Bäst i test: Bästa tranbärskapslarna 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Visste du att tranbär är bland de frukter, bär och grönsaker som är rikaste i hälsofrämjande antioxidanter, vilket skyddar våra celler från fritt radikala skador. Tranbär finns således ofta på flera människors köplista av många skäl, inklusive deras förmåga att minska kroppslig inflammation, öka immunitet och mycket mer. Vi har jämfört och granskat några av de vanligast tranbärskapslarna. Läs mer om testet nedan och ta reda på vilka vi valde till bäst i vårt test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av tranbärskapslar

I samband med vårt test av tranbärskapslarna valde vi ut några av de mer populära kosttillskotten. Dessa valdes ut från de större svenska kosttillskottsbutiker samt från vissa apotek. Därefter tog en testpanel varsitt tillskott under 1 veckas tid och doserade efter vad som stod på förpackningen. Efter veckans slut fick varje person svara på ett formulär där bland annat följande undersöktes:

 • Var kapslarna svåra att svälja?
 • Märktes några positiva effekter av från kosttillskotten?
 • Märktes några bieffekter av från kosttillskotten?

Dessutom gjordes en jämförelse av samtliga tranbärstillskott i testet där följande jämfördes:

 • Priset: Hur prisvärd var produkten till skillnad mot de andra kapslarna?
 • Innehållet: Var produkten ekologisk? Vart kom tranbären ifrån? Var det något som skiljdes åt mot de andra produkterna?
 • Externa tester: Vilka betyg har produkten fått från andra tester och från andra kunder som skrivit om att de använt produkten under en längre tid?

De externa testerna och även externa recensioner från kunder var av stor vikt vid vår jämförelse. Detta eftersom vårt egna test endast bestod utav intag av tillskotten under en kortare period, vilket innebar att de långsiktiga effekterna av kapslarna inte gick att se. Samtliga punkter vägdes in och därefter gavs ett helhetsbetyg på varje produkt.

Vilka tranbärskapslar är bäst?

Vi har testat många tranbärskapslar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive tranbärskapslar samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Tranbärskapslar bäst i test: Healthwell Tranbärstabletter

  9,5/10
  Healthwell Tranbärstabletter
  Bäst i test
  Storlek
  90 kaps
  Mg / kapsel
  500 mg
  Pris / kapsel
  1,32 kr
  119 kr
  Till Butik

  Healthwell är ett varumärke från Svenskt Kosttillskott med fokus på hög kvalitet och bra pris. Med Healthwells tranbärskapslar har de lyckats ännu en gång med att både pressa priset utan att tumma på kvaliteten. Varje burk består utav 90 kapslar, där varje kapsel innehåller 500 mg tranbärsextrakt. Priset per dosering är ett av de lägsta på marknaden (under 1,5 SEK per kapsel/dagsdos). Samtidigt innehåller produkten samma mängd tranbärsextrakt som många av de konkurrerande varumärkenas tranbärsprodukter, såsom Better You och Naturens apotek. Är du vegan är detta dessutom ett alternativ som fungerar eftersom kapslarna ej innehåller gelatin utan istället är baserad på mikrokristallin cellulosa. Utav de externa kundbetyg och tester vi granskat ser man att majoriteten av de som köpt produkten är mycket nöjda och hjälpt bland annat mot urinvägsinfektion. 

  Sett till priset, innehållet och vad externa omdömen skrivit om produkten väljer vi att rekommendera Healthwell Tranbärskapslar och utser den till bäst i vårt test. 

  Läs mer
 2. 2. Bra val: Better You Tranbärskapslar

  9,3/10
  Better You Tranbärskapslar
  Storlek
  90 kaps
  Mg / kapsel
  500 mg
  Pris / kapsel
  2,21 kr
  199 kr
  Till Butik

  Better You är ett Svenskt företag med ett stort utbud av kosttillskott och hälsokost av hög kvalitet.  Letar du efter en bra ekologisk produkt med tranbärsextrakt är Better You Tranbärskapslar valet för dig. Produkten är likvärdig Healthwells Tranbärstabletter vad gäller innehåll, där varje kapsel består utav 500 mg tranbärsextrakt och där kapseln är vegetabilisk. Produkten är något dyrare än Healthwells motsvarighet, något som kan vara relaterat till att Better You gör ekologiska produkter vilket normalt sett kostar mer. De externa kundbetygen är höga och vi rekommenderar produkten.

  Läs mer
 3. 3. Bästa tranbärskapslarna mot urinvägsinfektion: Dr Mercola D-Mannose and Cranberry

  8,9/10
  Dr Mercola D-Mannose and Cranberry
  Storlek
  60 kaps
  Mg / kapsel
  400 mg
  Pris / kapsel
  5,48 kr
  329 kr
  Till Butik

  Dr Mercola D-Mannose and Cranberry är ett kombinationskosttillskott som fokuserar på att förebygga urinvägsinfektioner. Detta genom att kombinera tranbärsextrakt med Mannos, en kolhydrat som liknar glukos.  E. coli-bakterier orsakar 90 procent av urinvägsinfektioner hos människor och viss forksning tyder på att D-mannos kan fästa sig i dessa bakterier vilket gör att de får det svårare att själva fästa sig på celler och orsaka infektionen. Varje burk består utav 60 kapslar, där varje kapsel innehåller 1000 mg Mannos samt 400 mg tranbärsextrakt. Den rekommenderade dosen är 2 kapslar per dag och kapslarna är veganska vilket gör att produkten funkar bra för veganer.

  Eftersom produkten innehåller mannos är den betydligt mycket dyrare än de andra produkterna som enbart innehåller tranbärsextrakt. Har du tidigare haft problem med urinvägsinfektioner kan det däremot kanske vara värt att kosta på sin själv en dyrare produkt för att få bukt på problemet. De externa kundbetygen ger produkten höga betyg och menar på att den har hjälpt dem. Kapslarna är normalstora och vi hade inga problem med att svälja kapslarna pga dess storlek. Däremot är de inte små så ett glas vatten underlättade såklart. På det stora hela ger vi produkten höga betyg. Priset är högt men "man får vad man betalar för" stämmer bra i det här fallet. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

cranberry

Köpguide: Så hittar du bästa tranbärskapslarna

Eftersom det finns relativt många märken av tranbärskapslar att välja mellan, kan det vara svårt att välja de kapslar som är bäst. För att underlätta för dig har vi tagit fram en kort köpguide. Genom att utgå från denna kan du snabbt och enkelt hitta de viktigaste jämförelsepunkterna.

Dessa punkter är viktiga att ta hänsyn till när du ska välja tranbärskapslar:

 • Mängden tranbärsextrakt per kapsel
 • Pris per kapsel
 • Innehåll och tillsatser
 • Ekologisk produkt

Ett tillskott av tranbär som håller en bra kvalitet bör vara ekologisk och utan för många, eller några tillsatser. Innehållet i kapslarna bör dessutom komma från juicen och inte från skalet på tranbären. Juicen anses vara bättre eftersom den innehåller en större mängd välgörande antioxidanter.

Det pris du betalar per förpackning och kapsel ska ställas i relation till innehållet och kvaliteten. Kapslar innehållandes en större mängd tranbärsextrakt motiverar ofta ett högre pris. Om du vill ta kapslarna under en längre tid, för att stärka allmänhälsan, kan det möjligen vara värt att ta en lägre koncentration. Det här handlar dock om en avvägning mellan vilket pris du är beredd att betala och vilken effekt du vill uppnå.

 

Vad är tranbärskapslar bra för?

Även om de flesta studier relaterade till ämnet främst har fokuserat på tranbäret kan man anta att flera av fördelarna även har liknande effekter även vid konsumption av tranbärskapslar. Nedan följer ett urval av några av de främsta fördelarna med tranbär: 

 • cracked skinBra för huden: Tranbär innehåller bland annat höga halter av A vitamin vilket behövs för att huden ska må bra och hålla sig smidig. Även synen påverkas av brist på detta vitamin och mörkerseendet kan försämras. Brist på A vitamin kan också ge märkbart inflammerad och problematisk hy.
 • pain in jointsFörhindrar benskörhet: Det många kanske inte vet är att tranbär också är en viktig kalciumkälla. Skelett och tänder har behov av detta mineral och brister kan i värsta fall leda till problem med både tillväxt och benskörhet. De flesta barn uppskattar frukt till mellanmål och här kan tranbär som kalciumkälla vara ett både roligt och gott alternativ tillsammans med till exempel nötter. 
 • vitaminInnehåller nyttiga antioxidanter: Tranbären framhålls kanske främst inom hälsokost med tanke på det höga innehållet av antioxidanter. Många menar att den kraftigt röda färgen talar för och indikerar att tranbären består av flera olika sorters antioxidanter varav polyfenoler, katekiner, antocyaniner och reservatrol påvisats. Det är därför inte så konstigt att bären ibland kallas superbär då de har en mångsidig positiv effekt på både kropp och hälsa. Polyfenoler är kända för att bland annat verka inflammationshämmande och stärka immunförsvaret. Antioxidanter överlag sägs även bromsa åldrandet. Immunförsvaret får en rejäl boost genom tranbärets alla positiva egenskaper som sammantaget gör att man känner sig både piggare och starkare.
 • vitamin 2Innehåller vitamin C och järn: Tranbär innehåller utöver det rejält med C vitamin som bland annat hjälper järnupptaget från maten. C vitamin är ett av kroppens viktigaste vitamin som behövs till både brosk, benvävnad och blodkärl. Allvarlig brist öppnar för envisa infektioner och sår som aldrig läker. Lindriga varianter ger utmattning och trötthetskänslor. Bäret underlättar järnupptag samtidigt som det också i sig är en utmärkt järnkälla. Järn är dessutom oerhört viktigt för blodets förmåga att både transportera och ta upp syre. Järnbrist bland såväl unga som äldre kvinnor är väldigt vanligt och här kan tranbäret vara behjälpligt på mer än ett sätt.
 • cholesterolBra för kolesterolet: En annan hälsofrämjande effekt som tillskrivs tranbär är dess förmåga att verka positivt för skadligt kolesterol inte minst genom att vara såväl en källa till fiber som ett livsmedel med låg fetthalt. Det är ingen nyhet att fiberrik mat balanserar blodfetterna samtidigt som mättnadskänslan ökar. Här bidrar tranbären även till att förebygga tröga magar. Vissa föreningar i tranbärsjuice kan hjälpa till att eliminera H. pylori-bakterieinfektioner i magen, vilket minskar risken för magsår. Det är dessutom aldrig fel för hälsan att välja livsmedel med mindre dåligt fett. Inte minst kan det på sikt bidra till minskad risk för överviktsrelaterade sjukdomar.
 • urinary tract infectionCancer- och urinvägsinfektionsskydd: För att göra listan på hälsofrämjande effekter ännu längre innehåller de också ämnen som kanske kan bromsa både cancer och åldrande genom att bland annat sakta ner både utveckling och spridning av tumörer. De motverkar inte bara urinvägsinfektioner utan tros också bära ämnen som kan skrämma magsårsbakterier på flykten. Det kemiska ämnet i tranbär som besitter dessa magiska egenskaper heter proanthocyanidin och förkortas PAC. Detta ämne är ett exempel på en väldigt kraftfull variant av antioxidant. Många menar att detta ämne hindrar en hel del bakterier från att få fäste och fritt tillträde till kroppen. Detta är en upptäckt som i sin tur skulle kunna minska användandet av antibiotika vid exempelvis återkommande urinvägsinfektioner hos kvinnor men kanske först och främst i förebyggande syfte. PAC sägs också skydda tänderna mot plack.
 • heart rate2Förbättrad hjärthälsa: Att regelbundet dricka tranbärsjuice kan sänka risken för hjärtsjukdom genom att öka ”bra” HDL-kolesterol, minska inflammation och förhindra kolesteroloxidation. Enligt några samtida amerikanska studier kan tranbärsjuice även minska riskerna för olika sorters hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes och stroke. De högintressanta studierna i fråga gick ut på att undersöka hälsoeffekterna av regelbundet intag av tranbär. Hälften av deltagarna fick under åtta veckor dricka tranbärsjuice två gånger om dagen och resterande hälft drack en placeboliknande dryck. Forskarna undersökte sedan bland annat blodtryck och blodsocker samt olika nivåer av inflammationer i kroppen. De som hade druckit tranbärsjuice hade förbättrade värden på alla testerna. Risken att drabbas av stroke och hjärtsjukdomar minskade med upp till 10 procent. Man menade också att faktorn som låg till grund för de förbättrade värdena var tranbärens höga halt av polyfenoler.

Även om det finns flera studier som påvisar tranbärets och tranbärskapslarnas positiva effekter har det även framkommit studier som visat på utebliven effekt. Det krävs med andra ord fler studier för att kunna fastställa huruvida tranbärskapslarna faktiskt hjälper till eller om det är andra faktorer som är den bidragande orsaken till de kroppsliga förbättringar man kunna skåda. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
205 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester