Bäst i test: Bästa boswellia 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Boswellia är ett ämne som använts under en längre tid till allt från ledbesvär till inflammationer. Förr var det främst rökelser av boswellia serrata som användes men idag är det mer vanligt med olika former av kosttillskott innehållandes ämnet. Har du sett på tv under de senaste åren kanske du exempelvis sett reklam om kosttillskottet "VitaePro" som ska hjälpa till vid bland annat ledvärk. Detta tillskott innehåller utöver en mängd olika ämnen även boswellia. Nedan har vi gått igenom 4 av de mer populära boswelliatillskotten. Läs mer om testet nedan och ta reda på vilka vi valde ut till bäst i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa boswellia-tillskottet

Här har vi har samlat de viktigaste punkterna att överväga. Läs gärna igenom dessa innan du väljer boswellia-tillskott. 

 • first aid kitDitt hälsotillstånd: Vissa mediciner, en graviditet samt vissa sjukdomar bör inte kombineras med boswelliatillskott. Rådfråga alltid med en läkare om du känner dig osäker. 
 • reviewLäs recensioner: Det är viktigt att du gör din egen hemläxa innan du väljer ut vad du vill ha. Detta brukar oftast öka chansen att du blir nöjd efter ditt köp. Ett bra exempel på vad man kan göra är att läsa vad andra skrivit om produkten i fråga. Är majoriteten positiva är det stor chans att du också blir det. 
 • documentsDubbelkolla alltid innehållsförteckningen: Försäkra dig om att du inte är allergisk mot något ämne i produkten samt att det inte är något annat som kan riskera din hälsa på grund av att du äter kosttillskottet. 
 • rateKöp från välkända butiker: Välj kosttillskott från butiker du känner till samt från varumärken du kan lita på. Några av de vi rekommenderar är svenskt kosttillskott, gymgrossisten, proteinbolaget, mm sports samt de mer välkända svenska apoteken. 
Läs mer Minimera

Testvinnare - Boswellia

 • Healthwell Boswellia - Bäst i test Boswellia
 • Solgar Boswellia
 • Holistic Enzymeja

Om vårt test av boswellia

I vårt test valde vi ut 4 olika boswelliatillskott som går att köpa i några av de vanligaste svenska kosttillskottsbutiker på nätet. Därefter valde vi att granska och jämföra följande faktorer: 

 • Innehåll: Vad innehöll produkten? Innehöll tillskottet något annat utöver boswellia? 
 • Externa betyg & recensioner: Vad säger kunderna om tillskottet? Finns det några andra tester som recenserar produkten?
 • Prisvärdhet: Hur prisvärd var produkten i förhållande till likvärdiga tillskott?
 • Övrigt: Var produkten vegansk/vegetarisk? Hur välkänt är varumärket?

De bästa boswellia 2021

Vi har testat många boswellia. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive boswellia samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla boswellia som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Healthwell Boswellia - Bäst i test Boswellia

  9,5/10
  Healthwell Boswellia
  Bäst i test
  Storlek
  90 kapslar
  Pris / kapsel
  2,21 kr
  Form
  Kapslar
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Högkoncentrerat
  • Kapslar som är lätta att svälja
  Nackdelar

  Healthwell Boswellia är ett tillskott av hög kvalitet som håller ett mycket rimligt pris. Kapslarna innehåller 500 mg boswellia-extrakt varav 65 % är boswellinsyra. Det är denna verksamma substans som anses ha en mycket gynnsam effekt på bland annat ledernas hälsa och på immunförsvaret. Den höga koncentrationen av boswellinsyra gör att tillskottet kan vara lite tufft mot magen. Ta alltså helst kapslarna i samband med måltid. Max 2 kapslar om dagen vid 2 olika tillfällen.

  I vårt test av detta kosttillskott lät vi våra testdeltagare använda kapslarna under 2 veckor. Resultat vi fick var att vissa av testpersonerna upplevde en minskad stelhet, framför allt på morgonen. Sett till att Healthwell håller en genomgående hög kvalitet på sina produkter och att de externa kundrecensionerna är positiva, ser vi ingen anledning till att inte utnämna Healthwell Boswellia till bäst i test. Priset är bra, kundernas omdömen är goda, kapslarna är lätta att svälja och gav inga märkbara bieffekter.

  Läs mer
 2. 2. Solgar Boswellia

  9,1/10
  Solgar Boswellia
  Storlek
  60 kapslar
  Pris / kapsel
  5,30 kr
  Form
  Kapslar
  Till Butik
  318 kr

  Kosttillskott som främjar ledhälsan med kapslar som innehåller 350 mg rent Boswellia-extrakt. Passar veganer då kapselhöljet är gjort av plantbaserad cellulosa och innehåller inget tillsatt salt eller socker. En kapsel om dagen räcker, men du kan öka ut dosen till två om du tar den vid två separate tillfällen. Kan ge magknip om kapslarna tas på tom mage.

  Läs mer
 3. 3. Holistic Enzymeja

  8,7/10
  Holistic Enzymeja
  Storlek
  60 kapslar
  Pris / kapsel
  5,25 kr
  Form
  Kapslar
  Till Butik
  315 kr

  Ett kosttillskott i form av kapslar som är framställt för ledhälsan med en närande örtblandning. Här är det framförallt Boswellia och gurkmeja som får samarbeta och med sina naturliga enzymer stärker och stöttar de immunförsvaret och hjälper slitna leder. En helt naturlig och vegetabilisk produkt som har lägre Boswellia extrakt än andra produkter, och därför kan du ta en kapsel upp till tre gånger om dagen, helst i samband med måltid.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är Boswellia bra för?

På grund av de boswelliska syrornas anti-inflammatoriska och enzym-stimulerande effekter kan Boswellia användas mot ett flertal åkommor som framförallt har med ledsmärta och -inflammationer att göra. När kroppen utsätts för olika påfrestningar som övervikt, virussjukdomar och belastningsskador är det viktigt att den kan kämpa emot, och genom att främja immunsystemet och motverka irritation är Boswellia en bra allierad.

 • Ledproblem

  Syrorna behandlar ledproblemen på olika vis, bland annat genom att motverka irritation och inflammation, vilket i sin tur leder till minskad smärta och svullnad. Det har gjort att personer med ledgångsreumatism och allmän stelhet uppskattar den här örten särskilt, då den fungerar som ett naturligt alternativ till smärtstillande läkemedel. Boswellia stimulerar dessutom ledernas rörlighet, och för patienter med den brosknedbrytande sjukdomen artros är det här ett ovärderligt tillskott. Att kunna röra mer på sig innebär också en extra bonus mot ledproblem då det underlättar fysiska aktiviteter och viktnedgång, vilka båda är viktiga faktorer vid behandling.
 • Magproblem 

  För dem som lider av inflammationssjukdomar i mage och tarm, som till exempel Crohns sjukdom och gastrit har Boswellia visat sig vara en populär produkt. Genom att motverka olika former av inflammation hjälper örten hela matsmältningssystemet att fungera bättre, och den lugnar upprörda tarmar.
 • För huden 

  Boswellia serrata ingår i vissa hudvårdsprodukter framförallt på grund av dess anti-inflammatoriska effekter. Genom att smörja in irriterad hud med salvor kan den lugna specifika partier, men också verka reparerande och motverka rynkor. Det pågår studier inom cancerforskning för att se om örten kan användas i bekämpandet av hudcancer, då den tycks kunna motverka elakartade celler utan att skada de friska. På grund av dess aromatiska och kraftfulla karaktär så finns det personer som får allergiska reaktioner vid applikation på huden, så det är alltid säkrast att testa lite i exempelvis armvecket först innan man börjar använda den på andra delar av kroppen.
 • Autoimmuna sjukdomar 

  När en kropps immunförsvar försöker bekämpa en sjukdom eller skada, så skickar den iväg massor med vita blodkroppar och andra ämnen för att motverka spridning och verka läkande. Ibland kan det hela dock gå ur styr, och alldeles för mycket av det goda skickas iväg och istället för att motarbeta sin fiende börjar antikropparna även attackera friska celler. Resultatet blir exempelvis svullnader, infektionskänslighet och problem med magen, men med hjälp av Boswellia kan det hela balanseras ut. Det är med andra ord inte Boswellian i sig som bekämpar sjukdomen, utan den får immunförsvaret att jämnas ut och hamna rätt. Av dessa skäl så pågår det också en hel del forskning om ämnets verkan mot mycket annat som cancer, då Boswellia eventuellt kan motverka den överproduktion av celler som orsakas av sjukdomen.
 • Astma 

  Astma är en lungsjukdom som ofta orsakas av allergier mot olika saker som pollen och vissa födoämnen. Eftersom Boswellia har en balanserande effekt på immunförsvaret kan örten motverka att det överreagerar på dessa ämnen, varav astma-attacken antingen avvärjs eller åtminstone lindras.
 • Stress och oro 

  Boswellia har länge bränts i form av rökelse och eteriska oljor då den har en rik, söt doft som snabbt fyller näsborrarna. Därför tycker många om att meditera eller bara sitta och slappna av med doften i luften, och det har en skön, lugnande effekt på sinnet. Koncentrerad olja bör dock aldrig appliceras direkt på huden utan måste späs ut ordentligt med mildare produkter, och får absolut inte förtäras eller användas i ångbad.

Fler produkter bra för lederna:

 

Frågor och svar om boswellia

Hur tar man Boswellia?

Det finns flera olika sätt att ta boswellia på, bland annat som piller, kapslar, oljor eller salva men även genom inandning av dess rökelse. Många gånger kommer Boswellia i kombination med andra inflammationshämmande örter, som till exempel gurkmeja eller ingefära.

 

 

Vad är boswellia?

Boswellia tillhör en tropisk växtart som kallas rökelseträd, eller Burseraceae på botaniskt språk, och det finns ett flertal olika varianter inom kategorin. En utav den är källan till Olibanum, den heliga rökelse som omnämns i Bibeln, och som alltså är en nära släkting till växten som framförallt finns i arabländer och Somalia. Namnet Boswellia kommer ifrån en skotsk man som levde på 1700-talet och som vara nära vän till en känd botaniker vid namn William Roxburgh. Botanikern levde länge i Indien där han var ansvarig för trädgårdar, och ägnade en stor del av sitt liv åt att illustrera och beskriva olika växter. Efter att ha observerat hur Boswellia serrata användes i den inhemska naturmedicinen, framförallt för att behandla diabetes, gav han växten särskild uppmärksamhet. Tillnamnet serrata betyder ”såg” och lades till för att beskriva grenarnas och lövens form på det här trädet, då de ser ut som långa, tveeggade sågar som sträcker sig åt alla håll.

Boswellia är också känt som Indiskt Rökelseträd, eller Frankincense på engelska, och återfinns på både den afrikanska och asiatiska kontinenten. Härifrån utvinns ett extrakt som inom hälsokost kallas för Boswellia och som bland annat har anti-inflammatoriska och helande effekter. Det är en mycket intressant produkt som börjat växa i popularitet, och den kan vara välgörande för många olika sorters hälsoproblem.

Vad innehåller boswellia?

De mest terapeutiska egenskaperna i Boswellia ligger i något som kallas boswellisk syra och varje växt innehåller ett flertal olika sorter. Syran utvinns ur den kåda som trädet producerar, och odlare utvinner den genom att skära i stammen och låta den långsamt sippra ut. Ett träd kan producera upp till 1.5 kg kåda om året, och ju högre syrahalt den har desto starkare blir kosttillskottet. Vid studier av de olika boswelliska syrorna har forskare upptäckt att de har ett antal effekter på den mänskliga organismen. De stimulerar de enzymer som ligger bakom bildandet av brosk, det skyddande lagret som omger benen i leder så att de inte ska gnugga mot varandra. En annan funktion är att örtens syra motverkar leukotriener, ämnen som bland annat utlöser allergiska reaktioner och orsakar inflammationer.

Hur mycket boswellia ska man ta?

Hur mycket man ska ta beror lite på kroppstyp och ålder, men i genomsnitt behöver en människa ungefär 1000 - 1500 mg om dagen. För bästa effekt bör dagsdosen delas upp till tre gånger om dagen så att effekten blir så jämn som möjligt och det brukar rekommenderas att den tas på tom mage, innan måltid.

Finns det risker med Boswellia?

Liksom vissa andra naturmedel som exempelvis Johannesört, så är Boswellia inte kompatibelt med vissa andra mediciner. Särskilt när det kommer till anti-inflammatoriska eller blodförtunnande läkemedel så kan ett intag av extraktet leda till att de inte verkar som de ska, och därmed förlora eller till och med motverka sin effekt. Om du redan tar mediciner, har hälsoproblem eller är gravid bör du därför alltid samråda med din läkare innan du börjar ta kosttillskott eller potenta naturmedel.

Eftersom det här är ett mycket potent medel som sätter igång blodtillförseln så har det rapporterats att kvinnor kan få rikligare mens vid regelbundet intag. Magproblem har också rapporterats i form av illamående och diarré. Vid minsta tecken på sidoeffekter bör intaget avbrytas.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5