Bäst i test: Bästa Stormkök 2021

Ta fasta på våra erfarenheter när du ska välja ett friluftskök som passar just dina behov.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad november 2021

Ett bra stormkök ska vara smidigt att packa ner i ryggsäcken. Det ska vara lätt och ta lite plats så att du enkelt kan bära med sig. När du sedan tar paus efter några kilometers vandring måste stormköket vara okomplicerat att montera och pålitligt att använda. Eftersom du antagligen är både hungrig och sugen på något varmt att dricka är det även viktigt att köket är effektivt och ger värme snabbt. Slutligen ska det vara lätt att ta rengöra och packa ihop när måltiden är avslutad.

För att hjälpa dig att välja har vi testat fem olika friluftskök. Fyra av dessa värms med gasol varav en även har spritbrännare som möjligt tillval. I det femte stormköket används ved i brännaren. Läs mer om testet här nedan och varför vi valde Trangia25-4 UL with Gas Burner som bäst i test.

Testvinnare - Bästa Stormkök

 • Bäst i test: Trangia25-4 UL with Gas Burner
 • Bästa premiumvalet: Biolite Campstove 2+
 • Bästa budgetvalet: Primus Mimer Stove Kit
 • Soto Windmaster With 4flex
 • Optimus Crux Weekend HE Cook System
 1. 1. Bäst i test: Trangia25-4 UL with Gas Burner

  9,7/10
  Trangia25-4 UL with Gas Burner
  Bäst i test
  Kokkärl
  4 st
  Material
  Aluminium
  Bränsle
  Gas
  Vikt
  1075 g
  909 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Köket är smidigt
  • Det är väl genomtänkt
  • Flexibiliteten är stor
  • Mycket pålitligt
  Nackdelar
  • Köket är förhållandevis tungt

  Detta kök är bäst i test. Trangia är en gammal trotjänare i friluftssammanhang. I vårt test visar det sig att detta klassiska stormkök fortfarande levererar vad det lovar. Köket håller hög kvalitet, är tåligt och erbjuder goda matlagningsförutsättningar. Dessutom fungerar det lika bra oavsett väderförhållanden på grund av att själva brännaren är väl skyddad. Erbjudandet att kunna använda både T-sprit och gasol ger dessutom en flexibilitet och även en extra försäkring så att du inte riskera att stå utan bränsle om du inte får tag på gasol. Dessutom kan du använda grytorna över öppen eld ifall du skulle vara utan både gasol och T-sprit. Alla gasbehållare med gängad ventil som uppfyller standard EN417 går att ansluta till Trangias gasolbrännare.

  Köket består av två delar. En sockel för brännaren och ett vindskydd. Till detta kommer två rymliga kastruller, en kaffekanna och en stekpanna med non-stick samt en griptång. De olika delarna är gjorda av en aluminiumlegering som är starkare än vanlig aluminium vilket gör det möjligt att göra köken och har god värmeledningsförmåga. I köket ingår en gasolbrännare men det är möjligt att köpa till en spritbrännare. Däremot får du köpa gasolflaskan extra. Friluftsköket väger 1075 gram.

  Det vi gillar bäst är att köket har en sådan enkelhet i sin konstruktion att det därmed blir näst intill outslitligt. Materialet är stryktåligt och konstruktion så enkel att det inte är mycket som kan gå fel. Dessutom har köket flera detaljer för varierad matlagning utan att ta plats. Slutligen är det driftsäkert och går att använda i nästan alla väderförhållanden.

  Läs mer
 2. 2. Bästa premiumvalet: Biolite Campstove 2+

  9,5/10
  Biolite Campstove 2+
  Kokkärl
  0 st
  Material
  Aluminium/Stål
  Bränsle
  Ved
  Vikt
  935 g
  1399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ger elektricitet
  • Miljövänlig förbränning
  • Gratis bränsle
  Nackdelar
  • Måste eldas med ved
  • En dyr produkt
  • Köket är relativt tungt

  Detta kök är det bästa premiumvalet. Det skiljer sig rejält från de övriga friluftskök vi har testat. Produkten är nämligen lika mycket en batteriladdare som ett kök. En annan stor skillnad är att du använder ved istället för gas. Egentligen kan Biolite Campstove 2+ ses som en liten bärbar kamin till vilket en enhet är kopplad som omvandlar värme till elektricitet.

