Bäst i test: Bästa Termos 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad november 2021

En bra termos är a och o för att klara dig på campingsemestern, utflykten eller under en resa. Termosen ska kunna klara av att hålla dina varma drycker varma länge nog när du inte har tillgång till kök. Vi har testat hundratals termosar på marknaden och valt ut de vi tycker är de fem bästa. I artikelns sista stycke kan du läsa om hur själva termostestet gick till. Trevlig läsning!

Testvinnare - Bästa Termos

 • Bäst i test: Primus Vacuum Bottle 0.5L
 • Bästa premiumvalet: Stanley Classic Bottle 0.47L
 • Bästa lilla: Klean Kanteen TKWide 355ml (Café Cap)
 • Bästa billiga: Urberg Thermo Bottle 750 ml
 • Bra val: Thermos Ståltermos 0.5 L
 1. 1. Bäst i test: Primus Vacuum Bottle 0.5L

  9,7/10
  Primus Vacuum Bottle 0.5L
  Bäst i test
  Vikt
  409 g
  Volym
  500ml
  Mått
  80 x 225 mm
  175 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Formgivningen är genial, den glider lätt in i vilken väska som helst.
  • Bra förslutning, läcker inte trots att den är lätt att öppna.
  Nackdelar
  • Ser sliten ut efter maskindisk.
  • Glider på grund av sin form även ut ur händerna ibland.

  En liten, kompakt och behändig termos som du kan hitta i fyra snygga färger. Primus strömlinjeform gör att den tar lite plats i väskan och inte har några hårda kanter som kan slå mot andra föremål. Primus säljer även större varianter av samma termos. Enligt oss är en halv liter precis lagom i förhållande till koppens storlek. Det är lätt att glömma bort hur rymlig termosen är inuti med tanke på hur lite plats den verkar ta utanpå. Du kan känna dig trygg med att Primus kommer bevara både väre och smak utan att läcka i ryggsäcken.

  Läs mer
 2. 2. Bästa premiumvalet: Stanley Classic Bottle 0.47L

  9,5/10
  Stanley Classic Bottle 0.47L
  Vikt
  460 g
  Volym
  470 ml
  Mått
  80x265 mm
  389 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lång och smal snarare än bred form, lätt att bära med.
  • Kan diskas i diskmaskin.
  Nackdelar
  • Locket måste skruvas på ordentligt och dubbelkollas för att det inte ska åka av.
  • Något tung modell.

  Den här imponerande termosen från Stanley håller din dryck varm i upp till 15 timmar. Trots sin ringa storlek, strax under halvlitern, vittnar kunder om att innehåller räcker till två personer. Vakuumisolering utan anmärkningar. Termosen utstrålar kvalitet. Stanley Classic finns tillgänglig i antingen svart eller militärgrönt. Den är fri från BPA, så du kan känna dig trygg även att innehållet legat och dragit i termosen länge. Det är tydligt att Stanley har inspirerats av arméstilen under utformandet av den här termosen. Både utseendet och funktionen håller en professionell nivå.

  Läs mer
 3. 3. Bästa lilla: Klean Kanteen TKWide 355ml (Café Cap)

  9,3/10
  Klean Kanteen TKWide 355ml (Café Cap)
  Vikt
  351 g
  Volym
  355 ml
  Mått
  76x184 mm
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Locket är utformat som ett sugrör, vilket gör det lättare att dricka.
  • Målad med företagets eget Klean Coat™ Pulverlack som står emot repor och skrap.
  Nackdelar
  • Endast flaskan tål maskindisk, resten av delarna måste diskas för hand.
  • Borde ha haft ett ytterligare skydd över vridkorken.

  TKWide av märket Klean Kanteen som specialiserat sig på termosar och matbehållare av rostfritt stål och BPA-fri plast. Just den här modellen är av som en bärbar kaffekopp. Den fungerar lika bra för varma drycker som kalla, eller helt enkelt som en stabilare vattenflaska. På grund av sin bredd passar den i de flesta kopphållarna. Innehållet håller värmen i 11 timmar. Vill du hålla kylan i en kall dryck klarar den hela 38 timmar. TKWide Café Cap är i princip som en stor mugg, precis som du får för hämtkaffe, men som kan användas om och om igen.

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga: Urberg Thermo Bottle 750 ml

  9,1/10
  Urberg Thermo Bottle 750 ml
  Vikt
  500 g
  Volym
  750 ml
  Mått
  80x292 mm
  90 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Håller värmen länge.
  • Kvalitet till ett mycket lågt pris.
  Nackdelar
  • Något svår att skruva ihop, risk för läckage.
  • Tål ej maskindisk.

  Om du söker en prisvärd termos av god kvalitet har du hittat rätt. Thermo Bottle från Urberg är den rymligaste i testet, till det allra lägsta priset. Både dess inre och yttre vägg består av rostfritt stål, och toppen är tätad med silikon. Ingen värme kommer ut, och ingen kyla kommer in. Den håller därför värmen otroligt länge jämfört med de andra i testen. Efter hela 24 timmar hade kokande vatten bara gått ner till 40 grader Celsius. Locket fungerar även utmärkt som en kopp när du är på språng. Koppen är tack vara sin form lätt att dricka ur, fast det är ett lock.

  Läs mer
 5. 5. Bra val: Thermos Ståltermos 0.5 L

  8,9/10
  Thermos Ståltermos 0.5 L
  Vikt
  354 g
  Volym
  500 ml
  Mått
  66x245 mm
  276 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hygienisk, lätt att rengöra så ingen lukt blir kvar även i små utrymmen på termosen.
  • Lågt pris med tanke på hur länge den håller värmen.
  Nackdelar
  • Korken tar en del plats vilket gör att termosen inte har fullt så mycket utrymme som det utlovas.
  • Då den är bred i mitt och smal i ändarna kan den vara något otymplig.

  Ja, du läste rätt, tillverkaren av denna termos heter faktiskt Thermos. Det är ett gott tecken, och kunderna håller med. På återförsäljarens hemsida ger köparna i genomsnitt fem av fem stjärnor till den här produkten, en klassisk och gedigen termos som gör sitt jobb utan konstigheter. Thermos Ståltermos är tillverkad i fjäderstål med två rostfria höljen, som skapar en riktigt effektiv vakuumisolering. Vad du än väljer att använda den till så håller sig innehållet varmt i 12 timmar, och termosen håller kylan i kalla drycker dubbelt så länge. Åtminstone enligt tillverkaren, men kundernas recensioner vittnar om värmeisolering i upp till 20 timmar till och med.

  Termosen är lätt att plocka isär för handdisk.

  Läs mer

Termos köpguide

Du har fler valmöjligheter än du kanske kan tro när det gäller att hitta en bra termos. Termosar kommer i olika storlekar och sorter beroende på vad du har tänkt använda dem till. Vi tipsar om att försöka hitta en som är så lätt som möjligt så att du orkar bära med dig den under en längre tid, vilket är vanligt när du är ute i naturen eller reser långt.

Tyvärr är det svårt att göra sig av med smaken när du väl har haft något, som till exempel kaffe eller soppa, i en termos. Därför rekommenderar vi att du har några olika för olika ändamål.

Här nedanför tänkte vi gå igenom några egenskaper som du finner hos en termos, så att du kan hitta rätt.

 • Munstycke. En del termosar är speciellt anpassade för teblad, med ett munstycke som filtrerar det varma tevattnet. Annars finns det varianter för choklad eller kaffe som kommer med en kopp i rätt storlek, eller med en stor öppning för lite matigare alternativ som soppor.
 • StorlekDet kan vara lockande att försöka hitta en så stor termos som möjligt för att slippa fylla på, men tänk då på att inte alla håller värmen så pass länge och du kan då behöva kasta bort innehållet om det kallnar. Fundera över hur många ni är, och vad du vill ha i varje termos.
 • AccessoarerDu kan hitta termosar med till exempel en krok eller karbinhake så att du kan hänga den på ryggsäcken. De finns även med särskilda påsar för att göra det lättare att bära med sig den. Kanske kan du hitta en ryggsäck anpassad för camping, som har en särskild ficka bara för en termos eller vattenflaska. Du kan köpa handtag till termosen om den inte redan har ett, för att göra det lättare att hälla upp.
 • ViktSom vi tidigare nämnt är det bekvämt med en termos som inte är alltför tung när du är ute på vandring. Ska du å andra sidan mest sitta still, som under ett jaktpass, är det bäst att ha en som är lite tyngre. Så att den står stadigt mot väder och vind.
 • FunktionFör att ta reda på vad termosen är bäst att använda till kan du förstås läsa produktbeskrivningen, men kanske främst recensioner av andra kunder. Det är inte alltid produkterna håller vad de lovar. Som tur är brukar både nöjda och besvikna kunder vara snabba med att säga vad de tycker. På de flesta butikers hemsidor brukar kunderna också få gradera produkterna, så att du kan se vad de fått för snittbetyg.

Så gjorde vi testet

När vi gör alla våra tester tycker vi det är viktigt att produkterna testas av kundkretsen själv.

Vi samlade en testpanel bestående av människor som alla brinner för vildmarkslivet. En salig blandning campare, jägare och fiskare fick alla ta med sig några termosar var ut på äventyret och rapportera tillbaka till resten av gruppen. Väl hemma igen gjorde vi ett något mer vetenskapligt test, där vi kokade vatten och helt enkelt mätte temperaturen i termosen under loppet av 40 timmar för att se hur bra våra termosar klarade av att bibehålla värme respektive kyla under en längre tid.

De här termosarna fick sedan vara med om en hel del, och som ni kan läsa i den här artikeln var det endast ett fåtal som ansågs vara bra nog för att vi skulle kunna tipsa andra om dem med gott samvete.

Vi testade att släppa termosarna från högsta våningen av ett höghus, för att se hur bra de skulle stå emot eventuella fall från höga höjder. Vi rullade termosarna i sand och grus och jämförde sedan skrapmärken, om det fanns några värda att tala om. Somliga av våra modiga volontärer gick så långt att de hoppade i vattnet och simmade med termosarna hängandes på kroppen, för att undersöka hur täta dessa termosar faktiskt var. Ja, vi måste erkänna att vi kanske hade lite för roligt under experimentets gång.

Hur som helst tvingades vi utesluta en hel del termosar som finns tillgängliga på marknaden just nu, på grund av att de helt enkelt inte höll måttet för det vi sökte efter, och det som kunderna kräver. Du kan därför vara säker på de fem termosarna som vi till sist valde ut att rekommendera, är av toppkvalitet. Vi hoppas verkligen att du uppskattade det här testet, och det kan hjälpa dig på vägen till att hitta en skrupelfri termos som du kan ha nytta av länge. Lycka till!

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
3 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester