Bäst i test: Bästa Silican 2022

Stärk håret och få friskare hy och naglar genom någon av dessa silicabaserade kosttillskott.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Silica, eller kiseltillskott som det ibland även kallas, har på senare tid blivit ett allt mer populärt kosttillskott för håret och naglarna. Många som provat tillskotten menar att deras hår och naglar växer snabbare och blir starkare. Vi har jämfört de bästa kosttillskotten med silica. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell Silica till bäst i test.

Testvinnare - Bästa Silican

 1. Bäst i test silica: Healthwell Silica
 2. Bästa billiga silica: GAAM Health Series Silica
 3. Bästa kombotillskott med silica: Skip Hår, Hud & Naglar
 4. Bästa högdoserade silica: Original Silicea
 5. Bästa lågdoserade silica: Solgar Oceanic Silica
 1. Bäst i test silica: Healthwell Silica

  9,7/10
  Ett mellandoserat kosttillskott i veganskt utförande med kisel från bambu.
  Healthwell Silica
  Bäst i test
  Storlek
  90 kaps
  Silica / kapsel
  250 mg
  Pris / kapsel
  1,88 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • Räcker länge
  • Från bambu
  • 100 % naturligt
  Nackdelar
  • Utebliven effekt hos vissa

  Kosttillskott med kisel bidrar till att stärka bindväv, skelett, hud, hår och naglar. Mineralet gör även dessa mer motståndskraftiga och uthålliga. Det tillskott som vi utsett till det bästa kisel-tillskottet är Healthwell Silica. Healthwells produkter håller en hög kvalitet och priset är dessutom konkurrenskraftigt. Omdömena som kunderna lämnat om Silica-tillskottet är genomgående positiva. Flera vittnar om hur kvaliteten på håret och naglarna förbättrades efter att de började använda kisel-tillskottet från Healthwell. En nackdel som framförts i vissa av recensionerna är att kapslarna kan vara svåra att svälja.

  Detta tillskott kommer från bambuextrakt, vilket gör det lämpligt för bland annat veganer. Den rekommenderade dosen är 1 kapsel per dag, men denna går att öka till 2 kapslar om dagen.

  I testet som vi genomförde lät vi vår panel ta 2 kapslar om dagen under en 3-veckorsperiod. Anledningen till att vi valde att använda oss av den högre rekommenderade dosen, var att resultatet skulle bli lättare att utvärdera. Testpanelen märkte mot slutet av testperioden en skillnad på framför allt hårkvaliteten. Även naglarna blev starkare och gick inte sönder lika lätt.

  Läs mer
 2. Bästa billiga silica: GAAM Health Series Silica

  9,5/10
  Ett prispressat val från proteinbolagets egna varumärke helt fritt från Gluten och Laktos.
  GAAM Health Series Silica 90 caps
  Storlek
  90 kaps
  Silica / kapsel
  200 mg
  Pris / kapsel
  1,24 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  Till Butik
  112 kr
  Fördelar
  • Prisvärt alternativ
  • Från Bambuextrakt
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  GAAM Health Series nytillskott Silica är ett kosttillskott innehållandes kisel extraherat från bambu. Varje kapsel ger 150 mg kiseldioxid, vilket gör det enkelt att få en tillskottsnivå som vida överstiger vad man annars får i sig via kosten. Ett praktiskt sätt att tillgodose kroppens grundbehov av denna ofta svårtillgängliga mineral. Speciellt då just bambukisel ofta anses ha särskilt god biotillgänglighet. Helt fri från gluten, koffein, kolsyra, laktos, nötter och soja. Värt att notera är att kapslarna består av bovint gelatin.

  Läs mer
 3. Bästa kombotillskott med silica: Skip Hår, Hud & Naglar

  9,5/10
  Kosttillskott med hela 19 aktiva ämnen framtaget för att värna om hud hår och naglar.
  Skip Hår, Hud & Naglar
  Storlek
  240 kaps
  Silica / kapsel
  15 mg
  Pris / kapsel
  0,33 kr
  Aktiva ämnen
  19 st
  Till Butik
  79 kr
  Fördelar
  • Berikad med flera vitaminer
  • Med pantotensyra
  • Rik på mineraler
  Nackdelar
  • Låg silicamängd

  Ett kosttillskott som är inriktat på att skydda och bygga bindväven för den som vill ha starkt hår, fina naglar och en skön hud. Här finns det en varierad blandning av olika vitaminer och mineraler, med det är framförallt kisel och B5 som är huvudingredienserna, och med det får cellerna också extra styrka. Man behöver bara ta två tabletter om dagen i samband med en måltid och med det bjuder man kroppen på en styrkande kick, med tjockare hår, tätare och längre ögonfransar, starkare naglar och en skinande vacker hud. 

  Läs mer
 4. Bästa högdoserade silica: Original Silicea

  9,5/10
  Originalet inom silicatillskott som vunnit priset årets hårvårdsprodukt av Swedish Health Awards 2017.
  Original Silicea
  Storlek
  30 kaps
  Silica / kapsel
  420 mg
  Pris / kapsel
  4,30 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Naturligt tillskott
  • 100 % kiseltillskott
  • För hår, hud och naglar
  Nackdelar
  • Dyrt

  Original Silicea är ett kosttillskott med kiseldioxid, alltså en kemisk förening innehållande kisel. När du använder tillskottet ska du kunna förvänta dig att kvaliteten på bland annat naglar, hår och hud ska förbättras. Kisel är nämligen en viktig del i bildandet och upprätthållandet av dessa. Kiseltillskottet från Original Silicea har flera goda användarrecensioner och dessa fokuserar främst på hur naglarna och håret blivit starkare. Vissa kunder är dock mindre nöjda och anser inte att produkten haft någon effekt. Här tror vi dock främst att det handlar om hur länge och frekvent man använt tillskottet. 

  Eftersom Original Silicea är ett högdoserat kiseltillskott räcker det med att ta 1 kapsel om dagen. Tillskottet bör även tas under minst 3 månader för att du ska kunna vara säker på att det ger full effekt. I testet som vi genomförde var testperioden endast 3 veckor. Vår panel började dock att märka skillnad på naglar och hår mot slutet av denna tid. Vid fortsatt användning tvivlar vi inte på att Original Silicea är ett mycket prisvärt kosttillskott. Detta är också något som styrks av användarrecensionerna.

   

  Läs mer
 5. Bästa lågdoserade silica: Solgar Oceanic Silica

  8,9/10
  Lågdoserat tillskott från Solgar där kiseldioxiden är utvunnen från rödalger.
  Solgar Oceanic Silica 25 mg 50 kapslar
  Storlek
  50 kaps
  Silica / kapsel
  25 mg
  Pris / kapsel
  2,36 kr
  Aktiva ämnen
  1 st
  Till Butik
  118 kr
  Fördelar
  • Kiseldioxid från naturliga källan rödalger
  • Veganskt
  Nackdelar
  • Utebliven effekt hos vissa pga låg dos

  Med Solgar Oceanic Silica lever amerikanska företaget Solgar upp till sitt rykte gällande unikt hög kvalitetskontroll med laboratoriestandard. Eftersom kiseldioxiden kommer från rödalgspulver är biotillgängligheten väldigt hög.

  Även om man får betala lite mer än för övriga jämförliga produkter så kan man vara säker på att faktiskt få vad man betalar för. Lämpar sig även för veganer då det saknar animaliska produkter.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa silican

Köpguide: Så hittar du bästa Silican

Det finns några punkter att kika på när du jämför och undersöker vilket tillskott du ska köpa. Kom ihåg att i innehållsförteckningen benämns silica som kisel eller kiseldioxid. Dessa är de viktigaste delarna att hålla koll på:

 • Form

  Silica i flytande form kan vara problematiskt. Om produkten ska skakas eller inte löser sig i vatten så är silican behandlat på ett sätt som gör det svårt för kroppen att ta hand om. Välj då istället kapsel eller tablett.
 • Koncentration

  Det är viktigt att koncentrationen av silica är hög. Annars kan det vara ett tecken på att kislet är i en form som inte tas upp av kroppen eller att tillskottet innehåller många andra ämnen. Det behöver inte vara något dålig, det finns gott om tillskott som innehåller flera vitaminer och mineraler som alla är bra. Men om du är ute efter kisel specifikt så vill du ha så hög koncentration per kapsel som möjligt. Var noga med att följa doseringsrekommendationerna.
 • Ursprung

  Silica kan komma från växter eller vara framställt artificiellt. Kisel från växter kan vara svårt för kroppen att ta upp, välj tillskott med elementärt kisel eller kiseldioxid.
 • Biverkningar

  Innan du väljer och börjar använda tillskott med silica bör du läsa på om vilka risker det kan innebära att få i sig för mycket av mineralet. Längre ned på sidan har vi nämnt några av de mer uppenbara riskerna. Anpassa ditt val av tillskott efter det behov du har.
Så valde vi ut de bästa silicatillskotten

Hur vi utsåg bästa Silicatillskotten

Silicatillskott finns i flera olika former och utföranden. Vissa innehåller stora mängder för att boosta hår, hud och naglar medan andra innehåller mindre mängder för att hjälpa mot brist eller klimakteriebesvär. Vi har därför valt att utse bästa produkten i flera olika kategorier.

För att hitta det bästa silicatillskottet i varje kategori började vi med att beställa hem ett 30-tal produkter från olika tillverkare. De har sedan testats noggrant och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket silica innehåller tillskottet? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Effekt: Märker du några effekter på hår, hud och naglarna som du tror är kopplat till silicatillskottet? Har du märkt av några bieffekter som du tror är kopplat till kosttillskottet?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, portion och dag? Skulle du själv köpa den här produkten?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och vilket är ursprunget? Innehåller den angiven mängd av silica och eventuella övriga ämnen?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat produkten om den? Vad är bra och dåligt? Vilket betyg har den fått hos olika återförsäljare?

Betygen på dessa punkter har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa silican

Vanliga frågor om silica

Vilka alternativ finns till silicatillskott?

Om du vill få i dig extra silica genom kosten kan vi rekommendera följande kiselrika livsmedel:

 • Gröna grönsaker: Bönor, kronärtskockor, sparris och spenat

 • Frukter: Bananer och mango

 • Fullkorn: Fullkornsbröd, fullkornspasta och brunt ris

 • Frön: Exempelvis solrosfrön

Vad händer vid brist på silica?

Några exempel på problem vid silicabrist kan vara:

 • Man får enklare hål i tänderna.
 • Ökad benskörhet.

 

Vad är silica bra för?

 • Skelettet – Det hjälper kroppen att ta hand om mineraler som är livsviktiga för oss på många sätt, särskilt för skelettet.
 • Hår och naglar – Det används ofta i skönhetsprodukter för hår och naglar då silica hjälper kroppen att skapa kollagen, motverkar torra och spruckna naglar samt skadat hår.
 • Huden – Kroppen får det lättare att binda vatten i huden.
 • Magen – Matsmältningssystemet förbättras. 
 • Leder och senor – Det skapar bra förutsättningar att hålla leder, senor och brosk starkt. 

Vilka biverkningar finns det med silica?

Vissa läkare rekommenderar att man inte tar tillskottet under långvariga perioder. Främst på grund av följande biverkningar:

 • Uttorkning - En biverkning är ökad produktion av urin, vilket leder till att man tappar vätska och i värsta fall uttorkning. Drick därför rikligt när du tar silica.
 • Njursten - Uttorkning och vätskebrist kan leda till njursten. Det har observerats i studier att individer som tar silica löper större risk för njursten. För att förebygga detta så är det återigen viktigt att dricka mycket.

Vilket silicatillskott är bäst?

Eftersom vi alla har olika preferenser finns det inget silicatillskott som är bäst för alla. Olika doseringar, pulver eller kapslar och budget är bara några av sakerna som kommer att skilja. 

I vårt test baserat bland annat på pris och innehåll blev Healthwell Silica utsett till bäst i test. Ett mycket prisvärt tillskott med silica av hög kvalitet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
266 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Bäst i test - Bästa Silica enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test silica: Healthwell Silica
 2. Bästa billiga silica: GAAM Health Series Silica
 3. Bästa kombotillskott med silica: Skip Hår, Hud & Naglar
 4. Bästa högdoserade silica: Original Silicea
 5. Bästa lågdoserade silica: Solgar Oceanic Silica

Silica finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Proteinbolaget och MEDS .