Bäst i test: Bästa betakarotenet 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Betakaroten, som är ett förstadie till vitamin A, har blivit ett allt mer populärt tillskott att ta inför sommarperioden. Betakarotentillskotten används främst i syfte att uppnå en enklare solbränna samt för att inte bli röd/solbränd lika lätt. Vi behöver även vitamin A för att förstärka vår hy, vårt immunsystem och för en god ögonhälsa och syn.

Vi har granskat och jämfört majoriteten av de betakarotentabletter som finns ute på marknaden. Bäst i vårt test blev Healthwell Betakaroten. Det är ett väldoserat tillskott av lättsvalda vegetabiliska kapslar. Läs mer om testet nedan och jämför själv bland de produkter vi testat.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

Om vårt test av betakaroten

Vi började med att beställa hem de mer populära betakaroteintillskotten såsom maxosol och Better You Betakaroten. Därefter valde vi även ut några av de kosttillskott som de större svenska kosttillskottsbutikerna marknadsförde som mest. Många av dessa var butikernas egna varumärken med konkurrenskraftiga priser. Därefter lät vi en testpanel under 3 månaders tid prova varsitt kosttillskott med betakaroten för att se om produkten fungerade väl. Testperioden skedde mellan 1 maj till slutet av juni och efter perioden fick varje person svara på ett kortare formulär som bestod utav följande frågor: 

 • Märker du av någon skillnad på hur lätt du blir solbränd efter du tagit betakarotentillskottet?
 • Har du blivit mer brun jämfört med andra år då du inte använt betakaroten? 
 • På en skala 1-10, hur hade du betygsatt upplevelsen av kosttillskottet?

Utöver testet gjordes en jämförelse av varje produkt där fokus lades på följande faktorer: 

 • Priset - Hur prisvärd var produkten om man jämför med de andra betakarotentillskotten?
 • Innehåll - Innehållet ska helst bestå av betakaroten samt någon form av olja, exempelvis solrosolja eller MCT-olja, för att underlätta upptaget för kroppen. Det förekommer kosttillskott med tillsatta ämnen som svartpeppar för att öka absorberingen. Det kan vara bra, men du kan lika gärna tillsätta dessa ämnen själv genom kosten. Dessutom undersökte vi om kapseln var tillverkade av animalisk gelatin eller om den var vegansk. 
 • Externa betyg och tester - Utöver våra egna test valde vi att jämföra våra resultat med andra externa tester samt kundrecensioner. Detta för att få en mer neutral helhetsinlevelse av produkten.

Samtliga faktorer vägdes sedan ihop för att få fram ett slutbetyg av varje enskild betakarotentablett. 

Vilket betakaroten är bäst?

Vi har testat många betakaroten. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test betakaroten: Healthwell Betakaroten

  9,7/10
  Healthwell Betakaroten
  Bäst i test
  Storlek
  30 tabl
  Betakaroten
  50 mg
  Pris / tablett
  3,30 kr
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Vegansk
  • Tillsatt MTC-olja
  • Hög halt betakaroten

  Som bästa betakaroten-tillskott i vårt test har vi utsett Healthwell Betakaroten. Detta är ett naturligt kosttillskott med hög koncentration av betakaroten från gröna mikroalger. Tack vare att kapslarna även innehåller MCT-olja kan kroppen lättare tillgodogöra sig detta betakaroten. Healthwell Betakaroten är ett av de mest populära kosttillskotten med betakaroten i och det är även vår personliga favorit.

  Det som särskilt fångade vårt intresse för Healthwell Betakaroten är dess ursprung. Detta naturliga betakaroten utvinns nämligen ur en grön mikroalg som heter Dunaliella salina. Denna alg ger ett bättre antioxidantskydd än syntetiskt betakaroten, något som annars är mycket vanligt på marknaden. Dessutom är biotillgängligheten i kroppen bättre än för motsvarande syntetiska alternativ.

  En förpackning med Healthwell Betakaroten har 30 kapslar som var och en innehåller 50 mg naturligt betakaroten. Därmed är det ett av de mest koncentrerade kosttillskotten för betakaroten. För de flesta räcker det därför med en enda kapsel per dag. I egenskap av provitamin A motsvarar det över 3 000 procent av RDI för vitamin A utan de risker som förknippas med ett högt intag av rent A-vitamin.

  För att maximera kroppens förmåga att ta upp betakarotenet har Healthwell valt att packa sina kapslar med MCT-olja. Betakaroten är nämligen fettlösligt och då det intas tillsammans med fett ökar kroppens förmåga att tillgodose sig betakarotenet snabbt. Man kan ta Healthwell Betakaroten antingen i samband med måltid eller på fastande mage, vilket också är positivt.

  Läs mer
 2. 2. Core Betakaroten

  9,5/10
  Core Betakaroten
  Storlek
  30 tabl
  Betakaroten
  50 mg
  Pris / tablett
  3,30 kr
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Tillsatta hälsoämnen
  • Lättsvalda kapslar
  • Naturligt innehåll

  Core Betakaroten är en produkt från Svenskt Kosttillskott som ger huden en vackert brun ton och gör att det blir lättare att få en jämn och fin solbränna. Tack vare den extra höga dosen av betakaroten ger produkten en mycket god effekt. Core Betakaroten innehåller naturlig betakaroten från den gröna mikroalgen Dunaliella salina.

  En kapsel av Core Betakaroten innehåller 50 mg betakaroten. Kapslarna är vegetabiliska och innehåller även solrosolja eftersom fettet i oljan underlättar kroppens förmåga att tillgodogöra sig betakarotenet. Produkten innehåller även svartpepparextrakt, eller piperin med ett annat namn, som ytterligare bidrar till att förbättra upptaget av betakaroten. De små kapslarna är lätta att svälja tillsammans med ett glas vatten

  Core Betakaroten kan tas när som helst under dagen även om många föredrar att ta kapseln i samband med en måltid för att inte glömma den. Rekommenderad daglig dos är en kapsel som intas tillsammans med vatten. Kapseln ska sväljas hel. Produkten finns i tre olika stora förpackningar som innehåller 30, 60 eller 90 st kapslar och därmed motsvarar 30, 60 respektive 90 dagars förbrukning.

  Förpackningen med 30 kapslar kostar 87 kronor, 60 kapslar kostar 174 kronor och 90 kapslar kostar 261 kronor. Priset för en dagsdos är därmed 2,9 kronor. För att uppnå bästa effekt av produkten bör du börja med kapslarna ungefär 2 till 3 månader innan din solsemester. Tänk på att det kan ta några veckor innan du märker någon effekt på din hudton. Undvik att överskrida den rekommenderade dagsdosen.

  Läs mer
 3. 3. Bästa högdoserade betakaroten: Better You Betakaroten 100 mg

  9,3/10
  Better You Betakaroten 100 mg
  Storlek
  50 tabl
  Betakaroten
  100 mg
  Pris / tablett
  5,58 kr
  279 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög dos betakaroten
  • 4.8/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Ger fin lyster

  Som bästa högdoserade betakaroten har vi utsett Better You Betakaroten 100 mg. Det är ett 100 procent naturligt betakaroten med mycket hög koncentration. De vegetabiliska kapslarna gör att kroppen lättare kan absorbera betakarotenet. Det finns många likheter med Healthwell Betakaroten men eftersom priset är högre för Better You, kan vi inte utse detta tillskott som bäst i test.

  Better You Betakaroten tillverkas av algen Dunaliella Salina. Denna alg växer naturligt på saltfält. Det är få organismer som kan överleva i en sådan miljö. Hemligheten ligger bland annat i algens förmåga att framställa betakaroten som ett skydd mot det starka solljuset. Det har visat sig att det som är bra för algen är bra för oss. Genom att äta Dunaliella Salina ökar vi kroppens chanser att bibehålla en normal hud.

  Kapslarna från Better You innehåller en hög koncentration av betakaroten. Varje kapsel innehåller 100 mg betakaroten tillsammans med en vegetabilisk olja som underlättar upptaget i kroppen. Det finns flera kosttillskott på marknaden med kapslar på 100 mg men ofta är mängden betakaroten mindre än så. Resten utgörs då av andra tillskott. Så är det inte med Better You Betakaroten. Den rekommenderade dosen är en kapsel om dagen. Vill du höja ditt intag av betakaroten, till exempel inför semestern, kan dosen utökas med en kapsel utan bieffekter.

  Better You Betakaroten är en svensk produkt som tillverkas under HACCP- och GMP-standard. Det känns tryggt. Produkten är vegangodkänd. En annan fördel med detta kosttillskott är att förpackningen innehåller 50 kapslar, vilket gör att det räcker i nästan två månader vid normal dosering.

  Läs mer
 4. 4. Healthwell Betakaroten Plus

  9,1/10
  Healthwell Betakaroten Plus
  Storlek
  30 tabl
  Betakaroten
  50 mg
  Pris / tablett
  5,63 kr
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög dos betakaroten
  • Bra biotillgänglighet
  • Tillsatt antioxidanter

  Healthwell Betakaroten Plus är ett kosttillskott från Svensk Hälsokost som bidrar till att huden får en härligt solbrun färg. Tack vare den höga dosen med 50 mg betakaroten blir effekten extra kraftfull.

  Kosttillskottet säljs i tre förpackningar med antingen 30, 60 eller 90 kapslar. Priset för en daglig dos ligger mellan c.a. 4,2 kr och 4,9 kr där den största förpackningen är billigast. Den minsta förpackningen räcker i 30 dagar medan den största räcker i 90 dagar. Betakaroten Plus bör intas tillsammans med vatten och rekommendationen är att ta en kapsel om dagen. Kapslarna är vegetabiliska och lätta att svälja.
  Produkten innehåller, förutom betakaroten, även svartpepparextrakt och solrosolja som båda ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig de aktiva substanserna i betakaroten. Oljan har tillsatts eftersom betakaroten är ett fettlösligt ämne. Kapslarna har även berikats med tomatextraktet lykopen och andra vitaminer och mineraler med antioxidativ förmåga vilket bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. Bland annat innehåller produkten vitamin C, zink, selen och vitamin E. Antioxidativa ämnen kan bidra till att minska tecken på åldrande och anses även kunna minska skadliga effekter av oxidativ stress i samband med hård träning.

  Effekten från Betakaroten Plus kommer efter några veckor av regelbunden användning. Börja därför med kapslarna i god tid innan solsemestern eller sommaren för att få den bästa solbrännan. Förutom en förstärkt solbränna vittnar många nöjda användare om att de får en jämnare och fräschare hudton och att de inte bränner sig lika lätt i solen.
  Läs mer
 5. 5. Bästa lågdoserade betakaroten: Maxosol

  8,9/10
  Maxosol
  Storlek
  60 tabl
  Betakaroten
  15 mg
  Pris / tablett
  2,25 kr
  135 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med zink och e-vitamin
  • 4.8/5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Prisvärd produkt

  Maxosol är en storfavorit bland soldyrkare i hela Sverige. Särskilt populär är Maxosol inför solsemestern. Vi har valt att utse detta tillskott som bästa lågdoserade betakaroten-tillskott på grund av priset, men även på grund av sin mångsidighet. Maxosol innehåller nämligen även selen, zink, C-vitamin och E-vitamin för ett maximalt skydd mot solens negativa inverkan. Detta kosttillskott är perfekt för dig som ska vistas i solen och är dessutom mycket prisvärt. Den låga dosen betakaroten per tablett gör tillskottet lätt att anpassa efter behov.

  Betakaroten är i mångt och mycket det ultimata kosttillskottet för dig som vill bygga upp ett naturligt skydd mot solens strålar. Samtidigt finns det andra mineraler och vitaminer som tillsammans med betakaroten kan öka skyddet ytterligare. I Maxosol Betakaroten hittar vi selen som bland annat skyddar mot fria radikaler och stärker immunförsvaret. Zink stärker immunförsvaret och skyddar cellerna mot oxidation. E-vitamin kallas även ”reparationsvitaminet” eftersom det stärker hudens fuktbarriär och minskar antalet fria radikaler i huden. C-vitamin känner vi till som ett immunförsvarsstärkande vitamin men det hjälper även att bilda kollagen som behövs för en vacker hud. Dessutom innehåller Maxosol vitamin B3, B6, B7, lykopen, liponsyra och koppar.

  Mängden naturligt betakaroten är 15 mg, vilket är rätt så lite jämfört med de två betakaroten som vi placerat högst upp i vår lista. Vi hade nog önskat att Maxosol innehöll något mer betakaroten. Samtidigt väger de andra vitaminerna och mineralerna upp denna brist genom att tillsammans skapa ett brett skydd mot solens farliga strålar. Eftersom det finns så många olika ämnen i Maxosol rekommenderas det inte att dagsdosen överskrids. Möjligtvis kan man tänka sig att komplettera Maxosol med ett rent betakaroten för maximal effekt.

  En förpackning innehåller 60 tabletter. Om du följer det rekommenderade intaget av en tablett per dag räcker alltså förpackningen i två månader. Rådet är att börja använda Maxosol två veckor innan semestern börjar. Då hinner kroppen bygga upp reserverna av betakaroten och de andra vitaminerna som finns i tabletterna så att skyddet blir så bra som möjligt.

  Läs mer
 6. 6. Naturens Apotek Betakaroten 90 tabletter

  7,8/10
  Naturens Apotek Betakaroten 90 tabletter
  Storlek
  90 tabl
  Betakaroten
  25 mg
  Pris / tablett
  1,06 kr
  95 kr
  Till Butik

  Detta är ett kosttillskott för dig som är ute efter en medelstor daglig dos av betakaroten utan några extra vitaminer eller mineraler. Naturens Apotek Betakaroten kan vara bra för dig som vill hålla kostnaden nere. Detta är nämligen det betakaroten som är allra billigast per viktenhet!

  Det finns flera betakaroten på marknaden som försöker stå ut från mängden på det ena eller det andra sättet. Naturens Apotek Betakaroten gör precis tvärtom. Detta är ett betakaroten som liksom andra betakaroten hjälper kroppen att bygga upp ett skydd mot solstrålning. Huden blir tåligare, immunförsvaret stärks och ögonen påverkas positivt. Genom att fria radikaler bekämpas kan ett tidigt åldrande motverkas. Allt detta gäller för Naturens Apotek Betakaroten precis som för andra hälsotillskott med betakaroten. Varför ska man då välja just detta kosttillskott? Den stora fördelen med detta betakaroten är priset. Varje förpackning innehåller 90 tabletter. Det är mer än hos de flesta konkurrenter samtidigt som priset är ungefär detsamma per förpackning. Med lite enkel matematik räknar vi ut att Naturens Apotek Betakaroten är ett av marknadens absolut mest prisvärda betakaroten.

  Hur kan det vara så billigt? Det finns två stora skillnader jämfört med de lite dyrare kosttillskotten. Först och främst anger man inte varifrån betakarotenet kommer. Konkurrenterna använder betakaroten antingen från morötter, alger, svampar eller palmolja. Troligtvis är detta betakaroten framställt på syntetisk väg. Konkurrenterna menar att naturligt betakaroten ger ett bättre antioxidantiskt skydd, minskar risken för toxiditet och ger ett bättre upptag. Det är bra argument. Det finns även forskning som pekar på att naturligt betakaroten är bättre för kroppen. Vi tycker att kosttillskottstillverkaren bör ange varifrån betakarotenet kommer. Därför hamnar inte Naturens Apotek Betakaroten högre upp än på plats fem.

  Den andra skillnaden jämfört med premiumtillverkarna är att kapslarna inte innehåller vegetabilisk olja. Olja hjälper kroppen att ta upp betakarotenet. Därför hade det gett pluspoäng om kapslarna innehöll olja. Samtidigt kan du lätt lösa det problemet själv genom att ha lite extra olja på salladen eller i maten.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

sun

Köpguide: Så hittar du bästa betakaroten

För att du ska kunna hitta ett passande betakaroten-tillskott har vi sammanställt en köpguide. Bäst betakaroten hittar du genom att följa våra råd och riktlinjer, i kombination med eget informationssökande.

Dessa punkter är viktiga att ha i åtanke när du ska välja bästa betakaroten:

 • Betakarotenets ursprung: Källan till betakarotenet kan komma från till exempel alger eller andra källor. Betakaroten från alger ger en hög koncentration och är ett tillskott som går lätt för kroppen att absorbera.  
 • Innehållet i kapslarna: Utöver betakarotenet innehåller vissa tillskott även mineraler och vitaminer. Dessa hjälper bland annat huden, ögonen och immunförsvaret. E-vitamin är extra viktigt för huden, eftersom det hjälper till att reparera denna. Kapslarna bör även innehålla någon form av olja. Denna hjälper betakarotenet, vitaminerna och mineralerna att tas upp i kroppen, om de är fettlösliga. Även svartpeppar, med det verksamma ämnet piperin, ökar biotillgängligheten hos andra ämnen i kroppen.
 • Hur högdoserat tillskottet är: Ett tillskott med högre koncentration kan ge bättre solbränna. Vissa tillskott kan du med fördel ta mer än en tablett av om du är borta på till exempel semester. Här bör du dock först läsa under ”risker och biverkningar” längre ned på sidan. Ett högt intag av A-vitamin under en längre period kan medföra vissa risker. Anpassa ditt intag enligt rekommendationerna.
 • Externa betyg: Kunder som redan har köpt och använt betakarotentillskotten kan komma med värdefulla synpunkter. Läs gärna igenom dessa innan du bestämmer dig. Vi tar också hänsyn till dessa i våra test av produkterna.
 • Prisvärdheten: Titta på betakarotenmängden i kapslarna i relation till priset. Även priset per kapsel är viktigt att hålla koll på.

Vad är betakaroten bra för?

Det finns många anledningar till att äta betakaroten, där den vanligaste är att få en finare solbränna. Men betakaroten för med sig mer än bara det. Det är ett ämne som gör gott för många funktioner i kroppen. Bland andra:

 • Fin hudHuden 

  Betakaroten ger huden det skydd den behöver för att inte bli bränd i solen. Betakaroten kan också vara till hjälp mot soleksem, acne, brännskador och andra hudproblem. I kombination med ansiktskrämer har betakaroten visat sig vara en bra förebyggare av rynkor och ge huden spänst.
 • ImmunförsvaretImmunförsvaret

  Det finns ett bra vetenskapligt stöd för att betakaroten stärker immunförsvaret. Det här bidrar till ett bättre skydd mot infektioner och sjukdomar. Betakaroten har även antioxidativa egenskaper vilket skyddar mot allvarliga sjukdomar som cancer och hjärtproblem. Antioxidanter är också bra som skydd mot UV-strålning.
 • ÖgonhälsaSynen

  Morötter sägs ju vara bra för synen, och det ligger faktiskt något i det. Morötter är rika på betakaroten och vitamin A, vilka båda är bra för ögonen. De förebygger sjukdomar som grå starr, katarakt och makuladegeneration genom att förse ögonen med den näring de behöver.
 • LungorSlemhinnor

  A-vitamin och betakaroten hjälper kroppens slemhinnor och bibehålla en normal funktion. Slemhinnorna i sin tur arbetar med att transportera bort smuts och främmande partiklar samt ta upp näringsämnen. Slemhinnorna är otroligt viktiga och det finns viss forskning som pekar på att till exempel astmatiker kan lindra sina symtom med hjälp av betakaroten.

Risker och biverkningar med betakaroten

Det finns vissa risker med betakaroten och det finns vissa grupper som bör undvika att ta kosttillskott med betakaroten. Läs därför på ordentligt innan du tar betakaroten så slipper du utsätta dig för onödig fara.

 • Rökning
  Om du röker och tar tillskott av betakaroten så finns det en högre risk att du får cancer, särskilt tjocktarms, lung- och prostatacancer.
 • Alkohol
  Det samma gäller om du konsumerar mer alkohol än normalt. Tänk därför efter innan du tar betakaroten på solsemestern om du tänkt festa och röka under samma period.
 • Rätt dosering
  Doseringen är också viktig för att undvika risker. Höga doser (högre en rekommenderat på produkten) av betakaroten kan leda till missfärgning av huden. Den kan få en mer gul och orange ton, istället för den önskvärda bruna färgen. Höga doser av tillskott med antioxidanter leder, enligt viss forskning, till högre risk att då från en lång rad sjukdomar. Om du tar flera olika typer av tillskott är det därför viktigt att du noga undersöker hur mycket antioxidanter du får i dig.
 • Graviditet och sjukdom
  Om du är gravid, kroniskt sjuk eller regelbundet äter mediciner så bör du rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott med betakaroten. Det finns inga entydiga vetenskapliga belägg för att gravida och ammande bör undvika betakaroten, så länge du doserar rätt och inte får i dig ett överskott av vitamin A eller antioxidanter.
 • Vitaminöverskott
  Betakaroten formar vitamin A vid behov. Och ett överskott på vitamin A kan vara farligt. Genom kosten så är det svårt att överdosera vitamin A, men med kosttillskott är det desto lättare. Var därför mycket noga med doseringen. Överskott av vitamin A kan leda till fosterskador, leverskador, håravfall och lindrigare symtom som huvudvärk, illamående och dubbelseende.

Vanliga frågor om betakaroten

Vad är betakaroten?

Betakaroten är en så kallad karotenoid och är ett förstadie till vitamin A. Betakaroten kallas ibland för provitamin A vilket innebär att betakaroten vid behov omvandlas till vitamin A. Det är betakaroten som ger upphov till många av de starka färger vi ser hos frukter och grönsaker, oftast orange och gult. Betakaroten lagras i fettvävnaden när kroppen inte har något behov av vitamin A, därför är det säkrare att ta betakaroten-tillskott än tillskott av vitamin A. Överskott av vitamin A kan vara farligt, vilket vi går in på närmre längre ner.

Du kan få i dig betakaroten och vitamin A genom kosten. Vitamin A får du i dig genom animaliska produkter, framför allt inälvsmat är rik på vitamin A. Betakaroten får du från morötter, spenat, mjölk, broccoli, ägg och många andra livsmedel. Det är ovanligt med underskott av vitamin A och betakaroten, därför behöver du bara kosttillskott av betakaroten om du vill åt särskilda hälsofördelar, framför allt en friskare och finare hud.

Betakaroten ska du ta tillsammans med måltid eller med nyttiga fetter, eftersom ämnet är fettlösligt. Ta kosttillskottet med olja eller nötter så abserberar kroppen det bättre.

Vad används betakaroten till?

Betakarotentillskott används bland annat för att förbättra solbrännan, ge huden extra lyster och lindra soleksem. Betakaroten ersätter ingenting ur din befintliga kost utan är ett tillskott som ska intas dagligen, gärna under hela året. Mest effekt ger det på våren och sommaren när solen ute är som starkast. Betakaroten har även många andra hälsofördelar.

Hur mycket betakaroten behöver man?

Maximal daglig dos beror på kön och ålder. Med en normal och balanserad kost får du i dig ungefär 3-6 mg per dag. Det räcker för att undvika näringsbrist och upprätthålla alla normala funktioner i kroppen som är beroende av vitamin A.

För att uppnå positiva effekter av betakaroten som finare solbränna och bättre hud så bör du ligga på ungefär 30 mg om dagen. Bäst är det att kombinera hälsosam kost och kosttillskott för att nå dit. 30 mg och ända upp till 180 mg kan tas utan risk för biverkningar, vanligtvis tas de högre doserna under våren och sommarhalvåret för att skydda mot solen och bättra på brännan, för att sedan återgå till en lägre dos. Tänk på att betakaroten är fettlösligt och bör därför tas i samband med måltid för att ge bäst effekt.

När ska man ta sina betakarotentabletter?

Betakaroten är inte snabbverkande. Du kan inte ta en tillskottet bara under utomlandsresan, eller de dagar då du solar. Du behöver börja ta betakaroten regelbundet minst en månad innan solperioden, gärna två eller tre månader innan. Du kan till och med ta betakaroten året om, det gör ju med sig många andra hälsofördelar, förutom den fina färgen. Om du äter betakaroten året om så får ett bra skydd mot solen (som ju faktiskt är stark på vintern också) och du bibehåller och bättrar på brännan. 

Hur får jag i mig betakaroten naturligt?

Betakaroten finns i många olika livsmedel. Om du äter en balanserad och varierad kost så får du i regel i dig det betakaroten som du behöver för att kroppens behov ska fyllas. Men om du vill få extra hälsofördelar, som bättre solbränna, så är kosttillskott ett smart sätt att få i sig mer betakaroten. Naturligt hittar du betakaroten i bland annat morötter, spenat, mango och mango.

Är betakaroten och vitamin A samma sak?

Nej, de är inte samma ämne. Betakaroten är en karotenoid och ett provitamin, vilket innebär att betakaroten vid behov omvandlas till vitamin A. När kroppen inte är i behov av vitamin A så lagras betakaroten i fettvävnaden.

Kan betakaroten vara farligt?

Betakaroten har inte uppvisat några toxiska egenskaper. Men höga doser under lång tid kan ge huden en orange-gul färg. Höga doser av vitamin A kan däremot vara farligt. Men betakaroten omvandlas inte till vitamin A om kroppen inte behöver det.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
207 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester