Bäst i test: Bästa Q10 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad september 2021

CoQ10 är en fettlöslig, vitaminliknande förening som har flera hälsofördelar. Det är involverat i produktionen av cellulär energi och fungerar som en antioxidant. Det har visat sig förbättra hjärthälsan och bidrar även till regleringen av blodsockret. Vi har jämfört 6 kosttillskott med q10. Läs mer om vårt test nedan och ta reda på varför vi valde ut Healthwell Q10 100 till bäst i test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av q10

I vår granskning av de Q10-tillskott på den svenska marknaden har vi bland annat valt att fokusera på följande: 

 • Innehåll (vad innehåller produkten, hur mycket q10 per kapsel, innehåller produkten något annat)
 • Pris (hur prisvärd är produkten)
 • Övrigt (hur snabbt skickas produkten, vad säger andra betygsättare och kunder om produkten)

Vilken q10 är bäst?

Vi har testat många q10. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive q10 samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test Q10: Healthwell Q10 100

  9,7/10
  Healthwell Q10 100
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Q10 / kapsel
  100 mg
  Pris / kapsel
  3,32 kr
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Erkänt märke
  • Populär produkt

  Det här är en produkt med extra högt koncentrat av Ubikinon, hela 100mg per kapsel, och den har fördelen att man inte behöver ta tillskottet mer än en gång om dagen. Hjärtat och kärlen får en rejäl skjuts om dagen och eftersom produkten innehåller tillsatt C vitamin får även immunförsvaret och alla celler ett extra skydd.

  Kapslarna i Q10 plus är helt vegetabiliska och lämpar sig därför för veganer. Vid framställningen har man sett till att de är små till storleken, och därför mycket lätta för konsumenten att svälja. Ett väldigt bra alternativ för dem som bara vill ta en kapsel om dagen samtidigt som de får en hög dos av Ubikinon.

  Läs mer
 2. 2. Bästa högdoserade Q10: Healthwell Q10 300

  9,5/10
  Healthwell Q10 300
  Storlek
  60 kaps
  Q10 / kapsel
  300 mg
  Pris / kapsel
  6,65 kr
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Lättupptagligt
  • Med MCT-olja

  Healthwell Q10 300 innehåller Coenzym Q10, eller ubikinon som det också kallas. Det är en produkt från det svenska företaget Svensk Hälsokost och hör till deras egna produktsortiment. Produkten består av vegetabiliska kapslar som lätt tas upp av kroppen. Eftersom Q10 är ett fettlösligt ämne har produkten tillsatts med MCT-olja från kokosnötter för att upptaget ska bli optimalt. Kapslarna är även berikade med vitamin C. Intaget  bör ske i samband med måltid.

  Den minsta förpackningen av Healthwell Q10 300 innehåller 60 kapslar om vardera 300 mg och kostar 299 kr. En daglig dos är 1 kapsel vilket innebär att förpackningen med 60 st kapslar räcker i två månader. Produkten finns även i förpackningar med 120 och 180 kapslar till priset av 549 kr respektive 749 kr. Per dag blir kostnaden knappt 5 kr för den minsta förpackningen och drygt 4 kr för den med flest kapslar.

  Q10 är ett kroppseget ämne och en viktig faktor i kroppens energiomsättning. Med stigande ålder avtar den egna produktionen av Q10 och brist kan leda till minskad energi och trötthet. Både Q10 och vitamin C har antioxidativa effekter och bidrar därför till att skydda cellerna från fria radikaler och till att bromsa tecken av åldrande.

  Läs mer
 3. 3. Bästa lågdoserade Q10: Healthwell Q10

  9,3/10
  Healthwell Q10
  Storlek
  60 kaps
  Q10 / kapsel
  30 mg
  Pris / kapsel
  1,65 kr
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Vegetabiliska kapslar
  • Lättsvalda kapslar

  En bästsäljande produkter som innehåller 30mg av det skyddande och välgörande coenzymet. Kapslarna, som antingen kommer i förpackningar om 20, 120 eller 180st, är tillverkade av vegetabiliska ämnen och deras lilla storlek gör dem mycket lätta att svälja.

  Eftersom Q10 är ett fettlösligt ämne har man tillsatt solrosolja för att kroppen lätt skall kunna gotta åt sig det, och den rekommenderade dosen är en kapsel om dagen som man tar i samband med en måltid. Det spelar ingen roll om det är frukost, lunch, middag eller mellanmål men det är bra att vara konsekvent med tidpunkten eftersom doseringen är utformad att fördelas jämt och regelbundet.

  Eftersom produkten innehåller relativt låga mängder Q10 är det här en bra start för den som inte tagit kosttillskottet förut.

  Läs mer
 4. 4. Helhetshälsa Q-10

  9,1/10
  Helhetshälsa Q-10
  Storlek
  100 kapslar
  Q10 / kapsel
  50 mg
  Pris / kapsel
  2,45 kr
  245 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 betyg Bodystore
  • Veganskt
  • 99.99 % Q10

  Precis som namnet utlovar så har de här kapslarna utformats för att ge den som tar den en stärkt allmänhälsa, vilket är guld värt i dessa stressiga och utmattande tider. Att må bra är ett privilegium som inte är att förkasta! Om man känner sig lite utarbetad eller att åldern börjar ta ut sin rätt är det här ett medel som kan ge en ny pigghet och styrka. En kapsel om dagen i samband med vilken måltid man vill är allt som behövs, och snart kommer energin komma krypande tillbaka.

  Eftersom Alpha Plus CoQ10 har specialtillverkade kapslar för snabb och enkel upptagning av coezymet får man i sig en bra mängd, hela 50mg, om dagen. Kapslarna är lättare att välja än tabletter men om man vill kan man också hälla ut innehållet i föda, som en smoothie eller yoghurt, och på så sätt konsumera det utan några som helst problem.

  Läs mer
 5. 5. Great Earth Q10

  8,9/10
  Great Earth Q10
  Storlek
  50 kaps
  Q10 / kapsel
  120 mg
  Pris / kapsel
  4,58 kr
  229 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.2 / 5 kundbetyg
  • Med antioxidanter och selen
  • Berikad med vitamin C & E

  Energi och cellskydd handlar allt om i denna utmärkta produkt, som förutom Q10 även innehåller selen och ett antal hälsofrämjande vitaminer. Kombinationen ger ett fantastiskt bra allroundskydd som låter kärl och hjärta fungera normalt, piggar upp och främjar immunförsvaret; alla egenskaper för ett lyckligt och kvalitativt liv. Personer som lider av hjärtklappningar brukar märka att de avtar med hjälp av det här kosttillskottet och den rekommenderade dosen är en kapsel om dagen i samband med måltid.

  Great Earth Coenzyme Q10 innehåller, förutom Ubikinon, hela tre vitaminer. Först och främst C vitamin, som är ett dundervitamin som förhindrar cellernas åldrande, främjar immunförsvaret och ger härlig energi. Vitamin B12 är ett enormt viktigt vitamin för våra kroppar då det är ansvarigt för att bilda nya röda blodkroppar och med det förhindra blodbrist. Vitamin E är nyttigt för både ögon och immunförsvar, ger ett viktigt skydd åt hjärtat och har anti-inflammatoriska egenskaper.

  Slutligen finns det även selen i dessa kapslar, ett grundämne som är bästa kompis med E vitaminet och som tillsammans förhindrar cellernas åldrande och är mycket bra för både hår och hud. Som om det inte räckte med allt detta så innehåller produkten även Piperin, eller Svartpepparextrakt, som stimulerar ämnesomsättningen.

  Läs mer
 6. 6. Alpha Plus Coenzym Q10

  8,7/10
  Alpha Plus Coenzym Q10
  Storlek
  60 kaps
  Q10 / kapsel
  100 mg
  Pris / kapsel
  4,15 kr
  249 kr
  Till Butik

  En mycket snäll produkt som gör precis det som den utlovar: skyddar cellerna genom att motverka att de tröttas ut, främjar hjärtats och kärlens hälsa och hjälper ditt allmänna välbefinnande. Eftersom eventuella biverkningar ofta har med matsmältningen att göra bör man ta de här kapslarna i samband med måltider, och den rekommenderade dosen är max tre gånger om dagen.

  En av de stora fördelarna med Alpha Plus CoQ10 är att den också innehåller selen och vitamin E. Selen är ett naturligt ämne som verkar som en antioxidant och motverkar förändringar i hjärtmuskeln och kan ge extra motståndskraft mot vissa former av cancer. Vitamin E, å andra sidan, skyddar inte bara hjärtat utan ger styrka åt hela immunförsvaret och har länge använts för att bromsa åldrandeprocessen. Tillsammans utgör alla dessa ämnen en cocktail som främjar hälsan till max och bevarar ungdomligheten inifrån och ut.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

like

Köpguide: så väljer du bäst Q10-tillskott

Det finns främst två viktiga aspekter att titta på när du väljer Q10-tillskott. Det är typ av Q10 och vilka tillsatser som finns i tillskottet. Sen är det såklart alltid intressant att titta på koncentration av Q10 och pris också.

 • Typ: Q10 kommer i två olika former; ubiqinon och ubiqinol. Enkelt kan man säga att det som skiljer de två typerna är hur lätta de är att tas upp av kroppen. Ubiqinol är mer vattenlösligt och därför lättare för kroppen att absorbera. Ubiqinon tas också upp av kroppen om du intar det på rätt sätt. Ubiqinon är vanligast i kosttillskott och tas upp bra så länge kosttillskottet innehåller citrusextrakt.
 • Tillsatser: Det är vanligt att Q10-tillskott är förstärkta med vitaminer och oljor. Q10 är ett fettlösligt ämne som behöver intas tillsammans med olja eller fett. Om tillskottet innehåller olja så tas Q10 därför lättare upp av kroppen.
 • Pris: Många Q10-tillskott är väldigt lika varandra och innehåller bara ren Q10. Det är ju ganska onödigt att betala mer för en tablett som innehåller samma sak bara för att det kommer från en annan tillverkare. Tänk även på att mängden Q10 skiljer sig åt ganska mycket mellan olika produkter, så att bara jämföra priset på burken rakt av ger inte en rättvis bild.

Hälsofördelar med Q10

Q10 är ett ämne som finns överallt i våra kroppar då det finns i alla celler med särskilt hög koncentration i hjärtmuskeln och våra inre organ. Det är ett så kallat coenzym och har antioxidanta egenskaper och tycks hjälpa hjärtats och kärlens funktion på ett mycket effektivt sätt. Ämnet är också energigivande då det hjälper kroppen att omvandla mat till glykos. Q10 har bland andra följande egenskaper:

 • focusFokus – Q10 ses som ett energitillskott då det skapar en mental vakenhet och skärpa med förhöjt fokus.
 • ögaSyn – Q10 har visat sig ha en positiv inverkan på åldersrelaterade ögonsjukdomar och gett patienter bättre förusättningar att behålla synen längre.
 • hjärtaHjärtproblematik – Symtomen av hjärtfel kan reduceras med Q10, tillskottet har även hjälp patienter minska och förebygga ojämn hjärtrytm.
 • smärtaSmärta – Generell smärtreducering upplevs hos flera som tar Q10. Det gäller även de med kroniska sjukdomtillstånd som diabetesneuropati, MS och Parkinsons.
 • äldre parÅlder – En rik mängd Q10 i kroppen minskar åldersförslitning på organ och verkar positiv på huden.
 • hjärnaMigärn – Personen med migrän som tagit Q10 och upplevt lindrigare migränanfall och mildare huvudvärk.
 • fertilitetFertilitet – Både hos kvinnor och män har Q10 i studier visat sig ha positiva effekter på fertiliteten.

Brist på Q10

Det anses vara mycket sällsynt för människor att drabbas av brist på Q10. I de ovanliga fall då det sker så är symtomen trötthet, utmattning, återkommande hjärtklappning och i allvarliga fall spasmodiska episoder. Det är vanligt att rökare har brist på Q10 då tobaksrökning avsevärt minskar coenzymet i kroppen.

Enligt vissa undersökningar finns det mindre mängder av ämnet hos människor som tar mediciner mot kolesterol, och därför kan läkare ibland rekommendera ett extra tillskott för dem som måste ta kolesterolsänkande läkemedel.

Läs mer: Förebygg D-vitaminbrist med bäst tillskott.

Kända biverkningar och risker

Q10 är ett ofarligt ämne men om man får i sig för mycket kan det uppstå vissa biverkningar som dock snabbt går över om man minskar dosen. Till de vanligaste biverkningarna hör huvudvärk och vissa magbesvär, som till exempel kräkningar, illamående och en överdriven mättnadskänsla.

Det är dock mer frågan om obehag än en hälsorisk, men man bör vara uppmärksam på att inte ta mer än den rekommenderade dosen som står på förpackningen. Börja gärna med lägre dos för att långsamt trappa upp och vänja kroppen. Då blir du också snabbt medveten om eventuella biverkningar och slipper större obehag.

Dosering av Q10

Doseringen av Q10 kan variera ganska mycket beroende på ålder, hälsa och andra faktorer. Generellt sätt går det bra att följa instruktionerna på produkten, men ju äldre du är desto högre doser kan du ta. Om du har haft eller är diagnostiserad med hjärtproblematik så kan dosen också höjas. Konslutera din läkare om vilka kosttillskott du tar om du har allvarligare sjukdomar.

För att kroppen ska kunna ta till sig Q10 så bra som möjligt så rekommenderar vi att du följer dessa råd:

 • Ta Q10 vid måltider för lättare absorbering. Du kan dela upp doserna mellan flera måltider.
 • Ta Q10 med fet mat. Q10 är ett fettlösligt ämne som behöver fett för att kunna tas upp. Vi rekommenderar jordnötssmör eller någon nötolja.
 • Ta med l-karnitin för att maximera effekterna av Q10.

Vanliga frågor om Q10

När ska jag ta Q10?

Det är rekommenderat att ta Q10 på morgonen eller eftermiddagen. Det finns viss forskning som visar att personer som tagit Q10 på kvällen har haft svårt att somna. Ta Q10 i samband med måltid, eftersom ämnet är fettlösligt så tas det upp dåligt om du tar det på tom mage.

Finns det några risker med Q10?

Tillskott bör alltid tas i lämplig mängd. Vi kan inte hitta någon forskning som tyder på att Q10 kan vara farligt för en frisk människa. Däremot bör du konsultera din läkare om du har kroniska sjukdomar som hjärt-, lever-, eller njurproblematik.

Kan Q10 sänka blodtrycket?

Ja, det finns studier som visar på att blodtrycket sänks för personer som äter Q10-tillskott. Det gäller både det systoliska och diastoliska. 

Kan jag få i mig Q10 i kosten?

Q10 produceras i vår egen lever, men det återfinns också i ett antal livsmedel. Inälvsmat, kött, fet fisk, oljor, nötter, flera grönsaker och frukter innehåller Q10. En ung och frisk människa har inga problem att få i sig och producera tillräckliga mängder Q10 själv. Men ju äldre vi blir desto större är behovet av Q10, eftersom den naturliga produktionen stannar av.

Om du är vegetarian så är det inga problem att få i sig tillräckligt med Q10, det återfinns som sagt i nötter, oljor, frukter och grönsaker.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
216 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester