. Bästa för kvinnor: Marmot Wm's Teton

  9,5/10
  Bekväm sovsäck speciellt framtagen för kvinnor och som håller värmen och komforten året runt.
  Marmot Wm's Teton
  Årstid
  Året runt
  Min temp
  -15.3 ºC
  Kön
  Kvinnor
  Vikt
  1320 g
  Till Butik
  2306 kr
  Fördelar
  • Varm med extra isolering
  • Impregnerad isolering
  Nackdelar
  • Passar inte långa personer

  Vi har testat Marmot Wm's Teton sovsäck som vi har utsett till vårat bra val. Något vi verkligen tycker om med den här sovsäcken är att den är designad för kvinnors behov. Den har mer isolering vid huvudpartier och luvan, vid bålen och vid fötterna och en dunkrage med en lättåtkomlig dragsko. Den är skapad för att hålla dig varm i riktigt kalla temperaturer med högkvalitativt dun som isoleringsmaterial. En annan sak som gör att vi tycker om den här sovsäcken är att isoleringen är impregnerad så att sovsäcken har mer vattenresistens och kortare torktid. Yttertyget är dessutom i slitstark nylon vilket gör sovsäcken till ett bra val för fuktiga miljöer eller om det regnar. Något som vi saknade när vi testade produkten var mer variation i storlek då maxlängden för användaren av sovsäcken är 179 cm. Den här sovsäcken ligger också i den högre prisklassen vilket är värt att påpeka men du får mycket för pengarna.

  En bra sovsäck som passar året runt. Speciellt framtagen för kvinnor och för att klara av fuktigare miljöer. Låg vikt och smidig design gör att den är lätt att ta med även på längre turer. Vi tycker att Marmot Wm's Teton sovsäck är "Det perfekta valet om du inte låter lite regn stoppa din naturupplevelse!"

  Läs mer
 4. Mest prisvärda: Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2

  9,3/10
  En prisvärd, lätt och kompakt sovsäck som funkar utmärkt för sommarutflykterna.
  Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2
  Årstid
  Sommar
  Min temp
  10°C
  Kön
  Unisex
  Vikt
  720 g
  Till Butik
  645 kr
  Fördelar
  • Bra relation mellan pris och kvalité
  • Passar allergiker
  Nackdelar
  • Bara en längd
  • Något kall för lägre temperaturer

  Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2 är ett bra val som sommarsovsäck då den har en bra relation mellan pris och kvalité, dessutom är den isolerad med falska sidenfiber i syntet som har fluorkarbonfri impregnering. Det gör Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2 till ett bra val för dig som är allergisk mot dun. Vi gillar att designen är i mumieformat för att hålla bibehålla värmen, att den har lång dragkedja och en smidig ficka på insidan. Den kommer även med en praktiskt packpåse som har kompressionsremmar så att den inte tar mycket plats i din packning. En annan sak vi tycker om är att Urberg donerar 1% av sin årliga omsättning till en organisation som värnar om miljön. Något som vi saknade när vi testade sovsäcken är ett alternativ för långa personer då maxlängden på användaren är 185 cm.

  Det här är en bra och prisvärd sovsäck som passar väldigt bra för utflykter under sommarhalvåret när temperaturen inte går under 10 grader C på natten. Den är lätt och smidig att ha med sig och passar de flesta, även allergiker. Vi tycker att Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2 är "Ett utmärkt budgetval av sovsäck för sommarens naturvandringar"

  Läs mer
 5. Bästa budgetvalet: Arctic Tern Microtech Ultra

  9,3/10
  En bra budgetsäck som passar temperaturer över 0 grader.
  Arctic Tern Microtech Ultra
  Årstid
  Sommar
  Min temp
  10°C
  Kön
  Unisex
  Vikt
  630 g
  Till Butik
  399 kr
  Fördelar
  • Bra pris
  • Passar allergiker
  Nackdelar
  • Bara en storlek
  • Inte lika isolerande som de andra i testet

  Arctic TernMicrotech Ultra har vi utsett till vårat bästa budgetval. Vi tycker att det är en väldigt bra sovsäck för sommarnätter med lätt vikt vilket gör den väldigt smidig att ha med ut i naturen. Isoleringen är av mikrofiber vilket gör att den passar bra för människor med dun-allergi. Den kommer i mumieform för att värma så bra som möjligt och inte släppa in kalluft. Något annat vi tycker om med sovsäcken är att den kommer med en smidig kompressionspåse så att du enkelt kan rulla ihop den så att den nästintill inte tar någon plats alls. Dessutom är priset svårslaget då den är en av de mest ekonomiska modellerna. En sak som vi saknade när vi testade sovsäcken är mer variation på storlekar då den enbart finns i en storlek och att den kunde varit lite varmare då även sommarnätter kan bli ganska kyliga ibland. Överlag en bra sovsäck som uppfyller det den lovar.

  Det här är ett väldigt bra budgetalternativ för dig som gillar att sova ute på sommaren eller tidig höst. Liten, kompakt design som knappt tar någon plats alls i din ryggsäck. Dessutom väger den mindre än ett kilo och har fluorkarbonfri impregnering. Enligt oss är den här sovsäcken är ett "Bra val för sommarnätternas äventyr"

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa sovsäcken

Sovsäck köpguide

Det finns flera saker du bör ha i åtanke innan du köper din nästa sovsäck. Du kan fundera på hur ofta den kommer att användas, i vilka väderförhållanden och hur kallt det kommer att vara. En bra sovsäck ska låta dig få en god natts sömn och temperaturangivelsen ska matcha väderförhållandet där du tänkt att sova. Om det är så att du brukar ha med dig mycket packning så kan det vara bra att kolla på en av sovsäckarna som inte väger så mycket. Här nedan listar vi flera saker som vi tycker är viktiga att tänka på.

Säsong

Vilken säsong sovsäcken ska användas och vi vilket klimat du kommer att vara i. Det finns sovsäckar för olika typer av väderförhållanden och temperaturer. Ska du åka till en camping i södra Sverige behöver du en helt annan sovsäck än om du ska fjällvandra i norr. Ska du använda sovsäcken i ett fuktigt klimat kan det vara bra att ha en som är impregnerad så att den är mer vattentålig. Kolla vilken temperaturangivelse som passar för det du ska använda den till. Om du tycker att det känns instängt att sova i en sovsäck så kan du kolla en modell som är rektangulär. De går att öppna upp helt och hållet så att de blir som ett täcke.

Material

Vilket material sovsäcken är gjord av. Idag finns det sovsäckar i både syntetmaterial och i dun. En sovsäck i syntetmaterial torkar snabbt om den skulle bli utsatt för väta, dessutom absorberar den nästan ingen fukt alls. Är du allergisk mot dun så är en sovsäck i syntetmaterial ett bra alternativ. En sovsäck i dun är väldigt praktiskt då de inte behövs lika mycket fyllning för att den ska vara varm. Det kan vara bra om du vill ha en nätt sovsäck som ändå håller måttet. Dun är dock mer känsligt för fukt än vad syntetmaterial är, vilket medför att sovsäcken tar längre tid att torka om den skulle bli fuktig.

Kvalitet

Hur ofta den används. Är du en van friluftsmänniska som gillar att spendera mycket tid ute i naturen så kan det vara bra att satsa på en sovsäck av bra kvalité som håller länge. Det är snällare mot miljön och din plånbok om du har en sovsäck som håller bra i flera år.

Storlek

En del sovsäckar kommer enbart i en storlek där maxlängd på användaren brukar ligga på ca 185 cm medan andra kommer i flera olika storlekar. Kolla så att sovsäcken passar din längd och din kroppsform.

Detaljer

Om du gillar att sova utomhus även när temperaturen sjunker så räcker det inte med en att sovsäcken är varm. Kolla även så att sömmarna och dragkedjan inte släpper in någon kyla. Det kan dessutom vara bra att enkelt kunna hänga upp den om den blivit fuktig eller blöt.

Så valde vi ut de bästa sovsäckarna

Så gjorde vi testet

Det finns många olika modeller på sovsäckar i många olika prisklasser och även om alla fyller samma funktion finns det flera saker som skiljer de åt. För att du enklare ska hitta rätt har vi här valt att utse bästa produkten i fem olika kategorier.

Vi började med att välja ut ett 20-tal sovsäckar som utmärkt sig på material, storlek, vikt, värmeförmåga, pris, popularitet samt omdömen från tidigare kunder. De har sedan testats noggrant och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Värme: Hur isolerad sovsäcken är du fryser du vid rekommenderad temperatur eller inte? Håller de måttet?
 • Isoleringsmaterial: Hur påverkar olika isoleringsmaterial komforten? Finns det några isoleringsmaterial man kan vara allergisk mot och vad är i så fall alternativen?
 • Storleksutbud: Kommer sovsäcken i flera olika storlekar eller enbart en? Hur vet du vilken storlek som passar just dig?
 • Storlek och vikt: Hur stor är sovsäcken totalt och hur liten blir den när du rullar ihop den? Vad väger den totalt?
 • Form på sovsäcken: Varför finns det olika former på sovsäckar? Vad finns det för former på olika sovsäckar och vilken form passar bäst till olika personer? Finns det former som är bättre än andra för vissa temperaturer?
 • Pris: Vad kostar olika sovsäckar och vad gör att en sovsäck anses vara premium? Vet du vad du får du för dina pengar om du köper en budgetvariant? Varför är vissa sovsäckar betydligt dyrare än andra?

Till sist har vi sammanställt alla betygen och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt produkten med det högsta totalbetyget.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa sovsäcken

Frågor och svar om sovsäckar

Passar alla sovsäckar samtliga säsonger?

Även om det hade varit underbart med en sovsäck som fungerar avsett årstid så är det tyvärr ett faktum att man behöver välja sovsäck för säsong. Däremot går det att få lite marginal genom att välja en lite kyligare sovsäck och använda varma underställ under kalla perioder.

Vilken sovsäck är bäst?

I vårt test blev Marmot Ultra Elite 30 den givna testvinnaren. Mycket på grund av att den lever upp till höga förväntningar inom varje segment. Om du vill ha en sovsäck som är smidig och samtidigt klarar det mesta är den ett givet val.

Är alla sovsäckar vattentäta?

Samtliga moderna sovsäckar hanterar utan problem en liten mängd fukt. Men det är endast de med tejpade sömmar och särskilt ytmaterial som är helt vattentäta. Är detta något du värdesätter bör du därför säkerställa att sovsäcken har en utfästelse om att faktiskt vara vattentät.

Finns det dubbla sovsäckar?

Det finns faktiskt ett fåtal sovsäckar på marknaden som är särskilt utformade för att rymma två personer. De är däremot inte särskilt vanliga. I brist på sådan föreslår många att man tar två identiska sovsäckar och sammanlänkar via dragkedjorna för att på så sätt få en dubbelvariant. Kan vara värt att överväga för er som vill dela sovplats.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 5 / 5