Bäst i test: Bästa glutaminet 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Glutamin är en viktig beståndsdel i proteinernas uppsättning och är ett ämne som delvis produceras i våra egna kroppar men också kan intas via kosten. Det är ett av kroppens viktigaste ämnen då det är ansvarigt för ett stort antal processer, inklusive njurarnas funktion, tarmfloran, blodets och nervernas balans och proteinernas uppbyggnad. Utan glutamin kan cellerna inte få tillräckligt med näring för att delas och utvecklas och därför spelar ämnet också en stor roll när det kommer till reparerande av skador och återhämtningen från träning eller sjukdomar, men också för alla former av tillväxt. 

Vi har jämfört och granskat 23 glutamintillskott och kom fram till att Core Glutamine var bäst i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa kosttillskottet med glutamin

Många av glutamintillskotten är likvärdiga, det finns dock några punkter som skiljer dem åt och som kan hjälpa dig att avgöra vilket glutamintillskott som är bäst. 

 • best price3Prisvärdheten: Denna punkt blir viktigare och enklare att komma fram till ju mer "basic" en produkt är. Glutamintillskott innehåller vanligtvis enbart glutamin och då kan man snabbt och effektivt räkna ut vilka produkter som är mest prisvärda. 
 • pulver kosttillskottKapslar eller pulver: Det här är en smakfråga och varierar från person till person. Glutaminpulver är billigare än kapslar men kan ta lite längre tid att preparera. Kapslarna är dyrare men enkla att få i sig. Välj det tillskott du är mest bekväm med. 
Läs mer Minimera

Testvinnare - Glutamin

 • Core Glutamine - Bästa glutaminpulver
 • Core Glutamine Caps - Bästa glutaminkapslar
 • Healthwell Glutamin Pulver
 • SmartSupps L-glutamine - Bästa billiga glutamin
 • Holistic Glutamin
 • Self Omninutrtion Real Glutamine, 500 g
 • Solgar L-Glutamine

Om vårt test av glutamin

I samband med vårt testa av de bästa glutamintillskotten valde vi ut de 23 mest populära kosttillskotten från Sveriges största kosttillskottsidor. Efter urvalet granskade vi och jämförde innehållet för att se vad som skiljde sig åt mellan dem. Många utav de glutamintillskott vi jämförde var förhållandevis lika. Det som dock skiljde dem åt och som vi således spenderade energi på att granska var: 

 • Priset: Priset mellan de olika kosttillskotten skiljde sig ordentligt, detta trots att de innehöll mer eller mindre samma sak. Kapslarna var i regel betydligt dyrare än pulvren. 
 • Innehållet: Majoriteten av de glutamintillskott vi granskade innehöll enbart glutamin. Några skiljde ut sig däremot då de även innehöll andra aminosyror. Är det endast glutamin du är ute efter bör du således undvika "blandtillskotten"
 • Kundbetygen: Ett sätt att skapa sig en bättre förståelse över varje produkt var att ta reda på vad externa kunder hade att säga om produkterna. Dessa har även varit en del av det totala slutbetyget vi gett till varje produkt. 

Utöver pris och innehåll kollade vi även vad externa kunder och tester sagt om produkten. Slutligen betygsatte vi de olika glutamintillskotten baserat på ovan nämnda faktorer.   

De bästa glutamin 2021

Vi har testat många glutamin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive glutamin samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla glutamin som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Core Glutamine - Bästa glutaminpulver

  9,5/10
  Core Glutamine
  Bäst i test
  Storlek
  500 g
  Pris / 10g
  3,38 kr
  Form
  Pulver
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • Bästa glutaminpulvret
  • 100% rent glutamin
  • 4,8/5 av användarna
  Nackdelar

  Det här är en fantastiskt Glutaminprodukt från Svenskt Kosttillskott som innehåller ett extra högt koncentrat av den rena aminosyran och som är perfekt för dig som tränar hårt och mycket. Om du gillar att verkligen pumpa så bidrar detta kosttillskott till den vätskeansamling som sker i musklerna när man kör hårt, och resultaten blir märkbart förbättrade.

  En stor favorit bland träningsfantaster men också människor som i övrigt behöver prestera mycket.

  Har man gått in i en period där man vill sänka kroppsfettet, antingen då man deff-tränar eller helt enkelt vill gå ner i vikt, så är det särskilt viktigt med extra Glutamintillskott då man kan få brist i depåerna.

  Eftersom Core Glutamine är ett pulver tas det lätt upp av kroppen och tillåter dig att öka och sänka dosen precis som du vill. Inför ett hårt pass kan man ta en extra skopa medan man under vilodagarna i stället bör ta en på morgonen och en innan man går och lägger sig.

  Läs mer
 2. 2. Core Glutamine Caps - Bästa glutaminkapslar

  9,4/10
  Core Glutamine Caps
  Storlek
  180 kaps
  Pris / 10g
  13,41 kr
  Form
  Kapsel
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • Bästa glutaminkapslarna
  • Prisvärt
  • 5/5 av användarna
  Nackdelar

  Även det här är en produkt från Svenskt Kosttillskott som främjar muskelpumpandet på ett maximalt sätt och kapslarna har blivit mycket populära bland människor som verkligen gått in för sin styrketräning liksom de som går på dieter. Att underlätta återhämtandet efter ett tungt pass är essentiellt för att muskelomfånget och styrkan ska öka, liksom att hitta en bra balans som hjälper kroppsorganens funktioner.

  Med Core Glutamine Caps behöver du inte väga och mäta ditt intag utan kosttillskottet tas enkelt genom att man sväljer tre kapslar på morgonen och tre på kvällen, helst på tom mage och gärna alldeles innan träningspasset om du är på väg till gymmet. En produkt som gör livet lättare och fysiken mer imponerande!

  Läs mer
 3. 3. Healthwell Glutamin Pulver

  9,3/10
  Healthwell Glutamin Pulver
  Storlek
  600 g
  Pris / 10g
  3,82 kr
  Form
  Pulver
  Till Butik
  229 kr
  Fördelar
  • 100% rent glutamin
  • För immunsystemet
  • 4,5/5 av användarna
  Nackdelar

  Den här Healthwellprodukten främjar också musklernas tillväxt men är även utformad att boosta immunförsvaret. Om man är mycket stressad eller tränar hårt kan kroppens försvar ibland försämras tillfälligt då all energi istället måste läggas på prestationen. Med det här pulvret kan du hjälpa din organism på traven och det är enkelt att ta om man blandar det med valfri dryck, särskilt sådan som är baserade på citrus som döljer pulvrets smak.

  När man har ett försämrat immunförsvar yttrar det sig ofta i att man lätt blir förkyld eller får olika infektioner som är svåra att skaka av. Glutamin gör det lättare för kroppens naturliga vapen mot dessa symptom och passar att ta under perioder där man känner sig lite utbränd eller fysiskt utmanad. 

  Läs mer
 4. 4. SmartSupps L-glutamine - Bästa billiga glutamin

  9,3/10
  SmartSupps L-glutamine
  Storlek
  1000 g
  Pris / 10g
  2,49 kr
  Form
  Pulver
  Till Butik
  249 kr

  Smartsupps L-glutamine är en toppenprodukt i lågprissegmentet som fungerar lika bra som de flesta andra glutamintillskott. Förpackningen består av 1 kilo 100% rent glutaminpulver och kommer direkt från tillverkaren för att kunna sätta ett så lågt pris som möjligt. Detta gör produkten till den kanske mest prisvärda av samtliga glutamintillskott. Smaken är neutral och varje förpackning innehåller cirka 200 portioner. Den rekommenderade dagliga dosen är 1,5 skopa (skopan medföljer) som man tar 2-3 gånger per dag.

  Är du ute efter ett billigt alternativ för att maxa dina glutaminnivåer är Smartsupps L-glutamine rätt val för dig.

  Läs mer
 5. 5. Holistic Glutamin

  9,1/10
  Holistic Glutamin
  Storlek
  400 g
  Pris / 10g
  6,73 kr
  Form
  Pulver
  Till Butik
  269 kr
  Fördelar
  • 100% rent glutamin
  • Välkänt varumärke
  • 4,5/5 av användarna
  Nackdelar

  En pulverprodukt med högkvalitativt Glutamin för människor som har mycket att göra och gärna tränar regelbundet. Den extra dosen av den värdefulla aminosyran ger kroppen möjlighet att förbättra sin styrka och uthållighet, vilket är ett välkommet bidrag i dessa hektiska tider.

  Holistic Glutamin är enkelt att anpassa efter varje individs dagliga behov och den rekommenderade dosen är 1-3tsk som blandas ut i ungefär ett halvt glas vatten eller juice max två gånger om dagen, gärna på tom mage. Om man bara är ute efter en allmänt bra och balanserad hälsa och ett starkt immunförsvar räcker det med den lägre dosen, men om man har ett stressigt liv eller tränar mycket kan det vara bra att gradvis öka till den högre. Man kan också ta lite extra under vissa perioder, till exempel inför en hård vinter eller när alla på jobbet går omkring och nyser. 

  Läs mer
 6. 6. Self Omninutrtion Real Glutamine, 500 g

  9,1/10
  Self Omninutrtion Real Glutamine, 500 g
  Storlek
  500 g
  Pris / 10g
  3,62 kr
  Form
  Pulver
  Till Butik
  181 kr

  En mycket bra allroundprodukt där man både tillfört Glutamin, vitamin B6 och olika mineraler för främjandet av musklernas och kroppens hälsa. Då många upplever att Glutamin inte smakar så gott har man smaksatt den med två olika kombinationer: jordgubbe och kiwi eller päron och krusbär, som tillför exakt den sötma och syrlighet som behövs för att man inte skall känna av Gluteinet.

  Den här produkten är också tillsatt med rödbetspulver då denna fantastiska växt innehåller massor med bra ämnen, som A, B och C vitamin liksom zink, järn och magnesium som alla samverkar för en starkare kropp och ett bättre försvar. Då Glutamin kan ha en lätt förstoppande effekt har man också tillfört kokosvatten vid framställningen och tack vare dess höga halter av elektrolyter blir det extra lätt för kroppen att ta till sig vätska. Energi, styrka och en motivation utan like! 

  Läs mer
 7. 7. Solgar L-Glutamine

  8,9/10
  Solgar L-Glutamine
  Storlek
  50 kaps
  Pris / 10g
  59,60 kr
  Form
  Kapsel
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • 100% glutamin 
  • Smidiga kapslar
  • 5/5 av användarna
  Nackdelar

  Solgar L-Glutamine är aminosyran glutamin i ren form. Aminosyran är i fri form och tas som kapslar. En kapsel innehåller 500 mg glutamin och tas på tom mage tillsammans med vätska. För att få ut den bästa effekten av glutaminet ska kapseln sväljas hel och innehållet bör inte blandas ut innan det förtäres.

  En förpackning med Solgar L-Glutamine innehåller 50 kapslar. Det betyder att en förpackning räcker i 50 dagar om du tar den rekommenderade dagliga dosen på en kapsel. Den finns också i en förpackning med 250 kapslar som med samma dosering räcker i 250 dagar. Även den större förpackningen innehåller 500 mg glutamin per kapsel. Kapslarna är helt vegetabiliska och de är även lämpliga för veganer som inte alltid får i sig alla de aminosyror kroppen behöver..

  Samtliga som recenserat produkten är nöjda och det gäller både kapslarnas storlek och produktens funktion.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Vad är glutamin bra för? 

 • Bra för immunsystemet:

   Glutamin fungerar som en viktig bränslekälla för vårt immunsystem. Efter att L-glutamin har syntetiserats släpps det sedan ut genom våra immunceller. Om du tränar intensivt eller är sjuk/skadad så töms dina glutaminnivåer vilket kan försvaga ditt immunförsvar. Att hjälpa ditt immunförsvar att återhämta sig är en stor anledning till att glutamintillskott kan vara till nytta. Det finns även flera användningsområden där glutamin är bra för kroppen. 
 • Hjälper vid återhämtning och prestation:

   En studie visade att tillskott av glutamin och kolhydrater minskar mängden ammoniak i blodet hos uthållighetsidrottare under lång och ansträngande aktiviteter. Ökad ammoniak i blodet orsakar vanligtvis trötthet vilket bevisar att det fungerar bra för uthållighetsidrottare när de behöver prestera under längre perioder.
 • Viktigt vid metabolisk stress:

   L-glutamin kan effektivt användas av kroppen exogent och ibland är det till och med nödvändigt. Vissa studier visar att glutamin blir en essentiell aminosyra hos kritiskt sjuka individer. När kroppen är under extrem stress överstiger kravet på glutaminintag kroppens egen förmåga att producera det i nödvändiga mängder. Tillskott kan i dessa fall vara användbart. 

Läs mer: Allt du behöver veta om aminosyror

Vilka livsmedel innehåller glutamin?

Glutamin är ett ämnet som både kan produceras av kroppen själv, samtidigt som man kan få i sig det via kosten. Några av de främsta livsmedlen som innehåller rikliga mängder glutamin är: 

 • egg4Ägg: Ägg är välkänt för dess näringsrika innehåll och även glutamin är en av dessa. 100 g ägg innehåller cirka 0,6 g glutamin.
 • beef3Biff: Biff innehåller rikliga mängder glutamin, närmare 1,2 g per 100 g biff. 
 • tofuTofu: För veganer och vegetarianer är tofu ett bra alternativ för att få i sig glutamin. Det innehåller samma mängd som ägg, 0,6 g glutamin per 100 g tofu. 
 • rice bowlVitt ris: Kombinera din tofu eller biff med vitt ris så har du en måltid full av glutamin. Riset innehåller 0,3 g glutamin per 100 g ris.
 • corn2Majs: Majs vid sidan om din primära proteinkälla ökar måltidens glutamininnehåll ytterligare. Majs innehåller 0,4 g glutamin per 100 g majs. 

Det bästa produkterna är de som har höga halter protein, till exempel ägg, mejeriprodukter, kyckling, räkor och kött men det finns också glutamin i vegetabiliska källor som nötter, bönor, rödkål, kale, och rädisor. Många proteindrycker innehåller också extra mycket av aminosyran. Majs och ris har förhållandevis hög andel glutamin i sina proteinsammansättningar men har en ganska låg proteinhalt.

Frågor och svar om glutamin

Kan man överdosera glutamin?

Eftersom våra kroppar består av så stora mängder glutamin är det extremt svårt att överdosera, och därför anses det vara ett säkert ämne att konsumera som kosttillskott. Det enda egentliga undantaget är individer som lider av nedsatt leverfunktion. Man har också märkt att människor som länge tagit höga doser av glutamin och sedan slutat blivit mer mottagliga för infektioner. En mindre biverkning av ett alltför högt glutaminintag kan vara att man blir förstoppad, men det problemet avhjälps lätt genom att man dricker mycket vatten. I ytterst sällsynta fall har också lätt illamående eller huvudvärk rapporterats, men de är alla snabbt övergående om man bara minskar på intaget. Engångsintag av 20-30 gram glutamin har inte visat på några bieffekter. I en studie konsumerade en person 28 gram glutamin om dagen i 14 dagar utan att märka av några bieffekter.

Vem behöver glutamin?

Glutamin är en av kroppens viktigaste aminosyror och som sådan behövs den av precis alla människor. Som kosttillskott är produkten särskilt populär bland dem som tränar mycket då glutamin främjar musklernas bibehållande och tillväxt, och det är även ett ämne som främjar den allmänna uthålligheten och konditionen.

Är det någon som inte ska ta glutamin?

Personer med leverrelaterade problem bör undvika glutamintillskott. En kvinnlig idrottare med svåra buksmärtor och gulsot hänvisades till sjukhuset. Hon hade tagit glutaminpulver de senaste tre veckorna. En genomgång av kvinnans kropp visade på nedsatta leverfunktioner och läkarna trodde att det rörde sig om hepatotoxicitet. Man brukar också avråda gravida från att ta extra glutamin av den enkla anledningen att det inte forskats tillräckligt mycket om ämnet i samband med graviditet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
116 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5