Bäst i test: Bästa BCAA 2021

När du har låga proteinnivåer i kroppen, tränar under fasta eller bara vill ha en extra boost är BCAA tilskottet för dig
Senast Uppdaterad: Juli 2021

Uttrycket BCAA är en förkortning av de engelska orden branched-chain amino acids, i svenskan används även uttrycket förgrenade aminosyror. Som kosttillskott har det blivit allt mer populärt då det förbättrar uthålligheten och fokuset under träningen. BCAA-tillskotten har dessutom oftast blivit berikade med andra ämnen såsom stimulantia och adaptogener för att sticka ut från mängden.  

Vi har jämfört, granskat och testat flera olika populära BCAAs på den svenska marknaden. Här nedan kommer vi gå igenom vårt test av de bästa BCAAs samt dela med oss av viktig information rörande ämnet.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa BCAA

Innan du vet vilket BCAA-tillskott som är bäst för dig bör du fundera över vad det primära syftet med köpet är. Detta kommer i sin tur påverka vilket innehåll du främst ska fokusera på i ditt BCAA-tillskott. Nedan går vi igenom de viktigaste punkterna att lägga vikt på för att hitta bäst bcaa för dig. 

 • Aminosyraprofilen: Förhållandet mellan de 3 grenade aminosyror är vanligtvis cirka 4 gram leucin för varje gram av valin och isoleucin. Produkterna skiljer sig dock åt här rejält och kan ha förhållande från allt mellan 2:1:1 till 8:1:1. 
 • Övrigt innehåll: Som vi nämnt tidigare i artikeln innehåller vissa bcaa-produkter ämnen utöver bcaa. Dessa kan vara kopplade till att öka prestandan, exempelvis citrulin som förbättrar cirkulationen, beta-alanin som kan öka uthålligheten och koffein som ger dig extra energi. Andra BCAAs innehåller "fettförbrännande ämnen" såsom CLA eller grönt te-extrakt. Slutligen har några BCAA-tillskott tillsats med mikronäringsämnen såsom vitaminer och mineraler. Var alltid uppmärksam på vad produkten innehåller så att du kan välja det bcaa som passar dig bäst. 
 • Kostnad: Kostnaden på bcaa-produkter skiljer sig åt. I vissa fall är det relaterat till att de har andra tillsatta ämnen (koffein, beta-alanin etc.). Det finns dock en stor skillnad i pris mellan produkter som innehåller samma ämnen. Dubbelkolla med andra ord alltid att just den produkt du vill ha är prisvärd och att det inte finns en liknande produkt till ett lägre pris. 
Läs mer Minimera

Testvinnare - BCAA

 • Core BCAA Powder - Bästa BCAA-pulver
 • Better You BCAA Pulver
 • Core BCAA Caps - Bästa BCAA-kapslar
 • Scivation Xtend
 • Aldrig Vila BCAA, 500 g
 • Star Nutrition Ultimate BCAA

Såhär gjorde vi vårt test av BCAA

Det finns idag flera hundra olika kosttillskott med BCAA. Allt från de vanliga standardprodukterna till de mer speciella med extra tillsatser av allt från koffein till CLA. Det vi främst har valt att fokusera på i vårt test av de bästa BCAA-tillskotten är fäljande:  

 • Innehåll Vad innehåller produkten egentligen? Vi har valt att lägga huvudfokuset av vårt test på att granska BCAA-tillskottens innehåll. Förhållandet mellan aminosyrorna samt om produkten har tillsatts något extra ämne är det primära man bör koncentrera sig på, något som vi även valde att göra.
 • Externa kundbetyg Det är lätt att ha en egen uppfattning om vad man tycker om en produkt. Däremot kan den skilja sig med vad andra tycker och tänker. I sammanställningen av BCAA-tillskotten vi testade valde vi således att även granska vad andra kunder har sagt om produkten. Denna information har sedan vägts inte i vårt slutgiltiga betyg av produkten i fråga.  
 • Pris Priset har en stor påverkan på de flesta ekonomiska beslut man fattar och detsamma gäller vid köp av BCAA-tillskott. Det är dock viktigt att inte bli dumsnål utan att fokusera på att få ut så mycket som möjligt av sina pengar. Det kan exempelvis vara värt att lägga några extra kronor på en BCAA om man även vill ha i beta-alanin i produkten. Vi har fokuserat på att produkten ska vara så prisvärd som möjligt.
 • Smak & Lösning: Är BCAA-drycken god? Hur många olika smaker finns det att välja på? Löser pulvret sig bra i vatten eller klumpar det sig lätt? Ser drycken klar och god ut eller blir den grumlig?

Vi har sedan sammanställt vår testpanels bedömningar av smak och lösning, tillsammans med innehållet, priset och externa kundbetyg, till ett slutbetyg.

De bästa BCAA 2021

Vi har testat många BCAA. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive bcaa samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla BCAA som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Core BCAA Powder - Bästa BCAA-pulver

  9,5/10
  Core BCAA Powder
  Bäst i test
  Pris / 100g
  74 kr
  Förhållande
  4:1:1
  BCAA / portion
  8,1 g
  Till Butik
  239 kr
  Fördelar
  • Mycket prisvärt BCAA
  • Många goda smaker
  • 4,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Lite svårlöslig i vatten

  Core BCAA Powder är ett mycket prisvärt BCAA-pulver med flera olika smaker att välja på. Produkten är vegansk och en skopa medföljer så att du enkelt kan dosera rätt mängd. Några av de mer populära smakerna är Fresh Pear, Citrus Lemonade och Natural Citrus Stevia. Känns inte dessa lockande har du 6 andra smaker att välja på. Produktens förhållande mellan L-Leucin och de andra grenade aminosyrorna är 4 till 1.  Pulvret innehåller även B6-vitamin för ännu effektivare metabolisering av aminosyrorna.

  Söker du en prisvärd BCAA med flera olika goda smaker och dessutom med en snabb leveranstid, så är Core BCAA Powder ett bra alternativ. Vi uppskattade speciellt att pulvret gav den energikick vi behövde på våra gympass. Smakerna är dessutom goda och känns inte konstgjorda, vilket kan vara fallet med en del proteinpulver. Core BCAA Powder blir alltså "bästa BCAA-pulvret".

  Läs mer
 2. 2. Better You BCAA Pulver

  9,5/10
  Better You BCAA Pulver
  Pris / 100g
  145 kr
  Förhållande
  6:1:1
  BCAA / portion
  8 g
  Till Butik
  289 kr

  Better You BCAA Pulver erbjuder sötningsmedlet stevia istället för socker eller andra onyttiga alternativ, fördelningen BCAA är 6:1:1, samt att alla smakämnen är naturliga.

  Detta pulver har verkligen unika smaker vilket är något vi gillar. Du kan välja mellan exempelvis blodapelsin, passionsfrukt/blåbär, päron/melon, svartvinbär och äpple/fläder. Kombinationerna av de olika smakerna gör dem lite mer unika vilket även resulterar i att denna produkt sticker ut lite extra. Det är dock ingen dålig sak utan bara något som är värt att nämna.

  Produkten är välkänd på marknaden och den har genomgått strikta kontroller enligt HACCP och GMP standard.

  Stevia är relativt nytt på marknaden, men det har funnits ett tag och växer för varje dag som går. Anledningen till detta är att det är mycket nyttigare än socker och dessutom helt naturligt, något de flesta uppskattar. Better You BCAA Pulver har sötats med hjälp av stevioglykosider för att få till en härlig smak som är både söt och nyttig.

  Läs mer
 3. 3. Core BCAA Caps - Bästa BCAA-kapslar

  9,3/10
  Core BCAA Caps
  Pris / 100g
  206 kr
  Förhållande
  8:1:1
  BCAA / portion
  2,4 g
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • Bästa BCAA-kapslarna
  • Hög leucinhalt
  • 4,8/5 av användarna
  Nackdelar
  • Kapslar blir betydligt dyrare i längden

  Core BCAA Caps är ett högkoncentrerat BCAA-tillskott i kapselform. Kapslarna innehåller hela 2 400 mg aminosyror per portion. Många användare av denna produkt rapporterar hur bra den fungerar och berättar hur de känner sig piggare efter träningspassen. Vissa användare anser även att det är enklare att bära med sig aminosyror i kapselform. På så vis slipper man ta med sig mycket pulver till träningen. BCAA-tillskottet levereras i antingen 60, 180, eller 360 kapslar per burk. Det blir mer billigare ju större burk du köper. 

  Den största fördelen med Core BCAA Caps är att BCAA-aminosyrorna är i fri from. Det innebär att de är mer lättillgängliga för kroppen. Du får alltså snabbare ut mer av varje kapsel. Vi kände också en skillnad i hur snabbt vi orkade mer på våra träningspass när vi använt den rekommenderade maxdosen. Det var en tydlig skillnad som märktes av på relativt kort tid. Kapslarna är dessutom lätta att svälja, vilket är en fördel för dem som annars har svårt för kosttillskott i kapselform.

  Sammanfattningsvis utnämner vi Core BCAA Caps till "bästa BCAA-kapslar". Priset är jämförelsevis lågt och effekten är tydlig.

  Läs mer
 4. 4. Scivation Xtend

  9,1/10
  Scivation Xtend
  Pris / 100g
  142 kr
  Förhållande
  2:1:1
  BCAA / portion
  7 g
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Bra vid diet
  • Med extra glutamin
  • 4,7/5 av användarna
  Nackdelar

  På tredje plats har vi valt Scivation Xtend, detta då det är en utmärkt produkt som erbjuder aminosyror som tillskott, dock endast med proportionerna 2:1:1 av BCAA vilket även är anledningen varför den hamnar längst ned på vår lista.

  Om du är ute efter en produkt som ger dig en större mängd aminosyror på en gång är detta ett utmärkt val. Du hittar det i storlekarna 400 gram och 1125 gram varav det sistnämnda är helt klart ett av de största i vår lista.

  Om du är ute efter en produkt som kombinerar aminosyror med andra tillskott är Scivation Xtend verkligen något för dig. Du hittar vitaminet B6, citrullinmalat, kalium samt glutamin för att exempelvis minska trötthet och stärka muskel- och nervsystemet.

  Du hittar Scivation Xtend i flera olika smaker som Mango, Vattenmelon, Grape Escape samt Hallon, bara för att nämna några av dem. Variation är a och o när det gäller tillskott som blandas i vatten eftersom det även ska smaka gott, utöver nyttan som du får av själva BCAA.

  Läs mer
 5. 5. Aldrig Vila BCAA, 500 g

  8,9/10
  Aldrig Vila BCAA, 500 g
  Pris / 100g
  95 kr
  Förhållande
  6:1:1
  BCAA / portion
  8g
  Till Butik
  315 kr
  Fördelar
  • 90% aminosyror
  • Med tillsatt C-vitamin
  • 4,7/5 av användarna
  Nackdelar

  En trevlig produkt som dessutom är mycket populär är Aldrig Vila BCAA, detta eftersom den erbjuder BCAA med proportionen 6:1:1. Den är dessutom framtagen av Mikael Hollsten alias Prime som är en av gladiatorerna i det kända tv-programmet.

  När det gäller denna produkt kan du välja mellan fyra olika smaker: Cola, Pina Colada, Päron, samt Strawberry/Kiwi. Det är alltid bra med variation tycker vi, detta då många kunder efterfrågar det. Det ger även en större bredd av användare eftersom alla tycker om olika smaker.

  Mikael Hollsten är en välkänd profil som du kanske har sett på tv-programmet Gladiatorerna. Detta bidrar givetvis till att produkten marknadsförs på ett effektivt sätt, samt att det har ett etablerat namn som står bakom det.

  Flera användare av denna produkt har meddelat att päronsmaken smakar precis som päronglass vilket passar alldeles utmärkt till varma sommardagar. 

  Läs mer
 6. 6. Star Nutrition Ultimate BCAA

  8,9/10
  Star Nutrition Ultimate BCAA
  Pris / 100g
  58 kr
  Förhållande
  4:1:1
  BCAA / portion
  6,5 g
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • Lättlösligt pulver
  • Sockerfri
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar

  Ultimate BCAA, 285 g från Star Nutrition är ett BCAA-tillskott i pulverform. Det är rikt på olika aminosyror som L-leucin. En dosering ger så mycket som sex gram grenade aminosyror.

  Det här tillskottet finns i flera olika smaker, närmare bestämt fyra stycken för att du ska kunna hitta din favorit. Tillskottet innehåller varken socker eller kolhydrater, utan för att få till smaken finns istället ett sötningsmedel tillsatt. Med 90 % koncentrerad BCAA kan du vara säker på att få i dig de ämnen kroppen behöver. Produkten ger inte heller den där extrema sötman som aminosyror annars är kända för att skapa.

  När du väljer Ultimate BCAA, 285 g från Star Nutrition får du i dig sex gram aminosyror per portion. Den högsta halten är av L-leucin som du får fyra gram per portion av. När det gäller L-isoleucin och L-valin ger en portion dig 1 gram av varje aminosyra. Den här produkten innehåller soja, vilket kan vara bra att känna till för allergikern.

  Du kan använda det här kosttillskottet en till två gånger per dag. Beroende på vilken smak du väljer på det lättlösliga pulvret skiljer sig doseringen dock något åt. Med smakerna apple, lemon lime samt watermelon blandar du en skopa, 7,2 gram, med 250 ml vatten. Dosen tas med fördel i samband med träning. Det här betyder att burken innehåller 39 portioner. Om du väljer smaken candy cola eller strawberry champagne blandar du istället 9,5 gram pulver med vatten och de smakerna innehåller då 30 portioner.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är BCAA bra för?

De främsta anledningarna varför människor som tränar använder BCAA är på grund av att det förbränner fett, ökar muskeltillväxten samt hjälper till med uthållighet. Framförallt styrketräning påverkas mycket av de förgrenade aminosyrorna, något som vi kommer förklara närmare här.

BCAA fungerar både som en källa för energi samtidigt som det ökar oxidationen av fett, något som innebär att du faktiskt kan träna hårdare och längre än vanligt. Det påverkar både dig som tränar intensivt eller dig som sysslar med uthållighetsträning vilket är ett extra plus i kanten när det gäller detta kosttillskott. De förgrenade aminosyrorna sparar även på glykogenet i kroppen vilket bidrar till ökad prestationsförmåga eftersom glykogen agerar som ”bränsle” när du tränar hårt. Personer som använt tillskottet har dessutom vittnat om bättre återhämtningsförmåga när de har använt BCAA.

Nedan går vi igenom några punkter som BCAA är bra för:

 • Ger dig mer energi under träningspasset som du behöver för att prestera på ett optimalt sätt.
 • Ökar tillväxten av muskelmassa. För att du ska bli starkare krävs det att kroppen ökar i muskelmassa, detta är även den främsta anledningen till varför så många svenskar tränar på gymmet.
 • Du får en ökad proteinsyntes som är mer effektiv jämfört med enbart proteintillskott. Det finns studier som har påvisat en ökning med 650 % av muskeluppbyggnaden när testpersonerna har tagit tillskottet direkt efter träningspasset.
 • Hjälper till när du är helt slut. När du känner dig trött är BCAA ett tillskott som hjälper dig med återhämtningen, lite på samma sätt som exempelvis en proteinbar.
 • De förgrenade aminosyrorna kan användas både före och efter träningspasset för att uppnå maximal effekt.

Frågor och svar gällande BCAA

Vi ska nu besvara några av de vanligaste frågorna gällande BCAA för att du ska få en bättre uppfattning om tillskottet.

Vad innehåller BCAA?

BCAA är som vi tidigare nämnde en förkortning av orden branched-chain amino acids och de består av 100 % protein. Proteinet är uppbygd av hela 20 olika aminosyror som används för olika funktioner i kroppen, bland annat muskeluppbyggnad, immunförsvarets funktion samt reparation av celler.

Aminosyror fungerar inte på samma sätt som traditionella proteintillskott, utan de bryts ned i kroppen mycket snabbare. Effekten blir alltså nästan omedelbar och redan efter några minuter kan du känna effekt av aminosyror vid träning, framförallt de som stimulerar muskeltillväxt och återhämtning.

Hur stor är effekten när du använder BCAA?

Tyvärr finns det inga långtgående studier gällande detta tillskott och det blir därför lite svårare att förklara effekterna. Det finns däremot studier på kortare tidsperioder och där har resultaten visat på en akut ökning av muskeltillväxt i kroppen. Denna tillväxt är även högre än vid användandet av traditionella proteinkällor som mat, proteinbars eller olika pulver.

När ska man använda BCAA?

När det gäller BCAA rekommenderas det att du använder det både före och efter träningspasset eftersom du behöver en viss mängd protein för att uppnå ett så kallat ”tröskelvärde”. Detta värde påverkas av själva syntesen av proteinet. Det kan se lite olika ut, men du kan exempelvis hålla dig till 8-12 gram BCAA för att få ut det mesta ur ditt träningspass. Det gäller även att använda tillskottet direkt i samband med träningen, alltså några minuter innan själva passet påbörjas. Det är också viktigt att du använder det efter passets avslut, men inte för sent utan nästan på en gång efter avslutade repetitioner.

Kan BCAA rekommenderas till alla som tränar?

Alla som behöver ett tillskott av protein bör använda BCAA vid träning, särskilt om målet är att bygga muskelmassa. Det finns däremot undantagsfall, exempelvis graviditet eller medicinska tillstånd. Vid dessa lägen är det alltid bäst att rådfråga läkare innan du använder tillskottet.

Hur ska man blanda BCAA?

Det vanligaste sättet att dosera BCAA är att ta en skopa som är ungefär 12 gram pulver, blanda det i vatten och röra om. Mängden vätska eller vatten är enbart en rekommendation och du kan blanda lite hur du vill, se bara till att det är drickbart och inte klumpar.

Är BCAA bra vid diet?

BCAA bidrar till att öka muskeltillväxten och eftersom dieter bidrar i muskelnedbrytning passar tillskottet utmärkt för dig som äter en väldigt strikt kost. Aminosyran leucin stimulerar proteinsyntesen vilket hjälper kroppen att hämma alla de olika muskelnedbrytande processerna.

Vilka livsmedel innehåller BCAA?

Du hittar BCAA i olika livsmedel som kött, fisk, ägg och mjölk. Det finns även en del förgrenade aminosyror i växtriket, dock inte alls i lika stor omfattning som de från djurriket. 

Kan man blanda BCAA med andra tillskott?

BCAA kan blandas med flera andra tillskott som exempelvis kreatin, eller l-tyrosin. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
159 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5