  Köket består av en kamin och en tillsats för produktion av termoelektricitet. I denna tillsats finns även ett batteri och en fläkt. Den senare är till för att öka förbränningstemperaturen och därmed se till att eldningen sker utan rök. I paketet ingår även en LED-lampa, extra förvaringspåsar, tändare och USB-sladd. Däremot ingår inga grytor eller stekpannor. Du kan köpa ett paket där det ingår en grill, termos och presskanna för kaffe. Priset är då en tusenlapp dyrare. Istället går det lika bra att använda andra billigare stekpannor och grytor. Köket väger 935 gram.

  Det vi gillar bäst med detta friluftskök är just möjligheten att kunna skapa elektricitet samtidigt som du lagar mat eller värmer dryck. Dessutom är ambitionen att minska förbränningsgaserna genom att höja förbränningstemperaturen positiv. Tyvärr är inte köket helt praktiskt ur matlagningssynpunkt. Eftersom förbränningen är effektiv måste kaminen matas ofta. Då den är toppmatat innebär det att maten som ska värmas måste tas från lågan varje gång ny ved ska tillföras. Dessutom innebär ved att köket kan vara svårt att använda vid fuktigt väder. Våt ved leder dessutom till mer rök.

  Läs mer
 3. 3. Bästa budgetvalet: Primus Mimer Stove Kit

  9,3/10
  Primus Mimer Kit
  Kokkärl
  3 st
  Material
  Aluminium
  Bränsle
  Gas
  Vikt
  746 g
  446 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Enkelt att montera
  • Effektiv uppvärmning
  • Ett lätt kök
  Nackdelar
  • Inget vindskydd
  • Kan kännas ostabilt

  Detta kök är tillverkat av Primus. Det är en annan klassiker när det gäller tillverkning av friluftskök och som är mest känd för gasolkök. Liksom Trangia bygger detta stormkök på tanken att det ska vara enkelt och lätt. Därför består köket bara av det som är absolut nödvändigt för att du ska kunna laga din mat. Det gör att Primus har uteslutit både vindskydd och bas till brännaren. Resultatet är att detta kök är lättare än de tidigare.

  Köket består av det enklaste grundutbudet om två kastruller, stekpanna, griptång och brännare. Matlagningskärlen är gjorda i aluminium och är rymliga. Utrustningen är anpassad för att kunna laga mat åt en till tre personer. Gasflaska ingår inte utan måste köpas till extra. Mimer Stove Kit Stormkök väger 746 gram.

  Det vi tyckte var bäst med detta kök är enkelheten. När du ska laga mat fäster du gasbrännaren enkelt på gasolflaskan och är därmed klar att användas. Efter matlagningen och disken paketeras alltihop enkelt i den stora kastrullen. Det som vi tycker är nackdelen med Primuskökets utformning är att själva gasolflaskan utgör kökets underlag. Till skillnad från Trangia som har en bredd bas kan Primus uppfattas som lite ostadigt och därmed ha en risk att välta på ojämnt underlag. Trots det är Mimer Stove Kit Stormkök det bästa budgetvalet.

  Läs mer
 4. 4. Soto Windmaster With 4flex

  9,1/10
  Soto Windmaster With 4flex
  Kokkärl
  0 st
  Material
  -
  Bränsle
  Gas
  Vikt
  87 g
  719 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Fungerar under blåsiga förhållanden
  • Kan tändas utan tändstickor
  • Möjligt att reglera temperaturen
  Nackdelar
  • Det är ett relativt dyrt kök
  • Det ingår inga kokkärl

  Detta är ett bra val om du vill kombinera ihop din eget kök. Du kanske har favoritpannor i ett annat material som du hellre vill använda än de aluminiumkärl som friluftskök normalt har i sin basutrustning. I detta kök ingår nämligen inga pannor. Istället för att erbjuda en praktisk helhetslösning med kokkärl fokuserar Soto på att skapa en pålitlig brännare som ska kunna fungera även under blåsiga förhållanden. Själva brännaren är därför konkav så att grytan kommer närmare elden och på så sätt dessutom ger vindskydd. I syfte att kunna använda brännaren under blåsiga förhållanden har den dessutom en elektrisk tändare som gör att du inte behöver använda tändstickor eller andra externa former av eld. Det finns även möjlighet att reglera hur mycket värme brännaren ska ge vilket underlättar matlagningen avsevärt. Brännaren väger 87 gram och en förvaringspåse ingår. Däremot får du köpa till gasolflaskan extra.

  Det vi gillar allra mest med denna brännare är dess pålitlighet. Den fungerar alldeles utmärkt även när vinden friskar i. Den inbyggda tändaren gör dessutom att du inte behöver oroa dig för hur du ska skapa tillräckligt med lä för att kunna få fyr på brännaren. Nackdelen är att brännaren är ganska dyr då det inte ingår några kokkärl. Dessutom är hållaren till dessa något underdimensionerad. Därför rekommenderar vi att köpa till en förlängningssats så du kan använda bredare pannor.

  Läs mer
 5. 5. Optimus Crux Weekend HE Cook System

  8,9/10
  Optimus Crux Weekend HE Cook System
  Kokkärl
  3 st
  Material
  Aluminium
  Bränsle
  Gas
  Vikt
  358 g
  764 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Effektiv brännare
  • Ett lätt friluftskök
  • Tar lite plats
  Nackdelar
  • Det finns inget stormskydd
  • Få kokkärl ingår i köket

  Detta kök bygger på samma princip som Trangia och Primus nämligen att integrera kokkärlet som en del av förpackningen. I Optimus Crux Weekend HE Cook System har utrymmet och vikten minimerats genom att bara inkludera en gryta. Det gör köket lättare men mindre flexibelt ur matlagningsaspekt.

  I friluftsköket ingår en gasbrännare, en kastrull och en stekpanna som du även kan använda som ett lock. Du får även en nätpåse att förvara köket i samt en neoprenpåse till brännaren. Köket väger 358 gram utan gasolflaska som inte ingår. Denna tillsammans med brännaren får plats i grytan.

  Det vi gillar mest med detta kök är enkelheten samtidigt som det är en effektiv brännare. Det går snabbt att koka upp vatten. I och med att köket har få delar är det lätt. Tyvärr saknas ett vindskydd vilket gör att du måste välja kokplats med större omsorg. Priset är också förhållandevis högt i relation till vad som ingår.

  Läs mer

Stormkök köpguide

När du ska köpa ett stormkök är det viktigt att tänka på att köket både är tåligt och enkelt att använda. Det får inte finnas detaljer som riskerar att gå sönder och därmed förhindra dig från att få varm mat. Eftersom du ska bära det med dig är friluftskökets vikt också en väsentlig detalj. Dessutom behöver du välja en uppvärmningsmetod som både är effektiv och använder ett bränsle som det är lätt att få tag i. Det betyder också att brännaren ska fungera vid blåsiga och fuktiga väderförhållanden. Priset slutligen måste du ställa i relation till kökets utformning och material för att kunna bedöma hur prisvärt ett visst friluftskök är.

Så gjorde vi testet

Vi har utgått ifrån de aspekter som är viktigt för att ett friluftskök ska vara funktionellt. För det första är det kökets utformning. Det måste vara praktiskt och lätt att använda. Dessutom ska det inte finnas en massa detaljer som kan gå sönder och göra att du plötsligt står utan uppvärmningsmöjligheter. Det betyder också att brännarens pålitlighet vid svårare klimatförhållanden är viktig. För det andra har vikt och storlek betydelse eftersom friluftsköket ska vara möjligt att bära med sig. I detta ingår även hur kompakt friluftsköket kan bli när det är hoppackat. Detta för att inte ta upp för mycket plats i ryggsäcken. Slutligen har vi tittat på hur prisvärd produkten är. Vi har sammanställt alla dessa detaljer i vår slutvärdering av vilket vi anser vara det bästa stormköket.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
0 röster, Genomsnitt: 0 / 5
Senaste tester