Bäst i test: Bästa probiotikan 2022

Gör en björntjänst för din mage med någon av de bästa probiotikatillskotten för just dig.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

 

 

Probiotika, eller de vänliga bakterierna, är små levande mikroorganismer som finns i vårt tarmsystem som jobbar för att vi ska må bra. Även om dessa bakterier finns i mindre mängder i yoghurt och fermenterad mat vänder sig många till kosttillskott för att verkligen boosta tarmfloran.

Men det finns mängder av probiotikatillskott och det är inte helt enkelt att veta om de bra eller inte. Vi har därför testat ett tjugotal populära probiotikatillskott och utsett Healthwell Probiotic Vital som bäst i test.

Testvinnare - Bästa probiotikan

 • Bäst i test: Healthwell Probiotic Vital
 • Bäst kundbetyg: Holistic LactoVitalis Pro
 • Bästa premium probiotika: Healthwell Probiotic Premium
 • Bäst innehåll: Dr Mercola Complete Probio
 • Bästa probiotika med L.plantarum: Probi Original
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Probiotic Vital

  9,7/10
  Enormt prisvärt kosttillskott med högt antal bakterier och bakteriestammar i en ny kapsel som är extra skonsam för magen.
  Healthwell Probiotic Vital
  Bäst i test
  Storlek
  90 kaps
  Pris / styck
  2,10 kr
  Bakterier
  10 md
  Stammar
  7 st
  189 kr
  Till Butik
  189 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Väldigt prisvärt
  • 10 miljarder bakterier
  Nackdelar
  • Har du ekonomin för det så kan det vara mer värt att kika på Probiotic Premium.

  Produktserien Healthwell från Svenskt Kosttillskott är ett på många sätt heltäckande val för personer som vill ha mer än traditionella kosttillskott. Med Probiotic Vital erbjuder de probiotika med tio miljarder bakterier från sju olika mjölksyrastammar. Det gör den väl lämpad för alla som vill återupprätta en normal tarmflora.

  • 10 miljarder bakterier från sju olika stammar.
  • Kapslar särskild utformade för att säkerställa att så många bakterier som möjligt når tarmen.

  Med bara en kapsel om dagen så säkerställer man att kroppen får tillgång till en stor mängd av de mjölksyrabakterier som ofta är en förutsättning för en väl fungerande mage och god allmänhälsa. Tack vare vegetabiliska kapslar som långsamt frigör de gynnsamma bakterierna så kan man känna sig trygg i vetskapen att mag- och tarmkanalen kan tillgodogöra sig hela innehållet i Probiotic Vital. Redan efter ett par dagars användning märker man av att magen mår bättre. Prisförhållandet i relation till antal stammar och bakterier gör denna produkt till en av de mest prisvärda i testet. Vi rekommenderar Healthwell Probiotic Vital och utser den till bäst i vårt test. 

  Läs mer
 2. 2. Bäst kundbetyg: Holistic LactoVitalis Pro

  9,5/10
  Högdoserat kosttillskott tillsatt med bland annat C-vitamin och riboflaviner.
  Holistic LactoVitalis Pro
  Storlek
  30 kaps
  Pris / styck
  8,30 kr
  Bakterier
  20 md
  Stammar
  12 st
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Stort antal aktiva bakterier
  • Pålitligt och uppskattat märke
  • Premiumprodukt
  Nackdelar
  • Ganska dyrt

  Svenska företaget Holistic har sedan det grundades varit en given aktör på marknaden för hälsorelaterade kosttillskott. Deras LactoVitalis Pro innehåller en oerhört bred och varierad mängd mjölksyrebakterier som motsvarar en för tarm- och magsystemet väldigt gynnsam kombination. Då den även innehåller vitaminer som är väsentliga för god immunfunktion är det en av de mer heltäckande produkterna på marknaden.

  • Främjar hälsa genom att säkerställa rätt bakteriebalans i kroppen.
  • Hela tjugo miljarder gynnsamma mjölksyrabakterierna per kapsel.
  • Innehåller Vitamin C och Vitamin B12 som är viktiga för immunsystemet och kroppens metabolism.

  Efterfrågan på kvalitativ probiotika har ökat i enorm utsträckning. Något som gör LactoVitalis Pro från Holistic till ett populärt val är att man med hjälp av ett patenterat leveranssystem säkerställer att en väldigt stor mängd bakterier faktiskt når tarmen. Till skillnad från många andra produkter kan man därför var säker på att kroppen faktiskt få ta del av innehållets gynnsamma effekter. Vi gillar även att kapslarna var enkla att svälja och att det räckte med 1 kapsel per dag för att täcka behovet för att få den positiva effekt på magen som man är ute efter. Priset är förhållandevis dyrt, där varje kapsel kostar över 8 kronor. De innehåller dock flest stammar och bland det högsta antalet bakterier av samtliga produkter i vårt test. Med anledning av detta rekommenderar vi Hollistic Lactovitalis Pro för dig som är ute efter ett premiumalternativ av probiotikatillskott.

  Läs mer
 3. 3. Bästa premium probiotika: Healthwell Probiotic Premium

  9,3/10
  Premiumtillskott med hela 20 miljarder bakteriestammar från 16 olika stammar.
  Healthwell Probiotic Premium
  Storlek
  30 kaps
  Pris / styck
  8,30 kr
  Bakterier
  20 md
  Stammar
  16 st
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 16 olika stammar
  • 20 miljarder bakterier
  • Veganskt
  Nackdelar
  • Prislappen är hög.

  Probiotic Premium från Healthwell innehåller hela 20 miljarder bakterier från 16 olika stammar. Detta gör det unikt mångfacetterat, åtminstone för svenska marknaden.

  Tack vare magsyraresistenta kapslar maximerar du chansen att bakterierna når tarmen där de gör mest nytta. Då kapslarna även innehåller inulin så har bakterierna även den näring som krävs för att få fäste.

  Med särskild fokus på släktet Lactobacillus är det här ett prisvärt val för dig som vill satsa brett och få i dig så många av de beprövat gynnsamma bakterierna som möjligt.

  Läs mer
 4. 4. Bäst innehåll: Dr Mercola Complete Probio

  9,1/10
  Det högst doserade kosttillskottet i testet med hela 70 miljarder bakterier och fritt från gluten.
  Dr Mercola Complete Probio
  Storlek
  30 kaps
  Pris / styck
  14,30 kr
  Bakterier
  70 md
  Stammar
  10 st
  429 kr
  Till Butik
  429 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 70 miljarder bakterier
  • Bildar laktasenzymer
  Nackdelar
  • Kostar mycket
 5. 5. Bästa probiotika med L.plantarum: Probi Original

  8,9/10
  Kosttillskott som fullt fokuserar på mjölksyrebakterien Lactobacillus plantarum.
  Probi Original
  Storlek
  80 kaps
  Pris / styck
  2,74 kr
  Bakterier
  10 md
  Stammar
  1 st
  219 kr
  Till Butik
  219 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Lättsvalda kapslar
  • Förpackning om 40 eller 80 st
  Nackdelar
  • Innehåller endast 1 bakteriestam

  Probi Mage är probiotika som framställs helt utan genmodifierade råvaror. Tack vare över tio miljarder bakterier från ett flertal olika probiotiska stammar så ger Probi Mage kroppen tillgång till ett väldigt stort antal gynnsamma mjölksyrabakterier. Med bevisad effekt när det kommer till att stärka immunförsvaret så blir detta ett givet tillskott för hela familjen.

  • 10 miljarder bakterier från många olika probiotikastammar.
  • Vegetabiliska kapslar och ett innehåll framställt helt utan genteknik.
  • Innehåller den viktiga Lactobacillus plantarum 299v.

  Detta är ett perfekt val för dig som endera har problem med magen eller vill säkerställa att du slipper problem i framtiden. Med bred effekt på hälsan och dokumenterad effektivitet när det kommer till att bibehålla kroppens bakteriebalans så är Probi Mage ett smidigt och bra dagligt tillskott.

  Läs mer

Probiotika köpguide

När du ska köpa ett probiotikatillskott finns det några faktorer och delar du bör tänka på: 

 • Antal bakterier - Miljoner bakterier låter kanske som mycket, men inte när det kommer till probiotika. Ett bra tillskott innehåller minst 10 miljarder bakterier eller CFU, det mått som används för att uttrycka dess styrka. Tänk på att man kan vara lite känslig för de starkaste tillskotten så börja lågt och öka allt eftersom kroppen vänjer sig. Tänk även på att olika personer behöver olika starka doser. Har du endast vaga symtom är det bättre att börja med en svagare dos.
 • Antal stammar - Det är inte bara antalet bakterier som spelar roll utan även vilken sorts bakterier man får i sig, eller vilken stam de tillhör. Billigare tillskott innehåller oftast bara bakterier från en stam eller från stammar med dålig effekt. Leta efter tillskott med stammarna Lactobacillus och Bifidobacterium. De bästa tillskotten innehåller även Strep. thermophilus och Saccharomyces. Många andra stammar finns väldigt lite forskning om och man vet inte riktigt om de har någon effekt eller inte. Olika stammar fungerar bättre för vissa än för andra så för bästa resultat rekommenderar vi att man försöker hitta ett alternativ med flera olika stammar. 
 • Bakterieöverlevnad - Bland det svåraste när det kommer till att tillverka effektiva probiotikatillskott är att se till att bakterierna överlever hela vägen ner i tarmen och inte dör någonstans på vägen, framförallt i magsäcken. Olika tillverkare har hittat på lösningar med mer eller mindre effektiva kapslar som inte ska lösas upp för snabbt. Välj en välkänd tillverkare och läs på vad tidigare kunder säger om effekten. En för dålig kapsel kommer inte ge någon effekt för någon.
 • Tillsatser - Mejeriprodukter är ofta orsaken till magbesvär och ett tillskott som innehåller detta kan snarare stjälpa än hjälpa mot dina problem. Vissa tabletter innehåller även tillsatser som majsstärkelse vilket också kan reta upp magen. Även gelatin är vanligt förekommande vilket såklart inte lämpar sig för veganer.

Olika typer av probiotikatillskott

Det är inte bara själva innehållet i tillskottet man behöver få rätt, utan även vilken form innehåller kommer i. Det finns allt från vanliga tabletter, drycker och pulver till färgglada tuggtabletter. Nedan går vi igenom de vanligaste formerna samt för- och nackdelarna med respektive form:

 • tabletter kapslar

  Kapslar och tabletter: 

  Det vanligaste sättet att få i sig probiotika är ta kapslar eller tabletter. Håll utkik efter produkter som har flera olika arter av dessa bakterier, eller bakteriestammar som de också kallas, och välj kapslar som inte omedelbart bryts ner av magsyran så att bakterierna hinner nå tarmarna. 
 • drycker

  Drycker: 

  Jästa drycker, rika på probiotika kan drickas med stor behållning för den som vill skydda sin mage och tarmflora. Förutom den levande bakteriekulturen innehåller de här dryckerna också vitaminer, mineraler och olika aminosyror som ger kroppen en välkommen boost. Det finns varianter som man dricker som en vanlig måltidsdricka och andra sorter som dricks i dos, ungefär som hostmedicin.
 • tuggtabletter

  Tuggtabletter för barnen:

   Barn har känsligare magar än vuxna och därför bör man inte ge dem fulla doser med probiotika utan hellre hålla sig till bra kost som filmjölk, keso och ost. Vid behov kan man komplettera med enklare tuggtabletter som smakar gott, och på så sätt skydda småttingarnas tarmflora.
 • pulver

  Pulver med prebiotika:

   Mata din probiotika med näringsfull, fiberrik prebiotika i pulverform som är framställd på nyttiga grönsaker och frukter som grön banan, acacia och agave, som vi inte brukar äta särskilt ofta i deras naturliga skick. Enkelt att blanda i maten eller drycken som ett suveränt komplement till den vanliga kosten.

 

Så gjorde vi testet

Det finns många olika probiotika som till synes kan verka ganska lika varandra, men faktum är att skillnaderna är stora när man granskar dem lite närmare. Vi har här testat ett 30-tal olika tillskott och sedan betygsatt dem på en rad olika punkter:

 • Funktion: Har du märkt av något positivt resultat sedan du började använda probiotikan? Hur lång tid tar den att verka? Har du fått några bieffekter?
 • Användning: Hur många tabletter måste man ta per portion och per dag? Är de lätta att svälja?
 • Innehåll: Hur många olika bakteriestammar innehåller den? Hur många bakterier totalt och hur många av varje stam? Innehåller den några tillsatser?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och vilket ursprung har den? Är kapseln av hög kvalitet så att bakterierna når tarmen?
 • Pris: Vad kostar kosttillskottet? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du kunna tänka dig att köpa produkten själv?
 • Kundbetyg: Vad tycker andra kunder om produkten? Fungerar den? Vad har den fått för betyg?

Betygen har sedan sammanställs och vinnarna i varje kategori är helt enkelt produkten med det högsta genomsnittsbetyget.

Frågor och svar om probiotika

Nedan följer några vanliga frågor som är relaterad till probiotika

Kan man gå ner i vikt med probiotika?

Mycket forskning tyder på att probiotika kan hjälpa människor att gå ner i vikt, och det beror framförallt på att den goda tarmfloran innebär bättre matsmältning och ämnesomsättning, men också att den kan hindra kroppen från att ta upp för mycket fett eller att förbränna det fett den får i sig. Ökad medvetenhet om vad man sätter i sig brukar också leda till klokare val av mat och dryck, och att äta saker som syrade grönsaker är ett utmärkt sätt att få i sig kalorisnål och nyttig mat som mättar och ger energi.

Vem ska inte äta probiotikatillskott?

Eftersom forskningen om probiotika fortfarande är i full gång så är det många som varnar för att man inte ska sätta i sig för mycket av det goda. Det finns så många olika typer med så olika funktioner att man inte riktigt vet vad som är bra för vad och vilka specifika hälsofördelar som de olika varianterna har. Som med allt i livet är det alltid bäst att leva efter en lagom-princip och försöka äta en så nyttig och varierad kost som möjligt. Personer som lider av immunhämmande sjukdomar tillråds att inte ta extra probiotika. Om du lider av en kronisk sjukdom så bör du inte heller ta kosttillskott utan att först konsultera din läkare.

Vad är probiotika bra för?

I de flesta sammanhang brukar man associera bakterier med sjukdomar och infektioner men i det här faller är det fråga om goda bakterier som främjar livet och som försvarar hela vårt inre system. Probiotikans uppgifter varierar oerhört: de reparerar oss, smälter vår mat och tar upp nyttigheterna i den när vi äter. Den bygger även upp immunförsvaret och motverkar onda bakterier. Genom att hålla sin maghälsa så frisk som man bara kan är det alltså möjligt att inte bara bli friskare och starkare rent kroppsligt, utan också mentalt och emotionellt. Saker som ångest och humörsvängningar kan jämnas ut och stabiliseras med bra kost som främjar probiotikan och många sjukdomar motverkas. 

Vad är skillnaden på prebiotika och probiotika?

Prebiotika är den mat som man konsumerar för att främja probiotikan, ungefär som en förrätt till huvudrätten, som alltså i det här fallet är de goda bakterierna. Typiska exempel på prebiotika är frukt och grönt, särskilt de med höga halter av fibrer och kolhydrater som inte smälts snabbt eller inte alls, och som ”matar” och främjar probiotikan. Några typiska exempel är kikärter, bananer (gärna på gränsen till omogna), vitlök, lök, broccoli, sparris och maskrosor som alla innehåller fibrer som tar lång tid att smälta. Några andra exempel på mat som innehåller prebiotika är:

 • Mörk choklad - Inte nog med att choklad är gott och tillfredställande, och dessutom innehåller massor med antioxidanter, så matar mörk choklad de goda tarmbakterier som främjar näringsupptaget i kroppen. Det finns också särskild mörk choklad som är berikad med probiotika.
 • Havre - Gröt till frukost har sedan gamla dagar räknats som en av de stadigaste och bästa frukostarna man kan äta, och nu kan vetenskapen också bekräfta detta. Massor av prebiotika men också en bra källa till protein som ger en långvarig mättnadskänsla.
 • Valnötter - Ett utmärkt försvar mot de bakterier som motverkar magens probiotika, och som med det hjälper matsmältningen. Man bör alltid äta dem i rått skick, men det spelar ingen roll om de är hela eller krossade.

Som en extra bonus så har prebiotika också andra funktioner, inte minst att sänka blodsockervärden och kolesterol, liksom att hämma tumörer och att hjälpa kroppen att ta upp viktiga mineraler lättare. Massor med fördelar, med andra ord. Så gör dig en tallrik kefir med havre och krossade valnötter, och riv lite mörk choklad över det hela för extra god smak!

Varför behöver man probiotika?

Motsatsen till probiotika inom kost är alla de matvaror som i stället innehåller snabba kolhydrater, såsom socker och vitt bröd. De här typerna av mat motverkar probiotikan i stället för att främja den, och därför bör man undvika dem så gott det går, eller åtminstone kombinera dem med saker som är nyttiga för tarmfloran. Vi får också i oss dåliga bakterier från andra saker än kost, som till exempel luften vi andas, vattnet vi dricker och i direktkontakt med andra människor och det är något som inte går att undvika helt. När vi får i oss de här elaka bakterierna kan vi bli mer eller mindre sjuka, och typiska symptom på att våra goda bakterier inte klarat av att bekämpa dem är illamående, diarré och olika infektionssjukdomar.

Att stressa och att sova dåligt är också ett sätt att motverka probiotikan på eftersom dessa goda bakterier i magtrakten arbetar bäst när kroppen befinner sig i viloläge. Förr i tiden trodde man att sömnlöshet helt enkelt gjorde en människa trött, men nu vet man att det kan vara direkt skadligt för hälsan att inte få sova ordentligt. Detsamma gäller stress, och det finns anledningar att tro att den magvärk många upplever när de blir stressade inte bara är psykosomatisk, utan även beror på att de dåliga bakterierna fått övertaget.

Vilka naturliga källor finns det till probiotika?

Över lag så kan man säga att livsmedel som är sura, opastöriserade eller fermenterade i större grad är probiotiska än andra varor, men det finns också produkter där man tillsatt levande bakteriekultur. Här är några exempel på olika probiotiska matvaror, men håll alltid i sinnet att de ska konsumeras råa och aldrig upphettas eller läggas in i vinäger eller ättika då det tar kål på bakterierna.

 • yogurtYoghurt och kefir: Båda ”All Time Classics” när det kommer till probiotika. Genom att konsumera yoghurt eller kefir dagligen främjar du hela din mag- och tarmhälsa och hjälper dessutom kroppen att ta upp kalcium och motverka högt blodtryck. Fördelen är att man kan få tag på de här produkterna mycket enkelt och att man kan blanda dem med andra bra ingredienser som till exempel havre och bananer. Nackdelen är att det ibland finns tillsatt socker eller sötningsmedel, liksom att inte alla yoghurt och kefir sorter har levande bakteriekultur.
 • cheeseOst: De bästa ostarna för probiotika är Cheddarost, Edam, Feta Gruyere och Gouda, men också Mozzarella och Emmental. Om du är tveksam så titta alltid på förpackningen och håll utkik efter beskrivningar som ”rå” och ”opastöriserad” och tänk på att ostarna ska ätas som de är och inte smälta eller upphettade i ugnen.
 • green pea2Gröna ärtor: Forskare har upptäckt att gröna ärtor innehåller höga halter av probiotika, särskilt av den sort som boostar immunförsvaret och hjälper till att kämpa på förkylningar och infektioner.
 • cucumberSurgurka: Vem hade kunnat tro att inlagda gurkor är så bra för magen? När den här typen av gurka fermenteras bildas det mjölksyrebakterier som är fantastiskt bra för magen och tarmarna. Tänk på det nästa gång du plockar bort den från din hamburgare!
 • sauerkrautSurkål: En extremt kalorisnål produkt som samtidigt har massor med nyttiga ämnen i sig, förutom probiotika, som till exempel vitaminerna C och B. Den fermenterade ”sauerkraut”, som den kallas på tyska, kan ätas med alla möjliga rätter. Se dock alltid till att du får den opastöriserade varianten, då det är den som är rik på probiotika.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
107 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester