Bäst i test: Bästa BCAA-tillskottet 2022

När du har låga proteinnivåer i kroppen, tränar under fasta eller bara vill ha en extra boost är BCAA tilskottet för dig.
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad juni 2022

BCAA är en förkortning av de engelska orden branched-chain amino acids - grenade aminosyror på svenska. Som kosttillskott har det blivit allt mer populärt då det förbättrar uthålligheten och fokuset under träningen. De har dessutom oftast blivit berikade med andra ämnen såsom stimulantia och adaptogener för att öka prestationsförmågan under träning.

Men vad skiljer egentligen mellan de olika BCAA-tillskotten? För att underlätta för dig att göra ett bra köp har vi testat ett trettiotal BCAA och presenterar här vinnarna i 5 kategorier.

Testvinnare - Bästa BCAA-tillskottet

 1. Bäst i test: Core BCAA Powder
 2. Bästa BCAA-kapslar: Core BCAA Caps
 3. Godaste BCAA: GAAM Candy Series BCAA
 4. Bästa BCAA-dryck: NOCCO BCAA
 5. Bästa BCAA med stevia: Better You BCAA Pulver
 1. Bäst i test: Core BCAA Powder

  9,7/10
  BCAA-pulver i utmärkta smaker och till bra pris.
  Core BCAA Powder
  Bäst i test
  Pris / 100g
  74 kr
  Förhållande
  4:1:1
  BCAA / portion
  8,1 g
  Portioner
  33 st
  Till Butik
  239 kr
  Till Butik
  239 kr
  Fördelar
  • Mycket prisvärt BCAA
  • Många goda smaker
  • 4,6/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa anser att smakerna kan vara lite för söta

  Core BCAA Powder är ett mycket prisvärt pulver med flera olika smaker att välja på. Produkten är vegansk och en skopa medföljer så att du enkelt kan dosera rätt mängd. Några av de mer populära smakerna är Fresh Pear, Citrus Lemonade och Natural Citrus Stevia. Känns inte dessa lockande har du 6 andra smaker att välja på. Produktens förhållande mellan L-Leucin och de andra grenade aminosyrorna är 4 till 1.  Pulvret innehåller även B6-vitamin för ännu effektivare metabolisering av aminosyrorna.

  Söker du en prisvärd produkt med flera goda smaker att välja på, och dessutom med en snabb leveranstid, så är Core BCAA Powder ett bra alternativ. Vi uppskattade speciellt att pulvret gav den energikick vi behövde på våra gympass. Smakerna är dessutom goda och känns inte konstgjorda.

  Läs mer
 2. Bästa BCAA-kapslar: Core BCAA Caps

  9,5/10
  Det optimala valet för dig som vill ha BCAA i kapselform.
  Core BCAA Caps
  Pris / 100g
  198 kr
  Förhållande
  8:1:1
  BCAA / portion
  2,4 g
  Portioner
  20 st
  Till Butik
  95 kr
  Till Butik
  95 kr
  Fördelar
  • Bästa BCAA-kapslarna
  • Hög leucinhalt
  • 4,8/5 av användarna
  Nackdelar
  • Kapslar blir betydligt dyrare i längden

  Core BCAA Caps är ett högkoncentrerat tillskott i kapselform. Kapslarna innehåller hela 2 400 mg aminosyror per portion. Många användare av denna produkt rapporterar hur bra den fungerar och berättar hur de känner sig piggare efter träningspassen. Vissa användare anser även att det är enklare att bära med sig aminosyror i kapselform. På så vis slipper man ta med sig mycket pulver till träningen. Produkten levereras i antingen 60, 180, eller 360 kapslar per burk. Det blir mer billigare ju större burk du köper. 

  En av de stora fördelarna med Core BCAA Caps är att aminosyrorna är i fri from. Det innebär att de är mer lättillgängliga för kroppen. Du får alltså snabbare ut mer av varje kapsel. Kapslarna är dessutom små och lätta att svälja, vilket såklart är en fördel för dig som ibland har svårt för kapslar.

  Läs mer
 3. Godaste BCAA: GAAM Candy Series BCAA

  9,5/10
  Veganskt BCAA med 8 supergoda smaker.
  GAAM Candy Series BCAA 400 g
  Pris / 100g
  78 kr
  Förhållande
  6:1:1
  BCAA / portion
  8 g
  Portioner
  31 st
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • En av Sveriges mest sålda BCAA
  • Glutamin och Vitamin B6 har tillsats
  • Fri från ägg, laktos med mera..
  Nackdelar
  • Vissa har problem med smaken Candy Monkeys

  GAAM Nutritions Candy series  är en av Sveriges mest sålda BCAA-produkter och går snabbt att blanda med vatten för en uppfriskande dryck. Produkten är hyfsat välbalanserad med ett 6:1:1 förhållande och finns i 6 goda smaker. Vidare har även glutamin och vitamin b6 tillsats i produkten.

  Läs mer
 4. Bästa BCAA-dryck: NOCCO BCAA

  9,3/10
  Sockerfri & populär BCAA-dryck fylld med vitaminer.
  NOCCO BCAA
  Pris / 100g
  N/A
  Förhållande
  N/A
  BCAA / portion
  3 g
  Portioner
  24 st
  Till Butik
  449 kr
  Till Butik
  449 kr
  Fördelar
  • Smidigaste valet att få i sig sin BCAA
  • Goda smaker
  • Flera tillsatta vitaminer
  Nackdelar
  • Mycket dyrare än BCAA-pulver

  För dig som föredrar smidighet är NOCCO BCAA det utmärkta valet. Detta är en färdiggjord dryck som finns i en mängd olika smaker där majoriteten av dem är riktigt goda. Den smak vi valde ut till testet var Caribbean där smaken närmast går att beskriva som söt ananas. Drycken är framställd i Sverige och är förutom BCAA även berikad med vitaminer. 

  En av de största fördelarna med Nocco är det stora utbud av smaker som erbjuds, samt att du kan välja mellan kolsyrad eller icke kolsyrad. Den stora nackdelen är såklart priset som är betydligt högre än om du istället hade valt att köpa ett pulver. Det är även här du behöver bestämma dig för vad du föredrar. En smidig och lättillgängligt dyr dryck eller ett billigare pulver som tar lite längre tid att fixa iordning. 

  Läs mer
 5. Bästa BCAA med stevia: Better You BCAA Pulver

  8,9/10
  Populärt BCAA-tillskott som använder stevia som sötningsmedel.
  Better You BCAA Pulver
  Pris / 100g
  150 kr
  Förhållande
  6:1:1
  BCAA / portion
  8 g
  Portioner
  25 st
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Sötad med Stevia istället för aspartam
  • Naturliga smakämnen
  • 4 olika smaker
  Nackdelar
  • Dyrare än många andra BCAA-pulver

  Better You BCAA Pulver erbjuder sötningsmedlet stevia istället för socker eller andra onyttiga alternativ, fördelningen BCAA är 6:1:1, samt att alla smakämnen är naturliga.

  Detta pulver har verkligen unika smaker vilket är något vi gillar. Du kan välja mellan exempelvis blodapelsin, passionsfrukt/blåbär, päron/melon, svartvinbär och äpple/fläder. Kombinationerna av de olika smakerna gör dem lite mer unika vilket även resulterar i att denna produkt sticker ut lite extra. Det är dock ingen dålig sak utan bara något som är värt att nämna.

  Produkten är välkänd på marknaden och den har genomgått strikta kontroller enligt HACCP och GMP standard.

  Stevia är relativt nytt på marknaden, men det har funnits ett tag och växer för varje dag som går. Anledningen till detta är att det är mycket nyttigare än socker och dessutom helt naturligt, något de flesta uppskattar. Better You BCAA Pulver har sötats med hjälp av stevioglykosider för att få till en härlig smak som är både söt och nyttig.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa bcaa

Köpguide: Så hittar du bästa BCAA-tillskottet

Innan du vet vilket BCAA-tillskott som är bäst för dig bör du fundera över vad det primära syftet med köpet är. Detta kommer i sin tur påverka vilket innehåll du främst ska fokusera på i ditt tillskott. Nedan går vi igenom de viktigaste punkterna att lägga vikt på för att hitta det bästa valet: 

 • Aminosyraprofilen

   Förhållandet mellan de 3 grenade aminosyror är vanligtvis 4:1:1 - d.v.s 4 g leucin för varje gram av valin och isoleucin. Produkterna skiljer sig dock åt här rejält och kan ha förhållande från allt mellan 2:1:1 till 8:1:1. Leucin är den mest verksamma aminosyran när det kommer till att bygga muskler, men det finns ingen forskning som tyder på att ett högre förhållande skulle ha bättre effekt - snarare tvärtom. Leucin har nämligen visat sig minimera effekten av andra aminosyror när det intas i för hög dos.
 • Övrigt innehåll

   Vissa produkter innehåller fler ämnen än BCAA kopplade till att öka prestandan. Det kan exempelvis vara citrulin som förbättrar cirkulationen, beta-alanin som kan öka uthålligheten och koffein som ger dig extra energi. Andra tillskott innehåller istället fettförbrännande ämnen såsom CLA eller grönt te-extrakt. Slutligen har några BCAAs tillsatts med vitaminer och mineraler. Se över tillsatserna och välj en produkt specialdesignad för ditt ändamål.
 • Priset

  Priset på den här typen av tillskott kan skilja sig åt ganska mycket. Generellt så är det betydligt billigare att köpa pulver än färdig dryck. Kapslar är också mycket dyrare än pulver. Många BCAA har ganska liknande effekt så det är onödigt att köpa en dyrare produkt om den inte innehåller flera verksamma ämnen. Sedan så kan såklart smaken avgöra här också och man är villig att betala lite extra för en dryck som är riktigt god.
 • Smak & lösning

  Alla som tränar och använder kosttillskott i pulverform har nog varit med om att man beställt hem en produkt och haft höga förväntningar, och sedan smakar det förskräckligt. Även produkter som inte löser sig bra och blir grumliga är såklart tråkigt. Här kan man inte göra så mycket med egen research utan man får gå på vad andra som testat produkten säger eller prova sig fram tills man hittar en man gillar.
 • Tillsatser

   Vissa BCAAs innehåller väldigt mycket socker, sötningsmedel och andra tillsatser. Läs igenom innehållsförteckningen och försök hitta en produkt utan allt för många tillsatser.
Så valde vi ut de bästa bcaa

Hur vi utsåg bästa BCAA

Det finns idag flera hundratals olika kosttillskott med BCAA. Allt från det vanliga pulvret till färdiga drycker och produkter med extra tillsatser som koffein och CLA. Men hur vet man vilka tillskott som är bra?

Det var många olika egenskaper - och ett trettiotal produkter - som vi undersökte för att utse de bästa BCAA. Nedan följer de kriterier vi bedömde produkterna efter:

 • Innehåll - Hur mycket BCAA innehåller produkten? Hur mycket socker, sötningsmedel och andra tillsatser innehåller den?  
 • BCAA-förhållande - Hur ser förhållandet ut mellan de grenade aminosyrorna? Innehåller det onödigt mycket leucin eller håller det sig till den vetenskapliga formulan?
 • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion? Är det här en produkt som du själv kan tänka dig att köpa?
 • Övriga ämnen - Innehåller produkten några övriga ämnen som förbättrar effekten? Innehåller det till exempel citrullin, beta-alanin eller koffein för ökad styrka och uthållighet? Innehåller det grönt te eller linolsyra för att öka fettförbränningen?
 • Kundbetyg - Vad tycker kunderna som provat produkten om den? Vad tycker de är bra och dåligt? Vad har den fått för betyg hos återförsäljarna?
 • Smak & Lösning: Är drycken god? Hur många olika smaker finns det att välja på? Löser pulvret sig bra i vatten eller klumpar det sig lätt? Ser drycken klar och god ut eller blir den grumlig?

Vanliga frågor om bästa bcaa

Frågor och svar gällande BCAA

När ska man använda BCAA?

När det gäller BCAA rekommenderas det att du använder det både före och efter träningspasset eftersom du behöver en viss mängd protein för att uppnå ett så kallat ”tröskelvärde”. Detta värde påverkas av själva syntesen av proteinet. Det kan se lite olika ut, men du kan exempelvis hålla dig till 8-12 gram BCAA för att få ut det mesta ur ditt träningspass. 

Hur mycket BCAA ska man ta?

Det vanligaste sättet att dosera BCAA är att ta en skopa som är ungefär 12 gram pulver, blanda det i vatten och röra om. Mängden vätska eller vatten är enbart en rekommendation och du kan blanda lite hur du vill, se bara till att det är drickbart och inte klumpar.

Kan man blanda BCAA med andra tillskott?

Ja, eftersom man inte riktigt kan överdosera BCAA kan det utan problem blandas med andra tillskott som exempelvis kreatin, eller l-tyrosin. Var dock uppmärksam på att ett BCAA-tillskott även kan innehålla andra ämnen än bara BCAA och dessa kan vara farligt att överdosera. Följ alltid tillverkarens instruktioner!

Vad är BCAA bra för?

 • Ger dig mer energi under träningspasset.
 • Ökar tillväxten av muskelmassa. 
 • Du får en ökad proteinsyntes som är mer effektiv jämfört med enbart proteintillskott. 
 • Hjälper dig med återhämtningen när du känner dig trött.
 • Kan användas både före och efter träningspasset för att uppnå maximal effekt.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
251 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa BCAA enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test: Core BCAA Powder
 2. Bästa BCAA-kapslar: Core BCAA Caps
 3. Godaste BCAA: GAAM Candy Series BCAA
 4. Bästa BCAA-dryck: NOCCO BCAA
 5. Bästa BCAA med stevia: Better You BCAA Pulver

BCAA finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och Proteinbolaget .