Bäst i test: Bästa EAA 2022

BCAA har länge varit det givna valet bland muskelbyggare men nu har fler och fler fått upp ögonen för det bättre valet EAA
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Essentiella aminosyror eller EAA (efter Essential Amino Acids på engelska) som det brukar förkortas är en grupp ämnen som är viktiga komponenter i bildandet av proteiner och således även muskler. Våra kroppar består av ett tjugotal aminosyror, men medan hälften kan produceras av kroppen själv så måste den andra hälften intas via mat, dryck eller tillskott - dessa är EAA.

Vi har testat flera kosttillskott med EAA. Läs vidare för att se varför Core EAA Powder blev utsedd till bäst i test.

Testvinnare - Bästa EAA

 • Bästa EAA-tilskottet: Core EAA Powder
 • Bästa EAA med rödbetspulver: Better You Premium EAA
 • Bästa EAA-kapslar: FitnessGuru Pure Amino® Caps
 • Godaste EAA-tillskottet: GAAM Candy Series EAA
 • Bästa premium EAA: Self Omninutrition EAA Pro
 • Bästa EAA med AstraGin: Svensk Sport Nutrition EAA
 • Bästa EAA med magnesium: Kruth Series EAA Powder
 1. 1. Bästa EAA-tilskottet: Core EAA Powder

  9,5/10
  Topprankad EAA med 3 goda smaker av hög kvalitet
  Core EAA Powder
  Bäst i test
  Storlek
  400 g
  Pris / kg
  498 kr
  Antal aminosyror
  10 st
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Innehåller mycket leucin
  • Tre goda smaker
  • 4,3/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa tycker den är lite för söt

  Core EAA Powder innehåller alla 9 essentiella aminosyrorna i fria, lättupptagliga former. Det innebär att du snabbare märker av ett resultat när du tar pulvret. EAA-pulver passar bra för dig som vill få i dig ett bredare spektrum av olika aminosyror. Detta kan jämföras med BCAA som innehåller 3 typer av aminosyror.

  Smakerna på Svenskt kosttillskotts Core EAA Powder är mycket tilltalande. Företaget har också satsat på att få fram en produkt som inte bara håller hög kvalitet på innehållet, utan även smakar bra. I dagsläget finns det 3 varianter att välja mellan - jordgubb, karibiska frukter och sura cola-nappar. Varje burk innehåller 400, eller 800, gram pulver. Dagsdosen är 11 gram, vilket motsvarar 36 doser för en 400-gramsburk.

  När vi testade Core EAA Powder märkte vi av att återhämtningen kom snabbare, jämfört med när vi inte använde det. Prestationsmässigt anser vi dock att ett BCAA-tillskott kan vara effektivare. Innehållet av det muskeluppbyggande proteinet L-leucin är till exempel ofta högre i BCAA.

  Sammantaget väljer vi att utse Core EAA Powder till "bästa EAA-tillskottet", eftersom prisvärdheten är mycket hög, både vad gäller smakerna och kvaliteten på innehållet i relation till vad du betalar.

  Läs mer
 2. 2. Bästa EAA med rödbetspulver: Better You Premium EAA

  9,4/10
  Premiumtillskott med EAA tillsatt med mineraler från kokosvattenpulver och rödbetspulver
  Better You Premium EAA
  Storlek
  480 g
  Pris / kg
  727 kr
  Antal aminosyror
  9 st
  349 kr
  Till Butik
  349 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög halt av leucin
  • Berikad med rödbetspulver
  • 4,3/5 av användarna

  Svenska Better You har under många år varit en motpol till traditionella massproducerade kosttillskott. Med fokus på genomtänkta och hälsosamma alternativ så är de ett populärt val bland många svenskar. Deras Premium EAA är på många sätt talande för deras framgångssaga på marknaden för kosttillskott.

  • Innehåller 8 essentiella aminosyror. Däribland leucin, L-glutamin, L-isoleucin, L-valin, L-lysin, L-treonin, L-fenylalanin.
  • Innehåller även Vitamin B6

  Tack vare rikliga mängder har Premium EAA från Better You blivit en given del av många personers dagliga kostrutiner. Det är en unik chans att ta del av en produkt som verkligen skapar rätt förutsättningar för återhämtning och muskeluppbyggnad.

  Med ett innehåll på 480 gram per burk och då en portion motsvarar 19 gram så innebär det att varje burk bjuder på dryga 25 dagsdoser. Detta säkerställer att kroppen får ta del av ett stort antal aminosyror till väl tilltagna mängder.

  Med en prissättning på 349 kronor per burk så så motsvarar det en daglig kostnad på ungefär 14 kronor. Detta gör att Premium EAA är något dyrare än många av de övriga alternativen. Men man kan däremot vara säker på att man får en bra och kvalitativ svensk produkt som innehåller relevanta aminosyror.

  Better You har ett stort antal riktigt trogna användare. Många väljer deras produkter för att de vet att kombinationen av svenskt ursprung och bra sammansättning ger resultat. Deras Premium EAA har blivit ett populärt val då den inte klumpar, smakar bra och verkligen ger effekt.

  Läs mer
 3. 3. Bästa EAA-kapslar: FitnessGuru Pure Amino® Caps

  9,4/10
  Det optimala EAA-tillskottet för dig som föredrar kapslar
  FitnessGuru Pure Amino® Caps
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kg
  1590 kr
  Antal aminosyror
  10 st
  159 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Smidiga kapslar
  • Laktos- och glutenfri
  • Höga externa kundbetyg
  Nackdelar
  • Betydligt dyrare än pulver

  Det här kosttillskottet innehåller alla de aminosyror kroppen inte kan tillverka på egen hand. Kapslarna är lätta att svälja och tas upp snabbt i kroppen. För bästa effekt tar du fem kapslar före, under eller strax efter träningen. På så sätt maximerar du upptaget och dina muskler får bättre förutsättningar att tillgodogöra sig träningen.

  Kapslarna förvarar du torrt och inte i direkt solljus och var också noga med att inte ha dem inom räckhåll för barn. Tänk också på att detta kosttillskott inte är tänkt att ersätta den vanliga kosten, utan det är bara ett tillskott. Du behöver fortfarande äta en balanserad kost.

  Läs mer
 4. 4. Godaste EAA-tillskottet: GAAM Candy Series EAA

  9,3/10
  Veganskt EAA i 5 olika smaker med höga externa kundbetyg
  GAAM Candy Series EAA 400 g
  Storlek
  400 g
  Pris / kg
  398 kr
  Antal aminosyror
  12 st
  159 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 spännande smaker
  • Kombinerar kvalitet med god smak
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Mindre leucin

  GAAMs Candy Series EAA är ett klockrent tillskott för dig som, utöver innehållet, sätter smaken i fokus. Produkten är speciellt framtagen för att smaka så bra som möjligt och vi anser också att de verkligen lyckats. Kosttillskottet finns tillgänglig i 5 olika smaker, däribland Sour Cola och Fruit dummies. Oavsett vilken smak du väljer kommer du med all sannolikhet att bli nöjd med ditt val.

  De externa kundbetygen som vi tagit del av har gett tillskottet samma höga smakbetyg som oss. Produkten är dessutom helt vegansk och fri från de flesta allergener såsom ägggelatinglutenlaktosmjölkmjölkproteinnötterpalmoljasocker och soja.

  Priset är bland de lägsta i vår jämförelse, vilket vi ser som en klar fördel. Kvaliteten på innehållet får dock inte bli sämre på grund av detta, vilket inte heller verkar vara fallet. Vi märkte till exempel av en bättre återhämtning efter våra träningspass. Effekten var liknande som för andra EAA-tillskott. 

  Tack vare sina spännande och goda smaker utser vi GAAM Candy Series EAA till "godaste EAA-tillskottet".

  Läs mer
 5. 5. Bästa premium EAA: Self Omninutrition EAA Pro

  9,3/10
  Professionellt EAA-tillskott tillsatt med histidin, taurin, glycin och alanin
  Self Omninutrition EAA Pro
  Storlek
  500 g
  Pris / kg
  798 kr
  Antal aminosyror
  12 st
  399 kr
  Till Butik
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med histidin och taurin
  • Lättlösligt pulver
  • 4,4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Vissa kan ha svårt för smaken

  Self Omninutrition är ett av världens största kosttillskottsföretag och har blivit ett oerhört populärt val på den Europeiska marknaden. Deras EAA Pro innehåller 8 essentiella aminosyror samt ett flertal andra gynnsamma  aminosyror.

  • Väldigt lättlösligt och klumpar inte.
  • Innehåller 8 essentiella aminosyror samt histidin, taurin, glycin och alanin.

  Om du är osäker på att du äter tillräckligt varierat, eller helt enkel vill vara säker på att du har de nödvändiga kroppsliga byggstenarna, så är EAA Pro ett givet val. Jämfört med många konkurrenter så har de säkerställt att EAA Pro innehåller tillräckligt stora mängder av respektive aminosyra för att faktiskt göra skillnad. Detta är så klart oumbärligt då rätt mängder är avgörande.

  En burk innehåller 500 gram, vilket med en portionsstorlek på 16 gram motsvarar totalt sett 31 doser. Varje dos innehåller tillräckliga mängder aminosyror för att säkerställa optimala förutsättningar för muskeltillväxt och återhämtning.

  Med en kostnad på 299 kronor per burk så innebär det att varje dos kostar mellan 9 och 10 kronor. Detta är något dyrare än några av de övriga produkterna, men då EAA Pro innehåller mer av varje aminosyra så är det på det stora hela ett riktigt prisvärt alternativ.

  Många som väljer EAA Pro gör det för att den helt enkelt innehåller större mängder än övriga produkterna. Att den smakar bra och inte klumpar blir mest grädde på moset. Self Omninutrition är på det stora hela populära för många anser att de håller mer konsekvent kvalitet än övriga tillverkare.

  Läs mer
 6. 6. Bästa EAA med AstraGin: Svensk Sport Nutrition EAA

  9,3/10
  Unikt EAA-tillskott med den patenterade ingrediensen AstraGin
  Svensk Sport Nutrition EAA
  Storlek
  300 g
  Pris / kg
  1063 kr
  Antal aminosyror
  9 st
  319 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Supergoda smaker
  • Innehåller AstaGin™
  • Patenterad ingrediens
  Nackdelar
  • Förhållandevis dyr

  Det här är ett kosttillskott i pulverform som innehåller alla de essentiella aminosyrorna och dessutom en så kallad prestationsblend med den patenterade ingrediensen AstraGin. Fördelen med AstraGin är att den hjälper din kropp att ta upp aminosyrorna bättre. Det gör att du kan prestera bättre och du får ut mer av din träning.

  Utöver detta så innehåller det här kosttillskottet också kokosvattenkoncentrat som tillför både vitaminer och mineraler och dessutom elektrolyter.

  Du blandar enklast en skopa pulver med 3-4 dl vatten i en shaker och dricker detta före, under eller precis efter ditt träningspass. Har du haft ett riktigt tufft pass kan du ta ytterligare en portion. Pulvret finns i tre goda smaker; Sour Apple, Raspberry och Pink Lemonade.

  Läs mer
 7. 7. Bästa EAA med magnesium: Kruth Series EAA Powder

  8,5/10
  EAA-tillskott med hög halt L-leucin och tillsatt magnesium
  Kruth Series EAA Powder
  Storlek
  300 g
  Pris / kg
  1097 kr
  Antal aminosyror
  9 st
  329 kr
  Till Butik
  329 kr
  Till Butik
  Fördelar
  •  Tillsatt magnesium
  •  Vitamin B6
  • 3/5 av användarna
  Nackdelar
  • Väldigt dyr produkt

  Kruth Series är ett förhållandevis nylanserat varumärke särskilt framtaget av kampsportaren Jörgen Kruth. Med egen erfarenhet av hur viktigt det är med rätt tillskott har han lanserat en särskild sammansättning av viktiga aminosyror.

  • Innehåller 8 essentiella aminosyror. Däribland L-leucin, L-glutamin, L-isoleucin, L-valin, L-lysin L-treonin, L-fenylalanin, DL-metionin och L-tryptofan.
  • Innehåller även magnesium, vitamin B6 och glutamin.

  Med EAA Powder så behöver du aldrig vara orolig för att din kropp inte ska få de rätta förutsättningarna för återhämtning och uppbyggnad. Med särskild fokus på L-leucin så kan du vara säker att detta är en produkt som gör skillnad.

  Varje burk innehåller 300 gram och med en portion motsvarande 12 gram innebär detta totalt sett 25 doser. Även om burkarna är mindre än hos många motsvarande produkter så gör det väl tilltagna innehållet att man inte behöver lika stora portioner för samma effekt.

  Med en kostnad kring 329 per burk så kostar varje dos kring 13. Detta gör att EAA Powder hamnar i mellanspektrumet när det gäller kostnad. På det stora hela är det därför ett förmånligt alternativ. Särskilt för den som är intresserad av lite större mängder av särskilt utvalda aminosyror.

  Jörgen Kruths produkter har ett särskilt fäste bland de som är intresserade av MMA. Men de har även kommit att bli allt mer populära bland personer som sysslar med annan sorts träning. Även om vissa inte uppskattar smaken så har EAA Powder blivit desto mer populär på grund av dess väl tilltagna mängd aminosyror.

  Läs mer
Se alla produkter

EAA köpguide

Om du redan bestämt dig för att köpa EAA-tillskott för att underlätta muskeluppbyggandet kommer du märka hur många olika alternativ det finns att välja på. Men vilken är den bästa?

Här går vi igenom de viktigaste delarna att fundera över så att du lättare vet vad du ska leta efter:

 • Ska innehålla BCAA: BCAA, eller grenade aminosyror som de egentligen heter, är också de en del av de essentiella aminosyrorna. Dessa består av 3 stycken syror, leucin, isoleucin och valin och bidrar till en förbättrad muskelåterhämtning. Ett bra EAA-tillskott innehåller även BCAA! Välj gärna ett tillskott med ett leucinförhållande till isoleucin och valin (2:1:1-4:1:1) för bästa muskelbyggande effekt.
 • Innehåller majoriteten av alla EAA:s: Utav de 3 aminosyrorna från BCAA finns det ytterligare 6 stycken essentiella aminosyror. För att ett kosttillskott ska vara så bra som möjligt bör du leta efter ett tillskott där samtliga 9 essentiella aminosyror finns med.
 • Innehåller inga kolhydrater: De bästa kosttillskotten med EAA innehåller inget socker eller någon annan kolhydratskälla. Istället bör fokuset vara på att få till en så bra mix som möjligt. 
 • Smak och lösning: EAA finns att köpa i i stort sett alla smakkombinationer du kan tänka dig. Genom att hitta en smak man gillar blir det enklare och roligare att ta tillskottet. Det är för många även viktigt att pulvret löser sig enkelt i vatten då det inte är särskilt roligt att dricka en grumlig dryck eller att hälften av pulvret ligger kvar i botten på shaken.

Så gjorde vi testet

EAA eller BCAA? är väl den kanske den vanligaste frågan när man ska välja aminosyratillskott. Huruvida BCAA eller EAA är bäst har vi inte tagit hänsyn till i det här testet utan här har jämför vi olika tillskott med EAA.

För att avgöra vilken EAA som är bäst beställde vi hem ett tjutotal EAA-produkter. De grupperades sedan in i ett antal kategorier för att göra det lättare att välja ett alternativ som passar dig bra. Produkterna har sedan testats och betygsatts på följande punkter.

 • Innehåll: Hur stor mängd EAA finns det per 100g? Hur mycket EAA finns det totalt i förpackningen? Innehåller produkten några extra tillsatser, exempelvis socker? Hur ser aminosyraprofilen ut? Är det någon eller några essentiella aminosyror som saknas?
 • Smak: Hur smakar det? Överdrivet sött, kemisk smak, eller inte mycket alls? Hur många olika smaker finns det att välja på?
 • Pris: Vad kostar produkten? Vad kostar det i förhållande till mängd EAA i innehållet? Vad kostar det jämfört med andra produkter?

Vanliga frågor och svar om EAA

Hur smakar essentiella aminosyror?

Eftersom det är frågan om just syror så kommer det sig naturligt att den lite bittra smaken av aminosyror förkläs med just syrliga smaktillsatser vid framställandet. Citrus, jordgubbe, vattenmelon, hallonremmar och sura colaflaskor är alla populära smaker och man kan välja produkter med eller utan socker.

Vad händer om man får i sig för mycket EAA?

Eftersom de essentiella aminosyrorna har en så stor påverkan på kroppens olika funktioner så kan det finnas vissa biverkningar om man får i sig för höga halter. De vanligaste biverkningarna är mag-relaterade, såsom diarré och gasbildning, men man kan också få huvudvärk och högt blodtryck. Man bör inte ta kosttillskotten om man är gravid eller om man lider av vissa neurologiska sjukdomar som ALS, och de är heller inte att rekommendera för alkoholmissbrukare.

Hur mycket EAA behöver man?

Saker som kön, ålder, vikt och livsstil spelar stor roll i hur mycket man behöver av EAA för att kunna fungera normalt och bygga muskler. De flesta portionerna i de kosttillskott vi har testat ligger på cirka 10-15 gram EEA. Det finns dock studier som pekar på att så lite som 3 gram av väl kombinerade EAAs bidrar till en ökad muskelsyntes. 

BCAA eller EAA?

Vår rekommendation är att köpa EAA. Detta eftersom de även innehåller BCAA (som är 3 av de 9 essentiella aminosyrorna). 

Vilka aminosyror hör till EAA?

Det finns totalt sett 20 olika aminosyror som kroppen använder för olika anledningar. Några av dessa kan kroppen tillverka själv med hjälp av andra ämnen, men vissa måste vi få i oss via maten. Det är dessa som är de essentiella aminosyrorna, eller EAA.  Även om vissa har fler egenskaper än andra så klara de sig inte utan varandra, och därför är varje beståndsdel lika viktig.

De 9 essentiella aminosyrorna är följande:

 • Fenylalanin. En aminosyra som finns i bröstmjölk och som påverkar sinnestillståndet, motverkar depression och fungerar lätt smärtstillande. Ett flertal signalsubstanser bildas delvis av denna aminosyra.
 • Histidin. Viktig för produktionen av det anti-inflammatoriska ämnet histadin.
 • Isoleucin. Kopplad till kroppens blodsockerhalter och proteinsyntes.
 • Leucin. Viktig för muskelmassans funktion och bildande då den också aktiverar proteinsyntesen.
 • Lysin. Påverkar kroppens energi och tillväxthormoner, liksom förmågan att ta upp järn.
 • Metionin. Har med metabolismen att göra och bildandet av blodkärl.
 • Treonin. Ligger bakom enzymer som konverterar mat till energi och signalsubstansen glycin.
 • Tryptofan. En av källorna till B3-vitamin, serotonin och det sömnreglerande hormonet melatonin.
 • Valin. Inverkar på blodsockerhalter, men främjar också mental koncentration och styrka.

Var och en av de här essentiella aminosyrorna behövs i olika mängd och har många fler funktioner är de ovan nämnda, men av listan framgår det klart hur de alla behövs för kroppens hälsa. Genom att samarbeta med de övriga, icke-essentiella aminosyrorna bildar de ett intrikat nätverk, likt kretssystemet i en dator, som främjar kroppens tillväxt, humöret, omvandlingen av näring till energi, samt upptagningsförmågan av vitaminer och mineraler.

Läs mer: Vilket är det bästa proteinpulvret?

Vilka livsmedel innehåller EAA?

Många livsmedel innehåller proteiner i någon form, men framförallt animaliska produkter som kött, fisk, mjölk och ägg är väldigt proteinrika. Även ärtor, bönor och linser innehåller mycket protein, men i många fall inte alla essentiella aminosyror. Här kommer en lista på de bästa alternativen för att få i sig alla essentiella aminosyror:

 • köttMagert kött: Magert kött är ett väldigt bra sätt att få i sig alla essentiella aminosyror utan att få i sig massa onödigt fett. Kyckling, kalkon och andra typer av magert kött har en bättre halt EAA i förhållande till till fetthalten om man jämför med rött kött.
 • fiskFisk: Fisk är ett av de nyttigaste sätten att få i sig alla nödvändiga aminosyror. Fisk innehåller även ofta stora mängder nyttig omega 3 som bland annat hjälper mot vissa hjärtåkommor.
 • mejeriMejeri: Mjölk, ost, yoghurt och kvarg är alla bra mejeriprodukter för att få i sig EAA. Du får även vitamin A, B12, D, E och kalcium, som hjälper till att bygga upp skelettet, på köpet.
 • äggÄgg: Ägg innehåller fullvärdigt protein med alla nio essentiella aminosyror och även flera olika vitaminer och mineraler. Enkelt att tillaga och en riktig energibomb.

Vilka livsmedel innehåller EAA om man är vegan

Som vegan får man inte i sig de främsta källorna för protein och EAA, det vill säga kött, fisk, mejeriprodukter och ägg och det har länge varit ett orosmoln över huvudet. Idag vet man dock att både vegetarianer och veganer kan få i sig fullt tillräckliga mängder från växtriket och att det inte finns skäl till oro. Man kan dock försäkra sig om ett bra intag genom att se till att inkludera saker som quinoa, sojabönor och solrosfrön i den dagliga kosten, liksom gröna grönsaker och nötter. Är man vegan så är det ibland lätt att slarva lite med proteinintaget, särskilt om man motionerar mycket, och därför gör man rätt i att hålla extra koll på det.

Några tips på proteinrika, vegetabiliska källor till EAA är:

 • Bovete. En fantastisk ingrediens i frukostmat som till exempel bröd eller pannkakor. En skiva bröd med ett pålägg av en hemmagjord blandning av bönröra, vegansk ost eller jordnötssmör blir en smakrik källa till protein och energi.
 • Tofu. Ett mycket populärt alternativ till kött då man kan laga många goda rätter av denna produkt som är framställd från sojamjölk. Förutom protein så innehåller tofu också en hel del järn och andra viktiga mineraler.
 • Quorn. Ett substitut för kött som är gjort av svamp och som innehåller höga halter av aminosyror och protein. Passar utmärkt för vegetarianer men då det kan finnas lite äggvita i produkten undviker många veganer denna produkt.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
95 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester