Bäst i test: Bästa Omega-3 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Omega-3-fettsyror är oerhört viktiga för din hälsa och att äta livsmedel, som exempelvis fet fisk eller linfröolja, som är rika på omega-3 är det bästa sättet att få i sig tillräckligt. Om du däremot inte äter dessa livsmedel så ofta bör du överväga att köpa omega-3 kapslar. Det finns dock hundratals olika omega-3-tillskott tillgängliga så vilka ska man egentligen köpa? Vi har testat och jämfört Omega-3 kapslar och Core Omega-3+ var bäst i vårt test. Det är en fiskoljekapsel som innehåller en hög andel EPA och DHA. Priset är bra och eftersom de är högdoserade räcker det vanligtvis med 1 kapsel om dagen. Läs mer om vårt test och jämför själv bland 7 olika omega 3 kapslar.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av omega-3

I vårt egna test har vi lyft fram 7 bra kapslar med omega-3. Dessa valdes ut genom att kontakta de större svenska kosttillskottsbutikerna och höra vilka som var de mest populära omega-3-tillskotten som de sålde. Några av de butiker vi kontaktade var gymgrossisten, proteinbolaget, svenskt kosttillskott, mm sport samt vissa av de större apotekskedjorna. Efter att ha fått hem kapslarna  testade vi och jämförde dem med varandra på följande punkter: 

 • Innehåll: Hur mycket Omega 3 innehåller kosttillskottet? Innehåller produkten något annat?
 • EPA/DHA-förhållandet: Hur ser förhållandet mellan EPA och DHA ut hos varje produkt?
 • Kapslarna: Är kapslarna små eller stora? Är de lättsvalda? Hur många kapslar behöver man ta varje dag för att få i sig den rekommenderade dagliga dosen?
 • Pris: Vad kostar produkten och vad kostar det per mängd omega 3?

Testvinnare - Bästa Omega-3

 • Core Omega-3+ - Bäst i test Omega-3
 • Puori Omega O3 - Bästa premium Omega-3
 • Elexir Pharma Omega-3 Forte - Bästa billiga Omega-3
 • Healthwell Omega-3 Plus
 • Möllers Tran - Bäst fiskleverolja med Omega 3
 • Healthwell Omega-3 Fiskolja
 • Arctic Omega-3

Vilken omega 3 är bäst?

Vi har testat många Omega-3. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive omega 3 samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Core Omega-3+- Bäst i test Omega-3

  9,5/10
  Core Omega-3+
  Bäst i test
  Kostnad / dag
  2,48 kr
  Kapslar / dag
  2
  EPA : DHA
  3:2
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • 60 % omega-3
  • Mycket bra kundbetyg
  • Lång hållbarhetstid
  Nackdelar

  Om du är ute efter ett högkoncentrerat, prisvärt omega-3-tillskott med lång hållbarhet är detta tillskott från Core ett utmärkt alternativ. Vi har utsett Core Omega-3+ till bäst i test på grund av sina egenskaper och sin prisvärdhet. Sammansättningen av omega-3-fetterna EPA och DHA i tillskottet är väl avvägt och kapslarna innehåller 60 % omega-3. Genom att kapslarna även innehåller vitamin E, hindrar det oljan från att oxidera och bli härsken. 

  När vi genomförde vårt test lät vi vår panel av testdeltagare ta 2 kapslar om dagen i 2 veckor. En på morgonen och en på kvällen i samband med måltid. Ingen av upplevde några problem med illamående eller uppstötningar på grund av tillskottet. Däremot tyckte vissa att kapslarna kunde vara något svåra att svälja. Med en större mängd vatten gick det dock bra. Efter 2 veckor är det svårt att utvärdera huruvida omega-3-tillskott har en effekt på hälsan, eller inte. Detta är ett tillskott som kräver att du tar det över en längre tid, för att allmänhälsan ska påverkas positivt. De effekter man då kan se är till exempel bättre hjärt- och kärlhälsa, förbättrad syn samt bättre blodfettvärden.

  Genom att Core Omega-3+ är högkoncentrerat, billigt och har fått mycket goda användarrecensioner, där majoriteten ger tillskottet 5/5 i betyg, utnämner vi det alltså till bäst i test.

  Läs mer
 2. 2. Puori Omega O3- Bästa premium Omega-3

  9,4/10
  Puori Omega O3
  Kostnad / dag
  5,73 kr
  Kapslar / dag
  3
  EPA : DHA
  5:2
  Till Butik
  229 kr
  Fördelar
  • 74 % Omega-3
  • 5/5 i många tester
  • Kvalitetstestad av oberoende lab
  Nackdelar

  Puori Omega O3 är en kallfiltrerad fiskolja med en koncentration på minst 74 %. Oljan kommer från ansjovis och sardiner. När du ska välja bäst omega-3-tillskott ska du titta efter vilken standard fiskoljan har. En annan viktig del är hur fördelningen mellan EPA och DHA ser ut. En del produkter innehåller en för låg dos DHA i förhållande till EPA. Puori Omega O3 har ett förhållande på 5:2 för EPA och DHA. Detta kan eventuellt vara en nackdel med tillskottet. Vi väljer ändå att utse Puori Omega O3 till bästa premium omega-3. Det tilldelades till exempel 5/5 stjärnor vid ett oberoende kvalitetstest för renhet och färskhet. Laboratoriet som utförde testet var International Fish Oil Standards, IFOS. 

  De användarrecensioner som finns ger Puori Omega O3 ett högt betyg. De flesta ger det 5/5. Vårt eget test av tillskottet utförde vi under en 2-veckorsperiod där deltagarna tog 3 kapslar om dagen. Det resultat som vi fick var att majoriteten av testdeltagarna inte fick någon eftersmak av fiskoljan och att kapslarna var relativt lätta att svälja. Priset på produkten är något högre än priset på andra tillskott, men kvaliteten är också bra. Vi väljer med tanke på kvalitetsstämpeln, den höga koncentrationen, de goda användarrecensionerna och vårt eget testresultat att utnämna Puori Omega O3 till bästa premium omega-3.

  Läs mer
 3. 3. Elexir Pharma Omega-3 Forte- Bästa billiga Omega-3

  9,3/10
  Elexir Pharma Omega-3 Forte
  Kostnad / dag
  2,41 kr
  Kapslar / dag
  2
  EPA : DHA
  2:1
  Till Butik
  159 kr
  Fördelar
  • Prisvärt tillskott
  • 70 % omega-3
  • Goda kundomdömen
  Nackdelar

  Om du är ute efter omega-3-kapslar med en hög koncentration (70 % fiskolja per kapsel) av omega-3-fetter till ett lågt pris, är Elexir Pharma Omega-3 Forte ett mycket bra alternativ. Priset du betalar per dag om du tar 2 kapslar om dagen är 2,11 kronor. Fördelningen av omega-3-fettsyrorna EPA i förhållande till DHA är 2:1. Det är klart godkänt, inte minst eftersom det finns dyrare produkter med en annan, ojämnare fördelning. Ett högre intag av DHA kan ha en mycket positiv effekt på hälsan. Till exempel när det gäller hjärtat och hjärnan.

  Kundrecensionerna om Elexir Pharma Omega-3 Forte är övervägande positiva. De flesta ger tillskottet 5/5 i betyg. En av nackdelarna som nämns, och som vi själva noterade i vårt test, var att kapslarna är stora. Sett till andra omega-3-kapslar är det dock inte en stor skillnad i storlek. Dessa brukar vara i största laget, eftersom mängden fiskolja behöver uppgå till en viss mängd per kapsel för att ge effekt. 

  Ett lågt pris, en hög kundnöjdhet och en bra fördelning av EPA och DHA gör att vi väljer Elexir Pharma Omega-3 Forte som det bästa billiga omega-3-tillskottet.

  Läs mer
 4. 4. Healthwell Omega-3 Plus

  9,1/10
  Healthwell Omega-3 Plus
  Kostnad / dag
  2,32 kr
  Kapslar / dag
  2
  EPA : DHA
  3:2
  Till Butik
  139 kr
  Fördelar
  • 60 % omega-3
  • Höga kundbetyg
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar

  Healthwell Omega-3 Plus är ännu en omega-3-kapsel av hög kvalitet. Innehåller fiskolja, Vitamin E samt fettsyrorna DHA och EPA som finns i omega-3. Varje kapsel innehåller 1000 mg fiskolja. Den innehåller en hög andel omega-3, hela 60 %. Jämfört med liknande produkter är detta upp till dubbelt så mycket omega-3, något som underlättar på så sätt att man slipper äta många kapslar varje dag för att få i sig tillräcklig mängd.

  Doseringsförslaget är 1-2 kapslar dagligen, samt att det rekommenderas att du äter dem i samband med en måltid. Utöver detta ska produkten förvaras torrt, svalt och utan påverkan av direkt solljus.

  Healthwell har lanserat flera olika tillskott och de har alla fått höga betyg i olika recensioner. Detsamma gäller denna produkt.

  Läs mer
 5. 5. Möllers Tran- Bäst fiskleverolja med Omega 3

  9,1/10
  Möllers Tran
  Kostnad / dag
  2,23 kr
  Kapslar / dag
  4 st
  EPA : DHA
  3:2
  Till Butik
  89 kr
  Fördelar
  • Lätta att svälja
  • Mycket liten eftersmak av fisk
  • Hög kvalitet 
  Nackdelar

  Möllers Omega-3 tillhör numera en av klassikerna när det kommer till fiskleveroljor. Oljorna av det här märket håller en mycket hög kvalitet, bland annat på grund av att de inte härsknar i första taget. Fiskoljan i Möller Omega-3 kommer från hållbart vildfångad norsk torsk och innehåller fettsyrorna DHA och EPA. Tillsammans med de vitaminer, A, D och E, som oljan innehåller bidrar detta tillskott till både en bättre hjärt- och hjärnfunktion och ett starkare immunförsvar samt minskad oxidativ stress.

  I testet vi gjorde uppskattade vi bland annat att kapslarnas storlek inte gjorde dem svåra att svälja. Vissa omega-3-kapslar kan annars vara besvärliga i det avseendet, men detta anser vi inte gäller Möller Omega-3-kapslar. Effekten av omega-3-kapslar kan vara svår att mäta efter en kort testperiod. Vi tittar därför främst på vilket innehåll produkterna har och vilken kvalitet de håller. Möllers Omega-3 har, som vi nämnt, ett gott rykte och är en mycket väletablerad aktör på kosttillskottmarknaden. 

  Vi upplevde inte heller några uppstötningar som hade smak av fiskolja. Detta kan annars vara ett problem med vissa fiskoljetillskott. De externa recensionerna av Möllers Omega-3 är genomgående mycket positiva. Huruvida citronsmaken behövs eller inte, finns det dock delade meningar om. Sett till kvaliteten som denna fiskleverolja håller och de externa recensionerna, kan vi med gott samvete utse Möllers Omega-3 till bästa fiskleveroljan. 

  Läs mer
 6. 6. Healthwell Omega-3 Fiskolja

  8,9/10
  Healthwell Omega-3 Fiskolja
  Kostnad / dag
  3,30 kr
  Kapslar / dag
  4
  EPA : DHA
  3:2
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • 35 % Omega-3
  • Hög halt EPA och DHA
  Nackdelar

  Healthwell Omega-3 Fiskolja är en prisvärd produkt med 120 kapslar per burk och där varje burk kostar 99 kronor. Innehållet är rikt på EPA och DHA samt har tillsats med vitamin E.

  Det primära fokuset med just den här produkten är att fisken är upphämtad från kalla vatten, något som sägs öka kvaliteten på oljan. Dessutom är fiskoljan  certifierad av Friend of the Sea som är en organisation som gör oberoende kontroller av livsmedel, kosttillskott och vattenbruk.

  Allt som allt rekommenderar vi Healthwell Omega-3 Fiskolja om du inte är vegetarian/vegan eller av annan anledning inte kan få i dig omega-3 via fisk. En nackdel med produkten är att varje kapsel innehåller ganska lite EPA/DHA per kapsel och man behöver således äta fler än av vissa andra kosttillskott.

  Läs mer
 7. 7. Arctic Omega-3

  8,7/10
  Arctic Omega-3
  Kostnad / dag
  12,90 kr
  Kapslar / dag
  6
  EPA : DHA
  3:2
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Tillsatt vitamin E
  • För hjärt- och kärlhälsa
  • Märkt Hållbart Fiske
  Nackdelar

  Arctic Omega-3 består av djuphavsfisk vilket innebär hög kvalitet och renhet. Även extra Vitamin E har tillsats i produkten. Vitaminet skyddar oljan och förhindrar att det förhärskar och bidrar således till en ökad hållbarhet. Precis som namnet avslöjar härstammar fiskoljan i denna produkt från arktisk fisk vilket resulterar i en väldigt ren och högkvalitativ olja.

  Arctic Omega-3 rekommenderas två gånger dagligen i samband med måltid. Du kan ta 3 kapslar per måltid och det är även bra om du använder rikligt med vatten när du sväljer dem.

  Positivt med denna produkt är att den saknar eftersmak av fisk vilket vi givetvis tycker är ett stort plus.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: så hittar du bästa omega-3

Det är inte enkelt att avgöra vilket kosttillskott som är bäst. När det kommer till omega-3 så finns det flera punkter att jämföra och undersöka.

 • omegaRätt omega-3: Omega-3 är ett samlingsnamn, det finns olika fettsyror med olika egenskaper. Du vill åt EPA och DHA. De fettsyrorna kan kroppen ta hand om direkt utan att behöva konvertera om. Leta därför efter kosttillskott med hög koncentration av EPA och DHA.
 • certificationKvalitet: Ett bra kosttillskott ska ha blivit testat eller certifierat för att säkerställa att innehållet stämmer med innehållsförteckningen. Miljövänligt fiske är också en märkning som vi letar efter och värdesätter. En bra produkt ska ha tillverkats på ett hållbart och naturligt sätt.
 • x markUndvik omega-6, -9 och växtbaserad omega-3: Omega-6 konkurrerar med omega-3 (som vi beskriver närmre nedan) och det är mycket vanligare att vi får i oss tillräckliga mängder i vår normala kost. Omega-9 är inte en essentiell fettsyra, kroppen tillverkar den alltså själv och behöver inte tas som tillskott. Omega-3 från växtriket består av fettsyran ALA och vi går in närmre nedan på varför du ska undvika ALA i tillskott.
 • balanceKoncentration: Olika tillverkare anger andelen omega-3 på lite olika sätt. En produkt som bara anger mängden omega-3 per kapsel, och inte EPA och DHA är svår att kvalitetssäkra. Eftersom att det är EPA och DHA som du är ute efter så vill du ha så hög koncentration av EPA och DHA som möjligt, totalmängden omega-3 per kapsel spelar därför mindre roll.
 • calendarBäst-före-datum: Något man sällan tänker på är att kosttillskott kan bli dåliga. Ofta håller de ganska länge, men när det kommer till omrge-3 så kan de härskna och bli dåliga. Ett bra omega-3-tillskott ska innehålla antioxidanter som motverkar detta. Ett tips för att förbättra hållbarheten är att förvara tillskottet i kylskåpet.
 • vitaminsÖvriga tillsatser: Det är vanligt att omega-3-tillskott innehåller vitaminer som D och E. Det här är en bra sak, då får du i dig flera nyttigheter på en och samma gång. Ett bra omega-3-tillskott kan täcka upp för ditt D-vitaminbehov också.
 • fiskUrsprunget: Om du väljer ett omega-3-tillskott från fisk är det en fördel om det är certifierat från oberoende organisationer. De två vanligaste certifieringarna är Sea Friend och International Oil Standards Program (IFOS). Oljan bör också komma från rena vatten och gärna från djuphavsfisk. Det förbättrar kvaliteten och ökar renheten. Ju färre tungmetaller och andra skadliga ämnen som oljan innehåller, desto bättre för din hälsa. Det är även bra för miljön och ekosystemen i haven.

Olika sorters omega-3

Därefter behöver du även fundera på källan till Omega-3 i tillskottet. Fiskolja är den bästa källan till omega-3, men man får tyvärr ofta räkna med en bismak utav fisk. Vill man slippa detta rekommenderas istället krillolja, som kommer med en högre prislapp. För extra tillskott av D-vitamin är fiskleverolja bäst och för veganer rekommenderas linfröolja. Vi går här nedan närmare in på för- och nackdelar med de olika sorterna av omega-3-tillskott:

 • Fiskolja - Fiskolja utvinns ur köttet av tonfisk, sill, torsk och andra oljerika djuphavsfiskarter. Oljan är rik på omega-3 fettsyror såsom EPA och DHA men har inte mycket vitamin A eller D i sig. Fiskolja är det mest prisvärda alternativet för omega-3-tillskott och produkter som bara heter Omega-3 innehåller vanligtvis endast fiskolja.
 • Fiskleverolja - Fiskleverolja är olja från levern från olika sorters fiskar. Det har mindre omega-3 än fiskoljan, men är mycket rik på vitamin A och D. Det var rutinmässigt utdelat till barn på 1960-talet som en källa till D-vitamin i norra Europa där solljuset är begränsad under de långa vintrarna. Fiskleverolja kallas även torskleverolja när oljan endast är tillverkad av torsk.
 • Krillolja - Krillolja är precis som det låter olja från krill (lysräkor). Krill innehåller till skillnad mot andra fiskoljor även omega-6 och omega-9 naturligt. En annan fördel är att du slipper bismaken av fisk som lätt kommer smygande en stund efter du intagit fiskolja. Krillolja innehåller också ett naturligt konserveringsmedel för extra lång hållbarhet.
 • Linfröolja - Linfröolja är en olja tillverkad av frön från linväxten. Den är generellt sämre än oljorna från fisk men är ett bra alternativ för veganer. Linfröolja innehåller mest ALA istället för de bättre fettsyrorna EPA och DHA. Kroppen har ingen nytta av ALA i sig, men kan omvandla den till EPA och DHA. Den förmågan är dock kraftigt begränsad och endast 5% av ALA kan omvandlas till EPA. Kollar man på DHA är det ännu värre där endast 0,5% kan omvandlas.
 • Övrigt - Det finns många andra former av omega-3 som till exempel havtornsolja, jättenattljusolja och linolsyra. Vi rekommenderar att man inte väljer någon annan form av omega-3 än de vi gått igenom här ovan då de har sämre biotillgänglighet eller större påverkan på miljön.

Vad är omega 3 bra för?

Det är alltså livsnödvändigt att regelbundet få i sig omega-3. Men det är också hälsosamt av flera anledningar att få i sig mer än minimalt för att överleva. Omega-3 reglerar bland annat blodtrycket, bibehåller njurfunktionen och upprätthåller ett friskt immunförsvar. EPA hjälper också till att hålla kognitiva funktioner och humör i skick. EPA hjälper kroppen att tillverka signalsubstanser som behövs för att motverka depression.

Gemensamt för alla typer av omega-3-fettsyror är  att de skyddar cellerna från skador som kan uppkomma om man har ett för högt intag av skadliga fetter - t ex transfetter. Följande hälsoeffekter kan knytas till omega-3. Det vetenskapliga stödet för de olika punkterna varierar dock, men studier på omega-3 är omfattande och har bedrivits länge.

 • fetmaÖvervikt - Kan reducera symtom och besvär kopplade till metaboliska sjukdomar såsom övervikt, fetma, höga blodfetter och insulinresistens.
 • diabetesDiabetes - Kan både minska risken att drabbas av autoimmuna sjukdomar som typ 1-diabetes och MS, samt bromsa förloppet och lindra symtomen vid redan uppkomna autoimmuna sjukdomar.
 • hjärnhälsaPsykiska sjukdomar - Potentiellt positiv effekt på psykiatriska sjukdomar som bipolaritet och schizofreni, med färre humörsvängningar och minskad aggressivitet.
 • cancerCancer - Kan verka förebyggande mot cancer - i synnerhet vissa specifika sorter som t ex tjocktarmscancer, prostatacancer och bröstcancer. Vissa studier pekar på att de med optimalt intag av Omega-3 löper 55% mindre risk att drabbas av cancer i tjocktarmen.
 • sömnSömn - Förbättrad sömn och sömnkvalitet, vilket i sin tur för med sig en rad positiva effekter på hälsan som helhet.
 • menstrual cycleMenstruation - Minskade besvär och smärtor kopplade till menstruation. Många studier visar att kvinnor med ett tillräckligt intag av Omega-3 får lindrigare menssmärtor, och att vissa t o m upplever bättre effekt av Omega-3 än av läkemedel med Ibuprofen.
 • hälsaSkelett och muskler- Kan ha stärkande effekt på skelett, muskler och leder vilket eventuellt kan minska risken för osteoporos (benskörhet), artrit och övriga ledsmärtor.

Dosering av omega-3

För att få i sig tillräckligt med omega-3 bör du inta ungefär 3 gram omega-3-fett per dag, eller 1 % av ditt totala energiintag. Den mängden får du i en portion fet fisk, en matsked nyttig olja eller en tablett omega-3-tillskott. En varierad och balanserad kost täcker det grundläggande behovet av omega-3.

Bra exempel på naturliga källor till omega-3

 • Fet fisk och skaldjur
 • Valnötter
 • Linfrön, chiafrön och sojabönor
 • Kål och spenat
 • Rapsolja (även matfetter tillverkade av rapsolja)

Är man vegetarian eller vegan kan tillskott vara direkt nödvändigt, eftersom uteslutandet av fisk och skaldjur i stort sett eliminerar intaget av de viktiga DHA- och EPA-syrorna. Tillskott finns att köpa på både apotek, i livsmedelsaffärer samt i hälsokostaffärer och på naturvårdsapotek, såväl på nätet som i fysiska butiker. Det är emellertid viktigt att man väljer ett tillskott av hög kvalitet och med bra sammansättning av såväl de olika sorterna av Omega-3, men också Omega-6. Känner man sig osäker på vilket tillskott man ska välja, är det alltid bra att fråga butikspersonal om råd och produkttips.

Risker med för högt intag av omega-3

För friska personer som äter en balanserad kost och som inte tillför extra Omega-3 via tillskott bedöms risken för att överdosera vara mycket liten. Allvarliga biverkningar är således inte något att oroa sig för.

 • Blodförtunnande: Omega-3 påverkar blodets förmåga att koagulera, något som i regel är bra. Men om du äter blodförtunnande medicin eller ska opereras så är det bra att konsultera läkare huruvida omega-3-tillskott ska uteslutas eller inte.
 • Obalans mellan omega-6 och omega-3: En möjlig risk med ett för högt intag av Omega-6 och en obalans i förhållandet till Omega-3, är att drabbas av olika typer av inflammatoriska tillstånd. Eksem, astma, allergier samt autoimmuna sjukdomar är alla exempel på kroniska inflammationer som i vissa studier kopplas samman med överdrivet intag av just Omega-6. Bakgrunden till detta tros vara att Omega-6 bidrar till ökad produktion av inflammatoriska ämnen, som således konkurrerar ut tillverkningen av antiinflammatoriska ämnen som Omega-3 ansvarar för.

Vanliga frågor om omega-3

När ska jag ta omega-3?

Omega-3 ska tas i samband med måltid, det är för att kroppen har lättare att ta upp näringen i omega-3 då. Om du vill optimera upptaget så ska du ta omega-3-tillskottet tillsammans med nyttiga fetter.

Behöver jag omega-3-tillskott?

Det är ovanligt att ha brist på omega-3 och om du äter en balanserad och varierad kost så är det osannolikt att du är i behov av extra omega-3. Däremot visar studier på flera hälsofördelar av extra tillskott av omega-3. 

Kan det vara farligt att ta omega-3?

Biverkningarna av omega-3 är vanligtvis relativt milda. Det kan vara dålig andedräkt, illaluktande svett, huvudvärk, illamående och diarré. I stora mängder kan omega-3 ha blodförtunnande egenskaper och viss koppling finns till högre risk för prostata cancer.

Vad är omega-3?

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp essentiella fettsyror som fyller en rad olika uppgifter i kroppen. De är livsviktiga för att framför allt bygga och reparera celler i kroppen. Benämningen essentiell innebär att Omega-3 måste intas utifrån, genom mat eller som tillskott, till skillnad från andra fetter som kroppen kan omvandla från kolhydrater och protein.

Omega-3 är ett så kallat fleromättat fett som består av både långa och korta fettsyror, där moderfettsyran heter alfa-linolensyra (ALA) och är en medellång fettsyra. De vanligaste långa fettsyrorna brukar benämnas EPA och DHA. Det är vanligt att du kan läsa dessa förkortningar på innehållsförteckningar eller i artiklar på engelska. Då vet du att det handlar om fettsyrar och omega-3. ALA återfinns främst i vegetabilier som linfrön, kål, sojabönor och valnötter. DHA och EPA hittar du främst i animaliska produkter som vissa skaldjur men i högst koncentration i fet fisk som makrill och lax.

Behöver jag omega-6?

Omega-6 är ett annat släkte av essentiella fettsyror, som också de fyller livsviktiga funktioner för vår hälsa och välbefinnande. Omega-6 förekommer främst i vegetabiliska oljor, och på grund av hur dagens moderna kosthållning ser ut är det oftast mycket enklare att få i sig tillräckligt med Omega-6 än vad det är att uppfylla behovet av Omega-3. Sett till hur de bägge fettsyrorna samspelar och balanserar varandra kan detta bli problematiskt.

Kortfattat kan man säga att Omega-3 verkar genom att till viss del hämma effekterna av Omega-6, som vid överdrivet intag kan göra mer skada för kroppen än nytta. En optimal balans, mellan Omega-3 och Omega-6 bedöms ligga på 1:1 med utrymme upp till 5:1, och då alltid till fördel för Omega-3. Det bästa är alltså att få i sig lika mängder Omega-3 som Omega-6, alternativt upp till 5 gånger mer Omega-3 än Omega-6.

Som ett resultat av hur dagens västerländska kost oftast ser ut, med mycket processade vegetabiliska oljor i en hel del livsmedel, har dock förhållandet mellan de bägge fettsyrorna hamnat i obalans. Det är därför i regel viktigare att få i sig omega-3 än omega-6.

Hur vet jag om jag har brist på omega-3?

Brist på omega-3 är inte svåra att upptäcka, men de kan vara svåra att härleda till just omega-3. De liknar nämligen de symtom som vanligen uppstår vi brist på vitaminer, mineraler eller andra näringsämnen. Några av de vanligaste symtomen är följande:

 • Torr och fjällade hud

 • Kliande och torr hårbotten

 • Sköra naglar som skivar sig, viker sig och går av

 • Eksem

 • Rinnande, torra ögon samt försämrad syn

 • Försämrad koncentrationsförmåga

 • Försämrat minne

 • Inflammatoriska tillstånd

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
134 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senaste tester