Bäst i test: Bästa kollagenet 2022

Här hittar du de bästa kollagentillskotten - för både hår, hud, naglar och leder
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Kollagen utgör drygt 30% av allt protein i en människokropp och är således en av våra främsta och viktigaste byggstenar. Ändå känner många bara till dess funktion för en slätare, friskare och mer spänstig hud. Det finns flera typer av kollagen med olika användningområden, där typ 1 och 2 är vanligast som kosttillskott för dess effekt på leder respektive hår, hud och naglar. Vi har här testat ett 30-tal olika kosttillskott i olika former och anvädningsområden och bäst av alla blev Core Collagen Pro.

Testvinnare - Bästa kollagenet

 • Bästa pulvret: Core Collagen Pro
 • Bästa kapslarna: Healthwell Collagen Plus
 • Bästa premiumvalet: Matters Multi Collagen
 • Godast: Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra
 • Bästa billiga : Core Collagen
 • Bästa från fisk: Healthwell Collagen Pulver
 • Bästa från kyckling: Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra
Filtrera
Typ av tillskott
Kollagenkälla
Stäng
 1. 1. Bästa pulvret: Core Collagen Pro

  9,7/10
  Smakar väldigt gott för att vara kollagen
  Core Collagen Pro
  Bäst i test
  Storlek
  340 g
  Kr/g kollagen
  0,88 kr
  Källa
  Bovint
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.4 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Bra innehåll
  • Lättsmält kollagen
  Nackdelar
  • Dyrare än de rena kollagenpulvren

  Core Collagen Pro är ett kollagenpulver från Svenskt Kosttillskotts egna varumärke. Produkten är ett kombinationstillskott där inte bara kollagen återfinns utan även MSM, Vitamin-C och kondroitin som alla hjälper till att förbättra ledhälsan. Detta gör Core Collagen Pro till ett utmärkt kosttillskott för dig som har problem med exempelvis knäleder. Något som ytterligare utmärker detta pulver är att man lyckats väldigt bra med smaken som är frisk och syrlig med inslag av citrus. Värt att notera är att innehållet har bovint ursprung och är således inte lämplig för vegetarianer. 

  En påse innehåller 340 g och med den rekommenderade dosen på 7,5 g per dag räcker den i ca 45 dagar. Det gör att priset per dag landar på ca 6 kr. Värt att tänka på att det är en hög dos jämfört med många andra produkter och att även en mindre dos sannolikt skulle ha en god effekt.

  Läs mer
 2. 2. Bästa kapslarna: Healthwell Collagen Plus

  9,5/10
  Prisvärda kollagenkapslar med god effekt
  Healthwell Collagen Plus
  Storlek
  90 kaps
  Kr/g kollagen
  5,98 kr
  Källa
  Fisk
  269 kr
  Till Butik
  269 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.4 / 5 Svenskt Kosttillskott
  • Med C-vitamin
  • Hög biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Betydligt dyrare jämfört med pulver

  För dig som inte gillar pulver, exempelvis för att du har svårt med smaken, är dessa kapslar ett utmärkt alternativ. Healthwell Collagen Plus är det bästa valet när det kommer till kapslar och dessa består av marint kollagen typ II (från fisk) samt C-vitamin för ökad biotillgänglighet. En burk innehåller 90 kapslar och räcker i 45-90 dagar beroende på dosering och priset per dag blir då 3-6 kr.

  Det rekommenderade intaget är 1-2 kapslar per dag i samband med måltid. Detta ger 0,5-1 gram per dag vilket är betydligt lägre än det rekommenderade intaget från de flesta pulvren vi testat. När man läser om de kunder som använt produkten under en längre tid är de flesta positiva och menar på att de fungerar bra för att exempelvis mildra ledvärk. Man kan således anta att det räcker med den här lägre dosen för att ge en positiv effekt.

  Läs mer
 3. 3. Bästa premiumvalet: Matters Multi Collagen

  9,5/10
  Högkvalitativt kollagentillskott som innehåller kroppens vanligaste kollagentyper 1, 2, 3, 5 och 10
  Matters Multi Collagen
  Storlek
  300 g
  Kr/g kollagen
  1,00 kr
  Källa
  4 st
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa kollagentillskottet om man bortser från priset och smaken
  • Från fisk, biff, kyckling och ägg
  Nackdelar
  • Priset
  • Ganska tråkig smak

  Matters Multi Collagen innehåller till skillnad från de flesta andra produkter inte bara en typ av kollagen utan både typ 1, 2, 3, 5 och 10. Det gör att den kan användas både av kosmetiska skäl som starkare naglar och starkare hår och för att behandla lederna. Matters har här även lyckats ta fram en väldigt neutral smak som ytterst få har problem med.

  En burk innehåller 300 g och den rekommenderade dagsdosen ligger på 10 g. Det gör att en burk räcker i 30 dagar och priset per dag landar på nästan 10 kr. Det låter kanske mycket men i det är fallet stämmer verkligen den gamla devisen smakar det så kostar det. Värt att nämna är att produkten dessutom är fri från sötningsmedel.

  Läs mer
 4. 4. Godast: Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra

  9,5/10
  Fantastiskt gott och lättblandat kollagenpulver som även innehåller hyaluronsyra
  Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra
  Storlek
  500 g
  Kr/g kollagen
  0,50 kr
  Källa
  Bovint
  239 kr
  Till Butik
  239 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • God smak
  • Med magnesium, vitamin C och hyaluronsyra
  Nackdelar
  • En förhållandevis dyr produkt från bovint kollagen

  Den här produkten är förhållandevis dyr när du jämför med liknande produkter på marknaden. Kosttillskottet innehåller förutom kollagen också hyaluronsyra, C-vitamin och magnesium. C-vitaminet fungerar som en bra antioxidant, vilket gör att kroppen lättare kan ta upp kollagen. Magnesium gör att musklerna återhämtar sig snabbare. I övrigt är innehållsförteckningen ganska kort.

  Men den här produkten innehåller ett sötningsmedel och har en ganska söt tropisk smak. Det kan vara svårt att lyckas gömma smaken av kollagen, men de har lyckats här och smaken är mycket god, om än något söt. Dessutom är pulvret lätt att blanda ut eftersom det löser sig lätt och inte klumpar sig. Kombinationen av den goda smaken och sammansättningen i pulvret gör att Olga Rönnbergs Kollagen+Hyaluronsyra är ett mycket bra val.

  Läs mer
 5. 5. Bästa billiga : Core Collagen

  9,3/10
  Prisvärt och bra för dig som kan hantera kollagensmaken
  Core Collagen
  Storlek
  505 g
  Kr/g kollagen
  0,25 kr
  Källa
  Bovint
  124 kr
  Till Butik
  124 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket prisvärt kollagen
  • Finns både smaksatt och naturell
  • 3,5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Smakar inte särskilt gott

  Core Collagen är det mest prisvärda kollagenpulvret som går att köpa. Produkten är av hög kvalitet och kommer i 2 olika smaker, naturell eller jordgubb. Det går dock inte att sticka under stolen med att flera av oss som testade detta pulver hade stora svårigheter med smaken och det var svårt att komma ifrån den hur man än blandade. Jordgubbssmaken fungerade inget vidare heller då de flesta av oss inte tyckte att den dolde kollagensmaken som vi hade hoppats på. Vidare hade vi till en början problem med att blanda pulvret men detta löste sig genom att först hälla i lite ljummet vatten och blanda runt det i för att därefter, när pulvret hade blandats klart, fylla på med kallt vatten. Den neutrala smaken fungerade att få i sig om man blandade i fun light. 

  Produkten består av ett utmärkt innehåll och dessutom till ett riktigt bra pris. Är du ute efter det bästa billiga alternativet är det Core Collagen du ska välja. Du bör dock kunna hantera smaken samt acceptera att det kan vara svårt att blanda. 

  Läs mer
 6. 6. Bästa från fisk: Healthwell Collagen Pulver

  9,2/10
  Lite svårlösligt men inte den värsta smaken
  Healthwell Collagen Pulver
  Storlek
  204 g
  Kr/g kollagen
  0,98 kr
  Källa
  Fisk
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Kollagen från fisk
  • Hydrolyserat kollagen
  • 4.2 / 5 Svenskt Kosttillskott
  Nackdelar
  • Smakar inte jättegott men det finns värre
  • Dyrare än bovint kollagen

  Healthwell Collagen Pulver är ännu en bra produkt från Healthwell. Söker du ett tillskott i pulverform med marint ursprung är det här ett bra alternativ. Tyvärr är fiskkollagen i regel dyrare än bovint kollagen så om urpsrunget inte är så viktigt för dig så rekommenderar vi att sikta på bovint kollagen istället. 

  Smaken är alltid en diskussionsfråga när det kommer till kollagen och i det här fallet var vi som testade produkten mer splittrade. Vissa hade inte några problem med smaken medan andra hade stora svårigheter med den. Det gick dock bra att blanda ner i kaffet ellet téet som mildrade smaken markant.  Dessutom löses det upp betydligt lättare i varm dryck än i kall. 

  Läs mer
 7. 7. Bästa från kyckling: Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra

  8,9/10
  Dyra kapslar men fungerar väldigt bra
  Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra
  Storlek
  60 kaps
  Kr/g kollagen
  10,53 kr
  Källa
  Kyckling
  316 kr
  Till Butik
  316 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med hyaluronsyra
  • Lättsvalda kapslar
  • Vunnit Årets ledprodukt
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Bland de dyraste kollagenprodukterna på marknaden

  Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra innehåller en unik kombination av kollagen från kyckling, hyaluronsyra och kondroitin som alla finns naturligt i kroppen och som skyddar leder och bildar brosk. Med den här produkten, som tas i form av kapslar, är det framförallt lederna som kommer i första rummet och som sådan har den vunnit pris i Swedish Health Awards 2017. Man kan ta produkten både om man har värkande eller slitna leder och i förebyggande syfte!

  Det är dock inte bara lederna som mår bra av denna väl genomtänkta produkt; hår och hud mår också fantastiskt bra och naglarna blir märkbart starkare. Efter en tids användande är det många som konstaterar att de fått en ny lyster och känner sig allmänt fräschare och produkten har fått en hängiven samling beundrare.

  Läs mer
Se alla produkter

Kollagen köpguide

Det är alltid bättre att äta mat som är rik på kollagen istället för kosttillskott. Vi vet massor om fördelarna med att äta protein (bland alla andra näringsämnen) i maten, men mycket lite om fördelarna med att äta det i isolerad form. Men får du inte i dig tillräckigt så kan ett kosttillskott hjälpa dig att möta högre behov på grund av sjukdom, skada, hudförhållanden eller aptitförlust. För att hitta det bästa kollagentillskottet bör du tänka på följande:

 • Innehåll

  Välj helst ett tillskott med så få tillsatser som möjligt, men vissa tillsatser som MSM och C-vitamin kan förstärka effekten. Innehållet bör vara antingen kollagenisolat, kollagenhydrolysat eller kollagenpeptider. Det är också viktigt att välja rätt typ av kollagen baserat på ditt mål. Typ 1 och 3 är bra för hår, hud och naglar medan kollagen typ 2 är bäst för leder och brosk.
 • Kollagenkälla

  Kollagen kommer i många olika typer och former och det finns inget alternativ som är bäst för alla. De vanligaste källorna är bovint (från kor), marint (från fisk), kyckling och äggskal. Tyvärr finns det ingen vegansk källa till kollagen, men det finns veganska tillskott som boostar kroppens egna förmåga att producera kollagen och de kan ha liknande effekt. För allas bästa bör man också se till att innehållet kommer från djur med bra villkor eller fisk från havet.
 • Smak

  Kollagen har en väldigt speciell smak som många har svårt för. Ett smaksatt tillskott kan vara ett bra alternativ för att underlätta intaget, men tänk på att de ofta innehåller extra socker och sötningsmedel. Har du tänkt att använda det i bakning, matlagning, i en smoothie eller i kaffet är naturellt kollagen bättre. Men har du tänkt att dricka det utspätt i vatten blir du förmodligen nöjdare med en smaksatt variant. 
 • Form

  Kollagen finns i både som kapslar och pulver. Kapslarna innehåller oftast inget annat än kollagen så det kommer oftast till personlig preferens vilket man gillar. Värt att tänka på är att pulvret är nästan alltid mer prisvärt, men har du svårt för kollagensmaken kan kapslar vara ett bra alternativ. Kapslar är ju också lättare att ta med sig.

Vilken typ av kollagen ska man välja?

Kollagen finns i ett antal olika sorter, av vilka typ I, II och III är de det talas om mest i samband med kost och hälsa. De olika typerna fyller olika funktioner, varför kosttillskott med kollagen oftast innehåller olika höga koncentrationer av den ena eller andra typen beroende på vilket syfte tillskottet ska ha. Typ IV och uppåt är tyvärr inte utforskat vilken effekt de har i kosttillskott.

 • Typ I: Kollagen typ I motsvarar hela 90% av allt kollagen i människokroppen, och hittas framförallt i hud, naglar, hår, ben, senor och ligament. Typ I förekommer också i vävnadsvätska och tänder. Det är viktigt för bland annat hudens elasticitet samt starka naglar och friskt hår, varför kosttillskott inriktade på just hår-, hud- och nagelhälsa innehåller den här typen.
 • Typ II: Huvudsakligt protein i ledbrosk och ledvätska. Bidrar till bättre ledhälsa med mer elasticitet och flexibilitet. Har du problem med onda, ömmande, knakande och stela leder är det kosttillskott med kollagen typ II du ska sikta in dig på.
 • Typ III: Den tredje vanligaste typen av kollagen återfinns precis som typ I i hud, hår och naglar. Men utöver det finns typ III också i muskler och på insidan av blodkärl, varför denna typ är särskilt viktig att få i sig om man behöver förbättra sin muskelhälsa samt sin kärlhälsa.

Så gjorde vi testet

Kollagentillskott har tagit världen med storm och antalet alternativ har blivit fruktansvärt många. Det är inte helt enkelt att jämföra dem och försöka hitta vilka som är bra och dåliga. Ursprunget, vilken typ av kollagen det innehåller och andra tillsatta ämnen för att boosta effekten är bara några av alla de saker som skiljer sig åt.

För att komma fram till vilket kollagentillskott som är bäst beställde vi hem ett 30-tal tillskott från olika tillverkare. De har sedan testats grundligt och betygsatts på följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket kollagen innehåller produkten? Vilken typ av kollagen innehåller den? Finns det några andra aktiva ämnen för att förbättra effekten? Varifrån kommer innehållet?
 • Användning: För pulver: Är produkten lätt att dosera? Medföljer doseringsskopa? Löser den sig lätt i vatten? För kapslar: Är kapslarna lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Smak: Smakar produkten gott, neutralt eller äckligt? Har den någon dålig eftersmak som hänger kvar? Får du några problem med äckliga rapar efter använding?
 • Funktion: Har du upplevt något positivt resultat efter att ha använt produkten? Har du upplevt några tråkiga bieffekter?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag? Hur mycket kostar varje gram kollagen? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa produkten?
 • Kundbetyg: Vad säger tidgiare kunder som testat kollagenet om det? Vad är bra och dåligt? Vilket medelbetyg har det fått hos återförsäljare?

Betygen har sedan sammanställs och vi presenterar här produkterna med högst betyg i varje kategori.

Frågor och svar om kollagen

Vad är kollagen?

Kollagen är ett så kallat fiberprotein som förekommer naturligt i alla typer av däggdjur. Optimal kollagenproduktion har man upp till ungefär 25- eller 30-årsåldern. Därefter avtar produktionen sakta men säkert, vilket oftast märks tydligast i huden med rynkor, linjer och andra ålderstecken. Kollagen återfinns främst i hud, ben, senor och brosk - men förekommer också i blodkärl, hår, naglar, muskler, ligament, bindväv och leder. Hela 70% av hudens struktur är uppbyggd av kollagen.

Varför innehåller de flesta kollagentillskotten C-vitamin?

En av de viktigaste och mest centrala funktionerna för vitamin C är att stimulera till normal kollagenproduktion. Av den anledningen innehåller så gott som alla kvalitativa kollagentillskott på marknaden även vitamin C. Allvarlig brist på vitaminet är idag ovanligt, men kan visa sig som symtom kopplade till just kollagen - exempelvis stela och ömmande leder, benskörhet, livlöst hår, sköra naglar och glåmig hud. Dagligt intag av frukter, bär och grönsaker som är särskilt rika på C-vitamin är därför bra för att både optimera upptaget av ett eventuellt kollagentillskott, samt se till att kroppens egna produktion är så bra som möjligt.

Hur mycket kollagen bör man få i sig per dag?

Eftersom kollagen är ett kroppseget ämne som produceras i tillräckliga mängder ända upp till omkring 25-årsåldern, finns inget behov för barn att få i sig extra kollagen. Ett visst tillskott tillförs alltid kroppen utifrån via kosten, men utöver det rekommenderas det inte att barn tar kollagen i form av kosttillskott.

När det gäller dagligt intag för män respektive kvinnor, finns det inga skilda rekommendationer däremellan. En lagom mängd, och den som vanligen rekommenderas, ligger på omkring 5-10 gram per dag. Det motsvarar ungefär 1-2 tsk av ett pulvertillskott. Använder man kollagentillskott är det viktigt att alltid läsa på förpackningen och följa den rekommenderade dagsdosen för just den specifika produkten.

Kan det vara farligt att ta kollagentillskott?

Finns det några bieffekter om man tar för mycket kollagen? Inte vad man känner till. Kollagen är ett kroppseget protein som finns naturligt i den mänskliga kroppen, varför intag av kollagen inte kan föranleda någon form toxicitet eller liknande. Med det sagt är det förstås viktigt att lyssna på kroppen och själv känna efter hur man mår om man börjar med kollagentillskott. Att ta mer än den rekommenderade dosen bör också undvikas. Inte för att det kan bli hälsofarligt, utan för att man helt enkelt inte får bättre effekt av att ta mer än nödvändigt.

Vad är kollagen bra för?

Kollagen fyller en rad mycket viktiga funktioner i kroppen, av vilka de flesta dock är okända för många. Ämnet har framförallt en central betydelse för:

 • Flexibilitet i leder och ligament.
 • Hudens uppbyggnad samt dess elasticitet, tålighet och lyster.
 • Kvalitet på hår och naglar.
 • Elasticitet i blod- och lymfkärl. Bra kollagennivåer kan minska risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Synen - kollagen kan förbättra ögonhälsan tack vare dess inverkan på framförallt hornhinnan.
 • Skelettets uppbyggnad och tålighet. För låg kollagenproduktion kan öka risken för osteoporos (benskörhet) och benbrott.
 • Muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning och fysisk aktivitet. Risken att drabbas av träningsrelaterade skador minskar eftersom kollagen gör muskelfibrerna både starkare, mer elastiska och mer motståndskraftiga.

Vidare har kollagen också en läkande och cellförnyande effekt, vilket bland annat är särskilt bra för att förhindra och minska ärrbildning orsakat av exempelvis acne eller andra hudproblem.

Vilka livsmedel innehåller kollagen?

Kosttillskott kan fungera som ett utmärkt komplement till den vanliga maten man stoppar i sig, men är det möjligt är det förstås allra bäst att tillföra kroppen extra kollagen på naturlig väg. Det viktiga proteinet förekommer naturligt i en mängd olika livsmedel.

Några av de bästa källorna till naturligt kollagen är:

 • Nötkött, kyckling, fläsk och viltkött
 • Buljong på benmärg
 • Fisk
 • Sojaprodukter och tofu
 • Spenat
 • Kål
 • Aubergine
 • Nötter
 • C-vitaminrika frukter som kiwi, apelsin, mango, grapefrukt och nypon
 • Röda frukter, bär och grönsaker - däribland jordgubbar, körsbär, röd paprika, röda äpplen och rödbetor.

Eftersom kollagen i grunden är ett animaliskt protein är kött, benmärgsbuljong och fisk de livsmedel som innehåller högst halter av eget kollagen. Många av de andra produkterna på ovanstående lista är inte kollagenrika i sig, men innehåller ämnen som verkar stimulerande för kroppens egen kollagenproduktion.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
240 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester