Bäst i test: Bästa BCAA 2021

När du har låga proteinnivåer i kroppen, tränar under fasta eller bara vill ha en extra boost är BCAA tilskottet för dig.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad september 2021

Uttrycket BCAA är en förkortning av de engelska orden branched-chain amino acids, i svenskan används även uttrycket förgrenade aminosyror. Som kosttillskott har det blivit allt mer populärt då det förbättrar uthålligheten och fokuset under träningen. BCAA-tillskotten har dessutom oftast blivit berikade med andra ämnen såsom stimulantia och adaptogener för att sticka ut från mängden.

Men vad skiljer egentligen mellan de olika BCAA-produkterna? För att underlätta för dig att göra ett bra köp har vi testat ett trettiotal BCAA och presenterar här vinnarna i 5 kategorier.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av BCAA

Det finns idag flera hundra olika kosttillskott med BCAA. Allt från det vanliga BCAA-pulvret till färdiga drycker och produkter med extra tillsatser som koffein och CLA. Men hur vet man vilket tillskott man ska välja?

Det var många olika egenskaper - och ett trettiotal produkter - som vi undersökte för att utse de bästa BCAA. Nedan följer de kriterier vi bedömde produkterna efter:

 • Innehåll - Hur mycket BCAA innehåller produkten? Hur mycket socker, sötningsmedel och andra tillsatser innehåller den? 
 • BCAA-förhållande - Hur ser förhållandet ut mellan de grenade aminosyrorna? Innehåller det onödigt mycket leucin eller håller det sig till den vetenskapliga formulan?
 • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion? Hur mycket BCAA får man för pengarna?
 • Övriga ämnen - Innehåller produkten några övriga ämnen som förbättrar effekten? Innehåller det till exempel citrullin, beta-alanin eller koffein för ökad styrka och uthållighet? Innehåller det grönt te eller linolsyra för att öka fettförbränningen?
 • Kundbetyg - Vad tycker kunderna som provat produkten om den? Vad tycker de är bra och dåligt?
 • Smak & Lösning: Är BCAA-drycken god? Hur många olika smaker finns det att välja på? Löser pulvret sig bra i vatten eller klumpar det sig lätt? Ser drycken klar och god ut eller blir den grumlig?

Vilket bcaa är bäst?

Vi har testat många BCAA. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive bcaa samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test: Core BCAA Powder

  9,7/10
  BCAA-pulver i utmärkta smaker och till bra pris
  Core BCAA Powder
  Bäst i test
  Pris / 100g
  74 kr
  Förhållande
  4:1:1
  BCAA / portion
  8,1 g
  239 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket prisvärt BCAA
  • Många goda smaker
  • 4,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa anser att smakerna kan vara lite för söta

  Core BCAA Powder är ett mycket prisvärt BCAA-pulver med flera olika smaker att välja på. Produkten är vegansk och en skopa medföljer så att du enkelt kan dosera rätt mängd. Några av de mer populära smakerna är Fresh Pear, Citrus Lemonade och Natural Citrus Stevia. Känns inte dessa lockande har du 6 andra smaker att välja på. Produktens förhållande mellan L-Leucin och de andra grenade aminosyrorna är 4 till 1.  Pulvret innehåller även B6-vitamin för ännu effektivare metabolisering av aminosyrorna.

  Söker du en prisvärd BCAA med flera olika goda smaker och dessutom med en snabb leveranstid, så är Core BCAA Powder ett bra alternativ. Vi uppskattade speciellt att pulvret gav den energikick vi behövde på våra gympass. Smakerna är dessutom goda och känns inte konstgjorda, vilket kan vara fallet med en del proteinpulver. Core BCAA Powder blir alltså "bästa BCAA-pulvret".

  Läs mer
 2. 2. Godaste BCAA: GAAM Candy Series BCAA, 400 g

  9,5/10
  Veganskt BCAA med 8 supergoda smaker
  GAAM Candy Series BCAA, 400 g
  Pris / 100g
  69 kr
  Förhållande
  6:1:1
  BCAA / portion
  8 g
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • En av Sveriges mest sålda BCAA
  • Glutamin och Vitamin B6 har tillsats
  • Fri från ägg, laktos med mera..
  Nackdelar
  • Vissa har problem med smaken Candy Monkeys

  GAAM Nutritions Candy series  är en av Sveriges mest sålda BCAA produkter och går snabbt att blanda med vatten för en uppfriskande dryck. Produkten är välbalanserad med ett 6:1:1 förhållande av BCAA finns i 6 uppfriskande smaker. Vidare har även glutamin och vitamin b6 tillsats i produkten. 

  Även om vi anser att vissa av dessa smaker är de bästa på marknaden är det fortfarande svårt att väga upp det mot det lite dyrare priset jämfört med exempelvis CORE. Det är dock en smakfråga i slutändan och båda produkterna rekommenderas. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa BCAA-dryck: NOCCO BCAA

  9,3/10
  Sockerfri & populär BCAA-dryck fylld med vitaminer
  NOCCO BCAA
  Pris / 100g
  N/A
  Förhållande
  N/A
  BCAA / portion
  3 g
  419 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Smidigaste valet att få i sig sin BCAA
  • Goda smaker
  • Flera tillsatta vitaminer
  Nackdelar
  • Mycket dyrare än BCAA-pulver

  För dig som föredrar smidighet är NOCCO BCAA det utmärkta valet. Detta är en färdiggjord BCAA-dryck som finns i en mängd olika smaker där majoriteten av dem är riktigt goda. Den smak vi valde ut till testet var Caribbean där smaken närmast går att beskriva som söt ananas. Drycken är framställd i Sverige och är förutom BCAA även berikad med vitaminer. 

  En av de största fördelarna med Nocco är det stora utbud av smaker som erbjuds, samt att du kan välja mellan kolsyrad eller icke kolsyrad. Den stora nackdelen är såklart priset som är betydligt mycket högre än om du istället hade valt att köpa ett BCAA-pulver. Det är även här du behöver bestämma dig för vad du föredrar. En smidig och lättillgängligt dyr dryck eller ett billigare pulver som tar lite längre tid att fixa iordning. 

  Läs mer
 4. 4. Bästa BCAA-kapslar: Core BCAA Caps

  9,1/10
  Det optimala valet för dig som vill ha BCAA i kapselform
  Core BCAA Caps
  Pris / 100g
  206 kr
  Förhållande
  8:1:1
  BCAA / portion
  2,4 g
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa BCAA-kapslarna
  • Hög leucinhalt
  • 4,8/5 av användarna
  Nackdelar
  • Kapslar blir betydligt dyrare i längden

  Core BCAA Caps är ett högkoncentrerat BCAA-tillskott i kapselform. Kapslarna innehåller hela 2 400 mg aminosyror per portion. Många användare av denna produkt rapporterar hur bra den fungerar och berättar hur de känner sig piggare efter träningspassen. Vissa användare anser även att det är enklare att bära med sig aminosyror i kapselform. På så vis slipper man ta med sig mycket pulver till träningen. BCAA-tillskottet levereras i antingen 60, 180, eller 360 kapslar per burk. Det blir mer billigare ju större burk du köper. 

  Den största fördelen med Core BCAA Caps är att BCAA-aminosyrorna är i fri from. Det innebär att de är mer lättillgängliga för kroppen. Du får alltså snabbare ut mer av varje kapsel. Vi kände också en skillnad i hur snabbt vi orkade mer på våra träningspass när vi använt den rekommenderade maxdosen. Det var en tydlig skillnad som märktes av på relativt kort tid. Kapslarna är dessutom lätta att svälja, vilket är en fördel för dem som annars har svårt för kosttillskott i kapselform.

  Sammanfattningsvis utnämner vi Core BCAA Caps till "bästa BCAA-kapslar". Priset är jämförelsevis lågt och effekten är tydlig.

  Läs mer
 5. 5. Bästa BCAA med stevia: Better You BCAA Pulver

  8,9/10
  Populärt BCAA-tillskott som använder stevia som sötningsmedel
  Better You BCAA Pulver
  Pris / 100g
  145 kr
  Förhållande
  6:1:1
  BCAA / portion
  8 g
  289 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Sötad med Stevia istället för aspartam
  • Naturliga smakämnen
  • 4 olika smaker
  Nackdelar
  • Dyrare än många andra BCAA-pulver

  Better You BCAA Pulver erbjuder sötningsmedlet stevia istället för socker eller andra onyttiga alternativ, fördelningen BCAA är 6:1:1, samt att alla smakämnen är naturliga.

  Detta pulver har verkligen unika smaker vilket är något vi gillar. Du kan välja mellan exempelvis blodapelsin, passionsfrukt/blåbär, päron/melon, svartvinbär och äpple/fläder. Kombinationerna av de olika smakerna gör dem lite mer unika vilket även resulterar i att denna produkt sticker ut lite extra. Det är dock ingen dålig sak utan bara något som är värt att nämna.

  Produkten är välkänd på marknaden och den har genomgått strikta kontroller enligt HACCP och GMP standard.

  Stevia är relativt nytt på marknaden, men det har funnits ett tag och växer för varje dag som går. Anledningen till detta är att det är mycket nyttigare än socker och dessutom helt naturligt, något de flesta uppskattar. Better You BCAA Pulver har sötats med hjälp av stevioglykosider för att få till en härlig smak som är både söt och nyttig.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa BCAA

Innan du vet vilket BCAA-tillskott som är bäst för dig bör du fundera över vad det primära syftet med köpet är. Detta kommer i sin tur påverka vilket innehåll du främst ska fokusera på i ditt BCAA-tillskott. Nedan går vi igenom de viktigaste punkterna att lägga vikt på för att hitta bäst bcaa för dig. 

 • Aminosyraprofilen

   Förhållandet mellan de 3 grenade aminosyror är vanligtvis 4:1:1 - d.v.s 4 g leucin för varje gram av valin och isoleucin. Produkterna skiljer sig dock åt här rejält och kan ha förhållande från allt mellan 2:1:1 till 8:1:1. Leucin är den mest verksamma aminosyran när det kommer till att bygga muskler, men det finns ingen forskning som tyder på att ett högre förhållande skulle ha bättre effekt - snarare tvärtom. Leucin har nämligen visat sig minimera effekten av andra aminosyror när det intas i för hög dos.
 • Övrigt innehåll

   Vissa BCAAs innehåller fler ämnen än BCAA kopplade till att öka prestandan. Det kan exempelvis vara citrulin som förbättrar cirkulationen, beta-alanin som kan öka uthålligheten och koffein som ger dig extra energi. Andra BCAAs innehåller fettförbrännande ämnen såsom CLA eller grönt te-extrakt. Slutligen har några BCAA-tillskott tillsats med mikronäringsämnen såsom vitaminer och mineraler. Se över tillsatserna och välj antingen ett rent BCAA eller en produkt specialdesignad för ditt ändamål.
 • Priset

  Priset på BCAA kan skilja sig åt ganska mycket. Generellt så är det betydligt billigare att köpa pulver än färdig dryck. Kapslar är också mycket dyrare än pulver. Många BCAA har ganska liknande effekt så det är onödigt att köpa en dyrare produkt om den inte innehåller flera verksamma ämnen. Sedan så kan såklart smaken avgöra här också och man är villig att betala lite extra för en BCAA man tycker är riktigt god.
 • Smak & lösning

   Alla som tränar och använder proteinpulver, pwo och BCAA har nog varit med om att man beställt hem ett kosttillskott och haft höga förväntningar och sedan smakar det förskräckligt. Även produkter som inte löser sig bra och blir grumliga är såklart tråkigt. Här kan man inte göra så mycket med egen research utan man får gå på vad tidigare kunder tycker om produkten eller ta del av ett produkttest.
 • Tillsatser

   Vissa BCAA innehåller väldigt mycket socker, sötningsmedel och andra tillsatser. Läs igenom innehållsförteckningen och försök hitta en produkt utan allt för många tillsatser.

Frågor och svar gällande BCAA

Hur stor är effekten när du använder BCAA?

Tyvärr finns det inga långtgående studier gällande detta tillskott och det blir därför lite svårare att förklara effekterna. Det finns däremot studier på kortare tidsperioder och där har resultaten visat på en akut ökning av muskeltillväxt i kroppen. Denna tillväxt är även högre än vid användandet av traditionella proteinkällor som mat, proteinbars eller olika pulver.

När ska man använda BCAA?

När det gäller BCAA rekommenderas det att du använder det både före och efter träningspasset eftersom du behöver en viss mängd protein för att uppnå ett så kallat ”tröskelvärde”. Detta värde påverkas av själva syntesen av proteinet. Det kan se lite olika ut, men du kan exempelvis hålla dig till 8-12 gram BCAA för att få ut det mesta ur ditt träningspass. 

Kan BCAA rekommenderas till alla som tränar?

Vid graviditet eller medicinska tillstånd är det alltid bäst att rådfråga läkare innan du använder tillskottet.

Hur ska man blanda BCAA?

Det vanligaste sättet att dosera BCAA är att ta en skopa som är ungefär 12 gram pulver, blanda det i vatten och röra om. Mängden vätska eller vatten är enbart en rekommendation och du kan blanda lite hur du vill, se bara till att det är drickbart och inte klumpar.

Är BCAA bra vid diet?

BCAA bidrar till att öka muskeltillväxten och eftersom dieter bidrar i muskelnedbrytning passar tillskottet utmärkt för dig som äter en väldigt strikt kost. Aminosyran leucin stimulerar proteinsyntesen vilket hjälper kroppen att hämma alla de olika muskelnedbrytande processerna.

Vilka livsmedel innehåller BCAA?

Du hittar BCAA i olika livsmedel som kött, fisk, ägg och mjölk. Det finns även en del förgrenade aminosyror i växtriket, dock inte alls i lika stor omfattning som de från djurriket. 

Kan man blanda BCAA med andra tillskott?

BCAA kan blandas med flera andra tillskott som exempelvis kreatin, eller l-tyrosin. 

Vad är BCAA bra för?

 • Ger dig mer energi under träningspasset.
 • Ökar tillväxten av muskelmassa. 
 • Du får en ökad proteinsyntes som är mer effektiv jämfört med enbart proteintillskott. 
 • När du känner dig trött är BCAA ett tillskott som hjälper dig med återhämtningen.
 • BCAA kan användas både före och efter träningspasset för att uppnå maximal effekt.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
199 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester