Chlorella: 5 Tillskotten som är bäst i test 2023

Senast uppdaterad:
Stor genomgång av några av de bästa chlorellakapslarna och pulvren.
Chlorella - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Healthwell Chlorella Kapslar EKO Healthwell Chlorella Kapslar EKO
Bästa pris
245 kr
Till butik
betyg 4,3 Healthwell Chlorella EKO Healthwell Chlorella EKO
Bästa pris
179 kr
Till butik
betyg 4,3 Holistic Chlorella Holistic Chlorella
Bästa pris
249 kr
Till butik
betyg 4,3 Colomaris Chlorella Colomaris Chlorella
Bästa pris
489 kr
Till butik
betyg 4,3 Alpha Plus Mighty Greens Alpha Plus Mighty Greens
Bästa pris
395 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Chlorella är en källa till klorofyll, protein, järn, magnesium och aminosyror, men det är främst känt som ett detoxtillskott. Den minimalistiska storleken och dess unika egenskaper gör det möjligt för den att binda till tungmetaller och oönskade kemikalier i kroppen.

Vi har här testat ett 20-tal olika chlorellatillskott och bäst av alla blev Healthwell Chlorella Kapslar EKO. Det är ett mycket prisvärt alternativ bestående av lättsvalda och ekologiska kapslar. Läs vidare för att se alla våra testvinnare och vad man ska tänka på när man köper chlorella.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa chlorella i mars 2023

 1. Healthwell Chlorella Kapslar EKO Bästa kapslar: Healthwell Chlorella Kapslar EKO 4,5/5
 2. Healthwell Chlorella EKO Bästa pulver: Healthwell Chlorella EKO 4,3/5
 3. Holistic Chlorella Bästa yaeyama: Holistic Chlorella 4,3/5
 4. Colomaris Chlorella Bästa Pyrenoidosa: Colomaris Chlorella 4,3/5
 5. Alpha Plus Mighty Greens Bästa multitillskott: Alpha Plus Mighty Greens 4,3/5

1. Healthwell Chlorella Kapslar EKO

Bästa kapslar - Ekologiska kapslar i vegetabilisk kapsel till en bra prislapp.
4,5
Totalt:
4,5/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Storlek: 200 kaps
 • Pris / g: 2,04 kr
 • Form: Kapslar
 • Portioner: 66 st
healthwell chlorella kapslar eko 1 healthwell chlorella kapslar eko 6 healthwell chlorella kapslar eko 5 healthwell chlorella kapslar eko 3 healthwell chlorella kapslar eko 4 healthwell chlorella kapslar eko 2

Att ta chlorella i kapselform kan vara ett enklare sätt att ta del av algens nyttiga egenskaper, än att ta tillskottet som pulver. Det är lättare att dosera och du undviker smaken, som kan uppfattas som speciell. Chlorella-kapslarna från Healthwell är lätta att svälja och har ett bra pris per gram. Healthwells chlorella-kapslar är eko-certifierade, vilket innebär att algerna är garanterat ekologiskt odlade och håller en hög kvalitet. I vårt test av kapslarna märkte vi en relativt snabb effekt på hur pigga vi blev. Vi kände dock inte detta på en gång, utan det tog ett par veckor. Tillskottet gav oss också mer energi, överlag. Denna effekt är dock svår att enbart koppla till chlorella-intaget, eftersom andra faktorer också kan spela in. När det gäller smaken på chlorella, så kan den vara svår att gilla. Det är också anledningen till att kapslar är att föredra framför pulver, om du är mer känslig.

Sammanfattningsvis är vi nöjda med Healthwells chlorella-kapslar. Förutom att vara rena näringsbomberna, är kapslarna lätta att svälja och näringen i dem tas snabbt upp i kroppen.

De "bästa chlorellakapslarna" ansåg vi vara Healthwell Chlorella Kapslar EKO. En prisvärd Chlorella-produkt berikad med vitamin C och E. Vi gillar särskilt att den är helt ekologisk och därför fri från oönskade restprodukter.

Fördelar

 • Rik på Omega-3
 • Vitamin C, E och koppar
 • Effektiv antioxidant

Nackdelar

 • Dagsdosen är ganska många kapslar
Produkten finns att köpa här:
245 kr
245 kr

2. Healthwell Chlorella EKO

Bästa pulver - Ekologiska chlorellapulver som är betydligt mycket billigare än kapselvarianterna.
4,3
Totalt:
4,3/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Storlek: 200 g
 • Pris / g: 0,90 kr
 • Form: Pulver
 • Portioner: 80 st

Detta chlorella-pulver från Healthwell håller en genomgående hög kvalitet och är ekologiskt. Detta innebär bland annat att näringen i pulvret är högt och att den är fri från till exempel bekämpningsmedel. 

Då vi testade de olika chlorella-pulvren tyckte vi alla att smaken var besvärande. Efter ett tag vande sig dock vissa med den medans andra hittade andra lösningar på problemet, genom att blanda i en smoothie tillsammans med banan, hallon och svarta vinbär. På samma sätt som Healthwells chlorella-kapslar märks det att pulvret är kvalitativt. Priset är något högre än vissa andra märken, men vi betalar gärna lite mer för att få en bra produkt. Vi är med andra ord mycket nöjda med Healthwells chlorella-pulver eftersom det ger oss en uppiggande energikick. Pulvret är dessutom mycket välgörande överlag.

Det "bästa chlorellapulvret" i vårt test visade sig vara Healthwell Chlorella EKO. Precis som deras kapslar håller Healthwells pulver hög nivå, men gör det mycket enklare att dosera utifrån tycke och smak. Ett givet val för dig som gillar att göra hälsosamma drycker.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Fri från bekämpningsmedel
 • Populär produkt

Nackdelar

 • Många har problem med smaken från pulvret så den bör helst blandas med något
Produkten finns att köpa här:
179 kr
179 kr

3. Holistic Chlorella

Bästa yaeyama - Högkvalitativt tillskott från chlorella yaeyama som bland annat är godkänd av det japanska hälsoministeriet.
4,3
Totalt:
4,3/5
Till butiken
(Svenskt Kosttillskott)
 • Storlek: 250 kaps
 • Pris / g: 2,49 kr
 • Form: Kapslar
 • Portioner: 50 st
holistic chlorella 1 holistic chlorella 7 holistic chlorella 6 holistic chlorella 2 holistic chlorella 4 holistic chlorella 5

Om du är ute efter ett kvalitativt chlorella-tillskott, är detta tillskott från Holistic ett mycket bra val. Pulvret kommer i form av kapslar som du sväljer hela. Det gör det lätt och smidigt att få i sig denna alg som annars kan ha en speciell och kraftig smak. Den här formen av tillskott i kapslar är inte mindre välgörande än rent pulver, utan det handlar främst om vad du föredrar. Kapslar och pulver av chlorella, och även Spirulina, har fått en del uppmärksamhet för att vara mycket bra för allmänhälsan. Detta är inte så konstigt eftersom chlorella innehåller en stor mängd mineraler, vitaminer, klorofyll, som bland annat hjälper till att rena kroppen, och olika antioxidanter, som till exempel kan ha en föryngrande inverkan på kroppen.   

Företaget som står för detta tillskott är Holistic. Till en början sålde man främst tillskott till personer och företag verksamma inom hälsobranschen. Idag finns dock deras produkter tillgängliga för vem som helst. I vårt test av Holistics chlorella-kapslar märkte vi en ökning i pigghet och energimängd efter ett par veckor. Det betraktar vi som att tillskottet håller en bra kvalitet, eftersom vi fått liknande resultat med andra chlorella-produkter. Anledningen till att vi valde Holistic är att företaget står för trovärdighet och att priset är fullt rimligt i förhållande till vilken effekt kapslarna ger.

Holistic Chlorella blev utsett till testets "bästa chlorella från yaeyama". En premiumprodukt helt och hållet baserat på det populära chlorella yaeyama. Mångfacetterat tillskott med väldokumenterade hälsofördelar.

Fördelar

 • Vitamin C, E och zink
 • 60 % proteiner
 • Innehåller alla EAA

Nackdelar

 • Ett lite dyrare alternativ
Produkten finns att köpa här:
249 kr
249 kr

4. Colomaris Chlorella

Bästa Pyrenoidosa - Bästa chlorellatabletterna från pyrenoidosa som innehåller sporopollenin.
4,3
Totalt:
4,3/5
Till butiken
(Bodystore)
 • Storlek: 1400 kaps
 • Pris / g: 1,75 kr
 • Form: Kapslar
 • Portioner: 100 st

Om du ska köpa en förpackning med chlorella-tabletter som räcker länge och dessutom är prisvärd, är Colomaris Chlorella ett utmärkt val. Det rekommenderade intaget är upp till 15 tabletter om dagen, vilket gör att burken räcker i drygt 3 månader. Vi anser dock inte att du behöver ta så många tabletter för att nå ett resultat. När vi testade produkten var det svårt att avgöra hur hög dos som var lagom. Vi nöjde oss med mellan 7 och 10 tabletter om dagen, på så vis räckte förpackningen längre.

Chlorella ger dig en välbalanserad näringsboost som bidrar till att stärka och rena hela kroppen. Vi använder främst detta chlorella-tillskott för att göra en detox. Algen chlorella pyrenoidosa är rikare på vitaminer, aminosyror och mineraler än chlorella vulgaris. Dessutom innehåller den mycket klorofyll.

Som "bästa chlorella från pyrenoidosa" plockade vi enhälligt fram Colomaris Chlorella. Ett enkelt sätt att få variation på sitt intag av Chlorella. Vi gillar särskilt att den är både ekologisk och högdoserad.

Fördelar

 • Perfekt för detox
 • Mycket prisvärd
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Då det är tabletter istället för kapslar får man snabbare smaken på tungan vilket många kan ha svårt för.
Produkten finns att köpa här:
489 kr

5. Alpha Plus Mighty Greens

Bästa multitillskott - En grön hälsobomb bestående av bland annat chlorella, spirulina, vetegräs, aloe vera och bipollen.
4,3
Totalt:
4,3/5
Till butiken
(Svensk Hälsokost)
 • Storlek: 228 g
 • Pris / g: 1,73 kr
 • Form: Pulver
 • Portioner: 29 st
mighty greens 6 mighty greens 1 mighty greens 2 mighty greens 3 mighty greens 4 mighty greens 5

Gröna växter har särskilt uppmärksammats för deras unika näringsmässiga mångfald. Mighty Greens från Alpha Plus är en väldigt näringstät drinkmix som säkerställer att din kropp även får de näringsämnen som inte är en del av vår vardagliga kost.

Mighty Greens innehåller över tjugo olika ingredienser. Med en unik sammansättning bjuder den på ett stort antal antioxidanter, flavinoider, vitaminer, aminosyror och fettsyror.

Alpha Plus Mighty Greens stod för testets "bästa chlorellamix". Det givna valet för dig som har svårt att välja, eller bara vill prova på. En spännande mix av alger och ämnen med synergistisk effekt. Vi gillar att det är ett enkelt sätt att få ett omväxlande intag.

Fördelar

 • Härlig kompott av näringsämnen
 • Funkar bra i smoothies
 • Skyhöga externa kundrecensioner

Nackdelar

 • Innehåller ganska lite chlorella
Produkten finns att köpa här:
395 kr
395 kr

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Chlorella Storlek Pris / g Form Portioner Totalbetyg Pris
Healthwell Chlorella Kapslar EKO 200 kaps 2,04 kr Kapslar 66 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
245 kr
Healthwell Chlorella EKO 200 g 0,90 kr Pulver 80 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
179 kr
Holistic Chlorella 250 kaps 2,49 kr Kapslar 50 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
249 kr
Colomaris Chlorella 1400 kaps 1,75 kr Kapslar 100 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
489 kr
Alpha Plus Mighty Greens 228 g 1,73 kr Pulver 29 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
395 kr
viktiga faktorer för att välja rätt chlorella

Hur man väljer rätt chlorella

Det finns många alternativ med chlorellatillskott tillgängliga på den svenska marknaden och vi går igenom de bästa tillskotten i vårt test här nedan. Följande faktorer är dock viktiga för dig att känna till så att du har möjlighet att göra det rätta valet.

 • Välj rätt typ av chlorella

  Se till att de chlorellatillskott du köper antingen innehåller chlorella vulgaris eller chlorella pyrenoidosa. Dessa är de mest näringsrika typerna av chlorella.
 • Organiskt och ekologiskt odlad

  Välj ett kosttillskott som är organiskt och ekologiskt odlad. Detta brukar leda till att tillskotten blir mer näringsrika och således nyttigare. 
 • Pulver eller kapslar

  Chlorellatillskott kommer vanligtvis i två former. Kapslar/tabletter eller pulver. Kapslarna är smidiga att få i sig, exempelvis med hjälp av ett glas vatten, medan pulvret går att göra mer med, exempelvis användas i smoothies/shakes eller i matlagning. Pulver är dessutom billigare än kapslar. Välj den form du föredrar, det finns inget som är rätt eller fel här.

Vad är chlorella bra för?

Det finns en hel del hälsoeffekter av att äta chlorella. Nedan listar vi några av de viktigare:

1. Det detoxifierar tunga metaller

Om du har kvicksilverfyllningar i dina tänder, har vaccinerats, ätit regelbundet eller har utsatts för strålning kan du ha tungmetaller som lurar i kroppen. Det är då viktigt att din övergripande hälsa och ditt välbefinnande är proaktiv vid avgiftning av tungmetaller och toxiner.

En av chlorellas viktigaste hälsoeffekter är att det omsluter sig envisa toxiner som finns i våra kroppar, såsom bly, kadmium, kvicksilver och uran och hindrar dem från att reabsorberas. Regelbunden förbrukning av chlorella tabletter kan till och med hjälpa till att hålla tungmetaller från att ackumuleras i kroppens mjukvävnader och organ i första hand.

2. Avgiftar strålning och kemoterapi

Strålbehandling och kemoterapi är de vanligaste formerna för cancerbehandling idag. Den som har gått igenom någon av dessa behandlingar, eller vet någon som har, vet hur mycket det tar på kroppen. Chlorellas höga nivåer av klorofyll har visat sig skydda kroppen mot ultraviolett strålbehandling, medan man avlägsnar radioaktiva partiklar från kroppen. Cellulära komponenter och funktioner i immunsystemet förblir på, eller åtminstone nära normala nivåer, och påverkas mindre negativt när patienterna genomgår kemoterapi och/eller tar immunosuppressiva läkemedel som steroider.

3. Främjar viktminskning

Att gå ner i vikt är svårt - särskilt när vi åldras. I en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food, säger forskare att "Chlorellaintag resulterade i märkbara minskningar av kroppsfettprocent, totalt kolesterol och fastande blodglukosnivåer". När våra kroppar går ner i vikt, släpps gifter och kan reabsorberas. Det är viktigt att spola dessa toxiner ur vårt system så snabbt som möjligt. Chlorellas förmåga att omge toxinerna och tungmetallerna som finns i våra kroppar hjälper till att eliminera och förhindra reabsorption.

4. Gör dig yngre

Forskning fortsätter att avslöja att chlorella också kan sakta ner åldrandet, vilket gör att du ser yngre ut. En studie publicerad i tidskriften Clinical Laboratory avslöjade att chlorella kraftigt minskar oxidativ stress, som kan orsakas av förorening, stress och dålig kost. Anledningen till att chlorella är så effektivt att ge dig yngre hud är att den naturligt ökar nivåerna av vitamin A, vitamin C och glutation i din kropp vilket eliminerar fria radikaler och skyddar dina celler. Genom att bara ta 1 tesked eller ett par kapslar dagligen med ett chlorella-tillskott, kan du se resultat på så lite som 2 veckor.

5. Kämpar mot cancer

Man tror att alla mänskliga kroppar vid någon tid utvecklar cancerceller. Ett korrekt fungerande immunsystem har förmågan att attackera och förstöra dessa celler innan de har chans att ta tag i och skapa cancer. En ny medicinsk studie fann att chlorella hjälper till att bekämpa cancer på flera sätt.

 • Först när det tas förebyggande stärker det immunförsvaret så våra kroppar kan hantera fria radikaler ordentligt.
 • För det andra, eftersom det tar bort tungmetaller och toxiner från vår kropp, är vi mindre benägna att få miljöburna cancerformer.
 • För det tredje har studier visat att hos individerna som en gång diagnostiserats med cancer, förbättrar chlorella verkan av T-celler som hjälper till att bekämpa nya onormala celler.

Och som nämnts ovan, om cancer diagnostiseras och kemoterapi eller strålterapi används, kan chlorella hjälpa till att bekämpa biverkningarna och användas förutom naturliga cancerbehandlingar.

6. Sänker ditt blodsocker och kolesterol

Typ 2-diabetes och högt kolesterol är två av de allvarliga kroniska tillstånden som många amerikaner idag står inför. År av felaktig mat, stress och sömnbrist har lett många till en eller båda dessa diagnoser.

I en studie som publicerades Journal of Medicinal Food, fann forskare att doser av 8 000 mg chlorella per dag (uppdelat i 2 doser) bidrar till lägre kolesterol och blodsockernivåer. Forskare observerade först en minskning av kolesterolnivåerna, och sedan förbättringen av blodglukos. De tror att chlorella aktiverar ett antal gener på cellulär nivå som förbättrar regleringen av blodsockernivåerna.

7. Ökar kroppens C-vitaminnivåer

Det är känt att rökning till exempel sänker mängden av antioxidanten c-vitamin i kroppen. I en blindstudie fick 52 rökare i åldern 20 – 65 år, antingen en dos av 6,3 gram chlorella eller en lika stor mängd placebo varje dag under en 6-veckorsperiod. Blodprover togs före och efter tillskottet. Vitaminnivåerna för plasmaantioxidant och lipidperoxideringsnivåer mättes. Som en markör för oxidativ stress mättes lymfocyt DNA-skada. Resultatet av denna studie visade att Chlorellatillskott ökade plasma C-vitamin (44,4%), alfa-tokoferol (15,7%) och erytrocytatalas samt superoxiddismutasaktiviteter. Det fastställdes också att 6 veckors Chlorella-tillskott resulterade i en signifikant minskning av lymfocyt-DNA-skada, mätt genom kometanalys.

8. Bra vid anemi

Graviditet är förknippad med anemi i cirka 18 % av industriländerna i världen (inte färsk statistik), men har nyligen fastställts till 17-22% i Japan. Det har tidigare rapporterats från försök på råttor att dieter med chlorella tabletter (5-10%) kunde öka järnhalten i erytrocytisk (röda blodkroppar) och hjälpa tillståndet med anemi och dessa resultat replikerades hos gravida kvinnor som fick 6 g Chlorella från en viss tidpunkt mellan graviditetsveckorna 12-18 fram till förlossning, där Chlorella associerades med signifikant högre hemoglobin (+ 5,6 %), hematokrit (+ 6,3 %) och rött blodcellsantal (+ 4,7 %) jämfört med kontrollgruppen Mängden kvinnor kvar över ett tröskelvärde på 11 g/dL för hemoglobinkoncentration ökade signifikant med Chlorella och ingen påverkan på blodtrycket noterades.

Källa: Healthline

Biverkningar

Magbesvär: När man tar chlorella-kosttillskott kan det orsaka magbesvär som följd av den höga mängden fibrer och näringsämnen som finns i chlorella. Detta kan leda till problem som gasbildning, uppblåsthet, diarré och andra besvär i mag-tarmkanalen. Dessa biverkningar är vanligare hos personer som redan har känslig mage eller som tar höga doser av chlorella.

 • Allergiska reaktioner: Trots att det är ovanligt, kan vissa personer ha en allergisk reaktion på chlorella. Symtom kan inkludera hudutslag, klåda, nässelutslag, svullnad i ansikte, läppar, tungan eller halsen samt svårigheter att andas. Om du upplever någon av dessa symtom efter att ha tagit chlorella-kosttillskott bör du sluta ta det och rådfråga en läkare.
 • Interaktioner med mediciner: Chlorella kan påverka upptaget av vissa mediciner, såsom antibiotika och blodförtunnande medel. Detta kan leda till att medicinerna inte fungerar så bra eller kan orsaka oönskade biverkningar. Det är också viktigt att vara medveten om att chlorella kan interagera med vissa kosttillskott, såsom vitamin K, vilket kan leda till blödningar eller andra problem. Rådfråga en läkare eller en kvalificerad hälsovårdspersonal om du är osäker om det är säkert för dig att ta chlorellatillskott med dina mediciner eller kosttillskott.
 • Graviditet och amning: Det finns inte tillräcklig forskning om chlorellas säkerhet för gravida och ammande kvinnor. Det är därför rekommenderat att dessa kvinnor undviker att ta chlorella-kosttillskott för att vara på den säkra sidan.
 • Risk för föroreningar: Vissa chlorellatillskott kan vara förorenade med tungmetaller eller andra gifter. Dessa föroreningar kan orsaka hälsoproblem, så det är viktigt att välja en pålitlig märke och se till att kosttillskottet har testats för renhet. Det är också viktigt att notera att chlorella.

Källa: WebMD

Hur man använder chlorella

Dosering

Den rekommenderade doseringen av chlorella varierar beroende på märket och formen av kosttillskottet. En vanlig dosering brukar vara mellan 3 g och 10 g per dag. Det är viktigt att följa doseringinstruktionerna på produktetiketten för att säkerställa att du tar en säker och effektiv dos. Det är också bra att börja med en lägre dos och gradvis öka den för att se hur din kropp reagerar på kosttillskottet. Det är också viktigt att notera att doseringen kan variera beroende på ålder och vikt, så om du är äldre eller väger lite kan det vara bra att sänka doseringen lite.

Tidspunkt

Det är bäst att ta chlorella tillsammans med en måltid eftersom det kan hjälpa till att minska risken för magbesvär och gör det också lättare för kroppen att ta upp näringsämnena. Vissa personer kan också finna det mer effektivt att ta chlorella i delade doser under dagen istället för att ta en stor dos på en gång. Detta hjälper till att fördela näringsämnena under hela dagen och minskar risken att drabbas för magbesvär ytterligare.

Kombinera med andra kosttillskott

Chlorella kan kombineras med andra kosttillskott för att öka dess effektivitet. Till exempel kan det vara fördelaktigt att ta chlorella tillsammans med ett probiotiskt kosttillskott eftersom det kan hjälpa till att förbättra maghälsan och öka absorptionen av näringsämnena.

Långtidsanvändning

Chlorella kan tas under långa perioder, men det är alltid en bra idé att rådfråga en hälsovårdsexpert innan man börjar ta något nytt kosttillskott, särskilt om man har några underliggande hälsotillstånd. Sedan är det alltid en bra idé att regelbundet övervaka din hälsa och se till att du inte upplever några oönskade biverkningar. Det är också bra att ta en paus från kosttillskottet ibland för att se om det fortfarande är nödvändigt och effektivt.

Källa: VeryWellHealth

vanliga frågor om Chlorella

FAQ: Vanliga frågor om chlorella

Vad är chlorella?

 Chlorella är en typ av grön mikroalg som växer i sötvatten och är känd för sina hälsofördelar. Den är rik på näringsämnen som protein, vitaminer, mineraler, antioxidant och fytokemikalier. Chlorella har visat sig ha positiva effekter på hälsan, som att hjälpa till att förbättra immunförsvaret, rena kroppen från gifter, förbättra tarmhälsan och hjälpa till att sänka högt blodtryck.

Innehåller chlorella klorfyll?

Ja, chlorella innehåller klorofyll. Klorofyll är det gröna pigmentet i växter som gör det möjligt för dem att fånga solljus och utföra fotosyntesen. Klorofyll är viktigt för chlorellas förmåga att växa och reproducera sig. Chlorella innehåller höga halter av klorofyll, vilket gör den till en av de rikaste källorna till detta näringsämne. Klorofyll kan också ha hälsofördelar, som att hjälpa till att rena blodet och förbättra hälsan i tarmen.

Finns det olika sorters chlorella?

Det finns över 30 olika arter av chlorella, men två typer, Chlorella vulgaris och Chlorella pyrenoidosa – är de som vanligtvis hänvisas till i forskningsresultat. Bägge är bra alternativ för att ta del av hälsofördelarna av chlorella.

Hur mycket chlorella ska man ta?

Dosera enligt förpackningens anvisningar. En vanlig dosering brukar vara ca 5 g per dag. En dosering på mer än 10 gram per dag rekommenderas vanligtvis inte. 

Finns det några risker med chlorella?

Chlorella kan orsaka att du blir överkänslig för solljus, det kan också orsaka uppblåsthet, kramper och diarré. Även en allergisk reaktion kan uppstå som rodnad, klåda, nässelfeber, hudutslag och svullnad i ansikte och mun.

Vilket chlorellatillskott är bäst?

I vårt test utsåg vi Healthwell Chlorella Kapslar EKO till bäst. Detta baserade vi på innehållet i förhållande till pris jämfört med de andra produkterna i testet. Att tillskottet dessutom var ekologiskt såg vi som ett extra plus. 

Vad innehåller chlorella?

 • Protein: Chlorella är 50-60% protein. Dessutom är det en komplett proteinkälla, vilket betyder att den innehåller alla nio väsentliga aminosyror
 • Vitamin B12: Vissa chlorella pulver kan också innehålla vitamin B12, men fler studier behövs inom detta område.
 • Järn och vitamin C: Chlorella kan vara en bra källa till järn. Beroende på dosering kan det ge mellan 6-40% av ditt dagliga behov. Det är också en utmärkt källa till vitamin C, vilket hjälper dig att absorbera järn.
 • Andra antioxidanter: Dessa små gröna celler ger ett brett spektrum av antioxidanter.
 • Andra vitaminer och mineraler: Chlorella ger små mängder magnesium, zink, koppar, kalium, kalcium, folsyra och andra B-vitaminer.
 • Omega-3: Liksom andra alger innehåller chlorella en viss mängd omega-3. 3 gram chlorella ger 100 mg omega-3.
 • Fibrer: I stora mängder kan chlorella vara en bra fiberkälla.

Så gjorde vi testet

Det som främst skiljer mellan olika chlorellatillskott är vilken typ av chlorella som använts, om det är pulver eller kapslar och hur framställningsprocessen ser ut. Men att jämföra olika typer av chlorella blir inte helt rättvist. Vi har här därför valt att utse det bästa valet i flera olika kategorier.

Som grund för testet beställde vi hem ett 20-tal chlorellaprodukter som utmärkte sig lite extra när det kommer till popularitet, innehåll, pris och betyg från tidigare kunder. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts efter följande kriterier:

 • Innehåll: Hur mycket chlorella innehåller produkten? Vilken typ av chlorella innehåller den? Är näringsvärdena bra? Innehåller den några andra verksamma ämnen? 
 • Pris: Hur mycket kostar en förpackning? Vad blir priset per kapsel, portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Användning: Om kapslar: Är kapslarna små eller stora? Är de lätta att svälja? Hur många måste man ta åt gången? Smakar de illa? Om pulver: Är det lätt att dosera rätt mängd? Hur smakar det? Löser det sig enkelt i vatten?
 • Kvalitet: Hur lång är hållbarheten? Varifrån kommer innehållet och vem är tillverkaren? Är framställningen miljövänlig? Kan man lita på att produkten innehåller rätt mängd av respektive ämne?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Vad är bra och dåligt? Vilket genomsnittsbetyg har den fått hos olika återförsäljare?

Betygen har slutligen sammanställs och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta genomsnittsbetyget.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.