Bästa vattenrenaren - Bäst i test 2022 - Köpguide

Med en bra vattenrenare slipper du bakterier och andra ohälsosamma beståndsdelar i vattnet.

En vattenrenare har du glädje av i flera sammanhang. Den renar effektivt kranvatten, något som undersökningar visat blir allt svårare för reningsverken att göra. Det finns dessutom små och smidiga vattenrenare som du kan ha med dig på resor eller under längre vistelser i skog och mark. Dessutom slipper du köpa plastflaskor med buteljerat vatten när du reser och gör därmed en insats för miljön. I vårt test har vi detaljstuderat ett flertal populära vattenrenare. I guiden här nedan kommer du att hitta recensioner av våra fem favoriter. Vi har fokuserat på portabla varianter som är lätta att ta med och som passar alla som vill ha tillgång till rent vatten, var de än befinner dig.

Så hittar du bästa Vattenrenare

Viktigt att tänka på vid köp av vattenrenare

Ju tydligare bild av vilken vattenrenare du behöver, desto nöjdare kommer du att bli med ditt köp. Du bör därför fundera över vad du ska produkten den till. Vill du ha en portabel vattenrenare att ha med på resor eller använda på jobbet? Eller kanske du ska ta med den på campingturer och vill att den ska ta vara så lättviktig som möjligt i packningen? Det finns flera alternativ att välja mellan, från ultrakompakta varianter som renar vatten direkt från ett vattendrag till modeller med tillhörande vattenbehållare. Viktiga kriterier är bland annat:

 • Kapacitet

  Hur mycket vatten filtret kan rena åt gången är viktigt. Om du ofta använder renaren och vill veta säkert att du har tillgång till en effektiv vattenrening över tid, behöver du veta hur många liter den kan rena innan du behöver byta ut filtret. Vattenrenaren vi utsåg till testets vinnare har allihop kapacitet på minst 1000 liters rengöring av vatten.
 • Vikt

  När det gäller vattenrenare med kanna som står i kylen spelar vikten inte så stor roll. Men en portabel variant som du ska packa ner eller bära i handväskan behöver förstås väga så lite som möjligt. Kolla därför alltid vikten på portabla varianter.
 • Användarvänlighet

  En bra vattenrenare ska vara enkel och intuitiv att använda. Du ska slippa behöva rengöra filtret hela tiden och det bör inte vara en massa steg du ska utföra innan vattnet är rent. Är ni fler som ska ta del av det renade vattnet, exempelvis på en vandring, är det kanske praktiskt att vattnet renas i ett filter med slang. Då kan allas vattenflaskor enkelt fyllas på. Reser du med familjen på solsemester eller till en storstad är kanske det smidigaste alternativet att ni har varsin flaska, där vattnet filtreras i locket.
 • Teknik och funktion

  Hur fungerar vattenrenaren? Är det en modell där du placerar en slang i ett vattendrag och sedan pumpar upp vattnet själv via ett litet portabelt filter? Eller är det en vattenflaska som du fyller på och filtret sitter i själva locket? Det finns ett flertal spännande lösningar (men också ganska opraktiska om du väljer fel funktion för dina behov). Här är det en bra idé att vara riktigt påläst innan du väljer. Genom att läsa vårt test, får du exempel på fem olika typer av lösningar och chanserna är stora att du hittar en som passar just dig.

Våra 8 bästa vattenrenare (oktober 2022)

 1. Bästa vattenrenare kanna: Dafi Vattenrenare Glas
 2. Bästa vattenrenaren för kran: PlanetsOwn Vattenrenare Kran
 3. Bästa vattenrenare flaska: Katadyn Befree Flaska Med Filter
 4. Bästa vattenrenare tabletter: Biocool Purify my drinking water
 5. Bästa vattenrenaren för outdoor: Katadyn Hiker Pro
 6. Bästa premium vattenrenaren: Katadyn Kat Vario
 7. Bästa smidiga vattenrenaren: MSRTrail Shot Pocket-Sized
 8. Bästa vattenrenaren med UV: SteriPEN Aqua UV

1. Dafi Vattenrenare Glas - Bästa vattenrenare kanna

Dafi Vattenrenare Glas
Betyg 4,9/5
Betyg 4,9/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svensk Hälsokost
Sammanfattning: .
Liter / min
-
Filterkapacitet
150 liter
Vikt
400 g
Passar till
Hemmet
Fördelar
 • Bekvämt handtag
 • Rymmer 2,4 liter orenat och 1,2 liter renat vatten
 • 1 filterpatron ingår
Nackdelar
 • Filterpatronen renar endast 150 liter
Var kan jag köpa produkten?

2. PlanetsOwn Vattenrenare Kran - Bästa vattenrenaren för kran

PlanetsOwn Vattenrenare Kran
Betyg 4,9/5
Betyg 4,9/5
Köp nu
köp
på Svensk Hälsokost
Sammanfattning: .
Liter / min
-
Filterkapacitet
3000 liter
Vikt
1,2 kg
Passar till
Hemmet
Fördelar
 • Renar upp till 6000 liter
 • Mycket godare vatten
Nackdelar
 • Dyrare i inköp än andra alternativ
Var kan jag köpa produkten?

3. Katadyn Befree Flaska Med Filter - Bästa vattenrenare flaska

Katadyn Befree Flaska Med Filter 1,0 Liter
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Köp nu
köp
på Outdoorexperten
Sammanfattning: Prisvärt reningsalternativ i praktisk flaskformat.
Liter / min
2 liter
Filterkapacitet
1000 liter
Vikt
63 g
Passar till
Utlandsresor
Fördelar
 • Mycket enkel att rengöra
 • Tar lite plats
 • Filtrerar samtidigt som du dricker
Nackdelar
 • Kan vara svår att greppa

Katadyn Befree och hur mycket vi får för pengarna här. Testpanelen kunde konstatera att det är den perfekta flaskan för alla som vill kunna vara säkra på att ha tillgång till rent vatten. Oavsett om det är på charter- eller affärsresa. Flaskan är perfekt att använda för hela familjens medlemmar, stora som små. Vi gillar skarpt att den har formatet av en vanlig dricksflaska, men i mjukplast. När den inte är i användning kan du helt enkelt rulla ihop flaskan och den tar då minimalt med plats. Filtret sitter i korken och renar alltså vattnet direkt när du dricker. Den har en kapacitet på 99,9 %, vilket gör den lika effektiv som andra vattenrenare. Det var ärligt talat svårt att komma på någon nackdel med flaskan. Möjligen skulle det i så fall vara att den kan kännas aningen konstig att hålla i, eftersom den är tillverkad i mjukplast.

Var kan jag köpa produkten?

4. Biocool Purify my drinking water - Bästa vattenrenare tabletter

Biocool Purify my drinking water
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på CDON
Sammanfattning: .
Liter / min
-
Filterkapacitet
-
Vikt
250 tabl
Passar till
Sommarstugan
Fördelar
 • Renar upp till 5 liter per tablett
 • Innehåller ingen klor
 • Tillverkade i Sverige
Nackdelar
 • Tar längre tid än andra alternativ
Var kan jag köpa produkten?

5. Katadyn Hiker Pro - Bästa vattenrenaren för outdoor

Katadyn Hiker Pro Filter Transparent
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Köp nu
köp
på Outdoorexperten
Sammanfattning: Ultralätt vattenrenare för friluftsexperter.
Liter / min
1 liter
Filterkapacitet
1150 liter
Vikt
233 g
Passar till
Vandring
Fördelar
 • Väger endast 233 gram
 • Transparent pumpningssystem
 • Professionell kvalitet
Nackdelar
 • Monteringen tog en liten stund

Vetttenrenaren Hiker Pro Filter Transparent är köpguidens andra vattenreningssystem från Katadyn.De liknar varandra men denna har inte lika stor kapacitet. Den är lämplig för enskilda individer eller mindre grupper på två eller tre personer. Den fungerar i grunden på samma sätt och har samma typ av filter, men klarar av att rena en liter per minut istället för två. Den håller samma standard och ger lika rent vatten. Specialfunktion den här modellen har är att den pumpar vattnet genom en transparent tub, så du faktiskt kan se med egna ögon att vattnet blir rent.

Här får du samma typ av vattenrenare men i mindre format. Den är något komplicerad att montera ihop, men du får å andra sidan ett renat vatten av högsta kvalitet.

Var kan jag köpa produkten?

6. Katadyn Kat Vario - Bästa premium vattenrenaren

Katadyn Kat Vario
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Enkel att använda och renar vatten på ett ögonblick.
Liter / min
2 liter
Filterkapacitet
2000 liter
Vikt
425 g
Passar till
Vandring
Fördelar
 • Stor kapacitet
 • Snabb rening
 • Tar lite plats
Nackdelar
 • Många delar att rengöra

Vattenrenaren från Katadyn är testets mest effektiva renare. Efter att vi provat ut den kan vi konstatera att den verkligen lever upp till sitt rykte. Det är en lättviktig och effektiv vattenrenare som kan framställa vatten ur älvar och vattendrag mycket snabbt. Den renar två liter per minut och det betyder att du snabbt får tillgång till större mängder vatten, närhelst du behöver. Den är därför särskilt lämplig för ett större sällskap som reser, campar eller vandrar tillsammans. Du får snabbt rent dricksvatten som du kan dricka direkt och laga mat med. Reningsprocessen är otroligt effektiv. Tack vare de här egenskaperna gör Katadyn Vario till ett givet val för oss. En nackdel är att den kräver en del skötsel och rengöring. Det är flera delar att hantera. Noggranna instruktioner finns dock med i förpackningen och företaget har detaljerade instruktionsvideor på sin hemsida.

Var kan jag köpa produkten?

7. MSRTrail Shot Pocket-Sized - Bästa smidiga vattenrenaren

MSRTrail Shot Pocket-Sized Water Filter
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Otroligt lättviktig vattenrenare som tar mycket lite plats.
Liter / min
1 liter
Filterkapacitet
2000 liter
Vikt
142 g
Passar till
Vandring
Fördelar
 • Väger lite
 • Tar lite plats i ryggsäcken
Nackdelar
 • Man får pumpa ganska mycket

För den som ägnar sig åt vandring, bergsklättring eller andra sporter där packningens vikt är avgörande är MSR vattenrenare det ultimata alternativet. Renaren består av en handdriven pump och en slang. Hela enheten får plats i en ficka. Du kan till och med dricka med den direkt ur en bäck eller vattenkälla genom att pumpa vatten in i munnen. Förstås kan du också fylla på valfria behållare tills du fått allt vatten du behöver. Den filtrerar en liter på mindre än en minut och det gör att du kan hålla det tempo du tänkt dig. Ett filter renar 1 000 liter, vilket för de allra flesta är många säsongers användning. Våra tester visade att det här definitivt är den mest lämpade vattenrenaren för alla som vill ha så lättviktig packning som möjligt. Det som möjligen hade kunnat förbättras är slangens längd som är ganska kort, men då hade förstås också vikten påverkats.

Var kan jag köpa produkten?

8. SteriPEN Aqua UV - Bästa vattenrenaren med UV

Steripen SteriPEN Aqua UV Water Purifier
Betyg 3,5/5
Betyg 3,5/5
Köp nu
köp
på Outnorth
Sammanfattning: Innovativ vattenrenare som använder sig av UV-ljus.
Liter / min
0.6 liter
Filterkapacitet
3000 liter
Vikt
180 g
Passar till
Det mesta
Fördelar
 • Innovativ reningsmetod
 • Lätt att hålla ren
Nackdelar
 • Batterier krävs

Den innovativa vattenrenaren Steripen Aqua UV Water Purifier är en otroligt smart produktn. Den renar vatten från både bakterier och virus med hjälp av ett ultraviolett ljus. Vi gillade att den var så otroligt lätt att använda och den är perfekt för alla som vill ha en vattenrenare med sig i väskan. Att bara kunna sticka ner den i ett vattenglas och vänta på att vattnet renas på några sekunder är perfekt vare sig du är utomlands eller på café och vill ha tillgång till filtrerat vatten. Renaren är designad som en stav på 19 cm. Du placerar den i vattnet och sätter sedan igång den. Den är mycket snabb och ger en halv liter vatten på mindre än en minut. Du vet att vattnet är klart när indikatorn på handtaget lyser grönt. Lampans livslängd räcker till 3 000 liter vatten. En nackdel är att den är batteridriven och du behöver alltså se upp med att dessa inte laddar ur.

Var kan jag köpa produkten?
Se alla produkter
Så valde vi ut de bästa vattenrenarna

Så gjorde vi testet

Vattenrenare finns i en mängd olika former. Från en vattenkanna med filter i toppen, en tillsats till vattenkranen eller en slang gjord för att pumpa upp vatten från ett vattendrag. Att försöka jämföra vitt skilda produkter mot varandra ger inte särskilt mycket. Vi har här istället valt att utse det bästa alternativet i olika kategorier av vattenrenare.

För att göra testet beställde vi hem ett 30-tal vattenrenare som utmärkte sig lite extra baserat på kvalitet, design, storlek, vikt, reningsförmåga, pris och popularitet. De har sedan testats noggrant och därefter betygatts på följande punkter:

 • Reningsförmåga: Ser vattnet rent ut när det kommer ut från filtret? Är det fritt från mikroorganismer och kemikalier? Smakar vattnet ok?
 • Kvalitet: Vilket material är behållaren och filtret tillverkat av? Har du märkt av något slitage efter en tids användning? Hur länge håller ett filter?
 • Storlek och vikt: Hur mycket vatten kan man rena åt gången? Hur mycket väger den när den är tom? Tar den upp mycket plats i en väska?
 • Användning: Är det enkelt att förstå hur den fungerar? Hur lång tid tar det att rena en liter vatten? Är det svårt att byta ut ett filter? 
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad kostar det att köpa nya filter? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här vattenrenaren?
 • Kundomdömen: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Vilket snittbetyg har den fått hos olika återförsäljare?

Till sist har vi sammanställt alla betygen och vinnaren i varje kategori är helt enkelt vattenrenaren med det högsta genomsnittsbetyget.

Vanliga frågor om bästa vattenrenaren

Frågor och svar om vattenrenare

Vilken vattenrenare är bäst?

I vårt test så levde Dafi Vattenrenare Glas upp till samtliga kriterier. Det är en vattenrenare som är förvånansvärt behändig samtidigt som den håller kliniskt hög nivå. Ett väldig bra val om du värdesätter resultat lika högt som smidighet.

Kan man lita på vattenrenare?

Moderna vattenrenare håller väldigt hög nivå och erbjuder renlighet som tål att jämföras med professionella alternativ. Men det är viktigt att följa instruktionerna. Särskilt när det handlar om UV-renare där tid är en avgörande faktor. Behöver du snabbast möjliga rening är det därför en bra idé att välja en filterrenare.

Spelar det någon roll vilken vattenrenare man väljer?

Samtliga vattenrenare i vårt test renar vattnet till klinisk nivå. Därför spelar det i detta hänseende inte sådan stor roll vilken man väljer. Däremot skiljer de sig åt när det kommer till användningsområde. För att få ut det mesta av din vattenrenare bör du därför välja en som matchar hur du tänkt att använda den.

Räcker vattenrenare för evigt?

Alla vattenrenare har på ett eller annat sätt begränsad livslängd. Detta beror på att filtermekanismen av naturliga skäl slits. Förr eller senare kommer filtret att behöva bytas ut, och LED-lamporna på en UV-renare kommer någon gång att sluta fungera. Är livslängd avgörande för dig så bör du kontrollera tillverkarens utfästelser.

Jämför vattenrenare

Vattenrenare Liter / min Filterkapacitet Vikt Passar till Totalbetyg Pris
Dafi Vattenrenare Glas - 150 liter 400 g Hemmet Betyg 4,9 / 5
4,9 / 5
Pris från
289 kr
PlanetsOwn Vattenrenare Kran - 3000 liter 1,2 kg Hemmet Betyg 4,9 / 5
4,9 / 5
Pris från
679 kr
Katadyn Befree Flaska Med Filter 1,0 Liter 2 liter 1000 liter 63 g Utlandsresor Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
555 kr
Biocool Purify my drinking water - - 250 tabl Sommarstugan Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
299 kr
Katadyn Hiker Pro Filter Transparent 1 liter 1150 liter 233 g Vandring Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
995 kr
Katadyn Kat Vario 2 liter 2000 liter 425 g Vandring Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1345 kr
MSRTrail Shot Pocket-Sized Water Filter 1 liter 2000 liter 142 g Vandring Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
779 kr
Steripen SteriPEN Aqua UV Water Purifier 0.6 liter 3000 liter 180 g Det mesta Betyg 3,5 / 5
3,5 / 5
Pris från
595 kr

Testvinnare - Bästa vattenrenaren

 • Dafi Vattenrenare Glas - Bästa vattenrenare kanna
 • PlanetsOwn Vattenrenare Kran - Bästa vattenrenaren för kran
 • Katadyn Befree Flaska Med Filter - Bästa vattenrenare flaska
 • Biocool Purify my drinking water - Bästa vattenrenare tabletter
 • Katadyn Hiker Pro - Bästa vattenrenaren för outdoor
 • Katadyn Kat Vario - Bästa premium vattenrenaren
 • MSRTrail Shot Pocket-Sized - Bästa smidiga vattenrenaren
 • SteriPEN Aqua UV - Bästa vattenrenaren med UV
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5