Bäst i test: Bästa gurkmejan 2022

Hitta de bästa kapslarna som är fulla av curcumin.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad december 2021

Gurkmeja och särskilt dess mest aktiva förening curcumin är ett potent antiinflammatorisk ämne samt en oxidant som bidrar till flertalet hälsofördelar. Viss forskning visar på att det kan förebygga hjärtsjukdomar samt mildrar inflammationer. Vi har testat 5 gurkmejakapslar och vinnaren i testet heter Healthwell Gurkmeja Premium. Denna ekologiska produkt från Healthwell/Svenskt kosttillskott innehåller en stor mängd kurkumin och även svartpepparextrakt för ökad upptagningsförmåga. 

Testvinnare - Bästa gurkmejan

 • Bäst i test: Healthwell Gurkmeja Premium
 • Bästa billiga: Healthwell Gurkmeja
 • Bästa med ingefära: GAAM Turmeric + ginger
 • Bästa högdoserade: Upgrit Ren Gurkmeja
 • Bästa tabletter: Skip Gurkmeja + Ingefära
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Gurkmeja Premium

  9,5/10
  Premiumprodukt med hög curcuminhalt, piperin och vegetabilisk kapsel.
  Healthwell Gurkmeja Premium
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  4,15 kr
  Curcumin / kapsel
  250 mg
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ekologisk
  • 4.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • 600 mg / kapsel
  Nackdelar
  • Något dyrt

  Healthwell gurkmeja Premium ör en högkvalitativ gurkmejakapsel från Svenskt Kosttillskotts egna varumärke. Produkten är trots sitt lite högre pris, mycket prisvärd på grund av dess höga innehåll av kurkumin. Produkten består av 2 olika varianter av gurkmeja, ekologiskt gurkmejapulver samt gurkmejaextrakt. Dessutom har svartpepparextrakt tillförts för att öka upptaget av gurkmejan. 

  Denna produkt består av smidiga kapslar som är lätta att svälja, 600 mg gurkmeja per kapsel. Själva kapseln är tillverkad av ett vegetabiliskt material som enkelt löses upp när det kommer ner i magen. Rekommendation är att ta 1-2 kapslar per dag. Det görs lämpligast i samband med en måltid. Många av de externa kunderna och flera andra tester skriver gott om produkten där vissa nämner positiva effekter på leder och knän efter cirka 1 månads intag. 

  Vi rekommenderar produkten och utser den till den bästa gurkemja kapseln. Söker du ett billigare alternativ hade vi istället rekommenderat Healthwells andra gurkmejatillskott, "Healthwell gurkmeja". 

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga: Healthwell Gurkmeja

  9,3/10
  Testets mest prisvärda alternativ full av curcumin.
  Healthwell Gurkmeja
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  2,82 kr
  Curcumin / kapsel
  210 mg
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med curcumin
  • Högkoncentrerad
  • 100 % naturlig innehåll
  Nackdelar
  • Burken var för stor för innehållet men detta är tydligen vara något de ska ändra på.

  Healthwell gurkmeja är en väl genomtänkt gurkmejakapsel där kroppen lätt kan ta upp de aktiva ämnena i produkten. Genom att tillsätta svartpeppar har Healthwell ökat möjligheterna för kroppen att ta upp gurkmejan. Detta är något som blivt allt vanligare bland gurkmejatillskotten och något som vi även uppskattar. Andelen gurkmeja i kapslarna är 300 mg vilket är hälften av deras premiumkapsel, "Healthwell gurkmeja Premium". En fördel med Healthwells båda gurkmejatillskott är att kapslarna innehåller en blandning av extrakt och pulver från gurkmejan. Kapslarna är helt vegetabiliska och pulvret från kapslarna är ekologiskt vilket gör att de håller en mycket bra kvalitet.

  Det här är en väl genomtänkt produkt som helt klart har en given plats på listan över de bästa produkterna med gurkmeja. Priset håller en bra nivå i klass med sin premiumgranne. Känner du att du vill få i dig mer än dessa 300 mg rekommenderar vi att du istället blickar ögonen på den produkten. Tror du däremot att 300 mg är tillräckligt för dig är detta den bästa gurkmejakapseln. 

   

  Läs mer
 3. 3. Bästa med ingefära: GAAM Turmeric + ginger

  9,3/10
  Veganskt kosttillskott som kombineras med ingefära.
  GAAM Life Series Vegan Turmeric + ginger 60 caps
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  1,68 kr
  Curcumin / kapsel
  25 mg
  101 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • med ingefära
  • Vegansk
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Låg curcuminhalt

  Turmeric + ginger från GAAM är ett kombinerat kosttillskott med särskild fokus på inflammatoriska tillstånd och allmänt främjande av immunförsvaret. Med vegetabilisk kapsel är det ett bra val för dig som vill utesluta animaliska produkter.

  Utöver att främja matsmältning så har ingefära och gurkmeja särskild uppmärksammats för dess inverkan på mänsklig hälsa. Många har gjort dem till en naturlig del av sin kosthållning, och med Turmeric + ginger blir det enkelt att få ett tillskott.

  Läs mer
 4. 4. Bästa högdoserade: Upgrit Ren Gurkmeja

  9,2/10
  Testets mest högdoserade curcumintillskott extrakt från Curcuma longa-rot
  Upgrit Ren Gurkmeja 90 kapslar
  Storlek
  90 kaps
  Pris / kapsel
  4,17 kr
  Curcumin / kapsel
  475 mg
  375 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög koncentration
  • Jämförelsevis lågt pris
  • Innehåller piperin
  Nackdelar
  • Något dyrt

  Upgrit ren gurkmeja är de starkaste gurkmejakapslarna som vi testade. Varje förpackning består av 90 kapslar där varje kapsel innehåller hela 475 mg kurkumin. Trots det höga innehållet hade vi inga problem med att svälja kapslarna när vi tog ett glas vatten som hjälpmedel. Vi testade även att öppna upp en kapsel och blanda ut innehållet i ett glas med 2 dl havremjölk och en tesked MCT-olja. Detta blev en trevlig dryck som mycket väl funderade som alternativ. Priset är, liksom Healthwell Gurkmeja Premium, något dyrt per kapsel men vägs upp av det höga innehållet av kurkumin som produkten består av.

  På det stora hela är detta en likvärdig produkt som Healthwell Gurkmeja Premium. Priset är mer eller mindre detsamma och innehållet även det snarlikt. Vi rekommenderar bägge produkter och ser det inte som någon större betydelse vilken utav dessa högdoserade gurkmejakapslarna du i slutänden köper.

  Läs mer
 5. 5. Bästa tabletter: Skip Gurkmeja + Ingefära

  8,5/10
  Kombinationstillskott av gurkmeja och ingefära i tablettform.
  Skip Gurkmeja + Ingefära
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kapsel
  1,35 kr
  Curcumin / kapsel
  0 - 225 mg
  135 kr
  Till Butik
  135 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med både gurkmeja och ingefära
  • Kraftfull kombination
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Stora tabletter som är ganska svåra att svälja

  En trevlig produkt med ingefära som komplement!

  Skip gurkmeja innehåller ämnet kurkummin, vilket alltid finns i gurkmeja. Det är en antioxidant och är bra för hälsan. Ingefära innehåller något som kallas gingeroler. Gingeroler är bra för kroppens möjligheter att hålla balans i kroppsvärmen. Vi har valt produkten på grund av kombinationen av starka antioxidanter och gingeroler.

  Två tabletter per dag

  Produkten består av små, smidiga tabletter som du enkelt sväljer ner tillsammans med mat eller dryck. Två tabletter per dag är den rekommenderade dosen. En burk innehåller 100 st tabletter vilket ger dig 50 dagar med full dosering.

  Den här produkten är ett perfekt alternativ för dig som inte tycker om att använda ingefära eller gurkmeja i form av kryddor, men ändå skulle vilja få tillgång till de nyttiga antioxidanter som finns i gurkmejan och gingerolerna i ingefäran.

  Prova skip gurkmeja och avgör vad du själv tycker. Många väljer denna produkt före andra produkter inom gurkmeja på grund av ingefäran. Det finns en uppfattning att ingefära är bra för att hålla förkylningen stången och här tillkommer även kombinationen med gurkmejan i tabletterna.

  Läs mer

Gurkmeja köpguide

Gurkmeja är välkänd som en mirakelkrydda och har över 6000 studier som dokumenterar dess medicinska fördelar. Nya studier har dock visat att det är svårt för våra kroppar att absorbera det viktigaste näringsämnet, kurkumin. När det finns så många olika produkter att köpa kan det vara svårt att välja rätt.

Därför har vi satt ihop denna köpguide för att underlätta ditt val:

 • gurkmeja

  Innehåll

  Välj ett gurkmejatillskott som är gjort på pulver från hela roten och inte bara kurkuminextrakt. De flesta studier om gurkmeja är gjorda på effekter från hela roten även om det är kurkuminet som är det mest framträdande näringsämnet. Vissa tillverkare fyller även ut kapslarna med olika fyllningsmedel, konserveringsmedel och sötningsmedel för att öka vinsten.
 • kapsel

  Upptagningsförmåga

  Från många tillskott kan kroppen oftast bara absorbera runt 5-10 % kurkumin. Genom att tillsätta svartpeppar ökar upptagningsförmågan med upp till 2000 % (!). Se därför till att välja ett tillskott med tillsatt svartpeppar, eller piperin som är det verksamma ämnet.
 • miljo

  Miljö

  Många odlingar av gurkmeja är inte särskilt bra för miljön. GMO-odlingar, starka bekämpningsmedel och även rent syntetiska tillskott är inte ovanligt att se i tillskott från Asien. Välj helst ett tillskott tillverkat i Sverige eller åtminstone ett ekologiskt certifierat.

Så gjorde vi testet

Det är inte alldeles enkelt att skilja på två olika gurkmejatillskott man fått i handen. Olika doseringar, extraktionsmetoder och användningsområden gör det svårt att säga att det ena är bättre än det andra. Vi har här därför valt att istället utse det bästa alternativet i flera olika kategorier, även om vi såklart utsett den bästa överlag.

Som underlag för testet valde vi ut ett 20-tal gurkmejakapslar som vi trodde lite extra på. Det är till exempel produkter med ett intressant innehåll, pris eller med höga kundbetyg. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts enligt följande kriterier:

 • Innehåll: Hur mycket gurkmeja innehåller varje kapsel? Hur hög är halten av curcuminoider?
 • Användning: Är kapslarna små eller stora? Är det lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Effekt: Har du upplevt några positiva effekter sedan du började använda tillskottet? Har du råkat ut för några biverkningar?
 • Pris: Vad kostar en förpackning? Vad blir priset per kapsel, dosering och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Upptagningsförmåga: Hur bra är kroppen på att ta upp innehållet från kapslarna? Innehåller de t.ex. svartpepparextrakt för förbättrad upptagning?

Till sist har vi sammanställt alla betyg och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

 

Frågor och svar om gurkmeja

Hur mycket gurkmeja ska man ta?

Dosering av gurkmeja ser lite olika ut beroende vilken typ av gurkmeja du intar. Halten kurkumin är inte särskilt hög i rå gurkmeja och det behövs betydligt mer än ett gurkmejatillskott. Lägg därtill olika upptagningsförmågor. Vi har ändå sammanställt en generell utgångspunkt för hur mycket man behöver av olika former:

 • Rå rot: 1,5-3 gram / dag
 • Gurkmejapulver: 1-3 gram / dag
 • Kurkumin (standardiserat pulver): 400-600 mg, 3 ggr / dag
 • Flytande extrakt (1:1): 30-90 droppar / dag
 • Tinktur (1:2): 15-30 droppar 4 ggr / dag 

OBS! För kosttillskott så ska du istället följa tillverkarens instruktioner.

Vad är gurkmeja bra för?

 • inflammationAnti-inflammatorisk: Kurkuminet i gurkmejan kan motverka många av de molekyler som är kända för att orsaka inflammation. Dess anti-inflammatoriska egenskaper är så starka att de motsvarar många receptfria läkemedels.
 • cancerCancer: Gurkmeja leder till flera förändringar på molekylär nivå i kroppen och studier tyder på att de kan förebygga vissa former av cancer. Men effekten är ytterst begränsad och det finns inte särskilt starka belägg.
 • antioxidanterAntioxidant: Kurkumin är en mycket kraftfull antioxidant. Inte nog med det, det bidrar även till att förstärka kroppens egna tillverkning av antioxidanter.
 • hjärnaHjärnan: Gurkmeja höjer nivåerna av tillväxthormonet BDNF i hjärnan. I flera olika hjärnåkommor har man kunnat se ett samband mellan sänkta BDNF-nivåer och åkomman, till exempel Alzheimers.
 • hjärtaHjärtat: Flera studier tyder på att curcumin leder till förbättringar av endotelfunktionen. I en studie av över 100 personer som behövde operera kranskärl visade det sig att 4g curcumin per dag reducerade risken för hjärtattack med 65%.

Vilka risker finns med gurkmeja?

Biverkningar av gurkmeja

Vilka är biverkningarna av gurkmeja? Vissa människor har rapporterat allergiska reaktioner mot gurkmeja, speciellt efter hudexponering. Dessutom har höga doser av gurkmeja observerats orsaka:

 • Illamående
 • Diarre
 • Ökad risk för blödning
 • Hyperaktiva sammandragningar av gallblåsan
 • Hypotension (sänkt blodtryck)
 • Uterin sammandragningar hos gravida kvinnor
 • Ökat menstruationsflöde

Människor som tar vissa mediciner bör också vara försiktiga med att använda gurkmejatillskott. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
178 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester