Bäst i test: Bästa L-Tyrosin 2021

robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad augusti 2021

Tyrosin är en aminosyra som produceras naturligt i kroppen. Den ansvarar bland annat för att hålla dopamin och adrenalin på bra nivåer.

Vi har testat 5 kosttillskott med aminosyran L-tyrosin. Läs mer om tyrosin och testet nedan samt se varför Core Tyrosine Caps blev bäst i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av L-Tyrosin

Det första vi tog reda på när vi skulle testa de olika kosttillskotten med tyrosin var att ta reda på vilka tyrosintillskott som var populära på den svenska marknaden. Det var även dessa vi bestämde oss för att undersöka närmare. För att få fram de populära kosttillskotten valde vi att kontakta de större svenska kosttillskottsbutikerna på nätet och fråga vilka produkter som var deras toppsäljare. Därefter valde vi ut 5 produkter som vi ansåg vid första anblick se bra ut, både kapslar/tabletter och pulver. Efter vi valt ut produkterna jämförde vi en mängd olika faktorer som sedan resulterade i ett slutbetyg för varje produkt. De faktorer som påverkade betygen och som vi granskade var: 

 • Vad innehöll produkten? Vad bestod produkten utav? Var det 100% tyrosin eller innehöll produkten några andra aktiva ämnen? Av de produkter som var kapselformade undersökte vi även om kapseln var gjord på gelatin eller om den var vegansk.  
 • Hur prisvärd var produkten? Här valde vi att jämföra de 5 tillskotten sinsemellan. Hur prisvärd var produkten i förhållande till dess innehåll samt i relation till liknande tillskott?
 • Vad sa andra kunder om produkten? I samband med att vi undersökte en produkt valde vi även att se vad andra kunder sagt om produkten. Var de nöjda eller missnöjda? Kände de av någon effekt av produkten?

Vilket tyrosin är bäst?

Vi har testat många L-Tyrosin. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive tyrosin samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Typ av tillskott
Stäng
 1. 1. Bästa tyrosin kapslar: Core Tyrosine Caps

  9,5/10
  Core Tyrosine Caps
  Bäst i test
  Portioner
  120 st
  Pris / portion
  1,24 kr
  Tyrosin / port
  600 mg
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 användarbetyg
  • Rent L-tyrosin
  • God biotillgänglighet

  Core Tyrosin Kapslar innehåller en bra mängd Tyrosin som hjälper människor som tränar mycket att hålla energin och prestationsförmågan på topp, samtidigt som aminosyran hjälper kroppen att återhämta och bygga upp sig efter ett tufft pass.

  Kapslarna är enkla att svälja och man bör ta dem på tom mage då Tyrosin enklast tas upp då. Börja med en om dagen och öka sedan till två. Många upplever att kapslarna också kan hjälpa till under stressiga perioder eller om man lider av ångest. Produkten finns dessutom i pulverform till ett lite bättre pris för den som föredrar det. 

  Läs mer
 2. 2. Solgar L-Tyrosine

  9,4/10
  Solgar L-Tyrosine
  Portioner
  50 st
  Pris / portion
  3,38 kr
  Tyrosin / port
  500 mg
  169 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 100 % L-tyrosin
  • Vegetabiliskt tillskott
  • Lättdoserad

  En vegetabilisk kapsel som innehåller aminosyran Tyrosin i fri form, vilket hjälper kroppen att snabbt och enkelt ta upp den. Den här produkten är specifikt utformad för att ge konsumenten en stark, positiv och fokuserad mental styrka, vilket hjälper vid studier, tuffa arbetsuppgifter och livet i allmänhet. Man bör inte ta mer än en kapsel om dagen, helst på tom mage, och se till att man dricker riktigt med vatten i kombination med intaget. 

  Läs mer
 3. 3. Healthwell Tyrosin 500

  9,3/10
  Healthwell Tyrosin 500
  Portioner
  60 st
  Pris / portion
  2,15 kr
  Tyrosin / port
  500 mg
  129 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.9 / 5 användarbetyg
  • Svensktillverkad
  • 100 % tyrosin

  En svensktillverkad produkt från Healthwell som passar veganer då kapslarna är tillverkade av det vegetabiliska ämnet cellulosa. En produkt både för dem som söker bra träningsresultat och en god mental hälsa, då Tyrosin stimulerar produktionen av adrenalin och dopamin och därmed ger energi och välbefinnande. I kombination med varandra ger dessa två ämnen en positivare och mer fokuserad attityd, vilket hjälper både på gymmet och i vardagslivet!

  Ämnet tas lätt upp av kroppen och allra bäst är om man tar kapslarna på tom mage. Börja alltid med den lägsta dosen, en kapsel, och öka gradvis till max tre kapslar. 

  Läs mer
 4. 4. Bästa tyrosin pulver: Core Tyrosine

  9,1/10
  Core Tyrosine
  Portioner
  57 st
  Pris / portion
  2,09 kr
  Tyrosin / port
  3500 mg
  119 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 användarbetyg
  • 0.5 skopa / dag
  • Använd dagligen

  Det här är ett kosttillskott i pulverform som särskilt passar människor som tränar mycket och samtidigt vill gå ner i vikt. Eftersom Tyrosin hjälper oss att producera de tre viktiga hormonerna dopamin, adrenalin och noradrenalin får kroppen precis den extra kick som den behöver samtidigt som den hjälper till att hålla ämnesförbränningen fullt fungerande. När man tränar hårt är det viktigt att man håller energin på topp så att bästa möjliga resultat kan uppnås!

  Fördelen med pulver är att man kan mäta upp sin dos mycket exakt och om man vill börja med lite är det enkelt att göra så. Tack vare skopan som kommer med förpackningen är det enkelt som en plätt att få i sig precis den mängd man vill ha. Efter en kort tid kommer verkningarna av de extra halterna av aminosyran gör sig kännbara men om man får huvudvärk eller migrän kan det bero på att man fått i sig för mycket. 

  Läs mer
 5. 5. Bästa kombinationstillskottet med tyrosin: Thorne Thyrocsin

  8,9/10
  Thorne Thyrocsin
  Portioner
  60 st
  Pris / portion
  6,65 kr
  Tyrosin / port
  500 mg
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 användarbetyg
  • 2 kaps / dag
  • Med vitaminer och mineraler

  Ett kosttillskott som kombinerar Tyrosin med jod, som stimulerar och skyddar sköldkörteln, och Ashwagandha, som både fungerar uppbyggande och som reducerar stress och oro. Kapslarna är vegetabiliska och man kan ta två kapslar på tom mage, två gånger om dagen. Produkten innehåller även selen, B12, C-vitamin, E-vitamin och zink, och fungerar därmed som ett multivitamin som särskilt passar aktiva personer som vill stärka sig både fysiskt och mentalt. Kombinationen främjar immunförsvaret, uppbyggandet av musklerna, främjar den mentala koncentrationen och maximerar både träning och sömn. 

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa kosttillskottet med L-tyrosin

Kosttillskott med L-tyrosin ska, likt alla andra typer av kosttillskott, användas på ett sunt sätt. Ett tillskott är med andra ord aldrig tänkt att fungera som ett substitut för en varierad och näringsrik kost. Att se över sin diet och om man eventuellt skulle kunna göra några förändringar i kosten bör således alltid vara steg ett - innan du  börjar komplettera med tillskott.

Vill du testa kosttillskott med L-tyrosin är det viktigt att tänka på följande delar:

 • kvalitetKvalitet

  Satsa på en produkt av bra kvalitet. Välj ett så “rent” tillskott som möjligt och försök att undvika sorter med mycket tillsatser och utfyllnadsmedel.
 • allergi

  Allergi

  Är du allergisk mot något? Var då noggrann med att kontrollera hela innehållsförteckningen innan du köper ett kosttillskott.
 • tillverkare

  Tillverkare

  Köp endast välkända märken från seriösa återförsäljare såsom apotek, hälsokostaffärer, sportbutiker och dagligvarubutiker.
 • innehall

  Innehåll

  Prioritera bra innehåll framför billigast pris, men tro inte att ett tillskott är garanterat bättre bara för att det är dyrare.
 • dosering

  Dosering

  Börja inte experimentera själv med doseringen utav kosttillskott utan följ alltid tillverkarens doseringsanvisningar för den produkt du köper
 • mat

  Intag

  Vidare är det bra att alltid inta sitt tyrosintillskott omkring 30 minuter före en måltid. Detta gäller alla enskilda aminosyror, och syftar till att optimera kroppens upptag så mycket som möjligt.

Vad är L-tyrosin bra för?

muskelbyggare står framför spegel

L-Tyrosin kan bland annat öka dopaminnivåerna

L-tyrosin fyller flera mycket viktiga funktioner i kroppen, av vilka följande hör till de mest centrala:

 • Uppbyggande av protein
 • Omvandlas till sköldkörtelhormonet tyroxin vilket är avgörande för kroppens förmåga att omsätta näring till energi - alltså upprätthålla en normal ämnesomsättning.
 • Skyddar kroppens celler mot att brytas ned av så kallade fria radikaler
 • Bidrar till normal pigmentproduktion i hud och hår
 • Har en förmedlande roll vid bildandet av signalsubstanserna dopa och dopamin - vilka i sin tur är viktiga för att reglera humör och sinnesstämning. L-tyrosin kan därmed hjälpa till att minska risken för depression, trötthet och nedstämdhet.
 • Kan förbättra minnet
 • Viss aptithämmande effekt genom bildandet av noradrenalin. Kan därmed eventuellt vara behjälpligt vid önskan om viktnedgång och ett mer balanserat matintag.
 • Frisättning av tillväxthormoner - kan ge snabbare resultat vid träning och muskelbyggande.

Utöver ovanstående effekter, vilka är de som generellt förknippas med L-tyrosin, finns också vissa studier som tyder på att L-tyrosin kan ha en positiv inverkan på sömnen (i synnerhet i kombination med tryptofan), samt kunna lindra en del symtom hos patienter med Parkinson. Tillskott av L-tyrosin kan även lindra allergier, hösnuva, högt blodtryck samt minska risken för depression hos kvinnor som äter p-piller och som sedan tidigare har en brist på ämnet.

Finns det några bieffekter med Tyrosin-tillskott?

kvinna med angest

Ångest och oroskänslor kan förstärkas för vissa som tar L-tyrosintilskott

Biverkningar av Tyrosin-tillskott är ovanliga under förutsättning att man tar den rekommenderade dagliga dosen. Det finns däremot vissa belägg för att personer som lider av ångest och oro kan uppleva förvärrade besvär vid intag av extra L-tyrosin. Detta eftersom effekten kan bli för stark och orsaka en viss obalans. Av samma anledning kan man också få oönskade bieffekter av Tyrosin-tillskott om man samtidigt äter antidepressiva läkemedel. Alltför höga doser kan också ge en toxisk effekt som utlöser migränanfall, varför personer som lider av just migrän helst ska vara försiktiga med att ta L-tyrosin.

Har man oro, ångest eller migrän och samtidigt ett behov av att öka på sitt intag av L-tyrosin, kan man med fördel satsa på naturliga källor snarare än syntetiska tillskott. Livsmedel med bra nivåer av L-tyrosin är bland annat kyckling, kalkon, ägg, nötter, keso, pumpakärnor, tonfisk, vetekli och sötmandlar.

Vilka personer ska inte ta Tyrosin-tillskott?

Aminosyran L-tyrosin fyller flera livsviktiga funktioner i kroppen - men att ta det som tillskott är trots det inte lämpligt för alla. Förutom att iaktta försiktighet om man lider av oro, ångest eller migrän - bör man också undvika tillskott med L-tyrosin om man har något eller några av följande tillstånd:

 • Melanom - detta eftersom L-tyrosin främjar produktionen av melanin och då kan förvärra tillståndet.
 • Högt blodtryck
 • Graviditet och amning
 • Fenylketonuri - en ärftlig ämnesomsättningssjukdom som innebär att kroppen inte kan bryta ned fenylalanin till L-tyrosin. Resultat blir att nivåerna i blodet blir skadliga för hjärnan och nervsystemet, vilket ytterligare kan förvärras om man tar tillskott av L-tyrosin.
 • Depression som behandlas med MAO-hämmande läkemedel.

Frågor och svar om L-Tyrosin

Nedan svarar vi på de vanligaste frågorna vi får inskickade till oss

Hur mycket L-Tyrosin ska man dosera från kosttillskott?

En vanlig dosering är en kapsel på cirka 500 mg L-Tyrosin. Vissa produkter har däremot betydligt högre doseringsrekommendationer som sträcker sig upp till 3500 mg. 

Kan man blanda L-Tyrosin med setrralin/SSRI?

Enligt Anders Berntsson, chefsöverläkare inom psykiatri samt tandläkare, finns det inget som pekar på att det skulle vara farligt att blanda dessa preparat. 

Källa: https://www.netdoktor.se/psykiatri/depression-angest/fraga-doktorn/antiprepressiva-och-aminosyror/ 

Vad är tyrosin?

L-tyrosin är en av 20 vanliga aminosyror av vilka kroppen bygger protein - alltså muskler. Ämnet bildas i sin tur ur aminosyran fenylalanin, och spelar också en viktig roll för kroppens fettförbränning samt bildandet av sköldkörtelhormonet tyroxin, neurotransmittorerna dopa och dopamin samt de viktiga hormonerna adrenalin och noradrenalin. Vidare härstammar dessutom pigmentet melanin (som återfinns i hudceller och hår) ur just L-tyrosin. I sällskap med aminosyran cystein och vitaminerna A, B, C och E är ämnet också en mycket viktig antioxidant. 

Givet L-tyrosinets stimulerande effekt på det aptithämmande noradrenalinet och frisläppandet av tillväxthormoner, kan tillskott av L-tyrosin vara hjälpsamt för personer som önskar bygga på sina muskler och nå bättre resultat med sin träning.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
211 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester