Bästa termosen - Bäst i test 2022 - Köpguide

Vilken termos håller värmen längst? Se vårt stora granskning och vilka som blev utsedda till testvinnare.

En bra termos är a och o för att klara dig på campingsemestern, utflykten eller under en resa. Termosen ska kunna klara av att hålla dina varma drycker varma länge nog när du inte har tillgång till kök. Vi har testat hundratals termosar på marknaden och valt ut de vi tycker är de fem bästa. I artikelns sista stycke kan du läsa om hur själva termostestet gick till. Trevlig läsning!

Så hittar du bästa Termos

Viktigt att tänka på vid köp av termos

Du har fler valmöjligheter än du kanske kan tro när det gäller att hitta en bra termos. Termosar kommer i olika storlekar och sorter beroende på vad du har tänkt använda dem till. Vi tipsar om att försöka hitta en som är så lätt som möjligt så att du orkar bära med dig den under en längre tid, vilket är vanligt när du är ute i naturen eller reser långt.

Tyvärr är det svårt att göra sig av med smaken när du väl har haft något, som till exempel kaffe eller soppa, i en termos. Därför rekommenderar vi att du har några olika för olika ändamål.

Här nedanför tänkte vi gå igenom några egenskaper som du finner hos en termos, så att du kan hitta rätt.

 • Munstycke

  En del termosar är speciellt anpassade för teblad, med ett munstycke som filtrerar det varma tevattnet. Annars finns det varianter för choklad eller kaffe som kommer med en kopp i rätt storlek, eller med en stor öppning för lite matigare alternativ som soppor.
 • Storlek

  Det kan vara lockande att försöka hitta en så stor termos som möjligt för att slippa fylla på, men tänk då på att inte alla håller värmen så pass länge och du kan då behöva kasta bort innehållet om det kallnar. Fundera över hur många ni är, och vad du vill ha i varje termos.
 • Accessoarer

  Du kan hitta termosar med till exempel en krok eller karbinhake så att du kan hänga den på ryggsäcken. De finns även med särskilda påsar för att göra det lättare att bära med sig den. Kanske kan du hitta en ryggsäck anpassad för camping, som har en särskild ficka bara för en termos eller vattenflaska. Du kan köpa handtag till termosen om den inte redan har ett, för att göra det lättare att hälla upp.
 • Vikt

  Som vi tidigare nämnt är det bekvämt med en termos som inte är alltför tung när du är ute på vandring. Ska du å andra sidan mest sitta still, som under ett jaktpass, är det bäst att ha en som är lite tyngre. Så att den står stadigt mot väder och vind.
 • Funktion

  För att ta reda på vad termosen är bäst att använda till kan du förstås läsa produktbeskrivningen, men kanske främst recensioner av andra kunder. Det är inte alltid produkterna håller vad de lovar. Som tur är brukar både nöjda och besvikna kunder vara snabba med att säga vad de tycker. På de flesta butikers hemsidor brukar kunderna också få gradera produkterna, så att du kan se vad de fått för snittbetyg.

Våra 5 bästa termosar (oktober 2022)

 1. Bäst i test termos: Primus Vacuum Bottle 0.5L
 2. Bästa premium termos: Stanley Classic Bottle 0.47L
 3. Bästa lilla termosen: Klean Kanteen TKWide 355ml
 4. Bästa billiga termosen: Urberg Thermo Bottle 750 ml
 5. Bästa ståltermosen: Thermos Ståltermos 0.5 L

1. Primus Vacuum Bottle 0.5L - Bäst i test termos

Primus Vacuum Bottle 0.5L
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: En termos som håller temperaturen bra där dryck tar 8 timmar att gå från 97 till 70 grader.
Vikt
409 g
Volym
500ml
Mått
80 x 225 mm
Temperaturhållning
ca 8 h
Fördelar
 • Formgivningen är genial, den glider lätt in i vilken väska som helst.
 • Bra förslutning, läcker inte trots att den är lätt att öppna.
Nackdelar
 • Ser sliten ut efter maskindisk.
 • Glider på grund av sin form även ut ur händerna ibland.

En liten, kompakt och behändig termos som du kan hitta i fyra snygga färger. Primus strömlinjeform gör att den tar lite plats i väskan och inte har några hårda kanter som kan slå mot andra föremål. Primus säljer även större varianter av samma termos. Enligt oss är en halv liter precis lagom i förhållande till koppens storlek. Det är lätt att glömma bort hur rymlig termosen är inuti med tanke på hur lite plats den verkar ta utanpå. Du kan känna dig trygg med att Primus kommer bevara både väre och smak utan att läcka i ryggsäcken.

Var kan jag köpa produkten?

2. Stanley Classic Bottle 0.47L - Bästa premium termos

Stanley Classic Bottle 0.47L
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Premiumtermos som klarar av att hålla drycker varma eller kylda i 15 timmar.
Vikt
460 g
Volym
470 ml
Mått
80x265 mm
Temperaturhållning
ca 15 h
Fördelar
 • Lång och smal snarare än bred form, lätt att bära med.
 • Kan diskas i diskmaskin.
Nackdelar
 • Locket måste skruvas på ordentligt och dubbelkollas för att det inte ska åka av.
 • Något tung modell.

Den här imponerande termosen från Stanley håller din dryck varm i upp till 15 timmar. Trots sin ringa storlek, strax under halvlitern, vittnar kunder om att innehåller räcker till två personer. Vakuumisolering utan anmärkningar. Termosen utstrålar kvalitet. Stanley Classic finns tillgänglig i antingen svart eller militärgrönt. Den är fri från BPA, så du kan känna dig trygg även att innehållet legat och dragit i termosen länge. Det är tydligt att Stanley har inspirerats av arméstilen under utformandet av den här termosen. Både utseendet och funktionen håller en professionell nivå.

Var kan jag köpa produkten?

3. Klean Kanteen TKWide 355ml - Bästa lilla termosen

Klean Kanteen TKWide 355ml (Café Cap)
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Ett mindre alternativ som tar lite plats och håller dryck varm i 11 timmar.
Vikt
351 g
Volym
355 ml
Mått
76x184 mm
Temperaturhållning
ca 11 h
Fördelar
 • Locket är utformat som ett sugrör, vilket gör det lättare att dricka.
 • Målad med företagets eget Klean Coat™ Pulverlack som står emot repor och skrap.
Nackdelar
 • Endast flaskan tål maskindisk, resten av delarna måste diskas för hand.
 • Borde ha haft ett ytterligare skydd över vridkorken.

TKWide av märket Klean Kanteen som specialiserat sig på termosar och matbehållare av rostfritt stål och BPA-fri plast. Just den här modellen är av som en bärbar kaffekopp. Den fungerar lika bra för varma drycker som kalla, eller helt enkelt som en stabilare vattenflaska. På grund av sin bredd passar den i de flesta kopphållarna. Innehållet håller värmen i 11 timmar. Vill du hålla kylan i en kall dryck klarar den hela 38 timmar. TKWide Café Cap är i princip som en stor mugg, precis som du får för hämtkaffe, men som kan användas om och om igen.

Var kan jag köpa produkten?

4. Urberg Thermo Bottle 750 ml - Bästa billiga termosen

Urberg Thermo Bottle 750 ml
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Ett billigare alternativ i normalstorlek som trots sitt låga pris inte tummar på kvaliteten.
Vikt
500 g
Volym
750 ml
Mått
80x292 mm
Temperaturhållning
ca 6 h
Fördelar
 • Håller värmen länge.
 • Kvalitet till ett mycket lågt pris.
Nackdelar
 • Något svår att skruva ihop, risk för läckage.
 • Tål ej maskindisk.

Om du söker en prisvärd termos av god kvalitet har du hittat rätt. Thermo Bottle från Urberg är den rymligaste i testet, till det allra lägsta priset. Både dess inre och yttre vägg består av rostfritt stål, och toppen är tätad med silikon. Ingen värme kommer ut, och ingen kyla kommer in. Den håller därför värmen otroligt länge jämfört med de andra i testen. Efter hela 24 timmar hade kokande vatten bara gått ner till 40 grader Celsius. Locket fungerar även utmärkt som en kopp när du är på språng. Koppen är tack vara sin form lätt att dricka ur, fast det är ett lock.

Var kan jag köpa produkten?

5. Thermos Ståltermos 0.5 L - Bästa ståltermosen

Thermos Ståltermos 0.5 L
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Outdoorexperten
Sammanfattning: Ett bra alternativ i halvlitersstorleken med patenterad hygienisk autokork och värmehållning i 11 timmar.
Vikt
354 g
Volym
500 ml
Mått
66x245 mm
Temperaturhållning
ca 11 h
Fördelar
 • Hygienisk, lätt att rengöra så ingen lukt blir kvar även i små utrymmen på termosen.
 • Lågt pris med tanke på hur länge den håller värmen.
Nackdelar
 • Korken tar en del plats vilket gör att termosen inte har fullt så mycket utrymme som det utlovas.
 • Då den är bred i mitt och smal i ändarna kan den vara något otymplig.

Ja, du läste rätt, tillverkaren av denna termos heter faktiskt Thermos. Det är ett gott tecken, och kunderna håller med. På återförsäljarens hemsida ger köparna i genomsnitt fem av fem stjärnor till den här produkten, en klassisk och gedigen termos som gör sitt jobb utan konstigheter. Thermos Ståltermos är tillverkad i fjäderstål med två rostfria höljen, som skapar en riktigt effektiv vakuumisolering. Vad du än väljer att använda den till så håller sig innehållet varmt i 12 timmar, och termosen håller kylan i kalla drycker dubbelt så länge. Åtminstone enligt tillverkaren, men kundernas recensioner vittnar om värmeisolering i upp till 20 timmar till och med.

Termosen är lätt att plocka isär för handdisk.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa termosarna

Så gjorde vi testet

Termosar kommer i många olika storlekar, färger och utformningar. Vissa är specialdesignade för specifika ändamål och går inte riktigt jämföra mot andra. Vi har här istället valt att utse det bästa valet i flera olika kategorier. Det gör att du enklare kan hitta den bästa termosen för just dig.

Vi började med att välja ut ett 20-tal termosar som utmärkt sig lite extra i form av material, vikt, volym, pris, popularitet och omdömen från tidigare kunder. De har sedan testats noggrant och därefter betygsatts på ett antal punkter med hjälp av följande frågor: 

 • Storlek: Hur stor är termosen? Tar den upp mycket plats i en väska? Är den onödigt stor för volymen den rymmer? Hur mycket rymmer den? Känner du att den rymmer för lite, onödigt mycket eller lagom mycket för dina behov?
 • Värme: Hur länge håller termosen värmen när den är fylld till max? Hur länge håller den värmen när den är halvfylld? Hur länge håller den kylan?
 • Användning: Är det enkelt att fylla på den? Är det enkelt att hälla upp en del av vätskan? Går det bra att dricka ur medföljande kopp/lock? Läcker den någonstans? Blir det kvar mycket vätska i locket eller korken efter upphällning? Går det lätt att diska den?
 • Vikt: Hur mycket väger termosen? Väger den mer eller mindre termosar som rymmer lika mycket? Tror du att du skulle besväras av vikten?
 • Kvalitet: Har du märkt av någon form av slitage sedan du började använda den? Har den till exempel repats eller flagnat i färgen? Har den fått några bucklor? Skadas den om du släpper den i golvet från en meters höjd?
 • Pris: Hur mycket kostar termosen? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa produkten?

Till sist har vi summerat betygen på alla punkter och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt termosen med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa termosen

Frågor och svar om termosar

Vilken termos är bäst?

Primus Vacuum Bottle 0.5L är en termos som är både behändig och pålitlig. Med hög temperaturhållning blir den ett bra val även för heldagar utomhus. Det pålitliga locket gör även risken för läckage obefintlig. På det stora hela ett väldigt bra val.

Håller alla termosar temperatur lika bra?

Det är stor skillnad mellan olika termosars temperaturhållning. Vissa är även mer lämpade för kalla drycker, jämfört med varma drycker. Därför är det viktigt att välja termos såväl utifrån vilken sorts dryck du planerar att förvara i den, men även utifrån hur väl den håller temperatur.

Är alla termosar livsmedelsgodkända?

Alla stora tillverkare är väldigt noggranna med att deras termosar är certifierade som livsmedelsbehållare. Men det finns fortfarande en del termosar som inte nödvändigtvis är fria från potentiellt skadliga ämnen. Därför är det en bra idé att välja termos från pålitliga varumärken.

Går termosar att köra i diskmaskin?

De flesta termosar tål endast handdisk. Och det är bara ett fåtal termosar som tål att diskas i maskin. Är maskindisk särskilt viktigt för dig bör du noggrant kontrollera huruvida den termos du väljer uttryckligen går att köra i diskmaskin. Annars riskerar termosen att ta skada.

Jämför termosar

Termos Vikt Volym Mått Temperaturhållning Totalbetyg Pris
Primus Vacuum Bottle 0.5L 409 g 500ml 80 x 225 mm ca 8 h Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
159 kr
Stanley Classic Bottle 0.47L 460 g 470 ml 80x265 mm ca 15 h Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
429 kr
Klean Kanteen TKWide 355ml (Café Cap) 351 g 355 ml 76x184 mm ca 11 h Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
229 kr
Urberg Thermo Bottle 750 ml 500 g 750 ml 80x292 mm ca 6 h Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
125 kr
Thermos Ståltermos 0.5 L 354 g 500 ml 66x245 mm ca 11 h Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
375 kr

Testvinnare - Bästa termosen

 • Primus Vacuum Bottle 0.5L - Bäst i test termos
 • Stanley Classic Bottle 0.47L - Bästa premium termos
 • Klean Kanteen TKWide 355ml - Bästa lilla termosen
 • Urberg Thermo Bottle 750 ml - Bästa billiga termosen
 • Thermos Ståltermos 0.5 L - Bästa ståltermosen
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 5 / 5