Bäst i test: Bästa chlorellan 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Chlorella är en källa till klorofyll, protein, järn, magnesium och aminosyror, men det är främst känt som ett detoxtillskott. Den minimalistiska storleken och dess unika egenskaper gör det möjligt för den att binda till tungmetaller och oönskade kemikalier i kroppen. Vi har testat olika chlorellatillskott. Läs mer om vilken produkt vi valde till bäst i vårt test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

Om vårt test av chlorella

Urvalet av vilka produkter vi skulle ha med i testet utgick ifrån att ta de populäraste produkterna på prisjakt och andra liknande prisjämförande sidor som även låter kunder betygsätta produkterna. Dessutom valde vi att ta med de produkter som låg överst i listorna hos de större svenska kosttillskottsbutiker. Dessa var bland annat Svenskt Kosttillskott, bodystore och proteinbolaget. Därefter beställde vi hem samtliga produkter vi valt ut och jämförde och testade dem på flera olika punkter därefter. Testerna gick att dela upp i 2 områden, där förtärningstestet var det ena och jämförelsetestet det andra. I förtäringstestet var det framför allt följande punkter som betygsattes: 

 • Hur smakade tillskottet i förhållande till de andra produkterna?
 • Hur var konsistensen jämfört med de andra tillskotten? Gick det lätt att blanda pulvret utan att det klumpade sig?

jämförelsetestet var det dessa punkter vi jämförde mellan de olika produkterna i vårt test: 

 • Hur stod sig priset i förhållande till de andra chlorellatillskotten?
 • Hur såg innehållet ut? Skiljde det sig mot de andra produkterna?

Vilken chlorella är bäst?

Vi har testat många chlorella. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Typ
Stäng
 1. 1. Bästa chlorella kapslar: Healthwell Chlorella Kapslar EKO

  9,5/10
  Healthwell Chlorella Kapslar EKO
  Bäst i test
  Storlek
  200 kaps
  Pris / g
  1,66 kr
  Form
  Kapslar
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Rik på Omega-3
  • Vitamin C, E och koppar
  • Effektiv antioxidant

  Att ta chlorella i kapselform kan vara ett enklare sätt att ta del av algens nyttiga egenskaper, än att ta tillskottet som pulver. Det är lättare att dosera och du undviker smaken, som kan uppfattas som speciell. Chlorella-kapslarna från Healthwell är lätta att svälja och har ett bra pris per gram. Healthwells chlorella-kapslar är eko-certifierade, vilket innebär att algerna är garanterat ekologiskt odlade och håller en hög kvalitet. I vårt test av kapslarna märkte vi en relativt snabb effekt på hur pigga vi blev. Vi kände dock inte detta på en gång, utan det tog ett par veckor. Tillskottet gav oss också mer energi, överlag. Denna effekt är dock svår att enbart koppla till chlorella-intaget, eftersom andra faktorer också kan spela in. När det gäller smaken på chlorella, så kan den vara svår att gilla. Det är också anledningen till att kapslar är att föredra framför pulver, om du är mer känslig.

  Sammanfattningsvis är vi nöjda med Healthwells chlorella-kapslar. Förutom att vara rena näringsbomberna, är kapslarna lätta att svälja och näringen i dem tas snabbt upp i kroppen.

  Läs mer
 2. 2. Bra val: Holistic Chlorella

  9,3/10
  Holistic Chlorella
  Storlek
  250 kaps
  Pris / g
  1,99 kr
  Form
  Kapslar
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Vitamin C, E och zink
  • 60 % proteiner
  • Innehåller alla EAA

  Om du är ute efter ett kvalitativt chlorella-tillskott, är detta tillskott från Holistic ett mycket bra val. Pulvret kommer i form av kapslar som du sväljer hela. Det gör det lätt och smidigt att få i sig denna alg som annars kan ha en speciell och kraftig smak. Den här formen av tillskott i kapslar är inte mindre välgörande än rent pulver, utan det handlar främst om vad du föredrar. Kapslar och pulver av chlorella, och även Spirulina, har fått en del uppmärksamhet för att vara mycket bra för allmänhälsan. Detta är inte så konstigt eftersom chlorella innehåller en stor mängd mineraler, vitaminer, klorofyll, som bland annat hjälper till att rena kroppen, och olika antioxidanter, som till exempel kan ha en föryngrande inverkan på kroppen.   

  Företaget som står för detta tillskott är Holistic. Till en början sålde man främst tillskott till personer och företag verksamma inom hälsobranschen. Idag finns dock deras produkter tillgängliga för vem som helst. I vårt test av Holistics chlorella-kapslar märkte vi en ökning i pigghet och energimängd efter ett par veckor. Det betraktar vi som att tillskottet håller en bra kvalitet, eftersom vi fått liknande resultat med andra chlorella-produkter. Anledningen till att vi valde Holistic är att företaget står för trovärdighet och att priset är fullt rimligt i förhållande till vilken effekt kapslarna ger.

  Läs mer
 3. 3. Bästa chlorella Pyrenoidosa tillskott: Colomaris Chlorella

  9,3/10
  Colomaris Chlorella
  Storlek
  1400 kaps
  Pris / g
  1,75 kr
  Form
  Kapslar
  489 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Perfekt för detox
  • Mycket prisvärd
  • Ekologisk

  Om du ska köpa en förpackning med chlorella-tabletter som räcker länge och dessutom är prisvärd, är Colomaris Chlorella ett utmärkt val. Det rekommenderade intaget är upp till 15 tabletter om dagen, vilket gör att burken räcker i drygt 3 månader. Vi anser dock inte att du behöver ta så många tabletter för att nå ett resultat. När vi testade produkten var det svårt att avgöra hur hög dos som var lagom. Vi nöjde oss med mellan 7 och 10 tabletter om dagen, på så vis räckte förpackningen längre.

  Chlorella ger dig en välbalanserad näringsboost som bidrar till att stärka och rena hela kroppen. Vi använder främst detta chlorella-tillskott för att göra en detox. Algen chlorella pyrenoidosa är rikare på vitaminer, aminosyror och mineraler än chlorella vulgaris. Dessutom innehåller den mycket klorofyll.

  Läs mer
 4. 4. Bästa chlorella pulver: Healthwell Chlorella EKO

  9,1/10
  Healthwell Chlorella EKO
  Storlek
  200 g
  Pris / g
  0,80 kr
  Form
  Pulver
  159 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ekologisk
  • Fri från bekämpningsmedel
  • Populär produkt

  Detta chlorella-pulver från Healthwell håller en genomgående hög kvalitet och är ekologiskt. Detta innebär bland annat att näringen i pulvret är högt och att den är fri från till exempel bekämpningsmedel. 

  Då vi testade de olika chlorella-pulvren tyckte vi alla att smaken var besvärande. Efter ett tag vande sig dock vissa med den medans andra hittade andra lösningar på problemet, genom att blanda i en smoothie tillsammans med banan, hallon och svarta vinbär. På samma sätt som Healthwells chlorella-kapslar märks det att pulvret är kvalitativt. Priset är något högre än vissa andra märken, men vi betalar gärna lite mer för att få en bra produkt. Vi är med andra ord mycket nöjda med Healthwells chlorella-pulver eftersom det ger oss en uppiggande energikick. Pulvret är dessutom mycket välgörande överlag.

  Läs mer
 5. 5. Superfruit Chlorellapulver EKO

  8,9/10
  Superfruit Chlorellapulver EKO
  Storlek
  200 g
  Pris / g
  0,87 kr
  Form
  Pulver
  174 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ekologiskt certifierad
  • Bra kundomdömen
  • Lättblandat pulver

  Superfruit Chlorellapulver är tillverkad av 100 % naturliga alger och chlorella är en av naturens superalger som dessutom innehåller upp till 60 % protein. Tyvärr finns denna produkt endast i en storlek vilket drog ned betyget något, men det är trots detta ett väldigt bra alternativ.

  Eftersom Superfruit Chlorella Pulver är i pulverform kan det användas i matlagning, exempelvis om du vill laga till någon rätt som innehåller extra mycket nyttiga ingredienser. Det fungerar också bra när du snabbt vill blanda en smoothie där du kan hälla i lite av pulvret medan du blandar i de andra ingredienserna.

  Superfruits Chlorella Pulver är dessutom ekologiskt certifierad, samt att den odlas under tillsyn och med diverse kontroller som säkerställer kvaliteten. Då denna produkt levereras i pulverform passar den väl även i drycker som juicer.

  Superfruits är en välkänd produkt som erbjuder flertalet tillskott och hälsosamma produkter som acaii, agave, blåbär och bipollen, bara som några exempel. Företaget har dessutom flera välkända ambassadörer som Johanna Lindborg, Fanny Borgström och Johanna Åström vilket talar för hur väl de arbetar och även hur bra deras tillskott är då professionella atleter använder dem dagligen.

  Du kan börja dosera med 0,5-1 tesked chlorellapulver som du sedan successivt kan öka till totalt 1 matsked. Förvara produkten mörkt och svalt, samt i ett torrt utrymme som exempelvis ett skafferi.

  En fördel med Superfruit Chlorella Pulver är att den kan blandas i olika drycker. Du kan experimentera fritt för att avgöra vilket som smakar bäst och du kan exempelvis använda det i olika juicer, eller nyttiga smoothies som maskerar smaken väl.

  Läs mer
 6. 6. RawPowder Chlorellapulver

  8,7/10
  RawPowder Chlorellapulver
  Storlek
  150 g
  Pris / g
  0,86 kr
  Form
  Pulver
  129 kr
  Till Butik

  Detta chlorellapulver från Rawpowder är ett högkvalitativt kosttillskott och passar  dig som är noga med innehållet i din påse. Produkten innehåller enbart ekologiskt chlorellapulver och är utan tillsatser och sötningsmedel. Du får alltså ut så mycket som möjligt av din dosering när produkten inte är utblandad och du slipper betala för tillsatser du inte behöver.

  Ta en dryg tesked pulver i ett glas med valfri dryck 30 minuter innan måltid, en gång per dag i två veckor. Därefter kan du öka doseringen och ta en tesked två gånger per dag. Det spelar ingen roll om du tar pulvret på morgonen eller kvällen. Är du gravid, ammande eller går på en medicinsk behandling ska du kontakta din läkare innan du börjar med kosttillskott. Använd produkten som ett komplement och inte en ersättning till en balanserad kost.

  En dos på en tesked väger cirka tre gram. Påsen innehåller 150 gram pulver och räcker till 50 doseringar. Beroende på om du tar en eller två doser per dag så räcker påsen i 25 till 50 dagar. Priset per dos är 2,58 kr.

  Förvara påsen mörkt, svalt och torrt. När påsen är öppnad håller den sig bäst om du försluter den igen för att undvika fukt.

  Rawpowder är ett svenskt företag som erbjuder rena produkter från ekologiskt certifierade producenter. De råvaror som inte är certifierade växer vilt utan risk för föroreningar. Företaget har lång erfarenhet av kosttillskott och är noggranna med innehållet för att ge dig det finaste av naturens livsmedel.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

seaweed

Köpguide: Så hittar du bästa chlorella-tillskottet

Det finns många alternativ med chlorellatillskott tillgängliga på den svenska marknaden och vi går igenom de bästa tillskotten i vårt test här nedan. Följande faktorer är dock viktiga för dig att känna till så att du har möjlighet att göra det rätta valet.

 • Välj rätt typ av chlorella: Se till att de chlorellatillskott du köper antingen innehåller chlorella vulgaris eller chlorella pyrenoidosa. Dessa är de mest näringsrika typerna av chlorella.
 • Organiskt och ekologiskt odlad: Välj ett kosttillskott som är organiskt och ekologiskt odlad. Detta brukar leda till att tillskotten blir mer näringsrika och således nyttigare. 
 • Välj rätt form av tillskott: Chlorellatillskott kommer vanligtvis i två former. Kapslar/tabletter eller pulver. Kapslarna är smidiga att få i sig, exempelvis med hjälp av ett glas vatten, medan pulvret går att göra mer med, exempelvis användas i smoothies/shakes eller i matlagning. Pulver är dessutom billigare än kapslar. Välj den form du föredrar, det finns inget som är rätt eller fel här.

Vad är chlorella bra för?

Det finns en hel del hälsoeffekter av att äta chlorella. Nedan listar vi några av de viktigare:

1. Det detoxifierar tunga metaller

Om du har kvicksilverfyllningar i dina tänder, har vaccinerats, ätit regelbundet eller har utsatts för strålning kan du ha tungmetaller som lurar i kroppen. Det är då viktigt att din övergripande hälsa och ditt välbefinnande är proaktiv vid avgiftning av tungmetaller och toxiner.

En av chlorellas viktigaste hälsoeffekter är att det omsluter sig envisa toxiner som finns i våra kroppar, såsom bly, kadmium, kvicksilver och uran och hindrar dem från att reabsorberas. Regelbunden förbrukning av chlorella tabletter kan till och med hjälpa till att hålla tungmetaller från att ackumuleras i kroppens mjukvävnader och organ i första hand.

2. Avgiftar strålning och kemoterapi

Strålbehandling och kemoterapi är de vanligaste formerna för cancerbehandling idag. Den som har gått igenom någon av dessa behandlingar, eller vet någon som har, vet hur mycket det tar på kroppen. Chlorellas höga nivåer av klorofyll har visat sig skydda kroppen mot ultraviolett strålbehandling, medan man avlägsnar radioaktiva partiklar från kroppen. Cellulära komponenter och funktioner i immunsystemet förblir på, eller åtminstone nära normala nivåer, och påverkas mindre negativt när patienterna genomgår kemoterapi och/eller tar immunosuppressiva läkemedel som steroider.

3. Främjar viktminskning

Att gå ner i vikt är svårt - särskilt när vi åldras. I en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food, säger forskare att "Chlorellaintag resulterade i märkbara minskningar av kroppsfettprocent, totalt kolesterol och fastande blodglukosnivåer". När våra kroppar går ner i vikt, släpps gifter och kan reabsorberas. Det är viktigt att spola dessa toxiner ur vårt system så snabbt som möjligt. Chlorellas förmåga att omge toxinerna och tungmetallerna som finns i våra kroppar hjälper till att eliminera och förhindra reabsorption.

Läs mer:  Motionscykla hemma och gå ner i vikt

4. Gör dig yngre

Forskning fortsätter att avslöja att chlorella också kan sakta ner åldrandet, vilket gör att du ser yngre ut. En studie publicerad i tidskriften Clinical Laboratory avslöjade att chlorella kraftigt minskar oxidativ stress, som kan orsakas av förorening, stress och dålig kost. Anledningen till att chlorella är så effektivt att ge dig yngre hud är att den naturligt ökar nivåerna av vitamin A, vitamin C och glutation i din kropp vilket eliminerar fria radikaler och skyddar dina celler. Genom att bara ta 1 tesked eller ett par kapslar dagligen med ett chlorella-tillskott, kan du se resultat på så lite som 2 veckor.

5. Kämpar mot cancer

Man tror att alla mänskliga kroppar vid någon tid utvecklar cancerceller. Ett korrekt fungerande immunsystem har förmågan att attackera och förstöra dessa celler innan de har chans att ta tag i och skapa cancer. En ny medicinsk studie fann att chlorella hjälper till att bekämpa cancer på flera sätt.

 • Först när det tas förebyggande stärker det immunförsvaret så våra kroppar kan hantera fria radikaler ordentligt.
 • För det andra, eftersom det tar bort tungmetaller och toxiner från vår kropp, är vi mindre benägna att få miljöburna cancerformer.
 • För det tredje har studier visat att hos individerna som en gång diagnostiserats med cancer, förbättrar chlorella verkan av T-celler som hjälper till att bekämpa nya onormala celler.

Och som nämnts ovan, om cancer diagnostiseras och kemoterapi eller strålterapi används, kan chlorella hjälpa till att bekämpa biverkningarna och användas förutom naturliga cancerbehandlingar.

6. Sänker ditt blodsocker och kolesterol

Typ 2-diabetes och högt kolesterol är två av de allvarliga kroniska tillstånden som många amerikaner idag står inför. År av felaktig mat, stress och sömnbrist har lett många till en eller båda dessa diagnoser.

I en studie som publicerades Journal of Medicinal Food, fann forskare att doser av 8 000 mg chlorella per dag (uppdelat i 2 doser) bidrar till lägre kolesterol och blodsockernivåer. Forskare observerade först en minskning av kolesterolnivåerna, och sedan förbättringen av blodglukos. De tror att chlorella aktiverar ett antal gener på cellulär nivå som förbättrar regleringen av blodsockernivåerna.

7. Ökar kroppens C-vitaminnivåer

Det är känt att rökning till exempel sänker mängden av antioxidanten c-vitamin i kroppen. I en blindstudie fick 52 rökare i åldern 20 – 65 år, antingen en dos av 6,3 gram chlorella eller en lika stor mängd placebo varje dag under en 6-veckorsperiod. Blodprover togs före och efter tillskottet. Vitaminnivåerna för plasmaantioxidant och lipidperoxideringsnivåer mättes. Som en markör för oxidativ stress mättes lymfocyt DNA-skada. Resultatet av denna studie visade att Chlorellatillskott ökade plasma C-vitamin (44,4%), alfa-tokoferol (15,7%) och erytrocytatalas samt superoxiddismutasaktiviteter. Det fastställdes också att 6 veckors Chlorella-tillskott resulterade i en signifikant minskning av lymfocyt-DNA-skada, mätt genom kometanalys.

8. Bra vid anemi

Graviditet är förknippad med anemi i cirka 18 % av industriländerna i världen (inte färsk statistik), men har nyligen fastställts till 17-22% i Japan. Det har tidigare rapporterats från försök på råttor att dieter med chlorella tabletter (5-10%) kunde öka järnhalten i erytrocytisk (röda blodkroppar) och hjälpa tillståndet med anemi och dessa resultat replikerades hos gravida kvinnor som fick 6 g Chlorella från en viss tidpunkt mellan graviditetsveckorna 12-18 fram till förlossning, där Chlorella associerades med signifikant högre hemoglobin (+ 5,6 %), hematokrit (+ 6,3 %) och rött blodcellsantal (+ 4,7 %) jämfört med kontrollgruppen Mängden kvinnor kvar över ett tröskelvärde på 11 g/dL för hemoglobinkoncentration ökade signifikant med Chlorella och ingen påverkan på blodtrycket noterades.

 

Visste du att
Visste du att...
Det finns över 30 olika chlorellaarter, men två typer - Chlorella vulgaris och Chlorella pyrenoidosa - är de vanligaste.

Vad innehåller chlorella?

 • Protein: Chlorella är 50-60% protein. Dessutom är det en komplett proteinkälla, vilket betyder att den innehåller alla nio väsentliga aminosyror
 • Vitamin B12: Vissa chlorella pulver kan också innehålla vitamin B12, men fler studier behövs inom detta område.
 • Järn och vitamin C: Chlorella kan vara en bra källa till järn. Beroende på dosering kan det ge mellan 6-40% av ditt dagliga behov. Det är också en utmärkt källa till vitamin C, vilket hjälper dig att absorbera järn.
 • Andra antioxidanter: Dessa små gröna celler ger ett brett spektrum av antioxidanter.
 • Andra vitaminer och mineraler: Chlorella ger små mängder magnesium, zink, koppar, kalium, kalcium, folsyra och andra B-vitaminer.
 • Omega-3: Liksom andra alger innehåller chlorella en viss mängd omega-3. 3 gram chlorella ger 100 mg omega-3.
 • Fibrer: I stora mängder kan chlorella vara en bra fiberkälla.

Läs mer: Bästa järntillskotten vid anemi

Biverkningar vid intag av chlorella

Det är viktigt att köpa kosttillskott inklusive chlorella från en välrenommerad tillverkare. Om det inte behandlas korrekt kan chlorella innehålla en hög koncentration av giftiga ämnen som kallas mikrocystiner och anatoxin. Det maximala säkra intaget för dessa toxiner har inte ännu klarlagts. Dessa toxiner kan byggas upp i ditt system och påverka din lever och nervsystemet, särskilt om du tar chlorella under en längre tid.

En allergisk reaktion kan uppstå som rodnad, klåda, nässelfeber, hudutslag och svullnad i ansikte och mun. om man är mycket allergisk mot chlorella är det också möjligt att drabbas av en allvarligare allergisk reaktion som kallas anafylaksi De som lider av allergi avråds därför från att inta chlorella.

Även om de flesta biverkningar som är associerade med chlorella inte är särskilt skadliga, bör de fortfarande beaktas. Chlorella kan orsaka att du blir överkänslig för solljus, det kan också orsaka uppblåsthet, kramper och diarré. Rådgör med din läkare eller dietist först om du bestämmer dig för att ta dessa kosttillskott, för att vara säker.

Fler frågor och svar om chlorella

Vad är chlorella?

Chlorella är en av de mest näringsrika växter som finna på jorden och därmed något av det nyttigaste vi kan äta. Chlorella är en, eller rättare ett släkte, av encelliga grönalger. Större delen av världens produktion sker i Japan där Chlorella odlas i stora sötvattenbassänger. Algen är mycket liten, den blir bara 2–10 mikromillimeter stor. Den har ett mycket starkt skal och människan kan inte tillgodogöra sig dess nyttiga innehåll utan att den processats.

Finns det olika sorters chlorella?

 Det finns flera olika sorters chlorella och det gäller att vara uppmärksam när man köper tillskott då innehållet av nyttiga substanser kan variera kraftigt mellan de olika varumärken som förekommer. Detta beroende på att det finns över 30 olika arter av chlorella, men två typer, Chlorella vulgaris och Chlorella pyrenoidosa – är de som vanligtvis hänvisas till i forskningsresultat.

Läs mer: Superalgen Spirulina och dess hälsofördelar

Hur mycket chlorella ska man ta?

Dosera enligt förpackningens anvisningar. En dosering på mer än 6 gram per dag rekommenderas vanligtvis inte.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
194 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester