Bäst i test: Bästa spirulinan 2022

Stor genomgång av de mest populära spirulinatillskotten 2022.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Spirulina är ett naturligt "algpulver" (cyanbacteria) som är oerhört proteinrikt och en bra källa till antioxidanter, B-vitaminer och andra näringsämnen. När det skördas korrekt, från icke-förorenade dammar och vattendrag, är det ett av de mest potenta näringsämnena som finns tillgängliga på jorden.

Vi har jämfört, granskat och testat flera olika spirulinatillskott. Läs mer om testet nedan och varför vi valde Healthwell Spirulina Kapslar EKO till bäst i vårt test.

Testvinnare - Bästa spirulinan

 1. Bästa spirulina kapslar: Healthwell Spirulina Kapslar EKO
 2. Bästa pulver: Healthwell Spirulina EKO
 3. Bäst tabletter: Holistic Active Spirulina Tabletter
 4. Bästa multitillskott med spirulina: Alg-Börje Algtabletter
 5. Bästa externa kundbetygen: Superfruit Spirulina Pulver
 6. Bästa hawaiispirulina: Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian
 7. Bästa lågdoserade: Lifestream Spirulina
 1. Bästa spirulina kapslar: Healthwell Spirulina Kapslar EKO

  9,7/10
  Högdoserat EKO-certifierad spirulinatillskott i kapselform.
  Healthwell Spirulina Kapslar EKO
  Bäst i test
  Storlek
  200 kaps
  Spirulina kr/g
  1,49 kr
  Form
  Kapslar
  Portioner
  66 st
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Fördelar
  • Rik på klorofyll
  • Högkoncentrerad
  • Ekologisk
  Nackdelar
  • Många kapslar som behövs varje dag för att komma upp i det rekommenderade intaget

  Healthwell Spirulina Kapslar EKO är ett prisvärt ekologiskt alternativ från ett av Svenskt Kosttillskotts egna varumärken. Produkten består utav 200 små kapslar, där varje kapsel innehåller 600 mg spirulina. Den rekommenderade dosen är 6 kapslar per dag fördelade på 2 omgångar. Detta i samband med mat. 

  Många personer kan ha problem med smaken av spirulinapulvret då det kommer från alger. Genom att istället köpa kapslar slipper man detta problemet då de enkelt går att svälja ner snabbt med ett glas vatten. Är du en av dessa personer, som dessutom är prismedveten, kan vi med gott samvete rekommendera Healthwell Spirulina Kapslar EKO. 

  Läs mer
 2. Bästa pulver: Healthwell Spirulina EKO

  9,5/10
  Oerhört prisvärt pulver helt ekologiskt.
  Healthwell Spirulina EKO
  Storlek
  200 g
  Spirulina kr/g
  0,65 kr
  Form
  Pulver
  Portioner
  80 st
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • 70 % protein
  • Gott om antioxidanter
  • 5/5 kundbetyg
  Nackdelar
  • Många har problem med smaken så ska helst blandas med annat

  Healthwell Spirulina EKO är Healthwells näringsrika spirulinapulver och är det pulver som även deras kapslar består utav. Är man ute efter ett mer prisvärt alternativ än deras kapslar och inte har några problem med algsmaken rekommenderar vi att köpa detta pulver. Priset på produkten, baserat på den totala mängden spirulina man får, är mer än hälften så billig. En påse kostar cirka 130 kronor och räcker i nästan 3 månader.

  Några av testpersonerna hade problem med smaken av pulvret men upptäckte att det enkelt går att dölja den genom att ha spirulinapulvret som en del av en smoothie eller shake. Dock bör tilläggas att man i flera fall ändå kommer känna en liten algsmak så är du väldigt känslig för detta rekommenderas istället att du köper Healthwells Spirulinakapslar. 

  Läs mer
 3. Bäst tabletter: Holistic Active Spirulina Tabletter

  9,3/10
  Smidiga tabletter av 100 % ekologisk spirulina.
  Holistic Active Spirulina Tabletter
  Storlek
  250 kaps
  Spirulina kr/g
  2,98 kr
  Form
  Kapslar
  Portioner
  50 st
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • Ekologisk
  • Lättsvalda kapslar
  • Hög halt mineraler och vitaminer
  Nackdelar
  • Avger en smak direkt i munnen så det rekommenderas att man sväljer dem snabbt

  Holistic Active Spirulina Tabletter består av ekologiskt odlad spirulina med höga halter av klorofyll, samt att den levereras i smidiga tabletter.

  Med tabletter undviker du flera av de negativa aspekterna med pulver, något som de flesta användare uppskattar. Du får även en billigare produkt än många andra i vår lista när du väljer Holistic Active Spirulina.

  En stor fördel med denna produkt är att den levereras i kapselform. Du kan däremot endast beställa en storlek, vilket är 250 kapslar

  Precis som med andra liknande produkter innehåller Holistic Active Spirulina algen spirulina som benämns som en superalg som innehåller det mesta kroppen behöver. Med Holistic får du även ett välkänt varumärke, något som kan vara viktigt för många användare.

  Ta 3-6 tabletter dagligen, en till två gånger per dag.

  Du bör förvara kapslarna torrt, samt i en temperatur som inte överskrider normal rumstemperatur. Denna produkt innehåller 100 % ekologisk spirulina (spirulina platensis), och ursprungslandet är Kina.

  Holistic är ett varumärke som är välkänt inom kosttillskottsbranschen och är även en av anledningarna varför vi valt ut den i vår lista. Vi rekommenderar alltid bra varumärken och Holistic har flera högkvalitativa produkter att bjuda på.

  Läs mer
 4. Bästa multitillskott med spirulina: Alg-Börje Algtabletter

  9,2/10
  Kosttillskott som kombinerar spirulina med blåstång, knöltång, kalcium och jod.
  Alg-Börje Algtabletter
  Storlek
  250 kaps
  Spirulina kr/g
  15
  Form
  Kapslar
  Portioner
  125 st
  Till Butik
  119 kr
  Till Butik
  119 kr
  Fördelar
  • Bra sammansättning av alger
  • Alger från rena vatten och miljöer
  Nackdelar
  • Ganska lite spirulina i varje tablett

  Alg-Börjes algtabletter består av blåstång och knöltång och är därmed rika på såväl mineraler som jod och aminosyror. Med fyrtio års erfarenhet av hälsokostbranschen har familjeföretaget Alg-Börje blivit ett av de ledande märkena på marknaden och vårt lands största importör av Ishavsalger. Allt började med att företagets grundare Börje Fredriksson sökte efter ett naturligt och näringsrikt kosttillskott som kunde passa både djur och människor. Av en slump kom han i kontakt med de alger från Islands nordvästra kust som kom att bli huvudingredienserna i företagets tabletter.

  En liten förpackning innehåller 250 tabletter och kostar 109 kr. Vill du ha en större förpackning kan du välja mellan 500 tabletter för 203 kr och 1000 tabletter för 279 kr. En tablett innehåller blåstång, knöltång, spirulina, klumpförebyggande kiseldioxid, ytbehandlingsmedel och fyllnadsmedel. Du får även i dig kalcium (15% av DRI) och jod (100% av DRI). Dosering som rekommenderas av svenskt kosttillskott är tre tabletter dagligen. För den som äter tabletterna för första gången rekommenderas endast en tablett per dag under den första veckan, eftersom den nya användaren annars kan må dåligt när tabletterna börjar rensa ut kroppens alla slaggprodukter. Det är av största vikt att inte överskrida den rekommenderade dagsdosen. Kom också ihåg att inget kosttillskott kan ersätta en varierad kost. Burken bör förvaras svalt och torrt samt oåtkomlig för barn. Tänk också på att den dagliga dosen inte innehåller tillräckligt med kalk och därför kan kombineras med kalktabletter för att du ska tillgodogöra dig algernas alla näringsämnen.

  Läs mer
 5. Bästa externa kundbetygen: Superfruit Spirulina Pulver

  9,1/10
  Prisvärt och lättblandat pulver med höga betyg från kunderna.
  Superfruit Spirulina Pulver
  Storlek
  200 g
  Spirulina kr/g
  0,65 kr
  Form
  Pulver
  Portioner
  33 st
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Eko-certifierad
  • Vegansk
  • Lättblandat pulver
  Nackdelar
  • Smakar inte så bra

   Superfruit Spirulina Pulver är eko-certifierad, samt innehåller mycket klorofyll. Denna produkt tillverkas även utan tillsatser vilket är ett ytterligare plus i kanten.

  Du kan endast välja mellan två olika storlekar när det gäller denna produkt, vilket också är anledningen till att den ligger på tredje plats och inte på första eller andra. Välj mellan 200 eller 400 gram när du beställer.

  Ytterligare fördelar med detta pulver är att den passar väl för veganer, att den inte innehåller tillsatser, samt att den även har hög halt av klorofyll.

  Då produkten levereras i pulverform gäller det att hitta passande recept. Du kan exempelvis ta en skopa pulver, 3 dl färskpressad juice och en banan som du sedan blandar ihop. Du kan byta ut apelsinjuicen till något annat om du vill, det gäller bara att hitta det som fungerar bäst för dig och dina smaklökar.

  Använd en mixer och blanda ihop allt till en nyttig smoothie. Du kan använda flera olika bär eller exempelvis jordgubbar för att skapa unika smakkombinationer. Om du vill så kan du även göra en proteinshake med pulvret genom att använda fil eller yoghurt som bas.

  Doseringsförslaget är 0,5 till 1 matsked dagligen. Ingredienserna består av spirulina (arthrosspira plantensis).

  Förvara pulvret torrt samt utom räckhåll för små barn. Du bör inte ersätta din kost med pulvret utan snarare som ett komplement till en varierad kost, samt att du inte bör överskrida doseringen.

  När det gäller pulverbaserade spirulinaprodukter är det alltid viktigt att maskera smaken genom att blanda ihop en smoothie eller en dryck med andra ingredienser. Då är det även behagligare att använda kosttillskott som dessa.

  Läs mer
 6. Bästa hawaiispirulina: Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian

  9,1/10
  Populär kraftmat i praktisk förpackning.
  Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian 500 mg
  Storlek
  200 kaps
  Spirulina kr/g
  2,89 kr
  Form
  Kapslar
  Portioner
  67 st
  Till Butik
  289 kr
  Till Butik
  289 kr
  Fördelar
  • Smidig tablettform
  • Högkvalitativ produkt
  • 500 mg / tablett

  Kiviks spirulina kommer från Hawaii där risken för tungmetaller är avsevärt mycket mindre än från andra odlingar. Därför är det ett tryggt val som minimerar risken för oväntade negativa effekter.

  Även om det kan vara jobbigt att äta hela tolv tabletter för att uppnå full dos så är det ett spännande tillskott. Det kan med fördel användas som komplement till andra tillskott.

  Läs mer
 7. Bästa lågdoserade: Lifestream Spirulina

  8,5/10
  Vegetabiliska lättsvalda tabletter från bioaktiv spirulina som utvecklats från en vildväxande, afrikansk moderplanta.
  Lifestream Spirulina
  Storlek
  500 kaps
  Spirulina kr/g
  -
  Form
  Kapslar
  Portioner
  83 st
  Till Butik
  429 kr
  Fördelar
  • Bioaktiv Spirulina
  • Helt vegetabiliskt
  Nackdelar
  • Många tabletter krävs för att uppnå dagsdosen

  LifeStream Spirulina är en högkvalitativ produkt som levereras i en smidig tablettform, samt att den innehåller aminosyror, vitaminer och mineraler som behövs för att kroppen ska fungera på ett optimalt sätt.

  LifeStream Spirulina tillverkas helt utan animaliska produkter vilket är en stor fördel, samt att det inte innehåller jäst, socker eller mjölk. I tillverkningsprocessen förekommer inte heller gifter och bekämpningsmedel.

  LifeStream är ett välkänt varumärke som producerar många olika kosttillskott. De är ett företag registrerat i Nya Zeeland och de lanserade sin första produkt redan 30 år sedan. Personerna bakom företaget är kunniga experter både inom spirulina och chlorella vilket bidrar i en högkvalitativ produkt som vi rekommenderar.

  När det gäller dosering av LifeStream Spirulina gäller upp till 6-18 tabletter per dag. Om du tar det för första gången rekommenderas 6 tabletter till en början, men du kan sedan öka intaget allt eftersom.

  Innehåller spirulina (spirulina platensis), samt klumpförebyggande medel. Förvara denna produkt oåtkomligt från barn, samt torrt och väl förslutet i rumstemperatur. Överskrid ej rekommenderat intag.

  Använd produkten som ett tillskott till en varierad kost, ersätt alltså inte kosten med enbart spirulinapulver.

  Läs mer
Se alla produkter
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa spirulinan

Spirulina köpguide

Spirulina har ökat kraftigt i popularitet under de senaste åren och nya tillverkare kommer och går. Man måste vara lite försiktigt när man handlar spirulina, särskilt från utländska varumärken som inte granskas lika noga som våra svenska. Här är några punkter som man bör kika lite extra på för att avgöra om spirulinan är av hög kvalitet eller inte:

 • spirulina alg

  Innehåll

  I innehållsförteckningen ska det stå spirulina, spirulina platensis, eller arthrospira platensis. Köper du tabletter bör det vara minst 98% spirulina och inga konstgjorda tillsatser som färgämnen eller konserveringsmedel. Köper du spirulina som pulver bör det vara 100% spirulina och inget annat.
 • spirulina pulver

  Utseende

  Bra spirulina har en mörkgrön matt färg. En blank yta eller ett pulver som dammar för mycket tyder på att spirulinan har krossats och komprimerats. Det kan leda till att produkten tappar vissa av sina hälsoeffekter.
 • odör

  Lukt

  Även om spirulina har sin egna speciella doft ska det inte vara en obehaglig lukt. En stark odör tyder på att spirulinan börjat oxidera och produkten bör inte användas. Vissa produkter har brister i tillverkningen vilket leder till att spirulinan oxiderar snabbare.
 • matsmältning

  Upptagning

  Vissa får lite problem med gaser i magen när de börjar med spirulina. Därför rekommenderas att man börjar med en mindre dos för att sedan öka på successivt. Stora problem med gaser tyder snarare på att något är fel på produkten.
Så valde vi ut de bästa spirulina

Så gjorde vi testet

Spirulinaprodukter innehåller oftast bara 100% spirulina. Men beroende på hur man extraherar och processerar växten kan tillskotten bli olika bra. Men den kanske största skillnaden man först bör fundera på är om man vill ha ett pulver eller tabletter. För att göra det enklare för dig att välja har vi grupperat in produkterna vi testat i olika kategorier och utsett en vinnare i varje kategori.

Vi började med att välja ut ett 20-tal produkter som utmärkt sig lite extra vad gäller framställning, kundbetyg och pris. Vi har sedan testat dem och därefter betygsatt dem enligt följande kriterier:

 • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per dosering och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den?
 • Användning: Om kapslar: Hur många kasplar behöver man ta per tillfälle? Är de lättsvalda? Smakar de illa? Om pulver: Är det lätt att dosera rätt mängd? Löser det sig enkelt i vatten? Smakar det bra?
 • Kvalitet - Kommer produkten från ett välkänt varumärke? Hur lång är hållbarheten? Är den miljövänlig? Är den tillverkad enligt någon standard såsom HACCP eller GMP?
 • Innehåll - Hur mycket spirulina innehåller produkten? Hur är upptagningsförmågan? Innehåller den några andra aktiva ämnen? Innehåller den mycket "onödiga" tillsatser?
 • Kundbetyg: Vad tycker kunder som använt produkten om den? Vad är bra eller mindre bra? Vilket snittbetyg har den fått hos olika återförsäljare?

Slutligen sammanställde vi alla betyg och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt produkten med det högsta genomsnittsbetyget.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa spirulinan

Vanliga frågor om spirulina

Kan barn och djur ta spirulinatillskott?

Ja, spirulina är ett kosttillskott som kan användas både till barn och vuxna och även till familjens husdjur, så det är verkligen ett tillskott för hela familjen. 

Vilket spirulinatillskott är bäst?

Eftersom spirulinat har en smak som inte passar vissa valde vi att utse Healthwell Spirulina Kapslar EKO till vår vinnare. Detta är lättsvalda kapslar med bra innehåll och till ett acceptabelt pris. 

Vad är spirulina bra för?

Spirulina är en mycket tacksam växt och har en god påverkan på våra kroppar. Dess främsta hälsofördelar är:

 • Innehåller flera kraftfulla antioxidanter
 • Verkar inflammationshämmande
 • Kan hjälpa mot vissa hudbesvär

Vilka risker finns med spirulina?

Typiska biverkningar är gaser i magen, lätt illamående och huvudvärk. Det förekommer också biverkningar i form av allergiska reaktioner som kan visa sig genom klåda och utslag, täppt eller rinnande näsa och nysningar.

Hur mycket spirulina ska man ta?

Rekommenderad dos för en vuxen är 3-5 gram per dag och det går utmärkt att sprida ut denna flera gånger om dagen.

Tänk på att öka ditt intag av vatten under tiden du använder sig av spirulina då det ökar biotillgängligheten.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
240 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5