Bäst i test: Bästa Q10 2022

Q10-tillskott kommer med flera hälsofördelar men vilka ska man välja? Vi listar de bästa tillskotten i flera olika kategorier.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad juni 2022

Q10 är en fettlöslig, vitaminliknande förening som har flera hälsofördelar. Det är involverat i produktionen av cellernas energi och fungerar som en antioxidant. Det har visat sig förbättra hjärthälsan och bidrar även till regleringen av blodsockret.

Vi har testat ett tjugotal olika kosttillskott med Q10. Bäst till alla blev Healthwell Q10 100 från Healthwell. Ett mycket prisvärt alternativ med ett högt innehåll av Q10. 

Testvinnare - Bästa Q10

 1. Bäst i test Q10: Healthwell Q10 100
 2. Bästa högdoserade q10: Healthwell Q10 300
 3. Bästa Q10 med selen: Alpha Plus Coenzym Q10
 4. Bästa lågdoserade Q10: Healthwell Q10
 5. Bästa Q10 med E-vitamin: Great Earth Q10
 1. Bäst i test Q10: Healthwell Q10 100

  9,7/10
  Mellandoserat tillskott som även har tillsatts med vitamin C och Citrusbioflavonoider.
  Healthwell Q10 100
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Q10 / kapsel
  100 mg
  Pris / kapsel
  3,32 kr
  Aktiva ämnen
  3 st
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • 4.5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Erkänt märke
  • Populär produkt
  Nackdelar
  • Välj Healthwell 300 om du vill ha en högre dos

  Det här är en produkt med extra högt koncentrat av Ubikinon, hela 100mg per kapsel, och den har fördelen att man inte behöver ta tillskottet mer än en gång om dagen. Hjärtat och kärlen får en rejäl skjuts om dagen och eftersom produkten innehåller tillsatt C vitamin får även immunförsvaret och alla celler ett extra skydd.

  Kapslarna i Q10 plus är helt vegetabiliska och lämpar sig därför för veganer. Vid framställningen har man sett till att de är små till storleken, och därför mycket lätta för konsumenten att svälja. Ett väldigt bra alternativ för dem som bara vill ta en kapsel om dagen samtidigt som de får en hög dos av Ubikinon.

  Läs mer
 2. Bästa högdoserade q10: Healthwell Q10 300

  9,5/10
  Testets mest högdoserade tillskott som kommer i vegetabilisk kapsel.
  Healthwell Q10 300
  Storlek
  60 kaps
  Q10 / kapsel
  300 mg
  Pris / kapsel
  7,48 kr
  Aktiva ämnen
  3 st
  Till Butik
  449 kr
  Till Butik
  449 kr
  Fördelar
  • 4.5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Lättupptagligt
  • Med MCT-olja
  Nackdelar
  • Vissa känner tillräcklig effekt av 100 mg och då funkar Healthwell 100 minst lika bra fast till ett lägre pris

  Healthwell Q10 300 innehåller ubikonon - mycket ubikonon. Det är en produkt från det svenska företaget Svensk Hälsokost och hör till deras egna produktsortiment. Produkten består av vegetabiliska kapslar som lätt tas upp av kroppen. Eftersom Q10 är ett fettlösligt ämne har produkten tillsatts med MCT-olja från kokosnötter för att upptaget ska bli optimalt. Kapslarna är även berikade med vitamin C. Intaget  bör ske i samband med måltid.

  Den minsta förpackningen av Healthwell Q10 300 innehåller 60 kapslar om vardera 300 mg och kostar 299 kr. En daglig dos är 1 kapsel vilket innebär att förpackningen med 60 st kapslar räcker i två månader. Produkten finns även i förpackningar med 120 och 180 kapslar till priset av 549 kr respektive 749 kr. Per dag blir kostnaden knappt 5 kr för den minsta förpackningen och drygt 4 kr för den med flest kapslar.

  Läs mer
 3. Bästa Q10 med selen: Alpha Plus Coenzym Q10

  9,3/10
  Ett uppskattat tillskott där även selen har tillsats.
  Alpha Plus Coenzym Q10
  Storlek
  60 kaps
  Q10 / kapsel
  100 mg
  Pris / kapsel
  4,15 kr
  Aktiva ämnen
  4 st
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Med vitamin C, E och selen
  • Kapsel från vegetabilisk cellulosa
  Nackdelar
  • Priset

  En mycket snäll produkt som gör precis det som den utlovar: skyddar cellerna genom att motverka att de tröttas ut, främjar hjärtats och kärlens hälsa och hjälper ditt allmänna välbefinnande. Eftersom eventuella biverkningar ofta har med matsmältningen att göra bör man ta de här kapslarna i samband med måltider, och den rekommenderade dosen är max tre gånger om dagen.

  En av de stora fördelarna med Alpha Plus CoQ10 är att den också innehåller selen och vitamin E. Selen är ett naturligt ämne som verkar som en antioxidant och motverkar förändringar i hjärtmuskeln och kan ge extra motståndskraft mot vissa former av cancer. Vitamin E, å andra sidan, skyddar inte bara hjärtat utan ger styrka åt hela immunförsvaret och har länge använts för att bromsa åldrandeprocessen. Tillsammans utgör alla dessa ämnen en cocktail som främjar hälsan till max och bevarar ungdomligheten inifrån och ut.

  Läs mer
 4. Bästa lågdoserade Q10: Healthwell Q10

  8,9/10
  Lågdoserade lättsvalda kapslar med rent ubikinon.
  Healthwell Q10
  Storlek
  60 kaps
  Q10 / kapsel
  30 mg
  Pris / kapsel
  1,65 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Vegetabiliska kapslar
  • Lättsvalda kapslar
  Nackdelar
  • Utebliven effekt hos vissa

  En bästsäljande produkter som innehåller 30mg av det skyddande och välgörande coenzymet. Kapslarna, som antingen kommer i förpackningar om 20, 120 eller 180st, är tillverkade av vegetabiliska ämnen och deras lilla storlek gör dem mycket lätta att svälja.

  Eftersom Q10 är ett fettlösligt ämne har man tillsatt solrosolja för att kroppen lätt skall kunna gotta åt sig det, och den rekommenderade dosen är en kapsel om dagen som man tar i samband med en måltid. Det spelar ingen roll om det är frukost, lunch, middag eller mellanmål men det är bra att vara konsekvent med tidpunkten eftersom doseringen är utformad att fördelas jämt och regelbundet.

  Eftersom produkten innehåller relativt låga mängder Q10 är det här en bra start för den som inte tagit kosttillskottet förut.

  Läs mer
 5. Bästa Q10 med E-vitamin: Great Earth Q10

  8,7/10
  Ett mellandoserat tillskott som även är berikat med vitamin C och E.
  Great Earth Q10
  Storlek
  50 kaps
  Q10 / kapsel
  120 mg
  Pris / kapsel
  5,58 kr
  Aktiva ämnen
  6 st
  Till Butik
  279 kr
  Fördelar
  • 4.2 / 5 kundbetyg
  • Med antioxidanter och selen
  • Berikad med vitamin C & E
  Nackdelar
  • Förhållandevis dyra

  Energi och cellskydd handlar allt om i denna utmärkta produkt, som förutom Q10 även innehåller selen och ett antal hälsofrämjande vitaminer. Kombinationen ger ett fantastiskt bra allroundskydd som låter kärl och hjärta fungera normalt, piggar upp och främjar immunförsvaret; alla egenskaper för ett lyckligt och kvalitativt liv. Personer som lider av hjärtklappningar brukar märka att de avtar med hjälp av det här kosttillskottet och den rekommenderade dosen är en kapsel om dagen i samband med måltid.

  Great Earth Coenzyme Q10 innehåller, förutom Ubikinon, hela tre vitaminer. Först och främst C vitamin, som är ett dundervitamin som förhindrar cellernas åldrande, främjar immunförsvaret och ger härlig energi. Vitamin B12 är ett enormt viktigt vitamin för våra kroppar då det är ansvarigt för att bilda nya röda blodkroppar och med det förhindra blodbrist. Vitamin E är nyttigt för både ögon och immunförsvar, ger ett viktigt skydd åt hjärtat och har anti-inflammatoriska egenskaper.

  Slutligen finns det även selen i dessa kapslar, ett grundämne som är bästa kompis med E vitaminet och som tillsammans förhindrar cellernas åldrande och är mycket bra för både hår och hud. Som om det inte räckte med allt detta så innehåller produkten även Piperin, eller Svartpepparextrakt, som stimulerar ämnesomsättningen.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa q10

Köpguide: Så hittar du bästa q10

Det finns främst två viktiga aspekter att titta på när du väljer Q10-tillskott. Det är typ av Q10 och vilka tillsatser som finns i tillskottet. Sen är det såklart alltid intressant att titta på koncentration av Q10 och pris också.

 • Typ 

  Q10 kommer i två olika former; ubiqinon och ubiqinol. Enkelt kan man säga att det som skiljer de två typerna är hur lätta de är att tas upp av kroppen. Ubiqinol är mer vattenlösligt och därför lättare för kroppen att absorbera. Ubiqinon tas också upp av kroppen om du intar det på rätt sätt. Ubiqinon är vanligast i kosttillskott och tas upp bra så länge kosttillskottet innehåller citrusextrakt.
 • Tillsatser 

  Det är vanligt att Q10-tillskott är förstärkta med vitaminer och oljor. Q10 är ett fettlösligt ämne som behöver intas tillsammans med olja eller fett. Om tillskottet innehåller olja så tas Q10 därför lättare upp av kroppen.
 • Pris 

  Många Q10-tillskott är väldigt lika varandra och innehåller bara ren Q10. Det är ju ganska onödigt att betala mer för en tablett som innehåller samma sak bara för att det kommer från en annan tillverkare. Tänk även på att mängden Q10 skiljer sig åt ganska mycket mellan olika produkter, så att bara jämföra priset på burken rakt av ger inte en rättvis bild.
Så valde vi ut de bästa q10

Hur vi utsåg bästa Q10

Det finns många olika varianter av Q10-tillskott med olika användningsområden där en kapsel kan innehålla allt mellan 10 och 500 mg. Att jämföra dessa produkter mot varandra blir inte riktigt rättvist utan istället har vi valt att utse den bästa produkten i flera olika kategorier.

För att hitta den bästa produkten i varje kategori började vi med att beställa hem ett tjugotal produkter från olika tillverkare. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket Q10 innehåller produkten? Vilken typ av Q10 innehåller den? Innehåller den några andra verksamma ämnen? Innehåller den många tillsatser som fyllnadsmedel och förtjockningsmedel?
 • Effekt: Har du upplevt någon positiv effekt sedan du började använda produkten? Har du upplevt några tråkiga bieffekter?
 • Användning: Hur många tabletter behöver man ta varje dag? Är tabletterna små och lättsvalda eller för stora?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och vilket ursprung har den? Kan man lita på att den innehåller angiven mängd Q10?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder om produkten? Vad är bra och mindre bra med den? Vad har den fått för snittbetyg hos återförsäljarna?

Betygen på dessa punkter har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori är den produkt med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa q10

Vanliga frågor om Q10

Vilket Q10-tillskott är bäst?

Att utse det bästa Q10-tillskottet är inte helt enkelt. En lågdoserad tablett är inte bättre eller sämre än en högdoserad och detsamma gäller flera andra parametrar. Det bästa alternativet för en person behöver därmed inte vara samma som det bästa för någon annan.

I vårt test valde vi Healthwell Q10 100 till bästa Q10-tillskottet. Detta baserade vi bland annat på pris, innehåll, kvalitet och upplevd effekt.

När tar jag mitt Q10-tillskott för bästa effekt?

Det är rekommenderat att ta Q10 på morgonen eller eftermiddagen. Det är egentligen inget fel att ta Q10 på kvällen men en del får lite svårt att somna.

Ta gärna Q10-tillskottet i samband med måltid eftersom ämnet är fettlösligt. Det tas upp enklare och du får bättre effekt om det intas i kombination med något fett.

Finns det några risker med Q10?

Tillskott bör alltid tas i lämplig mängd. Vi kan inte hitta någon forskning som tyder på att Q10 kan vara farligt för en frisk människa. Däremot bör du konsultera din läkare om du har kroniska sjukdomar som hjärt-, lever-, eller njurproblematik.

Vilka alternativ till Q10-tillskott finns det?

Förutom som kosttillskott kan Q10 produceras i vår egen lever, men förmågan är begränsad och du behöver få i dig ämnet på annat sätt. Det återfinns främst i livsmedel som inälvsmat, kött, fet fisk, oljor, nötter, flera grönsaker och frukter.

Vad är Q10 bra för?

Intag av Q10-tillskott kan föra med sig flera fördelar bland annat följande:

 • Ses som ett energitillskott då det skapar en mental vakenhet och skärpa med förhöjt fokus.
 • Har visat sig ha en positiv inverkan på åldersrelaterade ögonsjukdomar.
 • Symtomen av hjärtfel kan reduceras med Q10 samt minska och förebygga ojämn hjärtrytm.
 • Personen med migrän som tagit Q10 har upplevt lindrigare migränanfall och mildare huvudvärk.

Kan man få brist på Q10?

Det är mycket sällsynt för människor att drabbas av brist på Q10. I de ovanliga fall då det sker så är symtomen trötthet, utmattning, återkommande hjärtklappning och i allvarliga fall spasmodiska episoder. Det är vanligt att rökare har låga nivåer av Q10 då tobaksrökning avsevärt minskar coenzymet i kroppen.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
267 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa Q10 enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test Q10: Healthwell Q10 100
 2. Bästa högdoserade q10: Healthwell Q10 300
 3. Bästa Q10 med selen: Alpha Plus Coenzym Q10
 4. Bästa lågdoserade Q10: Healthwell Q10
 5. Bästa Q10 med E-vitamin: Great Earth Q10

Q10 finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och MEDS .