Bäst i test: Bästa jordnötssmöret 2022

Finns det ett helt perfekt jordnötssmör? Vi har hittat både de nyttigaste och godaste jordnötssmören
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Jordnötssmör har gått från att ha varit tämligen opopulärt till att användas av allt fler människor, inte minst de som vill gå upp i vikt (bulka) samt är ute efter att öka det dagliga proteinintaget. Vi har granskat och jämfört några av de mer populära jordnötssmören. Läs mer om testet nedan och ta reda på vilket jordnötssmör som blev bäst i test 2022.

Testvinnare - Bästa jordnötssmöret

 1. Bäst i test: Core Peanut Butter
 2. Bästa crunchy: Star Nutrition Peanut Butter
 3. Bästa billiga: GAAM Peanut Butter 350 g
 4. Bästa ekologiska: Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt
 5. Bästa lilla förpackningen: Urtekram Jordnötssmör Crunchy EKO
 1. Bäst i test: Core Peanut Butter

  9,7/10
  Prisvärd produkt helt utan tillsatser som finns både som len eller med bitar.
  Core Peanut Butter
  Bäst i test
  Storlek
  1000 g
  Pris / kg
  89,00 kr
  Jordnötshalt
  100 %
  Alternativ
  Crunch/Smooth
  Till Butik
  89 kr
  Till Butik
  89 kr
  Fördelar
  • Pålitligt och omtyckt märke
  • Bra pris
  • Mycket goda kundomdömen
  Nackdelar
  • Ej EKO

  Core Peanut Butter är ett prisvärt högkvalitativt jordnötssmör från Svenskt Kosttillskotts egna varumärke Core. Produkten finns både som crunch eller smooth och varje förpackning väger 1 kilo. Anledningen till att detta är ett bra val är innehållet, som består till 100% av jordnötter. Konsistensen är bra, smaken är bra och priset är bra. Vad mer kan man förvänta sig av ett jordnötssmör?

  Läs mer
 2. Bästa crunchy: Star Nutrition Peanut Butter

  9,5/10
  Från gymgrossistens egna varumärkehelt utan tillsatser med eller utan bitar.
  Star Nutrition Peanut Butter
  Storlek
  1000 g
  Pris / kg
  84,00 kr
  Jordnötshalt
  100 %
  Alternativ
  Crunch/Smooth
  Till Butik
  84 kr
  Fördelar
  • Inga onödiga tillsatser
  • Prisvärd
  • Bra omdömen
  Nackdelar
  • Ej EKO

  Star Nutrition Peanut Butter är ett jordnötssmör Gymgrossistens egna varumärke. Produkten är mycket snarlik Core Peanut Butter vad gäller smak, pris och utförande (crunch eller smooth går att välja på). Innehållet består även det, liksom Cores jordnötssmör, till 100% jordnötter. 

  När vi testade jordnötssmören avslutade vi med ett blindtest av samtliga jordnötssmör och det var här som fler valde Core Peanut butter framför Star Nutrition. I slutänden är det dock en smaksak och du lär vara nöjd vad du än väljer. 

  Läs mer
 3. Bästa billiga: GAAM Peanut Butter 350 g

  9,1/10
  Naturligt nötsmör fritt från palmolja och utan tillsatt socker eller salt.
  GAAM Peanut Butter 350 g
  Storlek
  360 g
  Pris / kg
  108,33 kr
  Jordnötshalt
  99.5 %
  Alternativ
  Smooth
  Till Butik
  39 kr
  Fördelar
  • Smakar gott
  • Utan socker eller salt
  Nackdelar
  • Finns bara som smooth

  Ett både gott och prisvärt alternativ från Proteinbolagets egna varumärke GAAM. Till nackdelarna hör dock att det i nuläget endast går att välja deras smooth så vill du ha lite "knaster" i ditt jordnötssmör rekommenderar vi de andra produkterna. 

  Läs mer
 4. Bästa ekologiska: Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt

  9,1/10
  Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt
  Storlek
  360 g
  Pris / kg
  125,00 kr
  Jordnötshalt
  100 %
  Alternativ
  Smooth
  Till Butik
  45 kr
  Till Butik
  45 kr
  Fördelar
  • Ekologiskt
  • Kravmärkt
  Nackdelar
  • Finns bara som smooth
  • Priset

  Kung Markattas jordnötssmör är både ekologisk och KRAV-märkt. Jordnötterna, som i detta fall har kvar den näringsrika hinnan, har rostats och malts för en god och krämig smak. Förpackningen innehåller 360 g.

  Läs mer
 5. Bästa lilla förpackningen: Urtekram Jordnötssmör Crunchy EKO

  8,9/10
  En liten smidig burk med ett gott ekologiskt jordnötssmör.
  Urtekram Jordnötssmör Crunchy EKO
  Storlek
  230 g
  Pris / kg
  169,57 kr
  Jordnötshalt
  99.5 %
  Alternativ
  Crunchy
  Till Butik
  39 kr
  Till Butik
  39 kr
  Fördelar
  • Gyllenrostade jordnötter
  • En gnutta himalayasalt har tillförts
  Nackdelar
  • Dyrast i testet

  Urtekrams jordnötssmör med crunch är ekologiskt och tillverkas i Mariager i Danmark, där jordnötterna först rostas gyllene, sedan mals grovt, och slutligen toppas med en gnutta Himalayasalt. I produktserien finns även Urtekram Peanut Butter Smooth, med samma ingredienser som i Crunchy, för den som för den som gillar slät konsistens, och Urtekram Peanut Butter Crunchy Choco, med en blandning av jordnötter, fettfattigt kakaopulver, johannesbröd, jungfrukokosolja, salt, och citronpulver, för den som gillar litet grövre konsistens med chokladsmak. Förpackningen innehåller 320 g.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa jordnötssmöret

Jordnötssmör köpguide

peanut butter

När du ska köpa jordnötssmör finns det några delar som du bör vara extra uppmärksam på. Välj inte bara det billigaste smöret, utan prioritera kvaliteten. Kom även ihåg att ett billigt jordnötssmör inte behöver vara sämre än ett dyrare. Det är prisvärdheten som styr. Vi har här sammanställt de viktigaste delarna att ta hänsyn till:

 • Få ingredienser

  Ju färre ingredienser i produkten desto bättre. Den optimala produkten bör endast innehålla jordnötter och eventuellt lite salt. Även om produkten bara innehåller jordnötter kan de skilja sig åt. Kanske inte näringsmässigt men vad gäller smak och textur. Det beror bland annat på hur framställningen går till.
 • Undvik tillsatta oljor

  Många av de oljor som tillsätts till jordnötssmör för att förbättra hållbarheten är inte alls bra för kroppen. Du kan få sämre kolesterol- och triglyceridnivåer vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Äter du inte särskilt stora mängder av jordnötssmör så spelar det mindre roll om du får i dig lite av de sämre oljorna. Då kan det istället vara mer värt att få en produkt med längre hållbarhet.
 • Inget tillsatt socker

  Jordnötter innehåller socker naturligt så var inte rädd om det står att produkten innehåller 1 - 2 g socker. Det du ska se upp för är om produkten innehåller tillsatt socker. Se upp för ingredienser som melass, maltodextrin och sirap. Enligt vår erfarenhet tycker de flesta om naturligt jordnötssmör så det är bara onödigt att få i sig en mängd tomma kolhydrater. 
 • Emulgeringsmedel

  Emulgeringsmedel är ofta tillsatt för att undvika att jordnötssmöret skär sig eller för att förbättra konsistensen. Viss forskning tyder på att emulgeringsmedel kan reta upp magen och skapa en smärre inflammation. Förmodligen inget att jättestor hänsyn till om du inte vet med dig att du reagerar på dessa ämnen då ingen av oss märkte av någon irritation av produkter som innehöll mycket emulgeringsmedel.
 • Priset

  Det är onödigt att betala mer än man måste. Jordnötssmör är en väldigt enkel produkt så det finns många bra och billiga alternativ att välja på. Är man inte ute efter någon specifik produkt vad gäller smak och sötning är kilopriset ofta den avgörande faktorn. Värt att tänka på är att vissa billigare alternativ har en större miljöpåverkan, men det finns även dyrare klimatbovar.
 • Med eller utan hinnan

  Jordnötter har en liten hinna runt sig innanför skalet. Denna innehåller extra mycket näring vilket såklart är en välkommen bonus. Vissa tillverkare har valt att ta bort hinnan då den gör att smöret ser lite tråkigare ut. I slutändan kommer det ner till personlig preferens om man vill ha en liten nyttigare produkt eller en som ser lite godare ut visuellt.
Så valde vi ut de bästa jordnötssmören

Så gjorde vi testet

Många jordnötssmör är relativt likvärdiga men det finns ändå några olika parametrar som skiljer dem åt. Vi har här valt att utse det bästa alternativet i fem olika kategorier.

För att hitta det bästa jordnötssmöret i varje kategori började vi med att beställa hem ett 20-tal produkter från olika tillverkare. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts efter följande parametrar:

 • Innehåll: Hur stor andel jordnötter innehåller produkten? Hur mycket socker och andra tillsatser innehåller det? Är det saltat?
 • Textur: Är det med eller utan crunch? Hur bra känns crunchen eller hur lent och fint är det? Känns texturen bra? Finns det att köpa både med och utan crunch?
 • Smak: Är produktens smak tillfredsställande? Går det bra att både äta som det är och använda i olika typer av bakverk?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir kilopriset? Känns det prisvärt i förhållande till innehållet och smaken? Skulle du själva kunna tänka dig att köpa det?
 • Kundbetyg: Vilket snittbetyg har produkten fått hos återförsäljare? Vad tycker kunderna är bra eller dåligt?

Betygen har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

 

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa jordnötssmöret

Vanliga frågor om jordnötssmör

Vilket jordnötssmör är bäst?

Vilket jordnötssmör som är bäst för dig kommer inte bara att avgöras på innehållet utan även mer subjektiva parametrar som smak och konsistens. Även din budget spelar såklart roll.

I vårt test blev Core Peanut Butter utsedd till det bästa jordnötssmöret. Detta baserades på innehållet, priset och smaken.

Vad är jordnötssmör bra för?

Jordnötssmör är en god näringskälla som ger långvarig mättnadskänsla och vid måttligt intag minskar risken för såväl hjärt- och kärlsjukdomar som diabetes typ 2. Detta eftersom det innehåller gott om omättade fetter, protein, fibrer, vitaminer och mineraler.

Vilka risker finns det med jordnötssmör?

Vissa varianter innehåller socker, härdat fett och vegetabilisk olja, där sockret riskerar att bidra till viktökning och härdat fett innehåller transfetter som bland annat kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Viss typ av olja, som ocertifierad palmolja, är dessutom en bidragande orsak till regnskogsskövling.

Välj kvalitativa produkter som består av minst 99% ekologiska jordnötter.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
132 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5