Bäst i test: Bästa argininet 2022

Se vår lista över de bästa arginintillskotten som ger dig bättre resultat på din träning
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

L-Arginin är en aminosyra som finns i princip all proteinrik mat. Dess viktigaste uppgift är att hjälpa kroppen att reparera sig, till exempel vid en skada eller ett trauma. Kosttillskottet har dessutom blivit allt vanligare bland folk som gymmar då det för vissa ger dem extra ork. Vi har här testat ett tjugotal olika kosttillskott med arginin och vinnaren blev Core Arginine Complex.

Testvinnare - Bästa argininet

 • Bästa kapslarna: Core Arginine Complex
 • Bästa pulvret: Core Arginine
 • Bästa veganska kapslarna: Healthwell Arginin 750
 • Bästa med maca: Elexir Pharma Maca L-arginin
 • Bästa flytande: BioTechUSA AAKG
 1. 1. Bästa kapslarna: Core Arginine Complex

  9,5/10
  Arginintillskott bestående av 2 typer av arginin
  Core Arginine Complex
  Bäst i test
  Storlek
  180 kaps
  Pris / kapsel
  1,11 kr
  Arginin / kapsel
  750 mg
  kr / g
  1,47 kr
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Två former av arginin
  • Prisvärt tillskott
  • 4,8/5 av användarna
  Nackdelar
  • Ej lämpligt för veganer

  Denna unika produkt från Core kombinerar två olika typer av Arginin, HCL och AAKG, som i samrörelse med varandra ger en bra grund för dem som tränar mycket och hårt. Den rekommenderade dosen är två kapslar en 30-60 minuter  före träningspasset, och efter en kort tids användning märker man att aminosyran dels bidrar till en extra kick med energi men också hjälper återhämtningsprocessen. Den låter blodet strömma fritt till musklerna, och man kan med det få ut max av sin träning. Överskrid inte fyra kapslar om dagen!

  Läs mer
 2. 2. Bästa pulvret: Core Arginine

  9,5/10
  Prisvärt argininpulver i en naturell smak som lätt går att blanda i exempelvis en smaksatt PWO
  Core Arginine
  Storlek
  200 g
  Pris / kapsel
  -
  Arginin / kapsel
  -
  kr / g
  0,50 kr
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bästa argininpulvret
  • 100% l-arginin HCL
  • 4,7/5 av användarna
  Nackdelar
  • Kapslarna är något smidigare att konsumera
  • Smaken/doften är något kemisk

  En fantastisk produkt för den som verkligen vill känna musklerna pumpa under det hårda träningspasset! Ett träningskosttillskott som kommer i pulverform, vilket gör det extremt lätt att reglera doseringen och att få i sig aminosyran. För att Argininet skall komma ut i blodomloppet så snabbt och effektivt som möjligt bör man ta den här produkten på tom mage, men man kan blanda ut den med juice om man föredrar det framför vatten. Ta en halv skopa en halvtimme eller timme före passet för att verkligen känna musklerna arbeta, och för en god återhämtning kan man också ta ytterligare en halv skopa innan man går och lägger sig på kvällen. Många upplever att den extra skopan på kvällen ger en bättre sömn. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa veganska kapslarna: Healthwell Arginin 750

  9,3/10
  Arginintillskott där kapseln tillverkats från vegetabiliska källor
  Healthwell Arginin 750
  Storlek
  60 kaps
  Pris / kapsel
  2,15 kr
  Arginin / kapsel
  750 mg
  kr / g
  2,87 kr
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Arginin och zink
  • Tillverkat i Sverige
  • 3,9/5 av användarna
  Nackdelar
  • Välj Core Arginine Complex om du inte är vegan pga priset

  Den här produkten är framförallt utformad för män som behöver en liten extra kick för de sexuella funktionerna. Genom tillförseln av zink får mannen en bra balans av könshormoner, vilket både påverkar fertiliteten och erektionsförmågan positivt. Zink är dessutom bra för immunförsvaret, synen och håret! Man bör börja sitt intag med en kapsel om dagen, helst på helt tom mage, och om man vill kan man gradvis öka dosen till max tre. Ta dock inte denna produkt om du redan använder erektionshöjande produkter då det blir kaka på kaka och kan ge motsatta resultat. 

  Läs mer
 4. 4. Bästa med maca: Elexir Pharma Maca L-arginin

  9,1/10
  Kosttillskott med fokus på ökad sexuell aktivitet och energi
  Elexir Pharma Maca L-arginin
  Storlek
  180 kaps
  Pris / kapsel
  1,16 kr
  Arginin / kapsel
  66 mg
  kr / g
  17,42 kr
  209 kr
  Till Butik
  209 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ökad lust hos både kvinnor och män
  • Med Macarot
  Nackdelar
  • Lägre argininmängd än i de andra alternativen

  Kosttillskottet Elexir Pharma Maca L-arginin är anpassat för att passa både kvinnor och män. Det innehåller ämnen som ökar andelen kväveoxid som skapas i kroppen. Kväveoxiden bibehåller en god blodcirkulation i genitalierna. De här kapslarna innehåller också Maca, vilket är en naturlig lusthöjare. Roten från Maca innehåller dessutom vitaminer och mineraler, vilket gör att du känner dig upplyft, vilket också gör att det här kosttillskottet passar utmärkt vid låga energinivåer. Normal dos för vuxna är tre kapslar per dag och de ska tas i samband med måltid.

  Många personer får dessutom ett förbättrat sexliv när de använder Elexir Pharma Maca L-arginin dagligen. En del kvinnor upplever framför allt att de hjälper mot besvär med klimakteriet. Den stora fördelen med det här kosttillskottet är däremot den energiboost det ger. Du kommer bland annat att uppleva mindre trötthet och större möjlighet att uträtta mer om dagarna.

  Läs mer
 5. 5. Bästa flytande: BioTechUSA AAKG

  8,9/10
  Arginintillskott i flytande form med god smak av grape
  BioTechUSA AAKG 7800 25 ml
  Storlek
  25 ml
  Pris / kapsel
  -
  Arginin / kapsel
  -
  kr / g
  1000,00 kr
  25 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Smidig flytande form
  • God smak
  Nackdelar
  • Dyrt

  Det här är L-Arginin som du dricker och passar utmärkt att dricka innan du ska iväg och träna. Drycken ökar ditt blodflöde och motverkar mjölksyra så att du orkar mer. BioTechUSA AAKG 7800 innehåller så mycket som 7 800 mg L-Arginin, vilket hjälper till att öka din uthållighet och styrka. Dessutom är drycken fri från Beta Alanin.

  Smaken på den här drycken är grapefrukt, vilket ger en frisk, god smak. Du kan köpa den i enpack eller flerpack och rekommendationen är att du dricker den 20 minuter innan det är dags att träna.

  Många användare vittnar om att träningen känns lättare när de druckit BioTechUSA AAKG 7800 innan passet. Det gäller oavsett av om det gäller styrketräning, löpning eller någon annan typ av idrottsutövning. L-Arginin är en aminosyra som kroppen inte kan tillverka tillräckligt mycket av på egen hand, vilket gör tillskott till ett mycket bra val.

  Vi gillar att den här produkten är en dryck som du kan ta innan träningspasset, istället för kapslar som du behöver inta varje dag.

  Läs mer

L-Arginin köpguide

Det finns olika delar att fundera över innan du väljer arginin. Du bör inte enbart välja det billigaste tillskottet, utan prisvärdheten och kvaliteten bör också vägas in.

Följande punkter tycker vi är viktigaste att ha koll på: 

 • Bestäm din produktform: Vanligtvis kapslar/tabletter eller pulver. Bestäm dig för den form du tycker bäst om och fortsätt jämförelsen därefter. Generellt så är kapslar dyrare än pulver, men är lite smidigare att dosera eller ta med sig. Bägge har samma effekt så det är mer upp till personligt tycke.
 • Se över innehållet: Hur många procent l-arginin innehåller produkten? Är den blandad med andra ämnen eller är det ett 100% rent arginintillskott? Se gärna om det finns några labbrapporten för att säkerställa att innehållet överensstämmer med innehållsförteckningen - särskilt om du tittar på utländska tillskott. 
 • Jämför priserna: När du sett över produktformen du vill ha samt hittat ett par produkter med bra innehåll bör du slutligen jämföra priserna mot varandra. Jämför inte bara priset på produkten utan jämför pris / portion eller priset i förhållande till mängden arginin.

Så gjorde vi testet

Många arginintillskott innehåller bara rent arginin och i det fallet är det i stort sett bara priset som skiljer sig. Men vissa tillskott innehåller andra aktiva ämnen och det finns produkter i både pulver, kapsel och flytande form. Vi har därför valt att utse det bästa tillskottet i några olika kategorier.

För att avgöra vilket tillskott som är bäst inom varje kategori har vi låtit vår testpanel använda sig av arginintillskotten i en månads tid. Vinnarna i varje kategori, som presenteras här på sidan, är helt sonika de produkter som fått högst snittbetyg av testpanelen. Tillskotten har betygsatts på fem olika punkter med hjälp av följande frågor:

 • Innehåll: Vad innehåller produkten? Hur mycket arginin innehåller den? Är det ett rent tillskott eller har fler ämnen tillförts som förbättrar effekten? Innehåller den mycket onödiga tillsatser?
 • Effekt: Har du upplevt någon positiv effekt sedan du började använda det? Har du upplevt några tråkiga bieffekter? 
 • Pris: Hur mycket kostar det? Vad blir priset per portion, dag och per g rent arginin? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Användning: Hur många kapslar behöver man ta per portion och per dag? Är kapslarna svåra att svälja? Om pulver, är det lättlösligt i vatten? Är det enkelt att dosera rätt mängd? Hur smakar det?
 • Kundbetyg: Vad säger tidigare kunder om produkten, är de mestadels negativa eller positiva? Vad har den fått för snittbetyg hos återförsäljare?

Fler frågor och svar om arginin

Nedan har vi svarat på de vanligaste frågorna som skickas in till oss om arginin

Vilken mat innehåller Arginin?

Man kan hitta Arginin i nästan allt som består av proteiner, men bland de bästa källorna till aminosyran är ägg, mejeriprodukter och rött kött. Det finns också Arginin i vegetabiliska produkter, som till exempel nötter, frön och bönor så veganer och vegetarianer kan tillgodose sig ämnet utan problem. Det finns också höga halter i sjögräs så om man gillar Sushi kan man se fram emot att få i sig mycket av ämnet.

Vem passar Arginin?

Argininets många effekter på den mänskliga kroppen och hälsan har gjort att många olika typer av personer kan ta kosttillskottet med stor behållning. Om man tränar mycket kan ämnet bland annat hjälpa till med blodtillförseln till musklerna, liksom deras återuppbyggnad mellan passen, och om man har problem med erektionen är detta ett ämne som kan hjälpa till. Arginin hjälper också personer som behöver hjälpa att återhämta och reparera sig efter skador och sjukdomar, men alltid på läkarens tillrådan.

Vad är arginin bra för?

Arginin är ett mångfacetterat ämne i det att det hjälper kroppen på flera olika plan, bland annat följande: 

 • Rensar bort slaggprodukter: En av dess viktigaste funktioner är att ta bort ammoniak från blodet genom urinen, och på så sätt hjälpa kroppen att bli av med slaggprodukter. Det gör ämnet till en av njurarnas främsta allierade och om en person tycker att deras urin börjar påminna om kattkiss kan det vara på grund av Arginin-brist. Reningsprocessen är också extremt viktig för vårt immunförsvar då en förgiftad kropp snabbt försvagas och blir mottaglig för sjukdomar och infektioner.
 • Kopplat till blodtrycket: Funktionen är också nära kopplad till blodtrycket då aminosyran hjälper tillförseln av kväveoxid till blodet, varav människor som har problem med blodtrycket eventuellt kan lida av Arginin-brist. Riktigt hur det fungerar har man ännu inte kommit helt fram till, men enligt forskare så fungerar Arginin avslappnande på blodkärlen, varav trycket sänks. Då detta tillåter blodet att flyta rikligare och enklare finns det även vissa indicier på att Arginin kan ha inverkan på både mäns och kvinnors sexliv då könsorganen hålls väl cirkulerade. På liknande sätt används Arginin inom läkarvården för att behandla och motverka andra cirkulationsproblem som till exempel blodproppar i benen.
 • Kan påskynda läkningsprocessen: Den andra, mycket essentiella, funktionen som Arginin har är att hjälpa kroppen att läka om den blivit skadad eller bränd. Genom att främja celldelningen kan Arginin skjutsa på hela läkningsprocessen och det gäller både yttre skador på huden som inre, som till exempel vid muskelskador. Det är därför som foster och barn behöver Arginin för att kunna växa och utvecklas och för närvarande pågår studier om hur mycket denna aminosyra påverkar produktionen av tillväxthormon.

Läs mer:Stort test av de bästa blodtrycksmätarna 2022

Kan man få biverkningar av Arginin?

Även om det inte tycks finnas särskilt allvarliga biverkningar från Arginin så ska man alltid vara försiktig med sitt intag. Bieffekter som noterats är bland annat:

 • Viktuppgång: Då ämnet hjälper kroppen att reparera sig så kan det leda till att man också går upp i vikt.
 • Magbesvär: I vissa fall har magbesvär och diarré rapporterats vid överkonsumtion.
 • Astma: Om man är astmatiker och upplever att besvären blir värre vid intag av Arginin bör man avsluta kosttillskottet med en gång.
 • Graviditet eller amning: Man bör undvika kosttillskottet om man är gravid eller ammar då det inte utförts tillräckligt många studier över aminosyrans effekter i dessa fall.
 • Kan förvärra herpes: Det finns vissa indicier på att ämnet kan förvärra herpes då det stimulerar virusets framfart.
 • Problem med minnet: Studier har visat att människor som går för länge på ett Arginin-överskott kan få problem med minnet, då kväveoxid ansamlas i hjärnans kärl.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
202 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester