Topp 5 bästa BCAA (nov. 2022)

Här är de bästa BCAA-tillskotten i både pulver och kapselform.

BCAA är en förkortning av de engelska orden branched-chain amino acids - grenade aminosyror på svenska. Som kosttillskott har det blivit allt mer populärt då det förbättrar uthålligheten och fokuset under träningen. De har dessutom oftast blivit berikade med andra ämnen såsom stimulantia och adaptogener för att öka prestationsförmågan under träning.

Efter att ha utvärderat över 30 olika BCAA och testat mer än hälften av dem har vi kommit fram det bästa BCAA är Core BCAA Powder. Det är ett mycket prisvärt BCAA med bra fördelning av aminosyrorna. Dessutom smakar det riktigt bra och löser sig lätt i vatten.

Läs vidare för att se alla våra rekommendationer, vad man ska tänka på när man handlar BCAA och varför man ska ta ett BCAA-tillskott.

Testvinnare - Bästa BCAA 2022

Här är en överblick över årets bästa BCAA.

 1. Bästa BCAA pulver: Core BCAA Powder
 2. Bästa BCAA-kapslar: Core BCAA Caps
 3. Godaste BCAA: GAAM Candy Series BCAA
 4. Bästa BCAA-dryck: NOCCO BCAA
 5. Bästa BCAA med stevia: Better You BCAA Pulver

Hur vi valde ut de bästa BCAA

 • Innehåll - Hur mycket BCAA innehåller produkten? Hur mycket socker, sötningsmedel och andra tillsatser innehåller den?  
 • BCAA-förhållande - Hur ser förhållandet ut mellan de grenade aminosyrorna? Innehåller det onödigt mycket leucin eller håller det sig till den vetenskapliga formulan?
 • Smak & Lösning: Är drycken god? Hur många olika smaker finns det att välja på? Löser pulvret sig bra i vatten eller klumpar det sig lätt? Ser drycken klar och god ut eller blir den grumlig?
 • Pris - Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion? Är det här en produkt som du själv kan tänka dig att köpa?
 • Övriga ämnen - Innehåller produkten några övriga ämnen som förbättrar effekten? Innehåller det till exempel citrullin, beta-alanin eller koffein för ökad styrka och uthållighet? Innehåller det grönt te eller linolsyra för att öka fettförbränningen?
 • Kundbetyg - Vad tycker kunderna som provat produkten om den? Vad tycker de är bra och dåligt? Vad har den fått för betyg hos återförsäljarna?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa BCAA

Så hittar du bästa BCAA

Det kan vara svårt att veta vilken BCAA som är rätt för dig. Vi går här igenom de olika typerna och hjälper dig att hitta den bästa för dina behov.

BCAA-förhållande

Den viktigaste faktorn för att avgöra vilken BCAA som är bäst för dig är förhållandet mellan leucin, isoleucin och valin - vanligtvis kallad L-isomerblandningen (eller 2:1:1). Detta förhållande har visat sig främja proteinsyntesen och minska proteinnedbrytningen, vilket hjälper dig att få muskler samtidigt som du tappar fett.

Det mest effektiva BCAA-förhållandet är 2 500 mg leucin, 1 250 mg isoleucin och 1 250 mg valin - eller 2:1:1. Vissa företag marknadsför högre förhållanden (8:1:1 eller ännu högre), men forskning visar att 2:1:1-förhållandet är det mest effektiva.

Ingredienser

Vissa blandningar inkluderar andra aminosyror i blandningen, såsom arginin, ornitin och glutamin. Även om viss forskning har visat att dessa tillsatser kan vara fördelaktiga, är kärnförhållandet 2:1:1 av leucin, isoleucin och valin tillräckligt effektivt för att motivera att köpa en ren BCAA-blandning. Produkter som innehåller tillsatser av andra aminosyror är oftast betydligt dyrare än renodlade BCAA-tillskott.

Vissa företag använder fyllnadsmedel för att minska kostnaderna, som socker eller alkohol. Dessa är inte nödvändiga och bör undvikas om möjligt.

Pulver eller kapslar

Du kan välja mellan pulver att blanda med vatten eller mat, eller kapslar att svälja. De flesta pulver är lätta att blanda och smakar ganska bra - särskilt när de är sötade med sockerbetor, som är ett naturligt sötningsmedel. Kapslar är lätta att ta med när du är på språng. Att använda ett pulver är mer kostnadseffektivt.

Pris

Priserna varierar avsevärt, beroende på märke och form. Pulver är vanligtvis billigare per portion än kapslar. Billiga BCAA-tillskott kostar vanligtvis mindre än 250 kr per 30 portions burk eller knappt 10 kr per portion. Du ska inte behöva spendera mer än 20 kr per portion på en kvalitetsprodukt.

Om en produkt kostar mer än vad du anser vara rimligt, överväg att köpa två eller tre mindre brukar av olika märken för att testa om du verkligen får skillnad för pengarna.

Smak

Vissa pulver smakar bättre än andra (nästan alla smakar bättre än kapslar). För att hitta en smak du gillar, leta efter ett varierat paket eller välj en smak som låter tilltalande. Om du inte gillar smaken, överväg att ta BCAA-tillskott mellan måltiderna eller efter träningspass, när du inte kommer att smaka lika mycket.

Tillsatser

Vissa kosttillskott är smaksatta (nästan alltid) och kan innehålla tillsatta sockerarter eller konstgjorda sötningsmedel (som sukralos). Dessa bör undvikas, om möjligt. Fyllnadsmedel, som socker och maltodextrin, används också ofta för att minska kostnaderna. Dessa är inte nödvändiga och bör undvikas om möjligt.

Recensioner

Läs recensioner för att avgöra om produkten uppfyller sina påståenden och om den smakar och blandar bra. Kontrollera också recensionerna för tillsatta ingredienser som socker och sötningsmedel (konstgjorda eller naturliga), fyllmedel och tillsatser.

Recensioner kan också hjälpa dig att identifiera vilken som är den bästa BCAA för dina behov. Vissa är till exempel utformade för att fylla på; andra är designade för att skära fett. Vissa är idealiska för att ta före eller efter träningspass, medan andra kan tas när som helst på dygnet. Vissa är utformade för att hantera elektrolytförlust under träning, vilket kan leda till muskelkramper och andra problem.

Våra 5 bästa BCAA (november 2022)

1. Core BCAA Powder - Bästa BCAA pulver

Core BCAA Powder - Bästa BCAA pulver
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core BCAA Powder är ett mycket prisvärt pulver med flera olika smaker att välja på. Produkten är vegansk och en skopa medföljer så att du enkelt kan dosera rätt mängd. Några av de mer populära smakerna är Fresh Pear, Citrus Lemonade och Natural Citrus Stevia. Känns inte dessa lockande har du 6 andra smaker att välja på. Produktens förhållande mellan L-Leucin och de andra grenade aminosyrorna är 4 till 1.  Pulvret innehåller även B6-vitamin för ännu effektivare metabolisering av aminosyrorna.

Söker du en prisvärd produkt med flera goda smaker att välja på, och dessutom med en snabb leveranstid, så är Core BCAA Powder ett bra alternativ. Vi uppskattade speciellt att pulvret gav den energikick vi behövde på våra gympass. Smakerna är dessutom goda och känns inte konstgjorda.

Core BCAA Powder var utan tvekan "bäst i test". Vi gillar att den finns i många olika smaker, har en balanserad aminosyreprofil och ger stort mervärde. Plus i kanten för att det är berikat med B-vitamin.

Egenskaper

 • Pris / 100g: 59 kr
 • Förhållande: 4:1:1
 • BCAA / portion: 8,1 g
 • Portioner: 33 st

Fördelar

 • Mycket prisvärt BCAA
 • Många goda smaker
 • 4,6/5 av användarna

Nackdelar

 • Vissa anser att smakerna kan vara lite för söta

Omdöme

BCAA-pulver i utmärkta smaker och till bra pris.

Priser

Till butik
191 kr
Till butik
191 kr

2. Core BCAA Caps - Bästa BCAA-kapslar

Core BCAA Caps - Bästa BCAA-kapslar
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Core BCAA Caps är ett högkoncentrerat tillskott i kapselform. Kapslarna innehåller hela 2 400 mg aminosyror per portion. Många användare av denna produkt rapporterar hur bra den fungerar och berättar hur de känner sig piggare efter träningspassen. Vissa användare anser även att det är enklare att bära med sig aminosyror i kapselform. På så vis slipper man ta med sig mycket pulver till träningen. Produkten levereras i antingen 60, 180, eller 360 kapslar per burk. Det blir mer billigare ju större burk du köper. 

En av de stora fördelarna med Core BCAA Caps är att aminosyrorna är i fri from. Det innebär att de är mer lättillgängliga för kroppen. Du får alltså snabbare ut mer av varje kapsel. Kapslarna är dessutom små och lätta att svälja, vilket såklart är en fördel för dig som ibland har svårt för kapslar.

Som mest praktiska aminosyerprodukt och "bästa BCAA-kapslar" är Core BCAA Caps något utav en testfavorit. Även om det i slutändan är ett dyrare alternativ än pulver så väger smidigheten ofta upp för det. Oerhört enkla att slänga ned i gymväska för att alltid vara tillgängliga.

Egenskaper

 • Pris / 100g: 198 kr
 • Förhållande: 8:1:1
 • BCAA / portion: 2,4 g
 • Portioner: 20 st

Fördelar

 • Bästa BCAA-kapslarna
 • Hög leucinhalt
 • 4,8/5 av användarna

Nackdelar

 • Kapslar blir betydligt dyrare i längden

Omdöme

Det optimala valet för dig som vill ha BCAA i kapselform.

Priser

Till butik
95 kr
Till butik
95 kr

3. GAAM Candy Series BCAA - Godaste BCAA

GAAM Candy Series BCAA 400 g - Godaste BCAA
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Proteinbolaget)

GAAM Nutritions Candy series  är en av Sveriges mest sålda BCAA-produkter och går snabbt att blanda med vatten för en uppfriskande dryck. Produkten är hyfsat välbalanserad med ett 6:1:1 förhållande och finns i 6 goda smaker. Vidare har även glutamin och vitamin b6 tillsats i produkten.

GAAM Candy Series BCAA är definitivt en smakupplevelse. Därför blev det helt enkelt testets "godaste BCAA". De förgyller både gainern och fungerar som fristående dryck. Vi gillar även att det är berikat med vitamin B6 och glutamin.

Egenskaper

 • Pris / 100g: 69 kr
 • Förhållande: 6:1:1
 • BCAA / portion: 8 g
 • Portioner: 31 st

Fördelar

 • En av Sveriges mest sålda BCAA
 • Glutamin och Vitamin B6 har tillsats
 • Fri från ägg, laktos med mera..

Nackdelar

 • Vissa har problem med smaken Candy Monkeys

Omdöme

Veganskt BCAA med 8 supergoda smaker.

Priser

Till butik
149 kr

4. NOCCO BCAA - Bästa BCAA-dryck

NOCCO BCAA - Bästa BCAA-dryck
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

För dig som föredrar smidighet är NOCCO BCAA det utmärkta valet. Detta är en färdiggjord dryck som finns i en mängd olika smaker där majoriteten av dem är riktigt goda. Den smak vi valde ut till testet var Caribbean där smaken närmast går att beskriva som söt ananas. Drycken är framställd i Sverige och är förutom BCAA även berikad med vitaminer. 

En av de största fördelarna med Nocco är det stora utbud av smaker som erbjuds, samt att du kan välja mellan kolsyrad eller icke kolsyrad. Den stora nackdelen är såklart priset som är betydligt högre än om du istället hade valt att köpa ett pulver. Det är även här du behöver bestämma dig för vad du föredrar. En smidig och lättillgängligt dyr dryck eller ett billigare pulver som tar lite längre tid att fixa iordning. 

Som bästa "BCAA-dryck" har NOCCO BCAA egentligen ingen konkurrent. Vi gillar att det är något utav en multivitamindryck som i flera hänseenden kompletterar övrig kost. Sett till mängden BCAA är det förvisso en dyr produkt, men är samtidigt oerhört praktisk.

Egenskaper

 • Pris / 100g: N/A
 • Förhållande: N/A
 • BCAA / portion: 3 g
 • Portioner: 24 st

Fördelar

 • Smidigaste valet att få i sig sin BCAA
 • Goda smaker
 • Flera tillsatta vitaminer

Nackdelar

 • Mycket dyrare än BCAA-pulver

Omdöme

Sockerfri & populär BCAA-dryck fylld med vitaminer.

Priser

Till butik
449 kr
Till butik
449 kr

5. Better You BCAA Pulver - Bästa BCAA med stevia

Better You BCAA Pulver - Bästa BCAA med stevia
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Better You BCAA Pulver erbjuder sötningsmedlet stevia istället för socker eller andra onyttiga alternativ, fördelningen BCAA är 6:1:1, samt att alla smakämnen är naturliga.

Detta pulver har verkligen unika smaker vilket är något vi gillar. Du kan välja mellan exempelvis blodapelsin, passionsfrukt/blåbär, päron/melon, svartvinbär och äpple/fläder. Kombinationerna av de olika smakerna gör dem lite mer unika vilket även resulterar i att denna produkt sticker ut lite extra. Det är dock ingen dålig sak utan bara något som är värt att nämna.

Produkten är välkänd på marknaden och den har genomgått strikta kontroller enligt HACCP och GMP standard.

Stevia är relativt nytt på marknaden, men det har funnits ett tag och växer för varje dag som går. Anledningen till detta är att det är mycket nyttigare än socker och dessutom helt naturligt, något de flesta uppskattar. Better You BCAA Pulver har sötats med hjälp av stevioglykosider för att få till en härlig smak som är både söt och nyttig.

Som bästa "BCAA med stevia" var testpanelen enhälligt överens om att Better You BCAA Pulver är det givna valet. Vi gillar att man slipper aspartam och kolhydrater, helt utan att göra avkall på sötheten.

Egenskaper

 • Pris / 100g: 120 kr
 • Förhållande: 6:1:1
 • BCAA / portion: 8 g
 • Portioner: 25 st

Fördelar

 • Sötad med Stevia istället för aspartam
 • Naturliga smakämnen
 • 4 olika smaker

Nackdelar

 • Dyrare än många andra BCAA-pulver

Omdöme

Populärt BCAA-tillskott som använder stevia som sötningsmedel.

Priser

Till butik
239 kr
Till butik
239 kr

Jämför de bästa BCAA i testet

BCAA Pris / 100g Förhållande BCAA / portion Portioner Totalbetyg Pris
Core BCAA Powder 59 kr 4:1:1 8,1 g 33 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
191 kr
Core BCAA Caps 198 kr 8:1:1 2,4 g 20 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
95 kr
GAAM Candy Series BCAA 400 g 69 kr 6:1:1 8 g 31 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
149 kr
NOCCO BCAA N/A N/A 3 g 24 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
449 kr
Better You BCAA Pulver 120 kr 6:1:1 8 g 25 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
239 kr

bcaa pulver

Hur använder man BCAA?

Det vanligaste är att ta BCAA före eller under ett träningspass för att fylla kroppen med protein och hjälpa till att minimera muskelförlust.

Detta är särskilt viktigt när du inte äter tillräckligt med protein eller om du tappar muskler på grund av en långvarig minskning av kaloriintaget.

Även om detta är den primära användningen av BCAA, finns det andra tillfällen som du kan överväga att ta det också.

Detta inkluderar efter ett träningspass, under en nattfasta och mellan måltiderna.

Varför ska man ta BCAA?

BCAA är ett bra tillskott för dig som tränar mycket och vill förbättra resultatet. Ett av de mest populära användningsområdena för tillskottet är för ökad muskeltillväxt. Leucinet i BCAA är stimulerar proteinsyntesen vilket leder till att musklerna byggs upp snabbare.

Förutom att bygga muskler är BCAA även bra för att lindra träningsvärk. Är du van i träningsvärlden vet du hur jobbigt det kan vara en dag eller två efter ett tungt träningspass. Ett tillskott av BCAA har visat sig minska små skador på musklerna vid träning.

En annan användning för BCAA är att förbättra uthålligheten. Musklerna använder sig av BCAA när man tränar och nivåerna i kroppen sjunker. Låga nivåer av BCAA leder till ökade nivåer av tryptofan i hjärnan, vilket är det ämne som säger till dig att du inte orkar mer.

Läs mer: Fördelar med BCAA

bcaa traning

När är det bäst att ta BCAA?

Det är bäst att ta BCAA-tillskott, oavsett om det är pulver eller kapslar, ca 15 minuter innan ett träningspass. Man har även sett positiva effekter av att ta tillskottet strax efter ett träningspass. Men BCAA kan ibland tas flera gånger per dag beroende på dosering, så se till att läs instruktionerna på just din produkt.

Om du tränar på tom mage kan det vara bra att ta BCAA lite längre innan träningen - ungefär 30 minuter innan istället.

Läs mer: När ska man ta BCAA för bästa effekt?

Hur mycket BCAA ska man ta per dag?

Kvinnor som följer ett normalt träningsschema behöver ca 9 g BCAA per dag. Tränar du väldigt hårt kan du öka intaget till upp till 12 g per dag, fördelat på 4-5 portioner.

Män som tränar normalt behöver ca 12 g BCAA per dag. Tränar du väldigt hårt kan du öka intaget till 20 g per dag, fördelat på 4-5 portioner.

För att bygga muskler ska man sikta på att få i sig 5-8 gram leucin tillsammans med minst 1 liter vatten under ett träningspass. Hur mycket BCAA det motsvarar beror på just ditt BCAA och vilket förhållande det har mellan de olika ingredienserna.

bcaa dosering

Kan man överdosera BCAA?

Det finns väldigt små risker med att ta BCAA om man följer tillverkarens rekommendationer vad gäller dosering. I det här fallet är det osannolikt att du skulle råka illa ut även om du skulle ta betydligt mer än så.

Hur mycket BCAA man kan få i sig innan det blir för mycket beror på en rad olika faktorer som kön, vikt, metabolism och hur mycket man rör på dig.

Den övre säkra gränsen av BCAA är mer än 35 g per dag. Det är väldigt mycket och osannolikt att någon skulle få i sig. 35 g BCAA motsvarar ca 15 normalstora kapslar. 

Läs mer: Är BCAA farligt?

bcaa kapslar

Vad är bäst - BCAA eller EAA?

EAA är de nio essentiella aminosyrorna du behöver få i dig från maten. BCAA är tre av de nio essentiella. För att bygga muskler behöver kroppen få i sig alla de essentiella aminosyrorna. Att bara ta BCAA räcker alltså inte för att bygga muskler, men i kombination med annat protein fungerar det.

Till skillnad från EAA kan BCAA hjälpa till med bättre uthållighet och minskad träningsvärk.

Båda kosttillskotten har alltså sina för- och nackdelar och vilket som är bäst för dig är upp till dig att avgöra.

Läs mer: Ska jag välja BCAA eller EAA?

Vanliga frågor om bästa bcaa-tillskottet

Vanliga frågor om bästa BCAA

Är BCAA bra för viktnedgång?

BCAA kan hjälpa till att förebygga viktuppgång och förbättra fettförbränningen. Så om du försöker gå ner i vikt kan BCAA hjälpa din kropp att blir av med oönskad vikt mer effektivt.

Är BCAA farligt?

Vid normal konsumtion är BCAA inte farligt. Överdrivet intag av BCAA kan leda till dåligt humör och sömnsvårigheter.

Hur mycket BCAA rekommenderar Livsmedelsverket?

Livsmedelsverket har inga rekommendationer för enskilda aminosyror eller BCAA. Den enda rekommendationen som finns är den totala mängden protein som ska vara 10-20 % av ditt totala kaloriintag.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

 

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
272 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5