Bäst i test: Bästa receptfria sömtabletterna 2022

Citronmeliss, humle, ZMA, kamomill och teanin är bara några av alla ämnen som kan underlätta för dig när du ska gå till sängs.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Vi har granskat och jämfört de bästa receptfria sömntabletterna som går att beställa på nätet. Innehåll såsom GABA, L-Teanin, ashwagandha och ZMA är alla vanligt förekommande i de produkter med i vårt test. Samtliga sägs bidra till en bättre sömn. Läs mer om vårt test nedan, jämför själv och ta reda på vilka sömntabletter som blev bäst i testet 2022.

Testvinnare - Bästa receptfria sömtabletterna

 1. Bäst i test: Healthwell Wellatomin Premium
 2. Bäst komplex: Core Good Night
 3. Bästa kundbetyg: GAAM Life Series Vegan Sleep Well
 4. Bästa med humle: Body science Deep Sleep
 5. Bästa högdoserade: Better You Natt
 6. Bästa billiga: Valerina natt
 1. Bäst i test: Healthwell Wellatomin Premium

  9,8/10
  Ett premiumtillskott med "växtbaserat melatonin".
  Healthwell Wellatomin Premium
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Pris / tablett
  5,82 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  Pris / dos
  11,63 kr
  Till Butik
  349 kr
  Till Butik
  349 kr
  Fördelar
  • Oväntat bra effekt
  • Med GABA, teanin och Herbatonin
  Nackdelar
  • Lite dyr
 2. Bäst komplex: Core Good Night

  9,7/10
  Kosttillskott som kombinerar majoriteten av de aktiva ämnen som hjälper dig med insomnandet.
  Core Good Night
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  2,77 kr
  Tabletter / dag
  3 st
  Pris / dos
  8,30 kr
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • 4 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Med magnesium och biotin
  • Rik på vitamin B6
  Nackdelar
  • EJ lämpligt för veganer

  Om du har svårt att sova är det inte alltid helt nödvändigt att använda sig av receptbelagda sömntabletter. Det finns mer naturliga alternativ som kan förbättra både sömnkvalitet och insomnandet i sig. Det bästa av dessa receptfria kosttillskott är Core Good Night.

  Core Good Night innehåller en kombination av örter, vitaminer och mineraler som är kända för sin goda inverkan på muskler och nervsystem. Det rör sig om ashwagandha, som ökar mental balans och motverkar stress, L-teanin, som bidrar till fokus och lugn, GABA, som reglerar nervernas funktioner, citronmeliss, som verkar lugnande och rogivande, havreextrakt, som minskar stress och oro, biotin, som är viktig för ämnesomsättning och neurologiska funktioner, ZMA-bisglycinat, vars sammansättning av zink, magnesium och vitamin B6 fyller en viktig roll för ämnesomsättning, muskler och nervsystem, och slutligen piperin som gör det lättare för kroppen att ta upp näringsämnen. Tillsammans verkar dessa ämnen för lättare insomning och bättre kvalitet på sömnen.

  Under den period av 1 vecka som vi testade detta tillskott märkte testpersonerna framför allt av hur kroppen hade lättare att slappna av. Detta bidrog i sin tur, enligt dem, till att själva insomnandet gick lättare. Något som inte direkt upplevdes var dock att sömnen skulle bli djupare, åtminstone inte vad testpanelen var medveten om. Däremot kände de sig överlag mer utvilade när de vaknade på morgonen. Detta var troligen tack vare att de somnade lättare och snabbare. Bäst effekt hade tabletterna när de togs alla tre någon timme innan sänggående.

  För att sammanfatta vårt omdöme kan vi konstatera att trots att priset per tablett är relativt högt, så är vi mycket positivt inställda till tillskottet. Det märks att kvaliteten är hög eftersom den ger också ett önskat resultat. 

  Läs mer
 3. Bästa kundbetyg: GAAM Life Series Vegan Sleep Well

  9,5/10
  Receptfritt kosttillskott med bland annat kamomill och citronmeliss.
  GAAM Life Series Vegan Sleep Well 60 caps
  Storlek
  60 tabl
  Pris / tablett
  1,73 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  Pris / dos
  3,47 kr
  Till Butik
  104 kr
  Fördelar
  • Med citronmeliss och kamomill
  • Mänga upplever förbättrad sömn
  • Vegansk kapsel
  Nackdelar
  • Hade gärna även fått innehålla GABA

  Sleep Well består av växtextrakt från kamomill, citronmeliss och ashwagandha i kombination med l-theanin och l-arginin. En blandning med beprövad effekt mot såväl cellulär som mental stress.

  Utöver att främja en god natts sömn så skapar Sleep Well även bra förutsättningar för återhämtning efter intensiv träning. Ett bra val för dig som vill ha en introduktion till världen av sömnfrämjande och adaptogena produkter.

  Läs mer
 4. Bästa med humle: Body science Deep Sleep

  9,3/10
  Kosttillskott som fått en ny formula som sägs vara ännu bättre än tidigare på att bota råd på sömnproblem.
  Body science wellness series Deep Sleep ‐ för djupare och bättre sömn
  Storlek
  90 tabl
  Pris / tablett
  2,21 kr
  Tabletter / dag
  3 st
  Pris / dos
  6,63 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • 4.9 / 5 i betyg hos MM Sports
  • Berikad med GABA
  • Innehåller nyttiga örter
  Nackdelar
  • Ej lämplig för veganer

  Om du är ute efter ett kosttillskott för bättre sömn med mycket bra externa omdömen, är dessa sömnkapslar från Body Science rätt val. Kapslarna innehåller GABA, eller gammaaminosmörsyra, mineraler som magnesium och örter som citronmeliss, kamomill, humle och grönt havre. Dessa bidrar till att tillsammans öka kroppens förmåga till avslappning, förbättra sömnkvaliteten, minska stress och lugna nervsystemet. I kombination med varandra ska du, enligt tillverkaren, få en bättre sömnupplevelse.

  Eftersom vi för detta tillskott främst fokuserat på andra användares recensioner och omdömen, gjorde vi inget eget test. Vi läste istället igenom flera olika omdömen om produkten och försökte att bilda oss en egen uppfattning om dess kvaliteter och eventuella nackdelar. Det som kunderna främst var nöjda med var den nivå av avslappning som tillskottet gav. Men även hur den förbättrade och snabbade på insomnandet och förbättrade sömnkvaliteten. En av nackdelarna som nämndes var att tillskottet kunde ge huvudvärk. Denna kommentar kom dock endast från en recension.

  Sammanfattningsvis är detta ett tillskott som kunderna uppskattar och priset per tablett är rimligt. Sammantaget gör detta Body science wellness series Deep Sleep till vårt förstahandsval, när det kommer till sömnkosttillskott som enligt kunderna är bäst.

  Läs mer
 5. Bästa högdoserade: Better You Natt

  9,1/10
  Högdoserade receptfria sömntabletter där du endast behöver ta en tablett om dagen.
  Better You Natt
  Storlek
  60 tabl
  Pris / tablett
  4,98 kr
  Tabletter / dag
  1 st
  Pris / dos
  4,98 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Rik på GABA
  • Svartpeppar för god upptagning
  • Vegetarisk

  Better You Natt har en sammansättning av ämnen och örter som är anpassad för att ge bättre sömnkvalitet. Här ingår den bromsande signalsubstansen GABA, som reglerar nervernas funktioner och har en lugnande effekt, L-teanin, som bland annat anses bidra till bättre fokus och lugn, citronmeliss, som verkar lugnande och rogivande, vitamin B6, som hjälper till att styra viktiga funktioner som nervsignaler och ämnesomsättning, och piperin, som gör det lättare för kroppen att ta upp vissa ämnen. Dessutom har man lagt till kamomill, som har lugnande, sömngivande och milt muskelavslappnande egenskaper.

  Tillskottet testades av vår panel under 1 veckas tid. Den dos som användes var den rekommenderade maxdosen på 2 tabletter innan sänggående. Så gott som alla testdeltagare märkte av en lugnande effekt av tillskottet. De flesta upplevde även att sömnkvaliteten förbättrades. Utfallet av testet gör att vi kan rekommendera Better You Natt till dig som vill ha ett sömnkosttillskott som ger både en rogivande och lugnande effekt. Enda nackdelen är att priset per tablett är relativt högt. Detta gör att vi inte kan utse tillskottet till bäst i test, men däremot till ett "bra val".

  Läs mer
 6. Bästa billiga: Valerina natt

  8,9/10
  Receptfritt läkemedel som används vid tillfälliga sömnbesvär innehållandes bland annat vänderot.
  Valerina natt
  Storlek
  40 tabl
  Pris / tablett
  1,98 kr
  Tabletter / dag
  2 st
  Pris / dos
  3,95 kr
  Till Butik
  79 kr
  Till Butik
  79 kr
  Fördelar
  • Innehåller lugnande örter
  • Mot tillfälliga sömnproblem
  • Mycket prisvärd
  Nackdelar
  • Viktigt att tänka på att produkten kan försämra förmågan att framföra fordon och använda maskiner.

  Valerina Natt innehåller valeriana, humle och citronmeliss, som tillsammans verkar lugnande, stressreducerande och främjar god sömn. Valeriana-roten är känd sedan länge för att stärka nervsystemet och hjälpa mot insomningssvårigheter. Innan du använder detta tillskott är det viktigt att tänka på att valeriana kan påverka effekten av andra läkemedel. Det är därför är av stor betydelse att meddela läkare om att man tar preparat som innehåller denna ört. Om du vill använda Valerina Natt är det även bra att tänka på att detta tillskott främst är till för att lindra tillfälliga sömnproblem.

  För att utvärdera effekten av tillskottet lät vi vår testpanel ta 4 tabletter en timme innan sänggående under 1 veckas tid. De flesta av personerna fick lättare att somna och de kände sig även lugnare när de tagit tabletterna. Effekten kom efter cirka en halvtimme. Några biverkningar märktes inte av efter den här testperioden. Sett till effekten som tillskottet har kan vi konstatera att Valerina Natt är ett bra alternativ för dig som vill ha en hjälp med främst insomnandet.

  Priset på denna produkt är mycket konkurrenskraftigt, utan att kvaliteten verkar vara sämre än andra sömntillskott. Vi kan alltså rekommendera Valerina Natt till dig som vill ha ett billigt och bra insomningshjälpmedel.  

  Läs mer
Se alla produkter
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa receptfria sömtabletterna

Sömntabletter köpguide

 • instructions 1

  Innehåll

  Innehållet i produkterna är framförallt det viktigaste att kolla upp innan du beställer något. Dessutom bör du på egen hand undersöka de aktiva ämnena, vad de är bra för och om de faktiskt har någon vetenskapligt bevisad effekt. 
 • rash

  Allergi

  Det är oerhört viktigt att du är säker på att du inte är allergisk mot något av de ämnen som finns i produkten. Är du osäker bör du avstå från köpet och kontakta en läkare först.
 • surveyor

  Kundomdömen

  Vad säger andra personer som testat produkten? Har den gett någon effekt eller handlade det snarare om bortkastade pengar? 
 • capsule

  Storleken

  Vissa personer har svårt att svälja tabletter och kapslar då de är för stora. Det kan vara värt att kolla upp detta i förväg om man vanligtvis har problem med att svälja tabletter.

Vad ska receptfria sömntabletter innehålla? 

En bra receptfri sömntablett består vanligtvis av naturliga ämnen och produkter som hjälper till med avslappnandet och gör det lättare för kroppen att kunna varva ner. Vi ska här nedan gå in närmare på några av de vanligaste ingredienserna som du gärna vill ha i ditt kosttillskott och varför just dessa är bra för att du ska somna lättare eller få en bättre sömn.

 • Teanin

  L-teanin, som främst finns i té, påverkar kroppen på flera aspekter som underlättar din sömn. Bland annat kan det påverka de viktigaste neurotransmittorerna som är involverade i stress, sömn, humör, fokus och minne på ett positivt sätt. L-teanin förbättrar även produktionen av neurotransmittorerna dopamin och serotonin och verkar dessutom spela en roll i bildandet av GABA - en neurotransmittor som fungerar som en "broms" när man känner sig stressad. Eftersom serotonin omvandlas till melatonin i tallkottkörteln i din hjärna resulterar förbättring av serotoninnivåerna i slutändan till förbättrade melatoninnivåer, vilket i sin tur gör att du lättare somnar samt att kvaliteten på sömnen ökar. Vidare förbättrar teanin hjärnans alfa-vågaktivitet vilket kan ses som en markör för avkoppling. 
 • GABA

  GABA är en aminosyra som produceras naturligt i hjärnan. Den fungerar som en neurotransmittor, något som hjälper till när hjärncellerna kommunicerar med varandra. GABA: s stora roll i kroppen är att minska nervcellernas aktivitet i hjärnan och centrala nervsystemet, vilket i sin tur har ett brett spektrum av effekter på kropp och själ, inklusive ökad avslappning, minskad stress, ett mer lugnt, balanserat humör, lindring av smärta och en ökning av sömnen.
 • Ashwagandha

  Verkar för ökat lugn, mer balans och bättre sömn.
 • Magnesium

  Muskelavslappnande och lugnande.
 • Kamomill

  Mildrar kramper och stärker nerverna. 
 • Humle

  Rogivande, lugnande och verkar för bättre sömn.
 • Citronmeliss

  Lugnande, smärtlindrande och stärker hjärtat.
 • Saffran

  Kan ge ökad psykologisk balans och minska trötthet.
Så valde vi ut de bästa receptfria sömtabletterna

Så gjorde vi testet

Sömnhjälpmedel av olika slag har funnits i hundratals år. De mest effektiva är såklart receptbelagda och rekommenderas inte annat än en sista utväg. Av de receptfria varianterna är skillnaden stor och det finns många olika ämnen som sägs påverka sömnen positivt. Olika ämnen har även olika effekt för olika personer. Vi har här valt att gruppera in produkterna i olika kategorier och utse en vinnare per kategori. Detta gör det lättare för dig att hitta de bästa tabletterna för just dig.

Som grund för testet beställde vi hem ett 30-tal olika receptfria sömnmedel från olika tillverkare. Urvalet gjordes genom att välja ut produkter som utmärkt sig lite extra på t.ex. innehåll, pris, betyg från tidigare kunder samt vilka som är mest populära. Därefter testades produkterna grundligt med hjälp av aktivitetsklockan Vivoactive 4s som kan mäta hur länge du sovit och sömnkvaliteten. Efter testningen fick deltagarna betygsätta varje sömntablett enligt följande kriterier: 

 • Effekt: Underlättade sömntabletten insomnandet? Förbättrade sömntabletten sömnkvaliteten? Hur kändes morgondagen efter uppvaknande? Var du piggare, tröttare eller kändes ingen skillnad?
 • Innehåll: Vad innehåller tabletten? Är det ämnen som är vetenskapligt bevisade att förbättra sömnen? Innehåller den tillräckligt av de olika ämnena för att ge effekt?
 • Kvalitet: Var är produkten tillverkad och vem har tillverkat den? Kan man lita på att produkten innehåller angiven mängd av varje ämne?
 • Kundbetyg: Vad har tidigare kunder sagt om produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vilket snittbetyg har den fått hos olika återförsäljare?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, dosering och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?

Slutligen sammanställdes alla betyg och vinnarna vi presenterar här på sidan är helt enkelt produkterna med det högsta genomsnittsbetyget i respektive kategori.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa receptfria sömtabletterna

Frågor och svar om sömntabletter

Nedan kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om sömntabletter och sömnproblem

Vilka alternativ finns det istället för sömntabletter?

Det finns ett antal olika hjälpmedel som rekommenderas innan man använder sig av sömntabletter:

 • Ljusterapi: Det finns idag lampor vars ljusspektra efterliknar solens naturliga ljus, och sägs kunna hjälpa till att hålla dygnsrytmen. . 
 • Tyngdtäcken: Ett tyngdtäcke skapar ett lätt tryck mot kroppen och sänker mängden av stresshormonet kortisol samt frigör oxytocin, serotonin och melatonin. 
 • Sömnsensorer: En sömnsensor lägger man under madrassen. Den mäter och analyserar sömnfaser, andningsuppehåll, puls och rörelsemönster under natten. 
 • Kognitiv beteendeterapi: En behandlingsform som visat sig vara effektiv vid sömnproblem är kognitiv beteendeterapi, KBT. 

Vilka receptfria sömntabletter är bäst?

Utav de produkter vi testade var det flest personer som kände bäst effekt av Healthwell Wellatomin Premium. Även priset var helt ok i förhållande till dess effekt. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
134 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5