Bäst i test: Bästa probiotikan 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Det finns mängder av probiotikatillskott som går att beställa på nätet. Men är de bra eller inte? Vi har granskat och jämfört 23 populära kosttillskott med probiotika på den svenska marknaden. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell Probiotic Vital som bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

probiotic

Köpguide: Så hittar du bästa probiotikan

När du ska köpa ett probiotikatillskott finns det några faktorer och delar du bör tänka på: 

 • Antal bakterier - Miljoner bakterier låter kanske som mycket, men inte när det kommer till probiotika. Ett bra probiotikatillskott innehåller minst 10 miljarder bakterier eller CFU, det mått som används för att uttrycka dess styrka. Tänk på att man kan vara lite känslig för de starkaste tillskotten så börja lågt och öka allt eftersom kroppen vänjer sig.
 • Antal stammar - Billiga probiotikatillskott innehåller endast bakterier från en stam eller från stammar med dålig effekt. Leta efter tillskott med stammarna Lactobacillus och Bifidobacterium. De bästa tillskotten innehåller även Strep. thermophilus och Saccharomyces. 
 • Mejerifritt - Leta efter ett mejerifritt probiotikatillskott som innehåller minst 5 miljarder av vardera Lactobacillus och Bifidobacterium. Välj även ett tillskott från en välkänd tillverkare som garanterar att tillskottet inte blir sämre över tid.
 • Tillsatser - Vissa probiotikatabletter innehåller tillsatser som till exempel laktos och majsstärkelse vilket kan reta upp magen istället för att hjälpa den. Även gelatin kan förekomma vilket inte lämpar sig för veganer.
Läs mer Minimera

Testvinnare - Probiotika

 • Holistic LactoVitalis Pro - Probiotika med bäst effekt
 • Great Earth Ultra Duo Dophilus - Bästa probiotika med långvarig effekt
 • Helhetshälsa Probioplex
 • Probi Original
 • Lactiplus

Om vårt test av probiotika

Det finns många olika probiotika som till synes kan verka ganska lika varandra. Vi har kollat igenom användarrecensioner från några av de populäraste tillskotten och granskat de fem med bäst betyg lite extra. Detta har vi granskat i vårt test:

 • Funktion: Vilket resultat ger probiotikan? Hur lång tid tar den att verka? Vad säger externa kunder om produkten?
 • Innehåll: Hur många olika bakterier innehåller probiotikan? Hur många bakterier totalt?
 • Pris: Vad kostar kosttillskottet? Vad blir priset per portion?

De bästa probiotika 2021

Vi har testat många probiotika. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive probiotika samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla probiotika som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Holistic LactoVitalis Pro - Probiotika med bäst effekt

  9,5/10
  Holistic LactoVitalis Pro
  Bäst i test
  Storlek
  30 kaps
  Pris / styck
  8,63 kr
  Bakterier
  20 md
  Stammar
  12 st
  Till Butik
  259 kr
  Fördelar
  • Stort antal aktiva bakterier
  • Pålitligt och uppskattat märke
  • Premiumprodukt
  Nackdelar

  Svenska företaget Holistic har sedan det grundades varit en given aktör på marknaden för hälsorelaterade kosttillskott. Deras LactoVitalis Pro innehåller en oerhört bred och varierad mängd mjölksyrebakterier som motsvarar en för tarm- och magsystemet väldigt gynnsam kombination. Då den även innehåller vitaminer som är väsentliga för god immunfunktion är det en av de mer heltäckande produkterna på marknaden.

  • Främjar hälsa genom att säkerställa rätt bakteriebalans i kroppen.
  • Hela tjugo miljarder gynnsamma mjölksyrabakterierna per kapsel.
  • Innehåller Vitamin C och Vitamin B12 som är viktiga för immunsystemet och kroppens metabolism.

  Efterfrågan på kvalitativ probiotika har ökat i enorm utsträckning. Något som gör LactoVitalis Pro från Holistic till ett populärt val är att man med hjälp av ett patenterat leveranssystem säkerställer att en väldigt stor mängd bakterier faktiskt når tarmen. Till skillnad från många andra produkter kan man därför var säker på att kroppen faktiskt få ta del av innehållets gynnsamma effekter. Vi gillar även att kapslarna var enkla att svälja och att det räckte med 1 kapsel per dag för att täcka behovet för att få den positiva effekt på magen som man är ute efter. Priset är förhållandevis dyrt, där varje kapsel kostar över 8 kronor. De innehåller dock flest stammar och bland det högsta antalet bakterier av samtliga produkter i vårt test. Med anledning av detta rekommenderar vi Hollistic Lactovitalis Pro för dig som är ute efter ett premiumalternativ av probiotikatillskott.

  Läs mer
 2. 2. Great Earth Ultra Duo Dophilus - Bästa probiotika med långvarig effekt

  9,3/10
  Great Earth Ultra Duo Dophilus
  Storlek
  50 kaps
  Pris / styck
  4,72 kr
  Bakterier
  13 md
  Stammar
  8 st
  Till Butik
  236 kr
  Fördelar
  • Ger god näring åt tarmbakterier
  • Hög prisvärdhet
  • Omtyckt produkt
  Nackdelar

  Ultra Duo Dophilus från det kaliforniengrundade företaget Great Earth är ett bra alternativ bland probiotikatillskotten. Produkten innehåller 13 miljarder bakterier uppdelade i 8 olika stammar. Det som sticker ut i jämförelse mot många andra probiotikatabletter är att Ultra Duo Dophilus dessutom innehåller fruktosoligosackarid(FOS) som förser tarmbakterier med näring. Varje burk kostar cirka 240 kronor och består utav 50 vegetabiliska kapslar. Kapselpriset ligger ungefär i mitten bland de produkter vi testat, något som dessutom innehållet av bakterier och stammar gör. 

  Ultra Duo Dophilus är ett bra mångsidigt alternativ med en bra mängd bakterier och stammar. Det man bör fråga sig däremot är om det är värt att lägga ut det dubbla priset eller om man istället ska köpa Healthwell Probiotic Vital. Vill man få i sig fruktosoligosackarid(FOS) tillsammans med sitt probiotikatillskott är det givet att välja denna produkt medans man i annat fall högst troligtvis kommer att få likvärdiga effekter av Healthwells probiotika - till ett betydligt lägre pris. 

   

  Läs mer
 3. 3. Helhetshälsa Probioplex

  9,2/10
  Helhetshälsa Probioplex
  Storlek
  90 kaps
  Pris / styck
  2,06 kr
  Bakterier
  2 md
  Stammar
  5 st
  Till Butik
  185 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Populär produkt
  • Vältestat tillskott
  Nackdelar

  Probioplex från helsvenska Helhetshälsa är en spännande probiotikaprodukt innehållandes fler än 2 miljarder mjölksyrabakterier från 5 stammar för varje enskild portion. Något som gör Probioplex ett bättre val än många motsvarande produkter är den unikt långa hållbarheten. Tack vare särskilt utformade kapslar så garanteras en hållbarhet i upp till två år. Därför är den ett perfekt alternativ för dig som endast har ett sporadiskt behov av probiotika.

  • Unikt mikrokapselsystem säkerställer 2 miljarder bakterier i upp till två år.
  • Går att förvara i rumstemperatur.
  • Väl lämpad för såväl barn som vuxna, gravida och ammande.
  • Innehåller lactobaciller, bifidobakterier och mycket mer.

  Tack vare rigorös kvalitetskontroll och en fingertoppskänsla för vad kunder efterfrågar har Probioplex varit en favorit bland Helhetshälsas kunder ända sedan 2001. Att en och samma produkt funnits på marknaden så pass länge är ett tydligt tecken på dess kvalitet.

  Läs mer
 4. 4. Probi Original

  9,1/10
  Probi Original
  Storlek
  80 kaps
  Pris / styck
  2,74 kr
  Bakterier
  10 md
  Stammar
  1 st
  Till Butik
  219 kr
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Lättsvalda kapslar
  • Förpackning om 40 eller 80 st
  Nackdelar

  Probi Mage är probiotika som framställs helt utan genmodifierade råvaror. Tack vare över tio miljarder bakterier från ett flertal olika probiotiska stammar så ger Probi Mage kroppen tillgång till ett väldigt stort antal gynnsamma mjölksyrabakterier. Med bevisad effekt när det kommer till att stärka immunförsvaret så blir detta ett givet tillskott för hela familjen.

  • 10 miljarder bakterier från många olika probiotikastammar.
  • Vegetabiliska kapslar och ett innehåll framställt helt utan genteknik.
  • Innehåller den viktiga Lactobacillus plantarum 299v.

  Detta är ett perfekt val för dig som endera har problem med magen eller vill säkerställa att du slipper problem i framtiden. Med bred effekt på hälsan och dokumenterad effektivitet när det kommer till att bibehålla kroppens bakteriebalans så är Probi Mage ett smidigt och bra dagligt tillskott.

  Läs mer
 5. 5. Lactiplus

  9,1/10
  Lactiplus
  Storlek
  60 kaps
  Pris / styck
  3,08 kr
  Bakterier
  5 md
  Stammar
  6 st
  Till Butik
  185 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Med C-vitamin, kalcium och selen
  • Vegetariska kapslar
  Nackdelar

  Välkända LactiPlus har under många år specialiserat sig på produkter som är särskilt gynnsamma för mage och tarm. Med LactiPlus Mage så har de särskilt riktat in sig på en produkt för alla personer som har återkommande problem med magrelaterade smärtor eller obehag. Tack vare en särskild blandning av verksamma mjölksyrabakterier och kalcium så säkerställer LactiPlus Mage att magen fungerar perfekt både i det korta och långa loppet.

  • Innehåller 5 miljarder levande mjölksyrabakterier per dagsdos.
  • Innehåller kalcium för att främja normal matsmältningsfunktion.

  Som en av Sveriges mest köpta probiotika har LactiPlus Mage i närmare femton års tid varit svenskarnas förstahandsval. Tack vare gedigen kvalitetskontroll och noggrann utformning av sina produkter har LactiPlus säkrat positionen som ett av de mest förtroendeingivande företagen på marknaden. LactiPlus Mage är i detta hänseende knappast ett undantag i deras framgångssaga.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vilka typer av probiotikatillskott finns det?

Det finns flera olika sorters alternativ av probiotikatillskott. Nedan går vi igenom de vanligaste formaten. 

 • tabletter kapslarKapslar och tabletter: Det vanligaste sättet att få i sig probiotika är ta kapslar eller tabletter. Håll utkik efter produkter som har flera olika arter av dessa bakterier, eller bakteriestammar som de också kallas, och välj kapslar som inte omedelbart bryts ner av magsyran så att bakterierna hinner nå tarmarna. 
 • dryckerDrycker: Jästa drycker, rika på probiotika kan drickas med stor behållning för den som vill skydda sin mage och tarmflora. Förutom den levande bakteriekulturen innehåller de här dryckerna också vitaminer, mineraler och olika aminosyror som ger kroppen en välkommen boost. Det finns varianter som man dricker som en vanlig måltidsdricka och andra sorter som dricks i dos, ungefär som hostmedicin.
 • tuggtabletterTuggtabletter för barnen: Barn har känsligare magar än vuxna och därför bör man inte ge dem fulla doser med probiotika utan hellre hålla sig till bra kost som filmjölk, keso och ost. Vid behov kan man komplettera med enklare tuggtabletter som smakar gott, och på så sätt skydda småttingarnas tarmflora.
 • pulverPulver med prebiotika: Mata din probiotika med näringsfull, fiberrik prebiotika i pulverform som är framställd på nyttiga grönsaker och frukter som grön banan, acacia och agave, som vi inte brukar äta särskilt ofta i deras naturliga skick. Enkelt att blanda i maten eller drycken som ett suveränt komplement till den vanliga kosten.

 

Naturliga källor till probiotika

Över lag så kan man säga att livsmedel som är sura, opastöriserade eller fermenterade i större grad är probiotiska än andra varor, men det finns också produkter där man tillsatt levande bakteriekultur. Här är några exempel på olika probiotiska matvaror, men håll alltid i sinnet att de ska konsumeras råa och aldrig upphettas eller läggas in i vinäger eller ättika då det tar kål på bakterierna.

 • yogurtYoghurt och kefir: Båda ”All Time Classics” när det kommer till probiotika. Genom att konsumera yoghurt eller kefir dagligen främjar du hela din mag- och tarmhälsa och hjälper dessutom kroppen att ta upp kalcium och motverka högt blodtryck. Fördelen är att man kan få tag på de här produkterna mycket enkelt och att man kan blanda dem med andra bra ingredienser som till exempel havre och bananer. Nackdelen är att det ibland finns tillsatt socker eller sötningsmedel, liksom att inte alla yoghurt och kefir sorter har levande bakteriekultur.
 • cheeseOst: De bästa ostarna för probiotika är Cheddarost, Edam, Feta Gruyere och Gouda, men också Mozzarella och Emmental. Om du är tveksam så titta alltid på förpackningen och håll utkik efter beskrivningar som ”rå” och ”opastöriserad” och tänk på att ostarna ska ätas som de är och inte smälta eller upphettade i ugnen.
 • green pea2Gröna ärtor: Forskare har upptäckt att gröna ärtor innehåller höga halter av probiotika, särskilt av den sort som boostar immunförsvaret och hjälper till att kämpa på förkylningar och infektioner.
 • cucumberSurgurka: Vem hade kunnat tro att inlagda gurkor är så bra för magen? När den här typen av gurka fermenteras bildas det mjölksyrebakterier som är fantastiskt bra för magen och tarmarna. Tänk på det nästa gång du plockar bort den från din hamburgare!
 • sauerkrautSurkål: En extremt kalorisnål produkt som samtidigt har massor med nyttiga ämnen i sig, förutom probiotika, som till exempel vitaminerna C och B. Den fermenterade ”sauerkraut”, som den kallas på tyska, kan ätas med alla möjliga rätter. Se dock alltid till att du får den opastöriserade varianten, då det är den som är rik på probiotika.

Frågor och svar om probiotika

Nedan följer några vanliga frågor som är relaterad till probiotika

Kan man gå ner i vikt med probiotika?

Mycket forskning tyder på att probiotika kan hjälpa människor att gå ner i vikt, och det beror framförallt på att den goda tarmfloran innebär bättre matsmältning och ämnesomsättning, men också att den kan hindra kroppen från att ta upp för mycket fett eller att förbränna det fett den får i sig. Ökad medvetenhet om vad man sätter i sig brukar också leda till klokare val av mat och dryck, och att äta saker som syrade grönsaker är ett utmärkt sätt att få i sig kalorisnål och nyttig mat som mättar och ger energi.

Vem ska inte äta probiotikatillskott?

Eftersom forskningen om probiotika fortfarande är i full gång så är det många som varnar för att man inte ska sätta i sig för mycket av det goda. Det finns så många olika typer med så olika funktioner att man inte riktigt vet vad som är bra för vad och vilka specifika hälsofördelar som de olika varianterna har. Som med allt i livet är det alltid bäst att leva efter en lagom-princip och försöka äta en så nyttig och varierad kost som möjligt. Personer som lider av immunhämmande sjukdomar tillråds att inte ta extra probiotika. Om du lider av en kronisk sjukdom så bör du inte heller ta kosttillskott utan att först konsultera din läkare.

Vad är probiotika?

Probiotika är ett ord som skapats av en blandning av latinets ”pro”, för, och grekiskans ”biotika” som betyder liv eller livfullhet. Övergripande kan man säga att probiotika består av miljarder goda bakterier uppdelade i en mängd olika bakteriestammar. 

 

 

Vad är probiotika bra för?

I de flesta sammanhang brukar man associera bakterier med sjukdomar och infektioner men i det här faller är det fråga om goda bakterier som främjar livet och som försvarar hela vårt inre system. Probiotikans uppgifter varierar oerhört: de reparerar oss, smälter vår mat och tar upp nyttigheterna i den när vi äter. Den bygger även upp immunförsvaret och motverkar onda bakterier. Genom att hålla sin maghälsa så frisk som man bara kan är det alltså möjligt att inte bara bli friskare och starkare rent kroppsligt, utan också mentalt och emotionellt. Saker som ångest och humörsvängningar kan jämnas ut och stabiliseras med bra kost som främjar probiotikan och många sjukdomar motverkas. 

Kan man göra sin egna probiotika?

Vill du så kan du också göra din egen probiotika och det enklaste sättet är att ta vanliga grönsaker som lök, gurka, morötter, paprika, vit- eller rödkål och sura dem. Genom att fermentera dessa livsmedel kan du dra nytta av dem på flera nivåer då du förutom mjölksyrabakterierna också får i dig nyttiga, fiberrika grönsaker med höga halter av vitamin C.

Att syra är ganska okomplicerat: skär eller strimla de grönsaker som du vill syra, och lägg dem i en bunke. Fyll på med en saltlag som du kokat genom att blanda 2l vatten och 2tsk salt och låt det hela svalna. Rör sedan om ordentligt med händerna eller en stor slev så att alla grönsakerna genomsyras av lagen och blir mjuka och se gärna till att pressa och krossa dem lite grann. Låt allt stå i någon timme och smaksätt sedan med kryddor, till exempel kapris eller senapsfrön. Fyll blandningen i glasburkar och se till att lagen inte går hela vägen upp till locket då fermenteringen kommer att få innehållet att svälla. Låt dem stå mörkt och kallt och öppna burkarna varje eller varannan dag. Efter ungefär en vecka kan du ställa in dem i kylskåpet och låt dem vila i cirka 40 dagar och sedan är det klart.

Vad är skillnaden på prebiotika och probiotika?

Prebiotika är den mat som man konsumerar för att främja probiotikan, ungefär som en förrätt till huvudrätten, som alltså i det här fallet är de goda bakterierna. Typiska exempel på prebiotika är frukt och grönt, särskilt de med höga halter av fibrer och kolhydrater som inte smälts snabbt eller inte alls, och som ”matar” och främjar probiotikan. Några typiska exempel är kikärter, bananer (gärna på gränsen till omogna), vitlök, lök, broccoli, sparris och maskrosor som alla innehåller fibrer som tar lång tid att smälta. Några andra exempel på mat som innehåller prebiotika är:

 • Mörk choklad - Inte nog med att choklad är gott och tillfredställande, och dessutom innehåller massor med antioxidanter, så matar mörk choklad de goda tarmbakterier som främjar näringsupptaget i kroppen. Det finns också särskild mörk choklad som är berikad med probiotika.
 • Havre - Gröt till frukost har sedan gamla dagar räknats som en av de stadigaste och bästa frukostarna man kan äta, och nu kan vetenskapen också bekräfta detta. Massor av prebiotika men också en bra källa till protein som ger en långvarig mättnadskänsla.
 • Valnötter - Ett utmärkt försvar mot de bakterier som motverkar magens probiotika, och som med det hjälper matsmältningen. Man bör alltid äta dem i rått skick, men det spelar ingen roll om de är hela eller krossade.

Som en extra bonus så har prebiotika också andra funktioner, inte minst att sänka blodsockervärden och kolesterol, liksom att hämma tumörer och att hjälpa kroppen att ta upp viktiga mineraler lättare. Massor med fördelar, med andra ord. Så gör dig en tallrik kefir med havre och krossade valnötter, och riv lite mörk choklad över det hela för extra god smak!

Varför behöver man probiotika?

Motsatsen till probiotika inom kost är alla de matvaror som i stället innehåller snabba kolhydrater, såsom socker och vitt bröd. De här typerna av mat motverkar probiotikan i stället för att främja den, och därför bör man undvika dem så gott det går, eller åtminstone kombinera dem med saker som är nyttiga för tarmfloran. Vi får också i oss dåliga bakterier från andra saker än kost, som till exempel luften vi andas, vattnet vi dricker och i direktkontakt med andra människor och det är något som inte går att undvika helt. När vi får i oss de här elaka bakterierna kan vi bli mer eller mindre sjuka, och typiska symptom på att våra goda bakterier inte klarat av att bekämpa dem är illamående, diarré och olika infektionssjukdomar.

Att stressa och att sova dåligt är också ett sätt att motverka probiotikan på eftersom dessa goda bakterier i magtrakten arbetar bäst när kroppen befinner sig i viloläge. Förr i tiden trodde man att sömnlöshet helt enkelt gjorde en människa trött, men nu vet man att det kan vara direkt skadligt för hälsan att inte få sova ordentligt. Detsamma gäller stress, och det finns anledningar att tro att den magvärk många upplever när de blir stressade inte bara är psykosomatisk, utan även beror på att de dåliga bakterierna fått övertaget.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
45 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5