Bäst i test: Bästa rosenroten 2022

Öka ditt mentala och fysiska välmående med någon av dessa uppiggande adaptogener.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad december 2021

Rosenrot är en adaptogen ört som används som kosttillskott för att minska trötthet, öka energi och öka motståndskraften mot stressinducerad hälsa. Bland de adaptogena örter hör även till exempel schisandra och Ginseng. 

Vi har testat ett tjugotal olika rosenrottillskott för att komma fram till vilket som är bäst. Bäst av alla blev Healthwell Rosenrot Plus som är ett mycket prisvärt alternativ som ändå inte tummar på kvaliteten.

Testvinnare - Bästa rosenroten

 • Bäst i test rosenrot: Healthwell Rosenrot Plus
 • Bästa kapselmix: Healthwell Rosenrot Premium
 • Bästa tabletterna: Elexir Pharma Rosenrot
 • Bästa pulvermix: Alpha Plus Mighty Brain
 • Bästa pulver: Rawpowder Ekologisk Rosenrotpulver
Filtrera
Typ
Stäng
 1. 1. Bäst i test rosenrot: Healthwell Rosenrot Plus

  9,5/10
  Prisvärt högdoserat rosenrottillskott som även innehåller pantotensyra.
  Healthwell Rosenrot Plus
  Bäst i test
  Storlek
  80 kaps
  Rosenrot / kapsel
  300 mg
  Pris / kapsel
  1,61 kr
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med pantotensyra
  • 4.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Hög halt rosenrot
  Nackdelar
  • Något svårsvalda kapslar

  Det rosenrottillskott som vi valt till bäst i test är Healthwell Rosenrot Plus. Motiveringen är att Healthwell håller en hög kvalitet på sina tillskott överlag, att vårt test uppvisade ett bra resultat och att användarrecensionerna är mycket positiva. Extrakt från rosenrot används främst för att att ge en uppiggande effekt både mentalt och fysiskt. Dessa kapslar från Healthwell är lätta att svälja och ska främst användas under kortare perioder när du kan känna stress eller trötthet.

  Vårt test av rosenrotkapslarna visade efter ett par veckor, med 2 kapslar om dagen, på ett positivt resultat. Det vi främst märkte av var att känslan av pigghet ökade och att vi kände oss mer välmående. Välmåendet kan dock ha att göra med att vi kände oss mer energifyllda, vilket kan ha en effekt på hela kroppen och allmäntillståndet. När vi jämför vår testupplevelse med olika användarrecensioner, ser vi snabbt att kunderna är mycket nöjda med Healthwell Rosenrot Plus. Tillskottet får högsta betyg av hela 75 % av de 54 omdömena.

  Sammantaget gör detta att vi utan tvekan utnämner Healthwell Rosenrot Plus till bäst i test och till det mest prisvärda alternativet.

  Läs mer
 2. 2. Bästa kapselmix: Healthwell Rosenrot Premium

  9,3/10
  Högdoserat rosenrotstillskott som även kombineras med schisandra och ashwagandha.
  Healthwell Rosenrot Premium
  Storlek
  60 kaps
  Rosenrot / kapsel
  300 mg
  Pris / kapsel
  4,98 kr
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Komplex med adaptogener
  • Med schisandra och ashwagandha
  Nackdelar
  • Något dyra

  Rosenrot Premium är till tillskott som utöver rosenrot även innehåller extrakt av schisandra och ashwagandha. En på många sätt unik blandning som skapar rätt förutsättningar för god allmänhälsa. Tillskottet av svartpepparextrakt säkerställer även hög biotillgänglighet.

  Ett på det stora hela mångfacetterat tillskott för dig som vill minimera mängden stress, främja återhämtning och säkerställa effektiv sömn. Den synergistiska effekten av de olika preparaten bäddar även för starkare effekt jämfört med om de användes fristående var för sig. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa tabletterna: Elexir Pharma Rosenrot

  9,3/10
  Kapslar i vegetabiliskt format som även innehåller vitamin B5.
  Elexir Pharma Rosenrot
  Storlek
  80 kaps
  Rosenrot / kapsel
  300 mg
  Pris / kapsel
  2,06 kr
  165 kr
  Till Butik
  165 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med svartpepparextrakt
  • Vitamin B5
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Var svåra att dela om man ville ha en halv dos.

  Rosenrottillskottet från Elexir Pharma kommer i burkar om 80 tabletter. Dessa tar du 1 eller 2 gånger om dagen tillsammans med någon form av måltid. På detta sätt får du bäst effekt och upptaget i kroppen ökar. Tillskottet innehåller förutom rosenrotextrakt även Bioperin, som är ett svartpepparextrakt. Det aktiva ämnet som svartpeppar innehåller kallas piperin och används tillsammans med andra livsmedel för att öka upptaget av nyttiga ämnen och föreningar. Detta rosenrottillskott från Elexir Pharma blir alltså mer potent och biotillgängligt genom att det innehåller Bioperin.

  I det genomförda testet av Elexir Pharmas rosenrottillskott lät vi vår testpanel ta 2 tabletter per dag i 2 veckor. Den effekt som de upplevde var främst en minskning av tröttheten, framför allt på morgonen. De kände sig mer utvilade och uppladdade. Vissa kände även ett ökat fokus och en förmåga att fokusera något längre. Generellt sett gäller att kosttillskott kan ha en tydligare effekt ju längre tid de används. Rosenrot är dock potent och flera deltagare märkte en uppiggande effekt relativt snabbt.

  Med tanke på vad vårt test visade och vilken effekt rosenrot har generellt sett, kan vi utan problem rekommendera Elexir Pharma Rosenrot som ett bra val. Priset är dessutom fullt rimligt, sett till andra produkter. 

  Läs mer
 4. 4. Bästa pulvermix: Alpha Plus Mighty Brain

  8,9/10
  Pulvermix gjord på bland annat rossenrot, bacopa, blåbär, L-serin, nyttiga fosfolipider-fettsyror och zink.
  Alpha Plus Mighty Brain
  Storlek
  140 g
  Rosenrot / kapsel
  200 mg
  Pris / kapsel
  22,80 kr
  399 kr
  Till Butik
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med zink
  • Pulverform
  • Tillsatt blåbärsextrakt
  Nackdelar
  • Låg andel rosenrot i tillskottet

  Alpha Plus Mighty Brain är ett kosttillskott som är framtaget för att främja den kognitiva funktionen. Kosttillskottet är ett pulver som är gjort av bland annat bacopa, blåbär, L-serin, nyttiga fosfolipider-fettsyror och zink.

  Alpha Plus Mighty Brain innehåller ca 12 % Bacopa monnieri, eller Litet tjockblad som växten heter på svenska. Denna lilla växt innehåller kraftfulla antioxidanter som skyddar cellerna mot fria radikaler.

  Det finns många studier som visar på hälsofördelarna med Bacopa. En studie visade att Bacopa monnieri kan leda till bättre kognitiv förmåga hos råttor. En annan studie visade att Bacopa kan leda till bättre minne. Det är troligt att denna växt har liknande positiva effekter på människor. Denna superväxt sägs även kunna motverka stress och ångest samt sänka blodtrycket.

  Blåbär är en annan superfood som ingår i Alpha Plus Mighty Brain. Detta lilla bär har många antioxidanter som hjälper hjärnan att hålla sig frisk. Flera undersökningar visar att blåbär är nyttigt för de nervceller som finns i ögat och i hjärnan.

  Dessutom sägs blåbär kunna skydda mot olika former av cancer. Tack vare dess antiinflammatoriska effekt kan blåbär också minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom kan blåbär minska nivåerna av LDL, som även kallas för det ”dåliga” kolesterolet.

  Blåbär innehåller även en lång rad nyttiga vitaminer och mineraler som bidrar till ett allmänt välbefinnande.

  Det finns en hel del L-serin i Alpha Plus Mighty Brain. L-serin är viktig för hur kommunikationen mellan cellerna i hjärnan går till. Detta ämne har bland annat visat sig minska symptom vid kroniskt trötthetssyndrom.

  L-serin hjälper också kroppen tillverka antikroppar och immunglobiner. Dessa behövs för att ditt immunsystem ska fungera som det ska. En annan effekt av L-serin är att den är viktig i kroppens produktion av serotonin. Detta ämne reglerar sinnesstämning, sömn och matsmältning.

  Med hjälp av fosfolipider kan detta kosttillskott minska trötthet, något som är särskilt viktigt under vinterhalvåret. Dessa fosfolipider ersätter trasiga lipider i cellmembran vilket leder till minskad trötthet.

  Fosfolipider finns i viss mat, t.ex. solrosfrön och sojabönor. Med ett intag av extra fosfolipider genom kosttillskott kan du öka chanserna att snabbare få tillbaks energin.

  Alpha Plus Mighty Brain innehåller även extrakt av rosenrot som traditionellt använts för att få bättre humör, mer energi och till och med bättre potens!

  Genom en dagsdos Alpha Plus Mighty Brain får du i dig 50 % av det dagliga behovet av zink. Detta mineral hjälper kroppens immunförsvar att alltid ligga på topp. Zink kan förkorta och mildra förkylningar enligt vissa studier. Dessutom behövs zink för en frisk hud och för att sår ska läka snabbt.

  Alpha Plus Mighty Brain innehåller dessutom vitamin B12, ett vitamin som hjärnan behöver för att fungera optimalt. B12 används också då kroppen tillverkar DNA och för ämnesomsättningen.

  Allt sammantaget är Alpha Plus Mighty Brain ett rejält kraftpaket som hjälper din hjärna att ligga på topp. Dessutom kan både humör och kroppens energinivåer påverkas positivt med ett intag av Alpha Plus Mighty Brain.

  Läs mer
 5. 5. Bästa pulver: Rawpowder Ekologisk Rosenrotpulver

  8,6/10
  Ekologiskt rosenrotpulver som passar perfekt i shaken.
  Rawpowder Ekologisk Rosenrotpulver
  Storlek
  100 g
  Rosenrot / kapsel
  200 mg
  Pris / kapsel
  2,54 kr
  127 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Smidigt pulver
  • Ekologiskt
  • Billigare än kapslar
  Nackdelar
  • Vissa har svårt för smaken

  Rawpowder har ett stort antal pulver i sitt sortiment. Deras ekologiska rosenrotpulver är en spännande adaptogen som har uppmärksammats för dess förmåga att minska fysisk och mental stress.

  Jämfört med övriga färdigdoserade alternativ så kan du med detta pulver själv dosera utifrån tycke och smak. På växande marknaden för ekologiska alternativ fortsätter Rawpowder att leverera högkvalitativa alternativ.

  Läs mer

Rosenrot köpguide

Det finns ett par faktorer att fundera över innan man väljer att köpa rosenrotstillskott. De kanske viktigaste är följande: 

 • Vad innehåller rosenrot-tillskottet?

  När det kommer till innehållet i rosenrottillskott är det inte mängden rosenrot som spelar roll utan de verksamma ämnena rosaviner. Leta efter ett tillskott med så hög halt rosaviner som möjligt för bästa effekt. Rosenrot fungerar även väldigt bra i kombination med pantotensyra (vitamin b5). Produkter som innehåller svartpepparextrakt är också bra då det ökar biotillgängligheten hos rosenroten.
 • Hur mycket kostar rosenrot-tillskottet?

  Det finns kapslar med rosenrot som kostar allt från en krona till över 20 kronor. Mängden rosenrot per kapsel varierar även så det kan vara lite klurigt att få fram ett bra jämförelsepris. Ett bra rosenrottillskott innehåller minst 200mg rosenrot och kostar max 5 kr per kapsel.
 • Har du några sjukdomar som påverkas negativt av rosenrot? 

  Vissa typer av sjukdomar kan påverkas negativt och förvärras av rosenrot. Exempel på detta är vissa psykiska sjukdomar såsom bipolära sjukdomar eller sjukdomar relaterade till högt blodtryck. 
 • Vill du ha ett rent rosenrotstillskott eller ett multitillskott? 

  Många rosenrotstillskott innehåller även andra ämnen. Vi rekommenderar att alltid kolla igenom innehållsförteckningen innan du köper ett kosttillskott. Detta gäller alla typer av kosttillskott. 
 • Är kapslarna vegetabiliska? 

  Är du vegetarian eller vegan vill du troligtvis undvika kapslar gjorda av exempelvis gelatin. Turligt är de flesta kapslar i dag gjorda på ett vegetabiliskt material.

Så gjorde vi testet

Rosenrottillskott finns i lite olika utföranden och det är inte alldeles enkelt att veta vilket som är bäst genom att bara titta på innehållsförtecknigen. 100mg rosenrot i en burk motsvarar inte alltid 100mg från en annan. Det beror främst på hur de aktiva ämnena i produkter utvinns från växten och sedan processeras. Vi har här valt att utse bästa produkten i flera olika kategorier för att göra ditt val enklare.

Vi började med att beställa hem ett 20-tal produkter som utmärkt sig lite extra när det kommer till innehåll, pris och betyg från tidigare kunder. Produkterna har sedan testats grundligt och därefter betygsatts enligt följande kriterier:

 • Innehåll: Hur mycket rosenrot innehåller en tablett? Hur är upptagningsförmågan? Innehåller den några andra verksamma ämnen? Innehåller den mycket "onödiga" tillsatser?
 • Effekt: Har du känt av några uppiggande effekt? Har du märkt av några andra positiva effekter? Har du råkat ut för några biverkningar?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, portion och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till en nära vän?
 • Kundbetyg: Vad tycker kunderna om produkten? Vad är bra och mindre bra? Vilket genomsnittbetyg har den fått hos återförsäljarna?

Slutligen har vi sammanvägt alla betyg och vinnaren i varje kategori blir såklart den produkten med det högsta totalbetyget. 

 

Frågor och svar om rosenrot

Nedan följer några vanliga frågor och svar om rosenrot

Hur snabbt verkar rosenrot?

Rosenrot är relativt snabbverkande och redan inom mindre än en timma kan man känna av dess uppiggande effekt och uppleva en bättre mental skärpa.

Hur mycket rosenrot ska man ta?

1 tablett 2 gånger per dag, gärna i samband med måltider är den normala doseringen. Kontrollera förpackningens doseringsinstruktioner. Rosenrot kan även tas som akut singeldos vid till exempel trötthet och mot stress, då med en dosering av 288-680mg per tillfälle. Då rosenrot har visats sig ha en klockkurvsvariation, det vill säga standardvariation, rekommenderas det att inte överstiga den tidigare nämnda dosen på 680 mg eftersom högre doser kan vara ineffektiva och eventuellt ge motsatt effekt.

Vad är rosenrot bra för?

Numera säljs rosenrot både som kosttillskott och som, ett av läkemedelsverket-godkänt, växtbaserat naturläkemedel. Några av rosenrotens positiva effekter är liknande de som man kan uppleva från till exempel koffein.

 • mental healthMental förmåga: Rosenrot fungerar som en så kallad "adaptogen" som hjälper kroppen att anpassa sig till och motstå fysisk, kemisk och miljömässig stress. Den ger på så sätt en både uppiggande och rogivande effekt.
 • pregnant2Graviditet: Rosenrot kan hjälpa dig att lättare bli gravid. Vi har hört från många att de försökt länge utan och genast blivit gravida när de börjat med rosenrot. Huruvida det är placebo eller har någon faktiskt effekt låter vi vara osagt. 
 • energyEnergi & uthållighet: Rosenrot används både för att öka energin, uthålligheten och styrkan och  Den används också för att förbättra atletisk prestanda och förkorta återhämtningstid efter långa träningspass.
 • frustratedUtmattning & Stress: Studier har visat att rosenrot faktiskt kan minska trötthet och öka välbefinnandet hos studenter med utmattningssyndrom.
 • depressionDepressioner: Rosenrot fungerar i vissa fall vid depressioner. Är du deprimerad bör du dock börja med att kontakta och rådfråga din läkare.  
 • stdSexlust: Rosenrot kan förbättra din sexuell funktion. Många som testar kosttillskottet ser även resultat i form av att den sexuella aktiviteten ökar.  

Vilka bör inte äta rosenrot?

De personer som avråds från att äta rosenrotstillskott är:

 • Gravida och ammande: Gravida och ammande personer bör inte ta rosenrot. Detta då man ännu inte fullt ut undersökt hur rosenrot påverkar gravida eller ammande kvinnor och inte heller foster eller dibarn.
 • Diabetiker: Diabetiker bör undvika rosenrot av samma skäl som gravida och ammande, man har inte undersökt tillräckligt grundligt hur den ökade energiomsättningen i kroppens celler, som rosenrot ofta orsakar, påverkar diabetiker.
 • Psykiska sjukdomar: Personer som lider av antingen bipolära sjukdomar, eller drabbats av manier och psykoser bör undvika rosenrot helt, eftersom dessa personer kan drabbas av ytterligare manier som en följd av intaget av rosenrot och även tidigare paranoior kan förvärras.
 • Högt blodtryck: Rosenrot kan höja blodtrycket hos personer. Har du redan från början ett högt blodtryck rekommenderas det att undvika rosenrot.
 • Inför operation:  Om du har en planerad operation, sluta ta rosenrot flera veckor före operationen, eftersom det kan förtunna blodet.
 • Barn under 10 år: Vad gäller barn kan nämnas att i dagsläget har den medicinska litteraturen inte angett några negativa effekter relaterade till användningen av denna ört hos barn. Men för att vara på den säkra sidan bör detta kosttillskott inte användas till barn under 10 år om det inte rekommenderas av en kvalificerad läkare.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
203 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester