Topp 5 bästa C-vitamin (nov. 2022)

Håll förkylningen borta med någon av de bästa C-vitamintillskotten

I över ett halvt sekel har människor tagit C-vitamin, även känt som askorbinsyra, för att förhindra och behandla förkylning. Vidare behövs vitaminet för en normal utveckling av alla kroppsvävnader. ett tjugotal olika C-vitamintillskott. Läs mer om testet nedan och se varför vi valde Healthwell Vitamin C till bäst i test.

Testvinnare - Bästa C-vitamin 2022

Här är en överblick över årets bästa C-vitamin.

 1. Bästa C-vitamin tablett: Healthwell Vitamin C
 2. Bästa högdoserade C-vitaminkapslarna: Core Vitamin C 1000+
 3. Bästa C-vitamin pulver: Healthwell Vitamin C Pulver
 4. Bästa C-vitamin brustablett: Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime
 5. Bästa C-vitamin enligt kundbetygen: Holistic C-Vitamin Bioflav

Hur vi valde ut de bästa C-vitamin

 • Innehåll: Hur mycket C-vitamin innehåller produkten? Hur är upptagningsförmågan? Innehåller den fler aktiva ämnen för att förbättra effekten, som exempelvis bioflavonoider?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett och dag? Hur mycket C-vitamin får man egentligen för pengarna?
 • Kvalitet: Vad har varumärket för rykte? Innehåller produkten angiven mängd av respektive ämne?
 • Dosering: Hur många tabletter måste man ta åt gången? Innehåller det tillräckligt mycket för att täcka RDI?
 • Användbarhet: Är det tabletter, pulver eller brustabletter? Hur enkelt är det att använda sig av produkten? Är det till exmepel svårt att dosera rätt mängd pulver, är kapslarna svårsvalda eller löser sig inte brustabletten så bra?
 • Kundbetyg: Vad säger tidigare kunder som använt sig av produkten om den? Vad är positivt och negativt med den? Vad har den fått för snittbetyg hos olika återförsäljare?

Vi arbetar hårt för att vara transparenta om varför vi rekommenderar vissa kosttillskott. Du kan läsa mer om hur vi väljer ut kosttillskott här.

Så hittar du bästa C-Vitamin

Så hittar du bästa C-vitamin

C-vitamin är involverat i flera kroppsfunktioner. Några av de viktigaste är bildning av kollagen, absorption av järn, immunsystemets funktion, sårläkning och underhåll av brosk, ben och tänder. I normalfallet får vi i oss tillräckligt via den föda vi äter men C-vitamintillskott kan fungera som ett komplement när man snabbt vill få i sig en hög dos av vitaminet. Tillskotten kommer i många olika former, färger, kvalitet, doser och pris. Det kan därför vara svårt att veta vad som skiljer mellan två olika tillskott. Vi går här igenom de viktigaste punkterna att tänka på så att du enkelt kan göra ett bra val.

 • tabletter

  Form

  Först och främst bör du fundera på vilken form du föredrar. De vanligaste C-vitamintillskotten är kanske brustabletterna som man kan köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Det går dock att få tillskotten i andra former såsom tabletter/kapslar eller rent pulver. Gillar du inte att svälja tabletter så kanske en brustablett, ett pulver eller extrakt passar bättre. Vi har valt ut ett kosttillskott av varje form som både är prisvärda och av bra kvalitet. 
 • kvalitet2

  Kvalitet

  Se till att du köper tillskottet från en välkänd tillverkare och att det finns tester från tredjepartslaboratorium som styrker att tillskottet verkligen innehåller det som påstås. Några bra exempel på tillverkare är Healthwell (från Svenskt Kosttillskott), Helhetshälsa eller apotekens egna varumärken. 
 • tillsatser

  Tillsatser

  Vissa tillskott innehåller inte bara C-vitamin utan även andra verksamma ämnen. Ett exempel på detta är nyponpulver som vissa produkter innheåller. Många kapslar är tillverkade av gelatin vilket inte lämpar sig för veganer. Gummibjörnar eller brustabletter innehåller ofta även en del socker.
 • dosering2

  Dosering

  En annan faktor att ta hänsyn till är dosen. Vissa tabletter innehåller 500mg medan andra 1000mg. Vissa kan få problem med matsmältningen av de starkare tillskotten. Barn bör inte heller ta för starka tillskott. Ett råd är att inte ta mer än 2000mg åt gången. Det är främst vid dessa nivåer som magproblem kan uppstå. 

Våra 5 bästa C-vitamin (november 2022)

1. Healthwell Vitamin C - Bästa C-vitamin tablett

Healthwell Vitamin C - Bästa C-vitamin tablett
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Detta är en mycket ren produkt som kommer i förpackningar om 100, 200 eller 300 kapslar. Healthwell har satsat på att framställa det antioxidativa och immunboostande C-vitaminet från nyponpulver, citrusbioflavonoider och askorbinsyra. Kapslarna är dessutom helt vegetabiliska, vilket gör dem utmärkta för veganer. Nackdelen med dem är att de kan uppfattas som något stora, men de går ändå lätt att svälja.

När vi testade C-vitamin-tillskottet uppfattade vi det som en klar fördel att innehållet i det är en blandning av olika olika ämnen och bär/frukter. Upptaget i kroppen kan på så vis underlättas, eftersom C-vitaminet kommer från olika källor. Priset är dessutom mycket rimligt, vilket gör prisvärdheten hög. Healthwell har överlag bra kosttillskott och vi anser inte att deras Vitamin C är något undantag.

Vi plockade fram Healthwell Vitamin C som "bästa C-vitamin tablett". Vi gillar att den finns tillgänglig i storpack och därför blir prisvärd även i det långa loppet. Plus i kanten för att den även är berikad med citrusbaserade flavonoider och har vegetabiliska kapslar.

Egenskaper

 • Storlek: 100 tabl
 • mg / kapsel: 500 mg
 • Pris / portion: 0,71 kr
 • Med bioflavonoider: Ja

Fördelar

 • 4.6 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 • Med askorbinsyra och nyponpulver
 • 1 kaps / dag

Nackdelar

 • Välj Core C-vitamintillskott om du vill ha en större dos

Omdöme

C-vitamintillskott bestående av askorbinsyra, citrusbioflavonoider och nyponpulver.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Kvalitet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Dosering:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Användbarhet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Kundomdömen:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Totalt:
Betyg 4,7/5
4,7/5

Priser

Till butik
71 kr
Till butik
71 kr

2. Core Vitamin C 1000+ - Bästa högdoserade C-vitaminkapslarna

Core Vitamin C 1000+ - Bästa högdoserade C-vitaminkapslarna
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Extra högdoserade tabletter som passar för människor som lever mycket aktivt, tränar regelbundet eller befinner sig i influensatider då immunförsvaret behöver stärkas så mycket som möjligt. Burken kommer i tre olika storlekar: 90, 180 eller 270 tabletter och den rekommenderade dosen är en om dagen, helst i kombination med måltid.

Det här är en produkt som är utformad att tas under särskilt pressade perioder eller om man går igenom en förkylning eller annan sjukdom då man känner sig lite hängig. Ett plus är att den också stimulerar kollagenproduktionen och därmed ger en finare hy, och att den är rik på antioxidanter då den dessutom innehåller 50 g flavonoider. Vissa tycker att tabletterna kan vara svåra att svälja, men å andra sida uppskattar många att detta är ett nyttigare och mer effektivt alternativ till klassiska brustabletter.

Testpanelens förstahandsval bland "bästa högdoserade C-vitaminkapslar" var Core Vitamin C 1000+. Med hela ett gram C-vitamin per kapsel är det lätt att nå bra koncentrationer i såväl huden som övriga organ. Bonuspoäng för tillsatta flavonoider som ökar helhetseffekten.

Egenskaper

 • Storlek: 90 tabl
 • mg / kapsel: 1000 mg
 • Pris / portion: 1,14 kr
 • Med bioflavonoider: Ja

Fördelar

 • 5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 • Högdoserat tillskott
 • Med citrusbioflavonoider

Nackdelar

 • Förvaras oåtkomligt för små barn

Omdöme

Högdoserade C-vitaminkapslar med citrusbioflavonoider.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Pris:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kvalitet:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Dosering:
Betyg 4.4/5
4,4/5
Användbarhet:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kundomdömen:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Totalt:
Betyg 4,5/5
4,5/5

Priser

Till butik
103 kr
Till butik
103 kr

3. Healthwell Vitamin C Pulver - Bästa C-vitamin pulver

Healthwell Vitamin C Pulver - Bästa C-vitamin pulver
Betyg 4,4/5
Betyg 4,4/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Den här immunförhöjande produkten från Healthwell innehåller C-vitamin i pulverform, vilket är ett utomordentligt alternativ för dem som inte gillar tabletter eller kapslar. Varje förpackning innehåller antingen 250, 500 eller 1000 g och den rekommenderade dagliga dosen är 1 g om dagen,. Eftersom produkten inte kommer med en skopa för närvarande kan du använda ett kryddmått och du kan sedan blanda produkten i valfri dryck, inklusive vatten. Ha dock inte pulvret i varma drycker då det kan bryta ner vitaminet.

Produktens smak är enkel att hantera och går mer åt det smaklösa hållet. Detta kan vara lite tråkigt om man exempelvis jämför med brustabletterna som vanligtvis har en mer uppfriskande smak. Dessutom kan pulvret vara en aning svårt att lösa upp i vattnet. Det är däremot ingen större fara eftersom den totala pulvermängden per portion är förhållandevis låg. På det stora hela rekommenderar vi produkten och menar på att man bör börja dagen med en tesked, kanske i ett glas med sockerfri saft!

Vi vill särskilt lyfta fram Healthwell Vitamin C Pulver som "bästa C-vitamin pulver". Ett prisvärt alternativ för dig som vill ha full kontroll över din dosering. Vi gillar att man uteslutande får l-askorbinsyra som är en biologiskt lättillgänglig variant av C-vitamin.

Egenskaper

 • Storlek: 250 g
 • mg / kapsel: N/A
 • Pris / portion: 0,48 kr
 • Med bioflavonoider: Nej

Fördelar

 • 4.5 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 • Svensktillverkad
 • 100 % l-askorbinsyra

Nackdelar

 • Tråkigare smak jämfört med exempelvis brustabletter

Omdöme

Prisvärt C-vitaminpulver med höga kundbetyg och tillverkning i Sverige.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 4.7/5
4,7/5
Kvalitet:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Dosering:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Användbarhet:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Kundomdömen:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Totalt:
Betyg 4,4/5
4,4/5

Priser

Till butik
119 kr
Till butik
119 kr

4. Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime - Bästa C-vitamin brustablett

Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime 20 st - Bästa C-vitamin brustablett
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Apotek Hjärtat)

Hjärtats brustablett ger dig en hög dos C-vitamin till ett lågt pris. Smaken, som finns i olika varianter, gör dessutom tillskottet lätt att få i sig. Brustabletter av det här slaget är ett lätt sätt att få i sig extra vitaminer. En nackdel med tillskottet är dock att det innehåller aspartam och en mindre mängd socker. 

När vi testar olika C-vitamin-tillskott föredrar vi så rena produkter som möjligt. Vitaminerna får gärna komma från naturliga källor såsom pulver eller extrakt från bär, växter och frukter. När det gäller C-vitamin är dock askorbinsyra minst lika effektivt som de naturliga källorna. Vi betraktar Apotek Hjärtats brustabletter som ett mycket prisvärt alternativ. Tabletterna är dessutom lättlösliga i vatten och har en tilltalande smak. 

Utan att tveka utnämnde Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime till testets "bästa C-vitamin brustablett". En välsmakande och lättlöslig produkt som samtiden är tillräckligt högdoserad för att konkurrera med övriga alternativ.

Egenskaper

 • Storlek: 20 tabl
 • mg / kapsel: 1000 mg
 • Pris / portion: 1,25 kr
 • Med bioflavonoider: Nej

Fördelar

 • 4.1 / 5 i kundbetyg Apotek Hjärtat
 • God och uppfriskande smak
 • Löser sig lätt i vatten

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel

Omdöme

Billiga brustabletter med god smak och utan socker.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Pris:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kvalitet:
Betyg 4.1/5
4,1/5
Dosering:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Användbarhet:
Betyg 4/5
4,0/5
Kundomdömen:
Betyg 4.2/5
4,2/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
25 kr

5. Holistic C-Vitamin Bioflav - Bästa C-vitamin enligt kundbetygen

Holistic C-Vitamin Bioflav - Bästa C-vitamin enligt kundbetygen
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Kapslarna från Holistic består av 500 mg C-vitamin och 250 mg bioflavonoider. Tillsammans skapar dessa beståndsdelar en perfekt kombination för ditt dagliga kosttillskott. Nu när vintern närmar sig med stora steg så gör vi alla bra i att investera i vårt immunförsvar. C-vitamin bidrar inte bara till ditt immunförsvar i sig själv, utan hjälper även din kropp att ta upp andra näringsämnen.

Om du är vegan eller vegetarian passar Holistics tillskott perfekt, i och med att kapslarna är helt och hållet vegetabiliska. För er som inte äter kött eller andra djurprodukter blir det ju extra viktigt att tänka på att få i sig ämnen som till exempel järn och protein. Med hjälp av Holistics kosttillskott kan du hålla dig hälsosam året om.

Vi la märke till att "bästa kundbetyg" tillfallit Holistic C-vitamin Bioflav. Många gillar att den är ett mångfacetterat val då den utöver C-vitamin även innehåller rikliga mängder flavonoider. Helt klart en spännande produkt med helheten i fokus.

Egenskaper

 • Storlek: 90 tabs
 • mg / kapsel: 500 mg
 • Pris / portion: 1,73 kr
 • Med bioflavonoider: Ja

Fördelar

 • Innehåller rikliga mängder Bioflavonoider
 • Vegetabilisk kapsel från fermenterad majs
 • Räcker i upp till 3 månader

Nackdelar

 • Något dyrare än andra likvärdiga alternativ

Omdöme

C-vitamintillskott rikligt med bioflavonoider och vegetabilisk kapsel.
Våra betyg
Innehåll:
Betyg 4.6/5
4,6/5
Pris:
Betyg 3.9/5
3,9/5
Kvalitet:
Betyg 4.5/5
4,5/5
Dosering:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Användbarhet:
Betyg 4.3/5
4,3/5
Kundomdömen:
Betyg 4.8/5
4,8/5
Totalt:
Betyg 4,2/5
4,2/5

Priser

Till butik
156 kr
Till butik
156 kr

Jämför de bästa C-vitamin i testet

C-Vitamin Storlek mg / kapsel Pris / portion Med bioflavonoider Totalbetyg Pris
Healthwell Vitamin C 100 tabl 500 mg 0,71 kr Ja Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
71 kr
Core Vitamin C 1000+ 90 tabl 1000 mg 1,14 kr Ja Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
103 kr
Healthwell Vitamin C Pulver 250 g N/A 0,48 kr Nej Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
119 kr
Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime 20 st 20 tabl 1000 mg 1,25 kr Nej Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
25 kr
Holistic C-Vitamin Bioflav 90 tabs 500 mg 1,73 kr Ja Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
156 kr

Vanliga frågor om bästa c-vitamin

Frågor och svar om C-vitamin

Är det farligt att äta för mycket C-vitamin?

Det vanligaste problemet vid högt intag av C-vitamin är problem med matsmältningen. I allmänhet uppstår inte dessa problem från att äta livsmedel utan snarare från överdriven konsumtion av kosttillskott.

Det är sannolikt att du upplever matsmältningsbesvär om du konsumerar mer än 2 000 mg på en gång. De vanligaste symtomen vid överdrivet intag är diarré och illamående.

Om du upplever matsmältningsproblem efter att du börjat med tillskott bör du minska doseringen eller sluta använda det.

Vad är c-vitamintillskott bra för?

C-vitamin har en mängd olika funktioner i kroppen och får du inte i dig tillräckligt vanligtvis kan ett tillskott hjälpa dig med:

 • Påskyndar läkning vid sår
 • Viktig roll vid kollagenbildandet
 • Bra för immunförsvaret
 • Kan indirekt sänka blodtrycket
 • Ökar fettförbränningen

Hur ska jag dosera mitt C-vitamintillskott?

För doseringen av ett C-vitamintillskott bör du alltid följa tillverkarens instruktioner. De flesta vuxna behöver ca 75 mg C-vitamin per dag, barn behöver mindre och gravida och ammande lite mer:

Målgrupp

RDI 

Barn 6-9 år

40 mg

Barn 10-13 år

50 mg

Vuxna

75 mg

Gravida

85 mg

Ammande

100 mg

Källa: Livsmedelsverket

Vid extrem träning behövs ca 200 mg extra per dag. Det är ovanligt att överdosera och få problem av C-vitamin.

Behöver jag C-vitamintillskott?

De flesta behöver faktiskt inte ta något C-vitamintillskott utan får i sig tillräckligt genom maten. Men vet du med dig att du äter väldigt lite frukt och grönt kan du gynnas av ett tillskott. Det finns även vissa riskgrupper som ofta har för låg halt av vitaminet:

 • Rökare: Rökare behöver minst 35 mg mer C-vitamin per dag än icke-rökare.

 • Spädbarn: Spädbarn får i sig en tillräcklig mängd C-vitamin via bröstmjölken, men uppvärmd bröstmjölk eller vanlig mjölk kan förstöra vitaminet.

 • Individer med begränsad variation av kosten: Fattiga äldre, personer som missbrukar alkohol eller narkotika och personer med psykisk sjukdom får ofta i sig för lite C-vitamin.

 • Allvarliga och kroniska sjukdomar: Människor med svåra inälvs- och tarm-sjukdomar eller individer som lider av kakexi och cancerpatienter kan ha ökad risk för brist.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
214 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5