Bäst i test: Bästa glutaminet 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Glutamin är en viktig beståndsdel i proteinernas uppsättning och är ett ämne som delvis produceras i våra egna kroppar men också kan intas via kosten. Det är ett av kroppens viktigaste ämnen då det är ansvarigt för ett stort antal processer, inklusive njurarnas funktion, tarmfloran, blodets och nervernas balans och proteinernas uppbyggnad. Utan glutamin kan cellerna inte få tillräckligt med näring för att delas och utvecklas och därför spelar ämnet också en stor roll när det kommer till reparerande av skador och återhämtningen från träning eller sjukdomar, men också för alla former av tillväxt. 

Vi har jämfört och granskat 5 glutamintillskott och kom fram till att Core Glutamine var bäst i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av glutamin

För att avgöra vilket glutamintillskott som är bäst började vi med att sammanställa en lista vad som är viktigt när man ska köpa glutamintillskott. Listan baserades på vetenskapliga rapporter hur glutamin fungerar samt vad kunder som köpt glutamin tycker är viktigt. 

Vi bestälde sedan hem de 15 mest populära glutamintillskotten och lät vår testpanel bedöma produkterna efter listan:

 • Innehåll: Hur mycket glutamin innehåller kosttillskottet? Innehåller det några andra aktiva ämnen än glutamin? Innehåller det mycket onödiga tillsatser? Innehåller det några allergener?
 • Användarvänlighet: Är kapslarna enkla att svälja eller stora och jobbiga? Hur många kapslar per dos och per dag behöver man ta? Om det är ett pulver, är det då lättlösligt i vatten? Hur smakar det?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per kapsel, dos och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa det här glutaminet?
 • Ursprung & Kvalitet: Var är tillskottet tillverkat? Vem är producenten? Innehåller produkten angiven mängd glutamin?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Vad är bra och dåligt med den? Vilket snittbetyg har den fått?

Utöver pris och innehåll kollade vi även vad externa kunder och tester sagt om produkten. Slutligen betygsatte vi de olika glutamintillskotten baserat på ovan nämnda faktorer.   

Vilket glutamin är bäst?

Vi har testat många glutamin. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Form
Stäng
 1. 1. Bästa glutaminpulver: Core Glutamine

  9,5/10
  100 % rent glutaminpulver från svenska Core med höga externa kundbetyg
  Core Glutamine
  Bäst i test
  Storlek
  500 g
  Pris / 10g
  3,38 kr
  Form
  Pulver
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa glutaminpulvret
  • 100% rent glutamin
  • 4,8/5 av användarna
  Nackdelar
  • Det finns ett billigare alternativ i pulverform

  Det här är en fantastiskt Glutaminprodukt från Svenskt Kosttillskott som innehåller ett extra högt koncentrat av den rena aminosyran och som är perfekt för dig som tränar hårt och mycket. När du kör riktigt hårda träningspass bidrar detta kosttillskott till den vätskeansamling som sker i musklerna när man kör hårt, och resultaten blir märkbart förbättrade.

  En stor favorit bland träningsfantaster men också människor som i övrigt behöver prestera mycket.

  Har man gått in i en period där man vill sänka kroppsfettet, antingen då man deff-tränar eller helt enkelt vill gå ner i vikt, så är det särskilt viktigt med extra Glutamintillskott då man kan få brist i depåerna.

  Eftersom Core Glutamine är ett pulver tas det lätt upp av kroppen och tillåter dig att öka och sänka dosen precis som du vill. Inför ett hårt pass kan man ta en extra skopa medan man under vilodagarna i stället bör ta en på morgonen och en innan man går och lägger sig.

  Läs mer
 2. 2. Bästa glutaminkapslar: Core Glutamine Caps

  9,4/10
  Lättsvalt glutamintillskott i kapselform till bra pris
  Core Glutamine Caps
  Storlek
  180 kaps
  Pris / 10g
  13,41 kr
  Form
  Kapsel
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa glutaminkapslarna
  • Prisvärt
  • 5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Även det här är en produkt från Svenskt Kosttillskott som främjar muskelpumpandet på ett maximalt sätt och kapslarna har blivit mycket populära bland människor som verkligen gått in för sin styrketräning liksom de som går på dieter. Att underlätta sitt återhämtande efter ett tungt pass är essentiellt för att muskelomfånget och styrkan ska öka, liksom att hitta en bra balans som hjälper kroppsorganens funktioner.

  Med Core Glutamine Caps behöver du inte väga och mäta ditt intag utan kosttillskottet tas enkelt genom att man sväljer tre kapslar på morgonen och tre på kvällen, helst på tom mage och gärna alldeles innan träningspasset om du är på väg till gymmet. En produkt som gör livet lättare och fysiken mer imponerande!

  Läs mer
 3. 3. Bästa glutaminpulvret från fermentering: Healthwell Glutamin Pulver

  9,3/10
  Glutaminpulver från Healthwell med 100 % rent glutaminsulfat från fermentering
  Healthwell Glutamin Pulver
  Storlek
  600 g
  Pris / 10g
  3,82 kr
  Form
  Pulver
  229 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% rent glutamin
  • För immunsystemet
  • 4,5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Något dyrare än Cores glutaminpulver

  Den här Healthwellprodukten främjar också musklernas tillväxt men är även utformad att boosta immunförsvaret. Om man är mycket stressad eller tränar hårt kan kroppens försvar ibland försämras tillfälligt då all energi istället måste läggas på prestationen. Med det här pulvret kan du hjälpa din organism på traven och det är enkelt att ta om man blandar det med valfri dryck, särskilt sådan som är baserade på citrus som döljer pulvrets smak.

  När man har ett försämrat immunförsvar yttrar det sig ofta i att man lätt blir förkyld eller får olika infektioner som är svåra att skaka av. Glutamin gör det lättare för kroppens naturliga vapen mot dessa symptom och passar att ta under perioder där man känner sig lite utbränd eller fysiskt utmanad. 

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga glutamin: SmartSupps L-glutamine

  9,3/10
  Testets billigaste glutaminpulver direkt från tillverkaren
  SmartSupps L-glutamine
  Storlek
  1000 g
  Pris / 10g
  2,49 kr
  Form
  Pulver
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Billigaste i testet
  • Storpack
  Nackdelar
  • Finns ej i mindre förpackningar än 1 kg

  Smartsupps L-glutamine är en toppenprodukt i lågprissegmentet som fungerar lika bra som de flesta andra glutamintillskott. Förpackningen består av 1 kilo 100% rent glutaminpulver och kommer direkt från tillverkaren för att kunna sätta ett så lågt pris som möjligt. Detta gör produkten till den kanske mest prisvärda av samtliga glutamintillskott. Smaken är neutral och varje förpackning innehåller cirka 200 portioner. Den rekommenderade dagliga dosen är 1,5 skopa (skopan medföljer) som man tar 2-3 gånger per dag.

  Är du ute efter ett billigt alternativ för att maxa dina glutaminnivåer är Smartsupps L-glutamine rätt val för dig.

  Läs mer
 5. 5. Bästa veganska glutaminkapslarna: Solgar L-Glutamine

  8,9/10
  Veganska glutaminkapslar som finns i 2 olika storlekar på förpackningen
  Solgar L-Glutamine
  Storlek
  50 kaps
  Pris / 10g
  59,60 kr
  Form
  Kapsel
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% glutamin 
  • Smidiga veganska kapslar
  • 5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Betydligt dyrare än andra glutaminkapslar

  Solgar L-Glutamine är aminosyran glutamin i ren form. Aminosyran är i fri form och tas som kapslar. En kapsel innehåller 500 mg glutamin och tas på tom mage tillsammans med vätska. För att få ut den bästa effekten av glutaminet ska kapseln sväljas hel och innehållet bör inte blandas ut innan det förtäres.

  En förpackning med Solgar L-Glutamine innehåller 50 kapslar. Det betyder att en förpackning räcker i 50 dagar om du tar den rekommenderade dagliga dosen på en kapsel. Den finns också i en förpackning med 250 kapslar som med samma dosering räcker i 250 dagar. Även den större förpackningen innehåller 500 mg glutamin per kapsel. Kapslarna är helt vegetabiliska och de är även lämpliga för veganer som inte alltid får i sig alla de aminosyror kroppen behöver..

  Samtliga som recenserat produkten är nöjda och det gäller både kapslarnas storlek och produktens funktion.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa kosttillskottet med glutamin

Många av glutamintillskotten är likvärdiga, det finns dock några punkter som skiljer dem åt och som kan hjälpa dig att avgöra vilket glutamintillskott som är bäst. 

 • best price3Pris: Denna punkt blir viktigare och enklare att komma fram till ju mer "basic" en produkt är. Glutamintillskott innehåller vanligtvis enbart glutamin och då kan man snabbt och effektivt räkna ut vilka produkter som är mest prisvärda. 
 • pulver kosttillskottKapslar eller pulver: Det här är en smakfråga och varierar från person till person. Glutaminpulver är billigare än kapslar men kan ta lite längre tid att preparera. Kapslarna är dyrare men enkla att få i sig. Välj det tillskott du är mest bekväm med.
 • innehållsförteckningInnehåll: Kontrollera hur mycket glutamin produkten faktiskt innehåller. Bara för att det står glutamin på etiketten behöver det inte innehålla tillräckligt med glutamin. Lägsta dos som setts ge resultat är 70 mg/kg kroppsvikt (ungefär 5g om du väger 70 kg). En del tillskott innehåller också många andra aktiva ingredienser än glutamin som har liknande effekt. Ett kombinationstillskott är oftast dyrare per dosering än ett rent glutamintillskott, men kan i vissa fall ha bättre effekt.

Frågor och svar om glutamin

Kan man överdosera glutamin?

Eftersom våra kroppar består av så stora mängder glutamin är det extremt svårt att överdosera, och därför anses det vara ett säkert ämne att konsumera som kosttillskott. Det enda egentliga undantaget är individer som lider av nedsatt leverfunktion. Man har också märkt att människor som länge tagit höga doser av glutamin och sedan slutat blivit mer mottagliga för infektioner. En mindre biverkning av ett alltför högt glutaminintag kan vara att man blir förstoppad, men det problemet avhjälps lätt genom att man dricker mycket vatten. I ytterst sällsynta fall har också lätt illamående eller huvudvärk rapporterats, men de är alla snabbt övergående om man bara minskar på intaget. Engångsintag av 20-30 gram glutamin har inte visat på några bieffekter. I en studie konsumerade en person 28 gram glutamin om dagen i 14 dagar utan att märka av några bieffekter.

Vem behöver glutamin?

Glutamin är en av kroppens viktigaste aminosyror och som sådan behövs den av precis alla människor. Som kosttillskott är produkten särskilt populär bland dem som tränar mycket då glutamin främjar musklernas bibehållande och tillväxt, och det är även ett ämne som främjar den allmänna uthålligheten och konditionen.

Är det någon som inte ska ta glutamin?

Personer med leverrelaterade problem bör undvika glutamintillskott. En kvinnlig idrottare med svåra buksmärtor och gulsot hänvisades till sjukhuset. Hon hade tagit glutaminpulver de senaste tre veckorna. En genomgång av kvinnans kropp visade på nedsatta leverfunktioner och läkarna trodde att det rörde sig om hepatotoxicitet. Man brukar också avråda gravida från att ta extra glutamin av den enkla anledningen att det inte forskats tillräckligt mycket om ämnet i samband med graviditet.

Vad är glutamin bra för?

 • Bra för immunsystemet:

   Glutamin fungerar som en viktig bränslekälla för vårt immunsystem. Efter att L-glutamin har syntetiserats släpps det sedan ut genom våra immunceller. Om du tränar intensivt eller är sjuk/skadad så töms dina glutaminnivåer vilket kan försvaga ditt immunförsvar. Att hjälpa ditt immunförsvar att återhämta sig är en stor anledning till att glutamintillskott kan vara till nytta. Det finns även flera användningsområden där glutamin är bra för kroppen. 
 • Hjälper vid återhämtning och prestation:

   En studie visade att tillskott av glutamin och kolhydrater minskar mängden ammoniak i blodet hos uthållighetsidrottare under lång och ansträngande aktiviteter. Ökad ammoniak i blodet orsakar vanligtvis trötthet vilket bevisar att det fungerar bra för uthållighetsidrottare när de behöver prestera under längre perioder.
 • Viktigt vid metabolisk stress:

   L-glutamin kan effektivt användas av kroppen exogent och ibland är det till och med nödvändigt. Vissa studier visar att glutamin blir en essentiell aminosyra hos kritiskt sjuka individer. När kroppen är under extrem stress överstiger kravet på glutaminintag kroppens egen förmåga att producera det i nödvändiga mängder. Tillskott kan i dessa fall vara användbart. 

Vilka livsmedel innehåller glutamin?

Glutamin är ett ämnet som både kan produceras av kroppen själv, samtidigt som man kan få i sig det via kosten. Några av de främsta livsmedlen som innehåller rikliga mängder glutamin är: 

 • egg4Ägg: Ägg är välkänt för dess näringsrika innehåll och även glutamin är en av dessa. 100 g ägg innehåller cirka 0,6 g glutamin.
 • beef3Biff: Biff innehåller rikliga mängder glutamin, närmare 1,2 g per 100 g biff. 
 • tofuTofu: För veganer och vegetarianer är tofu ett bra alternativ för att få i sig glutamin. Det innehåller samma mängd som ägg, 0,6 g glutamin per 100 g tofu. 
 • rice bowlVitt ris: Kombinera din tofu eller biff med vitt ris så har du en måltid full av glutamin. Riset innehåller 0,3 g glutamin per 100 g ris.
 • corn2Majs: Majs vid sidan om din primära proteinkälla ökar måltidens glutamininnehåll ytterligare. Majs innehåller 0,4 g glutamin per 100 g majs. 

Det bästa livsmedlen är de som har höga halter protein, till exempel ägg, mejeriprodukter, kyckling, räkor och kött men det finns också glutamin i vegetabiliska källor som nötter, bönor, rödkål, kale, och rädisor. Många proteindrycker innehåller också extra mycket av aminosyran. Majs och ris har förhållandevis hög andel glutamin i sina proteinsammansättningar men har en ganska låg proteinhalt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
166 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester