Bästa Silican - Bäst i test 2022 - Köpguide

Stärk håret och få friskare hy och naglar genom någon av dessa silicabaserade kosttillskott.

Silica, eller kiseltillskott som det ibland även kallas, har på senare tid blivit ett allt mer populärt kosttillskott för håret och naglarna. Många som provat tillskotten menar att deras hår och naglar växer snabbare och blir starkare. Vi har jämfört de bästa kosttillskotten med silica. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Healthwell Silica 250 till bäst i test.

Så hittar du bästa Silica

Viktigt att tänka på vid köp av silica

Det finns några punkter att kika på när du jämför och undersöker vilket tillskott du ska köpa. Kom ihåg att i innehållsförteckningen benämns silica som kisel eller kiseldioxid. Dessa är de viktigaste delarna att hålla koll på:

 • Form

  Silica i flytande form kan vara problematiskt. Om produkten ska skakas eller inte löser sig i vatten så är silican behandlat på ett sätt som gör det svårt för kroppen att ta hand om. Välj då istället kapsel eller tablett.
 • Koncentration

  Det är viktigt att koncentrationen av silica är hög. Annars kan det vara ett tecken på att kislet är i en form som inte tas upp av kroppen eller att tillskottet innehåller många andra ämnen. Det behöver inte vara något dålig, det finns gott om tillskott som innehåller flera vitaminer och mineraler som alla är bra. Men om du är ute efter kisel specifikt så vill du ha så hög koncentration per kapsel som möjligt. Var noga med att följa doseringsrekommendationerna.
 • Ursprung

  Silica kan komma från växter eller vara framställt artificiellt. Kisel från växter kan vara svårt för kroppen att ta upp, välj tillskott med elementärt kisel eller kiseldioxid.
 • Biverkningar

  Innan du väljer och börjar använda tillskott med silica bör du läsa på om vilka risker det kan innebära att få i sig för mycket av mineralet. Längre ned på sidan har vi nämnt några av de mer uppenbara riskerna. Anpassa ditt val av tillskott efter det behov du har.

Våra 5 bästa Silica (oktober 2022)

 1. Bäst i test silica: Healthwell Silica 250
 2. Bästa billiga silica: GAAM Health Series Silica
 3. Bästa kombotillskott med silica: Skip Hår, Hud & Naglar
 4. Bästa högdoserade silica: Original Silicea
 5. Bästa lågdoserade silica: Solgar Oceanic Silica

1. Healthwell Silica 250 - Bäst i test silica

Healthwell Silica 250
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Ett mellandoserat kosttillskott i veganskt utförande med kisel från bambu.
Storlek
90 kaps
Silica / kapsel
250 mg
Pris / kapsel
1,88 kr
Aktiva ämnen
1 st

Vi kom fram till att Healthwell Silica var "bäst i test". En pålitlig naturprodukt med silica utvunnen ur bambu. Vi gillar särskilt att man får bra valuta för pengarna samtidigt som kvaliteten är hög.

Fördelar
 • Räcker länge
 • Från bambu
 • 100 % naturligt
Nackdelar
 • Utebliven effekt hos vissa

Kosttillskott med kisel bidrar till att stärka bindväv, skelett, hud, hår och naglar. Mineralet gör även dessa mer motståndskraftiga och uthålliga. Det tillskott som vi utsett till det bästa kisel-tillskottet är Healthwell Silica. Healthwells produkter håller en hög kvalitet och priset är dessutom konkurrenskraftigt. Omdömena som kunderna lämnat om Silica-tillskottet är genomgående positiva. Flera vittnar om hur kvaliteten på håret och naglarna förbättrades efter att de började använda kisel-tillskottet från Healthwell. En nackdel som framförts i vissa av recensionerna är att kapslarna kan vara svåra att svälja.

Detta tillskott kommer från bambuextrakt, vilket gör det lämpligt för bland annat veganer. Den rekommenderade dosen är 1 kapsel per dag, men denna går att öka till 2 kapslar om dagen.

I testet som vi genomförde lät vi vår panel ta 2 kapslar om dagen under en 3-veckorsperiod. Anledningen till att vi valde att använda oss av den högre rekommenderade dosen, var att resultatet skulle bli lättare att utvärdera. Testpanelen märkte mot slutet av testperioden en skillnad på framför allt hårkvaliteten. Även naglarna blev starkare och gick inte sönder lika lätt.

Var kan jag köpa produkten?

2. GAAM Health Series Silica - Bästa billiga silica

GAAM Health Series Silica 90 caps
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Proteinbolaget
Sammanfattning: Ett prispressat val från proteinbolagets egna varumärke helt fritt från Gluten och Laktos.
Storlek
90 kaps
Silica / kapsel
200 mg
Pris / kapsel
1,24 kr
Aktiva ämnen
1 st

Det "bästa billiga tillskottet med silica" visade sig vara GAAM Health Series Silica. Lågprissilica som samtidigt håller hög kvalité då det är ett bambuextrakt. Lägg däremot märke till att kapslarna inte är veganska.

Fördelar
 • Prisvärt alternativ
 • Från Bambuextrakt
 • Helt fri från gluten, nötter och soja
Nackdelar
 • Ej lämpligt för veganer

GAAM Health Series nytillskott Silica är ett kosttillskott innehållandes kisel extraherat från bambu. Varje kapsel ger 150 mg kiseldioxid, vilket gör det enkelt att få en tillskottsnivå som vida överstiger vad man annars får i sig via kosten. Ett praktiskt sätt att tillgodose kroppens grundbehov av denna ofta svårtillgängliga mineral. Speciellt då just bambukisel ofta anses ha särskilt god biotillgänglighet. Helt fri från gluten, koffein, kolsyra, laktos, nötter och soja. Värt att notera är att kapslarna består av bovint gelatin.

Var kan jag köpa produkten?

3. Skip Hår, Hud & Naglar - Bästa kombotillskott med silica

Skip Hår, Hud & Naglar
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på MEDS
Sammanfattning: Kosttillskott med hela 19 aktiva ämnen framtaget för att värna om hud hår och naglar.
Storlek
240 kaps
Silica / kapsel
15 mg
Pris / kapsel
0,33 kr
Aktiva ämnen
19 st

Skip Hår, Hud & Naglar blev det givna valet som "bästa kombotillskott med silica". Vi gillar att kapslarna innehåller en stor mängd vitaminer, mineraler och spårämnen som samverkar och gör detta till en unikt gynnsam produkt.

Fördelar
 • Berikad med flera vitaminer
 • Med pantotensyra
 • Rik på mineraler
Nackdelar
 • Låg silicamängd

Ett kosttillskott som är inriktat på att skydda och bygga bindväven för den som vill ha starkt hår, fina naglar och en skön hud. Här finns det en varierad blandning av olika vitaminer och mineraler, med det är framförallt kisel och B5 som är huvudingredienserna, och med det får cellerna också extra styrka. Man behöver bara ta två tabletter om dagen i samband med en måltid och med det bjuder man kroppen på en styrkande kick, med tjockare hår, tätare och längre ögonfransar, starkare naglar och en skinande vacker hud. 

Var kan jag köpa produkten?

4. Original Silicea - Bästa högdoserade silica

Original Silicea
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Originalet inom silicatillskott som vunnit priset årets hårvårdsprodukt av Swedish Health Awards 2017.
Storlek
30 kaps
Silica / kapsel
420 mg
Pris / kapsel
4,30 kr
Aktiva ämnen
1 st

Original Silicea utsågs till testets "bästa högdoserade silica". Ett renodlat kiseltillskott utan tillsatser. Vår givna rekommendation för dig som verkligen vill maximera mängden kisel.

Fördelar
 • Naturligt tillskott
 • 100 % kiseltillskott
 • För hår, hud och naglar
Nackdelar
 • Dyrt

Original Silicea är ett kosttillskott med kiseldioxid, alltså en kemisk förening innehållande kisel. När du använder tillskottet ska du kunna förvänta dig att kvaliteten på bland annat naglar, hår och hud ska förbättras. Kisel är nämligen en viktig del i bildandet och upprätthållandet av dessa. Kiseltillskottet från Original Silicea har flera goda användarrecensioner och dessa fokuserar främst på hur naglarna och håret blivit starkare. Vissa kunder är dock mindre nöjda och anser inte att produkten haft någon effekt. Här tror vi dock främst att det handlar om hur länge och frekvent man använt tillskottet. 

Eftersom Original Silicea är ett högdoserat kiseltillskott räcker det med att ta 1 kapsel om dagen. Tillskottet bör även tas under minst 3 månader för att du ska kunna vara säker på att det ger full effekt. I testet som vi genomförde var testperioden endast 3 veckor. Vår panel började dock att märka skillnad på naglar och hår mot slutet av denna tid. Vid fortsatt användning tvivlar vi inte på att Original Silicea är ett mycket prisvärt kosttillskott. Detta är också något som styrks av användarrecensionerna.

 

Var kan jag köpa produkten?

5. Solgar Oceanic Silica - Bästa lågdoserade silica

Solgar Oceanic Silica 25 mg 50 kapslar
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på MEDS
Sammanfattning: Lågdoserat tillskott från Solgar där kiseldioxiden är utvunnen från rödalger.
Storlek
50 kaps
Silica / kapsel
25 mg
Pris / kapsel
2,36 kr
Aktiva ämnen
1 st

Solgar Oceanic Silic utnämndes till "bästa lågdoserade silica". Med sedvanlig labbcertifierad Solgar-kvalitet är det här valet för dig som prioriterar kvalitet före kvantitet. Med kisel från rödalger i veganska kapslar är biotillgängligheten hög.

Fördelar
 • Kiseldioxid från naturliga källan rödalger
 • Veganskt
 • 1 kapsel om dagen räcker vanligtvis för att se resultat
Nackdelar
 • Utebliven effekt hos vissa pga låg dos

Med Solgar Oceanic Silica lever amerikanska företaget Solgar upp till sitt rykte gällande unikt hög kvalitetskontroll med laboratoriestandard. Eftersom kiseldioxiden kommer från rödalgspulver är biotillgängligheten väldigt hög.

Även om man får betala lite mer än för övriga jämförliga produkter så kan man vara säker på att faktiskt få vad man betalar för. Lämpar sig även för veganer då det saknar animaliska produkter.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa silicatillskotten

Så gjorde vi testet

Silicatillskott finns i flera olika former och utföranden. Vissa innehåller stora mängder för att boosta hår, hud och naglar medan andra innehåller mindre mängder för att hjälpa mot brist eller klimakteriebesvär. Vi har därför valt att utse bästa produkten i flera olika kategorier.

För att hitta det bästa silicatillskottet i varje kategori började vi med att beställa hem ett 30-tal produkter från olika tillverkare. De har sedan testats noggrant och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket silica innehåller tillskottet? Hur bra är upptagningsförmågan?
 • Effekt: Märker du några effekter på hår, hud och naglarna som du tror är kopplat till silicatillskottet? Har du märkt av några bieffekter som du tror är kopplat till kosttillskottet?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, portion och dag? Skulle du själv köpa den här produkten?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och vilket är ursprunget? Innehåller den angiven mängd av silica och eventuella övriga ämnen?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat produkten om den? Vad är bra och dåligt? Vilket betyg har den fått hos olika återförsäljare?

Betygen på dessa punkter har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa silican

Vanliga frågor om silica

Vilka alternativ finns till silicatillskott?

Om du vill få i dig extra silica genom kosten kan vi rekommendera följande kiselrika livsmedel:

 • Gröna grönsaker: Bönor, kronärtskockor, sparris och spenat

 • Frukter: Bananer och mango

 • Fullkorn: Fullkornsbröd, fullkornspasta och brunt ris

 • Frön: Exempelvis solrosfrön

Vad händer vid brist på silica?

Några exempel på problem vid silicabrist kan vara:

 • Man får enklare hål i tänderna.
 • Ökad benskörhet.

 

Vad är silica bra för?
 • Skelettet – Det hjälper kroppen att ta hand om mineraler som är livsviktiga för oss på många sätt, särskilt för skelettet.
 • Hår och naglar – Det används ofta i skönhetsprodukter för hår och naglar då silica hjälper kroppen att skapa kollagen, motverkar torra och spruckna naglar samt skadat hår.
 • Huden – Kroppen får det lättare att binda vatten i huden.
 • Magen – Matsmältningssystemet förbättras. 
 • Leder och senor – Det skapar bra förutsättningar att hålla leder, senor och brosk starkt. 
Vilka biverkningar finns det med silica?

Vissa läkare rekommenderar att man inte tar tillskottet under långvariga perioder. Främst på grund av följande biverkningar:

 • Uttorkning - En biverkning är ökad produktion av urin, vilket leder till att man tappar vätska och i värsta fall uttorkning. Drick därför rikligt när du tar silica.
 • Njursten - Uttorkning och vätskebrist kan leda till njursten. Det har observerats i studier att individer som tar silica löper större risk för njursten. För att förebygga detta så är det återigen viktigt att dricka mycket.
Vilket silicatillskott är bäst?

Eftersom vi alla har olika preferenser finns det inget silicatillskott som är bäst för alla. Olika doseringar, pulver eller kapslar och budget är bara några av sakerna som kommer att skilja. 

I vårt test baserat bland annat på pris och innehåll blev Healthwell Silica 250 utsett till bäst i test. Ett mycket prisvärt tillskott med silica av hög kvalitet.

Jämför Silica

Silica Storlek Silica / kapsel Pris / kapsel Aktiva ämnen Totalbetyg Pris
Healthwell Silica 250 90 kaps 250 mg 1,88 kr 1 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
169 kr
GAAM Health Series Silica 90 caps 90 kaps 200 mg 1,24 kr 1 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
112 kr
Skip Hår, Hud & Naglar 240 kaps 15 mg 0,33 kr 19 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
79 kr
Original Silicea 30 kaps 420 mg 4,30 kr 1 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
129 kr
Solgar Oceanic Silica 25 mg 50 kapslar 50 kaps 25 mg 2,36 kr 1 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
118 kr

Testvinnare - Bästa Silican

 • Healthwell Silica 250 - Bäst i test silica
 • GAAM Health Series Silica - Bästa billiga silica
 • Skip Hår, Hud & Naglar - Bästa kombotillskott med silica
 • Original Silicea - Bästa högdoserade silica
 • Solgar Oceanic Silica - Bästa lågdoserade silica
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

 • NCBI - Studie på silica och dess övergripande hälsofördelar.
 • Nourished.com - Genomgång av fördelarna med silica.
 • Sunwarrior.com - Artikel om olika fördelar med silica, bland annat på hud, hjärta och leder.
Senast uppdaterad: 11 maj 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Om skribenten
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
267 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5