Bäst i test: Bästa PWO 2021

PWO kan verkligen ge träningen en boost, men vilken PWO är den bästa?
robban
Skriven av Robin Johansson
Uppdaterad oktober 2021

Att ta PWO-tillskott har blivit allt mer populärt då det hjälper den som tränar att få ut så mycket som möjligt av sitt pass. Det främsta som händer med PWO produkter är att man får ökad ork och i vissa fall kan prestera bättre.

Vi har testat och jämfört de bästa och mest populära PWO-tillskotten i Sverige. RAW Rampage från Svenskt Kosttillskott blev bäst i vårt test. Det är en kraftfull PWO full av bland annat BCAA, beta alanin, kreatin och rosenrot. Allt för att öka energinivån när man tränar. Läs mer om vårt test och jämför själv bland en mängd produkter längre ner i artikeln.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

  

Om vårt test av PWOer

PWO:s kan se väldigt olika ut, det beror ofta på att de är framtagna för olika ändamål. De kan ge snabb och intensiv energi inför det där extra hårda gympasset eller så ger de lägre energi under lång tid vilket lämpar sig för de längre löppassen. När vi testar PWO försöker vi göra en övergripande bedömning av produkten i förhållande till pris. Vi tittar på innehåll, externa betyg och tester och tar del av forskning och information från Livsmedelsverket, universitet och tillverkare. Givetvis testar panelen PWO:n också, inför styrketräning i bodybuilderanda, tyngdlyftning och cardioträning. De bedömer kroppens reaktion, både positiv och negativ respons samt hur långvarig effekten är. Sammanfattningsvis bedömer vi följande faktorer:

 • Energinivå - Vi testar hur energin känn, både intensitet och varighet. En PWO ska inte sitta i för länge, det ska inte vara svårt att sova om man tar en PWO efter jobbet och går och tränar. Men det ska märkas att man tagit en PWO. Effekten ska inte vara lika subtil som hos kreatin, utan du ska få en påtaglig effekt i både sinne och kropp.
 • Innehållet - Innehållet är väldigt intressant att titta på, en PWO kan innehålla väldigt många olika ingredienser. Alltifrån traditionella energiboosters som koffein och kreatin till verkningslösa utfyllnadsämnen. Vi bedömer och betygsätter sammansättning för att hitta produkter som är riktigt bra.
 • Pris - Priset är en avslutande faktor. Det står alltid i relation till produkten i övrigt vilket betyder att både budget- och premiumalternativ kan få höga betyg om priset är rätt. Vi vill rekommendera en så bra PWO som möjligt till bästa tänkbara pris.

Vilken pwo är bäst?

Vi har testat många PWOer. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

Filtrera
PWO utan
Stäng
 1. 1. Bäst i test: RAW Rampage

  9,7/10
  RAW Rampage
  Bäst i test
  Pris / port.
  13,95 kr
  Kcal / port.
  38 kcal
  Koffein / port.
  300 mg
  279 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 användarbetyg
  • 4 olika smaker
  • Unik kreatinblandning

  Nya RAW Rampage kommer i en ny förbättrad formula i pulverform. PWOn finns i fem olika smaker, där sura kolanappar och jordgubbslemonad är två av dem. De flesta upplever ett ökat muskelpump och fokus. Produkten innehåller en mängd olika energiökande ämnen, bland annat beta-alanin, citrulinmanat och kreatin. Även aminosyror såsom tyrosin, fenylalanin och teanin finns i produkten.

  En burk innehåller 500 gram pulver och kostar 269 kronor. Det finns hundratals externa recensioner om produkten och de flesta är övertygade om hur bra den gör sitt jobb. Några beskriver dock effekten som svagare än andra PWOs samt att vissa smaker är för söta.

  Produkten innehåller en hel del koffein och vår slutliga rekommendation är således att välja någon annan PWO om du är känslig för koffein. Vill du däremot ha en del koffein i din PWO så är RAW Rampage ett bra val.

  Läs mer
 2. 2. Bäst effekt: Core Performance

  9,5/10
  Core Performance
  Pris / port.
  12,63 kr
  Kcal / port.
  61 kcal
  Koffein / port.
  90 mg
  379 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.6 / 5 användarbetyg
  • Med rosenrot och guarana
  • Hallon & citron-smak

  En PWO framarbetad av den berömda TV-gladiatorn och rugbyspelaren Peter Blaha. Passar både den som styrke- och konditionstränar. Produkten fokuserar på att ge en ökad skärpa och energinivå genom hela träningspasset.

  Priset är överkomligt med tanke på den extra prestandan man får på gymmet, kvalitén är mycket hög och innehållsförteckningen behaglig. Bland annat innehåller Core Performance BCAA-pulver(l-leucin, l-valin, l-isoleucin) och rödbetsjuicepulver. Även kreatin är en självklarhet i denna PWO liksom guaranaextrakt, rosenrotsextrakt samt L-teanin. Koffein finns i produkten och kommer från guaranat. Koffeinhalten är låg däremot, 90mg per portion.

  Över lag är CORE PERFORMANCE en bra PWO som vi rekommenderar.

  Läs mer
 3. 3. Godaste PWO: GAAM Candy Series P.W.R, 360 g

  9,3/10
  GAAM Candy Series P.W.R, 360 g
  Pris / port.
  8,89 kr
  Kcal / port.
  0 kcal
  Koffein / port.
  250 mg
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Flera goda smaker
  • Hög koffeinhalt
  • Mycket beta-alanin
  Nackdelar
  • Inte bästa effekten
 4. 4. Bäst pump: Awaken PWO

  9,2/10
  Grym energi, fokus och pump
  Awaken PWO
  Pris / port.
  9,48 kr
  Kcal / port.
  0 kcal
  Koffein / port.
  125 mg
  379 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Sjukt bra pump
  • Smakar bra
  • 5/5 från användarna
  Nackdelar
  • För stark effekt för vissa
 5. 5. Cobra Labs The Curse

  9,2/10
  Cobra Labs The Curse
  Pris / port.
  6,98 kr
  Kcal / port.
  0 kcal
  Koffein / port.
  145 mg
  349 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 3.9 användarbetyg
  • 3 olika smaker
  • Bidrar till muskelpump

  Cobra labs the curse är en PWO som fått flera goda externa omdömen. Produkten på 250 gram finns i 3 olika smaker, där blue raspberry och tropical storm är två av dem. PWOn innehåller bland annat beta-alanin, arginin, kreatin och koffein. Dessutom har denna PWO även olivbladsextrakt i sig vilket urskiljer den från många andra likvärdiga produkter.

  En burk kostar 349 kronor vilket är i överkant mot många andra PWO-produkter (där man dessutom i RAW Rampage fall får en dubbelt så stor förpackning till ett lägre pris).

  De flesta omdömen på svenskt kosttillskott (som säljer produkten) är positiva men det finns även några som inte känner något. I vårt fall var så inte fallet utan vi kände både av ett ökat pump och fokus på gymmet.

  Har du inget emot en hög koffeinmängd kan denna PWO vara värd att testa.

  Läs mer
 6. 6. Bästa koffeinfria PWO: Core Preload + BCAA

  9,1/10
  Core Preload + BCAA
  Pris / port.
  8,31 kr
  Kcal / port.
  16 kcal
  Koffein / port.
  0 mg
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 användarbetyg
  • Smak av sura remmar
  • Kan användas dagligen

  Core Preload + BCAA är en PWO framtagen av gladiatorprofilen Peter Bláha. Varje förpackning innehåller 440 gram pulver fördelat på 36 portioner. Det är en koffeinfri pwo med få kalorier som dessutom innehåller kreatin.

  Utöver kreatin hittar man även beta-alanin, magnesium och BCAA. Till det tråkiga hör att den endast finns i en smak, sura remmar.

  För att sammanfatta Core preload kan sägas att detta är en PWO som endast innehåller det mest vässentliga som brukar finnas i dessa typer av produkter. Detta räcker dock i de flesta fall och man känner att den "finns där" och ger extra energi och pump vid träningspassen. 

  Läs mer
 7. 7. Bästa billiga PWO: Core PWO Zero

  8,9/10
  Core PWO Zero
  Pris / port.
  6,63 kr
  Kcal / port.
  16 kcal
  Koffein / port.
  150 mg
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4.3 / 5 användarbetyg
  • Smak av lemonade
  • Riktigt bra smak

  Core PWO Zero är en produkt som urskiljer sig från andra liknande produkter genom att fokusera på ett så lågt kaloriinnehåll som möjligt samt att exkludera kreatin som annars är mycket vanligt i en pre-workout. Varje förpackning är på 210 gram och kostar 199 kronor.

  Produkten innehåller endast 0,3 gram kolhydrater och 16 kalorier per portion, vilket är betydligt lägre än andra PWOs. En portion innehåller bland citrullinmalat, beta-alanin, inositol, rödbetspulver och koffein. Även niacin har lagts till i PWOn. Det finns endast en smak, pink lemonade, som smakar riktigt bra.

  Är du ute efter en riktigt prisvärd PWO med minimaliskt med kolhydrater och kalorier så är det här rätt produkt för dig. 

  Läs mer
 8. 8. Strength Prebuild, 480 g

  8,7/10
  Strength Prebuild, 480 g
  Pris / port.
  15,27 kr
  Kcal / port.
  64 kcal
  Koffein / port.
  300 mg
  229 kr
  Till Butik

  En riktig klassiker inom PWO som också den kommer i pulverform och dricks 15-30 minuter innan man kör igång.

  Det här är en helt vegetabilisk produkt som passar både köttätare och veganer, och man får i sig de typiska ämnen som PWO tillskott ofta har, som koffein, kreatin, kolhydrater och aminosyror.

  Strength Prebuild har en "bror", produkten Strenght Rebuild, som kan tas under återhämtningsfasen för att få en så maximal muskel- och styrkeutveckling som möjligt.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa PWO:n

Det finns hundratals olika ingredienser i olika PWO:er som lovar att öka prestationen och återhämtningen, men endast ett fåtal har bevisad effekt. Därför har vi här sammanställt en lista på de viktigaste ingredienserna som du ska leta efter i en bra PWO, samt vilken effekt de har på kroppen.

 • tick

  Citrullin

  Citrullin är en vanlig ingrediens i PWO:er, då det ökar kväveoxidnivåerna i kroppen. Ökad kväveproduktion leder till förbättrad blodcirkulation vilket får både näringsämnen och syre att transportera sig snabbare genom kroppen. Ca 4 - 8 g citrullinmalat är en optimal dos före träning.
 • tick

  BCAA

  BCAA är en av de allra vanligaste ingredienserna i pre-workouts. Det är en kombination av aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. BCAA är framförallt känt för att öka proteinsyntesen, men kan även ge effekter som ökade energinivåer och uthållighet.
 • tick

  Beta-alanin

  Beta-alanin är ofta använt fel och i för små nivåer. Rätt doserat kan det öka karnosinnivåerna och skapa en buffert för att neutralisera ansamling av mjölksyra. En studie har visat en stor skillnad i total bänkpressvolym och minskad trötthetskänsla efteråt. Beta-alanin ger en extra energikick som ibland upplevs som en slags kittlande eller stickande känsla i huden. Till en början kan detta verka lite underligt eller till och med obehagligt men effekten brukar avta snabbt. Ca 4-6 g beta-alanin rekommenderas per dag.
 • tick

  Koffein

  Koffein är en så kallad stimulant, vilket innebär att det fungerar uppiggande. I träningssammanhang betyder det ökade energinivåer och prestationsförmåga. Till skillnad från många andra ämnen har man sett att koffein är både uthållnings- och styrkehöjande, vilket gör det till en optimal ingrediens i en PWO. Se till att begränsa koffeinintaget till max 3000 mg per dag för att undvika obehagliga bieffekter.
 • tick

  Teanin

  Kombinerar man teanin och koffein i förhållande 2:1 så kan det förbättra effekterna avsevärt gentemot endast koffeinintag. Kombinationen ger förbättrad reaktionsförmåga, fokus, kognitionsförmåga samt mental kapacitet.
 • tick

  Kreatin

   Kreatin är ett ämne som finns naturligt i muskelceller och som hjälper dina muskler att producera energi under tunga lyft eller vid högintensiv träning. Tar du redan kreatintillskott bör du leta efter en PWO utan kreatin för lättare dosering.

Vad är PWO?

PWO står för Pre-Workout, vilket kan översättas till "Innan Träningspasset", och precis som namnet antyder handlar det om ett kosttillskott som man tar högst en timme innan man kör igång. Genom att kombinera ett antal prestationshöjande ämnen kan tillskottet ge den som tränar den styrka och uthållighet som är så viktig för att man skall kunna utföra passet till max. PWO är särskilt populärt bland dem som styrketränar men har även blivit allt vanligare vid exempelvis cardioträning. Det finns många olika produkter på marknaden idag men de innehåller normalt sätt snarlika aktiva ämnen. Dessa är beta-alanin, kreatin, BCAA, tyrosin och koffein. Vissa väljer sedan att tillföra ännu mer uppiggande ämnen såsom rosenrot och ginseng.

Kan PWO vara farligt?

Generellt sett är PWO inte farligt. Inga ingredienser är direkt farliga om de inte överdoseras. Vissa personer bör dock undvika PWO och det är exempelvis gravida, ammande och personer som använder vissa mediciner.

För att sticka ut som de mest extrema och intensiva PWO:erna tillsätter vissa tillverkare stora mängder koffein i sina produkter. Alltför stora mängder koffein kan leda till allehanda tråkiga biverkningar såsom sömnproblem, huvudvärk, ångest, hjärtklappning och i väldigt stora doser även illamående och diarréer.

Frågor och svar om PWO

Nedan följer några av de vanligaste frågorna vi får inskickade till oss

Behöver man ta PWO?

Det korta svaret är nej. Däremot kan det hjälpa dig att prestera mer när du tränar och kan således vara att rekommendera.

Vem ska inte ta PWO?

PWO rekommenderas ej till personer som är gravida, ammar, medicineras, har hjärtproblem, högt blodtryck eller lider av något annat medicinskt tillstånd.

Hur tar man PWO?

Det vanligaste sättet att ta PWO är att blanda pulvret med vatten. Vissa PWOs kommer i tablett eller kapselform, dessa sväljs tillsammans med vatten eller annan dryck.

Den vanligaste rekommendationen är att ta PWO cirka 20 minuter innan ett träningspass.

Hur vet jag vilken produkt som passar mig?

Det är inte förrens man själv har testat en produkt som man vet hur den fungerar. Det som kan sägas är att PWOs generellt sett består av ett par liknande ämnen där det som vanligtvis skiljer sig mest åt är om den innehåller koffein eller inte.

Gillar du effekten av koffeinet så väljer du en med koffein i sig, annars letar du upp en koffeinfri eller koffeinsvag variant.

Varför ta PWO?

PWO är ett kosttillskott som man vanligtvis tar innan ett träningspass. Detta eftersom att det har en uppiggande effekt. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
185 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester