Bäst i test: Bästa argininet 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad september 2021

L-Arginin är en aminosyra som finns i princip all proteinrik mat. Dess viktigaste uppgift är att hjälpa kroppen att reparera sig, till exempel vid en skada eller ett trauma. Kosttillskottet har dessutom blivit allt vanligare bland folk som gymmar då det för vissa ger dem extra ork. Vi har jämfört kosttillskott med L-arginin. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde Core Arginine Complex till bäst i vårt test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av arginin

I samband med vårt test av de olika kosttillskotten med arginin började vi med att leta fram de mest populära arginintillskotten som fanns tillgängligt hos de större kosttillskottsbutikerna på nätet. Därefter jämförde vi och granskade innehållet hos var och en av dessa för att slutligen återge ett slutbetyg på varje enskild produkt. Mer specifierat lade vi vikt och fokus på följande: 

 • Innehåll: Vad innehåller produkten? Är det ett rent arginintillskott eller har fler ämnen tillförts? Vilka är dessa extra tillförda ämnen och vilken påverkan har det på tillskottet i sin helhet?
 • Priset: Hur prisvärd var produkten i förhållande till effekten och innehållet samt i jämförelse mot de andra produkterna vi testat?
 • Övriga punkter: Vad säger andra kunder om produkten, är de mestadels negativa eller positiva? Vad skriver andra tester om produkten?

Vilket l-arginin är bäst?

Vi har testat många arginin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive l-arginin samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa argininkapslar: Core Arginine Complex

  9,5/10
  Core Arginine Complex
  Bäst i test
  Storlek
  180 kaps
  Pris / kapsel
  1,11 kr
  Arginin / kapsel
  750 mg
  kr / g
  1,47 kr
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Två former av arginin
  • Prisvärt tillskott
  • 4,8/5 av användarna

  Denna unika produkt från Core kombinerar två olika typer av Arginin, L-Arginin HCL och Arginin alfaketoglutarat, som i samrörelse med varandra ger en bra grund för dem som tränar mycket och hårt. Den rekommenderade dosen är två kapslar en halvtimme till en timme före träningspasset, och efter en kort tids användning märker man att aminosyran dels bidrar till en extra kick med energi men också hjälper återhämtningsprocessen. Arginin låter blodet strömma fritt till musklerna, och man kan med det få ut max av sin träning. Överskrid inte fyra kapslar om dagen!

  Läs mer
 2. 2. Bästa argininpulver: Core Arginine

  9,5/10
  Core Arginine
  Storlek
  200 g
  Pris / kapsel
  -
  Arginin / kapsel
  -
  kr / g
  0,50 kr
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa argininpulvret
  • 100% l-arginin HCL
  • 4,7/5 av användarna

  En fantastisk produkt för den som verkligen vill känna musklerna pumpa under det hårda träningspasset! Ett träningskosttillskott som kommer i pulverform, vilket gör det extremt lätt att reglera doseringen och att få i sig aminosyran. För att Argininet skall komma ut i blodomloppet så snabbt och effektivt som möjligt bör man ta den här produkten på tom mage, men man kan blanda ut den med juice om man föredrar det framför vatten. Ta en halv skopa en halvtimme eller timme före passet för att verkligen känna musklerna arbeta, och för en god återhämtning kan man också ta ytterligare en halv skopa innan man går och lägger sig på kvällen. Många upplever att den extra skopan på kvällen ger en bättre sömn. 

  Läs mer
 3. 3. Healthwell Arginin 750

  9,3/10
  Healthwell Arginin 750
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  2,15 kr
  Arginin / kapsel
  750 mg
  kr / g
  2,87 kr
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Arginin och zink
  • Tillverkat i Sverige
  • 3,9/5 av användarna

  Den här produkten är framförallt utformad för män som behöver en liten extra kick för de sexuella funktionerna. Genom tillförseln av zink får mannen en bra balans av könshormoner, vilket både påverkar fertiliteten och erektionsförmågan positivt. Zink är dessutom bra för immunförsvaret, synen och håret! Man bör börja sitt intag med en kapsel om dagen, helst på helt tom mage, och om man vill kan man gradvis öka dosen till max tre. Ta dock inte denna produkt om du redan använder erektionshöjande produkter då det blir kaka på kaka och kan ge motsatta resultat. 

  Läs mer
 4. 4. Star Nutrition L-Arginine (powder)

  9,1/10
  Star Nutrition L-Arginine (powder)
  Storlek
  255 g
  Pris / kapsel
  -
  Arginin / kapsel
  -
  kr / g
  0,66 kr
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% rent arginin
  • Lättblandat
  • 3,8/5 av användarna
 5. 5. Star Nutrition Arginine

  8,9/10
  Star Nutrition Arginine
  Storlek
  90 kaps
  Pris / kapsel
  1,66 kr
  Arginin / kapsel
  750 mg
  kr / g
  2,21 kr
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100% arginin-etylester
  • Ökar blodflödet
  • 5/5 av användarna
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa kosttillskottet med l-arginin

Det finns olika delar att fundera över innan du väljer arginin-produkt. Du bör inte enbart välja det billigaste tillskottet, utan prisvärdheten och därmed kvaliteten är det som bör styra ditt val.

Följande punkter rekommenderar vi att du ser över för att hitta bäst arginintillskott: 

 • Bestäm din produktform: Vanligtvis kapslar/tabletter och pulver. Bestäm dig för den form du är ute efter och fortsätt jämförelsen därefter.
 • Se över innehållet: Hur många procent l-arginin innehåller produkten? Är den blandad med andra ämnen eller är det ett 100% rent arginintillskott? 
 • Jämför priserna: När du sett över produktformen du vill ha samt hittat ett par produkter med bra innehåll bör du slutligen jämföra priserna mot varandra. 

Vad är arginin bra för?

Arginin är ett mångfacetterat ämne i det att det hjälper kroppen på flera olika plan, bland annat följande: 

 • Rensar bort slaggprodukter: En av dess viktigaste funktioner är att ta bort ammoniak från blodet genom urinen, och på så sätt hjälpa kroppen att bli av med slaggprodukter. Det gör ämnet till en av njurarnas främsta allierade och om en person tycker att deras urin börjar påminna om kattkiss kan det vara på grund av Arginin-brist. Reningsprocessen är också extremt viktig för vårt immunförsvar då en förgiftad kropp snabbt försvagas och blir mottaglig för sjukdomar och infektioner.
 • Kopplat till blodtrycket: Funktionen är också nära kopplad till blodtrycket då aminosyran hjälper tillförseln av kväveoxid till blodet, varav människor som har problem med blodtrycket eventuellt kan lida av Arginin-brist. Riktigt hur det fungerar har man ännu inte kommit helt fram till, men enligt forskare så fungerar Arginin avslappnande på blodkärlen, varav trycket sänks. Då detta tillåter blodet att flyta rikligare och enklare finns det även vissa indicier på att Arginin kan ha inverkan på både mäns och kvinnors sexliv då könsorganen hålls väl cirkulerade. På liknande sätt används Arginin inom läkarvården för att behandla och motverka andra cirkulationsproblem som till exempel blodproppar i benen.
 • Kan påskynda läkningsprocessen: Den andra, mycket essentiella, funktionen som Arginin har är att hjälpa kroppen att läka om den blivit skadad eller bränd. Genom att främja celldelningen kan Arginin skjutsa på hela läkningsprocessen och det gäller både yttre skador på huden som inre, som till exempel vid muskelskador. Det är därför som foster och barn behöver Arginin för att kunna växa och utvecklas och för närvarande pågår studier om hur mycket denna aminosyra påverkar produktionen av tillväxthormon.

Läs mer:Stort test av de bästa blodtrycksmätarna 2021

Kan man få biverkningar av Arginin?

Man som har magont

Magont kan uppstå vid för stort intag av L-Arginin

Även om det inte tycks finnas särskilt allvarliga biverkningar från Arginin så ska man alltid vara försiktig med sitt intag. Bieffekter som noterats är bland annat:

 • Viktuppgång: Då ämnet hjälper kroppen att reparera sig så kan det leda till att man också går upp i vikt.
 • Magbesvär: I vissa fall har magbesvär och diarré rapporterats vid överkonsumtion.
 • Astma: Om man är astmatiker och upplever att besvären blir värre vid intag av Arginin bör man avsluta kosttillskottet med en gång.
 • Graviditet eller amning: Man bör undvika kosttillskottet om man är gravid eller ammar då det inte utförts tillräckligt många studier över aminosyrans effekter i dessa fall.
 • Kan förvärra herpes: Det finns vissa indicier på att ämnet kan förvärra herpes då det stimulerar virusets framfart.
 • Problem med minnet: Studier har visat att människor som går för länge på ett Arginin-överskott kan få problem med minnet, då kväveoxid ansamlas i hjärnans kärl.

Fler frågor och svar om arginin

Nedan har vi svarat på de vanligaste frågorna som skickas in till oss om arginin

Vilken mat innehåller Arginin?

Man kan hitta Arginin i nästan allt som består av proteiner, men bland de bästa källorna till aminosyran är ägg, mejeriprodukter och rött kött. Det finns också Arginin i vegetabiliska produkter, som till exempel nötter, frön och bönor så veganer och vegetarianer kan tillgodose sig ämnet utan problem. Det finns också höga halter i sjögräs så om man gillar Sushi kan man se fram emot att få i sig mycket av ämnet.

Vem passar Arginin?

Argininets många effekter på den mänskliga kroppen och hälsan har gjort att många olika typer av personer kan ta kosttillskottet med stor behållning. Om man tränar mycket kan ämnet bland annat hjälpa till med blodtillförseln till musklerna, liksom deras återuppbyggnad mellan passen, och om man har problem med erektionen är detta ett ämne som kan hjälpa till. Arginin hjälper också personer som behöver hjälpa att återhämta och reparera sig efter skador och sjukdomar, men alltid på läkarens tillrådan.

Kan man få brist på arginin?

För en människa med ett relativt lugnt och normalt liv och en balanserad kosthållning så brukar det inte vara någon större risk för att man skall få brist på Arginin, men om man är stressad eller tränar mycket kan man periodvis behöva extra mängder.

Vad är arginin?

Arginin är en aminosyra som man kan hitta i princip all mat som består av proteiner och dess viktigaste uppgift är att hjälpa kroppen att reparera sig, till exempel vid en skada eller ett trauma. Aminosyran arbetar nära med njurarna och tarmarna, och om en människa av någon anledning har problem med dessa inre organ kan det påverka saker som förmågan att uppta viktiga ämnen från mat och att hjälpa kroppens återställningsfunktioner. Den mänskliga kroppen behöver ständigt få näring, göra sig av med slagg och bygga upp ben, muskler, leder och vävnader och om man till exempel har en brännskada är det extra viktigt att man har Arginin i sig.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
182 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester