Bäst i test: Bästa glukosaminet 2021

Genomgång av de bästa glukosamintillskotten för förslitningar i leder och mot artros.
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Om du lider av eller vill förebygga problem med ditt skelett och dina leder, till exempel knän, armbågar och axlar, så är glukosamin ett kosttillskott som kan passa särskilt väl. Ämnet har använts sedan länge för att hjälpa människor med slitna leder, artros och ledvärk. Vi har kollat närmare på de mest populära glukosamintillskotten som säljs i Sverige. Läs mer om testet nedan och varför vi valde Healthwell Glukosamin Kapslar till bäst i test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av glukosamin

Det är inte alldeles enkelt att jämföra glukosamintillskott för att hitta det bästa. Skillnad i dosering, storlek på kapslar, kapslar eller pulver och andra verksamma ämnen gör det svårt att veta vilket tillskott man ska välja.

Därför har vi beställt hem ett tjugotal olika glukosamintillskott. För att avgöra vilket glukosamintillskott som är bäst har vi låtit testpanelen bedöma produkterna på följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket glukosamin innehåller produkten? Är den rekommenderade dagsdosen tillräcklig? Innehåller den några andra aktiva ämnen som kondoitrin? Innehåller tillskottet många tillsatser som till exempel fyllnadsmedel?
 • Pris: Vad kostar glukosaminet? Vad blir priset per kapsel och dag? Vad blir priset per gram rent glukosamin?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet? Vad är ursprunget till innehållet?  Var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller angiven mängd glukosamin?
 • Användarvänlighet: Är kapslarna stora och svårsvalda eller små och lättsvalda? Hur många kapslar behöver man per dosering och per dag? Om det istället är ett pulver, är det lättlösligt i vatten? Hur smakar det? Är det enkelt att dosera rätt mängd?
 • Effekt: Har du upplevt någon positivt effekt sedan du började använda tillskottet? Har du upplevt några bieffekter som till exempel flatulens?
 • Kundbetyg: Vad säger andra kunder som testat produkten? Vad tycker de är bra och dåligt? Vad har produkten fått för betyg hos återförsäljaren?

Vilket glukosamin är bäst?

Vi har testat många glukosamin. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Form
Stäng
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Glukosamin Kapslar

  9,7/10
  Vegetabiliskt glukosamintillskott i lättsvalda kapslar
  Healthwell Glukosamin Kapslar
  Bäst i test
  Storlek
  90 kaps
  Pris / g
  1,45 kr
  Form
  Kapslar
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lättsvalda kapslar
  • 100 % veganskt
  • Från fermenterad majs
  Nackdelar
  • Rekommenderad doseringsanvisning bör ej överskridas.
 2. 2. Bästa premium glukosamin: Pharma Nord Glukosamin Kapslar

  9,5/10
  Premiumtillskott från Pharma Nord mot lätt till måttlig artros
  Pharma Nord Glukosamin Kapslar
  Storlek
  90 kaps
  Pris / g
  4,69 kr
  Form
  Kapslar
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.8 / 5 i kundomdöme
  • Effektiv mot ledförslitningar
  • Prisvärd produkt
  Nackdelar
  • Priset

  Pharma Nord Glukosamin Kapslar är en naturlig produkt som innehåller glukosamin och glukosaminsulfat. Burkarna kommer med 90 hårda kapslar med 400 mg glukosamin vardera. Glukosaminsulfat motverkar framför allt ledförslitningar orsakade av artros. Kapslarna kan antingen sväljas hela eller lösas upp i vätska eller yoghurt.

  Eftersom glukosamin långsamt stärker och främjar broskbildandet i lederna är det här en produkt som ska tas under en längre tid. Till en början kan du ta en kapsel tre gånger om dagen, men när lindringen börjar komma kan du sänka dosen till 1-2 kapslar dagligen. Kunder som tagit dessa kapslar under några månader säger sig både märka skillnad vad gäller värk och rörlighet, men också att lederna klickar och knäpper mindre i allmänhet.

  Vi ger Pharma Nord Glukosamin Kapslar utmärkelsen "bäst glukosamin i tablettform" eftersom omdömena från kunderna är så pass goda. Vårt eget test visade inget påvisbart resultat under de 3 veckor som vi genomförde det. Det rekommenderas att tillskottet tas under 8-12 veckor för att en effekt ska märkas.

  Läs mer
 3. 3. Bästa glukosamin pulver: Healthwell Glukosamin Pulver

  9,3/10
  Prispressat glukosaminpulver från 100 % rent glukosaminsulfat
  Healthwell Glukosamin Pulver
  Storlek
  500 g
  Pris / g
  0,50 kr
  Form
  Pulver
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Betydligt mycket mer prisvärt än kapslar
  • Vegansk produkt
  Nackdelar
  • Kapslarna är smidigare att få i sig
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa glukosamintillskottet

Det har blivit allt vanligare att folk som har problem med lederna testar glukosamintillskott. Men för att kosttillskottet ska göra någon nytta, och för att inte betala onödigt mycket, kommer här en lista på saker som man bör känna till innan man köper ett tillskott.

 • Innehåll: Innehållet är det första man bör kolla upp på varje produkt. Först och främst bör man se till att det innehåller en bra mängd glukosamin. Även om det inte finns jättemycket forskning på området ser det ut som att en dagsdos på ca 1500 mcg är det som krävs för att uppnå någon effekt på ledhälsan för en medelperson. Många kosttillskott med glukosamin innehåller även andra verksamma ämnen för lederna som konroitin och MSM. Detta kan ge en bättre effekt för vissa men kosttillskotten är oftast dyrare än ren glukosamin. Därefter bör man helst välja ett tillskott utan för mycket fyllnadsmedel och andra tillsatser.
 • Pris: När det kommer till priset på glukosamintillskott är det bra att känna till att alla kapslar inte innehåller lika mycket glukosamin, så att bara titta på priset per kapsel eller burk ger inte en rättvis prisbild. För att se hur prisvärd ett glukosamintillskott är bör man istället titta på hur många tabletter man ska ta per dag och hur mycket en dagsdos kostar. För att underlätta för dig har vi räknat ut hur mycket man betalar för varje gram rent glukosamin i vår lista här ovanför.
 • Kvalitet: Många kosttillskott med glukosamin har visat sig innehålla mer eller mindre glukosamin än det som står i innehållsförteckningen. Se därför till att du handlar dina glukosamintillskott från en välkänd återfölsäljare och tillverkare. Det allra bästa är såklart om det finns några labbrapporter som styrker att innehållet i tillskottet är precis det som står i innehållsförteckningen.
 • Medicin: Glukosamin kan reagera negativt ihop med vissa mediciner, framförallt blodförtunnande. Rådgör därför alltid med din läkare om du går på några mediciner innan du börjar med glukosamintillskott.
 • Kundbetyg: Ett bra sätt att få en snabb överblick om ett glukosamintillskott är bra eller inte är att kolla vad tidigare kunder hos en återförsäljare har sagt om produkten. Är det flesta väldigt nöjda med produkten är det stor chans att även du blir det.

Frågor och svar om glukosamin

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna om glukosamin

Vem passar glukosamin?

Alla människor kan ta glukosamin i förebyggande syfte men ämnet lämpar sig särskilt väl för personer som av olika anledningar har problem med lederna. Det kan handla om temporära skador, som till exempel en stukning eller en vrickning, men också om mer permanenta eller åtminstone långvariga problem som artros och ledinflammationer. 

Hur mycket glukosamin ska man ta?

För att glukosamin ska ha en avgörande och varande effekt på den som tar ämnet så bör den dagliga dosen ligga på mellan 750-2000 mg, beroende på saker som kroppshydda, ålder och livsstil. Den rekommenderade formen av glukosamin kallas för glukosaminsulfat då andra varianter av ämnet inte visat ha några dokumenterade effekter på människor eller djur. Som är fallet med alla tillskott så är det alltid bäst att börja med en lägre dos och sedan gradvis öka på den.

Vem ska inte ta glukosamin?

Forskare avråder med viss försiktighet människor med diabetes eller förhöjd insulinkänslighet att ta glukosamin som kosttillskott då det finns vissa indicier som pekar på ämnets påverkan på kroppens reaktion och produktion av insulin. Det finns dock inga starka belägg för detta då de försök som gjorts framförallt har varit på djur och att det i de fallen alltid handlar om rena injektioner snarare än ett gradvis kosttillskott som inte kommer upp i de höga nivåer som använts under försöken. Det är alltid en god idé att tala med sin läkare om man har reservationer och har man problem med sitt blodsocker är detta särskilt viktigt.

Ett grupp som däremot inte alls bör ta glukosamin är personer som är allergiska mot skaldjur, då de flesta kosttillskott görs från skalen av framförallt räkor. Det bör poängteras att all glukosamin inte kommer från skaldjur och att det inte är glukosaminet i sig som allergiker regerar negativt mot, men för att vara på den säkra sidan är det bäst att undvika kosttillskottet.

Vad är glukosamin?

Våra kroppar består av enormt många beståndsdelar som alla tjänar olika syften för att bygga, reparera och regenerera celler, och bland dem hittar vi gruppen polysackarider. Om man översätter ordet från grekiskan så betyder det ”många sockersorter” och i den här kategorin hittar vi bland annat stärkelse och glukos. Glukosamin är en av pelarna i formandet av polysackarider och utvinns ur ett ämne som heter kitin och som återfinns ibland annat skaldjurs och insekters skal, eller exoskelett på vetenskapligt språk, men också i vissa bakterier från fermenterande av sädesslag och i svamp. Kitin kommer även det från grekiskan och betyder överkast eller omslag, med andra ord det skyddande skal som likt våra ytterkläder värnar skaldjurens och insekternas mjuka insida som organ och kärl.

Läs mer: Boswellia vid inflammationer och ledproblem

Vad består glukosamintillskott av?

Glukosamintillskott framställs vanligtvis från kräftor och andra skaldjur.

Hur länge behöver man ta glukosamintillskott för att få effekt?

För den som vill prova på glukosamin så är tålamod A och O. Eftersom ämnet ska hjälpa de blodfattigaste partierna av kroppen som leder och brosk så tar det mycket längre tid att nå hit, till skillnad från de kärlrika delarna som muskler, hud och inre organ. Studier visar att personer som tar glukosamin som ett kosttillskott inte får några märkbara effekter förrän efter minst åtta veckor, just på grund av den långsamma tillförseln. Från det att man börjar ta tillskottet tills det att man börjar uppleva dess välgörande kraft kan det dröja flera månader, så vänta i åtminstone tre månader innan du bestämmer om glukosaminet hjälper eller inte.

Vad är glukosamin bra för?

 • growing upKan bromsa hudens åldrande: Intressanta studier av glukosamin är för närvarande på gång både i ren medicinskt syfte och inom skönhetsindustrin. Detta beror framförallt på att forskare har sett ett visst samband mellan kroppens och hudens åldrande och glukosamin. Det verkar också finnas en koppling mellan ökade nivåer av glukosamin och livslängd, både bland djur och människor, även om det ännu inte riktigt fastställt hur det hela hänger ihop. 
 • painKan hjälpa vid artros: Ett av de främsta användningsområdena vad gäller glukosamin är bland människor som lider av artros. Enkelt förklarat så beror artros på att det ”vadderande” brosk som skyddar benpiporna som möts i lederna från att gnuggas mot varandra brutits ner i varierande grad. Det leder till smärta både vid stillasittande och rörelse, och för många personer upplevs problemet som handikappande och ångestladdat. 
 • cartilageBildande av brosk: Ämnet glukosamin har flera olika effekter på både människors och djurs kroppar och framförallt när det kommer till bildandet och bevarandet av brosk, uppbyggandet av leder, ligament och stärkande av skelett. Det här fungerar på flera nivåer, inte minst i alstringen av det livsviktiga proteinet kollagen, som bland annat bygger upp celler i organ, skelett och hud.
 • kneeMinskar smärta på ben, vävnader och leder: En annan viktig funktion som glukosamin har är att minska smärta vid problem med ben, vävnader och leder. Det beror på att ämnet har anti-inflammatoriska egenskaper och med det lugnar ner irriterade kroppsdelar som av olika anledningar blivit inflammerade. 

Flera kosttillskott som kan hjälpa vid ledvärk och inflammation:

Läs mer: Vilket är det bästa MSM-pulvret?

Läs mer: Vilket är det bästa kollagenet?

Läs mer: Vilka är de bästa gurkmeja kapslarna?

Läs mer: Vilket är det bästa nyponpulvret?

 

Finns det några risker med glukoasmin?

Glukosamintillskott är vanligtvis säkert för personer att använda. Det finns dock vissa biverkningar som kan uppstå hos människor och dessa är:

 • Trötthet
 • Magproblem såsom gaser, diarré eller förstoppning
 • Hudklåda och rodnader

Det finns även vissa teorier om att diabetiker och personer med förhöjt blodsocker eller blodtryck eventuellt kan få biverkningar. I extremt sällsynta fall så har det rapporterats om hjärtklappningar efter en tids intag av glukosamin och därför bör personer med högt blodtryck eller kända hjärtproblem också konsultera läkare för säkerhets skull. Slutligen är det viktigt att skaldjursallergiker undviker de kosttillskott som är gjorda på skaldjur. 

Läs mer: Vilken är den bästa blodtrycksmätaren?

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
91 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester