Bäst i test: Bästa receptfria sömtabletterna 2021

Citronmeliss, humle, ZMA, kamomill och teanin är bara några av alla ämnen som kan underlätta för dig när du ska gå till sängs.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Vi har granskat och jämfört de bästa receptfria sömntabletterna som går att beställa på nätet. Innehåll såsom GABA, L-Teanin, ashwagandha och ZMA är alla vanligt förekommande i de produkter med i vårt test. Samtliga sägs bidra till en bättre sömn. Läs mer om vårt test nedan, jämför själv och ta reda på vilka sömntabletter som blev bäst i testet 2021.

Testvinnare - Bästa receptfria sömtabletterna

 • Bäst i test: Core Good Night
 • Bästa kundbetyg: GAAM Life Series Vegan Sleep Well, 60 caps
 • Bästa med humle: Body science Deep Sleep
 • Bästa högdoserade: Better You Natt
 • Bästa billiga: Valerina natt
 1. 1. Bäst i test: Core Good Night

  9,7/10
  Kosttillskott som kombinerar majoriteten av de aktiva ämnen som hjälper dig med insomnandet.
  Core Good Night
  Bäst i test
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  2,77 kr
  Tabletter / dag
  3 st
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Med magnesium och biotin
  • Rik på vitamin B6
  Nackdelar
  • EJ lämpligt för veganer

  Om du har svårt att sova är det inte alltid helt nödvändigt att använda sig av receptbelagda sömntabletter. Det finns mer naturliga alternativ som kan förbättra både sömnkvalitet och insomnandet i sig. Det bästa av dessa receptfria kosttillskott är Core Good Night.

  Core Good Night innehåller en kombination av örter, vitaminer och mineraler som är kända för sin goda inverkan på muskler och nervsystem. Det rör sig om ashwagandha, som ökar mental balans och motverkar stress, L-teanin, som bidrar till fokus och lugn, GABA, som reglerar nervernas funktioner, citronmeliss, som verkar lugnande och rogivande, havreextrakt, som minskar stress och oro, biotin, som är viktig för ämnesomsättning och neurologiska funktioner, ZMA-bisglycinat, vars sammansättning av zink, magnesium och vitamin B6 fyller en viktig roll för ämnesomsättning, muskler och nervsystem, och slutligen piperin som gör det lättare för kroppen att ta upp näringsämnen. Tillsammans verkar dessa ämnen för lättare insomning och bättre kvalitet på sömnen.

  Under den period av 1 vecka som vi testade detta tillskott märkte testpersonerna framför allt av hur kroppen hade lättare att slappna av. Detta bidrog i sin tur, enligt dem, till att själva insomnandet gick lättare. Något som inte direkt upplevdes var dock att sömnen skulle bli djupare, åtminstone inte vad testpanelen var medveten om. Däremot kände de sig överlag mer utvilade när de vaknade på morgonen. Detta var troligen tack vare att de somnade lättare och snabbare. Bäst effekt hade tabletterna när de togs alla tre någon timme innan sänggående.

  För att sammanfatta vårt omdöme kan vi konstatera att trots att priset per tablett är relativt högt, så är vi mycket positivt inställda till tillskottet. Det märks att kvaliteten är hög eftersom den ger också ett önskat resultat. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa kundbetyg: GAAM Life Series Vegan Sleep Well, 60 caps

  9,5/10
  Receptfritt kosttillskott med bland annat kamomill och citronmeliss.
  GAAM Life Series Vegan Sleep Well, 60 caps
  Storlek
  60 tabl
  Pris / tablett
  1,62 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  97 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med citronmeliss och kamomill
  • Mänga upplever förbättrad sömn
  • Vegansk kapsel
  Nackdelar
  • Hade gärna även fått innehålla GABA
 3. 3. Bästa med humle: Body science Deep Sleep

  9,3/10
  Kosttillskott som fått en ny formula som sägs vara ännu bättre än tidigare på att bota råd på sömnproblem.
  Body science wellness series Deep Sleep ‐ för djupare och bättre sömn
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  2,21 kr
  Tabletter / dag
  3 st
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 i betyg hos MM Sports
  • Berikad med GABA
  • Innehåller nyttiga örter
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Om du är ute efter ett kosttillskott för bättre sömn med mycket bra externa omdömen, är dessa sömnkapslar från Body Science rätt val. Kapslarna innehåller GABA, eller gammaaminosmörsyra, mineraler som magnesium och örter som citronmeliss, kamomill, humle och grönt havre. Dessa bidrar till att tillsammans öka kroppens förmåga till avslappning, förbättra sömnkvaliteten, minska stress och lugna nervsystemet. I kombination med varandra ska du, enligt tillverkaren, få en bättre sömnupplevelse.

  Eftersom vi för detta tillskott främst fokuserat på andra användares recensioner och omdömen, gjorde vi inget eget test. Vi läste istället igenom flera olika omdömen om produkten och försökte att bilda oss en egen uppfattning om dess kvaliteter och eventuella nackdelar. Det som kunderna främst var nöjda med var den nivå av avslappning som tillskottet gav. Men även hur den förbättrade och snabbade på insomnandet och förbättrade sömnkvaliteten. En av nackdelarna som nämndes var att tillskottet kunde ge huvudvärk. Denna kommentar kom dock endast från en recension.

  Sammanfattningsvis är detta ett tillskott som kunderna uppskattar och priset per tablett är rimligt. Sammantaget gör detta Body science wellness series Deep Sleep till vårt förstahandsval, när det kommer till sömnkosttillskott som enligt kunderna är bäst.

  Läs mer
 4. 4. Bästa högdoserade: Better You Natt

  9,1/10
  Högdoserade receptfria sömntabletter där du endast behöver ta en tablett om dagen.
  Better You Natt
  Storlek
  60 tabl
  Pris / tablett
  6,32 kr
  Tabletter / dag
  1 st
  379 kr
  Till Butik
  379 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Rik på GABA
  • Svartpeppar för god upptagning
  • Vegetarisk

  Better You Natt har en sammansättning av ämnen och örter som är anpassad för att ge bättre sömnkvalitet. Här ingår den bromsande signalsubstansen GABA, som reglerar nervernas funktioner och har en lugnande effekt, L-teanin, som bland annat anses bidra till bättre fokus och lugn, citronmeliss, som verkar lugnande och rogivande, vitamin B6, som hjälper till att styra viktiga funktioner som nervsignaler och ämnesomsättning, och piperin, som gör det lättare för kroppen att ta upp vissa ämnen. Dessutom har man lagt till kamomill, som har lugnande, sömngivande och milt muskelavslappnande egenskaper.

  Tillskottet testades av vår panel under 1 veckas tid. Den dos som användes var den rekommenderade maxdosen på 2 tabletter innan sänggående. Så gott som alla testdeltagare märkte av en lugnande effekt av tillskottet. De flesta upplevde även att sömnkvaliteten förbättrades. Utfallet av testet gör att vi kan rekommendera Better You Natt till dig som vill ha ett sömnkosttillskott som ger både en rogivande och lugnande effekt. Enda nackdelen är att priset per tablett är relativt högt. Detta gör att vi inte kan utse tillskottet till bäst i test, men däremot till ett "bra val".

  Läs mer
 5. 5. Bästa billiga: Valerina natt

  8,9/10
  Receptfritt läkemedel som används vid tillfälliga sömnbesvär innehållandes bland annat vänderot.
  Valerina natt
  Storlek
  40 tabl
  Pris / tablett
  1,88 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  75 kr
  Till Butik
  75 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Innehåller lugnande örter
  • Mot tillfälliga sömnproblem
  • Mycket prisvärd
  Nackdelar
  • Viktigt att tänka på att produkten kan försämra förmågan att framföra fordon och använda maskiner.

  Valerina Natt innehåller valeriana, humle och citronmeliss, som tillsammans verkar lugnande, stressreducerande och främjar god sömn. Valeriana-roten är känd sedan länge för att stärka nervsystemet och hjälpa mot insomningssvårigheter. Innan du använder detta tillskott är det viktigt att tänka på att valeriana kan påverka effekten av andra läkemedel. Det är därför är av stor betydelse att meddela läkare om att man tar preparat som innehåller denna ört. Om du vill använda Valerina Natt är det även bra att tänka på att detta tillskott främst är till för att lindra tillfälliga sömnproblem.

  För att utvärdera effekten av tillskottet lät vi vår testpanel ta 4 tabletter en timme innan sänggående under 1 veckas tid. De flesta av personerna fick lättare att somna och de kände sig även lugnare när de tagit tabletterna. Effekten kom efter cirka en halvtimme. Några biverkningar märktes inte av efter den här testperioden. Sett till effekten som tillskottet har kan vi konstatera att Valerina Natt är ett bra alternativ för dig som vill ha en hjälp med främst insomnandet.

  Priset på denna produkt är mycket konkurrenskraftigt, utan att kvaliteten verkar vara sämre än andra sömntillskott. Vi kan alltså rekommendera Valerina Natt till dig som vill ha ett billigt och bra insomningshjälpmedel.  

  Läs mer

Sömntabletter köpguide

 • instructions 1Vad innehåller tabletterna: Innehållet i produkterna är framförallt det viktigaste att kolla upp innan du beställer något. Dessutom bör du på egen hand undersöka de aktiva ämnena, vad de är bra för och om de faktiskt har någon vetenskapligt bevisad effekt. 
 • rashAllergi: Det är oerhört viktigt att du är säker på att du inte är allergisk mot något av de ämnen som finns i produkten. Är du osäker bör du avstå från köpet och kontakta en läkare först.
 • surveyorKundomdömen: Vad säger andra personer som testat produkten? Har den gett någon effekt eller handlade det snarare om bortkastade pengar? 
 • capsuleStorleken: Vissa personer har svårt att svälja tabletter och kapslar då de är för stora. Det kan vara värt att kolla upp detta i förväg om man vanligtvis har problem med att svälja tabletter.

Så gjorde vi testet

I samband med vårt test av sömntabletter valde vi att först göra en stor undersökning om vilka av de receptfria tabletterna som var populära. Detta gjordes bland annat genom att ta hjälp av prisjakt och andra webbplatser där man kunde se de mest populära produkterna. Vi valde även att gå igenom de större apotek och kosttillskottsbutiker och undersöka vilka receptfria sömntabletter som de listade högst upp. Efter vi valt ut 5 produkter genomförde vi tester på produkten. Detta gick ut på att under 1 veckas tid pröva varje enskild produkt i samband med läggdags och sedan se om sömnen påverkades. Detta gick framför allt att se med hjälp av aktivitetsklockan Vivoactive 4s som mätte när man somnade in samt hur mycket sömn man hade under samtliga sömnfaser. Det som vi därefter jämförde och vägde in betygsättningen av varje enskild produkt var följande:

 • Underlättade sömntabletten insomnandet?
 • Förbättrade sömntabletten den generella sömnkvaliteten?
 • Hur kändes morgondagen efter uppvaknande? Var man piggare, tröttare eller kändes ingen skillnad?

Utöver betygssättningen av den receptfria sömntablettens påverkan på testpanelens sömn vägdes även följande faktorer in i betygsättningen av tabletterna.

 • Priset: Vad kostade produkten i jämförelse mot andra likvärdiga produkter? Vad kostade produkten i förhållande till innehållet i produkten? Vissa produkter vi testade innehöll en kombination av olika ämnen. Gick de att köpa dessa ämnen separat och sedan kombinera själv till ett billigare pris?
 • Innehållet: Vad innehöll produkten och vilka var de verksamma ämnena i produkten? Hade de verksamma ämnena några potentiella bieffekter kopplade till sig?

Vad ska bra receptfria sömntabletter innehålla? 

En bra receptfri sömntablett består vanligtvis av naturliga ämnen och produkter som hjälper till med avslappnandet och gör det lättare för kroppen att kunna varva ner. Vi ska här nedan gå in närmare på några av de vanligaste ingredienserna som du gärna vill ha i ditt kosttillskott och varför just dessa är bra för att du ska somna lättare eller få en bättre sömn.

 • Teanin: L-teanin, som främst finns i té, påverkar kroppen på flera aspekter som underlättar din sömn. Bland annat kan det påverka de viktigaste neurotransmittorerna som är involverade i stress, sömn, humör, fokus och minne på ett positivt sätt. L-teanin förbättrar även produktionen av neurotransmittorerna dopamin och serotonin och verkar dessutom spela en roll i bildandet av GABA - en neurotransmittor som fungerar som en "broms" när man känner sig stressad. Eftersom serotonin omvandlas till melatonin i tallkottkörteln i din hjärna resulterar förbättring av serotoninnivåerna i slutändan till förbättrade melatoninnivåer, vilket i sin tur gör att du lättare somnar samt att kvaliteten på sömnen ökar. Vidare förbättrar teanin hjärnans alfa-vågaktivitet vilket kan ses som en markör för avkoppling. 
 • GABA: GABA är en aminosyra som produceras naturligt i hjärnan. Den fungerar som en neurotransmittor, något som hjälper till när hjärncellerna kommunicerar med varandra. GABA: s stora roll i kroppen är att minska nervcellernas aktivitet i hjärnan och centrala nervsystemet, vilket i sin tur har ett brett spektrum av effekter på kropp och själ, inklusive ökad avslappning, minskad stress, ett mer lugnt, balanserat humör, lindring av smärta och en ökning av sömnen.

Utöver ovanstående innehåll kan receptfria sömntabletter även gärna innehålla följande örter och växtextrakt:  

 • Ashwagandha: Verkar för ökat lugn, mer balans och bättre sömn.
 • Magnesium: Muskelavslappnande och lugnande.
 • Kamomill: Mildrar kramper och stärker nerverna. 
 • Humle: Rogivande, lugnande och verkar för bättre sömn.
 • Citronmeliss: Lugnande, smärtlindrande och stärker hjärtat.
 • Saffran: Kan ge ökad psykologisk balans och minska trötthet.

Vilka alternativ finns det istället för sömntabletter?

Det finns ett antal olika hjälpmedel som kan fungera om exempelvis kognitiv beteendeterapi inte hjälper . Dessa kan fungera gemensamt eller var för sig.

 • lightLjusterapi: Det finns idag lampor vars ljusspektra efterliknar solens naturliga ljus, och sägs kunna hjälpa till att hålla dygnsrytmen. Vissa har även uppvaknings- och insomningsfunktion, som gör att ljuset gradvis ökas respektive minskas, ungefär som vid soluppgång och solnedgång. 
 • blanketTyngdtäcken: Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder, i form av kedjor, bollar, glaspärlor eller specialbehandlad textil. Tyngden skapar ett lätt tryck mot kroppen, som är behagligt och signalerar trygghet, vilket sänker mängden av stresshormonet kortisol, frigör må-bra-hormoner som oxytocin och serotonin och ökar mängden av sömnhormonet melatonin i kroppen. 
 • motion sensorSömnsensorer: En sömnsensor lägger man under madrassen. Den mäter och analyserar sömnfaser, andningsuppehåll, puls och rörelsemönster under natten, för att sedan komma med rekommendationer på vad man kan göra för att förbättra sin sömnkvalitet. 
 • electricityAntistress-produkter: Elektroniska produkter för avslappning och stresslindring är också alternativ man kan prova för att sova bättre. De är baserade på funktioner som vibration, värme, ljud och ljus, som bidrar till att man varvar ner och andas lugnare. 
 • kognitiv beteendeterapiKognitiv beteendeterapi: En behandlingsform som visat sig vara effektiv vid sömnproblem är kognitiv beteendeterapi, KBT. Under mötet går beteendeterapeuten igenom dina sömnvanor och lägger fram förslag på hur du kan förbättra dem.  

 

Frågor och svar om sömntabletter & sömn

Nedan kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om sömntabletter och sömnproblem

Hur mycket sömn behöver en vuxen människa?

Enligt den samlade expertisen behöver en vuxen människa mellan sex och nio timmars sömn. Inom detta spann skiftar behovet från person till person, och ofta minskar sömnbehovet något med åldern.

När lider man av sömnproblem?

Insomni, som är den medicinska termen för sömnproblem, lider man bara av om man får minst två timmar mindre sömn än sitt normala behov, om det tar mer än fyrtiofem minuter att somna, om man vaknar flera gånger per natt och har svårt att somna om, eller om man vaknar alldeles för tidigt minst tre gånger i veckan och inte kan somna igen.

Är det farligt att inte somna en natt?

Sömnlöshet under en natt eller att missa några timmars sömn någon gång då och då är inte skadligt, det händer alla. Problem uppkommer däremot snabbt vid långvariga sömnproblem då det påverkar både hjärnan och kroppen på ett negativt sätt.

Varför är sömnen så viktig?

Sömnen är viktigt eftersom att kroppen och hjärnan behöver återhämtning. Vilken typ av återhämtning som sker varierar över sömncykelns fem faser. Under den första förlorar man långsamt medvetandet och musklerna slappnar av, för att under fas två gå ner i djupare sömn. I fas tre och fyra är hjärtfrekvens, andningsfrekvens, kroppstemperatur och blodtryck som lägst. Då rensas avfallsämnen ut, hormoner hjälper cellerna att repareras och immunförsvaret aktiveras, och det är även i denna fas som händelser och fakta lagras i långtidsminnet. Denna del av sömnen är den som anses viktigast för den biologiska återhämtningen och påverkar hur mycket energi och ork man har följande dag. Den femte fasen består av REM-sömn, vars namn kommer från engelskans Rapid Eye Movement, det vill säga de snabba ögonrörelser som sker under denna del av sömncykeln. Det är då man drömmer som allra mest, och känslor kopplas till de minnen man har, vilket är helt avgörande för hur man uppfattar dem senare.

Vad händer vid sömnbrist?

När det är svårt att somna, sömnen avbryts gång på gång eller är för ytlig, blir inte kroppens och hjärnans återhämtning tillräcklig, något som visar sig på olika sätt beroende på hur länge problemet pågått. Vid tillfällig sömnbrist kan man känna sig trött och sliten, och kanske ha litet svårt att koncentrera sig dagen därpå. Det är inte farligt, utan något som kroppen är gjord för att kunna hantera. Den kompenserar helt enkelt med den typ av sömn som behövs natten därpå, eller om man tar en tupplur under dagen. 

Vid längre perioder av sömnproblem förvärras dock symptomen. Uppmärksamhet, koncentration och problemlösningsförmåga minskar, och det kan därför bli svårare att prestera på jobbet eller i skolan. Reaktionsförmåga, impulskontroll och tålamod försämras, vilket kan resultera i allt från konflikter till olyckor. Immunförsvaret sätts ner och kroppen blir allt sämre på att försvara sig mot infektioner och reparera skadade celler, något som kan få allvarliga konsekvenser för hälsan. Risken för hjärtproblem, stroke och diabetes ökar också, och i vissa fall kan sömnbristen även leda till övervikt, då de hormoner som reglerar hunger och aptit påverkas och gör att man vill äta mer. Tröttheten kan dessutom utlösa depression eller orkeslöshet som gör att livet känns mörkt och motigt, och där det inte längre finns energi till att träffa vänner eller göra saker man tidigare tyckt om. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
101 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester