Bäst i test: Bästa GABA 2022

Svårt att sova? Då är det dags att prova något av de bästa GABA-tillskotten
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

GABA står för gammaaminosmörsyra, som på engelska heter Gamma-Amino Butyric Acid och är en av hjärnans och nervernas bästa vänner. Vi har här testat ett tjugotal olika GABA-tillskott och utsett Healthwell GABA 1000 till bäst i vårt test. Ett mycket prisvärt kosttillskott av hög kvalitet, där en portion kostar under 1,50 kr.

Testvinnare - Bästa GABA

 1. Bäst i test: Healthwell GABA 1000
 2. Bästa premium GABA: Core Good Night
 3. Bästa billiga GABA: Body science GABA 500
 4. Bästa flytande GABA: Liposomal GABA + L-teanin
 5. Bästa lågdoserade GABA: Thorne PharmaGABA-100
 1. Bäst i test: Healthwell GABA 1000

  9,7/10
  Högdoserade GABA-kapslar med höga kundrecensioner och till bra pris.
  Healthwell GABA 1000
  Bäst i test
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kapsel
  1,99 kr
  GABA / kapsel
  1000 mg
  Aktiva ämnen
  2 st
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Mycket prisvärt tillskott
  • Vegetabiliska kapslar
  • 4,2/5 av användarna
  Nackdelar
  • Onödigt starkt för vissa

  Healthwell GABA 1000 är ett mycket bra val för dig som vill få lättare att slappna av och minska eventuella symptom på utmattning. Den innehåller en hög dos GABA och även vitamin B6. Tillsammans bidrar dessa med att motverka allmän trötthet och de håller även hormonerna i rätt balans. Kapslarna är tillverkade i Sverige och är veganvänliga.

  En burk innehåller 100 kapslar och räcker i 3 månader med den rekommenderade dosen på en kapsel innan du går och lägger dig. Det gör att kostnaden per dag blir blygsamma 1,99 kr. Kunderna hos Svenskt Kosttillskott är i majoritet positiva och många upplever att de somnar lättare. Deras snittbetyg hamnar på 4,8/5.

  Läs mer
 2. Bästa premium GABA: Core Good Night

  9,5/10
  Kombinationstillskott som utöver GABA även innehåller ashwagandha och ZMA.
  Core Good Night
  Storlek
  90 kaps
  Pris / kapsel
  2,77 kr
  GABA / kapsel
  83 mg
  Aktiva ämnen
  10 st
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Bra för att somna lättare
  • Innehåller GABA och ZMA
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Lite lite GABA

  Kapslarna från Core Good Night innehåller ett antal ämnen utöver GABA för att främja sömnens kvalitet och längd, motverka stress och oro liksom förbättra kroppens allmänhälsa. Den är även berikad med vitaminer och mineraler för att motverka utmattning och främja immunförsvaret. Den innehåller även svartpepparextraktet piperin vilket ökar biotillgängligheten för flera av de aktiva ingredienserna.

  En burk Core Good Night innehåller 90 kapslar och en dos består av 1- 3 kapslar max en timme innan du går och lägger dig. Core Good Night passar alltså alla typer av människor, men kanske extra bra för dig som behöver återhämtning mellan tunga träningspass.

  Läs mer
 3. Bästa billiga GABA: Body science GABA 500

  9,3/10
  Prispressat GABA-tillskott tillverkad i Sverige.
  Body science GABA 500
  Storlek
  100 kaps
  Pris / kapsel
  1,29 kr
  GABA / kapsel
  500 mg
  Aktiva ämnen
  1 st
  Till Butik
  129 kr
  Fördelar
  • Billigaste i testet
  • Högdoserat
  • Tillverkning i Sverige
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Det här svensktillverkade tillskottet från Body Science är det mest prisvärda tillskottet vi hittat - 100 högdoserade kapslar med 500mg i varje för endast 129 kr! Tyvärr innehåller kapslarna relativt mycket fyllnadsmedel och klumpförebyggande medel och kapselskalet är tillverkat av bovint gelatin så de är inte ett alternativ för veganer.

  Precis som alla andra produkter från Body Science är den här tillverkad i Sverige enligt HACCP-standard, vilket innebär att den är garanterat säker för konsument och innehåller garanterat inte spår av några dopingklassade ämnen.

  Läs mer
 4. Bästa flytande GABA: Liposomal GABA + L-teanin

  9,1/10
  Ett flytande GABA-tillskott kombinerat med L-Teanin.
  Quicksilver Scientific Liposomal GABA + L-teanin
  Storlek
  50 ml
  Pris / kapsel
  -
  GABA / kapsel
  -
  Aktiva ämnen
  3 st
  Till Butik
  379 kr
  Till Butik
  379 kr
  Fördelar
  • GABA i flytande form
  • Med tillsatt teanin
  • 5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Priset

  För den som lider av sömnsvårigheter men inte tycker om att svälja tabletter eller kapslar, är Liposomal GABA ett mycket bra val eftersom den istället kommer i flytande form. Med ett innehåll av både GABA och L-teanin får du här två ämnen för en god, lugn och ostörd sömn. En porition innehåller 250mg GABA och 100mg L-teanin, och varje flaska på 50ml räcker till 25 portioner, vilket medför att priset per portion blir något dyrare än tillskotten i kapselform.

  Du ska ta vätskan på tom mage för att den ska tas upp ordentligt av kroppen. Den rekommenderade dagsdosen är att trycka 2-4 gånger på pumpen och droppa direkt på tungan. För optimalt resultat bör du låta vätskan ligga på din tunga i cirka en halv minut innan du sväljer. Efter ungefär 20-30 minuter börjar du märka av effekten.

  Läs mer
 5. Bästa lågdoserade GABA: Thorne PharmaGABA-100

  8,9/10
  Lågdoserat GABA-tillskott från fermentering av bakterier (Lactobacillus hilgardii).
  Thorne PharmaGABA-100
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  6,32 kr
  GABA / kapsel
  100 mg
  Aktiva ämnen
  1 st
  Till Butik
  379 kr
  Till Butik
  379 kr
  Fördelar
  • Biologisk källa av GABA
  • Välkänt varumärke
  • 4/5 av användarna
  Nackdelar
  • Väldigt dyrt jämfört med andra produkter i vårt test

  Ett helt naturligt kosttillskott särskilt utformat för att ge bra sömn och lugna nerver med allt vad det innebär. Många människor lider av stressymptom och oroskänslor och bland det första som drabbas är det sömnens kvalitet. Får man inte sova ordentligt presterar man sämre, vilket i sin tur kan leda till ytterligare oro, och så vidare.

  Genom att ta mellan en och tre kapslar om dagen ger man sina nerver en extra dos om 100mg/kapsel, vilket hjälper dem att skapa en balanserad ro i kropp och själ. Produkten lämpar sig särskilt bra för personer som går igenom en tillfällig tid av stress och obalans och känner att de inte lyckas bli av med sina oroskänslor av sig själva.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa gaba

Köpguide: Så hittar du bästa GABA

Innan du klickar dig in på första bästa GABA-tillskott bör du fundera över följande faktorer: 

 • Innehåll

  Kontrollera först och främst hur mycket GABA produkten innehåller. Sedan är det också bra att kolla igenom övriga ingredienser. Vissa tillskott har till exempel tillsatt B12-vitamin för att öka effekten. En del tillskott är så kallade kombinationstillskott som innehåller flera aktiva ingredienser. Är det bättre sömn du är ute efter kan tillsatser som teanin, citronmellis och kamomill ha en positiv erfekt. Säkerställ också att produkten inte innehåller massa tillsatser och fyllningsmedel.
 • Ursprung

  Många utländska kosttillskott har visat sig innehålla mer, mindre eller andra ämen än det som står på innehållsförteckningen. Köp ett tillskott som är tillverkat i Sverige eller i ett land som har strikta regler för hur kosttillskott ska tillverkas, eller åtminstone kontrollerat av myndigheter. Alternativt kan du se om tillskottet är testat i labb så att du ser exakt vad det innehåller.
 • Dosering

  Se till att kosttillskottet innehåller en bra mängd GABA. En dos på ca 500 mg brukar funka bra för de flesta, men prova första med en lägre dos och öka ifall du inte märker av någon effekt. Många kombinationstillskott innehåller mindre mängd GABA, men i kombination med andra ämnen har de ändå en bra effekt. Men är det just GABA du vill testa är det bättre att välja ett rent tillskott. Både för att se om effekten kommer från GABA eller inte och för att det blir billigare.
 • Betyg och recensioner

  Som vanligt när man köper kosttillskott är det svårt att bara läsa produktbeskrivningar och innehållsförteckningar för att bilda sig en uppfattning. Ett bättre sätt är att läsa vad tidigare kunder har sagt om produkten. Är de flesta positivt inställda till GABA-tillskottet är sannolikheten stor att du också blir det. Ett annat sätt är att läsa oberoende tester av kosttillskott som det vi har gjort på den här sidan.
Så valde vi ut de bästa gaba

Hur vi utsåg bästa GABA

När vi testade GABA-tillskotten började vi med att samla in data från från personer som köpt GABA för att se vad de tycker är viktigt. Sedan kollade vi även upp vad vetenskapen säger om ett bra GABA-tillskott. Vi lät sedan vår testpanel testa ett tjugotal GABA-tillskott baserat på datan, d.v.s: 

 • Innehåll Hur mycket GABA innehöll produkten? Innehöll produkten några andra aktiva ämnen för att stärka effekten?
 • Effekt: Hjälper det dig att sova bättre? Får du några andra positiva effekter av tillskottet? Har du fått några oönskade bieffekter?
 • Pris: Hur mycket kostade produkten? Vad blir priset per kapsel, dos och dag? Tycker du att priset är rimligt i förhållande till innehållet?
 • Användarvänlighet: Är kapslarna små och lättsvalda eller stora och besvärliga? Hur många kapslar behöver man ta varje dag?
 • Kundbetyg: Vad har tidigare kunder sagt om produkten? Var det något vi hade missat? Är de flesta positiva eller negativa?

Vanliga frågor om bästa gaba

Frågor och svar om GABA

Nedan finner du frågor och svar som kommer in till vår mail om GABA

När och hur ska man ta GABA?

Eftersom GABA-tillskott framförallt ger en lugnande och rogivande effekt brukar man rekommendera intaget till kvällstid innan man går och lägger sig. Börja alltid med den lägsta dosen och testa dig fram till en bra nivå som ger den ro du behöver.

Kan man överdosera GABA-tillskott?

Man kan få i sig för mycket av det goda, och det leder till oönskade resultat. I fallet med GABA innebär det ofta trötthet, särskilt om morgnarna, illamående eller en allmän svaghetskänsla i kroppen.

Undvik GABA om du går på mediciner eller tar andra tillskott mot depression eller trötthet, eller om man lider av neurologiska sjukdomar.

Kan man få biverkningar av GABA?

GABA är ansvarigt för att nervsignalerna inte skall gå för snabbt eller sprida sig till fel ställen och typiska symptom på att man har för höga nivåer av ämnet är hjärtklappning, andfåddhet och en känsla av hyperaktivitet. Följ alltid tillverkarens instruktioner!

Vem behöver GABA-tillskott?

GABA används främst av personer som har svårt att sova. Du kan även behöva GABA om du lider av vissa tillstånd som:

 • Kramp
 • Ångest
 • Humörsvängingar
 • Depression

Även du som tränar hårt kan dra nytta av ett tillskott då hård träning minskar nivåerna i kroppen.

Vad är GABA-tillskott bra för?

Många upplever framförallt att de sover bättre och har lättare att somna av GABA-tillskott. Mindre studier har visat att det hjälper mot:

 • soverSömnlöshet
 • ångestÅngest
 • blodtrycksmätareHögt blodtryck
 • stressStress

Läs mer: Vilken är den bästa blodtrycksmätaren?

Läs mer: Bästa receptfria sömntabletterna

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
255 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Bäst i test - Bästa GABA enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test: Healthwell GABA 1000
 2. Bästa premium GABA: Core Good Night
 3. Bästa billiga GABA: Body science GABA 500
 4. Bästa flytande GABA: Liposomal GABA + L-teanin
 5. Bästa lågdoserade GABA: Thorne PharmaGABA-100

GABA finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och MM Sports .