Bäst i test: Bästa fenylalaninet 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Fenylalanin har länge varit känt för dess antidepressiva egenskaper och dess motiverande effekter. Detta beror på att det är en av ingredienserna i viktiga hormoner och signalsubstanser som till exempel dopamin och adrenalin. Fenylalanin kan också påverka vår förmåga att komma ihåg information och ger ett allmänt piggare förhållningssätt till livet. I den här artikeln har vi valt att titta närmare på aminosyran och testat 5 kosttillskott med fenylalanin. Läs mer om testet nedan och se vilken produkt vi valde ut till bäst i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av fenylalanin

För att avgöra vilket kosttillskott med fenylalanin som är bäst har vi låtit vår testpanel testa ett tiotal olika produkter och betygsätta dem efter följande kriterier:

 • Innehåll: Vad innehöll varje produkt? Vilken fenylalaninform? Var det något mer ämne utöver fenylalanin som ger ökad effekt eller upptagningsförmåga? Innehåller den några tillsatser som sötningsmedel eller fyllnadsmedel?
 • Kvalitet: Är det en välkänd tillverkare som ligger bakom tillskottet? Innehåller det den mängd fenylalanin som står på innehållsförteckningen?
 • Pris: Vad kostar kosttillskottet? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du rekommendera den här produkten? 
 • Kundbetyg: Vad har kunder som använt produkten skrivit om den? Är de nöjda eller missnöjda?

Vilket fenylalanin är bäst?

Vi har testat många fenylalanin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive fenylalanin samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Typ
Stäng
 1. 1. Bästa fenylalanin-tillskottet: Healthwell DLPA Fenylalanin 500

  9,7/10
  Kombinerat D- och L-fenylalanin i lättsvald vegetabilisk kapsel
  Healthwell DLPA Fenylalanin 500
  Bäst i test
  Storlek
  60 kaps
  Pris / g
  5,97 kr
  Form
  Kapslar
  179 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.2 / 5 i kundbetyg
  • Hög prisvärdhet
  • Uppiggande och energigivande
  Nackdelar
  • Kapslar är dyrare än pulver

  Healthwell DLPA fenylalanin förenar två olika typer av aminosyran fenylalanin som kallas D och L. De är båda nödvändiga för kroppens produktion av hormoner och signalsubstanser, som till exempel dopamin, som får oss att känna oss pigga, glada och taggade. Kapslarna innehåller hela 500 mg av fenylalanin och det räcker med att man tar en kapsel om dagen. De är dessutom helt vegetabiliska.

  När vi testade Healthwell DLPA Fenylalanin 500 märkte vi av en effekt efter ett par veckor. Energinivån höjdes allmänt, i kombination med träning och vila. Tillskott med fenylalanin anser vi alltså vara bra i kombination med en i övrigt hälsosam livsstil. Det är då det får en tydligare effekt. Sett till priset du betalar, anser vi att tillskottet är värt sina 2.48 kr per kapsel. Du kan sänka priset per kapsel genom att köpa större förpackningar. De finns även i burkar om 120 eller 180 kapslar.

  Vi utser Healthwell DLPA Fenylalanin 500 till "bästa fenylalanin-tillskottet". Kvaliteten på Healthwells tillskott är hög och priset på detta tillskottet är jämförelsevis bra.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga fenylalanin: Healthwell Fenylalanin 500

  9,5/10
  Prisvärd fenylalanintillskott med 100 % ren L-Fenylalanin
  Healthwell Fenylalanin 500
  Storlek
  60 kaps
  Pris / g
  4,97 kr
  Form
  Kapslar
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lättsvald kapsel
  • vegetabilisk kapsel
  Nackdelar
  • Innehåller endast L-Fenylalanin

  En annan favoritprodukt från Healthwell med lättsvalda kapslar som även de innehåller 500mg som tas en gång om dagen. Produkten passar särskilt dem som känner att de vill prestera extra, vare sig det handlar om träning eller ett intensivt projekt på jobbet, då den stimulerar produktionen av tyrosin som i sin tur skapar olika former av adrenalin och lyckohormoner.

  Även om man äter en proteinrik kost så är det inte alltid man får i sig tillräckligt med Fenylalanin och lever man ett aktivt liv är det här ett perfekt komplement. [C

  Läs mer
 3. 3. Bästa premium fenylalanin: Solgar L-Phenylalanine

  9,3/10
  Veganskt fenylalanintillskott i fri form
  Solgar L-Phenylalanine
  Storlek
  50 kaps
  Pris / g
  8,60 kr
  Form
  Kapslar
  215 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Fri form
  • 500 mg per kapsel
  Nackdelar
  • Dyrare än exempelvis Healthwells alternativ

  Femtio fina kapslar till den aktiva människan som gillar att träna mycket och ofta. Kapslarna tas lätt upp av kroppen och man underlättar processen om man tar dem på tom mage, gärna innan det tuffa träningspasset. En produkt fri från socker, salt och stärkelse som även passar vegetarianer.

  Då produkten ger ökad Taurinproduktion kommer man snabbt känna av de lyckobringande signalsubstanserna och hormonerna som associeras med allt från träning till förälskelse. Många människor upplever att det är just de känslorna som får dem att fortsätta träna och leva ett så uppfyllande liv som möjligt. 

  Läs mer
 4. 4. Bäst kundbetyg: Solgar DLPA

  9,1/10
  Fenylalanintillskott från välkända Solgar i vegetabiliska kapslar
  Solgar DLPA
  Storlek
  50 kaps
  Pris / g
  7,13 kr
  Form
  Kapslar
  214 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ren DLPA
  Nackdelar
  • Förvaras oåtkomligt för barn

  Kapslar om 500mg som hjälper dig som tränar mycket att hålla Fenylalanin-nivåerna på topp för att du skall kunna prestera så mycket som du vill och känna belöningens effekter efteråt. Produkten upptas lätt av kroppen och man kan ta max 2 kapslar om dagen med lite vätska men annars helst på tom mage för att det skall absorberas så enkelt som möjligt.

  Det här är en helt vegetabilisk produkt och är fri från alla typer av mejeriprodukter och den innehåller varken gluten eller vete. En snäll produkt för alla magar.

  Läs mer
 5. 5. Bästa fenylalanin pulver: Self Omninutrtion DLPA, 200 g

  8,9/10
  Prispressat fenylalaninpulver från DL-fenylalanin som räcker i 100 dagar
  Self Omninutrtion DLPA, 200 g
  Storlek
  200 g
  Pris / g
  1,05 kr
  Form
  Pulver
  209 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% DL-fenylalanin
  • Mycket prisvärt
  • Hungerdämpande
  Nackdelar
  • Smaken
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa kosttillskottet med fenylalanin

Innan du köper ett kostttillskott med fenylalanin är det viktigt att gå igenom några faktorer som bidrar till att du känner dig nöjd med ditt val. Dessa faktorer berör allt från innehållet och effekten av produkten till mer externa parametrar såsom hur lång leveranstid produkten har samt  vad andra tester och kunder har sagt om produkterna. Nedan går vi igenom och fördjupar oss i dessa faktorer så att du kan välja bäst fenylalanintillskott: 

 • Formen på aminosyran:  Ta redan på vilken form av fenylalanin produkten består av. Det finns vanligtvis 2 olika former som är de vanligast förekommande i kosttillskott med fenylalanin. Dessa är l-fenylalanin(LPA) och dl-fenylalanin(dlpa). 
 • Formen på kosttillskottet: En självklarhet för många men väl värd att fundera över. Är det kapslar/tabletter du tänkt köpa eller pulver? De båda formerna har sina för- och nackdelar. Kapslar/tabletter är vanligtvis mycket dyrare om man räknar på exempelvis kostnad/dag att få i sig tillskottet. Däremot är det många som fördrar det då det är smidigare att få i sig. Pulvret å sin sida är billigare men kan vara svårare att få i sig. Detta eftersom att det oftast smakar illa/kemiskt och således behövs blandas ut med juice eller något annat som kan dämpa smaken. 
 • Kosttillskottets prisvärdhet: Det är viktigt att se över kostnaden mellan de olika kosttillskotten. Som punkten tidigare nämnde är kapslarna dyrare än pulvret. Däremot kan priset skilja sig åt mellan kapslarna samt pulvren. Om två pulver/kapslar innehåller samma ämnen är det oftast en bra idé att välja den billigare produkten. Åtminstone vad gäller aminosyratillskott.  
 • Externa kundbetyg: Innan du beställer ett kosttillskott är det viktigt att du gör din "research" och kollar upp vad andra kunder har sagt om produkten. Är de nöjda eller missnöjda? Sannolikheten att du kommer känna detsamma är stor så välj de kosttillskott som har höga kundbetyg. 

Frågor och svar om fenylalanin

Går det att överdosera fenylalanin?

Man kan få i sig för mycket fenylalanin och den vanligaste biverkningen brukar vara huvudvärk. Om man har PKU, en sjukdom där Fenylalanin nivåerna är abnormalt höga sedan födseln, bör man undvika extra intag av ämnet. 

Vad händer vid fenalaninbrist?

Då fenylalanin är en del i processen av hormoner som ger oss känslor och reaktioner som stress, glädje, motivation och styrka kan bristen på ämnet leda till humörsvängningar och en brist på motivation. Man har också konstaterat att bristen kan leda till att man går upp i vikt, inte minst då bristen på motivation lätt leder till att man slutar träna eller helt enkel struntar i vad man äter.

Vad är fenylalanin bra för?

Fenylalanin har flera funktioner på kroppen, inte minst bidrar det till bildandet av nya proteiner. Även om fenylalanin inte är en allmänt accepterad behandling för något tillstånd och således inte ses som ett läkemedel utan snarare ett kosttillskott är finns det flera exempel på sjukdomstillstånd där personer valt att testa fenylalanin med varierande resultat. Dessa inkluderar bland annat: 

 • Depressioner: Utöver fenylalaninets bidrag till bildandet av proteiner används aminosyran även till att bilda andra ämnen såsom tyrosin och dopamin. Dopamin är ett ämne som får dig att må bra vilket är anledningen till att fenylalanin i vissa fall kan fungera mot nedstämdhet. 
 • Leukodermi: Flera studier har visat att l-fenylalanin kombinerat med ultraviolett ljus kan hjälpa personer som lider av leukodermi. 

Utöver ovan nämnda åkommor finns det viss forskning som pekar på att fenylalanin kan hjälpa till vid bland annat alkoholabstinens och parkinsons sjukdom. Det har dock inte forskats tillräckligt mycket kring detta för att det ska vara statistiskt säkerställt. 

Vilka bör undvika kosttillskott med fenylalanin?

Gravida kvinnor samt personer som använder följande mediciner avråds från att ta kosttillskott med fenylalanin: 

 • Vissa mediciner mot depressioner: Fenylalanin kan öka en kemikalie i kroppen som kallas tyramin. Stora mängder tyramin kan orsaka högt blodtryck. Men kroppen bryter naturligtvis ner tyramin för att bli av med den. Detta förhindrar vanligtvis att tyramin orsakar högt blodtryck. Vissa läkemedel som används för depression hindrar kroppen från att bryta ner tyramin. Detta kan orsaka att det finns för mycket tyramin och leda till farligt högt blodtryck. Några av dessa läkemedel som används för depression inkluderar bland annat fenelzin (Nardil), tranylcypromin (Parnate).
 • Vissa läkemedel mot psykiska tillstånd: Var försiktig med denna kombination. Prata med din vårdgivare. Vissa mediciner mot psykiska tillstånd kan orsaka ryckiga muskelrörelser. Att ta fenylalanin tillsammans med vissa mediciner för psykiska tillstånd kan öka risken för ryckiga muskelrörelser. Vissa mediciner mot mentala tillstånd inkluderar klorpromazin (Thorazine), clozapin (Clozaril), fluphenazine (Prolixin), haloperidol (Haldol), olanzapin (Zyprexa), perphenazine (Trilafon), prochlorperazine (Compazine), quetiapine (Seroquel), risperidon (Risperdal) , tioridazin (Mellaril), tiotixen (Navane) och andra.

Vilka livsmedel innehåller fenylalanin?

Fenylalanin är en så kallad essentiell aminosyra och det innebär att kroppen inte själv tillverkar den utan att man måste tillföra den utifrån för en god hälsa. Man kan hitta ämnet i olika typer av mat, både vegetabilisk och animalisk.

Om man är köttätare är några av de bästa källorna för fenylalanin:

 • Kyckling
 • Lever från nötkreatur
 • Skaldjur

För vegetarianer och veganer finns alternativ som bland annat: 

 • Mjölk
 • Sojabönor
 • Avokado
 • Nötter
 • Frön 

Läs mer: Test av sojaproteinpulver

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
144 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester