Bäst i test: Bästa ginsengen 2021

Vi har listat de bästa ginsengtillskotten för ökad energi och mental balans.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Ginseng är en växt som man framförallt hittar i Asien och har använts inom folkmedicin sedan många tusen år. De främsta användningsområdena har med dess energigivande och stärkande egenskaper att göra.

Vi har jämfört några av de mest populära kosttillskotten med ginseng. Läs mer om testet nedan och se varför vi utsåg Healthwell Ginseng Komplex till bäst i test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av ginseng

I vårt test av ginsengtillskott har vi främst fokuserat på kosttillskott innehållandes panax ginseng (koreansk), men vi har även tagit med några produkter med sibirisk och indisk ginseng. För att bedöma vilken produkt som är bäst har vi låtit vår testpanel använda tillskotten i en månads tid och sedan betygsätta produkterna på följande fem punkter:

 • Innehåll: Vilken typ av ginseng innehåller produkten? Hur mycket ginseng innehåller den? Innehåller den några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten? Innehåller den många tillsatser?
 • Effekt: Har du upplevt någon positiv effekt efter att du använt dig av tillskottet? Har du fått några biverkningar av ginsengen?
 • Pris: Vad kostar produkten? Vad blir priset per kapsel, dos och dag? Tycker du att produkten är prisvärd?
 • Kvalitet: Kommer produkten från en välkänd tillverkare man kan lita på? Är produkten labbtestad för att säkerställa att den innehåller rätt mängd ginseng?
 • Kundbetyg: Vad säger andra kunder som testat produkten? Är de flesta positivt eller negativt inställda till den?

Vilken ginseng är bäst?

Vi har testat många ginseng. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive ginseng samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Typ av ginseng
Form
Stäng
 1. 1. Bäst i test ginseng: Healthwell Ginseng Komplex

  9,7/10
  Optimalt ginsengtillskott från sibirisk och indisk ginseng där vitamin B12 även tillsatts
  Healthwell Ginseng Komplex
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Pris / g
  4,14 kr
  Typ av ginseng
  Sibirisk/Indisk
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Fullspektrumextrakt
  • Tillsatt B12
  • Hög halt ginseng
  Nackdelar
  • Förvaras oåtkomligt för små barn

  Healthwell Ginseng Komplex från Svenskt Kosttillskott är ett multitillskott som innehåller 2 typer av ginseng, sibirisk och indisk. Dessutom har vitamin b12 lagt till i produkten samt piperin(svartpepparextrakt) som sägs hjälpa till med upptagen av de andra ämnena. För att vara tabletter är priset bra på produkten. Söker man ett billigare ginsengalternativ bör man se sig om efter rent pulver, exempelvis Rawpowder Ginseng Panax EKO. Detta alternativ bör man dessutom blicka på om det är just Panax-ginseng man är ute efter, då Healthwell Ginseng Komplex inte innehåller detta.

  Ginsengs effekter och påverkan varierar kraftigt mellan person till person och det gällde även i vårt fall, där vissa kände sig piggare och mer fokuserade bara någon timme efter intaget medans några andra personer inte kände av några effekter efter att ha provat produkten under 2 veckors tid. 

  Sett till priset, innehållet, egna erfarenheter från testet samt andra kundrecensioner är Healthwell Ginseng Komplex ett utmärkt alternativ som utses till bäst i test. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa koreanska ginsengen: Gerimax Ginseng

  9,5/10
  Starkt uppiggande energitillskott som är optimalt framtaget för tillfällig trötthet
  Gerimax Ginseng
  Storlek
  60 kaps
  Pris / g
  12,92 kr
  Typ av ginseng
  Koreansk
  155 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra recensioner
  • 100 % ginseng
  • Går att köpa som extrakt
  Nackdelar
  • Ganska dyrt
  • Använd ej om du har hjärtproblem eller högt blodtryck

  Gerimax Ginseng är ett ginsengtillskott som består utav den koreanska ginsengvarianten. Denna sort hör till de mer kraftfulla vad gäller uppiggande och ökad energi, något som märktes efter att ha provat produkten. Cirka 1 timme efter intaget var det enklare att fokusera på sina arbetsuppgifter och man känner ett milt harmoniskt välbefinnande som lika gärna kan vara kopplat till placebo eller orsakat av något annat som hänt under dagen. Varje förpackning består av 60 tabletter, där 1 tablett innehåller 200 mg koreansk ginseng samt en liten del av den snabba kolhydraten maltodextrin. Priset mellan de olika produkterna i testet skiljdes inte märkvärt och så var även fallet för denna produkt som varken var dyr eller billig i förhållande till övriga produkter.  

  Söker du ett ginsengtillskott som består utav koreansk ginseng är detta alternativet du bör testa. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa siberiska ginsengen: Solgar Siberian Ginseng

  9,3/10
  Högkvalitativt kosttillskott från sibirisk ginsengextrakt som kommer i en vegetabilisk kapsel
  Solgar Siberian Ginseng
  Storlek
  100 kaps
  Pris / g
  4,60 kr
  Typ av ginseng
  Siberisk
  239 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Sibirisk ginseng
  • Rik på saponiner
  • Uppiggande
  Nackdelar
  • Förvaras oåtkomligt för barn.
 4. 4. Bästa premium ginseng: Scitec Nutrition Mega Ginseng, 100 caps

  9,1/10
  Lågdoserat koreanskt ginsengtillskott från rotextrakt med 80% Ginsenosider
  Scitec Nutrition Mega Ginseng, 100 caps
  Storlek
  100 kaps
  Pris / g
  27,04 kr
  Typ av ginseng
  Koreansk
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Stressförebryggande
  • Koreansk ginseng
  • 80 % ginsengosider
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer
 5. 5. Bästa ginseng pulver: Rawpowder Ginseng Panax EKO

  8,9/10
  Prisvärt ekologiskt ginsengpulver från den väldokumenterade sorten Panax
  Rawpowder Ginseng Panax EKO
  Storlek
  75 g
  Pris / g
  2,65 kr
  Typ av ginseng
  Koreansk
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ekologisk
  • Väldokumenterad och testad
  • 100 % ginseng
  Nackdelar
  • Kapslar är oftast lite smidigare att få i sig

  Om du vill köpa ett så billigt ginsengtillskott som möjligt är det ett ginsengpulver du är ute efter. Kosttillskottspulver är normalt sett betydligt billigare än kapsel/tablettform och det är inget undantag i detta fallet. Ett ginsengpulver vi fick upp ögonen på i vårt test var Rawpowder Ginseng Panax EKO. Det är ett pulver som till 100% består utav ekologisk panax(koreansk) ginseng och varje förpackning består utav 75 gram pulver. Det rekommenderade dagsintaget är 1-2 gram per dag, gärna samband med måltid. Pulvret fungerade, liksom de andra panaxtillskotten väl med en energihöjande effekt som resultat cirka 1 timme efter intaget. Pulvret går att blanda ner i maten eller ha som en del av en shake. Ett annat enkelt knep är att röra runt det med 1-2 dl vatten och dricka det. 

  Ett ekologiskt panaxpulver till ett bra pris gör produkten väl värd att köpa för dig som söker ett ginsengpulver. Vi rekommenderar Rawpowder Ginseng Panax EKO och utser det till det bästa ginsengpulvret i vårt test.

   

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

ginseng

Köpguide: Så hittar du bästa ginseng

Ett val av bäst kosttillskott är inte alltid helt lätt att göra. Därför har vi bland annat sammanställt denna köpguide så att du snabbt ska kunna bilda dig en uppfattning om de olika alternativen.

Läs igenom följande punkter för att få en idé om hur du ska välja rätt:

 • Typ: Först och främst måste du fundera över vilken typ av ginseng du är ute efter. Generellt om man pratar om ginseng är det den koreanska ginsengen (Panax ginseng) man syftar på.
 • Dosering: Många ginsengtillskott innehåller inte mer än 100 mg per tablett medan forskningen visar att man behöver 200-400 mg för att känna av de positiva effekterna. Välj därför ett tillskott som innehåller minst 200 mg per tablett.
 • Ginsengoider: Se till att tillskottet innhåller en hög halt av ginsengoider. 200 mg i ett tillskott kan ha bättre effekt än 300 mg i ett annat om ginsengoidhalten är mycket högre.
 • Pris: Priset på ginsengtillskott skiljer sig åt väldigt mycket. Vi rekommenderar att inte betala mer än 10 kr/g ginseng då produkter dyrare än så inte ger bättre resultat ändå.
 • Tillsatser: De flesta vill ha rena tillskott utan massa onödiga tillsatser. Se även upp för att vissa tabletter till exempel innehåller gelatin om du är vegan.

Olika typer av ginseng

Flera olika växter med liknande hälsoeffekter kallas för ginseng. De fem vanligaste är:

 • Koreansk ginseng: Koreansk eller asiatisk ginseng är ansedd som den riktiga ginsengen och växten med de bästa hälsoeffekterna. Den är en mycket bra metabolisk regulator.
 • Amerikansk ginseng: Namnet amerikansk ginseng kommer från artnamnet snarare än platsen den växer på. Den är bra för att bekämpa trötthet och utmattning.
 • Sibirisk ginseng: Är egentligen inte någon riktig ginsengväxt och är växten med de svagaste effekterna. Den har liknande effekter som koreansk ginseng.
 • Brasiliansk ginseng: En sydamerikansk växt som inte heller hör till ginseng, men som även den har bra fördelar för hälsan. Används mot trötthet då även den ger en bra energiboost.
 • Indisk ginseng: Indisk ginseng, eller Ashwagandha, tillhör heller inte ginsengväxterna. Ger en mängd olika hälsofördelar och används vanligast som en kraftfull antioxidant. 

 

Vanliga frågor om ginseng

Finns det några biverkningar med ginseng?

Då ginseng har kraftfulla och energigivande egenskaper är det här en ört som kan ge vissa, ofta milda, biverkningar som till exempel störd sömn eller huvudvärk. Om man tar blodförtunnande mediciner, läkemedel mot diabetes, metaboliska eller mentala sjukdomar eller om man är gravid är ginseng inte att rekommendera. Viss kritik har också riktats mot vissa ginsengprodukter inte på grund av örten själv, utan på andra ämnen som kontaminerat produkterna under framställningsprocessen. Man bör inte ge ginseng till barn eller unga tonåringar. Som med alla kosttillskott så är det alltid bra att konsultera sin läkare innan man introducerar ett nytt ämne till sin diet.

Vad är ginseng?

Ginseng växer vilt ute i naturen, men kan också planteras, och inom traditionell medicin så är det den koreanska och amerikanska varianten som räknas som äkta ginseng. Dess rötter är kraftiga och köttiga och efter att de har torkats görs traditionellt olika brygder på dem som konsumeras för att främja den fysiska och mentala hälsan. Man kan också ta örten som kosttillskott eller genom att pressa/koka rötterna själv. Kvaliteten anses vara bättre ju äldre växten är – den anses kunna leva i minst hundra år. I vissa fall skördas och torkas även dess blad, men de används i mycket mindre utsträckning.

Örten används framförallt i Asien men även i Sverige har den gjort stort genomslag och många tar den för att boosta sitt immunförsvar inför vintermånadernas mörker och kyla, eller för att pigga upp sig och orka mer på gymmet. Det finns flera olika sorters ginseng, var och en med sina kvalitéer.

Läs mer: Boosta immunförsvaret med multivitamin

Vad är ginseng bra för?

 • Ökad energi: Det är framförallt som en energivande ingrediens som ginseng har uppskattats i många tusen år. Som atlet kan man få en extra boost under träningen, är man kroniskt trött piggnar man till och håller man på att återhämta sig efter en operation eller en sjukdom får man en extra skjuts på vägen. En ytterligare fördel är att ginseng är en så kallad adaptogen och det betyder att man inte kan bli beroende av att konsumera den. Läs mer: Koffeintabletter för extra energi
 • Stärker immunförsvaret: Att regelbundet ta ginseng anses ha en stärkande effekt på immunförsvaret och därför är ginseng populärt att ta både för att förebygga saker som förkylningar och infektioner, men också vid de första symptomen för att förkorta sjukdomsförloppet. En kopp ginsengte under dagar när man känner sig lite krasslig kan pigga upp allmäntillståndet och lindra huvudvärk, och många upplever att förkylningen inte känns så jobbig. Vid studier över ginsengens effekter på allvarliga sjukdomar som influensa så har man konstaterat att individers som tar ginseng inte bara har ett bättre försvar, utan dessutom kan dra större nytta av influensavacciner då örten tycks förstärka dess effekter.
 • Sänker blodsockret: Ginseng har länge uppskattats av människor som lider av för högt blodsocker men också bland personer som vill gå ner i vikt. Det här beror både på att dess energigivande egenskaper får igång metabolismen ordentligt men också då den hjälper blodsockernivåerna att hållas låga och jämna. Det har gjorts studier på huruvida ginseng med fördel kan användas av diabetiker, men än så har man inte kommit fram till några slutgiltiga resultat.
 • Motverkar stress: En aromatisk kopp ginseng-te är inte bara bra mot förkylningar utan agerar även lugnande för stressade nerver. Inom folkmedicin har örten getts till personer som lider av depression och nedstämdhet, men också för att verka ångestdämpande. När man känner sig ledsen eller allmänt håglös så är det ofta energin som försvinner, och med ginseng får man en liten skjuts att komma igång igen. Eftersom örten också kan öka den sexuella energin fungerar den som en slags drivkraft, och många känner motivationen komma tillbaka med ett regelbundet intag.
 • Mental alerthet: Att ta ginseng ger inte bara kroppen styrka och energi utan även hjärnan. Om du studerar inför ett prov, om du har många arbetsuppgifter eller behöver lära dig något nytt är det här en ört som kan hjälpa, då den höjer både uthålligheten att fortsätta och fokuset för att bibehålla koncentrationen. Man bör dock inte ta ginseng för sent på dagen då det kan leda till sömnproblem, vilket i sin tur kan göra att man inte orkar plugga eller jobba dagen därpå.
 • Höjer potensen: Ett av de äldsta användningsområdena för ginseng är för att främja den sexuella kraften hos både män och kvinnor. Genom att kanalisera sin energi mot könsorganen har ginseng en potensgivande effekt på män, och ökar uthålligheten i allmänhet. Inom traditionell medicin ges ginseng till par som har svårigheter att få barn, och även om det inte finns några belägg för att fruktbarheten påverkas av örten så kan den ökade sexualdriften ha något med saken att göra och leda till fler ”befruktningstillfällen”.
 • Mot cancer: Ginseng har länge ansetts verka mot vissa former av cancer inom traditionell medicin, dels då örten stärker immunförsvaret, dels för att det ökar energinivån hos patienter som tappat orken på grund av sin sjukdom och dess olika behandlingsformer. En av de mest intressanta egenskaperna i ginsengörten är att den tycks kunna motverka förökningen av elakartade celler, och därför har den ägnats en hel del uppmärksamhet inom forskningen, utan att hittills har lett till definitiva resultat. Man bör heller inte förbise att den energigivande kvaliteten kan ge en sjuk människa lite större motståndskraft rent mentalt, vilket är guld värt i många fall.
 • Stärker lungorna: Anledningen till att ginseng är särskilt populärt bland atleter och människor som tränar eller allmänt är mycket fysiskt aktiva är att örten stärker lungorna och därmed förbättrar konditionen och syreupptaget. Ju större lungkapacitet man har desto mer orkar man, och det här är särskilt välkommet hos personer som sysslar med olika uthållighetssporter, som till exempel löpning, simning och cykling.
 • Avhjälper klimakteriebesvär: Många kvinnor upplever det som jobbigt att gå igenom klimakteriet, både psykiskt och fysiskt. Ginseng kan stärka både kropp och själ genom att ge extra energi och motverka många av de symptom som övergången ofta innebär. Även här hjälper den mentala styrkan till stor del, och därför är det inte bara ginsengens lindrande effekter på klimakteriebesvären som hjälper, utan den energigivande egenskapen tillika.

Vilken form av ginseng är bäst?

Det finns ett stort antal produkter som innehåller ginseng och örten kan intas på många olika sätt:

 • Te: Ett av de vanligaste sätten att ta ginseng på är genom te, där örten ofta är uppblandad med andra närande och välgörande ämnen. En kopp ginsengte ger en mild men skön känsla av energi och motivation, och är särskilt härlig om man känner sig lite trött och vissen.
 • Extrakt: Om man vill stärka sitt immunförsvar och öka på orken i allmänhet så kan ett extrakt vara den bästa produkten då man här får i sig ren ginseng i antingen flytande form eller som tabletter när man känner sig lite trött eller alla omkring en är förkylda. Man kan ta en eller två doser om dagen, helst i samband med måltider, men det är alltid bäst att inte ta ginseng för sent då man kan få svårt att somna på kvällen.
 • Tabletter med extra hög dos: Inför träningen eller en tenta-period kan det vara välkommet med en extra energikick, och då kan man ta ginsengtabletter i högre koncentrat, gärna med lite koffein för att verkligen få igång kropp och hjärna. Det här är något man helst inte ska ta under för långa perioder utan att föredra som en tillfällig uppiggare lite då och då.
 • Tuggummin: Ett uppiggande tuggummi med ginseng och andra vitaminer är ett utmärkt alternativ för den som inte vill ta tyngre tillskott eller få i sig extra koffein inför träningen. Verkar stimulerande och ger uthålligheten lite extra kraft.
 • Krämer och kosmetika: Tack vare ginsengens antibakteriella och immunhöjande egenskaper finns det också en rad kosmetiska produkter som motverkar hudinflammationer och rodnader samt ger en mjuk och fräsch hy. Det finns krämer för ansikte, kropp, händer och trötta ögon och fötter och produkterna är helt naturliga.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
76 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester