Bäst i test: Bästa vitlökskapslarna 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad september 2021

Vitlöken är en av de äldsta och mest använda ingredienserna inom folkmedicinen sedan antikens dagar. Den motverkar bland annat hjärt- kärlsjukdomar och är bra för människor med högt kolesterolvärde. Vi har testat de bästa vitlökskapslarna. Läs testet nedan och ta reda på varför Skip Vitlök Gold blev bäst i test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av vitlökskapslar

I startskedet av vårt test skrev vi tillsammans ner ett par punkter som vi ansåg var viktiga att lägga vikt i när vi testade vitlökskapslarna. Dessa punkter blev sedan en del utav vår betygsättning, tillsammans med ett par externa faktorer. Efter vi gått igenom vad vi skulle testa började vi granska den svenska marknaden på olika sorters vitlökskapslar. Vi bestämde oss för att köpa hem kapslar från de större svenska kosttillskottsbutikerna samt från vissa apotek. Leveranstiderna var hos samtliga butiker mycket bra och egentligen inget att kommentera över. Efter vi fått hem vitlökskapslarna testade vi dem under en veckas tid. Bland annat la vi fokus på följande:

 • Hur lättsvalda var kapslarna? Var det någon som hade problem med att svälja dem?
 • Fanns det någon form av eftersmak från kapslarna. Gick det att känna på andedräkten att testpersonen hade ätit vitlökskapseln?
 • Uppstod några bieffekter av intaget av kapseln, exempelvis i form av magont/magproblem?

Vi valde dessutom att jämföra samtliga produkter med varandra. Detta jämförde vi framför allt:

 • Innehåll: Hur mycket vitlök/alicin innehöll produkten, innehöll produkten några andra ämnen?
 • Pris: Hur prisvärd var produkten i förhållande till andra liknande vitlökskapslar?

För att kunna värdera hur effektiva vitlökskapslarna var i form av att mildra sjukdomsliknande symptom eller att helt enkelt förhindra att sjukdom uppstod från första början hade det krävs ett betydligt längre test av produkterna än det vi gjorde. Vi valde därför att granska externa tester och kundbetyg om vad de sagt om produkten. Detta togs även med som en del utav betygsättningen av varje enskild vitlökskapsel. TIllsammans med samtliga invägda faktorer gav vi varje produkt ett slutbetyg.

Vilka vitlökskapslar är bäst?

Vi har testat många vitlökskapslar. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa vitlökskapslarna: Skip Vitlök Gold

  9,5/10
  Skip Vitlök Gold
  Bäst i test
  Storlek
  200 kaps
  Pris / portion
  0,99 kr
  Allicin / portion
  3 mg
  Luktfri
  Ja
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Luktfria
  • 4.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • 500 mg / kapsel

  Skip Vitlök Gold är prisvärda och högdoserade vitlökskapslar från Skip Nutrition, ett svenskt kosttillskottsföretag med mer än 50 års erfarenhet inom branschen. Varje burk innehåller 200 kapslar och varje kapsel innehåller 500 mg vitlökspulver och minst 3% alliin. Rekommenderat dagsintag ligger på 2 kapslar vilket gör att 1 burk räcker i cirka 3 månader. Det som utmärker dessa vitlökskapslar från andra, och som vi gillar, är att de är lätta att svälja, något som i vissa fall annars kan vara problematiskt. Ett exempel på detta är omega-3-kapslar som vissa kan ha problem med. Skip Vitlök Gold är betydligt mindre och inga problem att få ner tillsammans med ett glas vatten. Vidare gillar vi att dessa kapslar är doftfria, vilket innebär att de inte har någon efterföljande doft från när man exempelvis andas eller rapar. Kommer vi till det negativa kan nämnas att om du är ute efter vitlökskapslar med ett högt innehåll av allicin finns det andra bättre alternativ, exempelvis AllicinMax, vars innehåll är fyllt utav ämnet. Externa kundbetyg är överväldigande positiva och har samma känsla för produkten som vi själva har. 

  Sammanfattningsvis kan nämnas att Skip Vitlök Gold är ett bra alternativ till dig som är ute efter högdoserade vitlökskapslar, som är lätta och svälja samt söker ett prisvärt alternativ. Vi betygsätter produkten högt och utser den på grund av tidigare nämnda anledningar till bäst i vårt test. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa vitlökskapslarna med mycket allicin: AllicinMAX

  9,4/10
  AllicinMAX
  Storlek
  30 kaps
  Pris / portion
  5,83 kr
  Allicin / portion
  180mg
  Luktfri
  Nej
  175 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lättillgängligt allicin
  • 100 % stabiliserad allicin
  • Bioaktiv

  AllicinMAX är ett mycket bra val för dig som vill dra nytta av vitlökens mest omtalade beståndsdel: Allicin. Detta ämne har uppskattats i tusentals år på grund av dess antimykotiska och antiseptiska egenskaper som använts för allt från att bekämpa ohyra till att behandla sår. Med AllicinMAX får du det bästa av vitlöken i högkoncentrerad form. Allicinet i kapslarna är helt och hållet stabiliserade, vilket innebär att biotillgängligheten är hög. Kroppen kommer med andra ord att absorbera det verksamma ämnet snabbt.  

  Varje kapsel innehåller 180 mg vitlöks-extrakt. Du kan alltså ta dessa ett par gånger om dagen i samband med måltider. Det rekommenderas att du tar en på morgonen och en på kvällen, så att ämnet fördelas så jämt och regelbundet som möjligt. Återfinn din styrka, bygg upp ditt försvar och njut av att ha en ökad motståndskraft. 

  I vårt test av AllicinMAX uppskattade vi särskilt den tydliga effekt produkten hade. Genom att dosen är hög och att tillgängligheten också är hög, ger det ett mycket potent kosttillskott. Det "pris" vi betalade var att kapslarna inte är helt doftfria. Detta förväntade vi oss inte heller av en sådan produkt. En annan fördel med dessa kapslar är dock att de är lätta att svälja. Sammanfattningsvis anser vi inte att du behöver ta två doser per dag. Du klarar dig med en. Detta med tanke på att doseringen är så pass hög och att priset är högt per kapsel.

  Läs mer
 3. 3. Bra val: Wallda Vitlökskapslar

  9,1/10
  Wallda Vitlökskapslar
  Storlek
  100 kaps
  Pris / portion
  2,37 kr
  Allicin / portion
  0.7mg
  Luktfri
  Ja
  79 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Magsaftresistent
  • Omtyckt produkt
  • Högdoserad

  Tänk att kunna äta massor med vitlök utan att få dålig andedräkt! Med den här produkten får du ett relativt högt koncentrat av vitlökens verksamma ämne allicin, utan att du behöver hålla andan när du hälsar på din omgivning. Hur funkar det? Enkelt: kapslarna är särskilt utformade att inte lösas upp förrän de har passerat magen och hamnat i tarmtrakten, vilket gör att du helt slipper den ökända odören.

  Vår egen upplevelse av Wallda vitlökskapslar är att priset är bra i förhållande till vad du får. En nackdel kan dock vara att det verksamma ämnet allicin inte ingår i någon jättehög dos i varje kapsel. Detta behöver inte vara önskvärt heller, eftersom alla inte är ute efter en högdoserad produkt. Om du tar en kapsel till frukost, lunch och middag, ger det samma effekt som att äta 2-3 vitlöksklyftor om dagen. Potentialen i kapslarna är alltså hög och biotillgängligheten är också klart godkänd. Användarrecensionerna på Svenskt kosttillskott är klart positiva. Många vittnar om hur dessa kapslar hjälpt dem att slippa allt från fästingar till förkylningar. Vi ser alltså ingen anledning till att inte rekommendera Wallda vitlökskapslar. Kapslarna är lättsvalda, doftfira och ger ett önskat resultat. 

   

  Läs mer
 4. 4. Alpha Plus Vitlök Plus

  8,9/10
  Alpha Plus Vitlök Plus
  Storlek
  60 kapslar
  Pris / portion
  5,97 kr
  Allicin / portion
  2 mg
  Luktfri
  Nej
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med rosmarinextrakt
  • 1000 mg / kapsel
  • Smakfri

  Den här produkten är som att äta rå vitlök, med alla de hälsofördelar som det innebär. Varje kapsel motsvarar ungefär en vitlöksklyfta och den rekommenderade dosen är man tar två kapslar upp till tre gånger om dagen.

  Alpha Plus Vitlök är en särskilt populär produkt i vintertider när man vill bygga upp ett extra skydd mot förkylningar och den innehåller även extrakt från grapefruktkärnor och rosmarin, som motverkar infektioner och inflammationer och dessutom stimulerar minnet. 

  Läs mer
 5. 5. Terranova Garlic 500 mg

  8,7/10
  Terranova Garlic 500 mg
  Storlek
  50 kaps
  Pris / portion
  3,48 kr
  Allicin / portion
  3 mg
  Luktfri
  Nej
  174 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 500 mg / kapsel
  • 100 % vegetabiliskt
  • Luktfri
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

garlic

Köpguide: Så hittar du bästa vitlökskapslarna

När du ska välja de vitlökskapslar som passar dig bäst, bör du fundera över följande punkter:

 • Hur lättillgängligt allicinet i kapslarna är.
 • Titta även på hur mycket allicin de innehåller.
 • Hur prisvärda kapslarna är.
 • Syftet med att ta vitlökskapslarna
 • Samt huruvida de ger dig en vitlöksdoftande andedräkt, eller inte. 

Beroende på vad du är ute efter för typ av kapslar, och för effekt, kan de ovanstående punkterna variera i relevans. Titta dock alltid efter prisvärdhet, alltså pris/portion, och hur mycket allicin varje kapsel innehåller. Prisvärdheten handlar även om vilken effekt kapslarna ger. Här handlar det bland annat om hur bra ämnena i kapslarna tas upp i kroppen. I vissa fall kan det dock vara svårt att avgöra vilken produkt som är bäst i det avseendet. Biotillgängligheten är inte alltid lätt att mäta fullt ut.

Om du vill vara säker på att få ett tillskott som ger dig bästa effekt, kan det vara bra att satsa på en produkt som har ett högt innehåll av allicin. Här spelar dock syftet stor roll för vilket tillskott du ska välja. En mindre mängd allicin/portion kan passa bra om du vill stärka din allmänna hälsa över tid.

Om du däremot vill använda kapslarna mot en viss åkomma, eller sjukdom, kan det vara bättre med en högre, terapeutisk dos. Om du har en känslig mage bör du dock tänka på hur hög dos du använder och under hur lång tid du tar kapslarna.

Vad är vitlökskapslar bra för?

Man har länge sagt att vitlök renar blodet och är bra mot förkylningar – både för att slippa dem och för att behandla och lindra sjukdomsutvecklingen om man ändå smittas. Hur exakt det fungerar tvistar de lärde om, och medan vissa forskare menar att det inte finns några belägg för detta så menar andra att det har med dess antibakteriella egenskaper. Vad man än tycker om vitlöken så är det ett faktum att den är bra på att lindra symptom när man blivit förkyld, och inget är så härligt som en varm tomatsoppa med massor av vitlök, ackompanjerad av ett riktigt gott och stinkande vitlöksbröd när man känner sig lite hängig. Det finns även flera fördelar med att äta vitlökskapslar: 

 • cancer fistFörebygger och kan hjälpa mot cancer: Forskning har påvisat att det tycks finnas ett samband mellan konsumtionen av vitlök och magcancer, då sjukdomen är ovanligare i länder där man äter mycket vitlök. Man har också sett att vitlök kan reducera förekomsten av prostatacancer och det finns många som hävdar att den hjälper människans immunsystem till så milda grad att den till och med kan hjälpa cancerpatienter att vinna kampen mot sjukdomen.
 • heart diseaseFörebygger hjärt- och kärlsjukdomar: En av vitlökens mest kända egenskaper har med blodet att göra, och det är ingen tillfällighet att gamla vidskepelser om örten har med just blodsugande vampyrer och demoner, som blir bortskrämda av dess potenta krafter, att göra. Man har länge tagit vitlök för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar, och människor med högt blodtryck främjas särskilt. Dessutom motverkar vitlök att kolesterol och blodfetter byggs upp i kärlen och även om den inte kan avlägsna ämnet kan den bromsa den gradvisa processen som får det att lagras i våra omlopp. Med stigande ålder blir det allt vanligare att blodtrycket höjs och genom att införa vitlök i den dagliga kosten kan man se fram emot långvariga och positiva effekter.

Läs mer: Stor genomgång av de bästa blodtrycksmätarna till hemmet

Vissa personer bör undvika vitlökskapslar

Vitlök är en helt naturlig växt som man kan äta mycket och länge av med gott samvete. De är en stor del av den dagliga matlagningen över hela jordklotet och äts med stor behållning av både unga och gamla. När man äter vitlöksextrakt i form av kapslar eller piller får man i sig extra höga koncentrat och därför finns det vissa undantag där den bör undvikas, inte minst om man är allergisk mot den, eller om man går på blodförtunnande medel liksom mediciner mot förhöjda halter av blodfetter då den har en viss anti-koagulerande effekt.

Biverkningar från vitlökskapslar

Det finns inga dokumenterade biverkningar av att äta för mycket vitlök eller vitlökskapslar men vissa människor upplever den efterföljande andedräkten som obehaglig. Genom att ta kapslar kan man undvika just den ”biverkningen” då det finns särskilt utformade sådana som löses upp efter att de passerat magtrakten, varav andedräkten inte påverkas alls. Konsultera alltid en läkare om du är osäker på om kosttillskott är rätt för dig.

Frågor och svar om vitlökskapslar

Vad är vitlök?

Vitlök är en asiatisk amaryllisväxt besläktad med andra växter som har en liknande smak som till exempel lök, gräslök och purjolök. Idag odlas den över hela världen men det är fortfarande Kina som står för den största produktionen. Löken har långa stjälkar med små blommor och det finns många olika varianter av vitlök, inte minst den så kallade vilda vitlöken som till och med kan ätas rå. Även om det är vanligast att man äter själva löken som består av ett antal klyftor så kan man också konsumera både stjälken och blommorna med stor behållning, men däremot brukar man varken äta roten eller skalet.

Vad innehåller vitlök?

Vitlök är en kalorisnål matvara som samtidigt innehåller massor med nyttiga ämnen. Här finns till exempel fibrer, kalcium, fosfor, magnesium och järn men också viktiga vitaminer som C och B6, som bland annat fungerar som antioxidanter och skyddar våra celler, motverkar åldrandet, främjar immunförsvaret och hjälper ämnesomsättningen. En av de främsta beståndsdelarna i vitlök är allicin som är ett naturligt antiseptiskt medel som länge använts både för att bekämpa ohyra och att behandla sår och har kallats för naturens egen antibiotika. Vitlök räknas både som en ört och en grönsak och är globalt så populär att den är en del av många människors vardag.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
165 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester