Bäst i test: Bästa gurkmejan 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad september 2021

Gurkmeja och särskilt dess mest aktiva förening curcumin är ett potent antiinflammatorisk ämne samt en oxidant som bidrar till flertalet hälsofördelar. Viss forskning visar på att det kan förebygga hjärtsjukdomar samt mildrar inflammationer. Vi har testat 6 gurkmejakapslar och vinnaren i testet heter Healthwell Gurkmeja Premium. Denna ekologiska produkt från Healthwell/Svenskt kosttillskott innehåller en stor mängd kurkumin och även svartpepparextrakt för ökad upptagningsförmåga. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av gurkmeja

Vi har gått igenom några av de mest populära tillskotten med gurkmeja på den svenska marknaden. Vissa av de tillskott vi tipsar om kan innehålla andra ämnen än gurkmeja (exempelvis ingefära). Se därför till att kolla upp innan köp om det är något du inte vill ta som finns i kapslarna. 

I vårt egna test har vi bland annat kollat upp innehåll, priser och hur lätta de är att svälja. Utöver detta har vi även tagit med andra, mer externa saker i beaktande, såsom vad andra tycker om produkterna samt leveranstider hos butikerna som säljer kosttillskotten. Slutligen har vi även vägt in priset för att komma fram till ett helhetsbetyg. Nedan följer vad vi har gått igenom på varje punkt i testet:

 • Innehåll: Här har vi gått igenom hur mycket ren gurkmeja varje kapsel innehåller samt totala innehållet i varje förpackning
 • Lättsvaldhet: Är gurkmejakapslarna små eller stora? Är det lätta att svälja?
 • Upptagningsförmåga: Hur bra är kroppen på att ta upp innehållet från kapslarna? Innehåller de svartpepparextrakt för förbättrad upptagning?

Vilken gurkmeja är bäst?

Vi har testat många gurkmeja. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive gurkmeja samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test gurkmeja: Healthwell Gurkmeja Premium

  9,5/10
  Healthwell Gurkmeja Premium
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  4,15 kr
  Curcumin / kapsel
  250 mg
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ekologisk
  • 4.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • 600 mg / kapsel

  Healthwell gurkmeja Premium ör en högkvalitativ gurkmejakapsel från Svenskt Kosttillskotts egna varumärke. Produkten är trots sitt lite högre pris, mycket prisvärd på grund av dess höga innehåll av kurkumin. Produkten består av 2 olika varianter av gurkmeja, ekologiskt gurkmejapulver samt gurkmejaextrakt. Dessutom har svartpepparextrakt tillförts för att öka upptaget av gurkmejan. 

  Denna produkt består av smidiga kapslar som är lätta att svälja, 600 mg gurkmeja per kapsel. Själva kapseln är tillverkad av ett vegetabiliskt material som enkelt löses upp när det kommer ner i magen. Rekommendation är att ta 1-2 kapslar per dag. Det görs lämpligast i samband med en måltid. Många av de externa kunderna och flera andra tester skriver gott om produkten där vissa nämner positiva effekter på leder och knän efter cirka 1 månads intag. 

  Vi rekommenderar produkten och utser den till den bästa gurkemja kapseln. Söker du ett billigare alternativ hade vi istället rekommenderat Healthwells andra gurkmejatillskott, "Healthwell gurkmeja". 

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga gurkmeja kapslar: Healthwell Gurkmeja

  9,3/10
  Healthwell Gurkmeja
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  2,82 kr
  Curcumin / kapsel
  210 mg
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med curcumin
  • Högkoncentrerad
  • 100 % naturlig innehåll

  Healthwell gurkmeja är en väl genomtänkt gurkmejakapsel där kroppen lätt kan ta upp de aktiva ämnena i produkten. Genom att tillsätta svartpeppar har Healthwell ökat möjligheterna för kroppen att ta upp gurkmejan. Detta är något som blivt allt vanligare bland gurkmejatillskotten och något som vi även uppskattar. Andelen gurkmeja i kapslarna är 300 mg vilket är hälften av deras premiumkapsel, "Healthwell gurkmeja Premium". En fördel med Healthwells båda gurkmejatillskott är att kapslarna innehåller en blandning av extrakt och pulver från gurkmejan. Kapslarna är helt vegetabiliska och pulvret från kapslarna är ekologiskt vilket gör att de håller en mycket bra kvalitet.

  Det här är en väl genomtänkt produkt som helt klart har en given plats på listan över de bästa produkterna med gurkmeja. Priset håller en bra nivå i klass med sin premiumgranne. Känner du att du vill få i dig mer än dessa 300 mg rekommenderar vi att du istället blickar ögonen på den produkten. Tror du däremot att 300 mg är tillräckligt för dig är detta den bästa gurkmejakapseln. 

   

  Läs mer
 3. 3. Bästa högdoserade gurkmeja kapslar: Upgrit Ren Gurkmeja 90 kapslar

  9,2/10
  Upgrit Ren Gurkmeja 90 kapslar
  Storlek
  90 kaps
  Pris / kapsel
  4,17 kr
  Curcumin / kapsel
  475 mg
  375 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög koncentration
  • Jämförelsevis lågt pris
  • Innehåller piperin

  Upgrit ren gurkmeja är de starkaste gurkmejakapslarna som vi testade. Varje förpackning består av 90 kapslar där varje kapsel innehåller hela 475 mg kurkumin. Trots det höga innehållet hade vi inga problem med att svälja kapslarna när vi tog ett glas vatten som hjälpmedel. Vi testade även att öppna upp en kapsel och blanda ut innehållet i ett glas med 2 dl havremjölk och en tesked MCT-olja. Detta blev en trevlig dryck som mycket väl funderade som alternativ. Priset är, liksom Healthwell Gurkmeja Premium, något dyrt per kapsel men vägs upp av det höga innehållet av kurkumin som produkten består av.

  På det stora hela är detta en likvärdig produkt som Healthwell Gurkmeja Premium. Priset är mer eller mindre detsamma och innehållet även det snarlikt. Vi rekommenderar bägge produkter och ser det inte som någon större betydelse vilken utav dessa högdoserade gurkmejakapslarna du i slutänden köper.   

  Läs mer
 4. 4. Better You Gurkmeja

  9,1/10
  Better You Gurkmeja
  Storlek
  50 kaps
  Pris / kapsel
  4,58 kr
  Curcumin / kapsel
  240 mg
  229 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Antioxidativa egenskaper
  • Med svartpepparextrakt
  • Hög halt curcumin

  Kapslarna Better You Gurkmeja innehåller hela 80 % curcumin som är ett extrakt från gurkmeja. Till de här kapslarna har endast ekologisk gurkmeja använts, och kapselmaterialet är helt vegetabiliskt och naturligt. Själva kapseln består av cellulosa som enkelt tas upp av kroppen. För att kroppen ska kunna ta upp curcuminet ännu bättre är kapslarna från Better You förstärkta med piper nigrum eller svartpepparextrakt. Det har inga andra effekter på kroppen, utan förbättrar endast upptaget.

  1-2 kapslar per dag

  Kapslarna från Better You kan hjälpa dig att leva ett mer rörligt och hälsosamt liv tack vare 1-2 kapslar varje dag. En annan fördel med att använda just kapslarna från Better You är att du också kan öppna kapseln och lägga innehållet i vatten som sedan dricks. På så sätt blir produkten också lämplig för dem som har svårt att svälja kapslar.

  Tillverkad i Sverige

  Hela produkten är tillverkad i Sverige och den är också lämplig för vegetarianer och veganer oavsett om man väljer att ta produkten med eller utan kapsel. En nackdel med kapseln är att varken svartpepparextraktet eller cellulosan i kapseln är ekologiskt.

  Läs mer
 5. 5. Skip Gurkmeja + Ingefära

  8,5/10
  Skip Gurkmeja + Ingefära
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kapsel
  1,35 kr
  Curcumin / kapsel
  0 - 225 mg
  135 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med både gurkmeja och ingefära
  • Kraftfull kombination
  • Lättsvalda kapslar

  En trevlig produkt med ingefära som komplement!

  Skip gurkmeja innehåller ämnet kurkummin, vilket alltid finns i gurkmeja. Det är en antioxidant och är bra för hälsan. Ingefära innehåller något som kallas gingeroler. Gingeroler är bra för kroppens möjligheter att hålla balans i kroppsvärmen. Vi har valt produkten på grund av kombinationen av starka antioxidanter och gingeroler.

  Två tabletter per dag

  Produkten består av små, smidiga tabletter som du enkelt sväljer ner tillsammans med mat eller dryck. Två tabletter per dag är den rekommenderade dosen. En burk innehåller 100 st tabletter vilket ger dig 50 dagar med full dosering.

  Den här produkten är ett perfekt alternativ för dig som inte tycker om att använda ingefära eller gurkmeja i form av kryddor, men ändå skulle vilja få tillgång till de nyttiga antioxidanter som finns i gurkmejan och gingerolerna i ingefäran.

  Prova skip gurkmeja och avgör vad du själv tycker. Många väljer denna produkt före andra produkter inom gurkmeja på grund av ingefäran. Det finns en uppfattning att ingefära är bra för att hålla förkylningen stången och här tillkommer även kombinationen med gurkmejan i tabletterna.

  Läs mer
 6. 6. Elexir Pharma Gurkmeja

  7,7/10
  Elexir Pharma Gurkmeja
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  3,32 kr
  Curcumin / kapsel
  475 mg
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Skyddar mot fria radikaler
  • Hög halt curcuminoider
  • Med svartpepparextrakt

  Gult är fint! Rot, mald, pulver, krydda eller varför inte i kapselform. Det viktiga är att man får i sig det aktiva ämnet Curcumin som finns i gurkmeja då det är det som har effekt på kroppen och det gärna dagligen. Fördelarna med att ta gurkmeja i kapselform är många då smaken på maten kan bli lite enahanda om man ändå vill få i sig gurkmeja varje dag. Lättaste sättet att komma ihåg att ta sin gurkmeja är att få in en rutin och helt enkelt lägga till gurkmejakapseln till de andra vitaminerna eller morgonbestyren.

  Elexir Pharma Gurkmeja tillför antioxidanter som kroppen behöver och som ger ett bra skydd mot såväl fria radikaler som oxidativ stress i kroppens celler. Kapslarna innehåller inte bara gurkmeja utan även peppar eftersom det förstärker effekten då den ökar absorptionen. Dessutom är kapslarna helt fria från konserveringsmedel. Det är viktigt att tänka på att kosttillskott inte kan ersätta att man äter bra och varierat men det är ett bra komplement och tillför kroppen de nyttiga effekterna även de dagar måltiderna inte innehåller gurkmeja.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa gurkmeja-tillskott

Gurkmeja är välkänd som en mirakelkrydda och har över 6000 studier som dokumenterar dess medicinska fördelar. Nya studier har dock visat att det är svårt för våra kroppar att absorbera det viktigaste näringsämnet, kurkumin. När det finns så många olika produkter att köpa kan det vara svårt att välja rätt.

Därför har vi satt ihop denna köpguide för att underlätta ditt val:

 • gurkmejaInnehåll: Välj ett gurkmejatillskott som är gjort på pulver från hela roten och inte bara kurkuminextrakt. De flesta studier om gurkmeja är gjorda på effekter från hela roten även om det är kurkuminet som är det mest framträdande näringsämnet. Vissa tillverkare fyller även ut kapslarna med olika fyllningsmedel, konserveringsmedel och sötningsmedel för att öka vinsten.
 • kapselUpptagningsförmåga: Från många tillskott kan kroppen oftast bara absorbera runt 5-10 % kurkumin. Genom att tillsätta svartpeppar ökar upptagningsförmågan med upp till 2000 % (!). Se därför till att välja ett tillskott med tillsatt svartpeppar, eller piperin som är det verksamma ämnet.
 • miljoMiljö: Många odlingar av gurkmeja är inte särskilt bra för miljön. GMO-odlingar, starka bekämpningsmedel och även rent syntetiska tillskott är inte ovanligt att se i tillskott från Asien. Välj helst ett tillskott tillverkat i Sverige eller åtminstone ett ekologiskt certifierat.

Vad är gurkmeja bra för?

Hälsofördelarna med gurkmeja inkluderar en förbättrad förmåga att smälta fetter, minska gas och uppblåsthet, minskad överbelastning och förbättrade hudförhållanden med eksem, psoriasis och akne. Gurkmeja har använts som ett kraftfullt antiinflammatoriskt ämne i kinesisk och indisk medicin i årtusenden. Gurkmeja innehåller beprövade effekter på detta område som kan jämföras med anti-inflammatoriska medel och vissa receptbelagda läkemedel. Men gurkmeja producerar inte den toxiska effekten som syntetiska mediciner ibland gör, såsom sårbildning, inre blödning och till och med ett sänkt antal vita blodkroppar.

Fler rapporterade hälsoeffekter av gurkmeja inkluderar lättnad från ledvärk, såsom reumatoid artrit, nedsatt ledsvullnad och större rörelseomfång när de används regelbundet. Forskning tyder också på att gurkmeja kan vara till hjälp vid behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar, sänkt kolesterol, skydda hjärtat, lindra matsmältningsbesvär, förbättra leverfunktionen och till och med förebygga Alzheimers sjukdom. Cancerförebyggande och långsammare cancercellstillväxt - speciellt cancer i bröst, tjocktarm, prostata och lungor.

Läs mer: Bäst kosttillskott för lederna

Positiva effekter av gurkmeja

 • inflammationAnti-inflammatorisk: Kronisk inflammation orsakar många vanliga sjukdomar. Kurkuminet i gurkmejan kan motverka många av de molekyler som är kända för att orsaka inflammation. Dess anti-inflammatoriska egenskaper är så starka att de motsvarar många receptfria läkemedels.
 • cancerCancer: Gurkmeja leder till flera förändringar på molekylär nivå i kroppen och studier tyder på att de kan förebygga cancer. Det finns även forskning som tyder på att det kanske till och med skulle kunna bromsa utvecklingsförloppet för cancern.
 • antioxidanterAntioxidant: Kurkumin är en mycket kraftfull antioxidant. Inte nog med det, det bidrar även till att förstärka kroppens egna tillverkning av antioxidanter.
 • hjärnaHjärnan: Gurkmeja höjer nivåerna av tillväxthormonet BDNF i hjärnan. I flera olika hjärnåkommor har man kunnat se ett samband mellan sänktaBDNF-nivåer och åkomman, till exempel Alzheimers.
 • hjärtaHjärtat: Flera studier tyder på att curcumin leder till förbättringar av endotelfunktionen. I en studie av över 100 personer som behövde operera kranskärl visade det sig att 4g curcumin per dag reducerade risken för hjärtattack med 65%.

Läs mer: Q10-tillskott och dess påverkan på hjärtat

 •  

Biverkningar av gurkmeja

 Vilka är biverkningarna av gurkmeja? Vissa människor har rapporterat allergiska reaktioner mot gurkmeja, speciellt efter hudexponering. Vanligtvis upplevs detta som ett milt kliande utslag. Dessutom har höga doser av gurkmeja observerats orsaka:

 • Illamående
 • Diarre
 • Ökad risk för blödning
 • Hyperaktiva sammandragningar av gallblåsan
 • Hypotension (sänkt blodtryck)
 • Uterin sammandragningar hos gravida kvinnor
 • Ökat menstruationsflöde

Människor som tar vissa mediciner bör också vara försiktiga med att använda gurkmejatillskott. Gurkmeja kan störa antikoagulanter som aspirin, klopidogrel och warfarin. Det kan också påverka mediciner som icke-steroida, anti-inflammatoriska läkemedel. Följ alltid tillverkarens instruktioner när du köper kosttillskott med gurkmeja. Om du använder receptbelagda läkemedel är det en bättre idé att inkludera färsk ekologisk gurkmeja i dina kostvanor istället.

Dosering av gurkmeja

Dosering av gurkmeja ser lite olika ut beroende vilken typ av gurkmeja du intar. Halten kurkumin är inte särskilt hög i rå gurkmeja och det behövs betydligt mer än ett gurkmejatillskott. Lägg därtill olika upptagningsförmågor. Vi har ändå sammanställt en generell utgångspunkt för hur mycket man behöver av olika former för att ta del av gurkmejans hälsoeffekter:

 • Rå rot: 1,5-3 gram / dag
 • Gurkmejapulver: 1-3 gram / dag
 • Kurkumin (standardiserat pulver): 400-600 mg, 3 ggr / dag
 • Flytande extrakt (1:1): 30-90 droppar / dag
 • Tinktur (1:2): 15-30 droppar 4 ggr / dag 

OBS! För kosttillskott så ska du istället följa tillverkarens instruktioner.

Enligt forskning förbättras absorberingen av gurkemeja genom hela kroppen om man tar ett gurkmejatillskott kombinerat med svartpeppar, som innehåller piperin. I en studie tillsattes 20 mg piperin till 2,000 mg gurkmeja. Detta ökade biotillgängligheten av gurkmeja med hela 154 procent!

Frågor och svar om gurkmeja

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja har använts i Indien i tusentals år som krydda men även som en medicinal växt. Vetenskapen har nyligen börjat komma till slutsatsen att Indierna faktiskt har haft rätt i det de länge påstått. Det innehåller verkligen föreningar med medicinska egenskaper. Dessa föreningar kallas curcuminoider, vars viktigaste förening är kurkumin. Kurkumin är den viktigaste aktiva beståndsdelen i gurkmeja. Den har kraftiga antiinflammatoriska egenskaper och är en mycket stark antioxidant.

Kurkuminhalten i gurkmeja är inte så hög utan består ungefär av 3 % utav totalvikten. De flesta av studierna kring denna ört använder sig av gurkmejaextrakt som mestadels innehåller kurkumin med doser som vanligtvis överstiger 1 gram per dag. Det skulle vara väldigt svårt att nå dessa nivåer genom att bara använda en gurkmejakrydda i dina livsmedel. Därför, om du vill uppleva de fulla effekterna, måste du ta ett extrakt som innehåller signifikanta mängder kurkumin och det är därför som det är utmärkt att använda sig av ett tillskott. Tyvärr absorberas kurkumin dåligt i blodet men det hjälper att konsumera svartpeppar som innehåller piperin tillsammans med gurkmejan. Detta är en naturlig substans som ökar absorptionen av kurkumin med hela 2000 %. Kurkumin är också fettlöslig så det kan även vara en bra idé att konsumera det i samband med en fet måltid.

Hur mycket kurkumin innehåller rå gurkmejarot?

Kurkuminhalten i gurkmeja är inte så hög utan består ungefär av 3 % utav totalvikten. De flesta av studierna kring denna ört använder sig av gurkmejaextrakt som mestadels innehåller kurkumin med doser som vanligtvis överstiger 1 gram per dag. Det skulle vara väldigt svårt att nå dessa nivåer genom att bara använda en gurkmejakrydda i dina livsmedel. Därför, om du vill uppleva de fulla effekterna, måste du ta ett extrakt som innehåller signifikanta mängder kurkumin och det är därför som det är utmärkt att använda sig av ett tillskott. Tyvärr absorberas kurkumin dåligt i blodet men det hjälper att konsumera svartpeppar som innehåller piperin tillsammans med gurkmejan. Detta är en naturlig substans som ökar absorptionen av kurkumin med hela 2000 %. Kurkumin är också fettlöslig så det kan även vara en bra idé att konsumera det i samband med en fet måltid.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
158 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester