Bäst i test: Bästa L-Tyrosin 2022

Genomgång av de bästa tyrosintillskotten och vad du bör tänka på innan du köper dem
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad november 2021

Tyrosin är en aminosyra som produceras naturligt i kroppen. Den ansvarar bland annat för att hålla dopamin och adrenalin på bra nivåer.

Vi har här testat flera kosttillskott med L-tyrosin och utsett Core Tyrosine Caps till bäst i test. 

 

Testvinnare - Bästa L-Tyrosin

 • Bästa kapslarna: Core Tyrosine Caps
 • Bästa veganska: Healthwell Tyrosin 500
 • Bästa kombinationstillskottet med tyrosin: Thorne Thyrocsin
 • Bästa pulvret: Core Tyrosine
 • Bästa högdoserade kapslarna: Healthwell Tyrosin 1000
Filtrera
Typ av tillskott
Stäng
 1. 1. Bästa kapslarna: Core Tyrosine Caps

  9,5/10
  Prisvärda tyrosinkapslar i hög dos och fritt från konserveringsmedel
  Core Tyrosine Caps
  Bäst i test
  Portioner
  120 st
  Pris / portion
  1,24 kr
  Tyrosin / port
  600 mg
  149 kr
  Till Butik
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 användarbetyg
  • Rent L-tyrosin
  • God biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Ej lämpliga för veganer

  Core Tyrosin Kapslar innehåller en bra mängd tyrosin som hjälper människor som tränar mycket att hålla energin och prestationsförmågan på topp, samtidigt som aminosyran hjälper kroppen att återhämta och bygga upp sig efter ett tufft pass.

  Kapslarna är enkla att svälja och man bör ta dem på tom mage då tyrosin enklast tas upp då. Börja med en om dagen och öka sedan till två. Många upplever att kapslarna också kan hjälpa till under stressiga perioder eller om man lider av ångest. Produkten finns dessutom i pulverform till ett lite bättre pris för den som föredrar det. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa veganska: Healthwell Tyrosin 500

  9,3/10
  Svensktillverkat tyrosintillskott i vegetabilisk kapsel
  Healthwell Tyrosin 500
  Portioner
  60 st
  Pris / portion
  2,15 kr
  Tyrosin / port
  500 mg
  129 kr
  Till Butik
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 användarbetyg
  • Svensktillverkad
  • 100 % tyrosin
  • Vegansk kapsel
  Nackdelar
  • Välj Core Tyrosine Caps om du inte är vegan pga priset

  En svensktillverkad produkt från Healthwell som passar veganer då kapslarna är tillverkade av det vegetabiliska ämnet cellulosa. En produkt både för dem som söker bra träningsresultat och en god mental hälsa, då tyrosin stimulerar produktionen av adrenalin och dopamin och därmed ger energi och välbefinnande. I kombination med varandra ger dessa två ämnen en positivare och mer fokuserad attityd, vilket hjälper både på gymmet och i vardagslivet!

  Ämnet tas lätt upp av kroppen och allra bäst är om man tar kapslarna på tom mage. Börja alltid med den lägsta dosen, en kapsel, och öka gradvis till max tre kapslar. 

  Läs mer
 3. 3. Bästa kombinationstillskottet med tyrosin: Thorne Thyrocsin

  9,3/10
  Ett tyrosintillskott kombinerat med vitaminer och mineraler som för vissa fungerar bättre än Levaxin
  Thorne Thyrocsin
  Portioner
  60 st
  Pris / portion
  6,65 kr
  Tyrosin / port
  500 mg
  399 kr
  Till Butik
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 användarbetyg
  • 2 kaps / dag
  • Med vitaminer och mineraler
  Nackdelar
  • Priset

  Ett kosttillskott som kombinerar tyrosin med jod, som stimulerar och skyddar sköldkörteln, och Ashwagandha, som både fungerar uppbyggande och som reducerar stress och oro. Kapslarna är vegetabiliska och man kan ta två kapslar på tom mage, två gånger om dagen. Produkten innehåller även selen, B12, C-vitamin, E-vitamin och zink, och fungerar därmed som ett multivitamin som särskilt passar aktiva personer som vill stärka sig både fysiskt och mentalt. Kombinationen främjar immunförsvaret, uppbyggandet av musklerna, främjar den mentala koncentrationen och maximerar både träning och sömn. 

  Läs mer
 4. 4. Bästa pulvret: Core Tyrosine

  9,1/10
  Ett prisvärt tyrosinpulver som smidigt kan blandas ner i en PWO för att boosta effekten
  Core Tyrosine
  Portioner
  57 st
  Pris / portion
  2,09 kr
  Tyrosin / port
  3500 mg
  119 kr
  Till Butik
  119 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 användarbetyg
  • 0.5 skopa / dag
  • Använd dagligen
  Nackdelar
  • Använd ej om du är gravid, ammar, medicineras, har hjärtproblem, högt blodtryck eller lider av annat medicinskt tillstånd.

  Det här är ett kosttillskott i pulverform som särskilt passar människor som tränar mycket och samtidigt vill gå ner i vikt. Eftersom tyrosin hjälper oss att producera de tre viktiga hormonerna dopamin, adrenalin och noradrenalin får kroppen precis den extra kick som den behöver samtidigt som den hjälper till att hålla ämnesförbränningen fullt fungerande. När man tränar hårt är det viktigt att man håller energin på topp så att bästa möjliga resultat kan uppnås!

  Fördelen med pulver är att man kan mäta upp sin dos mycket exakt och om man vill börja med lite är det enkelt att göra så. Tack vare skopan som kommer med förpackningen är det enkelt som en plätt att få i sig precis den mängd man vill ha. Efter en kort tid kommer verkningarna av de extra halterna av aminosyran gör sig kännbara men om man får huvudvärk eller migrän kan det bero på att man fått i sig för mycket. 

  Läs mer
 5. 5. Bästa högdoserade kapslarna: Healthwell Tyrosin 1000

  9,1/10
  Högdoserat tyrosintillskott i vegetabilisk kapsel
  Healthwell Tyrosin 1000
  Portioner
  60 st
  Pris / portion
  2,65 kr
  Tyrosin / port
  1000 mg
  159 kr
  Till Butik
  159 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög dos
  • Vegetabilisk kapsel
  Nackdelar
  • Välj Healthwell Tyrosin 500 om du tror att halva dosen räcker

  Tyrosin 1000 från Healthwell är ett bra kosttillskott för personer som har problem med sköldkörteln och vill ta kontroll över sina hormoner. Kapslarna hjälper kroppen att reglera både ämnesomsättning och producera dopamin, vilket är viktiga byggstenar för att må bra och känna sig frisk. Genom att inta Tyrosin på tom mage blir upptaget bättre och mer effektfullt. Därför bör du ta dem tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

  För dig som söker ett effektivt tillskott är detta ett perfekt alternativ med sina 1 000 mg per tablett. De ger både en snabbare och mer effektiv effekt än de svagare tabletterna som finns på marknaden. Tabletterna har dessutom ingen otrevlig bismak eller lukt som gör de svåra att svälja. Ett stort plus är även möjligheten att välja olika storlek på burken.

  Läs mer

Tyrosin köpguide

Kosttillskott med L-tyrosin ska, likt alla andra typer av kosttillskott, användas på ett sunt sätt. Ett tillskott är med andra ord aldrig tänkt att fungera som ett substitut för en varierad och näringsrik kost. Att se över sin diet och om man eventuellt skulle kunna göra några förändringar i kosten bör således alltid vara steg ett - innan du  börjar komplettera med tillskott. Vill du ändå testa ett tillskott bör du tänka lite extra på följande punkter:

 • kvalitetKvalitet

  Satsa på en produkt av bra kvalitet. Välj ett så “rent” tillskott som möjligt och försök att undvika sorter med mycket tillsatser och utfyllnadsmedel.
 • allergi

  Allergi

  Är du allergisk mot något? Var då noggrann med att kontrollera hela innehållsförteckningen innan du köper ett kosttillskott.
 • tillverkare

  Tillverkare

  Köp endast välkända märken från seriösa återförsäljare såsom apotek, hälsokostaffärer, sportbutiker och dagligvarubutiker.
 • innehall

  Innehåll

  Prioritera bra innehåll framför billigast pris, men tro inte att ett tillskott är garanterat bättre bara för att det är dyrare.
 • dosering

  Dosering

  Börja inte experimentera själv med doseringen utav kosttillskott utan följ alltid tillverkarens doseringsanvisningar för den produkt du köper
 • mat

  Intag

  Vidare är det bra att alltid inta sitt tyrosintillskott omkring 30 minuter före en måltid. Detta gäller alla enskilda aminosyror, och syftar till att optimera kroppens upptag så mycket som möjligt.

Så gjorde vi testet

Tyrosintillskott kommer i ganska många olika former. Det kan vara allt från kapslar och pulver med 100% tyrosin till kombinationstillskott med mängder av aktiva ingredienser. För att göra vårt test så rättvist som möjligt delade vi in tillskotten i fem olika kategorier och utsåg en testvinnare i varje kategori. 

För att avgöra vilket tyronsintillskott som är bäst inom varje kategori lät vi vår testpanel använda tillskotten i en månads tid. Därefter fick de betygsätta varje tillskott på fem punkter och vinnaren i varje kategori är den produkt som fått högst betyg av panlen. Till sin hjälp med betygsättningen hade testpanelen följande frågor: 

 • Innehåll: Vad innehåller produkten? Är det 100% tyrosin eller innheåller den några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten? Innehåller produkten mycket onödiga tillsatser? Är produkten vegansk eller innehåller några andra allergener? 
 • Användning: Löser sig pulvret lätt i vatten? Är det lätt att dosera önskad mängd? Hur smakar det? Om kapslar, är det lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller angiven mängd tyrosin?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder om produkten? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljare? 

Frågor och svar om L-Tyrosin

Nedan svarar vi på de vanligaste frågorna vi får inskickade till oss

Hur mycket L-Tyrosin ska man dosera från kosttillskott?

En vanlig dosering är en kapsel på cirka 500 mg L-Tyrosin. Vissa produkter har däremot betydligt högre doseringsrekommendationer som sträcker sig upp till 3500 mg. 

Kan man blanda L-Tyrosin med setrralin/SSRI?

Enligt Anders Berntsson, chefsöverläkare inom psykiatri samt tandläkare, finns det inget som pekar på att det skulle vara farligt att blanda dessa preparat. 

Källa: https://www.netdoktor.se/psykiatri/depression-angest/fraga-doktorn/antiprepressiva-och-aminosyror/ 

Vad är L-tyrosin bra för?

 • Uppbyggande av protein
 • Omvandlas till sköldkörtelhormonet tyroxin vilket är avgörande för kroppens förmåga att omsätta näring till energi - alltså upprätthålla en normal ämnesomsättning.
 • Skyddar kroppens celler mot att brytas ned av så kallade fria radikaler
 • Bidrar till normal pigmentproduktion i hud och hår
 • Har en förmedlande roll vid bildandet av signalsubstanserna dopa och dopamin - vilka i sin tur är viktiga för att reglera humör och sinnesstämning. L-tyrosin kan därmed hjälpa till att minska risken för depression, trötthet och nedstämdhet.
 • Kan förbättra minnet
 • Viss aptithämmande effekt genom bildandet av noradrenalin. Kan därmed eventuellt vara behjälpligt vid önskan om viktnedgång och ett mer balanserat matintag.
 • Frisättning av tillväxthormoner - kan ge snabbare resultat vid träning och muskelbyggande.

Vilka personer ska inte ta Tyrosin-tillskott?

L-tyrosin är inte lämpligt för alla. Förutom att iaktta försiktighet om man lider av oro, ångest eller migrän - bör man också undvika tillskott med L-tyrosin om man har något eller några av följande tillstånd:

 • Melanom - detta eftersom L-tyrosin främjar produktionen av melanin och då kan förvärra tillståndet.
 • Högt blodtryck
 • Graviditet och amning
 • Fenylketonuri - en ärftlig ämnesomsättningssjukdom som innebär att kroppen inte kan bryta ned fenylalanin till L-tyrosin. Resultat blir att nivåerna i blodet blir skadliga för hjärnan och nervsystemet, vilket ytterligare kan förvärras om man tar tillskott av L-tyrosin.
 • Depression som behandlas med MAO-hämmande läkemedel.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
231 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester