Bäst i test: Bästa GABA 2021

Svårt att sova? Då är det dags att prova något av de bästa GABA-tillskotten
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

GABA står för gammaaminosmörsyra, som på engelska heter Gamma-Amino Butyric Acid och som är en av hjärnans och nervernas bästa vänner. I artikeln nedan har vi testat och jämfört flera olika GABA-tillskott. Läs mer om varför vi valde Healthwell GABA 500 till bäst i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av GABA

När vi testade GABA-tillskotten började vi med att samla in data från från personer som köpt GABA för att se vad de tycker är viktigt. Sedan kollade vi även upp vad vetenskapen säger om ett bra GABA-tillskott. Vi lät sedan vår testpanel testa ett tjugotal GABA-tillskott baserat på datan, d.v.s: 

 • Innehåll Hur mycket GABA innehöll produkten? Innehöll produkten några andra aktiva ämnen för att stärka effekten?
 • Effekt: Hjälper GABA-tillskottet dig att sova bättre? Får du några andra positiva effekter av tillskottet? Har du fått några oönskade bieffekter?
 • Pris: Hur mycket kostade produkten? Vad blir priset per kapsel, dos och dag? Tycker du att priset är rimligt i förhållande till innehållet?
 • Användarvänlighet: Är kapslarna små och lättsvalda eller stora och besvärliga? Hur många kapslar behöver man ta varje dag?
 • Kundbetyg: Vad har tidigare kunder sagt om produkten? Var det något vi hade missat? Är de flesta positiva eller negativa?

Vilken gaba är bäst?

Vi har testat många GABA. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive gaba samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test: Healthwell GABA 500

  9,7/10
  Högdoserade GABA-kapslar med höga kundrecensioner och till bra pris
  Healthwell GABA 500
  Bäst i test
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kapsel
  1,39 kr
  GABA / kapsel
  500 mg
  Aktiva ämnen
  2 st
  139 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket prisvärt tillskott
  • Vegetabiliska kapslar
  • 4,2/5 av användarna
  Nackdelar
  • Onödigt starkt för vissa

  Healthwell GABA 500 är ett mycket bra val för dig som vill få lättare att slappna av och minska eventuella symptom på utmattning. GABA 500 innehåller en relativt hög dos GABA och även vitamin B6. Tillsammans bidrar dessa med att motverka allmän trötthet och de håller även hormonerna i rätt balans. Kapslarna är tillverkade i Sverige och är helt vegetabiliska. En eller två kapslar innan du går och lägger dig är den rekommenderade dosen för en vuxen, normalaktiv individ. Som med flera kosttillskott är det att föredra att börja med en lägre dos.

  Under första veckan av vår testperiod märkte vi av en tydligt förbättrad sömn. Testpanelen var så gott som enig om att det var lättare att slappna av och att insomningen vad snabbare. Sett alltså till vårt eget resultat, ett bra pris, och de positiva kundomdömena på Svenskt kosttillskott, väljer vi att utse Healthwell GABA 500 till "bästa GABA-tillskottet".

  Läs mer
 2. 2. Bästa premium GABA: Core Good Night

  9,5/10
  Kombinationstillskott som utöver GABA även innehåller ashwagandha och ZMA
  Core Good Night
  Storlek
  90 kaps
  Pris / kapsel
  2,77 kr
  GABA / kapsel
  83 mg
  Aktiva ämnen
  10 st
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra för att somna lättare
  • Innehåller GABA och ZMA
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Lite lite GABA

  Kapslarna från Core Good Night innehåller ett antal ämnen utöver GABA för att främja sömnens kvalitet och längd, motverka stress och oro liksom förbättra kroppens allmänhälsa. Den är rik på antioxidanter som motverkar cellernas nedbrytning, B6 som är särskilt bra mot utmattning och zink, magnesium och biotin som främjar immunförsvaret och det centrala nervsystemet. Core Good Night innehåller även örten Ashwagandha som sedan länge används för att motverka oro och rastlöshet och sänker blodsockernivåerna i blodet.

  Produkten kommer i burkar om 90 kapslar och det rekommenderade intaget är 1- 3 kapslar max en timme innan du går och lägger dig. Tack vare innehållet av piperin, svartpepparextrakt, tas ämnena lättare upp av kroppen. Core Good Night passar alltså alla typer av människor och hjälper även musklernas återhämtning mellan tunga träningspass.

  Kundomdömena av tillskottet kretsar kring hur ett lugn lättare infinner sig och hur personerna somnar lättare. Kvaliteten på sömnen, med bland annat djupare och mindre orolig sömn, omnämns också.  Vi upplevde, liksom kunderna, att Core Good Night gav ett skönt lugn vid läggdags och en känsla av att vara pigg och utvilad vid uppvaknandet. Alla personer i testpanelen var dock inte eniga, utan vissa tycker sig inte märka någon större skillnad. 

  Sett till att priset är relativt bra, jämfört med övriga tillskott i testet, och att kvaliteten är hög med flera olika aktiva ämnen och substanser, väljer vi Core Good Night som "bästa kombinationstillskott med GABA".

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga GABA: Body science GABA 500

  9,3/10
  Prispressat GABA-tillskott tillverkad i Sverige
  Body science GABA 500
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kapsel
  0,97 kr
  GABA / kapsel
  500 mg
  Aktiva ämnen
  1 st
  97 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Billigaste i testet
  • Högdoserat
  • Tillverkning i Sverige
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer
 4. 4. Bästa flytande GABA: Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin

  9,1/10
  Ett flytande GABA-tillskott kombinerat med L-Teanin
  Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin
  Storlek
  50 ml
  Pris / kapsel
  -
  GABA / kapsel
  -
  Aktiva ämnen
  3 st
  379 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • GABA i flytande form
  • Med tillsatt teanin
  • 5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Priset

  För den som lider av sömnsvårigheter men inte tycker om att svälja tabletter eller kapslar, är Liposomal GABA idealisk eftersom den kommer i flytande form. Med ett innehåll av GABA, som hämnar nervsignalernas hastighet, och L-teanin som främjar känslor av välbehag, får du precis det du behöver för en god, lugn och ostörd sömn.

  Produkten innehåller 250mg GABA och 100mg L-teanin, och varje flaska innehåller 50ml. Du ska ta vätskan på tom mage för att den ska tas upp ordentligt av kroppen. Den rekommenderade dagsdosen är att trycka 2-4 gånger på pumpen och droppa direkt på tungan. För optimalt resultat bör du låta vätskan ligga på din tunga i cirka en halv minut innan du sväljer. Efter ungefär 20-30 minuter börjar ett lugn långsamt att infinna sig.

  Förutom fördelarna med att ta det här medlet i vätskeform, påpekas det även av kunderna på Svenskt kosttillskott att det lugn som uppstår efter intag, håller natten igenom. Vår testpanel upplevde samma effekt. Personer som lider av stress och oro vaknar lätt om nätterna och har sedan svårt att somna om då tankarna börjar rulla runt i hjärnan. Genom att ta de här dropparna hämmas de impulser som får oron att komma, och sömnen blir mer konstant och djup.

  Nackdelen med Liposomal GABA är att priset är något högt. Vid en dos på 2 ml räcker en flaska till 25 portioner. Sett till vilket resultat tillskottet ger och att kvaliteten därmed är hög, väljer vi dock att utse Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin till "bästa flytande GABA".

  Läs mer
 5. 5. Bäsat logdoserade GABA: Thorne PharmaGABA-100

  8,9/10
  Lågdoserat GABA-tillskott från fermentering av bakterier (Lactobacillus hilgardii).
  Thorne PharmaGABA-100
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  6,32 kr
  GABA / kapsel
  100 mg
  Aktiva ämnen
  1 st
  379 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Biologisk källa av GABA
  • Välkänt varumärke
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Väldigt dyrt jämfört med andra produkter i vårt test

  Ett helt naturligt kosttillskott särskilt utformat för att ge bra sömn och lugna nerver med allt vad det innebär. Många människor lider av stressymptom och oroskänslor och bland det första som drabbas är det sömnens kvalitet. Får man inte sova ordentligt presterar man sämre, vilket i sin tur kan leda till ytterligare oro, och så vidare.

  Genom att ta mellan en och tre kapslar om dagen ger man sina nerver en extra dos om 100mg/kapsel, vilket hjälper dem att skapa en balanserad ro i kropp och själ. Produkten lämpar sig särskilt bra för personer som går igenom en tillfällig tid av stress och obalans och känner att de inte lyckas bli av med sina oroskänslor av sig själva.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bäst gaba-tillskott

Innan du klickar dig in på första bästa gaba-tillskott bör du fundera över följande faktorer. Detta gör att du lättare blir nöjd med produkten i slutänden: 

 • Innehåll: Kontrollera först och främst hur mycket GABA produkten innehåller. Sedan är det också bra att kolla igenom övriga ingredienser. Vissa tillskott har till exempel tillsatt B12-vitamin för att öka effekten. En del tillskott är så kallade kombinationstillskott som innehåller flera aktiva ingredienser. Är det bättre sömn du är ute efter kan tillsatser som teanin, citronmellis och kamomill ha en positiv erfekt. Säkerställ också att produkten inte innehåller massa tillsatser och fyllningsmedel.
 • Ursprung: Många utländska kosttillskott har visat sig innehålla mer, mindre eller andra ämen än det som står på innehållsförteckningen. Köp ett tillskott som är tillverkat i Sverige eller i ett land som har strikta regler för hur kosttillskott ska tillverkas, eller åtminstone kontrollerat av myndigheter. Alternativt kan du se om tillskottet är testat i labb så att du ser exakt vad det innehåller.
 • Dosering: Se till att kosttillskottet innehåller en bra mängd GABA. En dos på ca 500 mg GABA brukar funka bra för de flesta. Många kombinationstillskott innehåller mindre mängd GABA, men i kombination med andra ämnen har de ändå en bra effekt. Men är det just GABA du vill testa är det bättre att välja ett rent GABA-tillskott. Både för att se om effekten kommer från GABA eller inte och för att det blir mycket billigare.
 • Betyg och recensioner: Som vanligt när man köper kosttillskott är det svårt att bara läsa produktbeskrivningar och innehållsförteckningar för att bilda sig en uppfattning. Ett bättre sätt är att läsa vad tidigare kunder har sagt om produkten. Är de flesta positivt inställda till GABA-tillskottet är sannolikheten stor att du också blir det. Ett annat sätt är att läsa oberoende tester av kosttillskott som det vi har gjort på den här sidan.

Frågor och svar om GABA

Nedan finner du frågor och svar som kommer in till vår mail om GABA

Vad är GABA?

GABA är en förkortning av det vetenskapliga namnet gammaaminosmörsyra, fast på engelska där ämnet heter gamma-aminobutyric acid. Det här är ett ämne vars funktion är att verka hämmande på signalsubstansernas receptorer, och det är involverat i ett antal områden när det kommer till den mänskliga organismen, inte minst minnet och sömnen.

En människa som lider av minnesluckor, till exempel då de har varit med om något traumatiskt eller druckit för mycket alkohol, har ofta fått oregelbundenhet i sina GABA-nivåer och om tillståndet pågår för länge kan det leda till permanenta problem. Andra hälsoaspekter som påverkas av hur väl GABA kan hämma vissa signalsubstanser är saker som smärta vid mens, epilepsi och överaktivitet och studier visar att även den allmänna metabolismen till viss del beror på ämnet. De följande är några av de kroppsliga funktioner som påverkas av hur mycket eller hur lite GABA man har:

 • Sömn
 • Humör
 • Aptit och förbränning
 • Oro
 • Muskelkontroll
 • Blodtryck
 • Immunförsvaret

Hur får man i sig GABA?

GABA är ett ämne som produceras av och i hjärnan och det är en helt naturlig process som alla människor har, så länge de är fysiskt friska och håller en hälsosam livsföring. Vissa livsmedel stimulerar produktionen mer än andra och det är framförallt vegetabiliska källor som är de bästa, bland annat bönor, linser, nötter, frön, bär, broccoli, kakao och potatis men även i kefir, skaldjur och vissa fisksorter. Som alltid så är den bästa kosten den som är varierad och så naturlig som möjlig då det ger en välgörande balans som kroppen sedan kan dra nytta av. Det är därför viktigt att förstå att de här livsmedlen inte producerar GABA direkt, utan snarare sätter fart på hjärnans produktion av ämnet.

Att ta GABA som kosttillskott lämpar sig särskilt för personer som av olika anledningar inte producerar tillräckliga mängder, till exempel vid stressiga situationer eller hård träning. Utsätter man kroppen och hjärnan för hårt arbete ökar också behovet av många ämnen och då kan det vara välgörande med en liten extra injektion, dock alltid som ett komplement och aldrig som en ersättning. Vila är A och O för både människor och djur, och utan den kan man inte prestera så mycket som man vill och behöver.

När och hur ska man ta GABA?

Eftersom GABA tillskott framförallt ger en lugnande och rogivande effekt brukar man rekommendera intaget till kvällstid innan man går och lägger sig. Du kan även ta tillskottet under dagen, men många upplever då att de blir lite trötta och småsömniga. Börja alltid med den lägsta dosen och testa dig fram till en bra nivå som ger den ro du behöver.

GABA-tillskott tas i de allra flesta fallen som kapslar och ofta i kombination med andra ämnen, som till exempel B6 vitamin eller L-teanin, men det finns även droppar som särskilt passar dem som antingen inte tycker om att svälja piller eller vill findosera sitt intag.

Vad händer om man får för mycket GABA?

Precis som med allt annat i livet så är måttlighet den gyllene regeln. Man kan få i sig för mycket av det goda, och det leder till oönskade resultat, vilket i fallet med GABA innebär saker som trötthet, särskilt om morgnarna, illamående eller en allmän svaghetskänsla i kroppen. Av den här anledningen så bör man helst inte ta tillskott om man redan går på mediciner eller tar andra tillskott mot depression eller trötthet, eller om man lider av specifika neurologiska sjukdomar. Konsultera alltid en läkare innan du börjar med ett visst tillskott, särskilt om du har problem med hälsan, genomgår en viss medicinering eller är gravid.

Vad påverkar GABA negativt?

Eftersom GABA är en signalsubstans och påverkar en människas minne, temperament och känslotillstånd är det ett ämne som påverkar det centrala nervsystemet. Typiska motverkande substanser som saboterar halten av GABA i kroppen är alkohol och olika droger, vilket inte minst är märkbart både vid tillfällig berusning eller långvarigt missbruk då både motorik och minne försämras på ett mycket påtagligt vis.

Man kan också få försämrade värden av en bristfällig kosthållning och om man inte tränar regelbundet.

Kan man få biverkningar?

GABA är ansvarigt för att nervsignalerna inte skall gå för snabbt eller sprida sig till fel ställen och typiska symptom på att man har för höga nivåer av ämnet är hjärtklappning, andfåddhet och en känsla av hyperaktivitet.

Ta det därför alltid lugnt när du börjar ta kosttillskott och börja gärna med en mycket låg dos som du gradvis kan öka på lite grann.

Vem kan behöva GABA-tillskott?

GABAs lugnande effekt på hjärnan har lett till många påståenden att GABA är bra för att lindra stress. För mycket stress är kopplat till symtom som dålig sömn, sämre immunförsvar och ångest. 

Även vissa personer med vissa sjukdomar eller medicinska tillstånd löper även risk för låga GABA-nivåer. Några av dessa är:

 • Kramp
 • Ångest
 • Humörsvängingar
 • Depression

Vissa personer med dessa åkommor tar GABA-tillskott för att lindra sina symtom. Även om detta låter bra i teorin har det inte forskats mycket på området och inget bevis finns på att GABA skulle hjälpa mot dessa, förutom mot ångest. Även bland personer som tränar hårt är GABA-tillskott vanligt, då hård träning kan sänka GABA-nivåerna i kroppen.

Vad är GABA bra för?

 • soverSömnlöshet: 2018 gjordes en studie där deltagare som fick 300 mg GABA före läggdags faktiskt somnade lättare än testgruppen som fick placebo.
 • ångestÅngest: Två mindre studier gjordes 2006 där deltagare med ångest som fick GABA-tillskott, jämfört med placebo eller teanin, förbättrades redan efter en timme.
 • blodtrycksmätareHögt blodtryck: Ett par studier har gjorts om GABA och blodtryck. I två studier har man sett en klar förbättring för personer med lite högt blodtryck. Vid allvarligare fall har man inte kunnat se någon koppling.
 • stressStress: Studier har gjorts där man har kunnat se att 25-100 mg GABA hjälpte för att minska stress när deltagarna utsattes för problemlösning eller annan mental övning.

Läs mer: Vilken är den bästa blodtrycksmätaren?

Läs mer: Bästa receptfria sömntabletterna

Brist på GABA

Eftersom GABA påverkar ett flertal neurologiska funktioner i kroppen så leder brist på ämnet till ett stort antal symptom. Ett av de vanligaste är sömnbrist då för lite GABA innebär att för starka signaler skickas ut och därmed leder till hyperaktivitet, vilket i sin tur yttrar sig som oro och rastlöshet. Man kan helt enkelt inte uppnå det tillstånd av lugn och ro som behövs både för att man ska kunna somna men också för att sedan sova natten igenom.

 

En annan konsekvens som brist på GABA yttrar sig i är värk i muskler och huvudet. Det blir som att det skickas för många och för starka smärtsignaler, varav den som drabbas lider av till exempel regelbunden huvudvärk, svårare menssmärtor eller överdriven träningsvärk, vilket kan verka mycket hämmande på ens livskvalitet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
205 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senaste tester