Bästa glukosaminet - Bäst i test 2022 - Köpguide

Genomgång av de bästa glukosamintillskotten för förslitningar i leder och mot artros.

Om du lider av eller vill förebygga problem med ditt skelett och dina leder, till exempel knän, armbågar och axlar, så är glukosamin ett kosttillskott som kan passa särskilt väl. Ämnet har använts sedan länge för att hjälpa människor och djur med slitna leder, artros och ledvärk. Vi har testat ett tjugotal olika glukosamintillskott och bäst i test blev Healthwell Glukosamin Kapslar. Vi har även utsett testvinnare i flera andra kategorier som bästa premiumvalet och bästa pulvret.

Så hittar du bästa Glukosamin

Viktigt att tänka på vid köp av glukosamin

Det har blivit allt vanligare att folk som har problem med lederna testar glukosamintillskott. Men för att kosttillskottet ska göra någon nytta, och för att inte betala onödigt mycket, kommer här en lista på saker som man bör känna till innan man köper ett tillskott.

 • Innehåll

  Innehållet är det första man bör kolla upp på varje produkt. Först och främst bör man se till att det innehåller en bra mängd glukosamin. Även om det inte finns jättemycket forskning på området ser det ut som att en dagsdos på ca 1500 mcg är det som krävs för att uppnå någon effekt på ledhälsan för en medelperson. Många alternativ innehåller även andra verksamma ämnen för lederna som konroitin och MSM. Detta kan ge en bättre effekt för vissa men kosttillskotten är oftast dyrare än ren glukosamin. Därefter bör man helst välja ett tillskott utan för mycket fyllnadsmedel och andra tillsatser.
 • Pris

  När det kommer till priset på är det bra att känna till att alla kapslar inte innehåller lika mycket glukosamin, så att bara titta på priset per kapsel eller burk ger inte en rättvis prisbild. För att se hur prisvärd ett glukosamintillskott är bör man istället titta på hur många tabletter man ska ta per dag och hur mycket en dagsdos kostar. För att underlätta för dig har vi räknat ut hur mycket man betalar för varje gram rent glukosamin i vår lista här ovanför.
 • Kvalitet

  Många kosttillskott har visat sig innehålla mer eller mindre glukosamin än det som står i innehållsförteckningen. Se därför till att du handlar från en välkänd återförsäljare och tillverkare. Det allra bästa är såklart om det finns några labbrapporter som styrker att innehållet i tillskottet är precis det som står i innehållsförteckningen, eller att produkten är tillverkad enligt HACCP eller GMP.
 • Medicin

  Glukosamin kan reagera negativt ihop med vissa mediciner, framförallt blodförtunnande. Rådgör därför alltid med din läkare om du går på några mediciner innan du beställer hem ett tillskott.
 • Kundbetyg

  Ett bra sätt att få en snabb överblick om ett glukosamintillskott är bra eller inte är att kolla vad tidigare kunder hos en återförsäljare har sagt om produkten. Är de flesta väldigt nöjda med produkten är det stor chans att även du blir det.

Våra 3 bästa glukosamin (oktober 2022)

 1. Bäst i test: Healthwell Glukosamin Kapslar
 2. Bästa premium glukosamin: Pharma Nord Glukosamin Kapslar
 3. Bästa glukosamin pulver: Healthwell Glukosamin Pulver

1. Healthwell Glukosamin Kapslar - Bäst i test

Healthwell Glukosamin Kapslar
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Vegetabiliskt glukosamintillskott i lättsvalda kapslar.
Storlek
90 kaps
Pris / g
1,45 kr
Form
Kapslar
Veganskt
Ja

Healthwell Glukosamin kapslar är den glukosaminprodukt som vi utsett till "bäst i test". Det är svårt att klaga på mängden i förhållande till priset. Plus i kanten för att den finns i olika förpackningsstorlekar.

Fördelar
 • Lättsvalda kapslar
 • 100 % veganskt
 • Från fermenterad majs
Nackdelar
 • Rekommenderad doseringsanvisning bör ej överskridas.

De här vegetabiliska kapslarna med glukosamin kan hjälpa bra vid problem med lederna, såsom vid exempelvis artros. Glukosamin främjar nämligen kroppens egen tillverkning av det ledbrosk som förhindrar att lederna skaver mot varandra.

Kapslarna är enkla att svälja och du kan med fördel ta dem i samband med måltid. Att ta glukosamin i kapselform är smidigt och rekommenderat intag av den här varianten är mellan en och tre kapslar per dygn och den rekommenderade dagliga dosen är viktbaserad. Det är viktigt att den rekommenderade dosen inte blir överskriden.

Fördelen med just glukosamin i kapselform är att de inte har någon smak. De finns att köpa i förpackning om antingen 90, 180 eller 270 kapslar.

Var kan jag köpa produkten?

2. Pharma Nord Glukosamin Kapslar - Bästa premium glukosamin

Pharma Nord Glukosamin Kapslar
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Premiumtillskott från Pharma Nord mot lätt till måttlig artros.
Storlek
90 kaps
Pris / g
4,97 kr
Form
Kapslar
Veganskt
Nej

Som "bästa premium glukosamin" är Pharma Nord Glukosamin Kapslar ett givet val. Om du vill vara säker på att få glukosamin med kliniskt hög kvalitet är detta utan tvekan produkten för dig.

Fördelar
 • 4.8 / 5 i kundomdöme
 • Effektiv mot ledförslitningar
 • Prisvärd produkt
Nackdelar
 • Priset

Pharma Nord Glukosamin Kapslar är en naturlig produkt som innehåller glukosamin och glukosaminsulfat. Burkarna kommer med 90 hårda kapslar med 400 mg glukosamin vardera. Glukosaminsulfat motverkar framför allt ledförslitningar orsakade av artros. Kapslarna kan antingen sväljas hela eller lösas upp i vätska eller yoghurt.

Eftersom glukosamin långsamt stärker och främjar broskbildandet i lederna är det här en produkt som ska tas under en längre tid. Till en början kan du ta en kapsel tre gånger om dagen, men när lindringen börjar komma kan du sänka dosen till 1-2 kapslar dagligen. Kunder som tagit dessa kapslar under några månader säger sig både märka skillnad vad gäller värk och rörlighet, men också att lederna klickar och knäpper mindre i allmänhet.

Var kan jag köpa produkten?

3. Healthwell Glukosamin Pulver - Bästa glukosamin pulver

Healthwell Glukosamin Pulver
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Prispressat glukosaminpulver från 100 % rent glukosaminsulfat.
Storlek
500 g
Pris / g
0,50 kr
Form
Pulver
Veganskt
Ja

Healthwell Glukosamin Pulver är enligt oss det "bästa glukosamin pulver" på marknaden. Mycket på grund av att mängden i förhållande till priset är oslagbar. Enkelt att dosera i hemmet, men definitivt inte lika praktiskt som kapslar.

Fördelar
 • Betydligt mycket mer prisvärt än kapslar
 • Vegansk produkt
 • Räcker i mer än 3 månader
Nackdelar
 • Kapslarna är smidigare att få i sig

Healthwells glukosaminpulver kommer från fermenterad majs och är ett helt vegetariskt kosttillskott, som också är fritt från allergener. Det glukosamin som finns i det här pulvret är inte bara bra för att bevara ledernas hälsa, utan hjälper också till att lindra vid problem med artros. Dessutom ger det näring till brosk och ligament samt senor.

Pulvret består till 100 % av glukosamin som du bland kan annat strö över din mat. En förpackning på 500 gram räcker i 100 dagar.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa glukosamin

Så gjorde vi testet

Det är inte alldeles enkelt att jämföra glukosamintillskott för att hitta det bästa. Skillnad i dosering, storlek på kapslar, kapslar eller pulver och andra verksamma ämnen gör det svårt att veta vilket tillskott man ska välja. Därför valde vi att gruppera in tillskotten i några olika kategorier för att se vilken som är bäst av de produkter som är likvärdiga.

För att hitta den bästa produkten i varje kategori beställde vi hem ett tjugotal olika glukosamintillskott. De har sedan testats och betygsatts på följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket glukosamin innehåller produkten? Är den rekommenderade dagsdosen tillräcklig? Innehåller den några andra aktiva ämnen som kondoitrin? Innehåller tillskottet många tillsatser som till exempel fyllnadsmedel?
 • Pris: Vad kostar glukosaminet? Vad blir priset per kapsel och dag? Vad blir priset per gram rent glukosamin?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet? Vad är ursprunget till innehållet?  Var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller angiven mängd glukosamin?
 • Användarvänlighet: Är kapslarna stora och svårsvalda eller små och lättsvalda? Hur många kapslar behöver man per dosering och per dag? Om det istället är ett pulver, är det lättlösligt i vatten? Hur smakar det? Är det enkelt att dosera rätt mängd?
 • Effekt: Har du upplevt någon positivt effekt sedan du började använda tillskottet? Har du upplevt några bieffekter som till exempel flatulens?
 • Kundbetyg: Vad säger andra kunder som testat produkten? Vad tycker de är bra och dåligt? Vad har produkten fått för betyg hos återförsäljaren?

Vanliga frågor om bästa glukosaminet

Frågor och svar om glukosamin

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna om glukosamin
Behöver jag glukosamin?

Alla människor kan ta glukosamin i förebyggande syfte men ämnet lämpar sig särskilt väl för dig som av olika anledningar har problem med lederna.

Det funkar bra vid såväl stukningar och vrickningar som artros eller ledinflammationer.

Hur starka glukosamintabletter ska jag ta?

För att glukosamin ska ha en avgörande och varande effekt så bör den dagliga dosen ligga på mellan 750-2000 mg, beroende på saker som kroppshydda, ålder och livsstil. Se till att tillskottet innehåller glukosaminsulfat, då andra varianter av ämnet inte har visat sig ha någon effekt.

Följ alltid tillverkarens instruktioner för dosering!

Vad är glukosamintabletter bra för?
 • growing upKan bromsa hudens åldrande
 • painKan hjälpa vid artros
 • cartilageHjälper till vid bildandet av brosk
 • kneeMinskar smärta på ben, vävnader och leder

Har du problem med lederna kanske du även är intresserad MSM eller kollagen:

Läs mer: Vilket är det bästa MSM-pulvret?

Läs mer: Vilket är det bästa kollagenet?

Kan glukosamintabletter vara farliga?

Glukosamintillskott är sällan farligt att använda, men det finns dock risk att få vissa biverkningar som:

 • Trötthet.
 • Magproblem såsom gaser, diarré eller förstoppning.
 • Hudklåda och rodnader.
 • I extremt sällsynta fall har det rapporterats om hjärtklappningar.

Råkar du ut för några biverkningar bör du avbryta behandlingen eller minska doseringen.

Vilket glukosamintillskott är bäst?

Vilket tillskott med glukosamin som är bäst kommer variera från person till person då vi alla har olika preferens när det kommer till tabletter eller pulver, budget samt dosering. Bäst överlag i vårt test blev Healthwell Glukosamin Kapslar. Den har fått höga betyg vad gäller såväl pris som innehåll och användning.

Jämför glukosamin

Glukosamin Storlek Pris / g Form Veganskt Totalbetyg Pris
Healthwell Glukosamin Kapslar 90 kaps 1,45 kr Kapslar Ja Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
129 kr
Pharma Nord Glukosamin Kapslar 90 kaps 4,97 kr Kapslar Nej Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
179 kr
Healthwell Glukosamin Pulver 500 g 0,50 kr Pulver Ja Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
249 kr

Testvinnare - Bästa glukosaminet

 • Healthwell Glukosamin Kapslar - Bäst i test
 • Pharma Nord Glukosamin Kapslar - Bästa premium glukosamin
 • Healthwell Glukosamin Pulver - Bästa glukosamin pulver
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Om skribenten
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar

Taggar: Tester - Leder
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
135 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5