Bäst i test: Bästa MSM-pulvret 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

MSM är en förkortning av MetylSulfonylMetan och används av personer som vill lindra ledvärk, minska inflammationer samt öka immuniteten. Även om det går att få i sig ämnet via kosten kan det för många människor ge positiva effekter av att ta MSM-tillskott. Dessvärre finns det oerhört många olika sorter och det kan till en början kännas svårt att veta vilka man ska välja. I den här artikeln hjälper vi er med detta. Vi har granskat och jämfört de mest populära MSM-pulvren och MSM-kapslarna på den svenska marknaden. Läs mer om vårt test nedan samt ta reda på varför Core MSM+ blev bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av MSM-pulver

När vi granskade MSM-pulvren och kapslarna la vi extra fokus vid:

 • Pris (hur prisvärd var produkten)
 • Kvalitet (kvalitet på produkten)
 • Övrigt (leveranstider, varumärkeskännedom samt externa kundbetyg)

Vilket msm pulver är bäst?

Vi har testat många MSM-pulver. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive msm pulver samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Form
Stäng
 1. 1. Bäst i test MSM: Core MSM+

  9,5/10
  Core MSM+
  Bäst i test
  Storlek
  432 g
  Pris / kg
  340 kr
  Portioner
  100 st
  Pris / portion
  1,35 kr
  135 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • 100 % organiskt svavel
  • Utmärkt upptagning

  Core MSM+ innehåller Vitamin C, använder organisk svavel, samt finns tillgängligt i kapselform om så önskas. Denna produkt har flera fördelar, bland annat passar den väl för dig som tränar flitigt. MSM används exempelvis av kroppen när den ökar dopaminet som är kroppens belöningssystem. Hård träning frigör dopamin som de flesta som tränar vet om. Även upptaget av flera olika vitaminer är beroende av hur mycket svavel som finns i kroppen. Core MSM+ pulvret bör doseras med ¼ tesked vilket är ungefär 1,1 gram. Detta blandas sedan i vatten och mängden kan ökas med ¼ tesked per vecka tills du nått en hel tesked. Smaken är "kemiskt hemsk" och väldigt bitter. För många av oss som tog pulvret var det bekymmersamt att skölja ner det med vatten och istället användes grapejuice som dolde smaken bra. Förvara produkten torrt och undvik direkt solljus, samt att du bör undvika att yngre barn har tillgång till det. Om du ammar eller är gravid, har hjärtproblem, medicineras eller lider av högt blodtryck bör du rådfråga läkare innan bruk av produkten.

  MSM Core+ erbjuder alla de fördelar som MSM ger dig tillgång till. Det sägs att pulvret ska kunna dämpa astma och allergier, eksem, torr hud och mycket mer. Det har benämnts som ett mirakelmedel, samt att i MSM Core+ hittas även Vitamin C som ökar upptaget av själva svavelsyran. Att produkten dessutom är prisvärd gör den bara mer köpvärd. Många externa kundrecensioner nämner att de upplever att produkten hjälper mot led- och knäproblem efter ett par veckors användning. Vi rekommenderar Core MSM+ och utser den till bäst i vårt test. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa MSM-kapslar: Core MSM Caps+

  9,5/10
  Core MSM Caps+
  Storlek
  180 kaps
  Pris / kg
  881 kr
  Portioner
  60 st
  Pris / portion
  1,98 kr
  119 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • 0.75 g MSM per kapsel
  • Med C-vitamin

  Detta är motsvarigheten till Core MSM+ men istället för pulver kommer denna direkt inkapslad så att du enkelt får i dig pulvret utan att behöva stå ut med den hemska kemiska smaken. Core MSM Caps+ innehåller, utöver MSM, liksom sin pulverkollega C-vitamin. Den rekommenderade dagsdosen är 2 stycken kapslar 1-2 gånger per dag vilket gör att du får i dig cirka 3 gram MSM. Kundbetygen är, liksom Cores MSM-pulver mycket höga och förbättrad led- och knähälsa nämns regelbundet. Priset är något högre än pulvret vilket kan ses som standard hos alla kosttillskott.  

  Vill du få i dig MSM utan att behöva stå ut med den beska smaken rekommenderar vi Core MSM Caps+. Ett bra pris och höga kundbetyg ger produkten utmärkelsen bästa MSM kapslar i vårt test. 

  Läs mer
 3. 3. Healthwell MSM Pulver

  9,3/10
  Healthwell MSM Pulver
  Storlek
  400 g
  Pris / kg
  373 kr
  Portioner
  100 st
  Pris / portion
  1,49 kr
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.7 / 5 Svenskt Kosttillskott
  • 100 % MSM
  • Populär produkt

  Healthwell MSM Pulver är en kvalitativ produkt som är tillverkad av 100 % rent och naturligt svavel. Det är lätt att blanda i olika drycker och passar bra med glukosamin. Pulvret hittas i tre olika storlekar, 100 gram, 400 gram, samt 800 gram.

  Först och främst är priset ett enormt plus, detta pulver är det billigaste av alla fem som vi valt ut att recensera. Något som dock är värt att notera är att denna produkt inte passar glutenallergiker eller för dig som inte tål mjölk, ägg eller soja. Healthwell MSM pulvret tillverkas i en fabrik där dessa kan förekomma.

  När du ska dosera pulvret bör du endast använda 1 gram pulver vilket motsvarar ungefär ¼ tesked. För att maskera smaken rekommenderas apelsinjuice, men du kan även välja andra drycker enligt eget tycke. Om du vill öka dosen kan du göra det successivt, men endast upp till maximal dos som är 4 gram pulver per dag.

  Du bör förvara denna produkt i ett mörkt utrymme, samt ofrånkomligt från små barn. Om du undrar om biverkningar eller om du är allergisk, medicinerar mot någon sjukdom, samt om du är gravid bör du alltid rådfråga en läkare.

  För en ännu bättre effekt kan du kombinera detta pulver med glukosamin som används för en förbättrad ledhälsa. Det passar exempelvis dig som är lite äldre, eller för dig som har problem med dina leder.

  Läs mer
 4. 4. Healthwell MSM Kapslar

  9,3/10
  Healthwell MSM Kapslar
  Storlek
  180 kaps
  Pris / kg
  1382 kr
  Portioner
  60 st
  Pris / portion
  3,32 kr
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Lättsvalda kapslar
  • 100 % vegetabiliska kapslar

  Healthwell MSM Kapslar är ett kosttillskott som innehåller rent MSM eller metylsulfonylmetan. Kosttillskottet innehåller en hög dos av det organiska svavlet som kroppen behöver för att bland annat kunna upprätthålla en bra rörlighet i lederna. Den smidiga kapselformen gör det enkelt att få i sig ämnet som annars kan ha en besk smak som inte så lätt maskeras.

  Kapslarna ger stadga åt hud, brosk och ligament samtidigt som upptaget av B-vitamin i kroppen förbättras. De är dessutom helt vegetabiliska. Det gör att dessa även kan användas av vegetarianer och veganer som annars löper riska att drabbas av brist av MSM i kroppen.

  De här kapslarna innehåller, förutom den vegetabiliska kapseln, helt rent MSM samt ett fyllnadsmedel. Svenskt Kosttillskott rekommenderar en till två doser MSM per dag beroende på din träning och kroppens behov. En portion består av tre kapslar och totalt ger den 2 400 mg rent MSM. Tar du en dos bör den tas på morgonen innan du äter frukost.

  Om du vill öka din dosering kan du ta en ytterligare dos med tre kapslar innan du äter middag. Tar du två doser varje dag får du alltså i dig 4 800 mg MSM. Du bör inte överskrida den här doseringen. Kapslarna sväljs med ett glas vatten. Om kapseln är svår att svälja går det också utmärkt att öppna den för att blanda innehållet med vatten, i en smoothie eller med något annat du gillar.

  Läs mer
 5. 5. Helhetshälsa MSM Pulver

  8,9/10
  Helhetshälsa MSM Pulver
  Storlek
  450 g
  Pris / kg
  620 kr
  Portioner
  112 st
  Pris / portion
  2,49 kr
  279 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Lättlösligt
  • Veganskt

  Helhetshälsa MSM Pulver passar för veganer. Pulvret är tillverkat via OptiMSM processen, samt att du även hittar det i kapselform. Denna produkt är något dyrare än de andra i vår lista, men det betyder inte att den är sämre på något sätt. 

  En glädjande fördel med detta pulver är att det är helt vegetabiliskt vilket innebär att du som är vegan kan användandet. Precis som de andra produkterna i listan är detta ett pulver som hjälper till med exempelvis ledvärk och hudproblem.

  Pulvret passar alltså även veganer och med tanke på hur många som väljer vegansk kost framför traditionell kost glädjer det oss att det finns alternativ även för veganer när det kommer till MSM pulver.

  Även denna produkt är destillerad hela 4 gånger under tillverkningen för att ta bort tungmetaller och andra skadliga ämnen.

  Även om du enbart kan välja pulvret i en storlek kan du även köpa det i kapselform. Pulvret levereras i en burk på 450 gram och kapslarna finns i storleken 200 styck per paket.

  Det som är bra att veta när det gäller denna produkt är att den rekommenderade dosen ej bör överskridas, samt att doseringsförslaget är 1 kryddmått eller 1 tesked per dag. Du kan blanda pulvret antingen i vatten eller i juice för att dölja smaken.

  Förvara även alltid produkten i ett torrt utrymme och ofrånkomligt från små barn.

   Du kan enkelt komplettera med andra kosttillskott som C Vitamin, exempelvis för att öka upptaget i kroppen. Rådfråga alltid läkare om du är osäker om kompletteringar, eller om du vill veta om ett kosttillskott passar dig.

  Läs mer
 6. 6. Holistic MSM

  8,8/10
  Holistic MSM
  Storlek
  200 g
  Pris / kg
  725 kr
  Portioner
  50 st
  Pris / portion
  2,90 kr
  145 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Veganskt
  • Mjölkfria
 7. 7. Great Earth MSM + Vitamin C

  8,5/10
  Great Earth MSM + Vitamin C
  Storlek
  120 kaps
  Pris / kg
  1042 kr
  Portioner
  40 st
  Pris / portion
  3,13 kr
  125 kr
  Till Butik

  Great Earth MSM + Vitamin C som använder sig av C-vitamin för en ökad upptagning i kroppen. Denna produkt levereras i tablettform och passar även veganer, något som är ett plus.

  Tabletter är lite smidigare än pulver eftersom de inte kräver blandning med vätska, samt att de tar mindre plats att förvara.Great Earth MSM + Vitamin C är dessutom naturligt och kan tas i samband med måltider.

  En av fördelarna med detta pulver är att du hittar fler än en verksam ingrediens i en och samma produkt. När du införskaffar dessa tabletter ingår även Vitamin C i samband med köpet och vitaminet hjälper även till att ta upp svavelsyran i kroppen på ett effektivare sätt. 

  Svavelsyra används naturligt av kroppen vid frigöring av dopamin, samt att det utgör själva grunden för bindväv, brosk, skelett samt hår.

  Med hjälp av Great Earth MSM + Vitamin C får du fler fördelar gentemot produkter som endast använder sig av MSM. Vitamin C är även bra för dig som lider av vitaminbrist och framförallt för dig som tränar flitigt.

  Om du inte tål några av dessa ämnen kan du fortfarande använda denna produkt. Det är en fördel för dig som är allergisk eller inte vill få i sig onyttiga ämnen, samt för dig som är vegan.

  För denna produkt gäller följande doseringsinformation: 3 tabletter per dag i samband med måltider. Du bör inte heller överstiga den rekommenderade dosen, samt att produkten förvaras torrt samt oåtkomligt från små barn.

  Läs mer
 8. 8. Bästa billiga MSM: Rawpowder MSM 100%

  8,5/10
  Rawpowder MSM 100%
  Storlek
  500 g
  Pris / kg
  282 kr
  Portioner
  125 st
  Pris / portion
  1,13 kr
  141 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Snabbt och lätt upptag
  • Går enkelt att blanda ut

  Rawpowder MSM 100% är det billigaste MSM-tillskottet i vårt test. Kosttillskottet är ett pulver bestående av 100% rent destillerat MSM med ett snabbt upptag. Varje förpackning består utav 0,5 kilo MSM-pulver, vilket gör att produkten räcker i flera månader. 

  Precis som med de andra pulvren vi testade smakade Rawpowder MSM 100% starkt kemiskt. Har du, liksom vi, svårt för att få i dig produkten kan vi rekommendera en valfri juice, exempelvis grapejuice eller apelsinjuice. Är du ute efter att köpa ett så billigt MSM-pulver som möjligt är det denna produkt du ska köpa.  

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

talcum powder2

Köpguide: Så hittar du bästa MSM-tillskottet

Utbudet av kosttillskott blir större hela tiden, och det kan vara svårt att veta vilket som är bäst och vilket du bör satsa på. Vid val av MSM-tillskott är det alltid bra att, precis som vid övriga kosttillskott, jämföra några olika sorter och försöka hitta ett så rent tillskott som möjligt. Försök alltså att hitta ett tillskott utan onödiga tillsatser och utfyllnadsmedel. Ett bra MSM-tillskott bör innehålla 100% rent Metylsulfonylmetan, förutom eventuellt C-vitamin vilket förbättrar kroppens upptagningsförmåga av MSM:et.

Kosttillskott med MSM finns som både kapslar och pulver. Båda två formerna är likvärdigt effektiva och går lika bra att använda. Huruvida du föredrar kapslar eller pulver handlar egentligen mest om vad du föredrar. Med kapslar slipper du den beska smaken som är karakteristisk för just svavel, medan pulver kan vara ett bättre val om du har svårt att svälja stora kapslar. MSM-pulver kan med fördel blandas i t ex juice eller smoothie för att dölja den något bittra smaken. Pulver är också billigare i längden än kapslar.

Hur mycket MSM-pulver ska jag ta per dag?

Core MSM+ pulver

Core MSM+ kan hjälpa med allt från minskad acne till förbättrade leder

Eftersom organiskt svavel har en utrensande och antitoxisk effekt är det viktigt att vänja kroppen successivt när man börjar med MSM-tillskott. Såväl mängden pulver som kapslar bör trappas upp under ett spann om några veckor, i syfte att minska minska de biverkningar som ofta kan komma då gifter och slaggprodukter rensas ut.

Den rekommenderade dosen av MSM ligger på mellan 2-4 gram per dag. Det motsvarar ungefär ½-1 tsk. Ett bra upptrappningsschema för MSM i pulverform kan t ex se ut så här:

 • 1 kryddmått/dag under vecka 1
 • 2 kryddmått/dag under vecka 2
 • 3 kryddmått/dag under vecka 3
 • 1 tsk/dag under vecka 4 och framåt

Eftersom MSM-tillskott försätter kroppen i ett slags avgiftningstillstånd, är det viktigt att vara uppmärksam på hur man känner sig och anpassa dosen till sin egen takt. Får du t ex kraftiga biverkningar redan under första veckan, kan det vara bra att ta det ännu lite långsammare.

Vad är MSM bra för?

Svavelföreningen MSM har flera viktiga funktioner i kroppen, av vilka bildandet av svavelbärande aminosyror samt optimering av cellernas genomtränglighet utgör några av de mest centrala. Genom att göra cellerna mer flexibla och elastiska, underlättar MSM kroppens upptag av både näringsämnen och syre - men också dess förmåga att rensa ut gifter och slaggprodukter. Vidare är svavel också en viktig beståndsdel i ett av kroppens allra viktigaste proteiner; kollagen. Kollagen behövs bl a för bildandet av vävnader som skelett, brosk, hud, hår, naglar, senor, bindväv och blodkärlsväggar.

MSM behövs alltså för:

hoppande maenniska

MSM kan bidra till en förbättrad rörlighet

 • Cellbildning
 • Bildandet av de svavelbärande aminosyrorna metionin, cystein, cystin och taurin
 • Bildandet av de humörregelerande signalsubstanserna dopamin och serotonin
 • Kroppens förmåga att absorbera B-vitaminer - främst B1 och biotin
 • Som en byggsten i kollagen - kroppens främsta protein med central betydelse för hår, hud, naglar, blodkärl, muskler, leder, bindväv, brosk och hjärta
 • Upprätthållning av syra/bas-balansen
 • Kroppens försvar mot inflammatoriska tillstånd
 • Reducering av fria radikaler
 • Normal hormonproduktion
 • Ämnesomsättning och energiupptag
 • Snabbare återhämtning efter träning - minskad träningsvärk

Brist på MSM kan således visa sig som bl a:

 • doktor forskare

  Det finns flera studier som riktat in sig mot just MSM med positiva slutsatser

  Trötthet
 • Utbrändhet
 • Stela och ömma leder
 • Olika typer av inflammationer
 • Förvärrade allergier
 • Eksem
 • Psoriasis
 • Livlöst hår
 • Sköra naglar
 • Torr och sprucken hud
 • Akne

Viktigt att veta kring just svavel, är att ämnet på egen hand inte riktigt räcker till för att fylla alla dessa viktiga funktioner. I syfte att kunna göra det, behöver svavel en så kallad katalysator - alltså ett ämne som boostar och ökar dess verkan. Metyl är en naturlig och effektiv katalysator, och också det ämne som MSM, tillsammans med svavel, består av till två tredjedelar. Därav MSM’s positiva inverkan på kroppen.

Frågor och svar om MSM

Här reder vi ut de vanligaste frågetecknen kring kosttillskottet MSM.

Vad innehåller MSM-pulver/MSM-kapslar?

MSM-tillskott i form av pulver eller kapslar innehåller ämnet Metylsulfonylmetan; en vattenlöslig, organisk svavelförening som har sitt ursprung i världshaven och som sedan urminnes tider har varit ett essentiellt ämne för såväl människor, som växter och djur.

Ursprungsformen av MSM är Dimetylsulfid - en svavelgas som produceras av plankton och som omvandlas till just MSM när den stiger upp i atmosfären och reagerar med solens ultravioletta strålning. Eftersom MSM är ett vattenlösligt ämne, återförs det sedan till jorden via nederbörd som regn och snö, för att slutligen absorberas av växter där det lagras i högkoncentrerade mängder. Naturligt intag av MSM sker således genom att äta växter samt kött och andra produkter av djur som i sin tur har ätit växter.

Hur vet man om man borde ta MSM-tillskott?

Upplever du besvär med t ex onda och ömma leder, trötthet, livlös hud, sprött och torrt hår samt naglar som går sönder och inte växer som de ska? Då kan det vara värt att testa ett MSM-tillskott. MSM finns naturligt i så gott som alla livsmedel, såväl animaliska som vegetabiliska, men eftersom det i sin naturliga form är värmekänsligt går mycket av det förlorat vid upphettning och tillagning av mat. Dessutom är jordbruket idag inte vad det en gång var - konstgödsel, övergödning och besprutningsmedel har utarmat stora mängder av de mineraler (däribland svavel) som finns i jorden, och många har därför svårt att få i sig tillräckligt med MSM. Det MSM som finns i tillskott är inte värmekänsligt, varför pulver eller kapslar kan vara ett säkert sätt att tillgodose kroppens behov av svavel.

Vilken tid på dygnet ska man ta MSM-tillskott?

Eftersom tillskott med MSM kan ge en boost i energinivån, bör man undvika att ta det alltför sent på kvällen eller nära inpå läggdags. En vanlig rekommendation är att ta det både morgon och eftermiddag, gärna tillsammans med något C-vitaminrikt - t ex ett glas apelsinjuice eller en brustablett med C-vitamintillskott. Detta eftersom C-vitaminet underlättar kroppens upptag av MSM, och gör det lättare för oss att tillgodogöra oss svavlet hela vägen ut i alla vävnader.

Kan MSM även användas utvärtes?

Ja, förutom intag i kapsel- eller pulverform, kan MSM även tillföras kroppen utvärtes via hudvård. Det finns forskningsstudier som tyder på att MSM i kräm- eller sprayform kan hjälpa till att reducera besvär av vanliga hudåkommor som psoriasis, akne, eksem och rosacea. Ett enkelt knep är att blanda lite av ditt MSM-pulver i din vanliga hudkräm och sedan applicera i ansiktet och på halsen. I många länder är det också vanligt med svavelrika spabad och kurbad, eftersom det anses ha en välgörande och antiinflammatorisk effekt på just huden. (17)

Vilka livsmedel innehåller MSM?

 • Kött
 • Färska grönsaker
 • Fisk
 • Ägg
 • Fågel som kyckling och kalkon
 • Te och kaffe
 • Mejeriprodukter

Observera dock att mängden MSM i ovanstående livsmedel ändå är betydligt mindre än i tillskott. Helst skulle det vara bäst att få dina svavelbehov fyllda från maten du äter. Det kan dock vara lite av en utmaning dessa dagar. Det har skett en övergång från många traditionella livsmedel som har varit de stora källorna till svavel, som kollagen eller keratin, som vi inte äter mycket nuförtiden. Många väljer att istället köpa kosttillskott med de ämnena istället.

Kan man få biverkningar av att ta MSM-tillskott?

Biverkningar är relativt vanliga, men då främst i början när kroppen ska vänja sig vid det ökade MSM-intaget. Huvudvärk, illamående och orolig mage kan förekomma, men är egentligen symtom på den utrensning och avgiftning som svavlet sätter igång - snarare än själva tillskottet som sådant. Biverkningar efter den initiala tillvänjningsperioden är ovanliga.

Går det att överdosera MSM Pulver?

MSM är svårt att överdosera, men precis som allt annat vi stoppar i oss gäller det förstås att inte överdriva intaget. Det faktum att MSM dels är ett av naturens minst giftiga ämnen, och att det dessutom är vattenlösligt gör det svårt att överdosera MSM om man följer det rekommenderade intaget. Faktum är att en person som väger omkring 50 kg skulle behöva få i sig så mycket som 1000 g på en dag för att det skulle leda till förgiftning.

Finns det några som bör undvika MSM-tillskott?

Det finns inga rekommendationer där personer med t ex vissa sjukdomar eller hälsotillstånd bör undvika MSM-tillskott. MSM är ett essentiellt ämne för kroppen som de facto blir allt svårare att få i sig i tillräckliga mängder naturligt genom kosten - varför tillskott i regel är välgörande för de flesta människor. En anledning att inte ta det kan dock vara om biverkningarna blir för besvärliga, trots en försiktig dosering. Upplever man ständiga problem med yrsel, huvudvärk eller illamående och diarré kan det vara en god idé att avstå från MSM-tillskott.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
162 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester