Bäst i test: Bästa EAA 2022

BCAA har länge varit det givna valet bland muskelbyggare men nu har fler och fler fått upp ögonen för det bättre valet EAA
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

Essentiella aminosyror eller EAA (efter Essential Amino Acids på engelska) som det brukar förkortas är en grupp ämnen som är viktiga komponenter i bildandet av proteiner och således även muskler. Våra kroppar består av ett tjugotal aminosyror, men medan hälften kan produceras av kroppen själv så måste den andra hälften intas via mat, dryck eller tillskott - dessa är EAA.

Vi har testat flera kosttillskott med EAA. Läs vidare för att se varför Core EAA Powder blev utsedd till bäst i test.

Testvinnare - Bästa EAA

 1. Bästa EAA-tilskottet: Core EAA Powder
 2. Bästa EAA med rödbetspulver: Better You Premium EAA
 3. Godaste EAA-tillskottet: GAAM Candy Series EAA
 4. Bästa EAA-kapslar: Better You Amino Tabletter
 5. Bästa premium EAA: Self Omninutrition EAA Pro
 6. Bästa EAA med AstraGin: Svensk Sport Nutrition EAA
 7. Bästa EAA med magnesium: Kruth Series EAA Powder
 1. Bästa EAA-tilskottet: Core EAA Powder

  9,7/10
  Topprankad EAA med 3 goda smaker av hög kvalitet.
  Core EAA Powder
  Bäst i test
  Storlek
  400 g
  Pris / portion
  7 kr
  Antal aminosyror
  10 st
  Portioner
  36 st
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Innehåller mycket leucin
  • Tre goda smaker
  • 4,3/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa tycker den är lite för söt

  Core EAA Powder innehåller alla 9 essentiella aminosyrorna i fria, lättupptagliga former. Det innebär att du snabbare märker av ett resultat när du tar pulvret. EAA-pulver passar bra för dig som vill få i dig ett bredare spektrum av olika aminosyror. Detta kan jämföras med BCAA som innehåller 3 typer av aminosyror.

  Smakerna på Svenskt kosttillskotts Core EAA Powder är mycket tilltalande. Företaget har också satsat på att få fram en produkt som inte bara håller hög kvalitet på innehållet, utan även smakar bra. I dagsläget finns det 3 varianter att välja mellan - jordgubb, karibiska frukter och sura cola-nappar. Varje burk innehåller 400, eller 800, gram pulver. Dagsdosen är 11 gram, vilket motsvarar 36 doser för en 400-gramsburk.

  När vi testade Core EAA Powder märkte vi av att återhämtningen kom snabbare, jämfört med när vi inte använde det. Prestationsmässigt anser vi dock att ett BCAA-tillskott kan vara effektivare. Innehållet av det muskeluppbyggande proteinet L-leucin är till exempel ofta högre i BCAA.

  Sammantaget väljer vi att utse Core EAA Powder till "bästa EAA-tillskottet", eftersom prisvärdheten är mycket hög, både vad gäller smakerna och kvaliteten på innehållet i relation till vad du betalar.

  Läs mer
 2. Bästa EAA med rödbetspulver: Better You Premium EAA

  9,5/10
  Premiumtillskott med EAA tillsatt med mineraler från kokosvattenpulver och rödbetspulver.
  Better You Premium EAA
  Storlek
  480 g
  Pris / portion
  15 kr
  Antal aminosyror
  9 st
  Portioner
  25 st
  Till Butik
  379 kr
  Till Butik
  379 kr
  Fördelar
  • Hög halt av leucin
  • Berikad med rödbetspulver
  • 4,3/5 av användarna

  Svenska Better You har under många år varit en motpol till traditionella massproducerade kosttillskott. Med fokus på genomtänkta och hälsosamma alternativ så är de ett populärt val bland många svenskar. Deras Premium EAA är på många sätt talande för deras framgångssaga på marknaden för kosttillskott.

  • Innehåller 8 essentiella aminosyror. Däribland leucin, L-glutamin, L-isoleucin, L-valin, L-lysin, L-treonin, L-fenylalanin.
  • Innehåller även Vitamin B6

  Tack vare rikliga mängder har Premium EAA från Better You blivit en given del av många personers dagliga kostrutiner. Det är en unik chans att ta del av en produkt som verkligen skapar rätt förutsättningar för återhämtning och muskeluppbyggnad.

  Med ett innehåll på 480 gram per burk och då en portion motsvarar 19 gram så innebär det att varje burk bjuder på dryga 25 dagsdoser. Detta säkerställer att kroppen får ta del av ett stort antal aminosyror till väl tilltagna mängder.

  Med en prissättning på 349 kronor per burk så så motsvarar det en daglig kostnad på ungefär 14 kronor. Detta gör att Premium EAA är något dyrare än många av de övriga alternativen. Men man kan däremot vara säker på att man får en bra och kvalitativ svensk produkt som innehåller relevanta aminosyror.

  Better You har ett stort antal riktigt trogna användare. Många väljer deras produkter för att de vet att kombinationen av svenskt ursprung och bra sammansättning ger resultat. Deras Premium EAA har blivit ett populärt val då den inte klumpar, smakar bra och verkligen ger effekt.

  Läs mer
 3. Godaste EAA-tillskottet: GAAM Candy Series EAA

  9,4/10
  Veganskt EAA i 5 olika smaker med höga externa kundbetyg.
  GAAM Candy Series EAA 400 g
  Storlek
  400 g
  Pris / portion
  7 kr
  Antal aminosyror
  12 st
  Portioner
  30 st
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • 5 spännande smaker
  • Kombinerar kvalitet med god smak
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Mindre leucin

  GAAMs Candy Series EAA är ett klockrent tillskott för dig som, utöver innehållet, sätter smaken i fokus. Produkten är speciellt framtagen för att smaka så bra som möjligt och vi anser också att de verkligen lyckats. Kosttillskottet finns tillgänglig i 5 olika smaker, däribland Sour Cola och Fruit dummies. Oavsett vilken smak du väljer kommer du med all sannolikhet att bli nöjd med ditt val.

  De externa kundbetygen som vi tagit del av har gett tillskottet samma höga smakbetyg som oss. Produkten är dessutom helt vegansk och fri från de flesta allergener såsom ägggelatinglutenlaktosmjölkmjölkproteinnötterpalmoljasocker och soja.

  Priset är bland de lägsta i vår jämförelse, vilket vi ser som en klar fördel. Kvaliteten på innehållet får dock inte bli sämre på grund av detta, vilket inte heller verkar vara fallet. Vi märkte till exempel av en bättre återhämtning efter våra träningspass. Effekten var liknande som för andra EAA-tillskott. 

  Tack vare sina spännande och goda smaker utser vi GAAM Candy Series EAA till "godaste EAA-tillskottet".

  Läs mer
 4. Bästa EAA-kapslar: Better You Amino Tabletter

  9,4/10
  Det optimala EAA-tillskottet för dig som föredrar kapslar.
  Better You Amino Tabletter
  Storlek
  100 kaps
  Pris / portion
  5 kr
  Antal aminosyror
  18 st
  Portioner
  33 st
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • Smidiga kapslar
  • Laktos- och glutenfri
  • Höga externa kundbetyg
  Nackdelar
  • Betydligt dyrare än pulver

  Det här kosttillskottet innehåller alla de aminosyror kroppen inte kan tillverka på egen hand. Kapslarna är lätta att svälja och tas upp snabbt i kroppen. För bästa effekt tar du fem kapslar före, under eller strax efter träningen. På så sätt maximerar du upptaget och dina muskler får bättre förutsättningar att tillgodogöra sig träningen.

  Kapslarna förvarar du torrt och inte i direkt solljus och var också noga med att inte ha dem inom räckhåll för barn. Tänk också på att detta kosttillskott inte är tänkt att ersätta den vanliga kosten, utan det är bara ett tillskott. Du behöver fortfarande äta en balanserad kost.

  Läs mer
 5. Bästa premium EAA: Self Omninutrition EAA Pro

  9,3/10
  Professionellt EAA-tillskott tillsatt med histidin, taurin, glycin och alanin.
  Self Omninutrition EAA Pro
  Storlek
  500 g
  Pris / portion
  13 kr
  Antal aminosyror
  12 st
  Portioner
  31 st
  Till Butik
  409 kr
  Till Butik
  409 kr
  Fördelar
  • Med histidin och taurin
  • Lättlösligt pulver
  • 4,4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa kan ha svårt för smaken

  Self Omninutrition är ett av världens största kosttillskottsföretag och har blivit ett oerhört populärt val på den Europeiska marknaden. Deras EAA Pro innehåller 8 essentiella aminosyror samt ett flertal andra gynnsamma  aminosyror.

  • Väldigt lättlösligt och klumpar inte.
  • Innehåller 8 essentiella aminosyror samt histidin, taurin, glycin och alanin.

  Om du är osäker på att du äter tillräckligt varierat, eller helt enkel vill vara säker på att du har de nödvändiga kroppsliga byggstenarna, så är EAA Pro ett givet val. Jämfört med många konkurrenter så har de säkerställt att EAA Pro innehåller tillräckligt stora mängder av respektive aminosyra för att faktiskt göra skillnad. Detta är så klart oumbärligt då rätt mängder är avgörande.

  En burk innehåller 500 gram, vilket med en portionsstorlek på 16 gram motsvarar totalt sett 31 doser. Varje dos innehåller tillräckliga mängder aminosyror för att säkerställa optimala förutsättningar för muskeltillväxt och återhämtning.

  Med en kostnad på 299 kronor per burk så innebär det att varje dos kostar mellan 9 och 10 kronor. Detta är något dyrare än några av de övriga produkterna, men då EAA Pro innehåller mer av varje aminosyra så är det på det stora hela ett riktigt prisvärt alternativ.

  Många som väljer EAA Pro gör det för att den helt enkelt innehåller större mängder än övriga produkterna. Att den smakar bra och inte klumpar blir mest grädde på moset. Self Omninutrition är på det stora hela populära för många anser att de håller mer konsekvent kvalitet än övriga tillverkare.

  Läs mer
 6. Bästa EAA med AstraGin: Svensk Sport Nutrition EAA

  9,3/10
  Unikt EAA-tillskott med den patenterade ingrediensen AstraGin.
  Svensk Sport Nutrition EAA
  Storlek
  300 g
  Pris / portion
  16 kr
  Antal aminosyror
  9 st
  Portioner
  20 st
  Till Butik
  319 kr
  Fördelar
  • Supergoda smaker
  • Innehåller AstaGin™
  • Patenterad ingrediens
  Nackdelar
  • Förhållandevis dyr

  Det här är ett kosttillskott i pulverform som innehåller alla de essentiella aminosyrorna och dessutom en så kallad prestationsblend med den patenterade ingrediensen AstraGin. Fördelen med AstraGin är att den hjälper din kropp att ta upp aminosyrorna bättre. Det gör att du kan prestera bättre och du får ut mer av din träning.

  Utöver detta så innehåller det här kosttillskottet också kokosvattenkoncentrat som tillför både vitaminer och mineraler och dessutom elektrolyter.

  Du blandar enklast en skopa pulver med 3-4 dl vatten i en shaker och dricker detta före, under eller precis efter ditt träningspass. Har du haft ett riktigt tufft pass kan du ta ytterligare en portion. Pulvret finns i tre goda smaker; Sour Apple, Raspberry och Pink Lemonade.

  Läs mer
 7. Bästa EAA med magnesium: Kruth Series EAA Powder

  8,5/10
  EAA-tillskott med hög halt L-leucin och tillsatt magnesium.
  Kruth Series EAA Powder
  Storlek
  300 g
  Pris / portion
  14 kr
  Antal aminosyror
  9 st
  Portioner
  25 st
  Till Butik
  359 kr
  Till Butik
  359 kr
  Fördelar
  •  Tillsatt magnesium
  •  Vitamin B6
  • 3/5 av användarna
  Nackdelar
  • Väldigt dyr produkt

  Kruth Series är ett förhållandevis nylanserat varumärke särskilt framtaget av kampsportaren Jörgen Kruth. Med egen erfarenhet av hur viktigt det är med rätt tillskott har han lanserat en särskild sammansättning av viktiga aminosyror.

  • Innehåller 8 essentiella aminosyror. Däribland L-leucin, L-glutamin, L-isoleucin, L-valin, L-lysin L-treonin, L-fenylalanin, DL-metionin och L-tryptofan.
  • Innehåller även magnesium, vitamin B6 och glutamin.

  Med EAA Powder så behöver du aldrig vara orolig för att din kropp inte ska få de rätta förutsättningarna för återhämtning och uppbyggnad. Med särskild fokus på L-leucin så kan du vara säker att detta är en produkt som gör skillnad.

  Varje burk innehåller 300 gram och med en portion motsvarande 12 gram innebär detta totalt sett 25 doser. Även om burkarna är mindre än hos många motsvarande produkter så gör det väl tilltagna innehållet att man inte behöver lika stora portioner för samma effekt.

  Med en kostnad kring 329 per burk så kostar varje dos kring 13. Detta gör att EAA Powder hamnar i mellanspektrumet när det gäller kostnad. På det stora hela är det därför ett förmånligt alternativ. Särskilt för den som är intresserad av lite större mängder av särskilt utvalda aminosyror.

  Jörgen Kruths produkter har ett särskilt fäste bland de som är intresserade av MMA. Men de har även kommit att bli allt mer populära bland personer som sysslar med annan sorts träning. Även om vissa inte uppskattar smaken så har EAA Powder blivit desto mer populär på grund av dess väl tilltagna mängd aminosyror.

  Läs mer
Se alla produkter
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa eaa

Köpguide: Så hittar du bästa EAA

Om du redan bestämt dig för att köpa EAA-tillskott för att underlätta muskeluppbyggandet kommer du märka hur många olika alternativ det finns att välja på. Men vilken är den bästa?

Här går vi igenom de viktigaste delarna att fundera över så att du lättare vet vad du ska leta efter:

 • Innehåll av BCAA

  BCAA, eller grenade aminosyror som de egentligen heter, är också de en del av de essentiella aminosyrorna. Dessa består av 3 stycken syror, leucin, isoleucin och valin och bidrar till en förbättrad muskelåterhämtning. Ett bra EAA-tillskott innehåller även BCAA! Välj gärna ett tillskott med ett leucinförhållande till isoleucin och valin (2:1:1-4:1:1) för bästa muskelbyggande effekt.
 • Innehåller av övriga EAA

  Utav de 3 aminosyrorna från BCAA finns det ytterligare 6 stycken essentiella aminosyror. För att ett kosttillskott ska vara så bra som möjligt bör du leta efter ett tillskott där samtliga 9 essentiella aminosyror finns med.
 • Innehåll av kolhydrater

  De bästa kosttillskotten med EAA innehåller inget socker eller någon annan kolhydratskälla. Istället bör fokuset vara på att få till en så bra mix som möjligt. 
 • Smak och lösning

  EAA finns att köpa i i stort sett alla smakkombinationer du kan tänka dig. Genom att hitta en smak man gillar blir det enklare och roligare att ta tillskottet. Det är för många även viktigt att pulvret löser sig enkelt i vatten då det inte är särskilt roligt att dricka en grumlig dryck eller att hälften av pulvret ligger kvar i botten på shaken.
Så valde vi ut de bästa eaa

Hur vi utsåg bästa EAA

EAA eller BCAA? är väl den kanske den vanligaste frågan när man ska välja aminosyratillskott. Huruvida BCAA eller EAA är bäst har vi inte tagit hänsyn till i det här testet utan här har jämför vi olika tillskott med EAA.

För att avgöra vilken EAA som är bäst beställde vi hem ett tjutotal EAA-produkter. De grupperades sedan in i ett antal kategorier för att göra det lättare att välja ett alternativ som passar dig bra. Produkterna har sedan testats och betygsatts på följande punkter.

 • Innehåll: Hur stor mängd EAA finns det per 100g? Hur mycket EAA finns det totalt i förpackningen? Innehåller produkten några extra tillsatser, exempelvis socker? Hur ser aminosyraprofilen ut? Är det någon eller några essentiella aminosyror som saknas?
 • Smak: Hur smakar det? Överdrivet sött, kemisk smak, eller inte mycket alls? Hur många olika smaker finns det att välja på?
 • Pris: Vad kostar produkten? Vad kostar det i förhållande till mängd EAA i innehållet? Vad kostar det jämfört med andra produkter?

Vanliga frågor om bästa eaa

Vanliga frågor och svar om EAA

Kan man överdosera EAA?

Det är låg risk att överdosera EAA. Speciellt om man följer tillverkarens instruktioner för dosering och inte experimenterar själv. De vanligaste biverkningarna vid överdosering är diarré och gasbildning, men man kan också få huvudvärk och högt blodtryck.

Hur mycket EAA behöver man?

Saker som kön, ålder, vikt och livsstil spelar stor roll i hur mycket EAA man behöver för att kunna fungera normalt och bygga muskler. De flesta kosttillskott ligger på cirka 10-15 gram EEA, vilket räcker gott och väl för de allra flesta.

Ska jag använda EAA eller BCAA?

Vår rekommendation är att köpa EAA. EAA innehåller alla aminosyror som ingår i BCAA + flera andra som hjälper till med muskelsyntesen. 

Vilka aminosyror ska jag leta efter i ett EAA-tillskott?

De 9 essentiella aminosyrorna är följande:

Vilka alternativ finns till EAA-tillskott?

EAA finns i många livsmedel, framförallt animaliska produkter som kött, fisk, mjölk och ägg. Även ärtor, bönor och linser innehåller mycket protein, men i många fall inte samtliga EAA. Nedan följer de bästa altnernativen till EAA-tillskott:

 • köttMagert kött
 • fiskFisk
 • mejeriMejeri
 • äggÄgg
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
125 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5

Bäst i test - Bästa EAA enligt Fitnessfrank.se

 1. Bästa EAA-tilskottet: Core EAA Powder
 2. Bästa EAA med rödbetspulver: Better You Premium EAA
 3. Godaste EAA-tillskottet: GAAM Candy Series EAA
 4. Bästa EAA-kapslar: Better You Amino Tabletter
 5. Bästa premium EAA: Self Omninutrition EAA Pro

EAA finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Proteinbolaget , MEDS och Svensk Sport Nutrition .