Bäst i test: Bästa ginsengen 2022

Vi har listat de bästa ginsengtillskotten för ökad energi och mental balans.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Ginseng är en växt som man framförallt hittar i Asien och har använts inom folkmedicin sedan många tusen år. De främsta användningsområdena har med dess energigivande och stärkande egenskaper att göra.

Vi har jämfört några av de mest populära kosttillskotten med ginseng. Läs mer om testet nedan och se varför vi utsåg Healthwell Ginseng Komplex till bäst i test.

Testvinnare - Bästa ginsengen

 1. Bäst i test ginseng: Healthwell Ginseng Komplex
 2. Bästa koreanska ginsengen: Gerimax Ginseng
 3. Bästa siberiska ginsengen: Solgar Siberian Ginseng
 4. Bästa premium ginseng: Scitec Nutrition Mega Ginseng
 5. Bästa ginseng pulver: Rawpowder Ginseng Panax EKO
 1. Bäst i test ginseng: Healthwell Ginseng Komplex

  9,7/10
  Optimalt ginsengtillskott från sibirisk och indisk ginseng där vitamin B12 även tillsatts.
  Healthwell Ginseng Komplex
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Pris / g
  4,97 kr
  Typ av ginseng
  Sibirisk/Indisk
  Kapselskal
  Vegetabiliskt
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • Fullspektrumextrakt
  • Tillsatt B12
  • Hög halt ginseng
  Nackdelar
  • Förvaras oåtkomligt för små barn

  Healthwell Ginseng Komplex från Svenskt Kosttillskott är ett multitillskott som innehåller både sibirisk och indisk ginseng. Dessutom har vitamin b12 lagt till i produkten samt piperin(svartpepparextrakt) som hjälper till med de andra ämnenas upptagningsförmåga. För att vara tabletter är priset bra på produkten. Söker man ett billigare ginsengalternativ bör man se sig om efter pulver. Även om den här produkten inte innehåller den koreanska varianten har man lyckats väldigt bra att efterlikna den med kombinationen av sibirisk och indisk.

  Sett till priset, innehållet, egna erfarenheter från testet samt kundernas omdömen är Healthwell Ginseng Komplex ett utmärkt alternativ.

  Läs mer
 2. Bästa koreanska ginsengen: Gerimax Ginseng

  9,5/10
  Starkt uppiggande energitillskott som är optimalt framtaget för tillfällig trötthet.
  Gerimax Ginseng
  Storlek
  60 kaps
  Pris / g
  12,92 kr
  Typ av ginseng
  Koreansk
  Kapselskal
  Vegetabiliskt
  Till Butik
  155 kr
  Till Butik
  155 kr
  Fördelar
  • Bra recensioner
  • 100 % ginseng
  • Går att köpa som extrakt
  Nackdelar
  • Ganska dyrt
  • Använd ej om du har hjärtproblem eller högt blodtryck

  Gerimax Ginseng är ett tillskott som består utav den koreanska ginsengvarianten. Denna sort hör till de mer kraftfulla vad gäller uppiggande och ökad energi, något som märktes efter att ha provat produkten. Cirka 1 timme efter intaget var det enklare att fokusera på sina arbetsuppgifter och man känner ett milt harmoniskt välbefinnande som lika gärna kan vara kopplat till placebo eller orsakat av något annat som hänt under dagen. Varje förpackning består av 60 tabletter, där 1 tablett innehåller 200 mg koreansk ginseng samt en liten del av den snabba kolhydraten maltodextrin. 

  Söker du ett kosttillskott som består utav koreansk ginseng är detta alternativet du bör testa. 

  Läs mer
 3. Bästa siberiska ginsengen: Solgar Siberian Ginseng

  9,3/10
  Högkvalitativt kosttillskott från sibirisk ginsengextrakt som kommer i en vegetabilisk kapsel.
  Solgar Siberian Ginseng
  Storlek
  100 kaps
  Pris / g
  4,98 kr
  Typ av ginseng
  Siberisk
  Kapselskal
  Vegetabiliskt
  Till Butik
  259 kr
  Till Butik
  259 kr
  Fördelar
  • Sibirisk ginseng
  • Rik på saponiner
  • Uppiggande
  Nackdelar
  • Förvaras oåtkomligt för barn.

  Österländsk medicin har under flera hundra år använt sig av ginseng. För att vara säker på att få en beprövad produkt kan du välja Solgar Siberian Ginseng. Den dagliga dosen är endast en kapsel och då vet du med säkerhet att du får i dig exakt 520 mg. Det är en generöst tilltagen mängd, eftersom många andra produkter kräver att du tar två kapslar per dag för att uppnå samma effekt.

  Solgars produkt är rik på saponin, vilket är den verksamma substansen i ginseng. Det är möjligt att du kommer känna en positiv effekt redan samma dag, men det vanligaste är att de som börjar ta ginseng känner sig gradvis piggare efter två till fyra veckor. Det här är en mycket prisvärd produkt för dig som vill ha mer energi, eftersom en förpackning innehåller 100 kapslar. Dessutom är tillskottet helt vegetabiliskt och passar därför också vegetarianer.

  Läs mer
 4. Bästa premium ginseng: Scitec Nutrition Mega Ginseng

  9,1/10
  Lågdoserat koreanskt ginsengtillskott från rotextrakt med 80% Ginsenosider.
  Scitec Nutrition Mega Ginseng 100 caps
  Storlek
  100 kaps
  Pris / g
  23,84 kr
  Typ av ginseng
  Koreansk
  Kapselskal
  Animaliskt
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • Stressförebryggande
  • Koreansk ginseng
  • 80 % ginsengosider
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Scitec Nutrition Mega Ginseng är en utmärkt produkt för dig som vill ha ginseng till ett bra pris. Den här produkten innehåller högkvalitativ koreansk ginseng, vilket länge använts i området för förbättrad prestation såväl fysiskt som mentalt. Roten från ginseng har uppiggande egenskaper, den kan minska stress och hjälper ditt immunförsvar.

  Kapslarna innehåller ett extrakt av ginsengroten och tack vare det vet du att du får i dig samma mängd varje gång. Många väljer det här märket för att det är mycket prisvärt jämfört med andra liknande produkter. Rekommenderat intag är en kapsel per dygn och varje förpackning innehåller 100 kapslar. Varje kapsel innehåller i sin tur 62,5 mg ginsengextrakt.

  En nackdel är däremot att du inte bör inta Scitec Nutrition Mega Ginseng under mer än sex veckor åt gången. Sedan behöver du ta ett uppehåll på minst två veckor, innan du kan börja igen. Dessutom är inte de här kapslarna vegetabiliska, utan innehåller gelatin från nötdjur.

  Läs mer
 5. Bästa ginseng pulver: Rawpowder Ginseng Panax EKO

  8,9/10
  Prisvärt ekologiskt ginsengpulver från den väldokumenterade sorten Panax.
  Rawpowder Ginseng Panax EKO
  Storlek
  75 g
  Pris / g
  2,97 kr
  Typ av ginseng
  Koreansk
  Kapselskal
  N/A
  Till Butik
  223 kr
  Fördelar
  • Ekologisk
  • Väldokumenterad och testad
  • 100 % ginseng
  Nackdelar
  • Kapslar är oftast lite smidigare att få i sig

  Om du efter det billigaste alternativet är det ett ginsengpulver du är ute efter. Kosttillskottspulver är normalt sett betydligt billigare än kapsel/tablettform och det är inget undantag i detta fallet. Ett pulver vi fick upp ögonen på i vårt test var Rawpowder Ginseng Panax EKO. Det är ett pulver som till 100% består utav ekologisk panax (koreansk) ginseng och varje förpackning består utav 75 gram pulver. Det rekommenderade dagsintaget är 1-2 gram per dag, gärna samband med måltid. Pulvret fungerade, liksom de andra panaxtillskotten väl med en energihöjande effekt som resultat cirka 1 timme efter intaget. Pulvret går att blanda ner i maten eller ha som en del av en shake. Ett annat enkelt knep är att röra runt det med 1-2 dl vatten och dricka det. 

  Ett ekologiskt panaxpulver till ett bra pris gör produkten väl värd att köpa för dig som vill ha så mycket ginseng som möjligt för pengarna.

   

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa ginsengen

Köpguide: Så hittar du bästa ginsengen

Ett val av bäst kosttillskott är inte alltid helt lätt att göra. Därför har vi bland annat sammanställt denna köpguide så att du snabbt ska kunna bilda dig en uppfattning om de olika alternativen.

Läs igenom följande punkter för att få en idé om hur du ska välja rätt:

 • Typ: Först och främst måste du fundera över vilken typ av ginseng du är ute efter. Generellt om man pratar om bara ginseng är det den koreanska/panax man syftar på.
 • Dosering: Många tillskott innehåller inte mer än 100 mg per tablett medan forskningen visar att man behöver 200-400 mg för att känna av de positiva effekterna. Välj därför ett tillskott som innehåller minst 200 mg per tablett.
 • Ginsengoider: Gingsengoider är det verksamma ämnet i ginseng. Se därför till att tillskottet innhåller en hög halt av dessa. 200 mg i ett tillskott kan ha bättre effekt än 300 mg i ett annat om halten av ginsengoider är högre.
 • Pris: Priset kan skilja sig åt väldigt mycket mellan olika tillskott. Vi rekommenderar att inte betala mer än 10 kr/g ginseng då produkter dyrare än så sällan ger bättre resultat.
 • Tillsatser: De flesta vill ha rena tillskott utan massa onödiga tillsatser. Se även upp för att vissa tabletter till exempel innehåller gelatin om du är vegan.

Olika typer av ginseng

Flera olika växter med liknande hälsoeffekter kallas för ginseng. De fem vanligaste är:

 • Koreansk ginseng: Koreansk eller asiatisk är ansedd som den riktiga ginsengen och växten med de bästa hälsoeffekterna. Den är en mycket bra metabolisk regulator.
 • Amerikansk ginseng: Namnet amerikansk ginseng kommer från artnamnet snarare än platsen den växer på. Den är bra för att bekämpa trötthet och utmattning.
 • Sibirisk ginseng: Är egentligen inte någon riktig ginsengväxt och är växten med de svagaste effekterna. Den har liknande effekter som den koreanska.
 • Brasiliansk ginseng: En sydamerikansk växt som inte heller hör till ginsengsläktet, men som även den har bra fördelar för hälsan. Används mot trötthet då även den ger en bra energiboost.
 • Indisk ginseng: Indisk ginseng, eller Ashwagandha, tillhör heller inte ginsengväxterna. Ger en mängd olika hälsofördelar och används vanligast som en kraftfull antioxidant, men även mot trötthet.

 

Så valde vi ut de bästa ginseng

Hur vi utsåg bästa ginseng

Det finns flera olika typer av ginseng, koreansk, sibirisk, indisk, amerikansk och brasiliansk. De används för i stort sett samma sak, men går inte riktigt att rättvist jämföra med varandra. Därför har vi valt att gruppera in tillskotten i flera olika kategorier och utse en testvinnare i varje kategori.

För att komma fram till vilken produkt som är bäst beställde vi hem ett tjugotal olika ginsengtillskott. De har sedan testats och därefter betygsatts på fem punkter, med följande frågor som grund för bedömningen:

 • Innehåll: Vilken typ av ginseng innehåller produkten? Hur mycket ginseng innehåller den? Innehåller den några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten? Innehåller den många tillsatser?
 • Effekt: Har du upplevt någon positiv effekt efter att du använt dig av tillskottet? Har du fått några biverkningar av det?
 • Pris: Vad kostar produkten? Vad blir priset per kapsel, dos och dag? Tycker du att produkten är prisvärd?
 • Kvalitet: Kommer produkten från en välkänd tillverkare man kan lita på? Är produkten labbtestad för att säkerställa att den innehåller rätt mängd? Är den tillverkad enligt HACCP och GMP?
 • Kundbetyg: Vad säger andra kunder som testat produkten? Är de flesta positivt eller negativt inställda till den?

Vanliga frågor om bästa ginsengen

Vanliga frågor om ginseng

Finns det några risker med ginseng?

Då ginseng har kraftfulla och energigivande egenskaper är det här en ört som kan ge vissa, ofta milda, biverkningar som till exempel störd sömn eller huvudvärk. Om man tar blodförtunnande mediciner, läkemedel mot diabetes, metaboliska eller mentala sjukdomar eller om man är gravid är ginseng inte att rekommendera. 

Vad är ginsengtillskott bra för?

Ginsengtillskott används främst för att ge ökad energi och för att boosta immunförsvaret, men det kan även ge effekter som:

 • Sänker blodsockret
 • Motverkar stress
 • Mental alerthet
 • Höjer potensen
 • Stärker lungorna
 • Avhjälper klimakteriebesvär

Vilken form av ginseng ska man välja?

Det finns ett stort antal produkter som innehåller ginseng och örten kan intas på många olika sätt:

 • Te: Ger en mild men skön känsla av energi och motivation.
 • Extrakt: Bra för att öka på orken i allmänhet.
 • Tabletter med extra hög dos: Ger en extra stark energikick.
 • Tuggummin: Bra alternativ för den som inte vill ta tabletter eller extrakt.
 • Krämer och kosmetika: Bra om du har problem med hudinflammationer och rodnader.

Vilket ginsengtillskott är bäst?

Man kan inte riktigt säga att det finns ett ginsengtillskott som är bäst för alla. Ett extrakt är varken bättre eller sämre än kapslar utan handlar mer om personlig preferens. Bäst överlag i vårt test blev Healthwell Ginseng Komplex. En produkt som får höga betyg både vad gäller pris, innehåll och användning.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
128 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5

Bäst i test - Bästa Ginseng enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test ginseng: Healthwell Ginseng Komplex
 2. Bästa koreanska ginsengen: Gerimax Ginseng
 3. Bästa siberiska ginsengen: Solgar Siberian Ginseng
 4. Bästa premium ginseng: Scitec Nutrition Mega Ginseng
 5. Bästa ginseng pulver: Rawpowder Ginseng Panax EKO

Ginseng finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Proteinbolaget och Gymgrossisten .