Bäst i test: Bästa fenylalaninet 2022

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Fenylalanin har länge varit känt för dess antidepressiva egenskaper och dess motiverande effekter. Detta beror på att det är en av ingredienserna i viktiga hormoner och signalsubstanser som till exempel dopamin och adrenalin. Det kan också påverka vår förmåga att komma ihåg information och ger ett allmänt piggare förhållningssätt till livet. Vi har testat ett tiotal fenylalanintillskott och utsett Healthwell DLPA Fenylalanin 500 till bäst i test. Ett mycket prisvärt tillskott av hög kvalitet!

Testvinnare - Bästa fenylalaninet

 • Bästa fenylalanin-tillskottet: Healthwell DLPA Fenylalanin 500
 • Bästa billiga fenylalanin: Healthwell Fenylalanin 500
 • Bästa premium fenylalanin: Solgar L-Phenylalanine
 • Bäst kundbetyg: Solgar DLPA
 • Bästa fenylalanin pulver: Self Omninutrtion DLPA 200 g
Filtrera
Typ
Stäng
 1. 1. Bästa fenylalanin-tillskottet: Healthwell DLPA Fenylalanin 500

  9,7/10
  Kombinerat D- och L-fenylalanin i lättsvald vegetabilisk kapsel
  Healthwell DLPA Fenylalanin 500
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Pris / g
  5,97 kr
  Form
  Kapslar
  179 kr
  Till Butik
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.2 / 5 i kundbetyg
  • Hög prisvärdhet
  • Uppiggande och energigivande
  Nackdelar
  • Kapslar är dyrare än pulver

  Healthwell DLPA fenylalanin förenar både LPA och DLPA. De är båda nödvändiga för kroppens produktion av hormoner och signalsubstanser som får oss att känna oss pigga, glada och taggade. Kapslarna innehåller hela 500 mg av fenylalanin och det räcker med att man tar en kapsel om dagen. De är dessutom helt vegetabiliska.

  Sett till priset får du här ett högkvalitativt kosttillskott för endast 2,50 kr per kapsel. Och eftersom du bara behöver en kapsel per dag får du alltså 2 månaders förbrukning för bara 179 kr. Du kan även sänka priset per kapsel genom att köpa 2 eller 3 burkar åt gången.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga fenylalanin: Healthwell Fenylalanin 500

  9,5/10
  Prisvärd fenylalanintillskott med 100 % ren L-Fenylalanin
  Healthwell Fenylalanin 500
  Storlek
  60 kaps
  Pris / g
  4,97 kr
  Form
  Kapslar
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lättsvald kapsel
  • vegetabilisk kapsel
  Nackdelar
  • Innehåller endast L-Fenylalanin

  En annan favoritprodukt från Healthwell med lättsvalda kapslar som även de innehåller 500mg som tas en gång om dagen. Produkten passar särskilt dem som känner att de vill prestera extra, vare sig det handlar om träning eller ett intensivt projekt på jobbet, då den stimulerar produktionen av tyrosin som i sin tur skapar olika former av adrenalin och lyckohormoner.

  Även om man äter en proteinrik kost så är det inte alltid man får i sig tillräckligt med Fenylalanin och lever man ett aktivt liv är det här ett perfekt komplement. [C

  Läs mer
 3. 3. Bästa premium fenylalanin: Solgar L-Phenylalanine

  9,3/10
  Veganskt fenylalanintillskott i fri form
  Solgar L-Phenylalanine
  Storlek
  50 kaps
  Pris / g
  8,60 kr
  Form
  Kapslar
  215 kr
  Till Butik
  215 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Fri form
  • 500 mg per kapsel
  Nackdelar
  • Dyrare än exempelvis Healthwells alternativ

  Femtio fina kapslar till den aktiva människan som gillar att träna mycket och ofta. Kapslarna tas lätt upp av kroppen och man underlättar processen om man tar dem på tom mage, gärna innan det tuffa träningspasset. En produkt fri från socker, salt och stärkelse som även passar vegetarianer.

  Då produkten ger ökad Taurinproduktion kommer man snabbt känna av de lyckobringande signalsubstanserna och hormonerna som associeras med allt från träning till förälskelse. Många människor upplever att det är just de känslorna som får dem att fortsätta träna och leva ett så uppfyllande liv som möjligt. 

  Läs mer
 4. 4. Bäst kundbetyg: Solgar DLPA

  9,1/10
  Fenylalanintillskott från välkända Solgar i vegetabiliska kapslar
  Solgar DLPA
  Storlek
  50 kaps
  Pris / g
  7,30 kr
  Form
  Kapslar
  219 kr
  Till Butik
  219 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ren DLPA
  Nackdelar
  • Förvaras oåtkomligt för barn

  Kapslar om 500mg som hjälper dig som tränar mycket att hålla Fenylalanin-nivåerna på topp för att du skall kunna prestera så mycket som du vill och känna belöningens effekter efteråt. Produkten upptas lätt av kroppen och man kan ta max 2 kapslar om dagen med lite vätska men annars helst på tom mage för att det skall absorberas så enkelt som möjligt.

  Det här är en helt vegetabilisk produkt och är fri från alla typer av mejeriprodukter och den innehåller varken gluten eller vete. En snäll produkt för alla magar.

  Läs mer
 5. 5. Bästa fenylalanin pulver: Self Omninutrtion DLPA 200 g

  8,9/10
  Prispressat fenylalaninpulver från DL-fenylalanin som räcker i 100 dagar
  Self Omninutrtion DLPA 200 g
  Storlek
  200 g
  Pris / g
  1,05 kr
  Form
  Pulver
  209 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% DL-fenylalanin
  • Mycket prisvärt
  • Hungerdämpande
  Nackdelar
  • Smaken

  Self Omninutrtion DLPA är ett kosttillskott och kan fungera som hjälp vid viktminskning, eftersom den innehåller ämnen som minskar din aptit. Utöver det är det en fantastisk produkt som även förbättrar humöret.

  DLPA innehåller i huvudsak en aminosyra vid namn DL-fenylalanin, vilket kroppen naturligt använder för att skapa "budbärare" åt hjärnan. DLPA hjälper kroppen att tillverka och aktivera endorfin, där den ökade mängden endorfin är en av orsakerna till ett bättre humör.

  Att skapa ett kosttillskott som håller i längden är oerhört svårt, men Self Omninutrition har faktiskt lyckats med just det. Eftersom DLPA inte bara minskar hunger, utan även höjer smärttröskeln är det ett kosttillskott att föredra vid hård träning. Speciellt där du samtidigt försöker gå ner i vikt, men vill behålla så mycket muskelmassa som möjligt.

  Läs mer

Fenylalanin köpguide

Innan du köper ett kostttillskott med fenylalanin är det viktigt att gå igenom några faktorer som bidrar till att du känner dig nöjd med ditt val. Dessa faktorer berör allt från innehållet och effekten av produkten till mer externa parametrar såsom hur lång leveranstid produkten har samt  vad andra tester och kunder har sagt om produkterna. Nedan går vi igenom och fördjupar oss i dessa faktorer som är viktigast för att du ska kunna göra ett bra val: 

 • Formen på aminosyran:  Ta redan på vilken form av fenylalanin produkten består av. Det finns två olika former som är vanligt förekommande i kosttillskott. Dessa är l-fenylalanin (LPA) och dl-fenylalanin (DLPA). Leta efter ett tillskott med DLPA-formen för bästa effekt.
 • Formen på kosttillskottet: En självklarhet för många men väl värd att fundera över. Är det kapslar/tabletter du tänkt köpa eller pulver? De båda formerna har sina för- och nackdelar. Kapslar/tabletter är vanligtvis mycket dyrare om man räknar på exempelvis kostnad/dag att få i sig tillskottet. Däremot är det många som fördrar det då det är smidigare att få i sig. Pulvret å sin sida är billigare men kan vara svårare att få i sig. Detta eftersom att det oftast smakar illa/kemiskt och kan således behövs blandas ut med juice eller något annat som kan dämpa smaken. 
 • Kosttillskottets prisvärdhet: Det är viktigt att se över kostnaden mellan de olika kosttillskotten. Som punkten tidigare nämnde är kapslarna dyrare än pulvret. Däremot kan priset skilja sig åt mellan kapslarna samt pulvren. Om två pulver/kapslar innehåller samma ämnen är det oftast en bra idé att välja den billigare produkten. Åtminstone vad gäller aminosyratillskott.  
 • Externa kundbetyg: Innan du beställer ett kosttillskott är det viktigt att du gör din "research" och kollar upp vad andra kunder har sagt om produkten. Är de nöjda eller missnöjda? Sannolikheten att du kommer känna detsamma är stor så välj de kosttillskott som har höga kundbetyg. 

Så gjorde vi testet

För att komma fram till vilket kosttillskott med fenylalanin som är bäst beställde vi hem ett tjugotal produkter från olika tillverkare. De grupperades in i några olika kategorier för att göra det enklare för dig att välja. Produkterna har sedan testats och betygsatts på följande punkter:

 • Innehåll: Vad innehöll varje produkt? Vilken fenylalaninform? Var det något mer ämne utöver fenylalanin som ger ökad effekt eller upptagningsförmåga? Innehåller den några tillsatser som sötningsmedel eller fyllnadsmedel?
 • Användning: Om kapslar, hur många behöver man ta åt gången? Är de lätta eller svåra att svälja? Om pulver, är det lättlösligt i vatten? Går det enkelt att dosera rätt mängd? Hur smakar det?
 • Kvalitet: Är det en välkänd tillverkare som ligger bakom tillskottet? Innehåller det den mängd fenylalanin som står på innehållsförteckningen?
 • Pris: Vad kostar kosttillskottet? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till andra? 
 • Kundbetyg: Vad har kunder som använt produkten skrivit om den? Är de nöjda eller missnöjda?

Frågor och svar om fenylalanin

Går det att överdosera fenylalanin?

Man kan få i sig för mycket fenylalanin och den vanligaste biverkningen brukar vara huvudvärk. Om man har PKU, en sjukdom där Fenylalanin nivåerna är abnormalt höga sedan födseln, bör man undvika extra intag av ämnet. 

Vad händer vid fenalaninbrist?

Då fenylalanin är en del i processen av hormoner som ger oss känslor och reaktioner som stress, glädje, motivation och styrka kan bristen på ämnet leda till humörsvängningar och en brist på motivation. Man har också konstaterat att bristen kan leda till att man går upp i vikt, inte minst då bristen på motivation lätt leder till att man slutar träna eller helt enkel struntar i vad man äter.

Vad är fenylalanin bra för?

Fenylalanin har flera funktioner på kroppen, inte minst bidrar det till bildandet av nya proteiner. Även om fenylalanin inte är en allmänt accepterad behandling för något tillstånd och således inte ses som ett läkemedel utan snarare ett kosttillskott är finns det flera exempel på sjukdomstillstånd där personer valt att testa fenylalanin med varierande resultat. Dessa inkluderar bland annat: 

 • Depressioner: Utöver fenylalaninets bidrag till bildandet av proteiner används aminosyran även till att bilda andra ämnen såsom tyrosin och dopamin. Dopamin är ett ämne som får dig att må bra vilket är anledningen till att fenylalanin i vissa fall kan fungera mot nedstämdhet. 
 • Leukodermi: Flera studier har visat att l-fenylalanin kombinerat med ultraviolett ljus kan hjälpa personer som lider av leukodermi. 

Utöver ovan nämnda åkommor finns det viss forskning som pekar på att fenylalanin kan hjälpa till vid bland annat alkoholabstinens och parkinsons sjukdom. Det har dock inte forskats tillräckligt mycket kring detta för att det ska vara statistiskt säkerställt. 

Vilka bör undvika kosttillskott med fenylalanin?

Gravida kvinnor samt personer som använder följande mediciner avråds från att ta kosttillskott med fenylalanin: 

 • Vissa mediciner mot depressioner: Fenylalanin kan öka en kemikalie i kroppen som kallas tyramin. Stora mängder tyramin kan orsaka högt blodtryck. Men kroppen bryter naturligtvis ner tyramin för att bli av med den. Detta förhindrar vanligtvis att tyramin orsakar högt blodtryck. Vissa läkemedel som används för depression hindrar kroppen från att bryta ner tyramin. Detta kan orsaka att det finns för mycket tyramin och leda till farligt högt blodtryck. Några av dessa läkemedel som används för depression inkluderar bland annat fenelzin (Nardil), tranylcypromin (Parnate).
 • Vissa läkemedel mot psykiska tillstånd: Var försiktig med denna kombination. Prata med din vårdgivare. Vissa mediciner mot psykiska tillstånd kan orsaka ryckiga muskelrörelser. Att ta fenylalanin tillsammans med vissa mediciner för psykiska tillstånd kan öka risken för ryckiga muskelrörelser. Vissa mediciner mot mentala tillstånd inkluderar klorpromazin (Thorazine), clozapin (Clozaril), fluphenazine (Prolixin), haloperidol (Haldol), olanzapin (Zyprexa), perphenazine (Trilafon), prochlorperazine (Compazine), quetiapine (Seroquel), risperidon (Risperdal) , tioridazin (Mellaril), tiotixen (Navane) och andra.

Vilka livsmedel innehåller fenylalanin?

Fenylalanin är en så kallad essentiell aminosyra och det innebär att kroppen inte själv tillverkar den utan att man måste tillföra den utifrån för en god hälsa. Man kan hitta ämnet i olika typer av mat, både vegetabilisk och animalisk.

Om man är köttätare är några av de bästa källorna för fenylalanin:

 • Kyckling
 • Lever från nötkreatur
 • Skaldjur

För vegetarianer och veganer finns alternativ som bland annat: 

 • Mjölk
 • Sojabönor
 • Avokado
 • Nötter
 • Frön 

Läs mer: Test av sojaproteinpulver

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
165 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester