Bäst i test: Bästa ashwagandhan 2022

Öka din mentala hälsa och energinivå med det bästa ashwagandhatillskottet.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Ashwagandha är en i Sverige hittills relativt okänd potatisväxt som verkligen har anledning att beskrivas som ”kärt” på grund av dess många positiva hälsoeffekter. Den kallas bland annat för indisk ginseng, vinterkörsbär och giftkrusbär. Vi har testat ett tjugotal olika ashwagandhatillskott för att se vilka som är bra och vilka man ska undvika. Bäst i testet blev Healthwell Ashwagandha Premium.

Testvinnare - Bästa ashwagandhan

 1. Bäst i test ashwagandha: Healthwell Ashwagandha Premium
 2. Bästa premium ashwagandha: KSM-66 Ashwagandha
 3. Bästa högdoserade ashwagandhatillskottet: Helhetshälsa Ashwagandha
 4. Bästa ashwagandhapulver: RawPowder Ashwagandha Pulver
 5. Bästa mellandoserade ashwagandha i kapslar: Healthwell Ashwagandha Kapslar
 1. Bäst i test ashwagandha: Healthwell Ashwagandha Premium

  9,7/10
  Högfungerande kapslar med 2 olika sorters extrakt för optimalt upptag.
  Healthwell Ashwagandha Premium
  Bäst i test
  Pris / kapsel
  2,08 kr
  Ashwagandha/kaps
  500 mg
  Kr / gram
  4,15 kr
  Storlek
  120 kaps
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Med withanolider och rotextrakt
  • Piperin för upptagningsförmåga
  • Starkaste tillskottet
  Nackdelar
  • Starka, börja helst med endast 1 kapsel per dag

  Healthwell, ett varumärke från Svenskt kosttillskott, har med produkten Ashwagandha Premium lyckats skapa ett mycket kraftfullt kosttillskott som är perfekt anpassat för mental och fysiskt prestation. Kosttillskottet består av ett rotpulverextrakt från withania somnifera varav 60% består av standardiserat fullspektrumextrakt 10:1 och de resterande 40% består av standardiserat extrakt till 2.5 % withanolider. Vidare har produkten en mindre mängd piperin i sig som bidrar till att underlätta för kroppen att ta åt sig av de andra ämnena.

  Den rekommenderade dosen är att ta 1 kapsel på morgonen och 1 på kvällen, vilket gör att varje burk räcker i 2 månader. Det gör produkten till en av de mest prisvärda tillskotten vi testat. Kapslarna gick lätt att svälja tillsammans med ett glas vatten.

  Läs mer
 2. Bästa premium ashwagandha: KSM-66 Ashwagandha

  9,6/10
  Välkänt ashwagandhatillskott med höga externa kundbetyg och veganskt kapselskal.
  KSM-66 Ashwagandha
  Pris / kapsel
  1,83 kr
  Ashwagandha/kaps
  300 mg
  Kr / gram
  5,48 kr
  Storlek
  120 kaps
  Till Butik
  219 kr
  Till Butik
  219 kr
  Fördelar
  • Fullspektrumextrakt
  • Ekologisk
  • Kliniskt dokumenterad
  Nackdelar
  • Mindre mängd ashwagandha

  Den här välkomponerade produkten ger konsumenten möjligheten att själv bestämma hur mycket han eller hon behöver. Om man bara vill ha lite allmänt förbättrad pigghet så räcker det med att man tar en kapsel om dagen men om man är extra trött eller går igenom en särskilt intensiv period i livet kan man öka till fyra kapslar dagligen. Produkten kommer ifrån ekologiska odlingar och är mycket bra för alla som känner av vardagsstressen. Genom en så kallad ”Green process”, där man uteslutit alla kemiska tillsatsämnen och alkohol, som annars är vanliga i kliniska läkemedel, så tas medlet lättare upp av kroppen och resultaten blir mer omedelbara.

  Många människor lider av laktosintolerans och det finns ofta spår av mjölk i framställningen av Ashwagandhaprodukter. I det här faller har man särskilt gått in för att undvika detta, varav medlet endast innehåller 1/900 laktos och därmed inte bör ge några som helst symptom.

  Majoriteten av de som testade denna produkt kände redan efter den första dagen av en effekt som kan beskrivas som ett "harmoniskt lugn". Det var enklare att koncentrera sig och energinivån höll längre än i vanliga fall. Vi rekommenderar denna produkt och anser att den mängd i en kapsel vanligtvis borde räcka mer än väl för att få ut någon effekt av den. 

  Läs mer
 3. Bästa högdoserade ashwagandhatillskottet: Helhetshälsa Ashwagandha

  9,5/10
  Prisvärda ashwagandhakapslar med hela 800 mg pulver per kapsel.
  Helhetshälsa Ashwagandha 60 kapslar
  Pris / kapsel
  1,30 kr
  Ashwagandha/kaps
  800 mg
  Kr / gram
  2,44 kr
  Storlek
  90 kaps
  Till Butik
  117 kr
  Fördelar
  • Högdoserade kapslar
  • Hög andel withanolider
  • Både vegansk och ekologisk
  Nackdelar
  • Innehåller ej extrakt

  Helhetshälsas produkt är kapslarna med det högsta ashwagandhainnehållet. Varje kapsel innehåller 600 mg koncentrat av roten med hela 7 % withanolider, det vill säga den aktiva substansen i roten, och dessutom 200 gram ekologiskt rotpulver. Kapslarna är naturligtvis växtbaserade, så produkten passar även veganer.

  Har du svårt att svälja kapslarna, kan du öppna dem och blanda innehållet i ett glas vatten. Nackdelen är dock att smaken kan vara ganska bitter. Tänk också på att förvara kapslarna rätt, torrt och i rumstemperatur. Eftersom det är en naturlig råvara kan färgskiftningar förekomma.

  Läs mer
 4. Bästa ashwagandhapulver: RawPowder Ashwagandha Pulver

  9,3/10
  Det optimala valet för dig som är prismedveten och föredrar pulver framför kapslar.
  RawPowder Ashwagandha Pulver
  Pris / kapsel
  0,57 kr
  Ashwagandha/kaps
  500 mg
  Kr / gram
  1,14 kr
  Storlek
  250 g
  Till Butik
  142 kr
  Till Butik
  142 kr
  Fördelar
  • Med ayurvedaört
  • Ekologiskt
  • Lättblandat pulver
  Nackdelar
  • Rotpulver brukar ha en mindre effekt än extrakt som finns i några av de andra kosttillskotten

  Vill du köpa ett så billigt ashwagandhatillskott som möjligt utan att tumma på vare sig effekt eller kvalitet är det ett tillskott i pulverform du söker. Skillnaden i pris mellan rena pulver och kapslar är enorm och man får oftast mer än dubbelt så mycket för sina pengar. RawPowders produkt är vår favorit när det kommer till pulvren. Det är ett helt ekologiskt finmalt pulver från roten. Produkten väger 125 gram och består till 100% av ashwagandha. Förpackningen går lätt att försluta och räcker i mer än 3 månader om man följer doseringsrekommendationen á 1 gram om dagen. 

  Doseringsmängden på 1 gram är högre än många av kapslarnas rekommendation men med ett pulver är det lätt att minska (eller öka) doseringen som man känner för, även om vi rekommenderar att man håller sig till tillverkarens instruktioner.  

  Läs mer
 5. Bästa mellandoserade ashwagandha i kapslar: Healthwell Ashwagandha Kapslar

  9,3/10
  Veganska ashwagandhakapslar i mellansegmentet.
  Healthwell Ashwagandha Kapslar
  Pris / kapsel
  2,48 kr
  Ashwagandha/kaps
  400 mg
  Kr / gram
  6,21 kr
  Storlek
  60 kaps
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • Ashwagandha från rotpulverextrakt
  • Vegansk kapsel
  Nackdelar
  • Finns andra mer prisvärda produkter

  Healthwells Ashwagandha kapslar är det bästa mellandoserade kosttillskottet på marknaden. Med sitt kraftfulla koncentrat av denna ört räcker det med en kapsel om dagen för att du ska kunna tillgodogöra dig dess hälsofrämjande egenskaper. Ett enda gram av extraktet motsvarar hela 6 gram färsk rot. Kapslarna är dessutom gjorda av cellulosa och är således helt veganska.

  Den korta innehållsförteckningen är tydlig. Inga konstiga tillsatser eller färgämnen, utan ett rent rotextrakt och mikrokristallint cellulosa som fyllnadsmedel. Produkten är även märkt med symbolen Vegetarian Friendly.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa ashwagandhan

Köpguide: Så hittar du bästa ashwagandhan

Alla ashwagandhatillskott ser för ett otränat öga till en början likadana ut, men det finns faktiskt många saker att tänka på. Vissa tillskott från utlandet kan till och med vara farliga. Nedan följer det viktigaste du behöver veta för att hitta den bästa ashwagandhan:

 • Withanolider

  Detta är en av ashwagandhans aktiva ingredienser och är det viktigaste att kontrollera i innehållsförteckningen. Leta efter en produkt som innehåller minst 5% withanolider.
 • Withaferin A

  Alla withanolider skapas inte på samma sätt. Withaferin A är en withanolid som är cytotoxisk (giftig för levande celler), och vi vill inte ha det i höga koncentrationer i vårt tillskott. Withaferin A kan vara extremt farlig vid höga nivåer och är vanligtvis ett resultat av att tillverkaren använder ashwagandhabladen istället för bara rötterna.
 • Extraktion

  Vissa produkter extraherar örten med vatten och andra extraheras med kemikalier. Naturligtvis vill du konsumera den typ som extraheras med vatten.
 • Rötter eller blad

  Vissa tillverkare använder både rötter och blad vid tillverkningen medan andra endast använder roten. Tillskott som endast använder roten är generellt av högre kvalitet och innehåller oftast mindre Withaferin A.
 • Svartpeppar

  Svartpeppar, eller snanare piperin som finns i svartpeppar, hjälper till att göra ashwagandha mer biotillgänglig, det vill säga att den absorberas bättre av kroppen.

Precis som med alla adaptogener är det viktigt att konsumera tillskottet i minst 60 dagar innan du dömer ut tillskottet. Dessa örter kan ta tid att påverka kroppen.

Så valde vi ut de bästa aswagandha

Hur vi utsåg bästa aswagandha

Ashwagandha har verkligen blivit ett populärt tillskott på senare år och antalet produkter är enormt. Många av de tillskott som finns till försäljning ser ganska lika ut, har liknande effekter och fungerar mer eller mindre lika bra, men det finns ändå några punkter där tillskotten skiljer sig åt. Tänk också på att många produkter innehåller flera aktiva ämnen. Därför är det bra att du själv gör ett val om du vill ha ett tillskott med enbart ashwagandha eller ett kombinationstillskott. Kombinationstillskott kan ibland ha bättre effekt, men är tyvärr oftast betydligt dyrare.

För att avgöra vilket ashwagandhatillskott som är bäst beställde vi hem ett tjugotal produkter som vi sedan testat och betygsatt efter följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket ashwagandha innehåller produkten? Hur mycket Withanolider och Withaferin A innehåller den? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Priset: Hur mycket kostar produkten? Vad är priset per kapsel? Hur mycket ashwgandha får man per spenderad krona?
 • Kundbetyg: Vad säger tidigare kunder om produkten? Vad tycker de är bra och dåligt med den?
 • Övrigt: Hur lätta är kapslarna att svälja? Hur många kapslar behöver man ta varje dag? 

Slutligen sammanställde vi alla betyg och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt tillskottet med det högsta genomsnittsbetyget.

Vanliga frågor om bästa ashwagandhan

Frågor och svar om ashwagandha

Vilken ashwagandha är bäst?

I vårt test har vi utsett Healthwell Ashwagandha Premium till bäst i test. Kapslarna innehåller ett rotpulverextrakt med hög andel withanolider samt piperin för ökad upptagningsförmåga. Dessutom är produkten bland de mest prisvärda vi testat.

Vad är ashwagandha bra för?

Ashwagandha används idag främst som en höjare av fysiskt och psykist välbefinnande under perioder av hög stress. Historiskt är Ashwagandha är en gammal medicinskt växt som har använts för:

 • Stress och ångest
 • Hjärtat
 • Alzheimers

Finns det några risker med ashwagandha?

Man har inte dokumenterat några biverkningar från Ashwagandha. Men det finns vissa indicier på att det kan verka hämmande mot vissa läkemedel, så tar man några läkemedel är det en bra idé att man först talar med sin läkare för att se om de mediciner man tar är kompatibla med örten. Även gravida och ammande kvinnor bör vara försiktiga då det inte finns tillräckligt med forskning på om det kan ge några bieffekter för barnet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
281 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Bäst i test - Bästa Ashwagandha enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test ashwagandha: Healthwell Ashwagandha Premium
 2. Bästa premium ashwagandha: KSM-66 Ashwagandha
 3. Bästa högdoserade ashwagandhatillskottet: Helhetshälsa Ashwagandha
 4. Bästa ashwagandhapulver: RawPowder Ashwagandha Pulver
 5. Bästa mellandoserade ashwagandha i kapslar: Healthwell Ashwagandha Kapslar

Ashwagandha finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och MEDS .