Bäst i test: Bästa lysinet 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

L-lysin är en essentiell aminosyra som kroppen inte kan producera själv. Vi behöver den för att bygga upp vår hud, våra vävnader, hår och naglar. Det är en av ingredienserna i kollagenet som reparerar och förnyar vår hud, och är en viktig del i processen att hålla sig ung och vital.

Vi har jämfört och testat de bästa l-lysintillskotten från de större svenska kosttillskottbutikerna på nätet. Bäst i vårt test blev Solgar L-Lysine 1000 mg. Tabletterna är bland de mest prisvärda på marknaden och innehåller dessutom hela 1000 mg l-lysin. Läs mer och jämför själv bland produkter längre ner i den här artikeln.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av lysin

Det finns flera faktorer som är värda att tänka på när man ska välja ett lämpligt l-lysintillskott. Dessa inkluderar bland annat produktform, rätt doseringsmängd samt vilken typ av lysin produkten består utav. Vidare är externa faktorer väl värda att lägga ner tid på att granska, såsom leveranstider och externa kundbetyg. Det är också viktigt att förstå effekterna av lysin på kroppen och vara medveten om eventuella biverkningar av att ta för mycket av denna essentiella aminosyra. När vi betygsatte produkterna valde vi att gå igenom majoriteten av dessa punkter. Vi bestämde oss dessutom för att lägga extra vikt vid följande parametrar: 

 • Vad bestod produkten av? - VI ställde oss frågor såsom vad innehållsförteckningen bestod utav, hur hög lysinhalten var på produkten, om det fanns några ytterligare aktiva ämnen tillsatta. Om produkten var kapselformad kollade vi även om dessa var veganska eller inte. 
 • Externa recensioner - En viktig aspekt i vårt test var att undersöka vad andra kunder och tester hade skrivit om produkten. Skiljde sig dessa åsikter sig från de vi själva hade eller inte? 
 • Pris - Vi valde att jämföra samtliga produkter i testet vad gäller priset. Vilken produkt var mest prisvärd? 

Vilket l-lysin är bäst?

Vi har testat många lysin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive l-lysin samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Form
Stäng
 1. 1. Bästa lysinkapslarna: Solgar L-Lysine 1000 mg

  9,5/10
  Solgar L-Lysine 1000 mg
  Bäst i test
  Storlek
  50 kaps
  Pris / 100g
  458,00 kr
  Form
  Kapslar
  229 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Högdoserade tabletter
  • 100% veganskt
  • 5/5 av användarna

  Solgar L-Lysine är ett högkoncentrerat kosttillskott för den som behöver extra Lysin, till exempel om man tycker att hud, hår och naglar ser slitna och trötta ut eller om man har förkänningar för ett herpesutbrott. Lysin hjälper också kroppen att tillgodose sig kalcium, vilket ofta är välkommet bland människor som tränar hårt eller om man har anlag för benskörhet. Lysinet är här i fri form och det innebär att kroppen kan tillgodose sig aminosyran snabbt och enkelt, och allt man behöver göra är att ta en tablett om dagen mellan måltider.

  Läs mer
 2. 2. Core Lysine

  9,3/10
  Core Lysine
  Storlek
  100 kaps
  Pris / 100g
  132,00 kr
  Form
  Kapslar
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.2 / 5 kundbetyg
  • 1 kaps / dag
  • Högdoserat

  Ett tillskott av Lysin ger kroppen en chans att bygga upp kollagen och elastin i kroppen, vilket bland annat främjar hår, hud och naglar, men också leder och muskler. Om man tränar mycket kan det här bli en perfekt kompanjon under återhämtningen så att kroppen kan återställa sig ordentligt inför nästa pass. Man tar en kapsel om dagen i samband med mat och om man går igenom en extra tuff träningsperiod kan man tillfälligt öka dosen till två om dagen. Många upplever att den här produkten också fungerar bra mot herpes, och den finns även i pulverform för dem som tycker att det är lättare att ta tillskottet genom att dricka det. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa lysinpulvret: Core Lysine Pulver

  9,1/10
  Core Lysine Pulver
  Storlek
  200 g
  Pris / 100g
  44,50 kr
  Form
  Pulver
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg
  • 2 skopor / dag
  • 100 % l-lysin

  Ett kosttillskott av L-Lysin fast i pulverform för den som föredrar det framför tabletter och kapslar. Fungerar utmärkt att lägga ner i en shake med andra kosttillskott men går också bra för sig själv. Även i ett glas med exempelvis apelsinjuice, för att ta bort smaken, rekommenderas för den lite mer kräsne.

  Varje påse består av 200 gram l-lysin men även en liten andel klumpförebyggande medel(kiseldioxid).

  Läs mer
 4. 4. Bästa lågdoserade lysin: Healthwell Lysin 500

  8,9/10
  Healthwell Lysin 500
  Storlek
  60 kaps
  Pris / 100g
  330,00 kr
  Form
  Kapslar
  99 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg
  • 1 kaps / dagen
  • Naturligt innehåll

  Vegetabiliska kapslar av L-lysin som består av 500 mg per kapsel. Rekommendationen är att ta 1 kapsel per dag men detta kan ökas upp till 3 per dag. Varje burk innehåller 60 kapslar och en burk kostar ca 90 kronor.

  Läs mer
 5. 5. Great Earth L-Lysin

  8,7/10
  Great Earth L-Lysin
  Storlek
  120 kaps
  Pris / 100g
  231,67 kr
  Form
  Kapslar
  139 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg
  • 2 kaps / dag
  • Högkoncentrerad

  Ett bra kosttillskott för trötta naglar, hår och hud och som dessutom är populärt bland människor som lider av regelbundna utbrott av munsår då aminosyran Lysin anses förhindra och bromsa herpesvirusets framfart. Genom att ta två kapslar två gånger om dagen, helst mellan måltider, ger man kroppen en extra skjuts i produktionen av uppbyggande protein. Kapslarna är helt vegetabiliska och passar därmed dem som inte äter animaliska produkter. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa kosttillskottet med lysin

Genom att följa vår enkla guide kan du lättare fatta ett mer välgrundat köpbeslut. Läs igenom de nedanstående punkterna för att få en snabb överblick.

 • tick6Priset

  Precis som hos majoriteten av kosttillskotten så skiljer sig priset åt. Den största prisskillnaden beror på vilken form du tänker köpa. Tabletter och kapslar är betydligt dyrare än att köpa ett rent l-lysinpulver. Det kan dock vara mer bekvämt att använda sig av kapslarna/tabletterna. 
 • tick7Innehållet

   Lysintillskotten, oavsett form, bör främst innehålla l-lysin. Vissa tillskott kan däremot vara en blandning med flera olika ingredienser. Du bör kolla upp innehållsförteckningen innan du köper en produkt för att se vad de innehåller och minimera risken för att du får i dig något du inte vill ha. 
 • tick8Veganskt

  Är du vegan är det viktigt att kapslarna inte är gjorda på gelatin. Även vart lysinet kommer ifrån bör du kolla upp. 

Vad är l-lysin bra för?

Den mänskliga kroppen består till en mycket stor del av olika sorters aminosyror som man skulle kunna kalla organismens byggstenar. Det är aminosyror som bildar och bygger upp organ och muskler, bindvävnader, hud och leder och l-lysin är en av dessa byggstenar. Några punkter där l-lysin hjälper kroppen är:

 • Bidrar till ökad kollagenproduktion: När vi blir äldre så bryts proteinet kollagen ner sakta men säkert, vilket bland annat yttrar sig i att huden blir tunnare, skörare och rynkigare. Med hjälp av l-lysintillskott hjälper man till att hålla kollagenproduktionen på topp, vilket leder till bättre kvalitet på bland annat hud, hår, naglar, vävnader och leder.
 • Hjälper mot munherpes: L-lysin påverkar även immunförsvaret och därför är det en viktig aminosyra om man vill hjälpa kroppen att bekämpa till exempel infektioner och virus, framförallt munsår som orsakas av herpesviruset. Personer som får regelbundna utbrott upplever ofta att lysintillskott kan förhindra och fördröja utbrotten på ett mycket välkommet sätt.
 • Hjälper kroppen absorbera kalcium: Viss forskning tyder på att lysin ökar kalciumabsorptionen i tarmen samt hjälper dina njurar att hålla fast vid mineralet.
 • Kan minska stress och oro: En studie visade att lysin blockerade receptorer som var involverade i stressresponsen. Forskare observerade att råttor som fick lysin hade minskade frekvenser av stressinducerad lös tarmrörelse. En annan studie visade att kvinnors kortisolnivåer minskade efter tre månader användning av ett lysinberikat kortisolmjöl. 

Lysin och elastin

Ett protein som bildas med hjälp av l-lysin är elastin som, precis som namnet antyder, har med kroppens elasticitet att göra. Man skulle kunna jämföra det med gummit i en gummisnodd: om gummit torkar eller bryts ner kan snodden inte snäppa tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd, med resultat att det blir allt mer uttänjt och inte kan hålla någonting samman längre. Elastin ser till att våra leder och hud återställs till sin ursprungliga form efter att man sträckt eller skadat dem. Det är en viktig ingrediens i hela kroppens uppbyggnad, både in- och utvärtes. 

Läs mer: Kollagentillskott för hår, hud och naglar 

Vad händer vid lysinbrist?

Får man inte i sig tillräckligt med l-lysin så blir det svårare för kroppen att bilda nytt protein vilket påverkar allt från hudens utseende till musklernas uppbyggnad. Särskilt människor som äter låga halter av proteinhaltig kost kan riskera att få l-lysinbrist, men även människor som är lite äldre eller lider av vissa sjukdomar.

Man har konstaterat att människor som inte får i sig tillräckligt med aminosyran uppvisar allt från enklare symptom som trötthet och överkänslighet mot ljud, till allvarliga som munsår, benskörhet och den smärtsamma sjukdomen bältros som orsakas av herpesviruset. Forskare har också upptäckt ett samband mellan anemi och l-lysinbrist och även om man inte helt har kommit fram till hur det fungerar är det mycket möjligt att det beror på l-lysinets påverkan på kroppens förmåga att ta upp järn. Det är därför som många l-lysinprodukter ofta innehåller C-vitamin, som är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till att binda järn till kroppen.

Det finns flera indicier på att l-lysin kan begränsa stresshormonet kortisol och människor som äter l-lysin regelbundet upplever ofta att de får positiva resultat mot oro och stress. Hos kvinnor tycks det framförallt vara stressnivåerna som sjunker medan män brukar uppleva mindre ångest och oro.

Frågor och svar om L-lysin

Vilka livsmedel innehåller l-lysin?

 Bra källor till l-lysin är rött kött och fågel, ägg, bönor och sojaprodukter. Det finns även l-lysin i fisk, men inte i alla typer; för att få i sig ordentligt med aminosyran är de bästa fiskarna sardiner och torsk, och det finns även bra halter i skaldjur som räkor och musslor. Ämnet finns också i ostar som Parmesan och Gruyère.

Över lag kan man säga att mat som innehåller rikligt med protein också innehåller stora mängder l-lysin och därför är det extra viktigt att veganer och vegetarianer ser till att få i sig tillräckligt med proteinhaltiga råvaror. Utan protein bryts kroppen snabbt ner!

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
175 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester