Bäst i test: Bästa aminosyra-tillskottet 2021

De här aminosyrorna säkerställer att musklerna har allt de behöver för att återhämta sig och växa
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Aminosyror är livets byggstenar. Utifrån ett vetenskapligt perspektiv är de en organisk förening innehållande både en karboxyl- (-COOH) och en aminogrupp (-NH2). Aminosyror binds samman för att bilda långa kedjor kända som proteiner. I träningssammanhang har det blivit allt mer vanligt med tillskott av aminosyror utöver det vanliga proteinpulvret. Vi har jämfört och granskat några av de bästa kosttillskotten med aminosyror i den här artikeln.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

Om vårt test av aminosyror

Aminosyratillskott kommer i många olika former och är avsedda för olika ändamål. Vissa tillskott består endast utav ett par olika aminosyror, exempelvis bcaa, som många använder sig av innan de går och tränar. Detta då de för vissa har en viss uppiggande effekt. Vidare finns det aminosyratillskott med samtliga aminosyror som syftar till att öka muskelsyntesen. Dessa tillskott brukar istället användas efter ett träningspass vid återuppbyggandet av muskelmassan. Vi har undersökt vad folk tycker är viktigast när de ska välja aminosyratillskott och sen vägt in mer vetenskapliga parametrar som näringsämnen och aminosyraprofil och sedan valt att fokusera på dessa punkter när vi jämförde de olika kosttillskotten i testet. Slutligen har vi valt att endast inkludera de proteinogena aminosyratillskotten, dvs de vars främsta uppgift är att arbeta med muskeltillväxt.

 • Aminosyraprofilen: Vilka aminosyror innehåller produkten och hur ser förhållandet ut mellan de olika ämnena? 
 • Syfte: Vilket är det primära syftet med aminosyratillskottet?
 • Smak: Många tycker att smaken är väldigt viktig och kan inte tänka sig att använda ett tillskott de inte tycker smakar bra. Vi har baserat smakbetygen på egna tester samt på vad andra kunder har skrivit om produkten i fråga. 
 • Priset: Hur prisvärd är produkten och hur står sig priset i förhållande till andra liknande produkter?
 • Externa kundbetyg: Vad har andra konsumenter och tester sagt och skrivit om produkten?

 Dessa faktorer har vi sedan summerat för att komma fram till vårt slutbetyg av varje enskilt kosttillskott. 

Vilket aminosyror är bäst?

Vi har testat många aminosyror. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa BCAA: Core BCAA Powder

  9,5/10
  Core BCAA Powder
  Bäst i test
  Aminosyror
  4 st
  Pris / kg
  598 kr
  Socker
  0 g
  239 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.5 / 5 kundbetyg Svenskt kosttillskott
  • Flera spännande smaker
  • Högdoserat BCAA-pulver
  Nackdelar
  • Bara 4 aminosyror

  BCAA är det mest populära aminosyratillskottet som inte bara hjälper musklerna genom att hämma den naturliga nedbrytningen vid träning, utan även främjar återuppbyggandet av musklerna.

  Core BCAA är ett pulver med flera goda smaker, till exempel päron, hallon, grapefrukt, cola, vattenmelon och sur skumtomte, som kan tas såväl innan, under och efter träningen. Med sitt höga koncentrat av aminosyror får cellerna den boost som behövs för att bygga upp en hälsosam och stärkande proteinhalt i kroppen. Produkten tas mycket enkelt med hjälp av en skopa, och det rekommenderade dagsintaget är en skopa innan och en efter träningstillfället, blandat i ett glas vatten eller sportdryck.

  Kundomdömena för Core BCAA Powder är övervägande positiva. Vissa av dem anser dock att en del smakvarianter inte är tilltalande. Det kan också ta tid innan pulvret löser sig i vätska. Vi upplever dock inte något sådant problem. Däremot är vissa av smakerna, såsom lemonade och cola, godare än andra. När du tittar på innehållet i aminosyratillksottet, bör du vara medveten om att det endast innehåller 4 aminosyror, med fokus på BCAA. Välj alltså detta tillskott om du har ett behov av just den aminosyraprofilen. 

  Vi utser Core BCAA Powder till "bästa BCAA" eftersom priset är relativt lågt och koncentrationen hög.

  Läs mer
 2. 2. Bästa EAA: Core EAA Powder

  9,3/10
  Core EAA Powder
  Aminosyror
  10 st
  Pris / kg
  623 kr
  Socker
  0 g
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lätt att bland ut
  • Lätt att dosera
  • 9 essentiella aminosyror
  Nackdelar
  • Lite för söt i smaken

  Core EAA Powder ör ett kosttillskott med 10 essentiella aminosyror, eller EAA som det förkortas till.  Dessa är en kombination av de nio olika essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan producera på egen hand, utan behöver intas från mat eller tillskott. De inkluderar leucin, isoleucin, valin, histidin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin och tryptofan.

  På samma sätt som Cores BCAA-pulver, är Core EAA Powder ett utmärkt högkvalitativt EAA-tillskott till bra pris. Produkten består utav alla de 9 essentiella aminosyrorna och har dessutom berikats med L-glycin samt vitamin B-6. Produkten får högt betyg inte bara av oss, utan även från majoriteten av kunderna som själva betygsatt produkten. Det finns 3 olika smaker att välja på, Sura Colanappar, jordgubbsdryck och karibiska frukter. En förpackning innehåller 400 gram pulver och det rekommenderade intaget per omgång är 1 skopa/11 gram pulver vilket innebär cirka 36 portioner per burk. 

  Det finns ett par andra alternativ som är likvärdiga detta EAA-tillskott, både vad gäller kvalitet och pris. Den snabba leveranstiden samt att smakerna är bra gör dock att vi väljer Core EAA Powder till det "bästa EAA-tillskottet". 

  Läs mer
 3. 3. Scivation Xtend

  9,2/10
  Scivation Xtend
  Aminosyror
  5 st
  Pris / kg
  748 kr
  Socker
  0 g
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik

  Xtend från Scivation innehåller de aminosyror du verkligen behöver före, under och efter träningen! BCAA + Glutamin och prestationshöjande L-Citrulline! Oerhört populär!

  • Snabb och effektiv återhämtning
  • Ökar såväl fysisk som mental energinivå
  • Ger bättre blodgenomströmning
  • Bättre pump
  • Ökad muskelvolym
  • Bättre uthållighet
  • Xtend är socker-, kalori- och koffeinfri

  Xtend är med sina läskande smaker och optimala innehåll utan tvekan ett av de mest populära aminosyratillskotten på marknaden!

  Xtend består av en perfekt mix av aminosyror som verkar antikatabolt och energigivande under och efter träningen. Den avancerade formulan innehåller grenade essentiella aminosyror i förhållandet 2:1:1 (L-Leucin, L-Isoleucin, L-Valin), i kombination med Glutamin, Citrullin Malat, och Vitamin B6.

  Produkten är i princip kalori- och sockerfri och därför perfekt för dig som vill hålla formen!

  Xtend är uppiggande såväl fysisk som psykisk trots att den är fri från koffein.

  OBS: Vikten på Xtend kan variera pga smakessenser, men antalet doseringar är densamma. 

  Doseringsanvisning: Blanda en skopa, ~13 g, med 2-3 dl vatten. Intag under träning. Under träningsfria dagar kan Xtend intas vid behov.

  Läs mer
 4. 4. Godaste aminosyratillskottet: GAAM Candy Series EAA, 400 g

  9,2/10
  GAAM Candy Series EAA, 400 g
  Aminosyror
  12 st
  Pris / kg
  373 kr
  Socker
  0 g
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Flera unika smaker
  • Innehåller flest aminosyror
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar
  • Mindre leucin

  Om du letar efter det godaste aminosyratillskottet, så är det utan tvekan "Candy Series" från varumärket GAAM du söker. 

  GAAM Candy Series är, som namnet antyder, en produktserie inom aminosyratillskott där smaken givits högsta prioritet och där det är godis man valt att fokusera på. Aminosyratillskotten finns både som EAA och BCAA och kommer tillsammans i fler än 10 olika smaker, där det är svårt att bli besviken på någon av dem. Deras BCAA har en 6:1:1 relation mellan de 3 aminosyrorna. Produkten har även berikats med glutamin och vitamin B6. GAAMs EAA-tillskott innehåller 12 olika aminosyror där L-leucin står för den största andelen av dem. Både deras EAA och BCAA är prisvärda och väl värda pengarna.  Båda produkterna är helt glutenfria och innehåller dessutom inga spår av ägg, gelatin, laktos, mjölkprotein, nötter, palmolja, socker eller soja.

  Den som vill ha ett tillskott av aminosyror som har unika, och tilltalande smaker, bör välja GAAM Candy Series. Priset per kilo är dessutom lågt, ett av de lägsta i vår jämförelse. Det faktum att det innehåller 12 aminosyror höjer också betyget. Vi utser alltså GAAM Candy Series till det "godaste aminosyratillskottet".

  Läs mer
 5. 5. Bästa aminosyrokapslar: Self Omninutrition Essential Amino, 100 tabs

  9,1/10
  Self Omninutrition Essential Amino, 100 tabs
  Aminosyror
  11 st
  Pris / kg
  1571 kr
  Socker
  0 g
  159 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Inklusive vitaminer och mineraler
  • Lätt att svälja
  • Räcker i 20 dagar vid maxdos
  Nackdelar
  • Dyrt

  Om du har svårt för att få i dig smaksatta aminosyratillskott i pulverform, kan det istället vara en bra idé att välja ett tillskott i kapselform. Kapslarna är i Self Omninutrition Essential Amino:s fall lätta att svälja och kan vara ett bra alternativ istället för din shake på gymmet.

  Self Omninutrition Essential Amino är ett kosttillskott med 11 olika aminosyror, samt olika vitaminer och mineraler. De aminosyror som ingår är bland annat BCAA, tryptofan och tyrosin. Vad gäller vitaminer och mineraler innehåller produkten Vitamin B1, Niacin, Vitamin B12, Magnesium, Zink och Vitamin B6. Produkten går att köpa i 2 olika förpackningar, 100 kapslar eller 400 kapslar.

  Är det kapslar du är ute efter råder vi dig att prova Self Omninutrition Essential Amino. Priset är bra och varje kapsel kostar 89 öre. Detta gör att varje burk får en hög prisvärdhet. Om du tar den rekommenderade dosen på 5 kapslar per träningstillfälle/dag, räcker varje burk i 20 dagar. Vi väljer alltså att utse detta tillskott till "bästa aminosyrakapslar". Det som drar upp betyget är att antalet aminosyror är så pass många och dessutom i lättupptagliga former.

  Läs mer
 6. 6. BSN Amino X

  8,4/10
  BSN Amino X
  Aminosyror
  6 st
  Pris / kg
  517 kr
  Socker
  1 g
  225 kr
  Till Butik

  Under årens lopp har BSN försett oss med en mängd nya muskelbyggande produkter. I vårt eviga sökande efter spännande och innovativa produkter har vi nu utvecklat det senaste tillskottet med BSN:s efterlängtade inträde på marknaden av grenade aminosyror med Amino X – det första lättlösliga och snabba BCAA-preparatet för uthållighet och återhämtning. 

  Amino X har framställts för att stödja: 

  • Proteinsyntes/anabolism 
  • Resyntes av glykogen 
  • Insulinkänslighet 
  • Antikatabolism/muskelsparande effekt 
  • Återhämtning efter träningspass 
  • Muskeluthållighet 
  • Motståndskraft mot muskeltrötthet 


  Amino X egenskaper:

  • Världens första lättlösliga snabba aminosyraprodukt 
  • 10 g mikroniserade antikatabola aminosyror per portion 
  • 0 g socker per portion 
  • 500 IE D-vitamin per portion 
  • Koffeinfritt. Kan användas när som helst, dag eller natt 
  • Blandas helt och hållet (inga klumpar) 
  Läs mer
 7. 7. Aldrig Vila BCAA, 500 g

  7,7/10
  Aldrig Vila BCAA, 500 g
  Aminosyror
  7 st
  Pris / kg
  630 kr
  Socker
  0 g
  315 kr
  Till Butik
  320 kr
  Till Butik

  Aldrig Vila BCAA är en relativt ny produkt som fått mycket uppmärksamhet på sistone.

  Med en smak som får dig att längta till intagen så hjälper denna BCAA med en 6:1:1 ratio ska kunna möjliggöra muskeltillväxt och ska kunna minska muskelnedbrytningen. Den är även berikad med andra ingredienser så som L-glycin, L-alanin, L-lysin, vitamin C, betain och vitamin B6 för att öka upptaget av övriga aminosyror.

  Ett bra val men något dyr.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa kosttillskottet med aminosyror

Innan du väljer tillskott med aminosyror bör du läsa igenom vår korta köpguide. Dessa punkter handlar bland annat om hur du kan tänka kring innehåll, pris och externa kundbetyg. 

 • Innehåll: Innehållet är det viktigaste att undersöka innan du beställer ett tillskott med aminosyror. Du bör även ha en grundläggande förståelse för vad de olika aminosyrorna är bra för och på vilka sätt de hjälper kroppen. Det finns proteinogena aminosyror (proteinformande) samt icke-proteinogena aminosyror. Är det muskeltillväxt du främst är ute efter bör du välja ett aminosyratillskott med proteinogena aminosyror. Dessa tillskott brukar vara de vanligaste att köpa och kallas BCAAs och EAAs. Tänk på att i de flesta EAA-tillskotten ingår även aminosyrorna från BCAAs. Vår eventuella rekommendation blir att köpa EAA framför BCAA. 
 • Aminosyraprofilen: På samma sätt som med innehållet är det viktigt att veta ungefär vilken sammansättning av aminosyror du är ute efter. Hur ser förhållandet mellan dem ut? Du kan läsa mer om de olika aminosyrorna längre ned på sidan.
 • Pris: Se alltid över om det finns något tillskott med aminosyror med samma innehåll som ett annat tillskott, men och till ett lägre pris. Tänk dock på prisvärdheten. Kvaliteten ska inte bli lidande av ett lägre pris.
 • Externa kundbetyg: De kundbetyg som andra personer skrivit är alltid värda att läsa upp innan du avgör vilken produkt du ska köpa. Tillskottet kanske smakar dåligt, eller också skriver personer eventuellt att de fått bieffekter av det.

Vad är de essentiella aminosyrorna bra för?

Samtliga 9 essentiella aminosyror har flera viktiga funktioner som de bidrar med till kroppen. Nedan sammanfattar vi dessa:

 • Fenylalanin: Fenylalanin är en föregångare för tyrosin, dopamin, adrenalin och noradrenalin. Aminosyran spelar en viktig roll vid strukturering och funktionen av proteiner samt enzymer. Den hjälper även till vid bildandet av andra aminosyror.  Personer som tar kosttillskott med fenylalanin gör det bland annat för att behandla depressioner, ADHD, parkinsons sjukdom samt för att få hjälp med att gå ner i vikt.
 • Valin: Valin är en av de tre grenade aminosyrorna. Den hjälper till att få fart på muskelbyggnad och regenerering av vävnader. Detta ämne är väsentligt för energiproduktionen. Valin kan också till viss del behandla undernäring som uppstått av drogmissbruk.
 • Treonin: Detta ämne är en stor del av det centrala nervsystemet och påverkar vår psykiska hälsa. Den som har brist på treonin kan därför drabbas av neurologisk dysfunktion. Ämnet hjälper till med matsmältning, vår magtarmfunktion och kroppens bildande av kollagen, elastin samt tandemalj. Treonin är även en viktig komponent i fettmetabolismen. Aminosyran används bland annat vid behandling av MS och ALS.
 • Tryptofan: Detta är en företrädare till serotonin som påverkar ditt humör och din aptit. Tryptofan är dock mest känd för att orsaka sömnighet. Detta ämne behövs för att bibehålla kvävebalansen. Tryptofan används även för att behandla sömnlöshet, sömnapné, depression, ångest, ADHD, tourettes, rökavvänjning, premenstruell dysforisk störning samt tandgnissling.
 • Metionin: Metionin är essentiell för avgiftning och ämnesomsättning. Förutom detta är metionin behövlig för vävnadstillväxt såväl som upptagning av mineralerna zink och selen. Det här ämnet ser till att skydda din kropp från skador som orsakats av joniserande strålning. Det kan också förhindra leverskador från paracetamolförgiftning samt avlägsna farliga ämnen, exempelvis tungmetaller.
 • Leucin: Leucin är precis som valin en av de grenade aminosyrorna. Den är nödvändig för muskelreparation och proteinsyntes. Dessutom producerar aminosyran tillväxthormoner, påskyndar sårläkning och reglerar blodsockernivån. 
 • Isoleucin: Isoleucin är den tredje grenade aminosyran. Den är involverad i muskelmetabolism och förekommer i stor utsträckning i muskelvävnaden. Ämnet är viktigt för vårt immunförsvar, energireglering samt tillverkning av hemoglobin. Isoleucin håller blodsockernivån i schack, ökar din uthållighet och snabbar på läkning av skadade muskler.
 • Lysin: Lysin är viktig för vår energiproduktion samt tillverkning av elastin och kollagen. Även absorption av kalcium, hormon- och enzymproduktion förbättras av lysin.Ämnet har fördelen att behandla munsår, reducera ångest samt påskynda sårläkning genom tillverkning av kollagen.
 • Histidin: Histidin är ett basiskt ämne som hjälper till att producera histamin, vilket  gynnar matsmältning, immunförsvar, sexuella funktioner m.m. Den gör så att du bevarar den skyddande barriär som omger dina nervceller, myelinhöljet. Histidin används som medicin mot sår, allergier reumatism och anemi.

Vilken mat innehåller mycket aminosyror?

De flesta av de aminosyror vi behöver kan vi få i oss genom vår kost. Beroende på din livsstil och tillgängligheten på specifik mat kan det ibland vara en utmaning att konsumera rätt mängd och sort som behövs för att upprätthålla dina aminosyranivåer på ett plan. Några exempel på livsmedel som innehåller mycket aminosyror är bland annat följande:

 • meat2Rött kött - Magert kött, särskilt rött kött som nötkött, är fullt av aminosyror. Det kan också vara värt att nämna att magert kött i allmänhet har en högre proteinhalt än fetare alternativ. Överväg olika sorter som kalv, vilt eller mer exotiska val som älg för att hålla kosten spännande. Rött kött innehåller även mycket zink och järn.
 • clown fishFågel och fisk - Fågel och fisk är båda fullpackade med aminosyror. Kyckling- och kalkonbröst är populära exempel när det kommer till fågelalternativen. På fisksidan har vi istället exempelvis tonfisk, lax eller hälleflundra som alla är mycket rika på aminosyror. Genom att äta fågel får du dessutom även i dig mycket magnesium.
 • fried eggÄgg - Ägg har en fantastisk aminosyraprofil och är verkligen ett superbra livsmedel på så många plan. Jag tänker på allt från pris till smak samt hur många olika rätter och alternativ man kan preparera ägg på. Den flytande äggvitan ger dessutom mer eller mindre rent protein med en mycket liten andel fett och kolhydrater. Äggvitan anses av många vara den gyllene standarden för protein.
 • yoghurt2Ost och yoghurt är även de bra källor till protein. Sorterna som har en låg fetthalt ger i allmänhet mer protein per gram och kan således vara ett bra alternativ om det är främst proteinet du är ute efter. Keso/Kvarg är även det ett bra alternativ och har under de senaste åren blivit oerhört populärt bland styrketränare. Dels på grund av att det innehåller mycket protein och ganska små mängder kalorier, dels eftersom att det är så enkelt att få i sig och inte behöver någon direkt tillredning.
 • jamVassleprotein är en mejeriproteinkälla, innehållande ett fullt spektrum av aminosyror. Detta är även det mest köpta proteinpulvret då det är ett fullvärdigt protein innehållandes alla essentiella aminosyror.
 • plantVegetariska alternativ - Soja, quinoa, linser och olika sorters bönor är alla bra exempel på vegetariska alternativ fulla av olika sorters aminosyror.

 

Frågor och svar om aminosyratillskott

Vad är aminosyror?

En aminosyra är en organisk molekyl som hjälper kroppen och musklerna att bygga upp sig. Det är således en av kroppens essentiella byggstenar. Vissa kan vi tillverka själva och vissa måste vi få i oss via den mat vi äter. Totalt finns det 20 stycken aminosyror. 

Vilka essentiella aminosyror finns det?

 • Arginin
 • Histidin
 • Fenylanalin
 • Isoleuicin
 • Leusin
 • Lysin
 • Metionin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin

Vilka icke-essentiella aminosyror finns det?

Vilka är de mest populära aminosyratillskotten?

De aminosyratillskotten som är mest populära och har egenskaper som är muskelfrämjande, är EAA och BCAA. Om du väljer EAA får du alla de viktiga aminosyrorna och om du väljer BCAA kan du förvänta dig tre stycken aminosyror: leucin, valin och isoleucin som alla har egenskaper som bygger upp och stärker musklerna.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
157 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester