Bäst i test: Bästa Vattenrenare 2022

Med en bra vattenrenare slipper du bakterier och andra ohälsosamma beståndsdelar i vattnet.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad januari 2022

En vattenrenare har du glädje av i flera sammanhang. Den renar effektivt kranvatten, något som undersökningar visat blir allt svårare för reningsverken att göra. Det finns dessutom små och smidiga vattenrenare som du kan ha med dig på resor eller under längre vistelser i skog och mark. Dessutom slipper du köpa plastflaskor med buteljerat vatten när du reser och gör därmed en insats för miljön. I vårt test har vi detaljstuderat ett flertal populära vattenrenare. I guiden här nedan kommer du att hitta recensioner av våra fem favoriter. Vi har fokuserat på portabla varianter som är lätta att ta med och som passar alla som vill ha tillgång till rent vatten, var de än befinner dig.

Testvinnare - Bästa Vattenrenare

 • Bäst i test: Katadyn Hiker Pro
 • Bästa premium: Katadyn Kat Vario
 • Bästa smidiga: MSRTrail Shot Pocket-Sized
 • Bästa budget: Katadyn Befree Flaska Med Filter
 • Bästa UV-renaren: SteriPEN Aqua UV
 1. 1. Bäst i test: Katadyn Hiker Pro

  9,7/10
  Ultralätt vattenrenare för friluftsexperter
  Katadyn Hiker Pro Filter Transparent
  Bäst i test
  Liter / min
  1 liter
  Filterkapacitet
  1150 liter
  Vikt
  233 g
  995 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Väger endast 233 gram
  • Transparent pumpningssystem
  • Professionell kvalitet
  Nackdelar
  • Monteringen tog en liten stund

  Vetttenrenaren Hiker Pro Filter Transparent är köpguidens andra vattenreningssystem från Katadyn.De liknar varandra men denna har inte lika stor kapacitet. Den är lämplig för enskilda individer eller mindre grupper på två eller tre personer. Den fungerar i grunden på samma sätt och har samma typ av filter, men klarar av att rena en liter per minut istället för två. Den håller samma standard och ger lika rent vatten. Specialfunktion den här modellen har är att den pumpar vattnet genom en transparent tub, så du faktiskt kan se med egna ögon att vattnet blir rent.

  Här får du samma typ av vattenrenare men i mindre format. Den är något komplicerad att montera ihop, men du får å andra sidan ett renat vatten av högsta kvalitet.

  Läs mer
 2. 2. Bästa premium: Katadyn Kat Vario

  9,5/10
  Enkel att använda och renar vatten på ett ögonblick.
  Katadyn Kat Vario
  Liter / min
  2 liter
  Filterkapacitet
  2000 liter
  Vikt
  425 g
  1099 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Stor kapacitet
  • Snabb rening
  • Tar lite plats
  Nackdelar
  • Många delar att rengöra

  Vattenrenaren från Katadyn är testets mest effektiva renare. Efter att vi provat ut den kan vi konstatera att den verkligen lever upp till sitt rykte. Det är en lättviktig och effektiv vattenrenare som kan framställa vatten ur älvar och vattendrag mycket snabbt. Den renar två liter per minut och det betyder att du snabbt får tillgång till större mängder vatten, närhelst du behöver. Den är därför särskilt lämplig för ett större sällskap som reser, campar eller vandrar tillsammans. Du får snabbt rent dricksvatten som du kan dricka direkt och laga mat med. Reningsprocessen är otroligt effektiv. Tack vare de här egenskaperna gör Katadyn Vario till ett givet val för oss. En nackdel är att den kräver en del skötsel och rengöring. Det är flera delar att hantera. Noggranna instruktioner finns dock med i förpackningen och företaget har detaljerade instruktionsvideor på sin hemsida.

  Läs mer
 3. 3. Bästa smidiga: MSRTrail Shot Pocket-Sized

  9,5/10
  Otroligt lättviktig vattenrenare som tar mycket lite plats.
  MSRTrail Shot Pocket-Sized Water Filter
  Liter / min
  1 liter
  Filterkapacitet
  2000 liter
  Vikt
  142 g
  612 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Väger lite
  • Tar lite plats i ryggsäcken
  Nackdelar
  • Man får pumpa ganska mycket

  För den som ägnar sig åt vandring, bergsklättring eller andra sporter där packningens vikt är avgörande är MSR vattenrenare det ultimata alternativet. Renaren består av en handdriven pump och en slang. Hela enheten får plats i en ficka. Du kan till och med dricka med den direkt ur en bäck eller vattenkälla genom att pumpa vatten in i munnen. Förstås kan du också fylla på valfria behållare tills du fått allt vatten du behöver. Den filtrerar en liter på mindre än en minut och det gör att du kan hålla det tempo du tänkt dig. Ett filter renar 1 000 liter, vilket för de allra flesta är många säsongers användning. Våra tester visade att det här definitivt är den mest lämpade vattenrenaren för alla som vill ha så lättviktig packning som möjligt. Det som möjligen hade kunnat förbättras är slangens längd som är ganska kort, men då hade förstås också vikten påverkats.

  Läs mer
 4. 4. Bästa budget: Katadyn Befree Flaska Med Filter

  9,1/10
  Prisvärt reningsalternativ i praktisk flaskformat.
  Katadyn Befree Flaska Med Filter 1,0 Liter
  Liter / min
  2 liter
  Filterkapacitet
  1000 liter
  Vikt
  63 g
  555 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket enkel att rengöra
  • Tar lite plats
  • Filtrerar samtidigt som du dricker
  Nackdelar
  • Kan vara svår att greppa

  Katadyn Befree och hur mycket vi får för pengarna här. Testpanelen kunde konstatera att det är den perfekta flaskan för alla som vill kunna vara säkra på att ha tillgång till rent vatten. Oavsett om det är på charter- eller affärsresa. Flaskan är perfekt att använda för hela familjens medlemmar, stora som små. Vi gillar skarpt att den har formatet av en vanlig dricksflaska, men i mjukplast. När den inte är i användning kan du helt enkelt rulla ihop flaskan och den tar då minimalt med plats. Filtret sitter i korken och renar alltså vattnet direkt när du dricker. Den har en kapacitet på 99,9 %, vilket gör den lika effektiv som andra vattenrenare. Det var ärligt talat svårt att komma på någon nackdel med flaskan. Möjligen skulle det i så fall vara att den kan kännas aningen konstig att hålla i, eftersom den är tillverkad i mjukplast.

  Läs mer
 5. 5. Bästa UV-renaren: SteriPEN Aqua UV

  8,9/10
  Innovativ vattenrenare som använder sig av UV-ljus.
  Steripen SteriPEN Aqua UV Water Purifier
  Liter / min
  0.6 liter
  Filterkapacitet
  3000 liter
  Vikt
  180 g
  595 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Innovativ reningsmetod
  • Lätt att hålla ren
  Nackdelar
  • Batterier krävs

  Den innovativa vattenrenaren Steripen Aqua UV Water Purifier är en otroligt smart produktn. Den renar vatten från både bakterier och virus med hjälp av ett ultraviolett ljus. Vi gillade att den var så otroligt lätt att använda och den är perfekt för alla som vill ha en vattenrenare med sig i väskan. Att bara kunna sticka ner den i ett vattenglas och vänta på att vattnet renas på några sekunder är perfekt vare sig du är utomlands eller på café och vill ha tillgång till filtrerat vatten. Renaren är designad som en stav på 19 cm. Du placerar den i vattnet och sätter sedan igång den. Den är mycket snabb och ger en halv liter vatten på mindre än en minut. Du vet att vattnet är klart när indikatorn på handtaget lyser grönt. Lampans livslängd räcker till 3 000 liter vatten. En nackdel är att den är batteridriven och du behöver alltså se upp med att dessa inte laddar ur.

  Läs mer

Vattenrenare köpguide

Ju tydligare bild av vilken vattenrenare du behöver, desto nöjdare kommer du att bli med ditt köp. Du bör därför fundera över vad du ska produkten den till. Vill du ha en portabel vattenrenare att ha med på resor eller använda på jobbet? Eller kanske du ska ta med den på campingturer och vill att den ska ta vara så lättviktig som möjligt i packningen? Det finns flera alternativ att välja mellan, från ultrakompakta varianter som renar vatten direkt från ett vattendrag till modeller med tillhörande vattenbehållare. Viktiga kriterier är bland annat:

 • Kapacitet: Hur mycket vatten filtret kan rena åt gången är viktigt. Om du ofta använder renaren och vill veta säkert att du har tillgång till en effektiv vattenrening över tid, behöver du veta hur många liter den kan rena innan du behöver byta ut filtret. Vattenrenaren vi utsåg till testets vinnare har allihop kapacitet på minst 1000 liters rengöring av vatten.
 • Vikt: När det gäller vattenrenare med kanna som står i kylen spelar vikten inte så stor roll. Men en portabel variant som du ska packa ner eller bära i handväskan behöver förstås väga så lite som möjligt. Kolla därför alltid vikten på portabla varianter.
 • Användarvänlighet: En bra vattenrenare ska vara enkel och intuitiv att använda. Du ska slippa behöva rengöra filtret hela tiden och det bör inte vara en massa steg du ska utföra innan vattnet är rent. Är ni fler som ska ta del av det renade vattnet, exempelvis på en vandring, är det kanske praktiskt att vattnet renas i ett filter med slang. Då kan allas vattenflaskor enkelt fyllas på. Reser du med familjen på solsemester eller till en storstad är kanske det smidigaste alternativet att ni har varsin flaska, där vattnet filtreras i locket.
 • Teknik och funktion: Hur fungerar vattenrenaren? Är det en modell där du placerar en slang i ett vattendrag och sedan pumpar upp vattnet själv via ett litet portabelt filter? Eller är det en vattenflaska som du fyller på och filtret sitter i själva locket? Det finns ett flertal spännande lösningar (men också ganska opraktiska om du väljer fel funktion för dina behov). Här är det en bra idé att vara riktigt påläst innan du väljer. Genom att läsa vårt bäst best-i-test, får du exempel på fem olika typer av lösningar och chanserna är stora att du hittar en som passar just dig.

Så gjorde vi testet

I vårt test av vattenrenare har vi tittat på några specifika punkter. Eftersom det finns mängder av lösningar för vattenrening på marknaden med väldigt många olika funktioner, har vi valt ut kriterier som vi tycker är de absolut viktigaste.

Reningsförmåga: Det mest grundläggande är förstås att produkten är riktigt bra på det som den är avsedd att göra, det vill säga rena vatten. Vi har försäkrat oss om att produkterna har avancerade filter som verkligen tar bort både bakterier och virus.

Kvalitet. Portabla vattenrenare behöver vara slagtåliga. De ska också ha filter med hög reningsgrad

Pris. Givetvis har vi också jämfört priser och valt de som ger mest för pengarna.

Recensioner och omdömen. En god hjälp har vi också haft av att titta på vad de som redan provat produkten anser om den. Genom dem har vi fått en bra bild av vilka produkter som är värda att undersöka närmare.

Vår testpanel har bestått av fem personer som alla använder sig av vattenrenare i olika sammanhang. Alla är friluftsutövare som cyklar, vandrar och campar i naturen. De har provat ut vattenrenarna i praktiken och därefter betygsatt dem utifrån våra kriterier.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 5 / 5
Senaste tester