Bäst i test: Bästa lysinet 2022

Se vår lista över de bästa lysintillskotten 2022 och varför vi valde dem
robban 1
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad maj 2022

L-lysin är en essentiell aminosyra som kroppen inte kan producera själv. Vi behöver den för att bygga upp vår hud, våra vävnader, hår och naglar. Det är en av ingredienserna i kollagenet som reparerar och förnyar vår hud, och är en viktig del i processen att hålla sig ung och vital.

Vi har jämfört ett tjugotal olika varianter och bäst i vårt test blev Solgar L-Lysine 1000 mg. Tabletterna är bland de mest prisvärda på marknaden och innehåller dessutom hela 1000 mg l-lysin.

Testvinnare - Bästa lysinet

 1. Bästa lysinkapslarna: Solgar L-Lysine 1000 mg
 2. Bästa billiga lysinkapslarna: Core Lysine
 3. Bästa lysinpulvret: Core Lysine Pulver
 4. Bästa kombotillskott med lysin: Better You Premium L-Lysin 100 caps
 5. Bästa lågdoserade lysin: Healthwell Lysin 500
 1. Bästa lysinkapslarna: Solgar L-Lysine 1000 mg

  9,5/10
  Högdoserade lysinkapslar med minst lika höga kundbetyg.
  Solgar L-Lysine 1000 mg
  Bäst i test
  Storlek
  50 kaps
  Pris / 100g
  470,00 kr
  Form
  Kapslar
  Pris / dos
  4,70 kr
  Till Butik
  235 kr
  Till Butik
  235 kr
  Fördelar
  • Högdoserade tabletter
  • 100% veganskt
  • 5/5 av användarna
  Nackdelar
  • Något dyra

  Solgar L-Lysine är ett högkoncentrerat kosttillskott för den som behöver extra Lysin, till exempel om man tycker att hud, hår och naglar ser slitna och trötta ut eller om man har förkänningar för ett herpesutbrott. Lysin hjälper också kroppen att tillgodose sig kalcium, vilket ofta är välkommet bland människor som tränar hårt eller om man har anlag för benskörhet. Lysinet är här i fri form och det innebär att kroppen kan tillgodose sig aminosyran snabbt och enkelt, och allt man behöver göra är att ta en tablett om dagen mellan måltider.

  Läs mer
 2. Bästa billiga lysinkapslarna: Core Lysine

  9,3/10
  Prisvärda lysinkapslar i mellanhög dos.
  Core Lysine
  Storlek
  100 kaps
  Pris / 100g
  126,67 kr
  Form
  Kapslar
  Pris / dos
  0,95 kr
  Till Butik
  95 kr
  Till Butik
  95 kr
  Fördelar
  • 4.2 / 5 kundbetyg
  • 1 kaps / dag
  • Högdoserat
  Nackdelar
  • Animalisk kapsel

  Ett tillskott av Lysin ger kroppen en chans att bygga upp kollagen och elastin i kroppen, vilket bland annat främjar hår, hud och naglar, men också leder och muskler. Om man tränar mycket kan det här bli en perfekt kompanjon under återhämtningen så att kroppen kan återställa sig ordentligt inför nästa pass. Man tar en kapsel om dagen i samband med mat och om man går igenom en extra tuff träningsperiod kan man tillfälligt öka dosen till två om dagen. Många upplever att den här produkten också fungerar bra mot herpes, och den finns även i pulverform för dem som tycker att det är lättare att ta tillskottet genom att dricka det. 

  Läs mer
 3. Bästa lysinpulvret: Core Lysine Pulver

  9,1/10
  Lysinpulver för dig som är prismedveten och inte har något emot att blanda tillskottet själv i shake.
  Core Lysine Pulver
  Storlek
  200 g
  Pris / 100g
  47,50 kr
  Form
  Pulver
  Pris / dos
  0,95 kr
  Till Butik
  95 kr
  Till Butik
  95 kr
  Fördelar
  • 4.9 / 5 kundbetyg
  • 2 skopor / dag
  • 100 % l-lysin
  Nackdelar
  • Välj kapslar om du inte vill blanda själv

  Ett kosttillskott av L-Lysin fast i pulverform för den som föredrar det framför tabletter och kapslar. Fungerar utmärkt att lägga ner i en shake med andra kosttillskott men går också bra för sig själv. Även i ett glas med exempelvis apelsinjuice, för att ta bort smaken, rekommenderas för den lite mer kräsne.

  Varje påse består av 200 gram l-lysin men även en liten andel klumpförebyggande medel(kiseldioxid).

  Läs mer
 4. Bästa kombotillskott med lysin: Better You Premium L-Lysin 100 caps

  9,1/10
  Kombinationstillskott av lysin, spirulina och zink för optimal potens och biotillgänglighet.
  Better You Premium L-Lysin 100 caps
  Storlek
  100 kaps
  Pris / 100g
  398,00 kr
  Form
  Kapslar
  Pris / dos
  1,99 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Optimalt upptag
  • Med spirulina och zink
  Nackdelar
  • Priset

  Premium L-Lysin- 100 kapslar innehåller förutom L-Lysin även zinkbisglycinat och broccoliextrakt. Zink är tillsatt för att öka upptaget av aminosyran i kroppen. Better You L-Lysin är en bra vegansk produkt utan tillsatser som bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress. Produkten består utav 100 kapslar och innehåller förutom L-Lysin även zinkbisglycinat och broccoliextrakt. Zink är tillsatt för att öka upptaget av aminosyran i kroppen.

  Produkten ger goda resultat när det kommer till att exempelvis förebygga munsår eller andra hudproblem. 

  Läs mer
 5. Bästa lågdoserade lysin: Healthwell Lysin 500

  8,9/10
  Lågdoserat vegetabiliskt lysintillskott.
  Healthwell Lysin 500
  Storlek
  60 kaps
  Pris / 100g
  330,00 kr
  Form
  Kapslar
  Pris / dos
  1,65 kr
  Till Butik
  99 kr
  Till Butik
  99 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 kundbetyg
  • 1 kaps / dagen
  • Naturligt innehåll
  Nackdelar
  • Priset

  Vegetabiliska kapslar av L-lysin som består av 500 mg per kapsel. Rekommendationen är att ta 1 kapsel per dag men detta kan ökas upp till 3 per dag. Varje burk innehåller 60 kapslar och en burk kostar ca 90 kronor.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa lysinet

Köpguide: Så hittar du bästa lysinet

Det finns flera faktorer som är värda att tänka på när man ska välja l-lysintillskott. Dessa inkluderar bland annat produktform, rätt doseringsmängd samt vilken typ av lysin produkten består utav. Vidare är externa faktorer väl värda att lägga ner tid på att granska, såsom leveranstider och externa kundbetyg. Det är också viktigt att förstå effekterna på kroppen och vara medveten om eventuella biverkningar av att ta för mycket av denna essentiella aminosyra. 

Genom att följa vår enkla guide kan du lättare fatta ett mer välgrundat köpbeslut. Läs igenom de nedanstående punkterna för att få en snabb överblick.

 • tick6Priset

  Precis som hos majoriteten av kosttillskotten så skiljer sig priset åt. Den största prisskillnaden beror på vilken form du tänker köpa. Tabletter och kapslar är betydligt dyrare än att köpa ett rent l-lysinpulver. Det kan dock vara mer bekvämt att använda sig av kapslarna/tabletterna. 
 • tick7Innehållet

   Tillskottet, oavsett form, bör främst innehålla l-lysin. Vissa tillskott kan däremot vara en blandning med flera olika ingredienser. Du bör kolla upp innehållsförteckningen innan du köper en produkt för att se vad de innehåller och minimera risken för att du får i dig något du inte vill ha. 
 • tick8Veganskt

  Är du vegan är det viktigt att kapslarna inte är gjorda på gelatin. Även usprunget kan vara bra att kolla upp. 
Så valde vi ut de bästa lysin

Hur vi utsåg bästa lysin

För att avgöra vilka lysintillskott som är bäst började vi med att beställa hem ett tjuotal olika produkter för att sedan gruppera ihop dem i fem olika grupper. Vår testpanel har sedan fått utvärdera alla produkter och betygsätta dem efter fem punkter. Vinnaren i varje kategori är den produkt som fått det högsta betyget av testpanelen. Som grund för sin bedömning har panelen haft följande frågor:

 • Innehåll - Hur mycket lysin innehåller produkten och hur hög är lysinhalten? Innehåller den några ytterligare aktiva ämnen som förbättrar effekten? Är produkten vegansk eller innehåller några andra allergener? Innehåller den många tillsatser som fyllnadsmedel eller förtjockningsmedel?
 • Effekt - Har du märkt av några positiva effekter efter en månads användning? Har du märkt av några tråkiga biverkningar?
 • Användning - Är pulvret lättlösligt i vatten eller blir det grumligt eller lägger sig på botten? Hur smakar det? Om kapslar, är de lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Kundbetyg - Vad tycker tidigare konsumenter som använt produkten om den? Vad är bra och dåligt? Vad har produkten fått för snittbetyg hos återförsäljarna? 
 • Pris - Hur mycket kostar tillskottet? Vad blir priset per dos och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Vanliga frågor om bästa lysinet

Frågor och svar om L-lysin

Vad finns det för alternativ till lysintillskott?

Lysintillskott är såklart inte enda sättet att få i sig lysin. Det förekommer naturligt i en mängd olika livsmedel. Bra källor till l-lysin är rött kött och fågel, ägg, bönor och sojaprodukter. Det finns även i fisk, men inte i alla typer. De bästa fiskalternativen är sardiner och torsk, och det finns även bra halter i räkor och musslor.

Vad är lysintillskott bra för?

Lysin används precis som andra aminosyror för att bygga upp proteiner och dina muskler. Det är ett vanligt tillskott för att stärka hår, hud och naglar, men det har visat sig vara bra för flera olika processer i kroppen:

 • Bidrar till ökad kollagenproduktion
 • Hjälper mot munherpes
 • Hjälper kroppen absorbera kalcium

Vilket är det bästa lysintillskottet?

Lysintillskott kommer i många olika former och det finns inget universalt tillskott som uppfyller allas behov och är bäst för alla. Man kan inte riktigt säga att ett pulver är bättre eller sämre än kapslar, det handlar mer bara om vilket sätt man föredrar att få i sig ämnet.

Bäst överlag för de flesta blev i vårt test Solgar L-Lysine 1000 mg. Det är högdoserade lysinkapslar som passar utmärkt även för dig som vegan.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
225 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa L-Lysin enligt Fitnessfrank.se

 1. Bästa lysinkapslarna: Solgar L-Lysine 1000 mg
 2. Bästa billiga lysinkapslarna: Core Lysine
 3. Bästa lysinpulvret: Core Lysine Pulver
 4. Bästa kombotillskott med lysin: Better You Premium L-Lysin 100 caps
 5. Bästa lågdoserade lysin: Healthwell Lysin 500

L-Lysin finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och Proteinbolaget .