Bästa BCAA-tillskottet - Bäst i test 2022 - Köpguide

När du har låga proteinnivåer i kroppen, tränar under fasta eller bara vill ha en extra boost är BCAA tilskottet för dig.

BCAA är en förkortning av de engelska orden branched-chain amino acids - grenade aminosyror på svenska. Som kosttillskott har det blivit allt mer populärt då det förbättrar uthålligheten och fokuset under träningen. De har dessutom oftast blivit berikade med andra ämnen såsom stimulantia och adaptogener för att öka prestationsförmågan under träning.

Men vad skiljer egentligen mellan de olika BCAA-tillskotten? För att underlätta för dig att göra ett bra köp har vi testat ett trettiotal BCAA och presenterar här vinnarna i 5 kategorier.

Så hittar du bästa BCAA

Viktigt att tänka på vid köp av bcaa

Här är de viktigaste punkterna att tänka på för att hitta den bästa BCAA för dig: 

Aminosyraprofilen
Förhållandet mellan de 3 grenade aminosyror är vanligtvis 4:1:1 - d.v.s 4 g leucin för varje gram av valin och isoleucin. Produkterna skiljer sig dock åt här rejält och kan ha förhållande från allt mellan 2:1:1 till 8:1:1. Leucin är den mest verksamma aminosyran när det kommer till att bygga muskler, men det finns ingen forskning som tyder på att ett högre förhållande skulle ha bättre effekt - snarare tvärtom. Leucin har nämligen visat sig minimera effekten av andra aminosyror när det intas i för hög dos.

Övrigt innehåll
Vissa produkter innehåller fler ämnen än BCAA kopplade till att öka prestandan. Det kan exempelvis vara citrulin som förbättrar cirkulationen, beta-alanin som kan öka uthålligheten och koffein som ger dig extra energi. Andra tillskott innehåller istället fettförbrännande ämnen såsom CLA eller grönt te-extrakt. Slutligen har några BCAAs tillsatts med vitaminer och mineraler. Se över tillsatserna och välj en produkt specialdesignad för ditt ändamål.

Priset
Priset på den här typen av tillskott kan skilja sig åt ganska mycket. Generellt så är det betydligt billigare att köpa pulver än färdig dryck. Kapslar är också mycket dyrare än pulver. Många BCAA har ganska liknande effekt så det är onödigt att köpa en dyrare produkt om den inte innehåller flera verksamma ämnen. Sedan så kan såklart smaken avgöra här också och man är villig att betala lite extra för en dryck som är riktigt god.

Smak & lösning
Alla som tränar och använder kosttillskott i pulverform har nog varit med om att man beställt hem en produkt och haft höga förväntningar, och sedan smakar det förskräckligt. Även produkter som inte löser sig bra och blir grumliga är såklart tråkigt. Här kan man inte göra så mycket med egen research utan man får gå på vad andra som testat produkten säger eller prova sig fram tills man hittar en man gillar.

Tillsatser
Vissa BCAAs innehåller väldigt mycket socker, sötningsmedel och andra tillsatser. Läs igenom innehållsförteckningen och försök hitta en produkt utan allt för många tillsatser.

Våra 5 bästa BCAA (oktober 2022)

 1. Bäst i test: Core BCAA Powder
 2. Bästa BCAA-kapslar: Core BCAA Caps
 3. Godaste BCAA: GAAM Candy Series BCAA
 4. Bästa BCAA-dryck: NOCCO BCAA
 5. Bästa BCAA med stevia: Better You BCAA Pulver

1. Core BCAA Powder - Bäst i test

Core BCAA Powder
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: BCAA-pulver i utmärkta smaker och till bra pris.
Pris / 100g
74 kr
Förhållande
4:1:1
BCAA / portion
8,1 g
Portioner
33 st

Core BCAA Powder var utan tvekan "bäst i test". Vi gillar att den finns i många olika smaker, har en balanserad aminosyreprofil och ger stort mervärde. Plus i kanten för att det är berikat med B-vitamin.

Fördelar
 • Mycket prisvärt BCAA
 • Många goda smaker
 • 4,6/5 av användarna
Nackdelar
 • Vissa anser att smakerna kan vara lite för söta

Core BCAA Powder är ett mycket prisvärt pulver med flera olika smaker att välja på. Produkten är vegansk och en skopa medföljer så att du enkelt kan dosera rätt mängd. Några av de mer populära smakerna är Fresh Pear, Citrus Lemonade och Natural Citrus Stevia. Känns inte dessa lockande har du 6 andra smaker att välja på. Produktens förhållande mellan L-Leucin och de andra grenade aminosyrorna är 4 till 1.  Pulvret innehåller även B6-vitamin för ännu effektivare metabolisering av aminosyrorna.

Söker du en prisvärd produkt med flera goda smaker att välja på, och dessutom med en snabb leveranstid, så är Core BCAA Powder ett bra alternativ. Vi uppskattade speciellt att pulvret gav den energikick vi behövde på våra gympass. Smakerna är dessutom goda och känns inte konstgjorda.

Var kan jag köpa produkten?

2. Core BCAA Caps - Bästa BCAA-kapslar

Core BCAA Caps
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Det optimala valet för dig som vill ha BCAA i kapselform.
Pris / 100g
248 kr
Förhållande
8:1:1
BCAA / portion
2,4 g
Portioner
20 st

Som mest praktiska aminosyerprodukt och "bästa BCAA-kapslar" är Core BCAA Caps något utav en testfavorit. Även om det i slutändan är ett dyrare alternativ än pulver så väger smidigheten ofta upp för det. Oerhört enkla att slänga ned i gymväska för att alltid vara tillgängliga.

Fördelar
 • Bästa BCAA-kapslarna
 • Hög leucinhalt
 • 4,8/5 av användarna
Nackdelar
 • Kapslar blir betydligt dyrare i längden

Core BCAA Caps är ett högkoncentrerat tillskott i kapselform. Kapslarna innehåller hela 2 400 mg aminosyror per portion. Många användare av denna produkt rapporterar hur bra den fungerar och berättar hur de känner sig piggare efter träningspassen. Vissa användare anser även att det är enklare att bära med sig aminosyror i kapselform. På så vis slipper man ta med sig mycket pulver till träningen. Produkten levereras i antingen 60, 180, eller 360 kapslar per burk. Det blir mer billigare ju större burk du köper. 

En av de stora fördelarna med Core BCAA Caps är att aminosyrorna är i fri from. Det innebär att de är mer lättillgängliga för kroppen. Du får alltså snabbare ut mer av varje kapsel. Kapslarna är dessutom små och lätta att svälja, vilket såklart är en fördel för dig som ibland har svårt för kapslar.

Var kan jag köpa produkten?

3. GAAM Candy Series BCAA - Godaste BCAA

GAAM Candy Series BCAA 400 g
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Proteinbolaget
Sammanfattning: Veganskt BCAA med 8 supergoda smaker.
Pris / 100g
92 kr
Förhållande
6:1:1
BCAA / portion
8 g
Portioner
31 st

GAAM Candy Series BCAA är definitivt en smakupplevelse. Därför blev det helt enkelt testets "godaste BCAA". De förgyller både gainern och fungerar som fristående dryck. Vi gillar även att det är berikat med vitamin B6 och glutamin.

Fördelar
 • En av Sveriges mest sålda BCAA
 • Glutamin och Vitamin B6 har tillsats
 • Fri från ägg, laktos med mera..
Nackdelar
 • Vissa har problem med smaken Candy Monkeys

GAAM Nutritions Candy series  är en av Sveriges mest sålda BCAA-produkter och går snabbt att blanda med vatten för en uppfriskande dryck. Produkten är hyfsat välbalanserad med ett 6:1:1 förhållande och finns i 6 goda smaker. Vidare har även glutamin och vitamin b6 tillsats i produkten.

Var kan jag köpa produkten?

4. NOCCO BCAA - Bästa BCAA-dryck

NOCCO BCAA
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Sockerfri & populär BCAA-dryck fylld med vitaminer.
Pris / 100g
N/A
Förhållande
N/A
BCAA / portion
3 g
Portioner
24 st

Som bästa "BCAA-dryck" har NOCCO BCAA egentligen ingen konkurrent. Vi gillar att det är något utav en multivitamindryck som i flera hänseenden kompletterar övrig kost. Sett till mängden BCAA är det förvisso en dyr produkt, men är samtidigt oerhört praktisk.

Fördelar
 • Smidigaste valet att få i sig sin BCAA
 • Goda smaker
 • Flera tillsatta vitaminer
Nackdelar
 • Mycket dyrare än BCAA-pulver

För dig som föredrar smidighet är NOCCO BCAA det utmärkta valet. Detta är en färdiggjord dryck som finns i en mängd olika smaker där majoriteten av dem är riktigt goda. Den smak vi valde ut till testet var Caribbean där smaken närmast går att beskriva som söt ananas. Drycken är framställd i Sverige och är förutom BCAA även berikad med vitaminer. 

En av de största fördelarna med Nocco är det stora utbud av smaker som erbjuds, samt att du kan välja mellan kolsyrad eller icke kolsyrad. Den stora nackdelen är såklart priset som är betydligt högre än om du istället hade valt att köpa ett pulver. Det är även här du behöver bestämma dig för vad du föredrar. En smidig och lättillgängligt dyr dryck eller ett billigare pulver som tar lite längre tid att fixa iordning. 

Var kan jag köpa produkten?

5. Better You BCAA Pulver - Bästa BCAA med stevia

Better You BCAA Pulver
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Populärt BCAA-tillskott som använder stevia som sötningsmedel.
Pris / 100g
120 kr
Förhållande
6:1:1
BCAA / portion
8 g
Portioner
25 st

Som bästa "BCAA med stevia" var testpanelen enhälligt överens om att Better You BCAA Pulver är det givna valet. Vi gillar att man slipper aspartam och kolhydrater, helt utan att göra avkall på sötheten.

Fördelar
 • Sötad med Stevia istället för aspartam
 • Naturliga smakämnen
 • 4 olika smaker
Nackdelar
 • Dyrare än många andra BCAA-pulver

Better You BCAA Pulver erbjuder sötningsmedlet stevia istället för socker eller andra onyttiga alternativ, fördelningen BCAA är 6:1:1, samt att alla smakämnen är naturliga.

Detta pulver har verkligen unika smaker vilket är något vi gillar. Du kan välja mellan exempelvis blodapelsin, passionsfrukt/blåbär, päron/melon, svartvinbär och äpple/fläder. Kombinationerna av de olika smakerna gör dem lite mer unika vilket även resulterar i att denna produkt sticker ut lite extra. Det är dock ingen dålig sak utan bara något som är värt att nämna.

Produkten är välkänd på marknaden och den har genomgått strikta kontroller enligt HACCP och GMP standard.

Stevia är relativt nytt på marknaden, men det har funnits ett tag och växer för varje dag som går. Anledningen till detta är att det är mycket nyttigare än socker och dessutom helt naturligt, något de flesta uppskattar. Better You BCAA Pulver har sötats med hjälp av stevioglykosider för att få till en härlig smak som är både söt och nyttig.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa bcaa

Så gjorde vi testet

Det finns idag flera hundratals olika kosttillskott med BCAA. Allt från det vanliga pulvret till färdiga drycker och produkter med extra tillsatser som koffein och CLA. Men hur vet man vilka tillskott som är bra?

Det var många olika egenskaper - och ett trettiotal produkter - som vi undersökte för att utse de bästa BCAA. Nedan följer de kriterier vi bedömde produkterna efter:

 • Innehåll - Hur mycket BCAA innehåller produkten? Hur mycket socker, sötningsmedel och andra tillsatser innehåller den?  
 • BCAA-förhållande - Hur ser förhållandet ut mellan de grenade aminosyrorna? Innehåller det onödigt mycket leucin eller håller det sig till den vetenskapliga formulan?
 • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion? Är det här en produkt som du själv kan tänka dig att köpa?
 • Övriga ämnen - Innehåller produkten några övriga ämnen som förbättrar effekten? Innehåller det till exempel citrullin, beta-alanin eller koffein för ökad styrka och uthållighet? Innehåller det grönt te eller linolsyra för att öka fettförbränningen?
 • Kundbetyg - Vad tycker kunderna som provat produkten om den? Vad tycker de är bra och dåligt? Vad har den fått för betyg hos återförsäljarna?
 • Smak & Lösning: Är drycken god? Hur många olika smaker finns det att välja på? Löser pulvret sig bra i vatten eller klumpar det sig lätt? Ser drycken klar och god ut eller blir den grumlig?

Vanliga frågor om bästa bcaa-tillskottet

Frågor och svar gällande BCAA

När ska man använda BCAA?

När det gäller BCAA rekommenderas det att du använder det både före och efter träningspasset eftersom du behöver en viss mängd protein för att uppnå ett så kallat ”tröskelvärde”. Detta värde påverkas av själva syntesen av proteinet. Det kan se lite olika ut, men du kan exempelvis hålla dig till 8-12 gram BCAA för att få ut det mesta ur ditt träningspass. 

Hur mycket BCAA ska man ta?

Det vanligaste sättet att dosera BCAA är att ta en skopa som är ungefär 12 gram pulver, blanda det i vatten och röra om. Mängden vätska eller vatten är enbart en rekommendation och du kan blanda lite hur du vill, se bara till att det är drickbart och inte klumpar.

Kan man blanda BCAA med andra tillskott?

Ja, eftersom man inte riktigt kan överdosera BCAA kan det utan problem blandas med andra tillskott som exempelvis kreatin, eller l-tyrosin. Var dock uppmärksam på att ett BCAA-tillskott även kan innehålla andra ämnen än bara BCAA och dessa kan vara farligt att överdosera. Följ alltid tillverkarens instruktioner!

Vad är BCAA bra för?
 • Ger dig mer energi under träningspasset.
 • Ökar tillväxten av muskelmassa. 
 • Du får en ökad proteinsyntes som är mer effektiv jämfört med enbart proteintillskott. 
 • Hjälper dig med återhämtningen när du känner dig trött.
 • Kan användas både före och efter träningspasset för att uppnå maximal effekt.

Jämför BCAA

BCAA Pris / 100g Förhållande BCAA / portion Portioner Totalbetyg Pris
Core BCAA Powder 74 kr 4:1:1 8,1 g 33 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
239 kr
Core BCAA Caps 248 kr 8:1:1 2,4 g 20 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
119 kr
GAAM Candy Series BCAA 400 g 92 kr 6:1:1 8 g 31 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
NOCCO BCAA N/A N/A 3 g 24 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
449 kr
Better You BCAA Pulver 120 kr 6:1:1 8 g 25 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
239 kr

Testvinnare - Bästa BCAA-tillskottet

 • Core BCAA Powder - Bäst i test
 • Core BCAA Caps - Bästa BCAA-kapslar
 • GAAM Candy Series BCAA - Godaste BCAA
 • NOCCO BCAA - Bästa BCAA-dryck
 • Better You BCAA Pulver - Bästa BCAA med stevia
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

 

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Om skribenten
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.


Se alla artiklar

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
252 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5