Bäst i test: Bästa jordnötssmöret 2021

Finns det ett helt perfekt jordnötssmör? Vi har hittat både de nyttigaste och godaste jordnötssmören
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Jordnötssmör har gått från att ha varit tämligen opopulärt till att användas av allt fler människor, inte minst de som vill gå upp i vikt (bulka) samt är ute efter att öka det dagliga proteinintaget. Vi har granskat och jämfört några av de mer populära jordnötssmören. Läs mer om testet nedan och ta reda på vilket jordnötssmör som blev bäst i test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av jordnötssmör

Många jordnötssmör är likvärdiga men det finns ändå ett par olika parametrar som skiljer dem åt. Det vi granskat i vårt test är bland annat: 

 • Priset: Priset kan skiljas åt rejält mellan produkterna trots att allt annat är lika. 
 • Innehåll: Vissa av de billigare jordnötssmören har fått tillsatt socker i sig. Dessa vill man i allra största mån undvika. 
 • Övrigt: Övriga faktorer såsom om produkten är ekologisk och vad andra tester och kunder har sagt. 

Vilket jordnötssmör är bäst?

Vi har testat många jordnötssmör. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test jordnötssmör: Core Peanut Butter

  9,7/10
  Core Peanut Butter
  Bäst i test
  Storlek
  1000 g
  Pris / kg
  89,00 kr
  Jordnötshalt
  100 %
  Alternativ
  Crunch/Smooth
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Pålitligt och omtyckt märke
  • Bra pris
  • Mycket goda kundomdömen

  Core Peanut Butter är ett prisvärt högkvalitativt jordnötssmör från Svenskt Kosttillskotts egna varumärke Core. Produkten finns både som crunch eller smooth och varje förpackning väger 1 kilo. Anledningen till att detta är ett bra val är innehållet, som består till 100% av jordnötter. Konsistensen är bra, smaken är bra och priset är bra. Vad mer kan man förvänta sig av ett jordnötssmör?

  Vi rekommenderar köp av produkten och utser den till bäst i vårt test.  

  Läs mer
 2. 2. Bra jordnötssmör: Star Nutrition Peanut Butter

  9,5/10
  Star Nutrition Peanut Butter
  Storlek
  1000 g
  Pris / kg
  89,00 kr
  Jordnötshalt
  100 %
  Alternativ
  Crunch/Smooth
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Inga onödiga tillsatser
  • Prisvärd
  • Bra omdömen

  Star Nutrition Peanut Butter är ett jordnötssmör Gymgrossistens egna varumärke. Produkten är mycket snarlik Core Peanut Butter vad gäller smak, pris och utförande (crunch eller smooth går att välja på). Innehållet består även det, liksom Cores jordnötssmör, till 100% jordnötter. 

  När vi testade jordnötssmören avslutade vi med ett blindtest av samtliga jordnötssmör och det var här som fler valde Core Peanut butter framför Star Nutrition. I slutänden är det dock en smaksak och du lär vara nöjd vad du än väljer. 

  Läs mer
 3. 3. Kung Markatta Jordnötssmör med Salt

  9,1/10
  Kung Markatta Jordnötssmör med Salt
  Storlek
  360 g
  Pris / kg
  136,11 kr
  Jordnötshalt
  99.5 %
  Alternativ
  Smooth
  49 kr
  Till Butik

  Kung Markattas jordnötssmör är både ekologisk och KRAV-märkt. Jordnötterna, som i detta fall har kvar den näringsrika hinnan, har rostats, malts och slutligen toppats med en gnutta havssalt, för en god och krämig smak. Förpackningen innehåller 360 g.

  Läs mer
 4. 4. Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt

  9,1/10
  Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt
  Storlek
  360 g
  Pris / kg
  125,00 kr
  Jordnötshalt
  100 %
  Alternativ
  Smooth
  45 kr
  Till Butik

  Kung Markattas jordnötssmör är både ekologisk och KRAV-märkt. Jordnötterna, som i detta fall har kvar den näringsrika hinnan, har rostats och malts för en god och krämig smak. Förpackningen innehåller 360 g.

  Läs mer
 5. 5. Urtekram Jordnötssmör Crunchy EKO

  8,9/10
  Urtekram Jordnötssmör Crunchy EKO
  Storlek
  230 g
  Pris / kg
  169,57 kr
  Jordnötshalt
  99.5 %
  Alternativ
  Crunchy
  39 kr
  Till Butik

  Urtekrams jordnötssmör med crunch är ekologiskt och tillverkas i Mariager i Danmark, där jordnötterna först rostas gyllene, sedan mals grovt, och slutligen toppas med en gnutta Himalayasalt. I produktserien finns även Urtekram Peanut Butter Smooth, med samma ingredienser som i Crunchy, för den som för den som gillar slät konsistens, och Urtekram Peanut Butter Crunchy Choco, med en blandning av jordnötter, fettfattigt kakaopulver, johannesbröd, jungfrukokosolja, salt, och citronpulver, för den som gillar litet grövre konsistens med chokladsmak. Förpackningen innehåller 320 g.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

peanut butter

Köpguide: Så hittar du bästa jordnötssmöret

När du ska köpa jordnötssmör finns det några delar som du bör vara extra uppmärksam på. Välj inte bara det billigaste smöret, utan prioritera kvaliteten. Kom även ihåg att ett billigt jordnötssmör inte behöver vara sämre än ett dyrare. Det är prisvärdheten som styr.

Vi har sammanställt de viktigaste delarna att ta hänsyn till i punktlistan nedan:

 • Få ingredienser: Ju färre ingredienser i produkten desto bättre. Den optimala produkten bör endast innehålla jordnötter och eventuellt lite salt.
 • Undvik tillsatta oljor: Många av de oljor som tillsätts till jordnötssmör för att förbättra hållbarheten är inte alls bra för kroppen. Du kan få sämre kolesterol- och triglyceridnivåer vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Inget tillsatt socker: Jordnötter innehåller socker naturligt så var inte rädd om det står att produkten innehåller 1 - 2 g socker. Det du ska se upp för är om produkten innehåller tillsatt socker. Se upp för ingredienser som melass, maltodextrin och sirap.
 • Emulgeringsmedel: Emulgeringsmedel är ofta tillsatt för att undvika att jordnötssmöret skär sig eller för att förbättra konsistensen. Viss forskning tyder på att emulgeringsmedel kan reta upp magen och skapa en smärre inflammation.

Fördelar med jordnötssmör

Jordnötssmör har tidigare haft litet oförtjänt dåligt rykte i Sverige, då det är både fett och kaloririkt. På senare år har man dock kunnat visa på att det är en god näringskälla, som ger långvarig mättnadskänsla och vid måttligt intag minskar risken för såväl hjärt- och kärlsjukdomar som diabetes typ 2. Detta eftersom det innehåller gott om omättade fetter, och dessutom är en bra källa till protein, fibrer, vitaminer och mineraler.

Två matskedar jordnötssmör är en lagom daglig mängd, som innehåller ungefär 7 gram protein, 15 gram fett och 2 gram fibrer. Bland de viktiga mineraler som finns i jordnötssmör hittar man bland annat fosfor, som bidrar till kroppens energiproduktion och tillsammans med kalcium bildar och förstärker ben samt järn som behövs för kroppens syretransport. Det finns även magnesium, som hjälper till med proteinproduktion och normal nerv- och muskelfunktion. Slutligen innehåller jordnötter även zink, som ingår i hundratals enzymer som påverkar omsättningen av fett, proteiner, kolhydrater och vissa vitaminer. Jordnötssmör är alltså ett väldigt näringsrikt livsmedel.

Nackdelar med jordnötssmör

Jordnötssmör är som tidigare nämnts inte bara nyttigt. I och med att det har ett högt kaloriinnehåll bör man hålla ner på mängden. Alla jordnötssmör är dessutom inte lika hälsosamma som de som är gjorda på enbart jordnötter. Vissa varianter innehåller ingredienser som socker, härdat fett och vegetabilisk olja, där sockret riskerar att bidra till viktökning, och härdat fett innehåller transfetter som bland annat kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Viss typ av olja, som ocertifierad palmolja, är dessutom en bidragande orsak till regnskogsskövling. Det är därför viktigt att läsa innehållsförteckningen innan man gör sitt val.

Det kan även vara bra att vara medveten om att jordnötter, liksom många andra nötter, kan innehålla aflatoxiner, som är en form av gift som kan bildas av mögelsvampar när de växer på vegetabilier och annat organiskt material. Risken att utsättas för en skadlig mängd är dock relativt liten, då nötkonsumtionen inte är så stor och den nivå på aflatoxin som finns i de produkter som får säljas ligger under riktvärdet.

Något som också är viktigt att tänka på är att jordnötsallergiker kan ha stora utmaningar med såväl jordnötssmör som allt annat med jordnötter i. För de som är värst drabbade kan det till och med innebära livsfara om någon så mycket som öppnar en burk med jordnötsinnehåll i deras närhet. 

Vanliga frågor om jordnötssmör

Vad är jordnötssmör?

I grund och botten består ett riktigt bra jordnötssmör bara av jordnötter, som rostats, skållats och malts ned till en kräm av önskad konsistens. Vissa föredrar ett silkeslent smör, kallat creamy eller smooth, medan andra vill ha olika grader av tuggmotstånd, från crunchy (knaprigt) till chunky (med bitar). De engelskklingande namnen grundar sig på jordnötssmörets popularitet i engelskspråkiga länder, framförallt USA.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
91 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester