Bäst i test: Bästa ashwagandha 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Ashwagandha är en i Sverige hittills relativt okänd potatisväxt som verkligen har anledning att beskrivas som ”kärt” på grund av dess många positiva hälsoeffekter. Den kallas bland annat för indisk ginseng, vinterkörsbär och giftkrusbär. Vi har jämfört olika kosttillskott med ashwagandha som säljs på den svenska marknaden. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför Healthwell Ashwagandha Premium blev bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

mortar

Köpguide: Så hittar du bästa ashwagandhan

Ashwagandhatillskott ser oftast till en början likadana ut, men det finns faktiskt många saker att ta i beaktning när man ska köpa ashwagandha. Vissa tillskott från utlandet kan till och med vara farliga. Nedan följer det viktigaste du behöver veta för att hitta den bästa ashwagandhan:

 • Withanolider: Detta är en av ashwagandhans aktiva ingredienser och är det viktigaste att kontrollera i innehållsförteckningen. Leta efter en ashwagandhaprodukt som innehåller minst 5% withanolider.
 • Withaferin A: Alla withanolider skapas inte på samma sätt. Withaferin A är en withanolid som är cytotoxisk (giftig för levande celler), och vi vill inte ha det i höga koncentrationer i vårt ashwagandhatillskott. Withaferin A kan vara extremt farlig vid höga nivåer och är vanligtvis ett resultat av att tillverkaren använder ashwagandhabladen istället för bara rötterna.
 • Extraktion: Vissa Ashwagandha-produkter extraherar örten med vatten och andra extraheras med kemikalier. Naturligtvis vill du konsumera den typ som extraheras med vatten.
 • Rötter eller blad: Vissa tillverkare använder både rötter och blad från ashwagandhan vid tillverkningen medan andra endast använder roten. Tillskott som endast använder roten är generellt av högre kvalitet och innehåller oftast mindre Withaferin A.
 • Svartpeppar: Peppar hjälper till att göra ashwagandha mer biotillgänglig, det vill säga att den absorberas bättre av kroppen.

Precis som med alla adaptogener är det viktigt att konsumera ashwagandha i minst 60 dagar innan du dömer ut tillskottet. Dessa örter kan ta tid att påverka kroppen.

Läs mer Minimera

Tänk på att vissa av de tillskott som finns i vår lista kan innehålla flera olika ämnen. Därför är det bra att du själv gör ett val gällande om du vill ha ditt tillskott enbart med ashwagandha eller tillsammans med andra ämnen, såsom rosenrot och nyponpulver. 

Testvinnare - Ashwagandha

 • Healthwell Ashwagandha Premium - Bäst i test ashwagandha
 • Better You Premium Ashwagandha
 • Elexir Pharma Ashwagandha - Bästa lågdoserade ashwagandha
 • KSM-66 Ashwagandha
 • RawPowder Ashwagandha Pulver - Bästa ashwagandhapulver

Om vårt test av ashwagandha

Nedan går vi igenom de 20 bästa ashwagandatillskotten som går att köpa på den svenska marknaden. Många av de tillskott som finns till försäljning har liknande effekter och fungerar mer eller mindre lika bra. Vi har därför, utöver effekt, även valt att fokusera på följande punkter i vårt test:

 • Priset: Vad är priset per kapsel? Hur mycket ashwagandha kostar ett gram?
 • Externa kundrecensioner/tester: Vad säger externa kunder och tester om produkten?
 • Övrigt: Hur snabbt skickas produkten? Hur lätta är de att svälja om det är kapslar?

Tänk på att vissa av de tillskott som finns i vår lista kan innehålla flera olika ämnen. Därför är det bra att du själv gör ett val gällande om du vill ha ditt tillskott enbart med ashwagandha eller tillsammans med andra ämnen, såsom rosenrot och nyponpulver. 

De bästa aswagandha 2021

Vi har testat många ashwagandha. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive ashwagandha samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla ashwagandha som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Healthwell Ashwagandha Premium - Bäst i test ashwagandha

  9,7/10
  Healthwell Ashwagandha Premium
  Bäst i test
  Pris / kapsel
  2,08 kr
  Ashwagandha/kaps
  500 mg
  Kr / gram
  4,15 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Med withanolider och rotextrakt
  • Piperin för upptagningsförmåga
  • Starkaste tillskottet
  Nackdelar

  Healthwell, ett varumärke från Svenskt kosttillskott, har med produkten ashwagandha Premium lyckats skapa ett mycket kraftfullt ashwagandhatillskott som är perfekt anpassat för mental och fysiskt prestation. Kosttillskottet består av ashwagandha från withania somnifera-roten varav 60% består av standardiserat fullspektrumextrakt 10:1 och de resterande 40% består av standardiserat extrakt till 2.5 % withanolider. Vidare har produkten en mindre mängd piperin i sig som bidrar till att underlätta för kroppen att ta åt sig av de andra ämnena. Den rekommenderade dosen är att ta 1 kapsel på morgonen och 1 på kvällen och det var denna dos som testet baserade sig på. Detta gör att varje burk räcker i 2 månader, vilket är bra i förhållande till priset på produkten. Kapslarna gick bra att svälja tillsammans med ett glas vatten eller dylikt.

  Den första märkbara effekten majoritet av de i testet fick var att det blev enklare att koncentrera sig på sina arbetsuppgifter samt att de inte lika lätt blev distraherade från saker som hände runt omkring. Stresshanteringen, något som flera andra externa källor rapporterat om, förbättrades dessutom. Är du ute efter ett bra ashwagandhatillskott rekommenderar vi Healthwell Ashwagandha Premium och utser dem till bäst i test.

  Läs mer
 2. 2. Better You Premium Ashwagandha

  9,5/10
  Better You Premium Ashwagandha
  Pris / kapsel
  2,77 kr
  Ashwagandha/kaps
  400 mg
  Kr / gram
  6,92 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Lättsvalda kapslar
  • Med nyponpulver
  • Optimal upptagningsförmåga
  Nackdelar

  En riktig superprodukt som förutom Ashwagandha innehåller flera av de främsta växterna när det kommer till välbefinnande. Det evigt populära nyponpulvret är en riktig vitaminbomb som tillför det livsviktiga C vitaminet som är så fantastiskt och som länge har används inom naturmedicinen. Som om det inte räckte med att C vitamin stärker vårt immunförsvar så är det dessutom en mycket kraftfull antioxidant, vilket innebär att den skyddar våra celler från gifter och hjälper dem att nybildas. Tack vare detta favoritvitamin kan vi hålla oss unga på både ut- och insidan, vilket ger en psykisk uppskjuts som inte är att förringa. En annan viktig ingrediens i Better You Aswagandha är Rosenrot, en växt som länge varit känd för sina uppiggande egenskaper i både Sverige och andra delar av världen. Rosenrot skall ha använts redan under antiken som ett botemedel mot huvudvärk och under vikingatiden var den ett populärt naturläkemedel. Den är också titeln på en jättebra Rammsteinlåt!

  Hälsa handlar inte bara om att vara fri från sjukdom utan att också vara energisk och pigg. Tyvärr är det många som känner sig nedkörda på grund av stress och fullproppade vardagsuppgifter och det blir lätt en nedåtvriden spiraleffekt. De här kapslarna kan låta dig hitta den där livskraften som är så viktig och de extra tillsatserna av Pantotensyra och Pyridoxin hjälper också till att hålla humör och nerver på en jämn och positiv nivå.

  Läs mer
 3. 3. Elexir Pharma Ashwagandha - Bästa lågdoserade ashwagandha

  9,1/10
  Elexir Pharma Ashwagandha
  Pris / kapsel
  1,66 kr
  Ashwagandha/kaps
  300 mg
  Kr / gram
  5,53 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Vegetabiliskt
  • Högkoncentrerad
  • Inga konserveringsmedel
  Nackdelar

  Elexir Pharma Ashwagandha är ett av de svagare alternativet bland ashwagandhatillskott men som vi anser fortfarande levererar positiva effekter. Produkten består av ashwaganda rotpulverextrakt från Withania somnifera-rot, standiserad på withanolider. Dessutom är produkten berikad med vitamin b5 för att öka piggheten ytterligare från kosttillskottet. Slutligen har det tillsatts piperin vilket bidrar till ett förbättrat upptag av de andra näringsämnena. Kapslarna är enkla att svälja och har ingen smak eller eftersmak, något som gäller samtliga ashwagandhakapslar vi testade. 

  Priset per gram ashwagandha är något högt i förhållande till flera andra produkter samtidigt brukar de svagare tillskotten ha något högre pris per gram. Effekterna är likvärdiga många andra ashwagandhatillskott, om något lite mildare än de starkare produkterna. På det stora hela rekommenderar vi Elexir Pharma Ashwagandha om du söker ett lite mildare tillskott som fortfarande levererar märkbara effekter. Vill du istället ha ett mer högdoserat tillskott kan du välja Healthwell Premium Ashwagandha eller Helhetshälsa Ashwagandha. 

  Läs mer
 4. 4. KSM-66 Ashwagandha

  8,9/10
  KSM-66 Ashwagandha
  Pris / kapsel
  1,83 kr
  Ashwagandha/kaps
  300 mg
  Kr / gram
  5,48 kr
  Till Butik
  219 kr
  Fördelar
  • Fullspektrumextrakt
  • Ekologisk
  • Kliniskt dokumenterad
  Nackdelar

  Den här välkomponerade produkten ger konsumenten möjligheten att själv bestämma hur mycket han eller hon behöver. Om man bara vill ha lite allmänt förbättrad pigghet så räcker det med att man tar en kapsel om dagen men om man är extra trött eller går igenom en särskilt intensiv period i livet kan man öka till fyra kapslar dagligen. Produkten kommer ifrån ekologiska odlingar och är mycket bra för alla som känner av vardagsstressen. Genom en så kallad ”Green process”, där man uteslutit alla kemiska tillsatsämnen och alkohol, som annars är vanliga i kliniska läkemedel, så tas medlet lättare upp av kroppen och resultaten blir mer omedelbara.

  Många människor lider av laktosintolerans och det finns ofta spår av mjölk i framställningen av Ashwagandhaprodukter. I det här faller har man särskilt gått in för att undvika detta, varav medlet endast innehåller 1/900 laktos och därmed inte bör ge några som helst symptom.

  Läs mer
 5. 5. RawPowder Ashwagandha Pulver - Bästa ashwagandhapulver

  8,8/10
  RawPowder Ashwagandha Pulver
  Pris / kapsel
  0,48 kr
  Ashwagandha/kaps
  500 mg
  Kr / gram
  0,95 kr
  Till Butik
  119 kr
  Fördelar
  • Med ayurvedaört
  • Ekologiskt
  • Lättblandat pulver
  Nackdelar

  Vill du köpa ett så billigt ashwagandhatillskott som möjligt utan att tumma på vare sig effekt eller kvalitet är det ett ashwagandhapulver du söker. Skillnaden i pris mellan rena pulver och kapslar är enorm och man får oftast mer än dubbelt så mycket för sina pengar. RawPowder Ashwagandha Pulver är vår favorit när det kommer till pulvren. Det är ett helt ekologiskt finmalt pulver från roten (Withania somnifera). Produkten väger 125 gram och består till 100% av ashwagandha. Förpackningen går lätt att försluta och räcker i mer än 3 månader om man följer doseringsrekommendationen á 1 gram om dagen. 

  När vi tog den rekommenderade dosen på 1 gram kände vi efter 1-2 timmar av en effekt som var likvärdig kapslarna som vi tidigare provat. Mer fokus, energi och dessutom mer stresstålig. Doseringsmängden på 1 gram är betydligt högre än många av kapslarnas rekommendation men med pulver är det lätt att minska (eller öka för den delen) doseringen. På det stora hela är RawPowder Ashwagandha ett välfungerande pulver som vi rekommenderar och utser till det bästa ashwagandhapulvret. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är ashwagandha bra för?

Ashwagandha är en gammal medicinskt växt som klassificeras som en adaptogen. Det betyder att den kan hjälpa din kropp att hantera stress.

Ashwagandha ger också många andra fördelar för din kropp och hjärna. Det kan till exempel öka hjärnans funktion, sänka blodsocker- och kortisolnivåer samt hjälpa till att bekämpa symtom på ångest och depression. Här är 12 hälsofördelar med ashwagandha som stöds av forskningen:

Blodsocker

Stress och ångest - Forskning har visat att vid en dos om minst 250 mg så sänker ashwagandha såväl den upplevda stressnivån i kroppen som halten av stresshormonet kortisol. Det är lovande forskning, men det behövs betydligt fler experiment innan man kan rekommendera ashwagandha som läkemedel mot ångest.

Hjärtat - Många använder ashwagandha för att förbättra hjärthälsan. Till exempel för att minska blodtrycket, få lägre kolesterol, minska bröstsmärtor och skydda mot hjärtsjukdom. De flesta upplever att det faktiskt hjälper på vissa punkter, men det finns tyvärr ingen forskning som backar upp detta.

Alzheimers - Många studier har gjorts för att testa Ashwagandhas effekt på att lindra effekterna av Alzheimers och andra neurologiska sjukdomar. Det finns ingen konsensus om att det skulle fungera men en studie på möss har visat att 

Frågor och svar om ashwagandha

Hur används Ashwagandha?

Det är framförallt den starkt doftande roten som används i traditionell indisk medicin och man torkar och pulveriserar den och blandar den sedan i mat eller dryck, gärna baserade på honung och mjölk. I västvärlden finns den som ett kosttillskott i olika former och man kan bland annat välja att ta den som pulver eller som extrakt i kapslar.

Finns det några biverkningar från ashwagandha?

Man har inte dokumenterat några biverkningar från det här fantastiska naturmedlet men som alltid bör man konsultera en läkare innan man ställer om sin kostvanor. Särskilt gravida och ammande bör inte ta tillskottet utan att få grönt ljus från sin doktor. Det finns vissa indicier på att Ashwagandha kan verka hämmande mot vissa läkemedel, precis som Johannesört, så återigen är det viktigt att man först talar med en läkare för att se om de mediciner man redan tar är kompatibla med örten. Hälsan är ingenting att leka med och det är bättre att vara på den säkra sidan!

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
187 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5