Bäst i test: Bästa spirulinan 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Spirulina är ett naturligt "algpulver" (cyanbacteria) som är oerhört proteinrikt och en bra källa till antioxidanter, B-vitaminer och andra näringsämnen. När det skördas korrekt, från icke-förorenade dammar och vattendrag, är det ett av de mest potenta näringsämnena som finns tillgängliga på jorden.

Vi har jämfört, granskat och testat flera olika spirulinatillskott. Läs mer om testet nedan och varför vi valde Healthwell Spirulina Kapslar EKO till bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av spirulina

I vårt test nedan går vi igenom våra egna rekommendationer av de bästa spirulinatabletterna man kan beställa. Vi har granskat följande faktorer:

 • Pris - Är produkten prisvärd? Är jämförelsepriset bra?
 • Kvalitet - Kommer produkten från ett välkänt varumärke? Luktar och och smakar den bra?
 • Innehåll - Hur mycket spirulina innehåller produkten? Är den miljövänlig? Hur är upptagningsförmågan?

Dessutom lägger vi även viss fokus på externa faktorer som vad andra människor säger och tycker om produkterna.

Vilken spirulina är bäst?

Vi har testat många spirulina. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa spirulina kapslar: Healthwell Spirulina Kapslar EKO

  9,5/10
  Healthwell Spirulina Kapslar EKO
  Bäst i test
  Storlek
  200 kaps
  Spirulina kr/g
  1,49 kr
  Form
  Kapslar
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Rik på klorofyll
  • Högkoncentrerad
  • Ekologisk

  Healthwell Spirulina Kapslar EKO är ett prisvärt ekologiskt alternativ från ett av Svenskt Kosttillskotts egna varumärken. Produkten består utav 200 små kapslar, där varje kapsel innehåller 600 mg spirulina. Den rekommenderade dosen är 6 kapslar per dag fördelade på 2 omgångar. Detta i samband med mat. 

  Många personer kan ha problem med smaken av spirulinapulvret då det kommer från alger. Genom att istället köpa kapslar slipper man detta problemet då de enkelt går att svälja ner snabbt med ett glas vatten. Är du en av dessa personer, som dessutom är prismedveten, kan vi med gott samvete rekommendera Healthwell Spirulina Kapslar EKO. 

  Läs mer
 2. 2. Holistic Active Spirulina Tabletter

  9,3/10
  Holistic Active Spirulina Tabletter
  Storlek
  250 kaps
  Spirulina kr/g
  3,50 kr
  Form
  Kapslar
  175 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ekologisk
  • Lättsvalda kapslar
  • Hög halt mineraler och vitaminer

  Holistic Active Spirulina Tabletter består av ekologiskt odlad spirulina med höga halter av klorofyll, samt att den levereras i smidiga tabletter.

  Med tabletter undviker du flera av de negativa aspekterna med pulver, något som de flesta användare uppskattar. Du får även en billigare produkt än många andra i vår lista när du väljer Holistic Active Spirulina.

  En stor fördel med denna produkt är att den levereras i kapselform. Du kan däremot endast beställa en storlek, vilket är 250 kapslar

  Precis som med andra liknande produkter innehåller Holistic Active Spirulina algen spirulina som benämns som en superalg som innehåller det mesta kroppen behöver. Med Holistic får du även ett välkänt varumärke, något som kan vara viktigt för många användare.

  Ta 3-6 tabletter dagligen, en till två gånger per dag.

  Du bör förvara kapslarna torrt, samt i en temperatur som inte överskrider normal rumstemperatur. Denna produkt innehåller 100 % ekologisk spirulina (spirulina platensis), och ursprungslandet är Kina.

  Holistic är ett varumärke som är välkänt inom kosttillskottsbranschen och är även en av anledningarna varför vi valt ut den i vår lista. Vi rekommenderar alltid bra varumärken och Holistic har flera högkvalitativa produkter att bjuda på.

  Läs mer
 3. 3. Bästa spirulina pulver: Healthwell Spirulina EKO

  9,3/10
  Healthwell Spirulina EKO
  Storlek
  200 g
  Spirulina kr/g
  0,65 kr
  Form
  Pulver
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 70 % protein
  • Gott om antioxidanter
  • 5/5 kundbetyg

  Healthwell Spirulina EKO är Healthwells näringsrika spirulinapulver och är det pulver som även deras kapslar består utav. Är man ute efter ett mer prisvärt alternativ än deras kapslar och inte har några problem med algsmaken rekommenderar vi att köpa detta pulver. Priset på produkten, baserat på den totala mängden spirulina man får, är mer än hälften så billig. En påse kostar cirka 130 kronor och räcker i nästan 3 månader.

  Några av testpersonerna hade problem med smaken av pulvret men upptäckte att det enkelt går att dölja den genom att ha spirulinapulvret som en del av en smoothie eller shake. Dock bör tilläggas att man i flera fall ändå kommer känna en liten algsmak så är du väldigt känslig för detta rekommenderas istället att du köper Healthwells Spirulinakapslar. 

  Läs mer
 4. 4. Bra tillskott med spirulina: Alg-Börje Algtabletter

  9,2/10
  Alg-Börje Algtabletter
  Storlek
  250 kaps
  Spirulina kr/g
  -
  Form
  Kapslar
  109 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra sammansättning av alger
  • Alger från rena vatten och miljöer
  • Mycket rimligt pris

  Alg-Börjes algtabletter består av blåstång och knöltång och är därmed rika på såväl mineraler som jod och aminosyror. Med fyrtio års erfarenhet av hälsokostbranschen har familjeföretaget Alg-Börje blivit ett av de ledande märkena på marknaden och vårt lands största importör av Ishavsalger. Allt började med att företagets grundare Börje Fredriksson sökte efter ett naturligt och näringsrikt kosttillskott som kunde passa både djur och människor. Av en slump kom han i kontakt med de alger från Islands nordvästra kust som kom att bli huvudingredienserna i företagets tabletter.

  En liten förpackning innehåller 250 tabletter och kostar 109 kr. Vill du ha en större förpackning kan du välja mellan 500 tabletter för 203 kr och 1000 tabletter för 279 kr. En tablett innehåller blåstång, knöltång, spirulina, klumpförebyggande kiseldioxid, ytbehandlingsmedel och fyllnadsmedel. Du får även i dig kalcium (15% av DRI) och jod (100% av DRI). Dosering som rekommenderas av svenskt kosttillskott är tre tabletter dagligen. För den som äter tabletterna för första gången rekommenderas endast en tablett per dag under den första veckan, eftersom den nya användaren annars kan må dåligt när tabletterna börjar rensa ut kroppens alla slaggprodukter. Det är av största vikt att inte överskrida den rekommenderade dagsdosen. Kom också ihåg att inget kosttillskott kan ersätta en varierad kost. Burken bör förvaras svalt och torrt samt oåtkomlig för barn. Tänk också på att den dagliga dosen inte innehåller tillräckligt med kalk och därför kan kombineras med kalktabletter för att du ska tillgodogöra dig algernas alla näringsämnen.

  Läs mer
 5. 5. Superfruit Spirulina Pulver

  9,1/10
  Superfruit Spirulina Pulver
  Storlek
  200 g
  Spirulina kr/g
  0,65 kr
  Form
  Pulver
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Eko-certifierad
  • Vegansk
  • Lättblandat pulver

  På fjärde plats har vi valt Superfruit Spirulina Pulver då den är eko-certifierad, samt att innehållet av klorofyll är högt. Denna produkt tillverkas även utan tillsatser vilket är ett ytterligare plus i kanten.

  Du kan endast välja mellan två olika storlekar när det gäller denna produkt, vilket också är anledningen till att den ligger på tredje plats och inte på första eller andra. Välj mellan 200 eller 400 gram när du beställer.

  Ytterligare fördelar med detta pulver är att den passar väl för veganer, att den inte innehåller tillsatser, samt att den även har hög halt av klorofyll.

  Då produkten levereras i pulverform gäller det att hitta passande recept. Du kan exempelvis ta en skopa pulver, 3 dl färskpressad juice och en banan som du sedan blandar ihop. Du kan byta ut apelsinjuicen till något annat om du vill, det gäller bara att hitta det som fungerar bäst för dig och dina smaklökar.

  Använd en mixer och blanda ihop allt till en nyttig smoothie. Du kan använda flera olika bär eller exempelvis jordgubbar för att skapa unika smakkombinationer. Om du vill så kan du även göra en proteinshake med pulvret genom att använda fil eller yoghurt som bas.

  Doseringsförslaget är 0,5 till 1 matsked dagligen. Ingredienserna består av spirulina (arthrosspira plantensis).

  Förvara pulvret torrt samt utom räckhåll för små barn. Du bör inte ersätta din kost med pulvret utan snarare som ett komplement till en varierad kost, samt att du inte bör överskrida doseringen.

  När det gäller pulverbaserade spirulinaprodukter är det alltid viktigt att maskera smaken genom att blanda ihop en smoothie eller en dryck med andra ingredienser. Då är det även behagligare att använda kosttillskott som dessa.

  Läs mer
 6. 6. Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian 500 mg

  9,1/10
  Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian 500 mg
  Storlek
  200 kaps
  Spirulina kr/g
  2,89 kr
  Form
  Kapslar
  289 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Smidig tablettform
  • Högkvalitativ produkt
  • 500 mg / tablett
 7. 7. Lifestream Spirulina

  8,5/10
  Lifestream Spirulina
  Storlek
  200 kaps
  Spirulina kr/g
  -
  Form
  Kapslar
  429 kr
  Till Butik

  LifeStream Spirulina är en högkvalitativ produkt som levereras i en smidig tablettform, samt att den innehåller aminosyror, vitaminer och mineraler som behövs för att kroppen ska fungera på ett optimalt sätt.

  LifeStream Spirulina tillverkas helt utan animaliska produkter vilket är en stor fördel, samt att det inte innehåller jäst, socker eller mjölk. I tillverkningsprocessen förekommer inte heller gifter och bekämpningsmedel.

  LifeStream är ett välkänt varumärke som producerar många olika kosttillskott. De är ett företag registrerat i Nya Zeeland och de lanserade sin första produkt redan 30 år sedan. Personerna bakom företaget är kunniga experter både inom spirulina och chlorella vilket bidrar i en högkvalitativ produkt som vi rekommenderar.

  När det gäller dosering av LifeStream Spirulina gäller upp till 6-18 tabletter per dag. Om du tar det för första gången rekommenderas 6 tabletter till en början, men du kan sedan öka intaget allt eftersom.

  Innehåller spirulina (spirulina platensis), samt klumpförebyggande medel. Förvara denna produkt oåtkomligt från barn, samt torrt och väl förslutet i rumstemperatur. Överskrid ej rekommenderat intag.

  Använd produkten som ett tillskott till en varierad kost, ersätt alltså inte kosten med enbart spirulinapulver.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa spirulinan

Spirulina har ökat kraftigt i popularitet under de senaste åren och nya tillverkare kommer och går. Man måste vara lite försiktigt när man handlar spirulina, särskilt från utländska varumärken som inte granskas lika noga som våra svenska. Här är några punkter som man bör kika lite extra på för att avgöra om spirulinan är av hög kvalitet eller inte:

 • spirulina algInnehåll: I innehållsförteckningen ska det stå spirulina, spirulina platensis, eller arthrospira platensis. Köper du tabletter bör det vara minst 98% spirulina och inga konstgjorda tillsatser som färgämnen eller konserveringsmedel. Köper du spirulina som pulver bör det vara 100% spirulina och inget annat.
 • spirulina pulverUtseende: Bra spirulina har en mörkgrön matt färg. En blank yta eller ett pulver som dammar för mycket tyder på att spirulinan har krossats och komprimerats. Det kan leda till att produkten tappar vissa av sina hälsoeffekter.
 • odörLukt: Även om spirulina har sin egna speciella doft ska det inte vara en obehaglig lukt. En stark odör tyder på att spirulinan börjat oxidera och produkten bör inte användas.
 • matsmältningUpptagning: Vissa får lite problem med gaser i magen när de börjar med spirulina. Därför rekommenderas att man börjar med en mindre dos för att sedan öka på successivt. Stora problem med gaser tyder snarare på att något är fel på produkten.

Vad är spirulina bra för?

Spirulina är en mycket tacksam växt och har en god påverkan på våra kroppar. Vår hälsa påverkas positivt med alla de hälsofrämjande egenskaper som växten besitter. Växten har bland annat ett energitillskott som är väldigt lättupptagligt för våra kroppar och den har en förmåga att få oss att känna en mättnadkänsla samtidigt som vårt blodsocker stabiliseras och sockertoppar undviks. Spirulina har en utdrivande effekt och används därför ofta vid detox-kurer för att rensa kroppen på gift. 

Hälsofördelar

 • Antioxidant: Den här algen innehåller också flera kraftfulla antioxidanter som hjälper att stärka vårt immunförsvar och därmed har vi lättare att stå emot sjukdomar som sprids. Men antioxidanterna kan också hjälpa oss att få en bättre kroppslukt både när det kommer till svett och andedräkt.
 • Inflammationshämmande: Sammansättningen av särskilda kolhydrater och protein gör tillsammans att kroppens bindväv stärks, koncentrationen av fetter i blodet sänks och den här kombinationen verkar också inflammationsdämpande i kroppen.
 • Hudbesvär: Man kan även äta spirulina om man upplever måttliga till svåra besvär vid PMS, om man har torr hud och lider av eksem eller andra hudutslag och även vid bröstsmärtor.
 • Cancer: Forskning visar också att det finns cancerbehandlande egenskaper hos denna växt och man har testat behandlingen på hamstrar med gott resultat.

Det finns alltså flertalet hälsofrämjande effekter som både förebygger och motverkar olika sjukdomar men också som kan bota sjukdomar och skynda på läkeprocessen. Man har till exempel sett helande effekter vid sjukdomar som kronisk trötthet, diabetes, magsår och hepatit. Dessutom har man sett att algen har egenskaper som verkar föryngrande för kroppen.

Biverkningar

Men som många läkemedel, såväl naturläkemedel och kemiskt framställda, så finns det alltid risker för olika biverkningar som dessutom kan skilja sig från person till person. Typiska biverkningar är gaser i magen, lätt illamående och huvudvärk. Ofta är dessa biverkningar snabbt övergående och man kan fortsätta öka dosen. Men återkommer biverkningarna bör man minska dosen eller avsluta behandlingen. Det förekommer också biverkningar i form av allergiska reaktioner som kan visa sig genom klåda och utslag, täppt näsa eller rinnande näsa och även nysningar.

Man bör alltid rådgöra med läkare innan man börjar använda spirulina om man har underliggande sjukdomar som är autoimmuna eller om man kontinuerligt tar mediciner som blodförtunnande eller ämnesomsättningsreglerande.

Dosering av spirulina

Som alltid när man ska börja använda ett nytt tillskott i form av kosttillskott gäller det att börja med en låg dos för att se hur kroppen reagerar och sedan öka dosen successivt. Man kan välja att inta tillskottet antingen som tabletter, kapslar eller pulver och det går bra att variera sig från dag till dag bara man har kontroll på sitt intag och sin dosering.

Rekommenderad dos för en vuxen är 3-5 gram per dag och det går utmärkt att sprida ut denna flera gånger om dagen.

Tänk på att öka ditt intag av vatten under tiden du använder sig av spirulina då det ökar biotillgängligheten.

Vanliga frågor om spirulina

Kan barn och djur ta spirulinatillskott?

Ja, spirulina är ett kosttillskott som kan användas både till barn och vuxna och även till familjens husdjur, så det är verkligen ett tillskott för hela familjen. Därför är det extra tacksamt att det finns spirulinapulver då det är enkelt att blanda i smoothies eller gröt till småbarn för att få bort smaken men också enkelt att blanda i det blöta fodret till djuren.

Finns det tillfällen då man bör undvika spirulina?

Det finns två tillfällen i livet när man inte bör inta spirulina och det är när man är gravid eller när man ammar. Detta kosttillskott har en stark utdrivande förmåga för att rensa kroppen på gift vilket kan ge oönskade effekter vid en graviditet eller vid amning. Däremot är det inte helt fel att boost kroppen med Spirulina inför en kommande graviditet för att ge en extra, sista push för kroppen till det som komma skall då en graviditet är en stor påfrestning för kroppen och hälsan.

Är spirulina bra vid träning?

Spirulina används ofta som kosttillskott vid hårdträning när man vill hjälpa kroppen att bygga muskler och för att lättare återhämta sig mellan träningspassen. Denna alg har nämligen en förmåga att främja tillväxten av muskler samtidigt som den ökar ämnesomsättningen och är bidragande vid viktminskning.

Vad är spirulina?

Spirulina tillhör gruppen cyanobakterier - en blågrön mikroalg som naturligt finns i både sötvatten och saltvatten. Numera odlar man den dock endast i sötvattensdammar. Algerna odlas året runt och skördas när det är ett grönt geléaktigt täcke på vattenytan. Oftast finns dessa odlingsdammar i mer tropiska klimat, främst belägna på öar.

Då spirulina är en alg och odlas i vatten har det en stark smak av just hav, fisk och skaldjur. En stark smak som kan vara svår att dölja och gör att många har svårt för det.

Spirulina som kosttillskott har snabbt blivit väldigt populärt och har spridit sig bland tusentals användare världen över. Mycket tack vare dess egenskaper och det nästintill magiska innehållet.

Vad innehåller spirulina?

I spirulina finns det över 100 olika näringsämnen och den brukar därför kallas för "allt-i-ett"-växten. Spirulina inhåller alla essentiella aminosyror som är livsnödvändiga men som vår kropp inte själv kan producera. Genom den här växten får vi också i oss alla olika typer av B-vitaminer, även B12 som annars är svårt att få tag på och som många har brist på. Spirulina innehåller också mineraler som magnesium, järn, zink och koppar som alla har en stor och viktig betydelse för kroppens olika funktioner och för immunförsvaret. Utöver det ger spirulina också ett tillskott av krom, kalium, kalcium, tiamin, A-vitamin, SOD, niacin, riboflavin, klorofyll, karotenoider, fykocyaniner och GLA.

Det är tre gånger så mycket protein i spirulina jämfört med nötkött och tio gånger mer järn i tillskottet än i lever. Detta gör spirulina särskilt lämpligt för veganer och vegetarianer.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
200 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester