Bäst i test: Bästa Silican 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Silica, eller kiseltillskott som det ibland även kallas, har på senare tid blivit ett allt mer populärt kosttillskott för håret och naglarna. Många som provat tillskotten menar att deras hår och naglar växer snabbare och blir starkare. Vi har jämfört de bästa kosttillskotten med silica. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell Silica till bäst i test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

Om vårt test av Silica

Vi valde att köpa in några av de mest köpta silicatillskotten på den svenska marknaden. Dessa var kosttillskott som låg längst upp på prisjakts listor samt även marknadsfördes mest hos de större svenska E-handelsbutikerna, såsom gymgrossisten, svenskt kosttillskott, proteinbolaget, MM Sports samt flera olika apotek. Efter vi köpt in dem lät vi en testpanel testa kosttillskotten under en 3-veckorsperiod för att sedan besvara följande frågor:

 • Märker du några effekter på hår, hud och naglarna som du tror är kopplat till silicatillskottet?
 • Har du märkt av några bieffekter som du tror är kopplat till kosttillskottet?

Dessutom valde vi att jämföra silicatabletterna med varandra på följande områden: 

 • Prisvärdhet - Hur prisvärd var produkten jämfört med den andra silicatabletterna?
 • Innehållet i produkterna - Hur stor procentuell andel silica/kisel innehöll produkten? Innehöll produkten något annat, om "ja", vad för något? 
 • Vegansk - Var kapseln tillverkad av ett växtbaserat eller animaliskt material?

Slutligen granskade vi vad andra tester och externa kunder sagt om produkten. Detta för att få in mer data kring produkten och enklare ge silicakapslarna ett korrekt helhetsbetyg. Samtliga parametrar fick ett betyg mellan 1-10. Dessa vägdes sedan ihop för att ge produkten ett slutbetyg. 

Vilken silica är bäst?

Vi har testat många Silica. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive silica samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test silica: Healthwell Silica

  9,7/10
  Healthwell Silica
  Bäst i test
  Storlek
  90 kaps
  Silica / kapsel
  250 mg
  Pris / kapsel
  1,88 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Räcker länge
  • Från bambu
  • 100 % naturligt

  Kosttillskott med kisel bidrar till att stärka bindväv, skelett, hud, hår och naglar. Mineralet gör även dessa mer motståndskraftiga och uthålliga. Det tillskott som vi utsett till det bästa kisel-tillskottet är Healthwell Silica. Healthwells produkter håller en hög kvalitet och priset är dessutom konkurrenskraftigt. Omdömena som kunderna lämnat om Silica-tillskottet är genomgående positiva. Flera vittnar om hur kvaliteten på håret och naglarna förbättrades efter att de började använda kisel-tillskottet från Healthwell. En nackdel som framförts i vissa av recensionerna är att kapslarna kan vara svåra att svälja.

  Detta tillskott kommer från bambuextrakt, vilket gör det lämpligt för bland annat veganer. Den rekommenderade dosen är 1 kapsel per dag, men denna går att öka till 2 kapslar om dagen.

  I testet som vi genomförde lät vi vår panel ta 2 kapslar om dagen under en 3-veckorsperiod. Anledningen till att vi valde att använda oss av den högre rekommenderade dosen, var att resultatet skulle bli lättare att utvärdera. Testpanelen märkte mot slutet av testperioden en skillnad på framför allt hårkvaliteten. Även naglarna blev starkare och gick inte sönder lika lätt.

  Läs mer
 2. 2. Bästa högdoserade silica: Original Silicea

  9,5/10
  Original Silicea
  Storlek
  30 kaps
  Silica / kapsel
  420 mg
  Pris / kapsel
  4,17 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  125 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Naturligt tillskott
  • 100 % kiseltillskott
  • För hår, hud och naglar

  Original Silicea är ett kosttillskott med kiseldioxid, alltså en kemisk förening innehållande kisel. När du använder tillskottet ska du kunna förvänta dig att kvaliteten på bland annat naglar, hår och hud ska förbättras. Kisel är nämligen en viktig del i bildandet och upprätthållandet av dessa. Kiseltillskottet från Original Silicea har flera goda användarrecensioner och dessa fokuserar främst på hur naglarna och håret blivit starkare. Vissa kunder är dock mindre nöjda och anser inte att produkten haft någon effekt. Här tror vi dock främst att det handlar om hur länge och frekvent man använt tillskottet. 

  Eftersom Original Silicea är ett högdoserat kiseltillskott räcker det med att ta 1 kapsel om dagen. Tillskottet bör även tas under minst 3 månader för att du ska kunna vara säker på att det ger full effekt. I testet som vi genomförde var testperioden endast 3 veckor. Vår panel började dock att märka skillnad på naglar och hår mot slutet av denna tid. Vid fortsatt användning tvivlar vi inte på att Original Silicea är ett mycket prisvärt kosttillskott. Detta är också något som styrks av användarrecensionerna.

   

  Läs mer
 3. 3. Bästa lågdoserade silica: Holistic Kisel

  9,4/10
  Holistic Kisel
  Storlek
  100 kaps
  Silica / kapsel
  25 mg
  Pris / kapsel
  1,69 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Populär produkt
  • 100 % organiskt kisel
  • Kisel från åkerfräken

  Holistics kosttillskott hör till de mer kvalitativa på marknaden. Deras kisel-tillskott, Holistic Kisel, är inget undantag. Tänk på att denna produkt är lågdoserad, rekommenderad dos är från 2 kapslar om dagen. Du kan dock behöva ta upp till 6 kapslar om dagen för att uppnå önskat resultat. Ett kosttillskott av lägre dos kan vara en fördel att köpa, eftersom det är lätt att anpassa till det behov du kan tänkas ha. 

  Innehållet i Holistic Kisel utgörs av av extrakt från åkerfräken, en ört som är naturligt rik på kisel. Varje kapsel innehåller även en mindre mängd MCT-olja från kokos. Detta förbättrar upptaget i kroppen och gör tillskottet mer biotillgängligt. 

  Vårt test av detta tillskott visade att effekten var likvärdig som för andra kiseltillskott som vi provat. Den största skillnaden märktes på naglarna. Vissa av deltagarna i testpanelen upplevde till exempel att de fick färre vita fläckar på dem efter de tre veckor som testet pågick.

  Eftersom Holistic håller en hög kvalitet på sina produkter och att vårt test visade ett bra resultat, väljer vi att utse detta till det bästa lågdoserade kiseltillskottet.

  Läs mer
 4. 4. Vitaprana Vita-Silica

  9,3/10
  Vitaprana Vita-Silica
  Storlek
  60 kaps
  Silica / kapsel
  200 mg
  Pris / kapsel
  3,32 kr
  Aktiva ämnen
  5 st
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Populärt märke
  • 200 mg kisel per kapsel
  • Fria från kända allergener

  Vita-Silica är ett kosttillskott från tillverkaren Vitaprana. De säljs i burkar med 60 kapslar i varje och rekommendationen är att man tar en tablett varje dag. Således räcker en burk i cirka 2 månader. Varje burk kostar 199 kronor vilket ger en månadskostnad om cirka 100 kronor.

  Varje kapsel innehåller 200 mg kisel som kommer från naturligt bambuextrakt. Dessutom innehåller kapslarna även 200µg biotin som även det förbättrar hårkvaliteten. Tabletten är slutligen även berikad med zink, mangan och selen.

  Läs mer
 5. 5. Skip Hår, Hud & Naglar

  9,2/10
  Skip Hår, Hud & Naglar
  Storlek
  240 kaps
  Silica / kapsel
  15 mg
  Pris / kapsel
  0,35 kr
  Aktiva ämnen
  19 st
  85 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Berikad med flera vitaminer
  • Med pantotensyra
  • Rik på mineraler

  Ett kosttillskott som är inriktat på att skydda och bygga bindväven för den som vill ha starkt hår, fina naglar och en skön hud. Här finns det en varierad blandning av olika vitaminer och mineraler, med det är framförallt kisel och B5 som är huvudingredienserna, och med det får cellerna också extra styrka. Man behöver bara ta två tabletter om dagen i samband med en måltid och med det bjuder man kroppen på en styrkande kick, med tjockare hår, tätare och längre ögonfransar, starkare naglar och en skinande vacker hud. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

silicon

Köpguide: så väljer du bäst silicatillskott

Det finns några punkter att kika på när du jämför och undersöker vilket tillskott du ska köpa. Kom ihåg att i innehållsförteckningen benämns silica som kisel eller kiseldioxid.

Dessa är de viktigaste delarna att hålla koll på:

 • Form: Silica i flytande form kan vara problematiskt. Om produkten ska skakas eller inte löser sig i vatten så är silican behandlat på ett sätt som gör det svårt för kroppen att ta hand om. Välj då istället kapsel eller tablett.
 • Koncentration: Det är viktigt att koncentrationen av silica är hög. Annars kan det vara ett tecken på att kislet är i en form som inte tas upp av kroppen eller att tillskottet innehåller många andra ämnen. Det behöver inte vara något dålig, det finns gott om tillskott som innehåller flera vitaminer och mineraler som alla är bra. Men om du är ute efter kisel specifikt så vill du ha så hög koncentration per kapsel som möjligt. Var noga med att följa doseringsrekommendationerna.
 • Ursprung: Silica kan komma från växter eller vara framställt artificiellt. Kisel från växter kan vara svårt för kroppen att ta upp, välj tillskott med elementärt kisel eller kiseldioxid.
 • Biverkningar: Innan du väljer och börjar använda tillskott med silica bör du läsa på om vilka risker det kan innebära att få i sig för mycket av mineralet. Längre ned på sidan har vi nämnt några av de mer uppenbara riskerna. Anpassa ditt val av tillskott efter det behov du har.

Vad är silica bra för?

Silica är en kemisk förening kallad kiseldioxid. Kiseldioxid fyller en viktig biologisk roll för växter och människor och bidrar med många olika hälsofördelar. Silica används inom läkemedelsindustrin, i livsmedel och skönhetsprodukter. En av de många funktionerna som silica har är att främja kollagenproduktionen som är nödvändig för att hud och vävnader skall bevara sin elasticitet. Det håller våra kroppar unga och starka och låter oss njuta av livet till max!

 • pelvisSkelettet – Silica hjälper kroppen att ta hand om mineraler som är livsviktiga för oss på många sätt. Kisel håller mineralbalansen i schack vilket också påverkar hormonbalansen positivt.
 • HårHår och naglar – Silica används ofta i skönhetsprodukter för hår och naglar då silica hjälper kroppen att skapa kollagen. Ämnet motverkar torra och spruckna naglar samt skadat hår.
 • ansikteHuden – Med silica så får kroppen det lättare att binda vatten i huden. Om du har kiselbrist, eller när du blir äldre så kan din hud tappa sin spänst och bli torr, och celluliter kan bildas. Med tillskott av kisel så kan du förebygga detta.
 • MageMagen – Även matsmältningssystemet har hjälp av silica. Det skyddar slemhinnor, bättrar på immunförsvaret och hjälper mot gaser och gifter som kan bildas i magsäcken. Även tarmfloran drar nytta av kiseltillskott.
 • HälsaLeder och senor – Vid träning kan du med fördel ta silica för att kroppen ska få bra förutsättningar att hålla leder, senor och brosk starkt och friskt. Här drar kroppen återigen nytta av kislets kollagenbildande egenskaper. Kollagen är nämligen en viktig del av brosk- och ledfunktionen.
 • menopauseKlimakteriet - Under klimakteriet kan silica bidra till hormon- och mineralbalans samt stärka skelett och leder. Det har gjort silica till ett populärt tillskott för kvinnor i övre medelåldern.

Läs mer: Förbättra din ledhälsa med bäst kollagentillskott 2021

Biverkningar av silica

Som med alla kosttillskott och förändrade kostvanor så bör man ta moderation i beaktande och vara uppmärksam på biverkningar. Det finns ett flertal biverkningar om man tar för mycket silica och vissa läkare rekommenderar att man inte tar tillskottet under långvariga perioder. Några av biverkningarna är följande:

 • Uttorkning - En biverkning är ökad produktion av urin, vilket leder till att man tappar vätska och i värsta fall uttorkning. Drick därför rikligt när du tar silica.
 • Njursten - Uttorkning och vätskebrist kan leda till njursten. Det har observerats i studier att individer som tar silica löper större risk för njursten. För att förebygga detta så är det återigen viktigt att dricka mycket.

Vad händer vid brist på silica?

Många människor lider av silicabrist utan att vara medvetna om det, då symptomen ofta missförstås som andra hälsoproblem. Ett exempel är till exempel hål i tänderna som man kan förväxla med dålig munhygien, eller benskörhet som ofta betraktas som ett åldersproblem. Även om dessa problem kan uppstå på grund av hur man borstar tänderna eller att man åldras, så kan det också vara låga kiselhalter som gör att man drabbas av dem. Därför är det bra att äta en varierad kost och i vissa fall komplettera med tillskott.

Den moderna människans livsstil har också lett till risker för kiselbrist då det är ett ämne som bor i råa och oraffinerade material. En så enkel och vanlig sak som att man mal de sädesslag som innehåller silica innebär att man förstör nästa hela innehållet och i princip all snabbmat saknar kisel.

Vanliga frågor om silica

Kan jag få i mig silica i kosten?

Kiseldioxid finns över hela jorden, både organiska och oorganiska ämnen. Alltifrån djur och växter till jord- och bergarter. Om du vill få i dig extra silica genom kosten kan vi rekommendera följande kiselrika livsmedel:

 • Gröna grönsaker: Bönor, kronärtskockor, sparris och spenat

 • Frukter: Bananer och mango

 • Fullkorn: Fullkornsbröd, fullkornspasta och brunt ris

 • Frön: Exempelvis solrosfrön

 • Och sist men inte minst: Öl. Det finns faktiskt rikliga mängder kisel i öl.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
210 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senaste tester