Bästa glutaminet - Bäst i test 2022 - Köpguide

Främja muskeltillväxt, dämpa stress och bekämpa trötthet med någon av dessa högpresterande glutamintillskott.

Glutamin är en viktig beståndsdel i proteinernas uppsättning och är ett ämne som delvis produceras i våra egna kroppar men också kan intas via kosten. Det är ett av kroppens viktigaste ämnen då det är ansvarigt för ett stort antal processer, inklusive njurarnas funktion, tarmfloran, blodets och nervernas balans och proteinernas uppbyggnad. Utan glutamin kan cellerna inte få tillräckligt med näring för att delas och utvecklas och därför spelar ämnet också en stor roll när det kommer till reparerande av skador och återhämtningen från träning eller sjukdomar, men också för alla former av tillväxt. 

Vi har testat ett tjugotal olika glutamintillskott och bäst av alla blev Core Glutamine. Ett prisvärt pulver helt utan tillsatser.

 

Så hittar du bästa Glutamin

Viktigt att tänka på vid köp av glutamin

Många av glutamintillskotten är likvärdiga, det finns dock några punkter som skiljer dem åt och som kan hjälpa dig att avgöra vilket som är bäst. 

 • best price3

  Pris

  Denna punkt blir viktigare och enklare att komma fram till ju mer "basic" en produkt är. Många alternativ innehåller enbart glutamin och då kan man snabbt och effektivt räkna ut vilka produkter som är mest prisvärda. 
 • pulver kosttillskott

  Kapslar eller pulver

  Det här är en smakfråga och varierar från person till person. Glutaminpulver är billigare än kapslar men kan ta lite längre tid att preparera. Kapslarna är dyrare men enkla att få i sig. Välj det tillskott du är mest bekväm med.
 • innehållsförteckning

  Innehåll

  Kontrollera hur mycket glutamin produkten faktiskt innehåller. Bara för att det står glutamin på etiketten behöver den inte innehålla tillräckligt. Lägsta dos som setts ge resultat är 70 mg/kg kroppsvikt (ungefär 5g om du väger 70 kg). En del tillskott innehåller också många andra aktiva ingredienser som har liknande effekt. Ett kombinationstillskott är oftast dyrare per dosering, men kan i vissa fall ha bättre effekt.

Våra 5 bästa glutamin (oktober 2022)

 1. Bästa glutaminpulver: Core Glutamine
 2. Bästa glutaminkapslar: Core Glutamine Caps
 3. Bästa billiga glutamin: SmartSupps L-glutamine
 4. Bästa glutaminpulvret från fermentering: Healthwell Glutamin Pulver
 5. Bästa veganska glutaminkapslarna: Solgar L-Glutamine

1. Core Glutamine - Bästa glutaminpulver

Core Glutamine
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: 100 % rent glutaminpulver från svenska Core med höga externa kundbetyg.
Storlek
500 g
Pris / 10g
3,38 kr
Form
Pulver
Veganskt
Ja

Som "bästa glutaminpulver" är Core Glutamin enkel att rekommendera. Rent glutamin till Cores klassiska låga pris. Vi gillar att man själv kan dosera utifrån tycke.

Fördelar
 • Bästa glutaminpulvret
 • 100% rent glutamin
 • 4,8/5 av användarna
Nackdelar
 • Det finns ett billigare alternativ i pulverform

Det här är en fantastiskt Glutaminprodukt från Svenskt Kosttillskott som innehåller ett extra högt koncentrat av den rena aminosyran och som är perfekt för dig som tränar hårt och mycket. När du kör riktigt hårda träningspass bidrar detta kosttillskott till den vätskeansamling som sker i musklerna när man kör hårt, och resultaten blir märkbart förbättrade.

En stor favorit bland träningsfantaster men också människor som i övrigt behöver prestera mycket.

Har man gått in i en period där man vill sänka kroppsfettet, antingen då man deff-tränar eller helt enkelt vill gå ner i vikt, så är det särskilt viktigt med extra Glutamintillskott då man kan få brist i depåerna.

Eftersom Core Glutamine är ett pulver tas det lätt upp av kroppen och tillåter dig att öka och sänka dosen precis som du vill. Inför ett hårt pass kan man ta en extra skopa medan man under vilodagarna i stället bör ta en på morgonen och en innan man går och lägger sig.

Var kan jag köpa produkten?

2. Core Glutamine Caps - Bästa glutaminkapslar

Core Glutamine Caps
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Lättsvalt glutamintillskott i kapselform till bra pris.
Storlek
180 kaps
Pris / 10g
14,21 kr
Form
Kapsel
Veganskt
Nej

Att "Core Glutamine Caps" blev testets bästa glutaminkapslar var egentligen ingen överraskning. Denna produktserie ger ständigt valuta för pengarna. Lägg däremot märke till att kapslarna är animaliska.

Fördelar
 • Bästa glutaminkapslarna
 • Prisvärt
 • 5/5 av användarna
Nackdelar
 • Ej lämpligt för veganer

Även det här är en produkt från Svenskt Kosttillskott som främjar muskelpumpandet på ett maximalt sätt och kapslarna har blivit mycket populära bland människor som verkligen gått in för sin styrketräning liksom de som går på dieter. Att underlätta sitt återhämtande efter ett tungt pass är essentiellt för att muskelomfånget och styrkan ska öka, liksom att hitta en bra balans som hjälper kroppsorganens funktioner.

Med Core Glutamine Caps behöver du inte väga och mäta ditt intag utan kosttillskottet tas enkelt genom att man sväljer tre kapslar på morgonen och tre på kvällen, helst på tom mage och gärna alldeles innan träningspasset om du är på väg till gymmet. En produkt som gör livet lättare och fysiken mer imponerande!

Var kan jag köpa produkten?

3. SmartSupps L-glutamine - Bästa billiga glutamin

SmartSupps L-glutamine
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Gymgrossisten
Sammanfattning: Testets billigaste glutaminpulver direkt från tillverkaren.
Storlek
1000 g
Pris / 10g
2,07 kr
Form
Pulver
Veganskt
Ja

Som "bästa billiga glutamin" klättrade SmartSupps L-glutamine till toppen i testet. Vi gillar att det är ett prisvärt storpacksalternativ. Rent glutamin, ingen smaksättning och inga krusiduller.

Fördelar
 • Billigaste i testet
 • Storpack
 • Fri från tillsatser
Nackdelar
 • Finns ej i mindre förpackningar än 1 kg

Smartsupps L-glutamine är en toppenprodukt i lågprissegmentet som fungerar lika bra som de flesta andra glutamintillskott. Förpackningen består av 1 kilo 100% rent glutaminpulver och kommer direkt från tillverkaren för att kunna sätta ett så lågt pris som möjligt. Detta gör produkten till den kanske mest prisvärda av samtliga glutamintillskott. Smaken är neutral och varje förpackning innehåller cirka 200 portioner. Den rekommenderade dagliga dosen är 1,5 skopa (skopan medföljer) som man tar 2-3 gånger per dag.

Är du ute efter ett billigt alternativ för att maxa dina glutaminnivåer är Smartsupps L-glutamine rätt val för dig.

Var kan jag köpa produkten?

4. Healthwell Glutamin Pulver - Bästa glutaminpulvret från fermentering

Healthwell Glutamin Pulver
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Glutaminpulver från Healthwell med 100 % rent glutaminsulfat från fermentering.
Storlek
600 g
Pris / 10g
4,48 kr
Form
Pulver
Veganskt
Ja

Healthwell Gltuamin Pulver blev förstahandsvalet inom den spännande kategorin "bästa glutaminpulvret från fermentering". Vi gillar att det säkerställer högsta möjliga biotillgänglighet. Definitivt värt det, även om man, sett till mängden, får betala lite extra.

Fördelar
 • 100% rent glutamin
 • För immunsystemet
 • 4,5/5 av användarna
Nackdelar
 • Något dyrare än Cores glutaminpulver

Den här Healthwellprodukten främjar också musklernas tillväxt men är även utformad att boosta immunförsvaret. Om man är mycket stressad eller tränar hårt kan kroppens försvar ibland försämras tillfälligt då all energi istället måste läggas på prestationen. Med det här pulvret kan du hjälpa din organism på traven och det är enkelt att ta om man blandar det med valfri dryck, särskilt sådan som är baserade på citrus som döljer pulvrets smak.

När man har ett försämrat immunförsvar yttrar det sig ofta i att man lätt blir förkyld eller får olika infektioner som är svåra att skaka av. Glutamin gör det lättare för kroppens naturliga vapen mot dessa symptom och passar att ta under perioder där man känner sig lite utbränd eller fysiskt utmanad. 

Var kan jag köpa produkten?

5. Solgar L-Glutamine - Bästa veganska glutaminkapslarna

Solgar L-Glutamine
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Veganska glutaminkapslar som finns i 2 olika storlekar på förpackningen.
Storlek
50 kaps
Pris / 10g
63,60 kr
Form
Kapsel
Veganskt
Ja

Som "bästa veganska glutaminkapslarna" står Solgar L-Glutamin för testets naturprodukt. Vi gillar att man får labbtestat glutamin och att kapslarna är helt vegetabiliska. Lätt att rekommendera för dig som vill ha hög kvalitet. Men förbered dig på lite merkostnader.

Fördelar
 • 100% glutamin 
 • Smidiga veganska kapslar
 • 5/5 av användarna
Nackdelar
 • Betydligt dyrare än andra glutaminkapslar

Solgar L-Glutamine är aminosyran glutamin i ren form. Aminosyran är i fri form och tas som kapslar. En kapsel innehåller 500 mg glutamin och tas på tom mage tillsammans med vätska. För att få ut den bästa effekten av glutaminet ska kapseln sväljas hel och innehållet bör inte blandas ut innan det förtäres.

En förpackning med Solgar L-Glutamine innehåller 50 kapslar. Det betyder att en förpackning räcker i 50 dagar om du tar den rekommenderade dagliga dosen på en kapsel. Den finns också i en förpackning med 250 kapslar som med samma dosering räcker i 250 dagar. Även den större förpackningen innehåller 500 mg glutamin per kapsel. Kapslarna är helt vegetabiliska och de är även lämpliga för veganer som inte alltid får i sig alla de aminosyror kroppen behöver..

Samtliga som recenserat produkten är nöjda och det gäller både kapslarnas storlek och produktens funktion.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa glutamin

Så gjorde vi testet

För att avgöra vilket glutamintillskott som är bäst beställde vi hem ett tjugotal produkter från olika tillverkare. De grupperades sedan in i några olika kategorier för att underlätta ditt val. Därefter testades och betygsattes produkterna efter följande kriterier:  

 • Innehåll: Hur mycket glutamin innehåller kosttillskottet? Innehåller det några andra aktiva ämnen? Innehåller det mycket onödiga tillsatser? Innehåller det några allergener?
 • Användarvänlighet: Är kapslarna enkla att svälja eller stora och jobbiga? Hur många kapslar per dos och per dag behöver man ta? Om det är ett pulver, är det då lättlösligt i vatten? Hur smakar det?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per kapsel, dos och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa det här tillskottet?
 • Ursprung & Kvalitet: Var är tillskottet tillverkat? Vem är producenten? Innehåller produkten angiven mängd av alla ämnen?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Vad är bra och dåligt med den? Vilket snittbetyg har den fått?

 

Vanliga frågor om bästa glutaminet

Frågor och svar om glutamin

Kan man överdosera glutamintillskott?

Eftersom våra kroppar består av så stora mängder glutamin är det extremt svårt att överdosera, och det anses därför att vara ett mycket säkert ämne att konsumera som kosttillskott. Det enda egentliga undantaget är individer som lider av nedsatt leverfunktion. Skulle man ändå få i sig väldigt höga halter kan man främst råka ut för magrelaterade problem och eventuellt lätt illamående och huvudvärk.

Vem behöver glutamintillskott?

Glutamin är en av kroppens viktigaste aminosyror och som sådan behövs den av precis alla människor. Som kosttillskott är det särskilt populärt bland styrketränande då det främjar musklernas bibehållande och tillväxt. Det främjar också uthålligheten och konditionen.

Kan glutamintillskott vara farligt?

För de allra flesta är glutamin absolut inte farligt. Speciellt inte med de små doserna som används i kosttillskott. Skulle du däremot ha leverrelaterade problem bör du undvika glutamintillskott. Det kan i värsta fall leda till svåra buksmärtor och gulsot.

Vad är glutamintillskott bra för?

Glutamintillskott används främst för dess effekt på muskeluppbyggnad och återhämtning, men ämnet kan även ha en rad andra hälsofördelar. Några av de viktigaste är:

 • Bra för immunsystemet

 • Hjälper vid återhämtning och prestation

 • Viktigt vid metabolisk stress

Vilka alternativ finns till glutamintillskott?

Förutom att intas som kosttillskott kan faktiskt glutamin produceras till viss grad av kroppen själv vid behov. Ämnet finns såklart också i vissa livsmedel. De bästa alternativen är:

 • egg4Ägg: 100 g ägg innehåller ca 0,6 g glutamin.
 • beef3Biff: 100 g biff innehåller ca 1,2 g glutamin.
 • tofuTofu: 100 g tofu innehåller ca 0,6 g glutamin
 • rice bowlVitt ris: 100 g vitt ris innehåller ca 0,3 g glutamin.
 • corn2Majs: 100 g majs innehåller ca 0,3g glutamin

 

Jämför glutamin

Glutamin Storlek Pris / 10g Form Veganskt Totalbetyg Pris
Core Glutamine 500 g 3,38 kr Pulver Ja Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
169 kr
Core Glutamine Caps 180 kaps 14,21 kr Kapsel Nej Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
179 kr
SmartSupps L-glutamine 1000 g 2,07 kr Pulver Ja Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
207 kr
Healthwell Glutamin Pulver 600 g 4,48 kr Pulver Ja Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
269 kr
Solgar L-Glutamine 50 kaps 63,60 kr Kapsel Ja Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
159 kr

Testvinnare - Bästa glutaminet

 • Core Glutamine - Bästa glutaminpulver
 • Core Glutamine Caps - Bästa glutaminkapslar
 • SmartSupps L-glutamine - Bästa billiga glutamin
 • Healthwell Glutamin Pulver - Bästa glutaminpulvret från fermentering
 • Solgar L-Glutamine - Bästa veganska glutaminkapslarna
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

 • "Glutamin är viktigt för immunförsvaret och de inre organen" - Pubmed
 • "Glutamin kan snabba på återhämtningstiden efter en operation" - Pubmed
 • "Dosering och effekt av glutamintillskott i mänsklig träning och sportträning" - Pubmed

 

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Om skribenten
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.


Se alla artiklar

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
206 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5