Bäst i test: Bästa ashwagandhan 2021

Öka din mentala hälsa och energinivå med det bästa ashwagandhatillskottet.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad september 2021

Ashwagandha är en i Sverige hittills relativt okänd potatisväxt som verkligen har anledning att beskrivas som ”kärt” på grund av dess många positiva hälsoeffekter. Den kallas bland annat för indisk ginseng, vinterkörsbär och giftkrusbär. Vi har jämfört olika kosttillskott med ashwagandha som säljs på den svenska marknaden. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför Healthwell Ashwagandha Premium blev bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Tänk på att vissa av de tillskott som finns i vår lista kan innehålla flera olika ämnen. Därför är det bra att du själv gör ett val gällande om du vill ha ditt tillskott enbart med ashwagandha eller tillsammans med andra ämnen, såsom rosenrot och nyponpulver. 

Om vårt test av ashwagandha

Ashwagandha har verkligen blivit ett populärt tillskott på senare år och antalet produkter är enormt. Många av de tillskott som finns till försäljning ser ganska lika ut, har liknande effekter och fungerar mer eller mindre lika bra, men det finns ändå några punkter där tillskotten skiljer sig åt. Tänk också på att många ashwagandhatillskott innehåller flera aktiva ämnen. Därför är det bra att du själv gör ett val om du vill ha ett tillskott med enbart ashwagandha eller ett kombinationstillskott. Rena ashwagandhatillskott är ofta billigare, men kombinationstillskott kan ha bättre effekt.

För att avgöra vilket ashwagandhatillskott som är bäst beställde vi hem ett tjugotal produkter och lät sedan vår testpanel testa och betygsätta dem efter följande kriterier:

 • Innehåll: Hur mycket ashwagandha innehåller produkten? Hur mycket Withanolider och Withaferin A innehåller den? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Priset: Hur mycket kostar produkten? Vad är priset per kapsel? Hur mycket ashwgandha får man per spenderad krona?
 • Kundbetyg: Vad säger tidigare kunder om produkten? Vad tycker de är bra och dåligt med den?
 • Övrigt: Hur lätta är kapslarna att svälja? Hur många kapslar behöver man ta varje dag? 

Vilken ashwagandha är bäst?

Vi har testat många ashwagandha. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive ashwagandha samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test: Healthwell Ashwagandha Premium

  9,7/10
  Högfungerande kapslar med 2 olika sorters extrakt för optimalt upptag.
  Healthwell Ashwagandha Premium
  Bäst i test
  Pris / kapsel
  2,08 kr
  Ashwagandha/kaps
  500 mg
  Kr / gram
  4,15 kr
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med withanolider och rotextrakt
  • Piperin för upptagningsförmåga
  • Starkaste tillskottet
  Nackdelar
  • Starka, börja helst med endast 1 kapsel per dag

  Healthwell, ett varumärke från Svenskt kosttillskott, har med produkten ashwagandha Premium lyckats skapa ett mycket kraftfullt ashwagandhatillskott som är perfekt anpassat för mental och fysiskt prestation. Kosttillskottet består av ashwagandha från withania somnifera-roten varav 60% består av standardiserat fullspektrumextrakt 10:1 och de resterande 40% består av standardiserat extrakt till 2.5 % withanolider. Vidare har produkten en mindre mängd piperin i sig som bidrar till att underlätta för kroppen att ta åt sig av de andra ämnena. Den rekommenderade dosen är att ta 1 kapsel på morgonen och 1 på kvällen och det var denna dos som testet baserade sig på. Detta gör att varje burk räcker i 2 månader, vilket är bra i förhållande till priset på produkten. Kapslarna gick bra att svälja tillsammans med ett glas vatten eller dylikt.

  Den första märkbara effekten majoritet av de i testet fick var att det blev enklare att koncentrera sig på sina arbetsuppgifter samt att de inte lika lätt blev distraherade från saker som hände runt omkring. Stresshanteringen, något som flera andra externa källor rapporterat om, förbättrades dessutom. Är du ute efter ett bra ashwagandhatillskott rekommenderar vi Healthwell Ashwagandha Premium och utser dem till bäst i test.

  Läs mer
 2. 2. Bästa högdoserade ashwagandha: Helhetshälsa Ashwagandha 60 kapslar

  9,5/10
  Prisvärda ashwagandhakapslar med hela 800 mg pulver per kapsel
  Helhetshälsa Ashwagandha 60 kapslar
  Pris / kapsel
  1,30 kr
  Ashwagandha/kaps
  800 mg
  Kr / gram
  2,44 kr
  117 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserade kapslar
  • Hög andel withanolider
  • Både vegansk och ekologisk
  Nackdelar
  • Innehåller ej extrakt

  Helhetshälsa Ashwagandha kapslar är det bästa högdoserade kosttillskottet. Varje kapsel innehåller 600 mg koncentrat av roten med en hela 7 % withanolider, det vill säga den aktiva substansen i roten, och dessutom 200 gram ekologisk rotpulver. Kapslarna är naturligtvis växtbaserade, så produkten passar även veganer.

  Har du svårt att svälja kapslarna, kan du öppna dem och blanda innehållet i ett glas vatten. Nackdelen är dock att smaken kan vara ganska bitter. Tänk också på att förvara kapslarna rätt, torrt och i rumstemperatur. Eftersom det är en naturlig råvara kan färgskiftningar förekomma.

  I det stora hela är detta ett utmärkt kosttillskott och söker du ett mycket prisvärt alternativ med hög halt withanolider, är de här kapslarna absolut det rätta valet för dig.

  Läs mer
 3. 3. Bästa ashwagandhapulver: RawPowder Ashwagandha Pulver

  9,3/10
  Det optimala valet för dig som är prismedveten och föredrar pulver framför kapslar.
  RawPowder Ashwagandha Pulver
  Pris / kapsel
  0,48 kr
  Ashwagandha/kaps
  500 mg
  Kr / gram
  0,95 kr
  119 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med ayurvedaört
  • Ekologiskt
  • Lättblandat pulver
  Nackdelar
  • Rotpulver brukar ha en mindre effekt än extrakt som finns i några av de andra kosttillskotten

  Vill du köpa ett så billigt ashwagandhatillskott som möjligt utan att tumma på vare sig effekt eller kvalitet är det ett ashwagandhapulver du söker. Skillnaden i pris mellan rena pulver och kapslar är enorm och man får oftast mer än dubbelt så mycket för sina pengar. RawPowder Ashwagandha Pulver är vår favorit när det kommer till pulvren. Det är ett helt ekologiskt finmalt pulver från roten (Withania somnifera). Produkten väger 125 gram och består till 100% av ashwagandha. Förpackningen går lätt att försluta och räcker i mer än 3 månader om man följer doseringsrekommendationen á 1 gram om dagen. 

  När vi tog den rekommenderade dosen på 1 gram kände vi efter 1-2 timmar av en effekt som var likvärdig kapslarna som vi tidigare provat. Mer fokus, energi och dessutom mer stresstålig. Doseringsmängden på 1 gram är betydligt högre än många av kapslarnas rekommendation men med pulver är det lätt att minska (eller öka för den delen) doseringen. På det stora hela är RawPowder Ashwagandha ett välfungerande pulver som vi rekommenderar och utser till det bästa ashwagandhapulvret. 

  Läs mer
 4. 4. Bästa mellandoserade ashwagandha: Healthwell Ashwagandha Kapslar

  9,3/10
  Veganska ashwagandhakapslar i mellansegmentet
  Healthwell Ashwagandha Kapslar
  Pris / kapsel
  2,32 kr
  Ashwagandha/kaps
  400 mg
  Kr / gram
  5,79 kr
  139 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ashwagandha från rotpulverextrakt
  • Vegansk kapsel
  Nackdelar
  • Finns andra mer prisvärda produkter

  Healthwells Ashwagandha kapslar är det bästa mellandoserade kosttillskottet på marknaden. Med sitt kraftfulla koncentrat av denna ört räcker det med en kapsel om dagen för att du ska kunna tillgodogöra dig dess hälsofrämjande egenskaper. Ett enda gram av extraktet motsvarar hela 6 gram färsk rot. Kapslarna är dessutom gjorda av cellulosa och är således helt veganska.

  Den korta innehållsförteckningen är tydlig. Inga konstiga tillsatser eller färgämnen, utan rent ashwagandha rotextrakt och mikrokristallint cellulosa som fyllnadsmedel. Produkten är även märkt med symbolen Vegetarian Friendly.

  Det här är alltigenom ett mycket bra val. Känner du dig trött och att kroppen inte presterar på topp, är det här ett utmärkt val för dig.

  Läs mer
 5. 5. Bästa lågdoserade ashwagandha: KSM-66 Ashwagandha

  9,1/10
  Välkänt ashwagandhatillskott med höga externa kundbetyg och veganskt kapselskal
  KSM-66 Ashwagandha
  Pris / kapsel
  1,83 kr
  Ashwagandha/kaps
  300 mg
  Kr / gram
  5,48 kr
  219 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Fullspektrumextrakt
  • Ekologisk
  • Kliniskt dokumenterad
  Nackdelar
  • Har minst ashwagandha per kapsel

  Den här välkomponerade produkten ger konsumenten möjligheten att själv bestämma hur mycket han eller hon behöver. Om man bara vill ha lite allmänt förbättrad pigghet så räcker det med att man tar en kapsel om dagen men om man är extra trött eller går igenom en särskilt intensiv period i livet kan man öka till fyra kapslar dagligen. Produkten kommer ifrån ekologiska odlingar och är mycket bra för alla som känner av vardagsstressen. Genom en så kallad ”Green process”, där man uteslutit alla kemiska tillsatsämnen och alkohol, som annars är vanliga i kliniska läkemedel, så tas medlet lättare upp av kroppen och resultaten blir mer omedelbara.

  Många människor lider av laktosintolerans och det finns ofta spår av mjölk i framställningen av Ashwagandhaprodukter. I det här faller har man särskilt gått in för att undvika detta, varav medlet endast innehåller 1/900 laktos och därmed inte bör ge några som helst symptom.

  Majoriteten av de som testade denna produkt kände redan efter den första dagen av en effekt som kan beskrivas som ett "harmoniskt lugn". Det var enklare att koncentrera sig och energinivån höll längre än i vanliga fall. Vi rekommenderar denna produkt och anser att den mängd i en kapsel vanligtvis borde räcka mer än väl för att få ut någon effekt av den. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

mortar

Köpguide: Så hittar du bästa ashwagandhan

Ashwagandhatillskott ser oftast till en början likadana ut, men det finns faktiskt många saker att ta i beaktning när man ska köpa ashwagandha. Vissa tillskott från utlandet kan till och med vara farliga. Nedan följer det viktigaste du behöver veta för att hitta den bästa ashwagandhan:

 • Withanolider: Detta är en av ashwagandhans aktiva ingredienser och är det viktigaste att kontrollera i innehållsförteckningen. Leta efter en ashwagandhaprodukt som innehåller minst 5% withanolider.
 • Withaferin A: Alla withanolider skapas inte på samma sätt. Withaferin A är en withanolid som är cytotoxisk (giftig för levande celler), och vi vill inte ha det i höga koncentrationer i vårt ashwagandhatillskott. Withaferin A kan vara extremt farlig vid höga nivåer och är vanligtvis ett resultat av att tillverkaren använder ashwagandhabladen istället för bara rötterna.
 • Extraktion: Vissa Ashwagandha-produkter extraherar örten med vatten och andra extraheras med kemikalier. Naturligtvis vill du konsumera den typ som extraheras med vatten.
 • Rötter eller blad: Vissa tillverkare använder både rötter och blad från ashwagandhan vid tillverkningen medan andra endast använder roten. Tillskott som endast använder roten är generellt av högre kvalitet och innehåller oftast mindre Withaferin A.
 • Svartpeppar: Peppar hjälper till att göra ashwagandha mer biotillgänglig, det vill säga att den absorberas bättre av kroppen.

Precis som med alla adaptogener är det viktigt att konsumera ashwagandha i minst 60 dagar innan du dömer ut tillskottet. Dessa örter kan ta tid att påverka kroppen.

Frågor och svar om ashwagandha

Finns det några risker med ashwagandha?

Man har inte dokumenterat några biverkningar från Ashwagandha. Men det finns vissa indicier på att Ashwagandha kan verka hämmande mot vissa läkemedel, så tar man några läkemedel är det en bra idé att man först talar med sin läkare för att se om de mediciner man tar är kompatibla med örten. Även gravida och ammande kvinnor bör vara försiktiga då det inte finns tillräckligt med forskning på om ashwagandha kan ge några bieffekter för barnet.

Vad är ashwagandha bra för?

Ashwagandha är en gammal medicinskt växt som klassificeras som en adaptogen. Det betyder att den kan hjälpa din kropp att hantera stress. Ashwagandha ger också många andra fördelar för din kropp och hjärna. Det kan till exempel öka hjärnans funktion, sänka blodsocker- och kortisolnivåer samt hjälpa till att bekämpa symtom på ångest och depression. Nedan följer de viktigaste hälsofördelarna: 

 • Stress och ångest - Forskning har visat att vid en dos om minst 250 mg så sänker ashwagandha såväl den upplevda stressnivån i kroppen som halten av stresshormonet kortisol. Det är lovande forskning, men det behövs betydligt fler experiment innan man kan rekommendera ashwagandha som läkemedel mot ångest.
 • Hjärtat - Många använder ashwagandha för att förbättra hjärthälsan. Till exempel för att minska blodtrycket, få lägre kolesterol, minska bröstsmärtor och skydda mot hjärtsjukdom. De flesta upplever att det faktiskt hjälper på vissa punkter, men det finns tyvärr ingen forskning som backar upp detta.
 • Alzheimers - Många studier har gjorts för att testa Ashwagandhas effekt på att lindra effekterna av Alzheimers och andra neurologiska sjukdomar. Det finns ingen konsensus om att det skulle fungera men en studie på möss har visat på positiva resultat. 

Vilken ashwagandha är bäst?

I vårt test har vi utsett Healthwell Ashwagandha Premium till bäst i test. Kapslarna innehåller ett rotpulverextrakt från Ashwagandha med hög andel withanolider samt piperin för ökad upptagningsförmåga. Dessutom är produkten bland de mest prisvärda vi testat.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
227 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5
Senaste tester