Bäst i test: Bästa glukosaminet 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Om du lider av eller vill förebygga problem med ditt skelett och dina leder, till exempel knän, armbågar och axlar, så är glukosamin ett kosttillskott som kan passa särskilt väl. Ämnet har använts sedan länge för att hjälpa människor med slitna leder, artros och ledvärk. Vi har kollat närmare på de mest populära glukosamintillskotten som säljs i Sverige. Läs mer om testet nedan och varför vi valde Pharma Nord Glukosamin Kapslar till bäst i test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa glukosamintillskottet

Det finns ett par olika delar du kan fundera över innan du väljer och beställer ditt glukosamintillskott.

Vi går här nedan igenom de viktigaste: 

 • Innehållet: Innehållet är det första man bör kolla upp på varje produkt. Ett bra kosttillskott med glukosamin innehåller enbart glukosamin och inget annat. Vissa tillskott är så kallade multitillskott och vi anser det vara mer värt att fokusera på de förstnämnda. 
 • Priset: Prislappen på produkten är väl värd att lägga några minuter på att kolla upp. Detta eftersom flera glukosamintillskott är likvärdiga och det då vanligtvis är mer värt att välja den billigare produkten.  
Läs mer Minimera

Testvinnare - Glukosamin

 • Pharma Nord Glukosamin Kapslar - Bäst glukosamin i tablettform
 • Bulk Glukosamin Tabletter 1000 mg | Glukosaminsulfat - Bra billiga tabletter med glukosamin
 • Bulk Glukosamin Pulver | Glukosaminsulfat - Bästa glukosamin pulver

De bästa glukosamin 2021

Vi har testat många glukosamin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive glukosamin samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla glukosamin som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Pharma Nord Glukosamin Kapslar - Bäst glukosamin i tablettform

  9,5/10
  Pharma Nord Glukosamin Kapslar
  Bäst i test
  Storlek
  90 kaps
  Pris / g
  4,69 kr
  Form
  Kapslar
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • 4.8 / 5 i kundomdöme
  • Effektiv mot ledförslitningar
  • Prisvärd produkt
  Nackdelar
  • Priset

  Pharma Nord Glukosamin Kapslar är en naturlig produkt som innehåller glukosamin och glukosaminsulfat. Burkarna kommer med 90 hårda kapslar med 400 mg glukosamin vardera. Glukosaminsulfat motverkar framför allt ledförslitningar orsakade av artros. Kapslarna kan antingen sväljas hela eller lösas upp i vätska eller yoghurt.

  Eftersom glukosamin långsamt stärker och främjar broskbildandet i lederna är det här en produkt som ska tas under en längre tid. Till en början kan du ta en kapsel tre gånger om dagen, men när lindringen börjar komma kan du sänka dosen till 1-2 kapslar dagligen. Kunder som tagit dessa kapslar under några månader säger sig både märka skillnad vad gäller värk och rörlighet, men också att lederna klickar och knäpper mindre i allmänhet.

  Vi ger Pharma Nord Glukosamin Kapslar utmärkelsen "bäst glukosamin i tablettform" eftersom omdömena från kunderna är så pass goda. Vårt eget test visade inget påvisbart resultat under de 3 veckor som vi genomförde det. Det rekommenderas att tillskottet tas under 8-12 veckor för att en effekt ska märkas.

  Läs mer
 2. 2. Bulk Glukosamin Tabletter 1000 mg | Glukosaminsulfat - Bra billiga tabletter med glukosamin

  8,9/10
  Bulk Glukosamin Tabletter 1000 mg | Glukosaminsulfat
  Storlek
  120 kaps
  Pris / g
  0,43 kr
  Form
  Kapslar
  Till Butik
  51 kr
  Fördelar
  • 4.7 / 5 i kundomdöme
  • Mycket prisvärd
  • Stor mängd glukosamin per kapsel
  Nackdelar

  Om du letar efter ett prisvärt glukosamintillskott är Bulk Glukosamin Tabletter värda att titta på. Priset för 120 kapslar är endast 79 kronor, vilket ger ett kapselpris på 66 öre styck. Varje kapsel innehåller 1 gram glukosamin vilket är likvärdigt många andra glukosamintillskott på marknaden.

  Vi uppskattade Bulk Glukosamin Tabletter, men eftersom kapslarna är oglaserade kan de för vissa personer vara svåra att svälja. Ett glas med vatten var dock tillräckligt för att vi lätt skulle få i oss tabletterna.

  Av de kundrecensioner som vi gått igenom påpekar flera personer som använt sig av tillskottet under en längre tid, att de sett goda resultat gällande sin ledhälsa. Eventuell värk och smärta har minskat och lederna känns mer rörliga.

  Eftersom priset på Bulk Glukosamin Tabletter är så pass lågt, utnämner vi det till "bra billiga tabletter med glukosamin". Kvaliteten är mycket god sett till det låga priset.

  Läs mer
 3. 3. Bulk Glukosamin Pulver | Glukosaminsulfat - Bästa glukosamin pulver

  8,7/10
  Bulk Glukosamin Pulver | Glukosaminsulfat
  Storlek
  500 g
  Pris / g
  0,49 kr
  Form
  Pulver
  Till Butik
  244 kr
  Fördelar
  • 4.7 / 5 i kundomdöme
  • Enkelt att blanda ut, neutral smak
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar

  Bulk Glukosamin Pulver är ett bra val för dig som föredrar pulver framför kapslar. Produkten består av 100% glukosaminsulfat och går att beställa produkten i 3 olika storlekar, 100 g, 500 g och 1000 g. Kilopriset blir såklart billigare ju större förpackning du köper. Rekommendationen är att ta en skopa, 0,5 g, två gånger per dag.

  Kundbetygen är, liksom hos bulk powders kapslar, mycket höga. Flera av recensionerna handlar om hur pulvret hjälpt personer att lindra, eller bli fria från, problem med artros eller ledsmärtor. Vi anser att produkten, baserat på leveranstider, pris och innehåll, är ett mycket bra val för dig som ska köpa glukosaminpulver. Det passar dessutom bra att ta innan eller efter träning, av olika former.

  Sammanfattningsvis utser vi alltså Bulk Glukosamin Pulver till "bästa glukosaminpulver". 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är glukosamin bra för?

 • growing upKan bromsa hudens åldrande: Intressanta studier av glukosamin är för närvarande på gång både i ren medicinskt syfte och inom skönhetsindustrin. Detta beror framförallt på att forskare har sett ett visst samband mellan kroppens och hudens åldrande och glukosamin och dess bromsande effekter. Det verkar också finnas en koppling mellan ökade nivåer av glukosamin och livslängd, både bland djur och människor, även om det ännu inte riktigt fastställt hur det hela hänger ihop. Andra studier visar att glukosamin eventuellt har en påverkan på saker som metabolism och ämnesomsättning, men än så länge är ingenting fastställt med säkerhet.
 • painKan hjälpa vid artros: Ett av de främsta användningsområdena vad gäller glukosamin är bland människor som lider av artros. Enkelt förklarat så beror artros på att det ”vadderande” brosk som skyddar benpiporna som möts i lederna från att gnuggas mot varandra brutits ner i varierande grad. Det leder till smärta både vid stillasittande och rörelse, och för många personer upplevs problemet som handikappande och ångestladdat. De vanligaste formerna av artros drabbar knän, axlar och fingrar men även rygg och armbågar, det vill säga de mest använda lederna i kroppen.
 • cartilageBildande av brosk: Ämnet glukosamin har flera olika effekter på både människors och djurs kroppar och framförallt när det kommer till bildandet och bevarandet av brosk, uppbyggandet av leder, ligament och stärkande av skelett. Det här fungerar på flera nivåer, inte minst i alstringen av det livsviktiga proteinet kollagen, som bland annat bygger upp celler i organ, skelett och hud.
 • kneeMinskar smärta på ben, vävnader och leder: En annan viktig funktion som glukosamin har är att minska smärta vid problem med ben, vävnader och leder. Det beror på att ämnet har anti-inflammatoriska egenskaper och med det lugnar ner irriterade kroppsdelar som av olika anledningar blivit inflammerade. Just benvävnader, brosk och leder tar ofta mycket längre tid att reparera sig än muskler och det beror bland annat på att dessa kroppsdelar inte har lika många blodkärl som musklerna har.

Läs mer: MSM-pulver och varför det är bra vid ledproblem

Läs mer: Kollagen bildar och skyddar stödjevävnaden vid lederna

Läs mer: Gurkmejakapslar och dess antiinflammatoriska egenskaper

Läs mer: Nyponpulver mot ledvärk och vid c-vitaminbrist

Diskussioner om glukosamin faktiskt fungerar

Idag vet vi mer om artros än någonsin förr och till skillnad från gamla metoder som vila och undvikande av ansträngande fysiska aktiviteter rekommenderar läkare idag att man rör mycket på sig och gärna sysslar med saker som promenader, cykling och framförallt simning. För att komplettera denna effektiva metod mot artrosen har man också sedan länge talat väl om glukosamin då dess påverkan på just leder och brosk är dokumenterad.

Det råder dock en hel del diskussioner om huruvida detta är myt eller sanning och de lärde tvistar om saken. Problemet är att man fram tills nu inte genomfört tillräckligt många stora och vidsträckande studier på människor och därför inte till 100% kan konfirmera verkliga resultat. Glukosamin skrivs därför inte ut på recept som läkemedel, utan finns endast i form av kosttillskott, och kan inhandlas fritt både på apotek och i hälsokostbutiker. Bland de artrosdrabbade som upplever glukosamin som lindrande finns framförallt de som lider av lättare eller medelsvåra former, liksom hos dem som lever extra aktiva liv. Då ämnet hjälper kroppen att återbygga brosk kan glukosamin också fungera som ett slags bromsmedel, då det förhindra det redan existerande brosket från att brytas ner ytterligare.

Biverkningar av glukosamin

Glukosamintillskott är vanligtvis säkert för personer att använda. Det finns dock vissa biverkningar som kan uppstå hos människor och dessa är:

 • Trötthet
 • Magproblem såsom gaser, diarré eller förstoppning
 • Hudklåda och rodnader

Det finns även vissa teorier om att diabetiker och personer med förhöjt blodsocker eller blodtryck eventuellt kan få biverkningar. I extremt sällsynta fall så har det rapporterats om hjärtklappningar efter en tids intag av glukosamin och därför bör personer med högt blodtryck eller kända hjärtproblem också konsultera läkare för säkerhets skull. Slutligen är det viktigt att skaldjursallergiker undviker de kosttillskott som är gjorda på skaldjur. 

Läs mer: Stort test av Blodtrycksmätare 2021

Frågor och svar om glukosamin

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna om glukosamin

Vem passar glukosamin?

Alla människor kan ta glukosamin i förebyggande syfte men ämnet lämpar sig särskilt väl för personer som av olika anledningar har problem med lederna. Det kan handla om temporära skador, som till exempel en stukning eller en vrickning, men också om mer permanenta eller åtminstone långvariga problem som artros och ledinflammationer. 

Hur mycket glukosamin ska man ta?

För att glukosamin ska ha en avgörande och varande effekt på den som tar ämnet så bör den dagliga dosen ligga på mellan 750-2000 mg, beroende på saker som kroppshydda, ålder och livsstil. Den rekommenderade formen av glukosamin kallas för glukosaminsulfat då andra varianter av ämnet inte visat ha några dokumenterade effekter på människor eller djur. Som är fallet med alla tillskott så är det alltid bäst att börja med en lägre dos och sedan gradvis öka på den.

Vem ska inte ta glukosamin?

Forskare avråder med viss försiktighet människor med diabetes eller förhöjd insulinkänslighet att ta glukosamin som kosttillskott då det finns vissa indicier som pekar på ämnets påverkan på kroppens reaktion och produktion av insulin. Det finns dock inga starka belägg för detta då de försök som gjorts framförallt har varit på djur och att det i de fallen alltid handlar om rena injektioner snarare än ett gradvis kosttillskott som inte kommer upp i de höga nivåer som använts under försöken. Det är alltid en god idé att tala med sin läkare om man har reservationer och har man problem med sitt blodsocker är detta särskilt viktigt.

Ett grupp som däremot inte alls bör ta glukosamin är personer som är allergiska mot skaldjur, då de flesta kosttillskott görs från skalen av framförallt räkor. Det bör poängteras att all glukosamin inte kommer från skaldjur och att det inte är glukosaminet i sig som allergiker regerar negativt mot, men för att vara på den säkra sidan är det bäst att undvika kosttillskottet.

Vad är glukosamin?

Våra kroppar består av enormt många beståndsdelar som alla tjänar olika syften för att bygga, reparera och regenerera celler, och bland dem hittar vi gruppen polysackarider. Om man översätter ordet från grekiskan så betyder det ”många sockersorter” och i den här kategorin hittar vi bland annat stärkelse och glukos. Glukosamin är en av pelarna i formandet av polysackarider och utvinns ur ett ämne som heter kitin och som återfinns ibland annat skaldjurs och insekters skal, eller exoskelett på vetenskapligt språk, men också i vissa bakterier från fermenterande av sädesslag och i svamp. Kitin kommer även det från grekiskan och betyder överkast eller omslag, med andra ord det skyddande skal som likt våra ytterkläder värnar skaldjurens och insekternas mjuka insida som organ och kärl.

Läs mer: Boswellia vid inflammationer och ledproblem

Vad består glukosamintillskott av?

Glukosamintillskott framställs vanligtvis från kräftor och andra skaldjur.

Hur länge behöver man ta glukosamintillskott för att få effekt?

För den som vill prova på glukosamin så är tålamod A och O. Eftersom ämnet ska hjälpa de blodfattigaste partierna av kroppen som leder och brosk så tar det mycket längre tid att nå hit, till skillnad från de kärlrika delarna som muskler, hud och inre organ. Studier visar att personer som tar glukosamin som ett kosttillskott inte får några märkbara effekter förrän efter minst åtta veckor, just på grund av den långsamma tillförseln. Från det att man börjar ta tillskottet tills det att man börjar uppleva dess välgörande kraft kan det dröja flera månader, så vänta i åtminstone tre månader innan du bestämmer om glukosaminet hjälper eller inte.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
41 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5